Autor |
Wiadomość |
 |
mariann
|
Wysłany: 2010-06-18, 20:46 lakier metalik
|
0
|
|
|
|
witam chciaÂł bym zapytaĂŚ fachowcĂłw bo od jakiegos czasu malujĂŞ metalikiem i nie wiem do koĂąca czy robiĂŞ to dobrze. SpotkaÂłem siĂŞ z okreÂśleniami Âże moÂżna utopiĂŚ ziarno to znaczy Âże malujemy za grubo. Dobrze malujÂąc trzeba postawiĂŚ ziarno i pytanie jak to prawidÂłowo sie robi Âżeby byÂło Âładnie. ProszĂŞ o kilka porad dzieki |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-06-18, 22:26
|
0
|
|
|
|
Pod³¹czam siê do pytanka. |
|
|
|
 |
mariann
|
Wysłany: 2010-06-20, 13:14
|
0
|
|
|
|
jak widaĂŚ nikt nie chce nam pomĂłc kolego |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-06-20, 13:28
|
0
|
|
|
|
Weekend moÂże imprezujÂą |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2010-06-20, 14:20
|
0
|
|
|

|
mariann napisał/a: | Dobrze malujÂąc trzeba postawiĂŚ ziarno i pytanie jak to prawidÂłowo sie robi Âżeby byÂło Âładnie. ProszĂŞ o kilka porad dzieki |
dobrze malujac trzeba ulozyc ziarno, a nie postawic( jak postawisz to wtedy w tym miejscu bedzie bardziej iskrzyÂło ziarno)
lakierujac baza konwencjonalna trzeba ja nakladac tak pĂłlmokro (nie wylewac, ale tez nie moze byc suchy natrysk-wtedy stawia ziarno)
prawidlowo nalozona baza po odparowaniu jest jednolicie gladka, jak przejedziesz po niej sciereczka antystatyczna to nie czujesz zadnych chropowatosci, sciereczka sie slizga, nie staje deba na postawionym ziarnie
jak co to pytac, chetnie pomoge |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-06-20, 19:40
|
0
|
|
|
|
UÂłoÂżyĂŚ czyli lakierowaĂŚ trzymajÂąc pistoled pod lekkim kÂątem do poziomu? Czy w jednym kierunku? bo teÂż o tym sÂłyszaÂłem... |
|
|
|
 |
Whistrax
|
Wysłany: 2010-06-21, 00:31
|
0
|
|
|
|
Cytat: | UÂłoÂżyĂŚ czyli lakierowaĂŚ trzymajÂąc pistoled pod lekkim kÂątem do poziomu? Czy w jednym kierunku? bo teÂż o tym sÂłyszaÂłem... |
guzik prawda. warstwa kontaktowa - pozniej lejemy do zakrycia - pozniej warstwa poprawiajaca tzn przy lakierach slabo kryjacych. jesli masz tani pistolet bardzo szbko zgubisz ziarno albo bardzo ladnie Ci wyjdzie malowanie
1. wyzsze cisnienie + duzo lakieru = ok
2 nizsze cisnienie + duzo lakieru = tylek
jesli nie bedziesz probowac na starych blotnikach to to co napisalem nic Ci nie powie. mezotr, glupoty gadasz i nikt Cie nie zrozumie |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-21, 01:08
|
0
|
|
|
|
Whistrax...to raczej Ciebie ciezko zrozumiec.."jesli masz tani pistolet bardzo szbko zgubisz ziarno albo bardzo ladnie Ci wyjdzie malowanie "..co to znaczy zgubi ziarno...?? Rozsypie po posadzce czy jak..??
Ja akurat bardziej zrozumielem @mezotra niz Ciebie.. |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2010-06-21, 12:44
|
0
|
|
|

|
Whistrax napisał/a: | jesli masz tani pistolet bardzo szbko zgubisz ziarno albo bardzo ladnie Ci wyjdzie malowanie
|
moze koledze chodzi ze tanim pistoletem mozna narobic chmur(nierĂłwno pryska)
ja kiedys lakierowalem takim tanim z allegro i niemiaÂłem wiekszych problemĂłw, ale przy srebrnych trzeba bylo sie troche nagimnastykowac zeby bylo ok. Zawsze robilem tak jak opisaÂłem i byÂło ok, oczywiscie niemozna wylewac bazy bo ziarno "plywa" na elemencie i chmurzy. Teraz sata jet 3000 hvlp i kazdy lakier wychodzi miodzio
obcy_69 napisał/a: | Ja akurat bardziej zrozumielem @mezotra niz Ciebie.. | |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-06-21, 14:04
|
0
|
|
|
|
ja kiedys tez robilem blad widac to najbardziej na czarnych metalikach jak topisz ziarno jak dasz duze cisnienie i duzo materialu to wyjdzie ci za gruba warstwa i bedzie z metaliku perla bo tak sie rozlozy ziarno w sumie ulozenie jest wazne jaki jest pistolet i jak rozcienczona jest baza ja na air gunsie dzieki kilku rada kolegow z forum robie tak ze pierwsza warstwe podsypuje na 2 barach na malej ilosci materialu a pozniej zwiekszam delikatnie ilosc materialu i robie jeszcze jedna warstwe nieraz dwie w zaleznosci od krycia po wyschnieciu powinna byc to gladka powierzchnia taka lekko polmatowaa chmurki to juz zazwyczaj zle rozcienczenie oraz plujacy pistolet albo spadki cisnienia |
|
|
|