Autor |
Wiadomość |
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-13, 17:34 Mercedes C-klasse, w202
|
0
|
|
|
MB w202

|
Witam wszystkich
PrzyszedÂł czas na kolejny projekt, tym razem jest to moje auto. Historii auta nie bĂŞdĂŞ pisaĂŚ bo to nie ma sensu. Wszystko widaĂŚ na fotkach. Auto bĂŞdzie najprawdopodobniej malowane caÂłe albo malowane (bez dachu i klapy) - wszystko siĂŞ okaÂże w nastĂŞpnym tygodniu
Jak widaĂŚ tragedii nie ma, bÂłotnikom przednim L i P i drzwiom L - nie robiÂłem fotek bo idÂą do wymiany. Jutro jadĂŞ po elementy. W niedzielĂŞ kolejne foty |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2010-05-13, 18:59
|
0
|
|
|
|
niby Mercedes, a tak ich chrupie, Âże aÂż u siebie sÂłyszĂŞ... |
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-13, 20:26
|
0
|
|
|
MB w202

|
kalbi - to sa tzw: oszczĂŞdnoÂści mercedesa
Mam jeszcze takie pytanko - by³em dziœ u siebie na wichurze w sklepie lakierniczym i by³ tam typ co pracuje w Renault - i od s³owa do s³owa powiedzia³ ".. u nich w serwisie na go³¹ wyszlifowan¹ powierzchniê (np. drzwi) k³ad¹ szpachle uniwersaln¹ potem na "równo" szlif , potem k³ad¹ 1k primer standoksa (pistoletem) lub inny antykorozyjny , potem podk³ad i baza . I tu moje pytanie - czy to dobry sposób ?? Szpachla utrzyma siê blachy? I kolejna sprawa to ¿e szpachla przepuszcza wilgoÌ. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-05-13, 21:14
|
0
|
|
|
|
Jeœli chcesz - mo¿esz zaryzykowaÌ,nie powinna odpadaÌ.A co do ch³onnoœci:daj po szpachli podk³ad epoksydowy,jest doskona³ym izolatorem.Nie mo¿esz siê tylko przetrzeÌ póŸniej do podk³adu,a najlepiej epoks jako m/m.
Chocia¿ ja nigdy na go³¹ blachê nie dajê,to niewielki koszt,a jedna warstwa izolacji wiêcej. |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-14, 06:56
|
0
|
|
|
MB w202

|
jacenty 741 napisał/a: | JeÂśli chcesz - moÂżesz zaryzykowaĂŚ,nie powinna odpadaĂŚ.A co do chÂłonnoÂści:daj po szpachli podkÂład epoksydowy,jest doskonaÂłym izolatorem.Nie moÂżesz siĂŞ tylko przetrzeĂŚ póŸniej do podkÂładu,a najlepiej epoks jako m/m.
Chocia¿ ja nigdy na go³¹ blachê nie dajê,to niewielki koszt,a jedna warstwa izolacji wiêcej. |
co to jest m/m , bo chyba z tego co zrozumiaÂłem, to epoks na blache potem szpachla, potem epoks i podkÂład bedzie dobrze?
1k primer standoksa - to jest jakiÂś epoks ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-05-14, 07:45
|
0
|
|
|
|
M/m to system mokro-na-mokro,gdzie nic nie szlifujesz,a jedynie czekasz ok 30 minut i nakÂładasz kolejne warstwy.WiÂązanie nastĂŞpuje na drodze chemicznej.Primer to preparat gruntujÂący,wiĂŞc raczej nie epoksydowy,a kwaÂśny. |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-14, 18:35
|
0
|
|
|
MB w202

|
jacenty 741 napisał/a: | M/m to system mokro-na-mokro,gdzie nic nie szlifujesz,a jedynie czekasz ok 30 minut i nakÂładasz kolejne warstwy.WiÂązanie nastĂŞpuje na drodze chemicznej.Primer to preparat gruntujÂący,wiĂŞc raczej nie epoksydowy,a kwaÂśny. |
Czyli rozumiem Âże lepiej kupiĂŚ epoksa. A jak kupiĂŞ to mozna nakÂładaĂŚ tak warstwy? - blacha - epoks - szpachla - primer - moÂże jeszcze szpachla - podkÂład - baza? Chyba Âże kombinujĂŞ to proszĂŞ o poradĂŞ . Bo kaÂżda rada to dla mnie nauka |
|
|
|
 |
aut
|
Wysłany: 2010-05-14, 22:06
|
0
|
|
|
|
OddzieliĂŚ epoksa i szpachle, warstwÂą podkÂładu akrylowego. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-05-15, 10:23
|
0
|
|
|

|
Epoksyd ( epoxyd ), czyli materiaÂł ktĂłrego substancjÂą bÂłonotwĂłrcza jest Âżywica epoksydowa - to produkt .... utwardzany chemicznie, ale takÂże np. wodorozcieĂączalny. MoÂże tez byĂŚ wersji rozcieĂączanej materiaÂłem organicznym, ale schnie juÂż bez utwardzacza przez odparowanie substancji lotnych ( 1K ). To wszechstronny materiaÂł ... a w zasadzie "substancja bÂłonotwĂłrcza" czyli ... podstawowa zawiesina takiego materiaÂły.
Noooo ... a teraz pytanie do @aut ...
Dlaczego sugerujesz Âżeby na epoksyd ( zakÂładam podkÂład gruntujÂący epoksydowy utwardzany chemicznie 2K poÂłoÂżyĂŚ podkÂład akrylowy za nim zostanie naÂłoÂżona szpachlĂłwka poliestrowa ?
aut napisał/a: | OddzieliĂŚ epoksa i szpachle, warstwÂą podkÂładu akrylowego. |
|
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-05-15, 12:53
|
0
|
|
|
|
no w³aœnie,to mo¿na na podk³ad epoksydowy nak³adaÌ szpachlê np.z w³óknem szklanym? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-05-15, 16:25
|
0
|
|
|
|
Ka¿d¹ szpachlê,nawet po kilku dniach i bez matowania (no,ale bez przesady,nie po miesi¹cu ),epoksyd d³ugo zachowuje aktywnoœÌ chemiczn¹.Dla w¹tpi¹cych -mo¿na ,,tr¹ciÌ" go przed szpachl¹ czerwon¹ w³ónin¹. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-05-15, 17:33
|
0
|
|
|

|
resko napisał/a: | no wÂłaÂśnie,to moÂżna na podkÂład epoksydowy nakÂładaĂŚ szpachlĂŞ np.z w³óknem szklanym? |
MoÂżna. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-18, 18:43
|
0
|
|
|
MB w202

|
koledzy jestem juÂż na etapie NakÂładania na blachĂŞ a potem zdzierania Cortanina F.
I tu moje pytanie bo moje prace bĂŞdÂą sie opieraĂŚ o taki schemaciki:
- na go³¹ blachê 1K Primer Standoksa (pistoletem), potem podk³ad reaktywny Novola Protect 340 , potem szpachla, potem znów Novol, potem akryl i baza (np. drzwi)
- nowe elementy (bÂłotniki) - czyli zdzieram z podkÂładu do goÂłej blachy i malujĂŞ Novolem Protect 340 potem akryl i baza
Czy mogĂŞ zastosowaĂŚ 1K Primer Standoksa z Novolem Protect 340 na mokro (m/m)
Czy mogĂŞ zastosowaĂŚ Novol Protect 340 z akrylem na mokro (m/m)
Pytam siĂŞ bo ten Novolem Protect 340 nie jest chyba epoksem (niby to Reaktywny podkÂład antykorozyjny na bazie Âżywic poliwinylowych)
 |
_________________ http://www.gangsters.pl/index.php?polec=17393 |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2010-05-18, 19:12
|
0
|
|
|

|
novol protect 340 to podklad kwasny, tzw. wasch primer, kladziesz go na gola blache i po ok.15min m/m podklad akrylowy i dopiero potem szpachlĂłwke
nie wolno na podklady reaktywne bezposrednio nakladac szpachlĂłwki
na nowe elementy: protect 340- podklad akrylowy- baza- klar, choc lepiej dac podklad epoksydowy na nowe elementy, bo wasch primer jest raczej na miejsca skorodowane |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-18, 20:46
|
0
|
|
|
MB w202

|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-05-18, 21:28
|
0
|
|
|

|
Nie ma sensu bo wash primer dziaÂła na ogniska rdzy, jego i tÂą rdze trzeba odizolowaĂŚ akrylowym. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2010-05-18, 21:32
|
0
|
|
|
|
eldorado napisał/a: | MoÂże by go naÂłoÂżyÂł przed protect 340 m/m czy nie ma sensu |
nie ma sensu ; novol i standox to grunty kwasne wiec albo 1k standox albo novol a na to podklad akrylowy jesli ma isc szpachla ,jesli od razu kolor to mozna 1k standox i po odparowaniu baza i bezb czy akryl
http://sdstds.sxcolor.inf...20PC%201204.pdf |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-19, 08:07
|
0
|
|
|
MB w202

|
OK, rozumiem, wiĂŞc doszedÂłem do wniosku Âże zrobiĂŞ tak:
1 - caÂły dach po lekkim zmatowieniu polecĂŞ 1k standox (poniewaÂż mam go 2 sety) a potem bazÂą i klarem (dach mam dobry nie bĂŞdzie tam Âżadnej szpachli)
2- to listwa oddzielajÂąca dach i tu bedzie przejÂście miĂŞdzy 1k standox (dachu) a akrylem szarym)
3- to reszta auta czyli zrobiĂŞ tak: prysnĂŞ reszte auta (praktycznie caÂłe bez dachu) PROTECT 340, potem rozrobiĂŞ troszke aktylu i prysnĂŞ w miejsca ktĂłre bĂŞdÂą zaszpachlowane. Po wyszpachlowaniu elementĂłw prysnĂŞ caÂłego akrylem a potem wyszlifujĂŞ przed bazÂą.
Te kombinowanie spowodowane jest tym Âże mam
- 1litr podkÂładu akrylowego http://www.autoblizniak.p...ar-1l-025l.html (czyli wyjdzie z niego jakieÂś 1,5litra gotowca)
- 1 litr PROTECT 340 (wyjdzie z niego 2litry gotowca)
- 2sety 1k standox (wyjdzie gotowca jakies 3,5sety)
ale jak siĂŞ na to patrze to chyba bede musiaÂł kupiĂŚ jeszcze jeden podkÂład akrylowy bo bedzie go maÂło (bo jeszcze zderzaki i lusterka idÂą w malunek) |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-22, 12:10
|
0
|
|
|
MB w202

|
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2010-05-25, 00:55
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
SkÂąd ja to znam... robimy w pracy teraz takiego merca, C200 tylko Âże kaÂżdy element ÂściÂągane, drzwi, bÂłotniki itp wszystko na stojaki i powiem tak.... pod tymi wszystkimi listwami jest (tzn byÂło) tyle rdzy, Âże aÂż wstyd byÂło patrzeĂŚ na to... mĂłj golf 3 ma mniej hehehe |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-25, 07:25
|
0
|
|
|
MB w202

|
Bodzio napisał/a: | SkÂąd ja to znam... robimy w pracy teraz takiego merca, C200 tylko Âże kaÂżdy element ÂściÂągane, drzwi, bÂłotniki itp wszystko na stojaki i powiem tak.... pod tymi wszystkimi listwami jest (tzn byÂło) tyle rdzy, Âże aÂż wstyd byÂło patrzeĂŚ na to... mĂłj golf 3 ma mniej hehehe |
rozumiem Ciebie kolego doskonale teÂż robiÂłem swojego golfa 3 i znajomego golfa 3 - i aÂż takiej tragedii nie byÂło jeÂżeli chodzi o korozjĂŞ
Ten misiek jest w Polsce od 2005r, ojciec mĂłwiÂł Âże jak juÂż go sprowadzaÂł mercedowskiego auto hausu z Niemiec (komis mercedesa) to juÂż byÂły na nim malutkie 3 ogniska korozji - a polskie realia zrobiÂły resztĂŞ |
|
|
|
 |
elspasoo
|
Wysłany: 2010-05-25, 09:10
|
0
|
|
|
|
W tych rocznikach to niestety standard. W nowszych z reszta te¿. Ale du¿o zale¿y od konkretnego egzemplarza ( lub w³aœciciela),na szczêœcie blacha jest doœÌ gruba. Blacha w tych autach naprawdê bardzo kontrastuje z naprawdê solidn¹ mechanik¹. Mam zarówno W210 jak i W202, ale wole to ni¿ jakiekolwiek nowsze auta w moim zasiêgu finansowym. |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-26, 15:06
|
0
|
|
|
MB w202

|
elspasoo napisał/a: | W tych rocznikach to niestety standard. W nowszych z reszta teÂż. Ale duÂżo zaleÂży od konkretnego egzemplarza ( lub wÂłaÂściciela),na szczĂŞÂście blacha jest doœÌ gruba. Blacha w tych autach naprawdĂŞ bardzo kontrastuje z naprawdĂŞ solidnÂą mechanikÂą. Mam zarĂłwno W210 jak i W202, ale wole to niÂż jakiekolwiek nowsze auta w moim zasiĂŞgu finansowym. |
Zgadzam siĂŞ, solidna mechanika idzie w parze z jakoÂściÂą wykonania (ogĂłlnie), jedynie blacha . Nie chciaÂłbym sprzedawaĂŚ swojego skwara ale zobaczymy... .
------------------
Kolejne foty
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-27, 18:06
|
0
|
|
|

|
Mercedes zawsze by³ "gnilny"! Trwa³a mechanika a "gó...a blacha i jej zabezpieczenie Pamiêtam jak pierwszy raz robi³em wtedy to 14-letniego 123, to te¿ by³o sporo przy nim "roboty" Zjada³a go rdza a¿ hucza³o! Pozdrawiam! Ostatnio robi³em 10-letnie Vito i te¿ mia³em z nim "koszmara"! Nie sadzi³em ¿e "tak m³ode auto" jak na Mercedesa mo¿e jeœÌ tak rdza! |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-05-28, 22:34
|
0
|
|
|
MB w202

|
Robertlodz09 z ojcem prowadzimy us³ugi transportowe i prócz aut typu Daf czy tam Man mamy jeszcze Mercedesa atego i sprintera i powiem szczerze - purchle na ka¿dym elemencie - ale mechanika jak i wykoùczenie, wytrzyma³oœÌ zawieszenia jest na najwy¿szym poziomie, ale ta rdddzzzzzaaaa, walka z ni¹.... . No có¿.... mercedes = oszczêdnoœci w poszyciu blachy |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-06-02, 14:28
|
0
|
|
|

|
W sobotĂŞ miaÂłem okazie oglÂądac 7-letnie Vito ktĂłre nie miaÂło na sobie ani grama rdzy Pozytywnie mnie to zaskoczyÂło! TakÂże czasami zdarza sie niepordzewiaÂły Merc NiedÂługo zabieram sie za renowacjĂŞ lakieru na "zabytku" Mercedesa 123 ,i aÂż mi siĂŞ "sÂłabo robi" jak pomyÂślĂŞ ile czeka mnie przy tym aucie "roboty" Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-06-02, 15:15
|
0
|
|
|
MB w202

|
Robertlodz09 nie zazdroszczĂŞ ci .
Ja tam wczoraj pojeÂździÂłem sobie takim sprzĂŞtem na "rozluÂźnienie zwieraczy" - szkoda Âże nie mĂłj
A dziœ pomalowa³em parê elementów, ojcu zostawiê na pi¹tek ca³e auto (pi¹tek i sobota jestem niestety na uczelni - wiêc foty bêd¹ dopiero w poniedzia³ek). Ivata powiem szczerze ¿e ma dobr¹ "miot³ê", nawet zacieku nie zrobi³em
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-06-02, 20:40
|
0
|
|
|

|
Mam pytanie do autora tematu? Baza i bezbarwny z jakiej firmy kolega "kÂładzie" na autko? Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-06-03, 08:23
|
0
|
|
|
MB w202

|
Robertlodz09 napisał/a: | Mam pytanie do autora tematu? Baza i bezbarwny z jakiej firmy kolega "kÂładzie" na autko? Pozdrawiam! |
baza jakaÂś taĂąsza wersja chyba standoksa a klar tym razem APP
Robertlodz09 w tym zabytku co bĂŞdziesz robiĂŚ bĂŞdziesz wymieniaĂŚ elementy? Chyba najlepszy sposĂłb to chyba piaskowanie elementĂłw |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-06-05, 06:42
|
0
|
|
|
MB w202

|
Robertlodz09 napisał/a: | Mam pytanie do autora tematu? Baza i bezbarwny z jakiej firmy kolega "kÂładzie" na autko? Pozdrawiam! |
Poprawiam - baza jest z profixa (mylnĂŞÂło mi siĂŞ) a klar - APP |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-06-05, 18:08
|
0
|
|
|

|
W tym "Mietku"123 sÂą tylko do wymiany tylne lewe drzwi i to wszystko! reszta blachy jest na przyzwoitym poziomie! 11 lat temu miaÂł remont kapitalny blachy i lakieru a od tego czasu staÂł prawie nieuÂżywany No troche tam jeÂżdziÂł ale tak "od ÂświĂŞta" . TakÂże mam tylko sam lakier do zrobienia! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-06-10, 07:10
|
0
|
|
|