Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 07:01   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
NIech to ktoÂś zamknie....ten temat PROJEKTER ty nie porĂłwnuj ASO do innych dziupli. ASO liczy 900zÂł/element a dziupla 300. O czym ty w ogĂłle mĂłwisz? Ty nadal Âżyjesz w swiecie milionĂłw a MY forumowicze Âżyjemy w swiecie stĂłwek/tysiĂŞcy. Swoja prozÂą nas nie przekonasz bo NIKT z NAS forumowiszĂłw nie weÂźmie kreski na 3 i pĂłl baĂąki. Bo Âżaden bank nie da nawet jak zrobisz plan na 40 lat
Takze poraz kolejny prosze - Jako lakiernik od 16 lat....zacznij z nami rozmawiac, a nie chwaliĂŚ siĂŞ...oferowaĂŚ..itd. Zacznij gadaĂŚ gosciu. kapiszi ? :) Mam gdzieÂś Twoje komory, kaabiny smiechu..inwestycje..stanowiska...miszczu......kogo na to staĂŚ stad z tego forum? NIKOGO. wiĂŞc sprowadzam CiĂŞ na ziemie. Jesli sie nie przystoszujesz to ludzie zaczna Cie olewaĂŚ alebo napieprzac na Ciebie.

meBart ! Tak nawiÂązaÂłeÂś do tematu, Âże aÂż musiaÂłem szukaĂŚ na forum do czego ty pijesz !
i zalazÂłemn mojÂą STARÂĄ odpowiedz do CIEBIE !

WiĂŞĂŚ posÂłuchaj ! Na tym forum innych forach dyskusyjnych i ... na caÂłym rynku branÂży motoryzacyjnej ludzie dzielÂą siĂŞ na dwie grupy. 1. PosiadajÂących pofalowany mĂłzg z wysiÂłkiem trudem ciĂŞÂżkÂą pracÂą darzÂących do czegoÂś ... LATAMI !!!! i im zawsze warto pomagaĂŚ z nimi trzeba nawet zawieraĂŚ przyajÂźnie , oraz na grupĂŞ 2 jednozwojowcĂłw mĂłzgowych prezentujÂących roszczeniowÂą postawĂŞ i ogĂłlne pretensje do innych o wÂłasne Âślamazarstwo lenistwo i (to moje ulubione sformowanie) dyletanctwo.

Zacznij wrzucaÌ jak to okreœli³eœ TY ! LENIU ŒLAMAZARO I NIEUDACZNIKU ! Zblamuj siê do koùca bo na razie to twoje notowania przypikowa³y w dó³. IdŸ na emeryturê jak nie chcesz siê rozwijaÌ i zrób na rynku miejsce kolegom po fachu !
Wkurzy³ Ciê mój post bo my¶la³e¶ ¿e ja nie wiem gdzie jest Kraków ? i ¿e nie wiem jak wygl±da lokalny przekrój rynku ... mam tam kilku partnerów z przed kilku lat i b³yskawicznie mogê sprawdziæ czy jest jaki¶ regionalny kryzys czy nie ? a swoj± drog± .... w Polsce o was Krakusach mówi siê "centu¶" nie wiedzia³em co to znaczy dopóki sam nie zacz±³em tam dzia³aæ - Ja was wolê nazywaæ "Polsk± Szkocj±". B³y¶nij inteligencj± i zapytaj o co¶ m±drze na PW jak inni to robi± ! Nie stracisz na forum opinii TWARDZIELA A CZEGO¦ SIÊ DOWIESZ !

Pa ! Szkocie.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 07:14   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
LobuÂś ! co tak oszczĂŞdnie ? ... napisz : POPIS MOÂŻLIWOÂŚCI, ELOKWENCJI ZDECYDOWANIA, SPOSTRZEGAWCZOÂŚCI, DOÂŚWIADCZENIA I ZÂŁOÂŚCI !!!
... ale przyjmujĂŞ propozycjĂŞ rozejmu od DrCruel ... bo spory o kompetencje na tym forum do niczego nie doprowadzÂą i nikomu nie pomogÂą w problemach !

OszczĂŞdnie... bo jesteÂś w sobie tak zakochany, Âże nic do ciebie nie dociera...
ale widzĂŞ Âże sie opÂłaciÂło... wreszcie jakieÂś informacje zamiast wyÂładowywania emocji...

Cytat:
Jedna jedyna pro¶ba LOBU¦ ! PROSZÊ NIE PROWOKUJ MNIE ! bo ja te¿ mam granice wytrzyma³o¶ci i czasami gorszy dzieñ !

Po pierwsze wolnoœÌ s³owa pozwala mi na wyra¿enie swojego odmiennego zdania i na swobodn¹ polemikê, a po drugie twoje granice wytrzyma³oœci i z³e dni nie usprawiedliwiaj¹ twojego sposobu prowadzenia konwersacji. Jesteœ doros³ym cz³owiekiem , wiêc powinieneœ panowaÌ nad sob¹, zw³aszcza ¿e forum pozwala na przemyœlenie tego co chce siê napisaÌ... Nazywanie mnie w jakikolwiek sposób œwiadczy o tobie, nie o mnie.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 07:47   
0
UP DOWN

PanowaĂŚ nad sobÂą powiadasz ?

Zajrzyj na chwilê do FILMÓW INSTRUKTA¯OWYCH - Moderatorku ! tam to dopiero jest opanowanie i luz ..... i dobry dzieñ !

Poza tym Lobuœ ! WORLD ROOM !!! ( to ¿art z wyborów miss ) ROZEJM, ROZEJM NIE ZAPOMINAJ...... R O Z E J M ! albo wolnoœÌ s³owa i dalej siê zapominaj !!!

Pa ty ! niu niu niu Âśliczny Haski !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 08:01   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Pa ty ! niu niu niu Âśliczny Haski !

To byÂł cios poniÂżej pasa... ^^

nie zapomnia³em siê, a wolnoœÌ s³owa to nie przyzwolenie na obelgi itp. , tylko swoboda posiadania i wyra¿ania w³asnych pogl¹dów... niech bêdzie rozejm.
a filmy widziaÂłem, ale ja nie moderujĂŞ dziaÂłu lakiernictwo.... :fiu:

[ Dodano: 2009-05-29, 09:40 ]
A powiedz mi tak¹ rzecz, jaki trzeba mieÌ minimalny wk³ad w³asny? Powiedzmy ¿e mam uzbrojon¹ dzia³kê budowlan¹na której roœnie sobie trawka. Nie zak³adam super interesu, który ma milionowe obroty, tylko ma³¹ rodzinn¹ firmê, która pozwala na utrzymanie domu, rodziny itd... Planujê powiedzmy 2 stanowiska mechanika i blacharka, plus pomieszczenie na przygotówkê i kabina oczywiœcie ... ca³oœÌ przygotowana na samochody osobowe do 3,5T...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 08:52   
0
UP DOWN

Najpierw Loboloco ! twĂłj Haski jest bardzo Âładny ( myÂślĂŞ Âże to Haski bo tak trochĂŞ wyglÂąda ) to mÂądry i silny pies !

W temacie ... najlepiej by³oby to omówiÌ na jakimœ rysunku ... przemo1972 przes³a³ mi instrukcjê jak to wkleiÌ, ale chyba za ciê¿kie bo siê wylogowuje strona po dodaniu za³¹cznika - Mo¿e wyœlê jakoœ e-mail do ciebie z rysunkiem a ty to wkleisz i wtedy bêdzie ³atwiej pogadaÌ ! Na razie tylko ma³a lakiernia z blacharni¹ OK ?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 09:03   
0
UP DOWN

ok, mĂłj adres wysÂłaÂłem ci na PW...

Na avatarze jest wilk... Lobo - wilk (hiszp.)...

A oto projekt:

ECONOMI-2-mniej.gif
Plik ściągnięto 3233 raz(y) 462.37 KB

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 09:56   
0
UP DOWN

Ale i tak Âśliczny ten piesek ! Rysunek jest juÂż u u Ciebie ! Dawaj niech siĂŞ chÂłopaki pastwiÂą !

[ Dodano: 2009-05-29, 10:57 ]
DziĂŞki Lobo za pomoc ! Znasz siĂŞ na tych kompach ! Szacunek !

[ Dodano: 2009-05-29, 11:12 ]
Kilka s³ów wprowadzenia :

Opis tego ukÂładu jest gdzieÂś na forum. To o tym pisaÂłem z ....yyy ! chyba z przemo1972.

To wariant inwestycyjny ECONOMI. Jest kilka ró¿nych ustawieù i wymiarów budynku w tym wariancie. Wszystkie maj¹ wspólny ³¹cznik - zbli¿onych kosztów budowy i wyposa¿enia. Podobne zdolnoœci przerobowe i iloœÌ zatrudnionych, osób oraz standard urz¹dzeù wyposa¿enia ! Wy¿sze standardy i wiêksze obiekty to po kolei standard :

CLASSIC ( szcegĂłlnie ceniony w firmach rodzinnych )
STANDARD - przerobiony dla maÂłych dealerĂłw na HI STANDARD po wymianie w tej koncepcji urzadzeĂą na renomowane i drogie.
TOP CLASSA - najwiĂŞksze obiekty blacharsko lakiernicze ok 800 - 1000 m2 powierzchni.
S¹ wiêksze ale mim zdaniem zdolnoœÌ przerobowa 7 napraw dziennie na jednej zmianie to granica rozs¹dku ekonomicznego bo przy dwóch zmianach to 12 - 14 napraw a to miesiêcznie to ok 250 - 300 napraw miesiêcznie. No a tyle to chyba nikt w Polsce nie robi ?!!! wiêc max mim zdaniem to 1000 m2 warsztatu !

i wynik minimum 200 m2 - maxuimum 1000 m2 !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 10:26   
0
UP DOWN

Zkoncentrujmy siĂŞ na rozwiÂązaniu Economi... powiedzmy Âże posiadam (mam akt wÂłasnoÂści i wpis do ksiÂąg) dziaÂłkĂŞ , na ktĂłrej zmieÂści siĂŞ budynek z projektu (czy raczej hala) i maÂły parking na zewnÂątrz...

Jaki muszĂŞ mieĂŚ wkÂład wÂłasny? czy dotacje np. z urzĂŞdu pracy mogÂąbyĂŚ przedstawione we wnioskach o dotacje z UE jako wkÂład wÂłasny? W jaki sposĂłb udokumentowuje siĂŞ przewidywane przeroby przy skÂładaniu wnioskĂłw, o ile takie dokumenty sÂąwymagane...?

Jakie s¹ koszta poszczególnych stref w warsztacie, znaj¹c ich przybli¿on¹ cenê mo¿na t¹ wartoœÌ mno¿yÌ przy szacowaniu wartoœci wiêkszego warsztatu jak s¹dzê ...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 10:46   
0
UP DOWN

WOW LOBO ! .... ale mnie przygniotÂłeÂś pytaniami !

Taka czytelna i wnikliwa odpowiedz na to to mi zajmie z tydzieù i Braknie stron na forum ! Daj mi chwilê niech pomyœlê jak to zredukowaÌ do jakiœ zagadnieù czy pod informacji ¿eby ka¿dy móg³ póŸniej dr¹¿yÌ ju¿ to co go bardziej interesuje i nie musia³ czytaÌ wszystkiego !

Pozwól ¿e bêdê po kolei omawia³ ka¿de zagadnienie a ty jak mogê prosiÌ póŸniej zrobisz porz¹dek i pouk³adasz to w jakiœ wyczerpuj¹cy jeden uk³ad ( bo na pewno bêd¹ pytania z³oœliwoœci i ba³agan w opisie )

WiĂŞc mamy takie zagadnienia :

1. TEREN POD INWESTYCJE !
Czy siĂŞ da postawiĂŚ lakierniĂŞ ?, Jakie formalnoÂści po kolei ?, Wymagane media i ich
wartoÂści nominalne ? Przepisy ? Teren zewnĂŞtrzny - wymogi ?

2. KOSZT INWESTYCJI I KREDYTOWANIE
Kosztorys ?, WkÂład wÂłasny ?, Kredyt warunki i co on obejmie a czego nie ? Leasing i
co on obejmie, a czego nie - Warunki ? Dotacje unijne a. z UP b. z ProgramĂłw
Regionalnych warunki i zasady ich przyznawania ?, i chyba zarys BIZNES PLANU
inwestycji ?

3. KOSZTY WYPOSAÂŻENIA STANOWISKA
Ile co kosztuje w kwestii wyposaÂżenia i ewentualnie budowy pod to wyposaÂżenie np
fosy pod kabin¹ czy zag³êbienia pod ramê czy p³yty pod podnoœnik ?
Czy koszty wyposaÂżenia i budowy rosnÂą proporcjonalnie do wielkoÂści obiektu ?

Lobo ? ... a nie moÂżesz do mnie zadzwoniĂŚ ... to zajmie z miesiÂąc ?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 11:23   
0
UP DOWN

PROJEKTER, nie chodzi o super dok³adny wyk³ad, ale o zarys. Wiem, ¿e temat jest bardzo obszerny i nie bêdzie ³atwo ale dobrze by by³o czêœciowo opisaÌ wiêcej zagadnieù ni¿ superdok³¹dnie kilka...

Pisz ile pamiêtasz, je¿eli ktoœ bêdzie siê decydowa³ na inwestowanie to skontaktuje siê z tob¹ osobiœcie i dalej bêdziecie dr¹¿yÌ temat... Mi chodzi o stworzenie takiego szkicu, który bêdzie mówi³ co musimy mieÌ, a co musimy zdobyÌ i gdzie lub +/- za ile... a szczegó³y typu normy i dok³adne wypisy niezbêdnych dokumenów w danych instytucjach to powinny byÌ na urzêdowych stronach internetowych... ale najpierw trzeba wiedzieÌ do kogo i po co uderzyÌ i z czym oczywiœcie...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 11:57   
0
UP DOWN

No dobra !

TEREN POD INWESTYCJE !

1. Trzeba siê pofatygowaÌ z nr dzia³ki do Urzêdu ( Gminy, Miasta ) i wyci¹gn¹Ì WYPIS Z PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO. W wypisie bêdzie okreœlone przeznaczenie terenu i zarys tego co mo¿na tam zrobiÌ a co jest zabronione ! To króciutki opis wiêc trzeba go czytaÌ miedzy zdaniami np. Wy³¹cznie pod us³ugi nie uci¹¿liwe .... to zgodna na ma³y warsztat, a nie zakaz ! trzeba wykazaÌ tylko brak uci¹¿liwoœci !

2. Gorzej jak nie ma PLANU dla miasta lub Gminy ... wtedy wystÂąpienie o WZiZT Warunki Zabudowy i Zagospodarowania Terenu ! jak wysÂąpiĂŚ o wydanie tego dokumnetu nie ch pytajÂą zainteresowani!

3. Decyzja œrodowiskowa z WIOŒ - absolutna koniecznoœÌ podstawa do rozpoczêcia prac nad lakierni¹ lub .... klapy i koùca planów !

4. Dalej to juÂż trzeba mieĂŚ projekt technologiczny ( nie wiem jak siĂŞ wkleja gigantyczne banery reklamowe ale to tu powinny migaĂŚ PROJEKTER GROUP - PROJEKTER GROUP, PROJEKTER GROUP !!! ) Z projektu technologii wynika wiele koniecznych danych zwanych bilansami technologicznymi instalacji medialnych ... ile wody, prÂądu, ciepÂła, czy bĂŞdzie lina telefoniczna itd. Na tej podstawie wystĂŞpuje siĂŞ do gestorĂłw sieci czy dla tej dziaÂłki i planowanej inwestycji dostarczonÂą takie media i w iloÂści jakÂą chcemy dostaĂŚ.

5. Jak s¹ ju¿ wszystkie dokumenty i odpowiedzi to mo¿na zacz¹Ì opracowywaÌ projekt budowlany obiektu tj Projekt zgodny z przepisami Prawa Budowlanego, ale tak prosty ¿e wielu elementów w nim nie bêdzie. taki szczegó³owy to Projekt budowalny - wykonawczy i nie zawsze jest on potrzebny !
WaÂżne bo jak ktoÂś zada pytanie ile kosztuje projekt tego warsztatu powyÂżej to odpowiem Âże 50 000 zÂł i nie skÂłamiĂŞ , albo Âże 100 tyÂś zÂł i teÂż nie skÂłamiĂŞ ... a jak ktoÂś wie co robi i powie Sam pozbieram wszystkie dokumenty przed projektowe to wtedy moÂże uda siĂŞ go zrobiĂŚ za 30 000 zÂł . OczywiÂście zadaniem biura projektĂłw jest zebraĂŚ do kupy wszystkie branÂże uzgodniĂŚ, skoordynowaĂŚ i wystÂąpiĂŚ o pozwolenie na budowĂŞ ... a gdy zostanie wydane to dopiero projekt jest kompletny ! Sama technologia to koszt od 3 tyÂś do 20 tyÂś ! ... ale przy adaptacji obiektu projekt technologiczny wykonawczy jest juÂż koĂącowÂą dokumentacjÂą z wszystkimi Âświstkami z urzĂŞdu ... dlatego taki rozstrzaÂł ceny !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 12:14   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Z projektu technologii wynika wiele koniecznych danych zwanych bilansami technologicznymi instalacji medialnych ... ile wody, prÂądu, ciepÂła, czy bĂŞdzie lina telefoniczna itd. Na tej podstawie wystĂŞpuje siĂŞ do gestorĂłw sieci czy dla tej dziaÂłki i planowanej inwestycji dostarczonÂą takie media i w iloÂści jakÂą chcemy dostaĂŚ.

MĂłgÂłbyÂś podaĂŚ przykÂładowy przerĂłb i odpowiadajÂące mu przykÂładowe zapotrzebowanie na media? Chodzi o przerĂłb rozsÂądny tj. pozwalajÂący na racjonalne spÂłacanie inwestycji (w jakimÂś poÂście wspominaÂłeÂś o dobowych przerobach, wiĂŞc rozumiem Âże sÂą tabele okreÂślajÂące takie dane) oczywiÂście trzymajÂąc siĂŞ planu ECONOMI.

Czy projekt technologiczny jest wymagany przez instytucje dotujÂące lub urzĂŞdy? Czy jest to raczej wymĂłg "prywatny" , by wszystko byÂło odpowiednio zgrane i by decyzje o odpowiednich przyÂłaczach mediĂłw byÂły podejmowane Âświadomie?

PROJEKTER napisał/a:
WaÂżne bo jak ktoÂś zada pytanie ile kosztuje projekt tego warsztatu powyÂżej to odpowiem Âże 50 000 zÂł i nie skÂłamiĂŞ

Rozumiem , Âże jeÂżeli powierzymy zadanie zwiÂązane z projektem biurze projektowemu to nie interesuje nas Âżadne zdobywanie dokumentacji... tylko sprawdzamy w kalendarzu kiedy zamkniĂŞcie robĂłt?
Czy moÂżna kupiĂŚ gotowy projekt (nie wykonawczy) i samemu wystÂąpiĂŚ o pozwolenie i zleciĂŚ pracĂŞ firmie budowlanej?

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-29, 12:15   
0
UP DOWN

To chyba dobry temat do zadania tego pytania-Projekter, co sadzisz-Vat czy Ryczalt?

baqo 
Wysłany: 2009-05-29, 12:22   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
To chyba dobry temat do zadania tego pytania-Projekter, co sadzisz-Vat czy Ryczalt?
poczekaj aÂż PROJEKTER, wyjdzie chociaÂż z doÂłka. jeszcze nawet nie ma Âław ^^ ^^ ^^przy takiej inwestycji na ryczaucie,chociaÂż vat -owcem moÂżna byĂŚ.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 12:22   
0
UP DOWN

Przemo1972 ! Wiesz to ustaw skarbowa ! Nie orientujê siê do koùca .... ale ale coœ pamiêtam ¿e od 1996 roku us³ugi blacharski i lakiernicze a od 1999 tak¿e mechaniczne nie mog¹ byÌ rozliczane rycza³tem. taki us³ugodawca ma do wyboru albo zasady ogólne ( Ksi¹¿ka ) albo pe³n¹ ksiêgowoœÌ jak dla podmiotów prawa handlowego !

NajwyÂżej niech ktoÂś to sprawdzi w necie i uzupeÂłni lub sprostuje !

Co do vat - No jak jest inwestycja to jest na koĂącu i zwrot vat.... wiĂŞc na pewno Vat !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 12:23   
0
UP DOWN

Tak wogĂłle to chyba jest to pytanie do ksiĂŞgowych.... a chyba chodzi o ryczaÂłt czy KPiR...

Tu jest conieco:
http://biuro-tax.pl/ryczalt_vs_kpir.html
http://www.twoja-firma.pl...zy-ryczalt.html

Pozatym chciaÂłbym zeby projekter dokoĂączyÂł temat mini zakÂładu lakierniczego...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 12:23   
0
UP DOWN

Dobre BAQO ! NAPRAWDÊ DOBRE !!!!

[ Dodano: 2009-05-29, 13:32 ]
LOBO ! TAK OD KOÑCA ! Raczej nie ma gotowców ... s± oczywi¶ci gotowe koncepcje zagospodarowania przestrzeni warsztatu jaki¶ fajny uk³ad obiektu czy lakierni ale ca³y projekt jako gotowiec .... proszê tylko bez z³o¶liwo¶ci !!! to tylko jak skoñczymy pracê projektowe nad przeno¶nym warsztatem ten Niemiecki NUSSBAUN Cars satellite to 3 melony, staramy siê rozpoznaæ jak bardzo da siê obni¿yæ koszty jakby wiêkszo¶æ elementów by³a krajowa ... na razie cena idzie w dó³ jak cholera ... i jeszcze siê powa¿nie do tego nie dobra³em tylko zebra³em oferty na ro¿ne gotowe elementy. Musicie mi daæ z pó³ roku a bêdzie gotowiec i wszystko jak na tacy wy³±cznie po zapytaniu ofertowym .... ale na razie

Nie ma gotowcĂłw ... ChoĂŚ teraz mi tak przyszÂło do gÂłowy, Âże jak siĂŞ parĂŞ osĂłb na forum spotka oko w oko wychla piwko to moÂże uda siĂŞ zrobiĂŚ jednÂą dokumentacjĂŞ dla kilku kilkunastu identycznych blacharni i lakierni ... no to by byÂło duÂżo duÂżo taniej i budowa teÂż ! no ale to tylko dygresja ... wracamy do tematu :

[ Dodano: 2009-05-29, 13:40 ]
Projekt technologiczny nie jest wymagany nawet w projekcie budowlanym stanowi on wy³¹cznie ochronê interesów inwestora i dok³adniejsza dokumentacja tym mniej pieniêdzy wydanych na kosztowne zmiany i poprawki na budowie. Biura projektowe takie ogólne nie zajmuj¹ siê tematem u¿ytkowym budynku od tego maj¹ technologów np wyobra¿acie sobie projekt masarni albo klejarni butów ... ja te¿ nie i biuro projektów te¿ nie ! St¹d technolodzy z ró¿nych dziedzin .... takie m¹drusie PROJEKTERKI co wszystko wiedz¹ i musz¹ znaÌ odpowiedz na ka¿de pytanie dotycz¹ce takiej masarni czy ..... lakierni ! Z formalnej strony technologia wymagana jest wy³¹cznie przy uzgodnieniach projektowych BHP SANEPID i ppo¿ bo spec. musi sprawdziÌ zgodnoœÌ rozwi¹zaù projektowych z za³o¿eniami technologicznymi !

[ Dodano: 2009-05-29, 13:44 ]
Gdy jest zawierana umowa na projekt i uzyskanie pozwolenie na budowĂŞ to inwestor musi tylko mieĂŚ .... pieniÂądze na zapÂłacenie zaliczek i FV na koniec ! ResztĂŞ robi biuro ProjektĂłw w uzgodnionym terminie ! ... No tj staram siĂŞ jak mogĂŞ ale czasami urzĂŞdy np Warszawa PoznaĂą i najgorsze - Katowice nie uÂłatwiajÂą dotrzymywania terminĂłw !

[ Dodano: 2009-05-29, 13:53 ]
Przeroby ! Co do ekonomicznego aspektu ile trzeba przerobiÌ ¿eby obs³ugiwaÌ zobowi¹zania inwestycyjne i koszty no to temat rzeka i masa obliczeù na takim trochê akademickim poziomie ! na ch³opski rozum wiecie o co chodzi musi byÌ doœÌ wp³ywów ¿eby pokryÌ koszty i kredyty i .... zgrzewkê piwa po 17.00

Mam gdzieÂś opracowanie analityczne dla SKODY w BiaÂłejpodlaskiej fajne bo pokazaÂło nawet jakie bĂŞdÂą generowane straty inwestycji w pierwszych 6 mc dziaÂłalnoÂści i le kasy trzeba zabezpieczyĂŚ juÂż po skoĂączeniu inwestycji Âżeby nie splajtowaĂŚ. Pod wzglĂŞdem ekonomicznym mam jakieÂś opracowania ... jak ktoÂś Bardzo bardzo bardzo zainteresowany no to pytajcie !

Co do technicznej czĂŞÂści to trochĂŞ Âłatwiejsze. Bierzemy DTR urzÂądzeĂą ktĂłre siĂŞ znalazÂło na wczeÂśniej przygotowanej liÂście naszego wyposaÂżenia i w tabelce wpisujemy po kolei ile wody potrzebuje to a ile tamto a ile prÂądu ... taki karcher i woda i prÂąd !
jak dodamy mamy bilans np 65 KW ... teraz tzw. wspó³czynnik jednoczesnego u¿ycia ... niestety dla lakierni doœÌ du¿y a dla blacharni ju¿ nie ! i wychodzi np 36,8 KW wiêc wystêpujemy o 40 - 45 KW bo za moc przy³¹czeniow¹ jest sta³a op³ata wiêc ostro¿nie !

[ Dodano: 2009-05-29, 13:56 ]
I to chyba wszystkie odpowiedzi !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 12:58   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
sÂą oczywiÂści gotowe koncepcje zagospodarowania przestrzeni warsztatu jakiÂś fajny ukÂład obiektu czy lakierni

czy znasz miejscĂŞ gdzie moÂżna je kupiĂŚ, obejÂżeĂŚ?

[ Dodano: 2009-05-29, 14:02 ]
PROJEKTER napisał/a:
2. KOSZT INWESTYCJI I KREDYTOWANIE
Kosztorys ?, WkÂład wÂłasny ?, Kredyt warunki i co on obejmie a czego nie ? Leasing i
co on obejmie, a czego nie - Warunki ? Dotacje unijne a. z UP b. z ProgramĂłw
Regionalnych warunki i zasady ich przyznawania ?, i chyba zarys BIZNES PLANU
inwestycji ?

teraz pora na kombinowanie funduszy... dalej zakÂładamy plan ECONOMI.... i wÂłasna dziaÂłka.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 13:07   
0
UP DOWN

Trochê jest na stronach producentów kabin. Ja mam ich z 300 samych projektów z fabryki USI ITALIA to jest setka i wiêkszoœÌ w A4. Mam kilkanaœcie pomys³ów z SAICO coœ z PPG i Sikkensa, To ¿adna tajemnica i koncepcja to czasami jest w ramach oferty na projekt - gratis. To mechanika ale bardzo dok³adna koncepcja gratis :

http://www.nussbaum-lifts...04apr2008-1.pdf

[ Dodano: 2009-05-29, 14:10 ]
WiêkszoœÌ lakierni i blacharni opiera siê o piêÌ uk³adów przestrzennych. Reszta to ju¿ wariacje na temat wielkoœci projektowanego obiektu. Gorzej jak jest adaptacja , wtedy trzeba ruszyÌ g³ow¹ ¿eby wszystko gra³o a i tak utrudnieù i niedogodnoœci jest co niemiara !

