Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
dc-cap
Wysłany: 2010-05-29, 12:18   Potrzebna pomoc fachowcĂłw przy ocenie po zdjĂŞciu
0
UP DOWN

Witam
Od dÂługiego czasu mĂŞczĂŞ siĂŞ z takimi jakby doÂłkami - szlak mnie trafia juÂż z tym...
Przedmioty malowane to plastiki ze skutera... Pistolet SICO dysza 1,4mm, ciÂśnienie pracy to 3bary, filtr odwadniajÂący nowo zakupiony montowany pod pistolet - myÂślaÂłem, Âże to tego przyczyna.

MalujĂŞ lakierem akrylowym do tego utwardzacz i rozcieĂączalnik akrylowy.

Pod³o¿e robi³em ju¿ na dwa sposoby... 1) plastiki zmatowione do tego póŸniej spryskane œrodkiem zwiêkszaj¹cym przyczepnoœÌ z novola, nastêpnie podk³ad akrylowy i wszystko ³adnie dotarte... lakierowane by³o po oko³o tygodniu po tych zabiegach... Tutaj wysz³o nawet nie Ÿle, ale i tak parê takich do³ek siê porobi³o, ale to ju¿ tak zostawi³em...

Przy malowaniu czachy zrobiÂłem tylko matowienie i spryskanie Âśrodkiem z novola i dupa peÂłno tych oczek dosÂłownie peÂłno... Czego to przyczyna... zawsze mi siĂŞ robiÂą czy tak czy siak...

Jak malujĂŞ farbÂą bazowÂą to wszystko jest Âładnie... nie ma Âżadnych oczek... lecz znĂłw klar to wystĂŞpujÂą tĂŞ oczka lecz to tak nie podpada jak przy samej czarnej akrylowej farbie...

ZauwaÂżyÂłem, Âże oczka siĂŞ robiÂą zawsze jak malujĂŞ farbÂą do ktĂłrej dodaje siĂŞ utwardzasz... np. farby akrylowe i klar...

Jak siĂŞ tego pozbyĂŚ i co robiĂŚ, Âżeby to nie wystĂŞpowaÂło...??? doczytaÂłem siĂŞ, Âże moÂże dodaĂŚ jakiegoÂś antysilikonu do farb akrylowych do pistoletu razem zmieszaĂŚ z farbÂą czy to moÂże podziaÂłaĂŚ??

TO chyba moja jedyna deska ratunku bo juÂż wiĂŞcej nie wiem co moÂże byĂŚ...

Do³¹czam zdjêcie jak to mniej wiêcej wygl¹da.
Dodam Âże powierzchnie zawsze odtÂłuszczam nitrem - nie wiem czy to dobrze czy Âźle...
Dodatkowo teraz wystÂąpiÂły objawy igieÂłkowania wiĂŞc to juÂż padÂło po caÂłej linii:(

DSC04477ppp.jpg
Plik ściągnięto 128 raz(y) 412.06 KB

Nurglepl 
Wysłany: 2010-05-29, 14:43   
0
UP DOWN

Lakier masz zgazowanay. trochĂŞ mniej warstw wal, i chyba za szybko je kÂładziesz.
Jaki to lakier?
Masz reduktor pod pistoletem ?, filtr masz przed reduktorem tak?

dc-cap napisał/a:
Dodam Âże powierzchnie zawsze odtÂłuszczam nitrem - nie wiem czy to dobrze czy Âźle...

chyba siê pomyli³eœ, chodzi³o Ci o benzynê ?. Bo jak siê nie pomyli³eœ i przecierasz nitrem to wielki b³¹d.
Ja kiedyÂś teÂż przecieraÂłem benzynÂą, ale czĂŞsto byÂło coÂś nie tak, teraz przecieram zmywaczem antysilikonowym (12 zÂł /litr) i jest lepiej.
Dodatkowo przecieram Âściereczkami antystatycznymi (2 zÂł/sztuka) i paproszkĂłw juÂż prawie nie spotykam.
A co do filtracji to takie maÂłe pod pistoletem to sÂą sÂłabe. TeÂż kiedyÂś taki posiadaÂłem, ale jak psikaÂłem powietrzem na dÂłoĂą to robiÂła siĂŞ wilgotna, a teraz mam filtr CKD 1/2' na Âścianie i juÂż tego nie ma.

dc-cap
Wysłany: 2010-05-29, 19:09   
0
UP DOWN

Lakier akrylowy czarny bÂłyszczÂący HS.
Reduktor mam tak jak odwadniacz pod pistoletem... najpierw mam pod pistolet odwadniacz podpiĂŞty a za odwadniaczem reduktor...

OdtÂłuszczaÂłem i nitrem i benzyna i denaturatem i tak dupa zawsze to samo...
Kupien ten odtÂłuszczaĂŚ silikonowy i zobacze...

Nurglepl 
Wysłany: 2010-05-29, 19:56   
0
UP DOWN

z tym reduktorem i filtrem masz Âźle.
Pistolet -> reduktor - > filtr - > przewĂłd
ale to nie ma wp³ywu na te kropki, tylko na g³adkoœÌ lakieru bo masz wtedy za niskie ciœnienie.

SprawdÂź czy ten filtr przepuszcza wodĂŞ, czyli psikaj na kartkĂŞ, na rĂŞkĂŞ i zobacz czy nie zostawia Âśladu wody.

W garaÂżu masz czysto ?. MoÂże w okolicy masz jakiÂś brudny interes :)

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-29, 20:59   
0
UP DOWN

A mo¿e kochasz u¿ywaÌ Plaka lub inny specyfik zawieraj¹cy silikon w gara¿u,w którym lakierujesz?Taki lotny silikon potrafi przez d³ugie tygodnie paskudziÌ robotê.Jedynie min. iloœÌ antysilikonu dodana do ostatniej warstwy mo¿e pomóc.

dc-cap
Wysłany: 2010-05-30, 00:03   
0
UP DOWN

SprĂłbujĂŞ to z kartka czy wodĂŞ przepuszcza.
Wstyd siĂŞ przyznaĂŚ ale ja lakierujĂŞ na dworze na wÂłasne potrzeby:P
Dlatego uÂżywam akrylu a Âżeby jak jakiÂś syf osÂądzie to Âładnie moÂżna dotrzeĂŚ i spolerowaĂŚ, tylko tych doÂłkĂłw nie moÂżna tak zrobiĂŚ bo muszĂŞ przycieraĂŚ aÂż do starej farby wiĂŞc t jest inny problem...

W poniedziaÂłek zobaczĂŞ z tym anty silikonem i zmywaczem silikonu.

Nurglepl 
Wysłany: 2010-05-30, 10:08   
0
UP DOWN

IloœÌ œmieci mo¿esz te¿ zmniejszyÌ œciereczk¹ antystatyczn¹ przecieraj¹c przed na³o¿eniem bazy i przecieraj¹c delikatnie bazê przed klarem.

obcy_69
Wysłany: 2010-05-30, 12:53   
0
UP DOWN

Sa to tuste oczka zwane "silikonami" ..Musisz miec gdzies kontak z produktami zawierajacymi ten specyfik..Tak jak pisal jacenty741 PLAK lub jakies inne.

Bodzio 
Wysłany: 2010-05-30, 13:20   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Hmmm, a to przypadkiem nie jest teraz zmatowane? Tzn. wygl¹da mi na Ÿle przygotowane pod³o¿ê, podk³ad Ÿle zmatowany z pozostawieniem takich jakby oczek, co po póŸniejszym przykryciu akrylem itp uwidacznia siê. Przynajmniej ze zdjêcia takiego to wnioskujê. Czyli moja rada, docieraj podk³ad, jakiekolwiek warstwy po ca³oœci, dok³adnie ¿eby nie by³o miejsc nie zmatowanych o "chropowatej" powierzchni

dc-cap
Wysłany: 2010-05-30, 13:40   
0
UP DOWN

Jest to pomalowane akrylem i zmatowione a ¿eby pokazaÌ problem... Malowana powierzchnia by³a idealna g³adka... W takim razie mam ju¿ pewnoœÌ, ¿e to problem z tym silikonowym badziewiem... Jak to siê mówi - uczy siê na b³êdach... Jutro kupiê ca³y arsena³ do odt³uszczania novola 780plus a tak¿e pojadê do mieszalni kupiÌ dodatek anty silikonowy do farby.

Ostatnio w mieszalni by³ koleœ który malowa³ kompresorem bezolejowym - bardzo chwali³, ¿e wszystko mu ³adnie wychodzi, ale z tego co wiem kompresor taki ma ma³¹ wydajnoœÌ - co o tym myœlicie??

Ja te¿ bêdê musia³ kupiÌ kompresor bo ten co teraz mam jest ju¿ doœÌ stary i trzeba bêdzie go zmieniÌ bo ma nieszczelnoœci, ale to bêdê mia³ tak¹ poradê na przysz³oœÌ bo na razie na tym jeszcze z rok poci¹gnê...

Nie potrzebujĂŞ super kompresora, bo uÂżywam go tylko czasami jak trzeba coÂś przedmuchaĂŚ lub napompowaĂŚ koÂła no i czasami coÂś trzeba pomalowaĂŚ na wÂłasny uÂżytek.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu