Autor |
Wiadomość |
 |
skola
|
Wysłany: 2010-05-27, 00:59 hmm pytanie skĂłrka pomaranczy oraz pare pytan....
|
0
|
|
|
|
Witam jestem tu nowy lecz wczoraj poÂświeciÂłem cala noc szukajÂąc odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie ale nie znalazlem.
PomalowaÂłem sobie ostatnio pol auta.
lakier bazowy dupoint + na to klar dupoint 3750S
Pierwsze pytanie. WyszÂła mi ekxtra duza skorka pomaraĂączy w efekcie samochĂłd nie ma w ogole poÂłysku, zaznaczam ze jak rozpylalem go byl ekxtra gesty i musiaÂłem trzymaĂŚ bardzo blisko elementu jakieÂś 10 cm zeby prĂłbowaĂŚ go rozlaĂŚ ...
pistolet mam JONNESWAY dysza 1,4( bylo napisane ciœnienie robocze od 3 do 4, kompresor mam na maxa wielki bo sluzy do piaskowania i kosztowa³ mnie troszke $$$ i jest bardzo wydajny( pojemnoœÌ 500l, wydajnoœÌ cos kolo 1600L/min), za nim mam odwadniacz i reduktor i tam ustawione mia³em 3 bary nastêpnie 20 metrów przewodu czy tu mo¿e byc b³ad?
Powietrza na pistolecie czyli to pokretlo na dole zawsze mam rozkrêcone na maxa, krece tylko tym pokrêt³em z boku co zapodaje mi ilosc materia³u czy tu tez robiê b³¹d?
Czy np za gesty klar mogĂŞ rozcieĂączyĂŚ rozcieĂączalnikiem tym co wlewam do bazy?
Czy aby zniwelowaĂŚ ta skĂłrkĂŞ moge zjechaĂŚ np 1500 papierkiem az mi sie wyrĂłwna nastĂŞpnie polerka z biaÂła gÂąbka i G3 do tego?
ten klar sie nakÂłada w 1,5 warstwy niby w karcie zalecajÂą pierwsza warstwĂŞ taka lekka po czym objadĂŞ cale auto mam nakÂładaĂŚ druga juz taka wylana .... czy nie porobiĂŞ za duzo zaciekĂłw i klar mi nie spÂłynie zwÂłaszcza np z bÂłotnikĂłw? CzytaÂłem ze niektĂłrzy rozkÂładajÂą to na 3 cienkie warstwy ale czy wtedy tez nie wyjdzie skorka pomaraĂączy?
najbardziej dziwne jest to ze np na sÂłupkach i w niektĂłrych poziomych miejscach wyszÂło idelane lustro, bez skorki idelanie gÂładka powierzchnia ...
Oraz ostatnie pytanie po jakim czasie lakier zrobi sie twardy? Bo mĂłj ma juz okoÂło tygodnia jednak jak wcisnĂŞ paznokieĂŚ to slad zostaje po nim .....
pozdrawiam bardzo serdecznie i byÂłbym wdziĂŞczny za odp |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-05-27, 05:26
|
0
|
|
|
|
skola napisał/a: | 20 metrĂłw przewodu czy tu moÂże byc bÂład? | ,tak,mo,ze byĂŚ to przyczynÂą,przynajmniej jednÂą za skÂładowych.WÂłaÂściwym jest posiadanie reduktora pod pistoletem,wtedy moÂżna wÂłaÂściwie ustawiĂŚ ciÂśnienie nawet uwzglĂŞdniajÂąc jego spadki w dÂługim wĂŞÂżu.
skola napisał/a: | Czy np za gesty klar mogĂŞ rozcieĂączyĂŚ rozcieĂączalnikiem tym co wlewam do bazy? | A to zaleÂży,czym rozcieĂączasz bazĂŞ .Generalnie do bazy powinien byĂŚ rozcieĂączalnik bazowy,a do klaru akrylowy,w przypadku 3750s to XB387(skoro czytasz karty,to wiesz).MoÂżna zastosowaĂŚ rozcieĂączalnik akrylowy do obydwu warstw,ale nie jest to juÂż optymalne dla bazy,moÂże inaczej uÂłoÂżyĂŚ siĂŞ ziarno. skola napisał/a: | zjechaĂŚ np 1500 papierkiem az mi sie wyrĂłwna nastĂŞpnie polerka z biaÂła gÂąbka i G3 do tego? | moÂżesz sprĂłbowaĂŚ,ale po 1500 daj 2000,a na koniec 2500. skola napisał/a: | ten klar sie nakÂłada w 1,5 warstwy niby w karcie zalecajÂą pierwsza warstwĂŞ taka lekka po czym objadĂŞ cale auto mam nakÂładaĂŚ druga juz taka wylana .... czy nie porobiĂŞ za duzo zaciekĂłw i klar mi nie spÂłynie zwÂłaszcza np z bÂłotnikĂłw? CzytaÂłem ze niektĂłrzy rozkÂładajÂą to na 3 cienkie warstwy ale czy wtedy tez nie wyjdzie skorka pomaraĂączy? | MoÂżna zrobiĂŚ morkĂŞ i w jeden sposĂłb,i w kaÂżdy inny,jeÂśli siĂŞ za dÂługo poczeka.Jedna lekka i zaraz jedna peÂłna oznacza,Âże powinieneÂś np. daĂŚ lekkÂą na bÂłotnik,nastĂŞpnie drzwi,i np kolejne drzwi,i wrĂłciĂŚ do bÂłotnika zrobiĂŚ go na gotowo.bo za dÂługo odczekujÂąc pozwalasz lekkiej warstwie zbyt mocno odparowaĂŚ,co moÂże skutkowaĂŚ wÂłaÂśnie morkÂą.CaÂły samochĂłd to zbyt dÂługo,jak na kolejnÂą warstwĂŞ. skola napisał/a: | po jakim czasie lakier zrobi sie twardy? | To zaleÂży,czy stoi w garaÂżu,czy byÂł na sÂłoĂącu.Jak nie masz promiennika (a pewnie nie masz),to wystaw auto na sÂłoĂące i wygrzej je,powinien stwardnieĂŚ.I dopiero wtedy polerka. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-27, 10:29
|
0
|
|
|

|
Kolego coÂś musiaÂłeÂś "zmalowaĂŚ" z tym 3750S ,nie jest moÂżliwe aby ten lakier po takim okresie jeszcze byÂł miĂŞkki pod paznokciem .Pytanie czy jakikolwiek dodaÂłeÂś utwardzacz? a moÂże wylaÂłeÂś sam bezbarwny? Jaki zastosowaÂłeÂś utwardzacz do tego lakieru XK203 czy XK205 ? KaÂżdy lakier ,bazĂŞ ,podkÂład rozcieĂączamy do tzw. lepkoÂści roboczej zalecanej przez producenta danego materiaÂłu lakierniczego i rozcieĂączalnikiem zalecanym przez producenta! W DP masz oddzielne rozpuszczalniki do baz i oddzielne do lakierĂłw bezbarwnych. Sam "pracuje" na tym bezbarwnym i nie mam z nim najmniejszych problemĂłw pod wzglĂŞdem aplikacji i jakoÂści naÂłoÂżonej powÂłoki. Zaznaczam Âże akurat lakierujĂŞ tym bezbarwnym w tzw. warunkach garaÂżowych W pracy mamy wszystkie materiaÂły tj. mieszalnik Standoxa a u siebie "jadĂŞ" na DP ,a na starsze auta dajĂŞ bezbarwny Dyna a "zÂłomki" pokrywam bezbarwnym Studio (odpowiednik Novol Economi) Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
skola
|
Wysłany: 2010-05-27, 11:22
|
0
|
|
|
|
oczywiÂście daÂłem utwardzacz do klaru wedÂług danych z karty ... XK203 taki mi przesÂłali z alegro |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2010-05-27, 16:16
|
0
|
|
|
|
A jaki rozpuszczalnik daÂłeÂś ?
Za dÂługa przerwa miĂŞdzy warstwami.