[ Dodano: 2009-05-29, 14:16 ]
W wariancie ECONOMI i CLASIC pojawiajÂą siĂŞ prawie wszystkie z tych piĂŞciu ukÂładĂłw.
... no moÂże z cztery bo ECONOMI to malutki warsztaciki i trudno ustawne ... ale w Classic jest ok 300 - 400 m2 warsztatu i juÂż moÂżna zagospodarowaĂŚ przestrzeĂą na kilka sposobĂłw. Od razu mĂłwiĂŞ Âże nie ma jednego cacy ukÂładu. KaÂżdy inwestor ma swoje preferencje i przyzwyczajenia i wybiera ten ktĂłry mu najlepiej pasuje.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 13:34   
0
UP DOWN

A te ukÂłady to : mechanika, blacharka, przygotĂłwka, kabina, i... pomieszczenia techniczne?

W planie który da³em w za³¹czniku rozumiem ¿e s¹ minimalne odleg³oœci miêdzy stanowiskami zapewniaj¹ce w miarê swobodne poruszanie sie. Potem tylko mno¿ymy stanowiska wedle zapotrzebowania....

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 13:37   
0
UP DOWN

KapitaÂł startowy to tak z 50 000 - 100 000. Etap projektu, uzbrojenia terenu, prac ziemnych to raczej z wÂłasnych ÂśrodkĂłw. Kwoty Startowe do leasingu ok 10 -20 % wartoÂści urzÂądzeĂą teÂż z wÂłasnych ÂśrodkĂłw. BezpoÂśrednie kredyty to hipoteka na inwestycji lub kredyt inwestycyjny ale to nadal kredyt komercyjny tylko inaczej rozliczany ! Leasing to jasna sprawa ... ale pamiĂŞtajcie Âże hale stalowe przykrĂŞcane do podÂłoÂża teÂż moÂżna LeasigowaĂŚ.
Kredyty specjalne to Regionalne Agencje Rozwoju tu procedura jak we wniosku o dofinansowanie ale w efekcie nisko oprocentowany kredyt z moÂżliwoÂściÂą umorzenia !
BOÂŚ - ale tu to wiĂŞksze inwestycje w lakierni ! TeÂż korzystnie

Dotacje - w zasadzie trzy dostĂŞpne ÂźrĂłdÂła ÂŚrodki z ProgramĂłw Regionalnych, /Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - polecam tym co w maÂłych gminach wiejskich ... prosty wniosek Âłatwo dostaĂŚ Âłatwo rozliczyĂŚ i dajÂą na maÂłe obiekty warsztatowe. Gdzie ! ÂŁowicz na pewno ! PiotrkĂłw Trybunalski, Okolice CzĂŞstochowy i okolice Olsztyna ! to uruchamiane nie dÂługo obiekty z udziaÂłem takich pieniĂŞdzy !

Wniosek RPR - to zÂłoÂżony problem ale chyba sobie nikt nie wyobraÂża Âże dostanie pieniÂądze jak napisze podanie ! Jak siĂŞ chce 200 000 dotacji to trzeba siĂŞ napociĂŚ !
Zasady - wniosek oceniany jest na dwóch etapach. spece od pisania wniosków mog¹ najwy¿ej zagwarantowaÌ akceptacjê na etapie FORMALNYM tj brak b³êdów prawnych we wniosku. Jak ktoœ do was przyjdzie i powie ZA£ATWIAM DOTACJE 100% GWARANCJI kop w ty³ek i poszczuÌ psami ! NIE MA TAKIEJ MO¯LIWOŒCI to z³o¿ona wielopoziomowa procedura i Urzêdnicy dbaj¹ o ka¿dy drobiazg ¿eby unikaÌ machlojek. Nie wa¿ne kto kogo zna i gdzie pracowa³ ... tego siê nie da za³atwiÌ uk³adzikiem ... polecam Szkolenie p³atne tylko wy¿ywienie i kwaterunek w firmach które s¹ w necie.
Tam moÂżecie pytaĂŚ o konkret i trenerzy wam pomogÂą .. a poza tym bĂŞdziecie znali procedurĂŞ odwoÂławczÂą jak nie przejdzie i negocjacyjnÂą jak wniosek przejdzie !

[ Dodano: 2009-05-29, 14:46 ]
Dotacja to zwrot poniesionych nak³adów inwestycyjnych ! Trzeba na chwilê tak do 3 mc mieÌ pieni¹dze na ca³oœÌ inwestycji. Dopiero ja z³o¿ycie FV i potwierdzenie jej p³atnoœci uruchamiana jest procedur zwrotu kasy. Mo¿na rozliczaÌ inwestycjê etapami ! Pod przygotowany i z³o¿ony wniosek banki chêtniej daj¹ kredyt bo i tak po³o¿¹ kasê na otrzymanych z urzêdu pieni¹dzach !

Kasa z UP to w porĂłwnaniu z UrzĂŞdem MarszaÂłkowski - Âłatwizna - ale to 12 - 18 000 zaleÂżnie od UrzĂŞdu. SÂą jednak ograniczenia sprawdzajcie w punkcie info urzĂŞdu bo kaÂżdy naczelnik ma wÂłasnÂą filozofiĂŞ udzielania pomocy i kierunkĂłw likwidacji bezrobocia w regionie. tryska pomysÂłami walczÂąc o 1awans w Resorcie i w efekcie co Kraj to Obyczaj ! najlepiej na miejscu przy okienku !

[ Dodano: 2009-05-29, 14:54 ]
Te gotowce projektowe to raczej same lakiernie ! NiektĂłre z nich obejmujÂą blacharnie. SÂą gotowce dla samej mechaniki i SKP.
Wszystko razem zw³aszcza ma³e to rzadkoœÌ. Minimalne wymogi dla stanowiska w otwartej hali bez œcian dzia³owych to 6 x 4 rama to 7 x 7. Mo¿na trochê zagêszczaÌ a trochê rozszerzaÌ ... co kto lubi ! Przepisy reguluj¹ szer. przejœcia odleg³oœci pomiêdzy kolumnami podnoœników, odleg³oœÌ do WC. Nic co by znacz¹co ogranicza³o kszta³t lakierni czy blacharni !
CzêœÌ techniczna i biurowa obiektu to ju¿ absolutna swoboda ustawieù ! Elewacja to popis wiedzy i wyobraŸni architekta œrodek to projektant wnêtrz. Ta czeœÌ mo¿e byÌ z piwnic¹ i z piêtrem - swoboda decyzji !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-29, 14:01   
0
UP DOWN

Co do wnioskĂłw RPR to tutaj jest teÂż trochĂŞ informacji:
http://www.acquis.pl/
Kiedyœ siês tara³em o kasê z unii i bylem u prawnika op³¹canego ze œrodków unijnych, który za darmo jest w stanie pomóc w pozystkiwaniu pieniêdzy z unii, w ka¿dym wiêkszym mieœcie prawdopodobnie jest taka jednostka.
O ile dobrze pamiêtam wygl¹da³o to wtedy w nastêpuj¹cy sposób, mojego wk³¹du 20% resztê dostajê jako kredyt z banku, a je¿eli moje dzia³ania zakwalifikuj¹ mnie do dotacji, unia sp³¹ca moje zobowi¹zania wobec banku. (mam nadziejê, ¿e nie namiesza³em , to by³o dosyÌ dawno)...

PROJEKTER napisał/a:
KapitaÂł startowy to tak z 50 000 - 100 000.

to jest na projekt , przygotowanie terenu i uzbrojenie go jak rozumiem, plus wk³ad dla sprzêtu branego w leasing... czy to co wymieni³em zalicza siê w "inwestycjê" ? i jest doliczane do kwoty, o któr¹ bêdziemy staraÌ siêz unii? tzn. ... je¿eli przyk³adowo przy dotacji muszê mieÌ 20% wk³adu w³asnego... to znaczy ¿e biorê 500 000 dotacji a wk³ad w³asny wysokoœci 100 000 przeznaczam na przygotowanie projektu przygotowanie terenu i uzbrojenie go , plus wk³ad dla sprzêtu branego w leasing... ? czy czêœÌ tych 100 000 mogê pozyskaÌ z innych Ÿróde³ dofinansowania np UP ?

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-29, 14:27   
0
UP DOWN

Z tym leasingiem w rozliczeniu dotacji jest najgorzej bo to pieniÂądze za uÂżytkowanie sprzĂŞtu a nie za sprzĂŞt... ale pierwsza wpÂłat jest uznawana jako Âśrodki wÂłasne.

Zasady kaÂżdego Programu Pomocowego i tzw DziaÂłania i podziaÂłania okreÂślajÂą co jest tzw KOSZTEM KWALIFIKOWANYM a co nim nie jest. I TAK :

Jak ktoœ siê stara o dotacjê na inwestycjê o wartoœci 200 000 z³ i ma informacjê "¿e unia to zwraca do 40 % " to liczy szybko i wychodzi ¿e to 80 000. A faktycznie kosztem kwalifikowanym jest tylko 90 000 z tych 200 a to oznacza ¿e dotacja jest na 36 000 z³ z czego czeœÌ to pieni¹dze z unii a czeœÌ z budrzetu RP a jak z bud¿etu to vat niekwalifikowany i wtedy to tylko kwota netto !

Czasami programy pomocowe obejmuj± tylko cze¶æ inwestycji np na PRZYGOTOWANIE TERENU POD ZABUDOWÊ TECHNICZN¡ I INFRASTRUKTURÊ ZAPLECZA TRANSPORTU.

No ... to sruu wniosek na zniwelowanie terenu i przy³¹cza techniczne pod stacjê naprawy ciê¿arówek i autobusów ... a ¿e lakierni¹ i blacharni¹ dotowan¹ ju¿ z innego programu ??? to co dwa albo dwadzieœcia dwa wnioski na ró¿ne elementy tej samej inwestycji to standard i nie jest to zabronione ! Chyba ¿e jest ! ale wtedy to od razu umieszczone jest w opisie danego dzia³ania czy pod dzia³ania !

Projekt technologiczny i niektĂłre opracowania np Raport Âśrodowiskowy dajÂą siĂŞ .... przemyciĂŚ we wniosku o dotacjĂŞ, ale projekt budowlany juÂż nie !
Ci co potrafiÂą liczyĂŚ i majÂą jakieÂś pojĂŞcie o ksiĂŞgowoÂści to szybko zobaczÂą jakie te kabiny sÂą drogie taka zwykÂła na alegro sama obudowa i dwie ÂżarĂłwki 200 000 tyÂś netto a rama bez siÂłownikĂłw i najazdĂłw i osprzĂŞtu ( wyglÂądajÂąca jak rama okienna ) nastĂŞpne 200 000 no to wnisek jak nic na 400 tyÂś i niech urzÂądliczy te kwalifikowane i niekwalifikowane pieniÂądze ! ale ostroÂżnie bez przegiĂŞĂŚ bo czeka was i tak nawet 5 lat kontroli rozliczeniowych ÂśrodkĂłw pomocowych !

[ Dodano: 2009-05-31, 12:39 ]
DRUGI PROJEKT ( powinien byĂŚ pierwszy ! ) bo jest mniejszy !

OPIS : System wentylacyjny mo¿e pracowaæ w recyrkulacji w trakcie prac przygotowawczych i w uk³adzie otwartym w trakcie lakierowania. Nadmuch i wyci±g realizowany przez jedn± turbinê zasilan± silnikiem od 5,0 KW do 7,5 KW mo¿liwo¶æ samdzielnego wykonaia kan³ów wentylacji nawiewowej i wyci±gowej oraz do³±czenia o¶wietlenia ( standard - przeciwpy³owy - poza stref± zagro¿enia wybuchem ). Mo¿liwo¶æ legalizacji lakierni prze WIO¦ i PSP z TAKIM SYSTEMEM WENTYLACYJNYM. dla sanepid i pip jeszcze potrzebna cze¶æ socjalna. Dla Nadzoru Budowlanego zmiana sposobu u¿ytkowania pomieszcenia na lakierniê Serce uk³adu wentylacyjnego to ekstraktor ( turbina wyci±gowa ) kabiny lakierniczej koszt od 4000 do 10 000 z³. WARIANT ECONOMI - POZWALA NA ROZPOCZÊCIE ma³ej dzia³alno¶ci.

Rozwój = ZAKUP u¿ywanej, lub nowej KABINY LAKIERNICZEJ i monta¿ obok pomieszczenia lub ... kolejne dobudowy modu³ów Dzisiejsza wada - jedno pomieszczenie do przygotowania i lakierowania po zakupie kabiny stanie siê ogromn¹ zalet¹ ... Pomieszczenie nie bêdzie wymaga³o ¿adnych zmiany i przeróbek stanowi¹c profesjonaln¹ strefê przygotowawcz¹ lub pomocnicz¹ lakiernicz¹ dla kabiny
PÂłacisz za wyposaÂżenie RAZ i w miarĂŞ moÂżliwoÂści siĂŞ rozwijasz. MoÂżna pomyÂśleĂŚ o dobudowaniu maÂłego biura dla klientĂłw !!! tak z 15 m - 20 m/kw i jakiegoÂś WC.

Konstrukcja budynku nie ma znaczenia. Wymiary moÂżna modyfikowaĂŚ do wÂłasnych potrzeb nie mniej jednak niÂż 9 m dÂługoÂści ( brak zaplecza ) i 4,5 szerokoÂści.
PoniÂżej to juÂż problem. POZDRAWIAM i czekam na mÂądre pytania .

[ Dodano: 2009-05-31, 12:41 ]
UWAGA ! znacznie lepiej jest wykonaÌ okratowane zag³êbienie w posadzce. wtedy nie potrzeba kana³u wyci¹gowego z przodu stanowiska ! ale wychodzi trochê dro¿ej i s¹ prace budowlane !

MINI LAKIERNIA.gif
Plik ściągnięto 2555 raz(y) 52.94 KB

JEÂŁOP 2000
Wysłany: 2009-06-07, 08:56   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
I jak ju¿ skoùczysz porz¹dki to w³¹cz mo¿e kabinê bez pokryw i zobacz czy wentylator nie ma bicia !

Nawet jak by wentylator mial bicie to oko ludzkie nie jest w stanie tego wychwycic (no chyba ze najadl by sie kryptonitu ^^ ) przy takich obrotach, wystarczy minimalne bicie i juz byly by wielkie drgania, a jak bylo by to mozliwe zobaczyc to na starcie by juz sie on rozlecial w kawalki,juz lepiej jak by go reka zakrecil, dziwi mnie ze problem nierownomiernego osadzenia sie pylu omijasz szerokim lukiem, sprawdz gola dobrze kÂąty lopatek
I gratulacje z urodzin synka PROJEKTOR :)

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 10:55   
0
UP DOWN

Witaj JEÂŁOP 2000 ! DziĂŞkujĂŞ za gratulacje. Syn to syn .... jeszcze tylko muszĂŞ posadziĂŚ jakiegoÂś DĂŞba i bĂŞdĂŞ speÂłnionym Facetem :D

jedna mikro uwaga ( b³¹d bardzo czêsty ) P R O J E K T E R !
druga mikro uwaga - Fajny Nick !!! juÂż go gdzieÂś widziaÂłem w swoich postach.

ODP. Masz trochê racji ale, musisz to rozwin¹Ì ¿eby by³o zrozumia³e. Co oznacza WIELKIE DRGANIE ? drgnie albo jest i jest problem albo nie ma i wszystko gra !
Im wiĂŞksze obroty tym drganie jest czĂŞstsze i przechodzi w jednostajne ...
Na ÂłoÂżysko wentylatora jest poduszka gumowa ktĂłra tÂłumi niewielkie drgania, a wentylator napĂŞdzany jest przez koÂło pasowe ... !
I co ma sprawdziĂŚ GOLA ? niby jak ? .... i jakby siĂŞ okazaÂło Âże te Âłopatki sÂą pogiĂŞte w "ĂłsemkĂŞ" to jak ma je ustawiĂŚ ? .... jak sÂą spawane albo w najgorszym wypadku nitowane ! i jak ma w efekcie wywaÂżyĂŚ turbinĂŞ.

Przykro mi jest tak do ciebie zwracaÌ JE£OPie 2000 ( podaj jak¹œ ksywkê ! ) ale twój post to taki wrzut za wêg³a niczego nie wnosz¹cy i nie rozwi¹zuj¹cy problemu. Rozwiù swoj¹ teoriê ( lub praktyczne spostrze¿enie ) to bêdzie mo¿na siê z tob¹ zgodziÌ i potwierdziÌ ze tak w³asnie jest .... lub wykazaÌ ze nie masz racji !

a tak Kryptoninowy Supermenie nie bardzo jest to jak skomentowaĂŚ !

pozdrawiam Robert !

gola 
Wysłany: 2009-06-07, 12:32   
0
UP DOWN

JEÂŁOP 2000 napisał/a:
...sprawdz gola dobrze kÂąty lopatek...

katy nie maja tutaj nic do rzeczy.Turbiny wyczyszczone z pylu lakierniczego (bylo na lopatkach okolo 15-20 kilogramow) i problem wibrowania zniknal sam.

JEÂŁOP 2000
Wysłany: 2009-06-07, 12:32   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
musisz to rozwin¹Ì ¿eby by³o zrozumia³e. Co oznacza WIELKIE DRGANIE ? drgnie albo jest i jest problem albo nie ma i wszystko gra

Tu chyba sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie, jezeli ktos lub Ty nie rozumiesz mojego posta to sprecyzuj dokladniej swoje pytania
PROJEKTER napisał/a:
i jakby siĂŞ okazaÂło Âże te Âłopatki sÂą pogiĂŞte w "ĂłsemkĂŞ" to jak ma je ustawiĂŚ ? .... jak sÂą spawane albo w najgorszym wypadku nitowane ! i jak ma w efekcie wywaÂżyĂŚ turbinĂŞ.

W skrajnym wypadku proponuje wymiane wentylatora jak bys nie wiedzial jak sobie z tym problemem poradzic
PROJEKTER napisał/a:
Przykro mi jest tak do ciebie zwracaÌ JE£OPie 2000 ( podaj jak¹œ ksywkê ! )

Ale ja naprawde sie nie gniewam ktos mnie tu zaprosil z innego forum i znikne szybciej jak Ty.
PROJEKTER napisał/a:
RozwiĂą swojÂą teoriĂŞ

Ja nie jestem bajkopisarz pisze krotko zwiezle i na temat
PROJEKTER napisał/a:
a tak Kryptoninowy Supermenie

jedna mikro uwaga ( b³¹d bardzo czêsty ) K R Y P T O N I T O W Y ! S U P E R M A N I E !
PROJEKTER napisał/a:
nie bardzo jest to jak skomentowaĂŚ !

w to akurat nie wierze ze Ci slow braklo, poza tym juz to zrobiles
Pozdrawiam Kamil

[ Dodano: 2009-06-07, 13:39 ]
gola napisał/a:
problem wibrowania zniknal sam.

No nie tak do konca sam pewnie musiales sie troche pomeczyc
Ciesze sie ze nie musze sobie wiecej strzepic klawiatury w tym temacie.

gola 
Wysłany: 2009-06-07, 14:10   
0
UP DOWN

JEÂŁOP 2000 napisał/a:
...No nie tak do konca sam pewnie musiales sie troche pomeczyc
Ciesze sie ze nie musze sobie wiecej strzepic klawiatury w tym temacie.

no troche sie nameczylem,ale twoja rada zapewne nic tutaj nie pomoglai niepotrzebnie nastrzepiles sie klawiatury ;P .
@PROJEKTER przewidzial w swoich odpowiedziach ze moze to byc nagromadzony na lopatkach pyl lakierniczy i jemu musze podziekowac :tak:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 14:56   
0
UP DOWN

Zawsze chêtnie pomogê ! Tu z kabin¹ to drobiazg ale ... jak jeden z Usherów wzi¹³ siê za za³atwianie dopuszczenia lakierni do u¿ytkowania i rozbudowê warsztatu to .... szok ! Ekspresowe tempo dzia³aù i tylko czasami spyta gdzie teraz ma po co iœÌ ! Niektórzy ju¿ wiedz¹ ¿e mo¿na braÌ kasê z UP i ARiMR i ju¿ widz¹ "œwiate³ko w tunelu" beznadziei ... taka zmiana postrzegania rzeczywistoœci .... to jest sukces z tych wszystkich postów, nerwów i wymiany uwag ! Przecie¿ nikt nie lubi s³uchaÌ o sobie - GARA¯OWIEC ! :spoko:

Kamil ? to jakiœ problem z czestotliwoœci nadawania ! :sciana: ... napisz coœ o sobie co robisz, twoje zainteresownie kabinami to koniecznoœÌ u¿ytkowa, zawodowa, hobby ? Napisz czym siê zajmujesz ... Na pewno bêdziesz nie raz pomocny !
JeÂżeli skorzystaÂłeÂś z zaproszenia to zakÂładam Âże zrobiÂłeÂś to w jakimÂś celu ... choĂŚ przyznam Âże nick to sobie wybraÂłeÂś "zÂłoÂśliwie" z tych moich postĂłw ! :D

mineks600
Wysłany: 2009-06-29, 09:43   
0
UP DOWN

Panowie orientujecie siĂŞ w temacie zabudowy stanowisk przygotowawczych.
Czy jest wymagana jakas minimalna odleg³oœÌ pomiêdzy dwoma stanowiskami?
Chodzi oczywiÂście o konstrukcjĂŞ stalÂą a nie mobilnÂą.
pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-29, 10:41   
0
UP DOWN

ZabudowaÌ ? tzn : os³oniÌ obudow¹ czy umieœciÌ w budynku ? Odleg³oœÌ minimalna ? tzn : pomiêdzy takimi os³onami ? czy pomiêdzy pojedynczymi stanowiskami w jednym pomieszczeniu ?

STANDARDOWE lakiernicze stanowisko przygotowawcze ( zwane bezsensu - otwart¹ kabin¹ ) ma wymiary 6 x 4 a plenum instalowane jest na wysokoœci 2,8 do 3,0 ( dolna krawêdŸ. ) Dopóki jest ono przestrzeni¹ otwart¹ tylko z kotarami to powierzchnia ta jest wystarczaj¹ca do prowadzenia prac przygotowawczych. Je¿eli j¹ zabudujesz i sformujesz pomieszczenie to powinno ono mieÌ wymiary 5 x 7 ( 8 ) + zespó³ wentylacyjny ( bo nie wiem gdzie stoi z boku czy z ty³u ? ) Odleg³oœÌ pomiêdzy stanowiskami to ... temat na oddzieln¹ pracê doktorsk¹ !

Moim zdaniem odleg³oœÌ pomiêdzy stanowiskami lakierniczymi w hali obiektu wynosiÌ powinna ... 0,00 cm ( tak zero przecinek zero zero cm ! )

Doprecyzuj o co dokÂładnie ci chodzi i dlaczego ? .... to zamieszczĂŞ odpowiednie informacje jakie sÂą zasady i wymogi projektowe w tej kwestii.

manieks 
Wysłany: 2009-07-05, 00:23   
0
UP DOWN

(to bĂŞdzie jedynie maleĂąka dygresyjeczka - przepraszam, Âże nie na temat ale w temacie)

Moje uszanowanko :) wszystkim ... "Salve Magistra"
- nie wniosĂŞ pewnie nic specjalnie konstruktywnego do kabiny, bo dyletant to okreÂślenie, w moim przypadku, duÂżo/duÂżo na wyrost....
Pocz¹³em czytanie jak zazwyczaj, kierowany przednim górnym zakrêtem skroniowym, od ostatniego postu
i ... duÂżo przepuÂściÂłem przez przedziaÂłek ÂśrĂłd mĂłzgowy... poczochraÂłem mocno Âłeb bo bezsprzecznie w tej dziedzinie, co tu gadaĂŚ - jestem kiep...
Gdy skoĂączyÂłem haustem- abarot, nazad i co wam powiem to wam powiem, ale takiego rozwoju wydarzeĂą to u Gombrowicza by daremnie szukaĂŚ ... wiĂŞc czoÂła chylĂŞ, tak przed uczniami (tym wytrwaÂłoÂści) jak i belframi (pokory ciut) , ale caÂłoksztaÂłt na duÂży +

ZaÂś na sam koniec winno siĂŞ gadaĂŚ: "Vale magistra", lecz jemu salve wszak ÂścieÂżka dÂługa i wyboista, aaa... jedno jeszcze, gdy drogowskazu oblicze znika pomnijmy jeno sÂłowa klasyka. ACIDHOUSE rzecze (a myÂśl to sÂłodka - wiĂŞc):

Jaki idzie, takiego spotka ................. ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2009-07-05, 14:09   
0
UP DOWN

No ! @manieks. 6 razy to czyta³em ¿eby z³apaÌ kontekst ... ale chyba rozumiem o co ci chodzi w tych podtekstach i metaforach ... pozdrawiam ! :spoko: ... i gratulacje za cierpliwoœÌ bo z e-maili które do mnie przychodz¹ wynika ¿e ma³o komu udaje siê przebrn¹Ì przez te wszystkie posty, rady, ostrze¿enia, groŸby i .... g³upoty .... wyj¹Ì z tego to co najwa¿niejsze i zrozumieÌ ! ... ale wielu zmieni³o ju¿ pojmowanie tego co wa¿ne, legalne, i mo¿liwe, oraz tego co mo¿na i czego nie wolno ! ... reszta musi dojrzeÌ. :D

DonKichot
Wysłany: 2009-08-03, 22:37   
0
UP DOWN

A jaka jest minimalna odleg³oœÌ od granicy s¹siada dla lakierni przy nowobudowanej i juz istniej¹cej?
Pozdrawiam

zibi86
Wysłany: 2009-08-11, 16:37   
0
UP DOWN

witam mam pytanko mam pomieszczenie dÂługosc 8m x szer 4m wys 2,80 i chcialbym zrobic sobie pomieszczenie tylko do malowania nie jestem jakims profesjonalista mam male fundusze ale od czegos trza zaczac chcialbym prosic o porade jakich wentylatorow uzyc do wyciagu zeby byly wydajne czy na poczatek takie za 400zÂł z castroramy wystarczy doradzcie cos??? i chce wykuc podloge i cztery w podlodze zamontowac kolo kazdego kola samochodu podloga w kratownicach i od gory jakis nawiew nie wiem jeszcze jak to zrobic zeby cieple powietrze wpadalo od gory i nie wiem jakich filtrow uzyc mile widziany linki jestem na etapie takim ze mam pomieszczenie z plyt zrobione mam je zrobione w srodku wymurowanego budynku doradzcie cos jak zrobic to tanszym sposobem bo fundusze wiadomo... bede wdzieczny za odp

PROJEKTER
Wysłany: 2009-08-12, 07:52   
0
UP DOWN

DonKichot ! To skomplikowane pytanie ... bo np. kabinê pod wiat± mo¿esz postawiæ w granicy je¿eli operat powietrza potwierdzi ¿e opad na dzia³kê s±siada jest w granicach normy. To zale¿y np od wysoko¶ci emitera. Natomiast sam budynek mo¿esz postawiæ cztery metry od granicy je¿eli ma okna drzwi, lub inne otwory w ¶cianie ... i metr je¿eli ¶ciana jest ¶lepa ! PRAWO BUDOWLANE oraz ROZPORZ¡DZENIE WARUNKI TECHNICZNE JAKIM ODPOWIADAÆ POWINNY BUDYNKI I ICH USYTUOWANIE nie rozró¿niaj± lakierni i malarni. Jedynie jest zapis o "uci±¿liwo¶ci funkcji budynku lub pomieszczeñ"... a to bardzo dyskusyjny zapis. Ja np mogê dowie¶æ ¿e wielka lakiernia autobusów nie jest "uci±¿liwa" !!! .... to tylko kwestia argumentów i przytaczanych dowodów ! Ustawodawca nie doprecyzowa³ przecie¿ CO MIA£ NA MY¦LI z t± uci±¿liwo¶ci± ?

[ Dodano: 2009-08-12, 09:01 ]
zibi86 ! ¯yjesz z tego lakierowania czy to hobby ? Jak sprawa zawodowa to ... kup u¿ywan± kabinê i postaw obok tego pomieszczenia, ale wcze¶niej poczytaj na forum jak zalegalizowaæ ca³y ten zak³ad ! Takie "pomieszczenia do lakierowania" to szajs ! Spytaj tych co takie mieli, a teraz lakieruj± w kabinie ! a tych co lakieruj± w takich pomieszczeniach nie pytaj ... bo i tak jako zawodowcy prêdzej, czy pó¼niej kupi± kabinê !!! ( i proszê nie wypisuj ¿e DOPIERO ZACZYNAM ... ZOBACZYMY JAK TO BÊDZIE ... NIE MAM PIENIÊDZY - przykro mi ale interesów nie da siê udawaæ ! albo dzia³asz jak zawodowiec albo to hobby .... a jak to sprawa hobby to ... te wentylatory z Castoramy s± OK ! ... a jak nie bêd± dzia³aæ to najwy¿ej zaczniesz zbieraæ znaczki, albo monety... albo ³owiæ ryby !

zibi86
Wysłany: 2009-08-12, 19:07   
0
UP DOWN

Wiem projekter ze kazy chcialby miec kabine ale niestety nie kazdego stac ja traktuje to jak hobby i w zupelnosci takie pomieszczenie wystarczy, wiem ze ludzie maja takie pomieszczenia i zdaje to egzamin kazdy orze jak moze i chcialbym zey wypowiedzieli sie ci co maja takowe pomieszczenia bo kabina to inna bajka

e-lupus 
Wysłany: 2009-08-16, 21:51   
0
UP DOWN

Witam,

Jako amator chcia³bym ¿ebyscie zwrócili uwagê ¿e mimo fochów Projektera i strasznej wra¿liwoœÌi na jego nazwê trzeba wzi¹Ì z niego przyk³ad no bo nie boi siê ¿adnych wyzwaù i chcia³by wam zaszczepiÌ nieskoùczony optymizm co poza kas¹ jest istotnym elementem.

No i jednak odpowiada na pytania byĂŚ moÂże z wielkomiejskim rozmachem , niektĂłre przytaczane ceny sÂą wyÂższe niÂż wieÂżowce na Manhattanie ale nie wyssaÂł ich z palca.

Pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2009-08-17, 19:58   
0
UP DOWN

e-lupus ! to twĂłj pierwszy post ... a juÂż taki rzeczowy i twardo osadzony na glebie !
wow !!! Fajnie, Âże tu zawitaÂłeÂś z takim normalnym spojrzeniem na temat.

Ja tak naprawdê nie mam ¿adnych pretensji do amatorów i tych którzy zaczynaj¹ stawiaÌ pierwsze kroki w tym biznesie ... bo jakoœ trzeba zacz¹Ì.
Okrutnie jednak wkurzaj¹ mnie pytania ... Jak zrobiÌ kabinê z wentylatora od pralki i kartonu po telewizorze ... dodam kineskopowym wiêc podajê wymiary 20 cm x 70 cm x 90 cm... i chcia³em zapytaÌ, czy oprócz pomieszczenia do lakierowania i blacharni wcisnê tam jeszcze, magazyn, sprê¿arkê od Jelcza, kibel z przyczepy campingowej, ramê z szyny tramwajowej z si³ownikiem od tylnej klapy BMW i spawark¹ zasilan¹ z akumulatora ... od motoroweru 6 V ? .... no kur....a !!! Ch³opaki ! Chcecie pomocy i rady ? ... i wsparcia i konkretów ? To bardzo was proszê przemyœlcie sami te zagadnienia o które pytacie i najpierw poczytajcie ... choÌby tu na forum LAKIEROWANKO.... a potem PYTAJCIE ! Obiecujê ¿e rzeczowo odpowiem opieraj¹c siê fakty przepisy potwierdzone opinie... o w³asne doœwiadczenie z 17 lat w bran¿y i 12 lat prowadzenia firmy ! Jak czegoœ nie wiem to siedzê cicho ! Jak wiem odpowiadam ... ale niestety zgodnie z prawd¹ i stanem faktycznym. Cuda, marzenia, i ... wydaje mi siê ¿e tak jest .... to pozostawiê innym. Chcecie faktów i rady ? Odpowiadam ! Chcecie potwierdzenia g³upot i dyrdyma³ów ... to z was polewam ! ... no nie nie ma lekko !

... zawsze moÂżecie siĂŞ postawiĂŚ sztorcem i dopiero za kilka lat i ... wydanych bezsensu kilkudziesiĂŞciu tysiÂącach .... wrĂłciĂŚ tu na forum po rzeczowÂą poradĂŞ ...

przemo1972 
Wysłany: 2009-08-17, 23:18   
0
UP DOWN

Bez komentarza... :spoko:

lakiernik175
Wysłany: 2009-08-30, 18:23   
0
UP DOWN

Witam wszystkich.Mam dwa pytania.KupujĂŞ uÂżywanÂą kabinĂŞ a wiadomo Âże wszystkie przyjeÂżdÂżajÂą z zagranicy.Czy ktoÂś w krawacie moÂże zapytaĂŚ siĂŞ o DTR-kĂŞ w jĂŞzyku polskim czy moÂże jest niepotrzebna dla kabiny??? Drugie pytanie to ile wynosi ta opÂłata w ochronie Âśrodowiska (pi razy oko)?.MĂłwiĂŞ tu o maÂłej rodzinnej firmie i kilku,kilkunastu elementach na tydzieĂą.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-08-31, 05:30   
0
UP DOWN

Formalnie dla ka¿dego urz¹dzenia w warsztacie w tym tak¿e kabiny lakierniczej konieczne jest posiadanie : DTR, instrukcji obs³ugi w jêzyku polskim. skróconej instrukcji obs³ugi umieszczonej na panelu przednim lub przy wejœciu z boku, Instrukcji postêpowania na wypadek awarii, instrukcji postêpowania na wypadek po¿aru. Deklaracji zgodnoœci z Dyrektyw¹ Maszynow¹ UE tj. zgodnoœci urz¹dzenia z normami PN-EN szczególnie z norm¹ PN-EN 13555. Gdy nie ma deklaracji konieczne jest indywidualne opracowanie oceny zagro¿enia wybuchem lub po¿arem kabiny lakierniczej w trakcie realizowanego procesu i jej przestrzeni zewnêtrznej. Jeszcze Certyfikat CE na podzespo³y ruchome i elektryczne. Krajowa Homologacja na palnik szczególnie gazowy i protokó³ z jego instalacji i kalibracji wystawiony przez specjalistê z uprawnieniami ( tak¿e z badania szczelnoœci przy³¹cza ) W przypadku oleju opa³owego certyfikat na zbiornik dwup³aszczowy. Jak w lakierni s¹ kotary dzia³owe to certyfikat na nierozprzestrzeniane ognia dla u¿ytego materia³u. WiêkszoœÌ renomowanych firm robi kotary z plandeki samochodowej w kolorze wybranym przez inwestora a ta ... nie ma takiego certyfikatu tak jak i przezierny pas wklejany z zasady centralnie do kotary.

Op³aty œrodowiskowe. Koneczne jest posiadanie pozwolenia na wytwarzanie odpadów sta³ych a 30 dni przed uruchomieniem lakierni lub zmian¹ kluczowych urz¹dzeù ( np wprowadzenie kabiny do uk³adu technologicznego lub zmian¹ starego urz¹dzenia na nowe ) uzyskanie pozwolenia na emisjê gazów i py³ow do powietrza. Pierwsze pozwoenie wydaje Starostwo Powiatowe, lub Urz¹d Miasta, drugie WIOŒ lub terenewy przedstawiciel œrodowiskowy. W przypadku ma³ego zu¿ycia materia³ów chemicznych w firmie ( wszystkich - ³¹cznie z p³ynem do spryskiwaczy samochodowych i benzyn¹ do mycia czêœci ! ) wystarcza zg³oszenie. koszt opracowania do 1000 z³. Przy zu¿yciu pow, 1 tony rocznie lub przekroczeniu okreœlonego poziomu LZO wymagane jest uzyskanie pozwolenia ( wa¿ne maks. 10 lat ) koszt opracowania do 3 000 z³. W przypadku koniecznoœci opracowania jednego i drugiego trzeba posiadaÌ pozwolenie zintegrowane maks. koszt 5000 z³. Do tego Co roczne op³aty œrodowiskowe zale¿ne od iloœci wprowadzanych gazów i odpadów sta³ych. Od 260 - 2800 z³. Gdy narzucone zostan¹ pomiary startowe emisji i kontrola co 12- mc to dodatkowo ok. 2500 za ka¿dy emiter. Kabina ma dwa ! Jeszcze gdy zatrudniony zostanie pracownik to pomiar NDS, I HA£ASU na stanowisku pracy dla SANEPIDu ok. 4000 z³ ( chyba ¿e jest mniej substancji do oznaczenia ). Jeszcze coroczna legalizacja gaœnic i obowi¹zkowe pomiary elektryczne dla wszystkich stacjonarnych urz¹dzeù elektrycznych ... lub wydzielonych obwodów ! Szczególnie dla podnoœników i sprê¿arki podlegaj¹cej zg³oszeniu do UDT ( w sprê¿arce zbiornik ! ) i prowadzeniu ksi¹¿ki przegl¹dów. Przegl¹dy podnoœników s¹ obowi¹zkowe raz na kwarta³, a raz w roku podlegaj¹ kontroli i dopuszczeniu do dalszego u¿ytkowania ).

LoboLoco 
Wysłany: 2009-09-24, 13:20   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
Bez komentarza... :spoko:

Zgadzam siê, widaÌ Projekter rozwin¹³ skrzyd³a... :spoko:

inginio
Wysłany: 2010-04-28, 07:32   
0
UP DOWN

Witam! Jestem tu nowy ale ten temat œledzê bardzo uwa¿nie. W³aœnie buduje warsztat o wymiarach 25x8 w jednych z pomieszczeù bêdzie lakiernia(wymiary 4x7.5) i teraz moje pytanie do PROJEKTERA lub kogoœ kto siê zna na tym. Sprawe filtrów i nawiewu œwie¿ego powietrza prawie rozgryz³em jednak ca³y czas nie mogê zrozumieÌ jak zrobiÌ wyci¹g w pod³odze tzn. jakiej szerokoœci ma byÌ kana³ wentylacyjny i jak ma byÌ skonstruowany aby na ca³ej swojej d³ugoœci równomiernie wyci¹ga³ powietrze??? Rozwi¹zanie to ma byÌ doraŸne na 2-3lata poniewa¿ póŸniej mam w planie kupiÌ kabine. Projekter tylko nie pomyœl ¿e trafi³eœ na biznesmena bo na budowe warsztatu ciê¿ko pracowa³em wiele lat i jeszcze musia³em po¿yczyÌ sporo gotówki. Z zakupem kabiny te¿ tak bêdzie no chyba ¿e nie dam rady finansowo.Pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2010-04-28, 13:58   
0
UP DOWN

Có¿ ... Ja nie wyznaczam cen krat pomostowych, ani stali konstrukcyjnej... nie mam wp³ywu na cenê cementu ani robocizny.

Pytasz jak .... normalnie dziura 320 x 700 cm g³êboka na 60 cm pokryta kratami powiêkszona o otwór pod wentylator zasysowy ( + z boku 60 lub + z ty³u 60 albo p³yta betonowa nad ³¹cznikiem i dziura np za budynkiem 60 x 320. Na niej p³yta betonowa redukuj¹ca pod wymiar podstawy wentylatora np 60 x 100.

Podpora HEB 100 ... ale moÂżesz zespawaĂŚ dwa ceowniki 100 x 50 x 100 mm. minimum dwa punkty podparcia na kaÂżdej z trzech belek biegnÂących wzdÂłuÂż otworu. na krawĂŞdziach kÂątowniki w beton 40 x 40 mm ( tu ma byĂŚ 40 mm wewnÂątrz ! ) Na tÂą konstrukcjĂŞ kÂładziesz kraty Wema 80 x 100 x 4 cm .... siedem w kaÂżdym z czterech rzĂŞdĂłw = 28 szt.

Na dolnej pó³ce ceowników ... siatka budowlana zbrojeniowa z drutu 6 mmm max 8 mm na to filtry PAINT STOP.

Uruchamiasz wentylacjĂŞ malujesz i jest do kitu bo w jednej czĂŞÂści ciÂągnie mocno, a w innej ledwo co ... malujesz dalej i dalej tak ciÂągnie .... i dalej malujesz ,a skoro tak ciÂągle ciÂągnie w jedno miejsce to siĂŞ wreszcie zapcha to miejsce trochĂŞ i .... ciÂśnienie siĂŞ wyrĂłwna i bĂŞdzie rĂłwnomiernie zbieraĂŚ. To tyle na temat otworu.

Nie bardzo jednak kapujê po co ci teraz takie powa¿ne wydatki i potem znowu powa¿ne wydatki bo jak rozumiem ta nowa kabina za trzy lata stanie na zewn¹trz, a to .... nowe pozwolenie na budowê i nowe pozwolenie na emisjê gazów i py³ów do powietrza.

Nie lepiej zrobiÌ teraz od pocz¹tku profesjonaln¹ adaptacjê wnêtrza tego pomieszczenia 7 x 4, a za dwa trzy lata kupiÌ tylko œwietn¹ now¹ jednostkê termo wentylacyjn¹ za 30 - 40 tyœ i bez dodatkowych inwestycji masz super profesjonaln¹ komorê ... od pocz¹tku tylko super profesjonalny wygl¹d ... ale jak ju¿ kupisz jednostkê i sterowanie to normalna kabina taka sama jak ka¿da panelowa i z tych samych materia³ów nawet wrota mo¿esz mieÌ od kabiny ... ¿adnej lipy :

Tu masz publikacjê SAM BUDUJÊ KABINÊ ... http://elakiernictwo.pl/c...akiernicz%C4%85

Napisz e-mail na projekter@projekter.pl dostaniesz pdf. z publikacjÂą o pozwoleniu na budowĂŞ dla kabiny zlokalizowanej na zewnÂątrz budynku.

inginio
Wysłany: 2010-04-28, 22:31   
0
UP DOWN

MyÂślalem Âże olejesz moje pytanie. Adaptacja tego pomieszczenia na lakiernie tak czy inaczej bĂŞdzie zrobiona a to z tego wzglĂŞdu iÂż lakieruje nie tylko auta wiĂŞc gdy kiedyÂś kiedyÂś siĂŞ dorobie...(byĂŚ moÂże garba) to zakupie kabine z prawdziwego zdarzenia a te pomieszczenie ktĂłre zrobie i tak bĂŞdzie wykorzystywane do lakierowania wszystkiego poza autami.WlaÂśnie zastanawialem siĂŞ jak to jest w kabinach Âże powietrze rĂłwnomiernie wyciÂąga calÂą podlogÂą???

baqo 
Wysłany: 2010-04-29, 07:42   
0
UP DOWN

inginio napisał/a:
zastanawialem siĂŞ jak to jest w kabinach Âże powietrze rĂłwnomiernie wyciÂąga calÂą podlogÂą
nie ci¹gnie ca³¹ pod³og¹ . s¹ do tego kana³y ,a ¿eby kana³ami równiej ci¹gnê³o ,pod filtrami pod³ogowymi s¹ blachy które reguluj¹ przeœwit .przy wyci¹gu kana³ jest bardziej zd³awiony ,a najdalej od niego w ogóle nie jest zakryty . jest jeszcze jedno rozwi¹zanie .kana³ centralny na œrodku pod kratami .

PROJEKTER
Wysłany: 2010-04-29, 20:58   
0
UP DOWN

inginio napisał/a:
WlaÂśnie zastanawialem siĂŞ jak to jest w kabinach Âże powietrze rĂłwnomiernie wyciÂąga calÂą podlogÂą???

@inginio ... napisaÂłem ci. Maty filtracyjne stawiajÂą opĂłr i wyrĂłwnujÂą ciÂśnienie w kabinie jak siĂŞ zapychajÂą w miarĂŞ tego jak lakierujesz.

Brader
Wysłany: 2010-07-16, 18:11   
0
UP DOWN

Witam odgrzewam temat, aktualnie jestem na etapie budowania kabiny lakierniczej i chciaÂłem was zapytac jakie wentylatory oraz wyciÂągi najlepiej nadawalyby sie do takiej kabiny... jesli moglobyscie podac mi kilka takich przykÂładĂłw z odnosnikami do linkĂłw z konkretnymi wentylatorami (moga byc i te z allegro) to byÂłbym wdzieczny. Potrzebuje rowniez porady w kwestii ogrzewania samej kabiny, z gĂłry dziekuje za pomoc.:)

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-17, 09:46   
0
UP DOWN

Jak budujesz kabinĂŞ ... a nie wentylowany garaÂż .... to jesteÂś skazany na zakup kompletnej jednostki termo-wentylacyjnej z automatykÂą cykli ( cena od 20 000 do nawet 80 000 zÂł choĂŚ to to juÂż niezÂły huragan i sporo automatyki )

... o co tu chodzi i jak dzia³a kabina znajdziesz tu w tek¶cie SAM BUDUJÊ KABINÊ LAKIERNICZ¡ http://elakiernictwo.pl/c...akiernicz%C4%85

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi