Autor |
Wiadomo¶æ |
|
tomxx92
|
Wys³any: 2010-06-06, 23:14 Proszê o pomoc- stara farba, podk³ad- nadaje sie do u¿ytku??
|
0
|
|
|
|
Witam
We wrze¶niu 2009 kupi³em podk³ad i lakier, utwardzacz, rozcieñczalnik , bo mia³em sie zabraæ za malowanie gokarta. Jednak nie mia³em jak go pomalowaæ i teraz chce to zrobiæ - i czy ten podk³ad (w puszcze orginalnej nie otwieranej) i lakier (we wrze¶niu jak go kupywa³em to sprzedawca nala³ mi go do kubka i jeszcze go nie otwiera³em) oraz utwardzacz i rozcieñczalnik- czyli ca³y tan zestaw który sta³ od wrze¶nia nadaje sie jeszcze do u¿ytku?? Chodzi mi g³ównie o to ¿eby pow³oka nie z³azi³a. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-06-07, 06:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Jak podk³ad masz w oryginalnej puszce,to powinien byæ na nim termin przydatno¶ci do u¿ycia.Ale o ile nie sprzeda³ Ci ju¿ przeterminowanego,powinien byæ dobry.Rozcieñczalnik i utwardzacz raczej na pewno s± ok.Co do lakieru:tu najwiêkze ryzyko,ale obstawiam,¿e bêdzie dobry. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-06-07, 06:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Ja uwazalbym na utwardzacz ktory ma duzo krotszy termin przydatnosci od pozostalych produktow.. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-06-07, 06:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Ryzyk-fizyk,zw³aszcza,¿e nie wiadomo,jakie zosta³o sprzedane.Ostatecznie mo¿e kup nowy utwardzacz,koszt niewielki. |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2010-06-07, 10:49
|
0
|
|
|
|
ok utwardzacz kupie nowy.
A jeszcze jedno pytanko dla upewnienia sie - czy moge czy¶cic pistolet w taki sposób ¿e do pojemnika na farbe wleje nitro i przep³ukam nim pistolet naciskaj±æ spust?? czy lepiej jest go ca³ego rozkrêciæ i wyczy¶ciæ w nitro??
dziêkuje za pomoc |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-06-07, 11:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Wlewasz nitro do pistoletu-przedmuchujesz-odkrecasz kubek-odkrecasz dysze powietrza-myjesz wszystko docierajac do wszystkich zakamarkow-wycierasz do sucha-skrecasz-podlaczasz powietrze i jeszcze raz przedmuchujesz..ja tak robie i dziewiecioletnia IWATA W400 wyglada jak nowa. |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-06-07, 17:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Jeszcze istotne w jakich warunkach przechowywa³e¶ te materia³y. |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2010-06-08, 20:54
|
0
|
|
|
|
warunki by³y dobre bo te produkty trzyma³em ca³y czas w domu tak¿e w zimie by³y w ciep³ym miejscu,
jako ¿e jestem pocz±tkuj±cy to chcia³bym sie jeszcze upewniæ ¿eby g³upstwa nie zrobiæ: (nie mam kubka forda wiêc tak mniej wiêcej planuje dolaæ 5% rozcieñczalnika - do lakieru i do podk³adu), no i w pi±tek chce po³o¿yæ podklad 2 warstwy my¶le ze starcz± w odstêpach 10-15 min. tak ¿eby ta pierwsza warstwa by³a jeszcze wilgotna, klej±ca. No i w sobote po 24h planuje po³o¿yæ lakier uprzednio przeszorowaæ podk³ad drobnym ¿eby du¿ych rys nie by³o papierem ¶ciernym - lakier te¿ 2 warstwy w odstêpach 10-15 min. Czy dobrze zaplanowa³em wszystko??
dziêkuje |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-06-09, 16:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego rozcieñczalnika dodaj tyle ile zaleca producent tych materia³ów Pozdrawiam! |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2010-06-12, 21:52
|
0
|
|
|
|
dzisiaj otworzy³em pierwszy raz kubek z farb± i jedna farba ( pomarañczowa) której by³o 0,3 l jest bardzo gêsta, tak gêsta ¿e jak kubek przechylam to bardzo wolno sp³ywa a jak j± palcem dotkn±³em to sie si±gnie jak guma to ¿ucia (cala jest gêsta, nie ma ko¿ucha). Druga farba (czarna ) której jest 0,6l jest trochê rzadsza od pomararañczowej. Czy te farby siê jeszcze nadadz± do czego¶ czy jak rozcieñcze rozcieñczalnikiem akrylowym ¿eby mia³y odpowiedni± p³ynnosæ to bêd± dobre??
pozdrawiam |
|
|
|
|
zolwik
|
Wys³any: 2010-06-13, 07:40
|
0
|
|
|
|
Pomarañczow± ro¿ciêcz akrylem bedzie ok.
Mia³em taki przypadek po 3 latach otworzy³em farbê i utwrdzacz . Farba jak u ciebie rozciêczy³em i jest si, niestety utwardzacz jedna wielka guma.
Czy farba siê rozwarstwi³a i s± mo¿e na spodzie "kluski" ? |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2010-06-20, 13:18
|
0
|
|
|
|
Je¶li chodzi o farbe to rozcieñczy³em akrylem ale nie wiem czy nie za mocno bo teraz ona jest tak rozcieñczona ¿e ma praktycznie w³a¶ciw± gêsto¶æ do malowania (no mo¿e troche jeszcze za gêsta), ale przecie¿ jak musze jeszcze dolaæ 2:1 utwardzacza czyli przy 0,6l farby musze dolaæ 300ml utwardzacza to przecie¿ ta farba bêdzie rzadka jak woda. Czy mam racje, czy je¿eli mam farbe o gêsto¶ci gotowej do malowania to jak doleje te 300ml utwardzacza to nie bedzie za rzadka??
Prosze o pomoc |
|
|
|
|
zolwik
|
Wys³any: 2010-06-20, 15:12
|
0
|
|
|
|
Mo¿esz to sprecyzowaæ : "mam farbe o gêsto¶ci gotowej do malowania " |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2010-06-20, 15:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
tomxx92, Wydaje mi sie ¿e gêsto¶æ lakieru powinno sie sprawdzaæ na gotowej mieszance tz. lakier + utwardzacz. |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2010-06-20, 15:43
|
0
|
|
|
|
znaczy sie farba jak napisalem w wcze¶niejszych postach po otwarciu kubka by³a bardzo gêsta wiêc dola³em akrylu no i rozcieñczy³em j± do gêsto¶ci ¿e praktycznie nadajê sie ju¿ do wlewania do kubka postoletu (no mo¿e jeszcze jest minimalnie za gêsta) i do malowania. No i teraz gdy do tej farby doleje jeszcze utwardzacz w stosunku 2:1 (czyli na 600ml farby 300ml utw.) no to ta farba wyjdzie mi strasznie rzadka no bo gdy teraz bez utwardzacza jest prawie odpowiednio gêsta to jak doleje 300ml utwardzacza to siê jeszcze bardzie rozcieñczy. No i niewiem w³asnie co robiæ czy dolewaæ utwardzacz i malowaæ tak± rzadk± farb±??? czy musze kupiæ now± farbê (mi chodzi przedewszystkim o to by powloka nie schodzi³a) |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2010-06-21, 05:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
tomxx92, mog³e¶ to na odwrót zrobiæ.Najpierw farbe wymieszaæ z utwardzaczem(zrobiæ w³a¶ciw± mieszankê) a potem w miare potrzeby dolewaæ rozpuchy. |
|
|
|