Autor |
Wiadomość |
 |
Dawidowski
|
Wysłany: 2010-05-02, 19:42 Efekt Drobnego Baranka
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich jestem na tym forum nowy wiĂŞc prosze o wyrozumiaÂłoÂśc, a wiec moje pytanie, po karzdym lakierowaniu elementu wychodzi mi efekt bardzo drobnego baranka powÂłoka sie nie swieci tak jak powinna, wydaje mi siĂŞ Âże wykonuje wszystko ok. a mianowicie cisnienie na kompresorze 4 bary w momencie malowania na pistolecie 2,5-2,8 , akryl w stosunku do utwardzacza 2:1 i troche rozpuszczalnika nitro do lakierowania wychodzi mi taka Âżadka zupka , pokazywaÂłem mĂłj pistolet lakiernikowi i stwierdziÂł Âże jest ok, kosztowaÂł ok.160zÂł, znajomy urzywa pistoletu za 1500 wiec chyba jakaÂś ruÂżnica jest czy siĂŞ myle? czy ktoÂś wie jaka moÂże by przyczyna Âże mi to tak wychodzi Âże farba siĂŞ nierozlewa tylko tworzy takÂą chropowatÂą powierzchnie, czy to moÂże byĂŚ przyczyna pistoletu czy w czym innym tkwi problem?dodam Âże podkÂład mam dobrze wyszlifowany i odtÂłuszczony Zmywaczem Silikonu.Dzieki za kaÂżdÂą pomoc Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-05-02, 21:14
|
0
|
|
|
|
Ja bym obstawiaÂł zbyt niskie ciÂśnienie.Za 160 zÂł kupiÂłeÂś pistolet HP,nie waÂżne,co o nim pisano,za tÂą cenĂŞ ani prawdziwego HVLP ani RP (LVLP) nie kupisz.PodkrĂŞĂŚ ciÂśnienie na 3,5-4,powinno siĂŞ poprawiĂŚ. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-03, 08:50
|
0
|
|
|

|
Kolego pistolet ,jego cena nie jest tutaj przyczyn¹ tego co opisujesz. Piszesz o skutkach a nie interesuj¹ ciê przyczyny! Sprawdz w jakich proporcjach i co nale¿y dodawaÌ gdy dorabiasz lakier? Czy w karcie technicznej jaka jest na opakowaniu tego lakieru jest zaznaczone ¿e nale¿y dodaÌ "troche" rozpuszczalnika? Czy raczej konkretnie w procentach np. 10% lub 20% ,oraz jest podana lepkoœÌ jak¹ powinno siê uzyskaÌ na np. kubku Forda? Twoja lepkoœÌ jest sprawdzana wzrokowo ,cyt. "¿adka zupka" Skoùcz kolego z dodawaniem rozpuszczalnika Nitro do lakieru ,jeœli nitro by³oby takie uniwersalne i dobre to producent lakieru sam zaznacza³by ¿e mo¿na go stosowaÌ ale tak nie jest! Nie bêde pisa³ dlaczego nie nale¿y nitro stosowaÌ poniewa¿ by³o na tym forum o tym ju¿ wielokrotnie pisane! Do lakierów stosuje siê tylko te rozpuszczalniki które zaleca producent danego materia³u ,nie mo¿na dowolnie dodawaÌ co siê chce i jak siê chce. Jeœli lakier akrylowy to dodajesz rozpuszczalnik akrylowy!!! Zastosuj siê te¿ do zaleceù z ustawieniem pistoletu mojego przedmówcy i napisz o efektach po wprowadzeniu "zmian"! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Dawidowski
|
Wysłany: 2010-05-03, 09:07
|
0
|
|
|
|
Tak wiĂŞc drodzy koledzy jaki pistolet polecacie kupiĂŚ maluje niezarobkowo tylko dla siebie mam dwa autobusy a tam co chwile trzeba coÂś malnaĂŚ wiĂŞc prosze o pomoc w doborze pistoletu a z tym ciÂśnieniem to moÂże i racja bende musiaÂł sprubowaĂŚ ale watpie by to coÂś pomogÂło a odnoÂśnie lakieru akrylowego to mieszam go w sklepie lakierniczym pytaÂłem goÂścia jakie proporcje stosowaĂŚ i on powiedziaÂł Âże 2:1 a rozpuszczalnika wedÂług uznania znajomy lakiernik powiedzial mi to samo Âże jedni wolÂą gĂŞÂściejsze a jedni Âżadsze i dodam jeszcze Âże dodaje rozpuszczalnik NITRO dla lakiernictwa tak pisze na etykiecie i poleciÂł go goÂśc w sklepie. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-05-03, 10:12
|
0
|
|
|

|
Nitro jest dla lakiernictwa .... jak skoĂączysz musisz umyĂŚ sprzĂŞt i tyle ... tylko do tego.
Podaj jeszcze rozmiar gÂłowicy tego cacka za 160 zÂł ? bo jak to 1,5 lub wiĂŞcej, to raczej zapomnij o Âładnej rozlewnoÂści. PowinieneÂś kupiĂŚ sobie dobry pistolet, tak czy siak i to juÂż na poczÂątku. Czy malujesz amatorsko, czy zawodowo to akurat jest najwaÂżniejsze narzĂŞdzie lakiernika i jak jest kiepskie to moÂże wysokiej klasy fachowiec majÂący wyczucie spustu i odlegÂłoÂści coÂś z niego wyciÂśnie ... ale ja ty malujesz sporadycznie to raczej ci siĂŞ to nie uda.
Na szybko taka rada bez inwestycji ... wkrĂŞĂŚ regulator spustu i iglicy z tyÂłu pistoletu tak Âżeby iglica otwieraÂła tylko poÂłowĂŞ Âśrednicy dyszy i gÂłowicy ( krĂłtki spust ) ... uzyskasz lepsze rozbicie / rozpylenie materiaÂłu i maluj wolniej .... chyba Âże masz takie wyczucie Âże moÂżesz na staÂłe przy lakierowaniu wciskaĂŚ ten spust tylko do poÂłowy.
... a docelowo kup sobie SATA Jet90-2 B RP 1,3. Jeszcze nie drogo, a juÂż profesjonalnie. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Dawidowski
|
Wysłany: 2010-05-03, 11:39
|
0
|
|
|
|
Kolego projekter urzywam dwóch pistoletów Speed dysza 1,4 i Sico tools dysza 1,4 ten drugi chyba HVLP szcze¿e mówi¹c nie bardzo wiem co to za ró¿nica hvlp hp, rp jak piszesz ale jeszcze o tym poczytam dodam jeszcze ¿e jak maluje mniejsze elementy wychodza fajnie np. felgi. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-04, 19:33
|
0
|
|
|

|
Kolego musisz w takim razie duÂżo "trenowaĂŚ" na maÂłych elementach! Jak to mĂłwiÂą: "trening czyni mistrzem". J koniecznie kup sobie (jeÂśli nie wierzysz) pistolet Sata ,wtedy przekonasz siĂŞ Âże twoje "niepowodzenia" nie sÂą spowodowane przez "sÂłaby" pistolet ,tylko brakiem doÂświadczenia ,praktyki i lekcewaÂżeniem zaleceĂą producentĂłw mat. lakierniczych . Nie bĂŞde pisaÂł jeszcze raz tego co juÂż wczeÂśniej ci napisaÂłem troche wyÂżej! Wiesz to nie "pantofelki" powodujÂą Âże "baletnica" jest "baletnicÂą" ,w gorszych jakoÂściowo "pantofelkach" teÂż tak samo piĂŞknie zataĂączy A zwykÂłej "babie" dasz super najlepsze i najdroÂższe pantofelki i wiesz co wyjdzie jej z taĂąca.......... Pozdrawiam! |
|
|
|