Ja przerwy miêdzy warstwami praktycznie nie robiê, mo¿e z jakieœ 20 - 30 sec. Czyli nak³adam na jeden element t¹ po³owê i zaraz lecê ju¿ ca³¹ warstw¹. Odrazu po skoùczeniu pe³nej warstwy na pierwszym elemencie lecê po³ówk¹ na nastêpnym, czekam z 30 sec i ca³a warstwa. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-27, 17:26
|
0
|
|
|

|
A mam pytanie! Ten lakier to by³ w opakowaniu ,czy nalany w "jakieœ" zastêpcze opakowanie? Jeœli to orginalny XK 203 to jest to szybki utwardzacz! A ile i jakiego rozcienczalnika kolega doda³? Do 3750S jest podane w karcie nie iloœÌ w % ale wagowo I sie go dodaje wed³ug zaleceù producenta danego lakieru itd. Kolega sprawdza³ przed natryskiem lepkoœÌ czy zrobi³ na tzw. "oko"? Jestem pewny ¿e to drugie ,st¹d takie efekty koùcowe wykonanej naprawy pow³oki Jeœli by³y to orginalne materia³y DP to ten lakier jest praktycznie przy tym utwardzaczu gotowy "do taœmy" po na³o¿eniu w gara¿u ju¿ na nastêpny dzieù! Ja nigdy nie kupuje materia³ów przez internet ,a jeœli ju¿ to tylko musz¹ to byÌ orginalne opakowania! Wszystko inne jest podejrzane Za d³ugo ju¿ w tym siedze ,i wiem jakie "wa³ki" robi¹ sprzedawcy lakierów. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2010-05-27, 19:15
|
0
|
|
|

|
skola napisał/a: | tam ustawione miaÂłem 3 bary nastĂŞpnie 20 metrĂłw przewodu czy tu moÂże byc bÂład? |
Na kazde 10 metrow przewodu dodaj sobie 0,6 bara, bo takie sa straty cisnienia na skutek oporu przeplywu.Dotyczy przewodu o srednicy wew.9 mm. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
skola
|
Wysłany: 2010-05-27, 20:15
|
0
|
|
|
|
bezbarwny byl w oryginalnym 1L opakowaniu DP, dodaÂłem do niego tylko utwardzacz w stosunku 3:1 tak jak napisane bylo w karcie.
Przewodu mam jakieÂś 27m takiego grubego .... wiec muszĂŞ dac np 3,5 Bara na reduktorze przy kompresorze wtedy wyjdzie te 3.2 Bara przy pistolecie tak?
Fakt kÂładÂłem chyba ze 2,5 warstwy tego klaru, w odstĂŞpach 3 minutowych wiec moze to tez bylo przyczyna ....
Rozumiem pierwsza warstwa np na blotnik taka drobna, nastepnie przechdoze na drzwi klade tez taka cienka nastepnie rozumiem mam powrocic do blotnika i dawac ostatenczna taka lejaca warste tak? NIe czekac zadnych 3 min?
Jeszcze ostatnie pytanie optymalna temperatura to 20Stopni, ja nagrzalem taka farela o mocy 5 KW caly garaÂż czy mogÂło byc za ciepÂło w nim? |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2010-05-27, 20:34
|
0
|
|
|
|
skola napisał/a: | Rozumiem pierwsza warstwa np na blotnik taka drobna, nastepnie przechdoze na drzwi klade tez taka cienka nastepnie rozumiem mam powrocic do blotnika i dawac ostatenczna taka lejaca warste tak? NIe czekac zadnych 3 min? |
Nie.
NakÂładasz cienkÂą warstwĂŞ na bÂłotnik, a po chwili (20 sek) nakÂładasz juÂż peÂłnÂą warstwĂŞ i odrazu wchodzisz z cienkÂą warstwÂą na drzwi i po chwili dajesz peÂłnÂą warstwĂŞ i odrazu przechodzisz na kolejne drzwi z cienkÂą warstwÂą itd.
RobiĂŞ tak przy stosunku
3:1:0,4
3750s : XK203 : XB387
http://sdstds.dupontrefin.../PL%203750S.pdf
Nawet w karcie technicznej jest napisane
Cytat: |
NakÂładanie lakieru bezbarwnego
Kiedy warstwa bazowa DuPont Refinish jest caÂłkowicie matowa, naÂłoÂżyĂŚ 3750S w jednej
lekkiej warstwie, po czym natychmiast naÂłoÂżyĂŚ jednÂą peÂłnÂą warstwĂŞ.
|
Ale nie rĂłb tym klarem caÂłoÂściĂłwki bo zapylisz. |
|
|
|