Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lukape
Wysłany: 2010-05-04, 22:27   lakierowanie kolumny
0
UP DOWN

Witam wszystkich
Jestem nowy i w zasadzie nic nie wiem o lakierowaniu dlatego ze nigdy mnie to nie interesowaÂło. Jednak jakis czas temu wpadÂł mi do gÂłowy pomysÂł budowy kolumn gÂłosnikowych i tak juz od Âładnych paru miesiecy mecze sie z budowÂą.Poniewaz postanowiÂłem ze beda pomalowane lakierem samochodowym w kolorze biaÂłym poÂłozyÂłem na obudowy szpachle natryskowa nastepnie podkÂład oczywiscie wszystko szlifowane i zosataÂło mi poÂłozenie bazy i klaru.
I tu pojawiaja sie kolejne pytania
Kolumny maja byc w poÂłysku tak wiec czy jesli bede na baze kÂładÂł juz klar to czy musze oddzielic jakoÂś od siebie sÂąsiadujace sciany tak aby nie zapylic juz pomalowanej sciany klarem i w efekcie utracic poÂłysk(kumpel tak mĂłwiÂł nie wiem czy mu wierzyc czy nie)
pytanie nr 2
czy moge odczekac az baza wyschnie czy na lekko wyschnieta baze musze juz kÂłasc klar(tak mĂłwiÂł koles w sklepie gdzie kupiÂłem lakier) inaczej klar sie zÂłuszczy bo nie bedzie miaÂł dobrej przyczepnosci i bedzie po zawodach
Nie chciaÂł bym tego spieprzyc na sam koniec bo naprawde wile juz przeszedÂłem
Pozdro
Dla zobrazowania obudowy fotka

20100330.jpg
Plik ściągnięto 762 raz(y) 385.99 KB

podkÂład.jpg
Plik ściągnięto 730 raz(y) 578.63 KB

binsu18
Wysłany: 2010-05-05, 18:57   
0
UP DOWN

Pytanie pierwsze. Nic bym nie odziela³. Potraktowa³bym kolumny baz¹ tak jak stoj¹ , ca³oœciowo. ( ca³e kolumny za jednym "zamachem" ) Zanim zaczniesz k³aœÌ bazê , nie zapomnij przemyÌ dok³adnie zmywaczem slilikonu, w przeciwnym wypadku bêdziesz nara¿ony na tzw." rybie oczka" i szlag cie trafi na miejscu bo jak widzê w³o¿y³eœ w te kolumny kawa³ek serca i dobrej roboty. Kolega w mieszalni mia³ racjê. Jeœli przesuszysz bazê, mo¿e dojœÌ w przysz³oœci do odpadania miejscami klaru ( brak przyczepnoœci), dlatego dla twojego dobra , raczej przestrzegaj technologii. Trudno mi dziœ powiedzieÌ jak zachowa siê drewniana obudowa z biegiem czasu, dlatego aby unikn¹Ì niemi³ych niespodzianek, zastosuj siê do rad kolegi ale tego z mieszalni. I jeszcze jedno. Luk.. Jak pokryjesz kolumny baz¹ , a nastêpnie klarem i bedziesz potem próbowa³ odkleiÌ aktualn¹ ( t¹ na zdiêciach) taœmê wraz z foli¹ b¹belkow¹, prawdopodobnie, po tej operacji pozostanie nieestetyczna ostra krawêdŸ po oderwaniu taœmy. Warto siê zastanowiÌ nad odklejeniem teraz tej folii, przeszlifowaniu powsta³ej ostrej krawêdzi i ponownym oklejeniu p³yty czo³owej przed malowaniem baz¹. Piszê bo tak bym zrobi³. A kolumny extra :spoko: Domyœlam siê ¿e chcesz uzyskaÌ efekt "Biel fortepianowa" Myœlê równie¿ ¿e kilku cennych rad móg³by udzieliÌ tobie jeden z forumian - darecki. Siedzi w tym fachu i na forum udzieli³ ju¿ kilku cennych rad w sprawie lakierowania materia³ów drewnopochodnych. Jak skoùczysz to wrzuÌ fotki. Pozdrawiam.

lukape
Wysłany: 2010-05-05, 22:56   
0
UP DOWN

Dzieki wielkie za rade! Co do tasmy to tak wÂłasnie chciaÂłem zrobic zauwazyÂłem podczas szpachlowania natryskowego ze po odderwaniu robia sie te zadziory
Prawde mĂłwiÂąc to mam jescze jedno pytanie
Zalezy mi bardzo o ile to mozliwe w ogĂłle zeby do okoÂła kolumny na caÂłej wykososci w odlegÂłosci ok 10cm od siebie byÂły poprzeczne czarnre paski szerokosci powiedzmy 0.5cm.czy jest mozliwosc naniesienia ich jakos na klar jak juz wyschnie czy trzebaby zrobic to jeszcze przed klarem no i jak to zrobic?

aut
Wysłany: 2010-05-05, 23:43   
0
UP DOWN

Po pomalowaniu bazÂą (i po jej lekkim przeschniĂŞciu) oklejasz kolumnĂŞ papierem i taÂśma w taki sposĂłb aby owe paski ktĂłre chcesz uzyskaĂŚ pozostaÂły odkryte. "Psikasz" te miejsca i potem dalsza procedura.

Greg
Wysłany: 2010-05-05, 23:56   
0
UP DOWN

aut napisał/a:
Po pomalowaniu bazÂą (i po jej lekkim przeschniĂŞciu)

nie lekkim!- baza musi byĂŚ caÂłkowicie wyschniĂŞta, Âżeby jej nie poderwaÂło przy odrywaniu maskowania. Daj temu z 3h w 20st i potem dopiero dziaÂłaj dalej

binsu18
Wysłany: 2010-05-07, 09:51   
0
UP DOWN

Aut...? Jak myœlisz? czy koledze nie by³oby ³atwiej zapyliÌ czarn¹ baz¹ miejsca w których bêd¹ przebiegaÌ czarne pasy (szparunki) oczywiœcie z jakimœ rozs¹dnym marginesem, nastêpnie zgodnie z zaleceniami Grega, odczekaÌ do ca³kowitego wyschniêcia, okleiÌ je taœm¹ 5mm, nastêpnie ca³oœÌ pokryÌ bia³¹ baz¹. Po odklejeniu taœmy powinny pozostaÌ idealne czarne pasy. Wiadomo, ze pokrywalnoœÌ bia³ej bazy na czarnym tle, jest ma³a i luck bêdzie musia³ k³aœÌ bazê conajmniej dwukrotnie. Tak mi siê wydaje. Myœlê równie¿ ¿e ch³opaki od aerografu mogli by tu doradziÌ poniewa¿ chodzi o szparunki, a to s¹ spece w tej dziedzinie. Luck. Poszukaj informacji w dziale Aerograf. Chyba widzia³em tam jak kolega extra wyszykowa³ bak motocykla. Nie wykluczone ze tech ologiê bêdzie mo¿na zastosowaÌ przy wykoùczeniu twoich kolumn. Chcia³bym ¿ebyœ jeszcze wiedzia³ ze je¿eli u¿yjesz taœmy pod³ej jakoœci, mo¿e czekaÌ ciê niemi³a niespodzianka w postaci podcieków bazy pd taœmê, a tym samym fatalnego odciêcia, i tu pozwolê sobie na ¿art ze wtedy to mo¿e pomóc weterynarz szczepi¹c ciê przeciw wsciekliŸnie ;) Pozostaje jeszcze Google. Has³o kluczowe- szparunki!
Pozdrawiam wszystkich.

ps. PoÂśpiech to zÂły doradca.

lukape
Wysłany: 2010-05-07, 13:12   
0
UP DOWN

Tez nad tym myslaÂłem zeby tak to zrobic tylko czy ta druga warstwe biaÂłej bazy to kÂłasc chwile po naÂłozeniu pierwszej warstwy czy trzeba czekac az dobrze przeschnie.Rozumie ze czarna baze wystajaca poza tasme trzeba bedzie zmatowic przed poÂłoÂżeniem biaÂłej bazy czy tak?
No i jeszcze jedno
Czy oby nie zrobi sie za duzy prĂłg na przejsciu z czarnego w biaÂłe skoro biaÂłej beda min 2 warstwy

siwy_1981 
Wysłany: 2010-05-07, 14:22   
0
UP DOWN
siwy1981

Bazy nie szlifuj. Najpierw poleÌ czarnym w tych miejscach gdzie bêd¹ paski. Poczekaj a¿ baza wyschnie i zaklej fragmenty które bêd¹ czarne. Do rozdzielenia kolorów je¿eli to maj¹ byÌ paski u¿yj taœmy do lini prostych. S¹ to taœmy z jakiegoœ tworzywa i przystosowane do takich operacji. Ich najwiêkszym atutem jest to ¿e linia nie bêdzie wyszczerbiona i maj¹ mniejsz¹ podatnoœÌ na podciekanie lakieru pod spód. W rejonie lakieruj ostro¿nie aby nie narobiÌ brzegów. Jak za bardzo przlejesz to mo¿e podejœÌ pod taœmê. PóŸniej odklej i bezbarwny.

PrzykÂład taÂśmy-Cienkoliniowa taÂśma maskujÂąca do rozdzielania kolorĂłw TR06
http://www.app.com.pl/pro...ridn=3&prid=157

Wzorzec linii
APP ML: http://www.app.com.pl/pro...ridn=3&prid=159

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu