Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
tomxx92 
Wysłany: 2010-06-07, 00:14   ProszĂŞ o pomoc- stara farba, podkÂład- nadaje sie do uÂżytku??
0
UP DOWN

Witam
We wrzeœniu 2009 kupi³em podk³ad i lakier, utwardzacz, rozcieùczalnik , bo mia³em sie zabraÌ za malowanie gokarta. Jednak nie mia³em jak go pomalowaÌ i teraz chce to zrobiÌ - i czy ten podk³ad (w puszcze orginalnej nie otwieranej) i lakier (we wrzeœniu jak go kupywa³em to sprzedawca nala³ mi go do kubka i jeszcze go nie otwiera³em) oraz utwardzacz i rozcieùczalnik- czyli ca³y tan zestaw który sta³ od wrzeœnia nadaje sie jeszcze do u¿ytku?? Chodzi mi g³ównie o to ¿eby pow³oka nie z³azi³a.

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-07, 07:23   
0
UP DOWN

Jak podkÂład masz w oryginalnej puszce,to powinien byĂŚ na nim termin przydatnoÂści do uÂżycia.Ale o ile nie sprzedaÂł Ci juÂż przeterminowanego,powinien byĂŚ dobry.RozcieĂączalnik i utwardzacz raczej na pewno sÂą ok.Co do lakieru:tu najwiĂŞkze ryzyko,ale obstawiam,Âże bĂŞdzie dobry.

obcy_69
Wysłany: 2010-06-07, 07:38   
0
UP DOWN

Ja uwazalbym na utwardzacz ktory ma duzo krotszy termin przydatnosci od pozostalych produktow..

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-07, 07:42   
0
UP DOWN

Ryzyk-fizyk,zwÂłaszcza,Âże nie wiadomo,jakie zostaÂło sprzedane.Ostatecznie moÂże kup nowy utwardzacz,koszt niewielki.

tomxx92 
Wysłany: 2010-06-07, 11:49   
0
UP DOWN

ok utwardzacz kupie nowy.

A jeszcze jedno pytanko dla upewnienia sie - czy moge czyœcic pistolet w taki sposób ¿e do pojemnika na farbe wleje nitro i przep³ukam nim pistolet naciskaj¹Ì spust?? czy lepiej jest go ca³ego rozkrêciÌ i wyczyœciÌ w nitro??

dziĂŞkuje za pomoc

obcy_69
Wysłany: 2010-06-07, 12:38   
0
UP DOWN

Wlewasz nitro do pistoletu-przedmuchujesz-odkrecasz kubek-odkrecasz dysze powietrza-myjesz wszystko docierajac do wszystkich zakamarkow-wycierasz do sucha-skrecasz-podlaczasz powietrze i jeszcze raz przedmuchujesz..ja tak robie i dziewiecioletnia IWATA W400 wyglada jak nowa. :spoko:

crystal
Wysłany: 2010-06-07, 18:19   
0
UP DOWN

Jeszcze istotne w jakich warunkach przechowywaÂłeÂś te materiaÂły.

tomxx92 
Wysłany: 2010-06-08, 21:54   
0
UP DOWN

warunki byÂły dobre bo te produkty trzymaÂłem caÂły czas w domu takÂże w zimie byÂły w ciepÂłym miejscu,
jako Âże jestem poczÂątkujÂący to chciaÂłbym sie jeszcze upewniĂŚ Âżeby gÂłupstwa nie zrobiĂŚ: (nie mam kubka forda wiĂŞc tak mniej wiĂŞcej planuje dolaĂŚ 5% rozcieĂączalnika - do lakieru i do podkÂładu), no i w piÂątek chce poÂłoÂżyĂŚ podklad 2 warstwy myÂśle ze starczÂą w odstĂŞpach 10-15 min. tak Âżeby ta pierwsza warstwa byÂła jeszcze wilgotna, klejÂąca. No i w sobote po 24h planuje poÂłoÂżyĂŚ lakier uprzednio przeszorowaĂŚ podkÂład drobnym Âżeby duÂżych rys nie byÂło papierem Âściernym - lakier teÂż 2 warstwy w odstĂŞpach 10-15 min. Czy dobrze zaplanowaÂłem wszystko??
dziĂŞkuje

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-06-09, 17:56   
0
UP DOWN

Kolego rozcieùczalnika dodaj tyle ile zaleca producent tych materia³ów :tak: Pozdrawiam! :spoko:

tomxx92 
Wysłany: 2010-06-12, 22:52   
0
UP DOWN

dzisiaj otworzy³em pierwszy raz kubek z farb¹ i jedna farba ( pomaraùczowa) której by³o 0,3 l jest bardzo gêsta, tak gêsta ¿e jak kubek przechylam to bardzo wolno sp³ywa a jak j¹ palcem dotkn¹³em to sie si¹gnie jak guma to ¿ucia (cala jest gêsta, nie ma ko¿ucha). Druga farba (czarna ) której jest 0,6l jest trochê rzadsza od pomararaùczowej. Czy te farby siê jeszcze nadadz¹ do czegoœ czy jak rozcieùcze rozcieùczalnikiem akrylowym ¿eby mia³y odpowiedni¹ p³ynnosÌ to bêd¹ dobre??
pozdrawiam

zolwik 
Wysłany: 2010-06-13, 08:40   
0
UP DOWN

PomaraĂączowÂą roÂżciĂŞcz akrylem bedzie ok.

MiaÂłem taki przypadek po 3 latach otworzyÂłem farbĂŞ i utwrdzacz . Farba jak u ciebie rozciĂŞczyÂłem i jest si, niestety utwardzacz jedna wielka guma.

Czy farba siĂŞ rozwarstwiÂła i sÂą moÂże na spodzie "kluski" ?

tomxx92 
Wysłany: 2010-06-20, 14:18   
0
UP DOWN

Jeœli chodzi o farbe to rozcieùczy³em akrylem ale nie wiem czy nie za mocno bo teraz ona jest tak rozcieùczona ¿e ma praktycznie w³aœciw¹ gêstoœÌ do malowania (no mo¿e troche jeszcze za gêsta), ale przecie¿ jak musze jeszcze dolaÌ 2:1 utwardzacza czyli przy 0,6l farby musze dolaÌ 300ml utwardzacza to przecie¿ ta farba bêdzie rzadka jak woda. Czy mam racje, czy je¿eli mam farbe o gêstoœci gotowej do malowania to jak doleje te 300ml utwardzacza to nie bedzie za rzadka??
Prosze o pomoc

zolwik 
Wysłany: 2010-06-20, 16:12   
0
UP DOWN

MoÂżesz to sprecyzowaĂŚ : "mam farbe o gĂŞstoÂści gotowej do malowania "

Dawid1989 
Wysłany: 2010-06-20, 16:24   
0
UP DOWN

tomxx92, Wydaje mi sie ¿e gêstoœÌ lakieru powinno sie sprawdzaÌ na gotowej mieszance tz. lakier + utwardzacz.

tomxx92 
Wysłany: 2010-06-20, 16:43   
0
UP DOWN

znaczy sie farba jak napisalem w wczeÂśniejszych postach po otwarciu kubka byÂła bardzo gĂŞsta wiĂŞc dolaÂłem akrylu no i rozcieĂączyÂłem jÂą do gĂŞstoÂści Âże praktycznie nadajĂŞ sie juÂż do wlewania do kubka postoletu (no moÂże jeszcze jest minimalnie za gĂŞsta) i do malowania. No i teraz gdy do tej farby doleje jeszcze utwardzacz w stosunku 2:1 (czyli na 600ml farby 300ml utw.) no to ta farba wyjdzie mi strasznie rzadka no bo gdy teraz bez utwardzacza jest prawie odpowiednio gĂŞsta to jak doleje 300ml utwardzacza to siĂŞ jeszcze bardzie rozcieĂączy. No i niewiem wÂłasnie co robiĂŚ czy dolewaĂŚ utwardzacz i malowaĂŚ takÂą rzadkÂą farbÂą??? czy musze kupiĂŚ nowÂą farbĂŞ (mi chodzi przedewszystkim o to by powloka nie schodziÂła)

Dawid1989 
Wysłany: 2010-06-21, 06:35   
0
UP DOWN

tomxx92, mogÂłeÂś to na odwrĂłt zrobiĂŚ.Najpierw farbe wymieszaĂŚ z utwardzaczem(zrobiĂŚ wÂłaÂściwÂą mieszankĂŞ) a potem w miare potrzeby dolewaĂŚ rozpuchy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu