Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
siwus2007 
Wys³any: 2010-04-22, 20:36   Gara¿ i jego system wentylacji
0
UP DOWN

W zwi±zku z tym ze coraz czê¶ciej bawie sie w lakiernika chcia³bym wyposarzyæ mój gara¿ w miare wydalna i czyst± wymiane powietrza... mam do¶æ syfków na lakierze bo jest ich naprawde sporo i nie do zeszlifowania niekiedy :sciana: mimo ze wszytsko jest zroszone dooko³a

Chcia³bym zapytaæ jakiej wydajno¶ci potrzebuje wyciagów by by³ komfort pracy i wyeliminowac ten syf... I jak powinna wygl±dac ca³a siec nawiewów i wywiewów. moze posiada kto¶ jakie¶ schamaty b±dz inne materia³y pomocnicze.

Mój gara¿ to 6,5m x 4m x 2,5m

Z góry dzieki za pomoc ;)

misiek707
Wys³any: 2010-04-27, 19:49   
0
UP DOWN

Pod³±czê siê do tematu.

SpeedGold 
Wys³any: 2010-04-27, 20:34   
0
UP DOWN

By³y podobne tematy ale nic konkretnego.... te¿ chêtnie bym poczyta³

Tytexo
Wys³any: 2010-04-27, 21:35   
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Witam, dok³adnie sam bym chêtnie czyjego¶ zdania pos³ucha³, lepszy by³by wyci±g boczny tzn. na ¶cianie w rogu przy suficie czy w suficie, jaki wentylator musia³ bym zamontowaæ jak to powinno wygl±daæ?

PROJEKTER
Wys³any: 2010-04-27, 21:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
... i znowu pad³o na mnie ??? ... i tak w ko³o ci±gle to samo ! ..... Dobra Panowie.
Konkretne i jasne pytania ... bo jak zwentylowaæ gara¿ to temat rzeka na 100 stron maszynowisu za ... 100 z³ strona ^^ . Wiêc spróbujcie jako¶ konkretnie to pomogê. O co chodzi ?

misiek707
Wys³any: 2010-04-27, 22:37   
0
UP DOWN

Ja chcia³bym zrobiæ jaki¶ mo¿e i prymitywny ale jaki kolwiek wyci±g z gara¿u by siê tak nie kurzy³o. Mam okna w gara¿u i móg³bym je jako¶ wykorzystaæ. Od razu mówiê , ¿e nie maluje zawodowo, ale od czasu do czasu siê trafi robota i ... brak tej wentylacji jednak.

Czy jaki¶ wentylator w okno wstawiæ? Do niego jaki¶ system rur wzd³ó¿ gara¿u. Tylko bez ¶miania ;) wiem, ¿e prawdziwej kabiny do malowania to ja nie stworze.

siwus2007 
Wys³any: 2010-04-29, 22:21   
0
UP DOWN

A wiêc...

Tak jak pisa³em posiadam graz o takich wymiarach jak wy¿ej... wykonany z p³yty OSB konstrukcja stalowa wszytsko elegancko ocieplone ³acznie z dachem... wkrótce zabieram sie za sufit który podbije blach± bo na profilach dachowych zbiera siê kurz i pajaki:/ Dlatego tez by³a by okazja odrazu sprawic sobie z rur PCV lub skretnych AL systemu nawiewu w suficie i w blasze umiescic kratki wentelacyjne...

konkretne...

1. Jakiej mocy bad¿ wydajnosci (na 1m3) nalae¿a³o by zakupic wentelator/dmuchawe
oraz czy jedna turbina da rade do nawiewu i wyciagu
2. jak spis±³ by sie nawiew 4 punktowy na suficie, przypuszczalnie 4 kratki, nie mam mo¿liwosci jednej du¿ej katownicy na srodku zpowodu wzmocnienia konstrukcji...
3. Czy filtry nawiewu jak te¿ wyciagu moge zamontowac bezpo¶rednio w okolicy dmuchawy? A nie przy kratkach.
4. Wyciag w moim przypadku je¶li mia³by byc od do³u to by³o by to mozliwe prez zastowowanie rur montowanych na czas lakietrowania przy scianie na pod³odze... Bo z jednej strony móg³by tylko byc na sta³ê zamontowany nana³ wywiewowy...
Niewiem czy to dobry pomys³ bo taki mi przyszed³ pomys³ do g³owy

wiem ze to tak prowizorka zdeczka ale od czegos trezba zacz±æ:)

PROJEKTER
Wys³any: 2010-04-30, 09:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Po pierwsze musicie najpierw zrozumieæ jak dzia³a wentylacja pomieszczenia lakierniczego ... a dzia³a na zasadzie ró¿nicy ci¶nieñ. Zawsze wiêksza ilo¶æ powietrza powinna byæ wyci±gana ni¿ nawiewana "podci¶nienie" ... i tyle przepisy bezpieczeñstwa.

.... a w praktyce jest dok³adnie odwrotnie. Wiêksza ilo¶æ jest na nadmuchu, mniejsza na wyci±gu "nadci¶nienie". Id±c w tym kierunku mo¿na wiêc nadmuchiwaæ masy powietrza do pomieszczenia i ... tyle. Wystarczy zostawiæ otwór w ¶cianie, lub pod³odze a ró¿nica ci¶nienie zrobi swoje i nie s± potrzebne ¿adne filtry w pod³odze czy na ¶cianach.

Wyci±g pomaga ... ale to ju¿ wy¿sza szko³a jazdy bo musi on dzia³aæ tylko minimalnie s³abiej od nadmuchu. To bardzo, bardzo trudne do ustawienia w szczelnym pomieszczeniu gdzie na prêdko¶æ przep³ywu powietrza ma wp³yw ka¿da mata filtracyjna i to do tego zapychaj±ca siê z ka¿dym kolejnym malowaniem wiêc powiêkszaj±ca opór i ci¶nienie w pomieszczeniu. Wtedy przy wyci±gu i na dmuchu trzeba do±zyæ do kompensacji potencja³ów ... wiêc obie turbiny zasadniczo o podobnych parametrach i ci±g³e sterowanie jak±¶ przepustnic± po ka¿dym malowaniu dodaj±c wyci±gowi mocy ( przetwornica czêstotliwo¶ci na siniku .... lub ¿aluzja i mechaniczne powiêkszania ¶rednicy otworu.

Obejrzyjcie sobie foto kabin w necie ( szczególnie USA ). Tam standard wyci±gu jest przez tyln± ¶cianê zasysow± a nie przez pod³ogê. Tak te¿ dzia³aj± skutecznie instalacje przemys³owe. Wiêc zasada ¿e przez pod³ogê nie jest taka wcale jedyna s³uszna.

Jak ma byæ tanio i po amatorsku ( kurde co ja robiê ???? ) :x: :x: :x: :x: to .... dziura z mechanicznie zamykan± ¿aluzj± w dole drzwi wjazdowych i na górze przy suficie ( mo¿e byæ rozdzielony na dwa kana³y po bokach ) silny nawiew powietrza z filtrami :x: :x: :x: .... ( nie wierzê ¿e to napisa³em :x: ) .... Dobra nie powo³ujcie siê na mnie bo takie amatorski systemy wentylacyjne to szajs ^^ ... ale wentyluj± skutecznie.

¿eby lakier nie osadza³ siê na wrotach mo¿na za³o¿yæ matê PAINT STOP ale wtedy wyci±g bêdzie s³abszy i lakier bêdzie pchany ka¿d± nieszczelno¶ci± pomieszczenia na zewn±trz.

Adam Rentel
Wys³any: 2010-04-30, 18:07   gara¿-wentylacja
0
UP DOWN

Witajcie! od PROJEKTERA mo¿ecie siê tylko uczyæ ! tak jak piszecie ze zwyk³ego gara¿u ciê¿ko zrobiæ komore,ja zrobi³em to tak,ola³em nawiew bo niby co ma wiaæ w GARAZU wiatr !!chyba ¿e ktos sobie kupi za 30ty.zestaw nawiewu z palnikiem który jest montowany w kabinach ,ja mam 5 turbin promieniowych o mocy ³±cznej 3 kilowaty,dwie na suficie na wyci±gnieciu rêki chodzi mi o wysoko¶æ,dwie po rogach na wysoko¶ci klatki piersiowej i jedna bo boku na wysoko¶ci pasa,wszystkie turbiny otrzyma³y filtry takie jak sa w kabinach bo one zabespieczaj± turbiny i nie spowalniaj± ich,ogrzewanie mam elektryczne o mocy 8000WATT,wcale ta drogo nie wychodzi! ! napewno taniej jak spalanie palnika olejowego w KOMORZE ! jeszcze jedna uwaga odno¶nie turbin,niesugerujcie sie tylko moc± w kilowatach ! ! ka¿da z tych turbin ma tak ci±gnæ ¿e jak rêke sie przy³o¿y to a¿ wci±ga tak jak by chcia³o was po³kn±æ ^^ acha zapomnia³em pod³oga to ma byæ lustro ja mam wy³o¿on± kafelkami.¿ycze powodzenia-ADAM

siwus2007 
Wys³any: 2010-05-02, 19:07   
0
UP DOWN

Adamie masz zupe³na racje

Moja koncepcja jest podobna z tym ze ja chce wykorzystac jedn± turbine promieniowa o wydajno¶æi oko³o 9000m3/h i do niej kana³y wyciagowe... Zastanawiam sie czy dzia³aóo by to w obiegu zamknietym z nawiewem w który w kana³ g³ówny wbudowana by³a by nagrzewnica elektryczna si³owa... Z tym ze moje obawy to.... - filtracja powietrza (boje sie ze filtry nie wy³apia ca³ego zanieczyszczenia i nawiew wypluje mi ca³y ten syf na lakier).... druga obawa to czy taka wirówka o wydajnosci 9000m3/h podo³a

Koras
Wys³any: 2010-05-03, 20:48   
0
UP DOWN

Witam wszystkich po raz pierwszy ;)

Ja mam pytanie w temacie. Bêdê robi³ wylewkê w gara¿u i zastanawiam siê czy nie wpu¶ciæ w wylewkê takich dwóch ci±gów odwodnienia liniowego w odstêpie ok 1,5 m które normalnie wpiête bêdzie poprzez syfon do odwodnienia ale tez dodatkowo podpiête by³oby do mocnej turbiny i na czas jakiej¶ ma³ej roboty s³uzy³oby za wyci±g. Co o tym s±dzicie? To ju¿ sobie dawno wymy¶li³em ale tytaj czytam ¿e lepszy bêdzie nawiew i juz teraz sam nie wiem.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: