Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2010-06-18, 19:46   lakier metalik
0
UP DOWN

witam chcia³ bym zapytaæ fachowców bo od jakiegos czasu malujê metalikiem i nie wiem do koñca czy robiê to dobrze. Spotka³em siê z okre¶leniami ¿e mo¿na utopiæ ziarno to znaczy ¿e malujemy za grubo. Dobrze maluj±c trzeba postawiæ ziarno i pytanie jak to prawid³owo sie robi ¿eby by³o ³adnie. Proszê o kilka porad dzieki

misiek707
Wys³any: 2010-06-18, 21:26   
0
UP DOWN

Pod³±czam siê do pytanka.

mariann
Wys³any: 2010-06-20, 12:14   
0
UP DOWN

jak widaæ nikt nie chce nam pomóc kolego

misiek707
Wys³any: 2010-06-20, 12:28   
0
UP DOWN

Weekend mo¿e imprezuj± :D

mezotr 
Wys³any: 2010-06-20, 13:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
mariann napisa³/a:
Dobrze maluj±c trzeba postawiæ ziarno i pytanie jak to prawid³owo sie robi ¿eby by³o ³adnie. Proszê o kilka porad dzieki

:shock:
dobrze malujac trzeba ulozyc ziarno, a nie postawic( jak postawisz to wtedy w tym miejscu bedzie bardziej iskrzy³o ziarno)
lakierujac baza konwencjonalna trzeba ja nakladac tak pólmokro (nie wylewac, ale tez nie moze byc suchy natrysk-wtedy stawia ziarno)
prawidlowo nalozona baza po odparowaniu jest jednolicie gladka, jak przejedziesz po niej sciereczka antystatyczna to nie czujesz zadnych chropowatosci, sciereczka sie slizga, nie staje deba na postawionym ziarnie
jak co to pytac, chetnie pomoge

misiek707
Wys³any: 2010-06-20, 18:40   
0
UP DOWN

U³o¿yæ czyli lakierowaæ trzymaj±c pistoled pod lekkim k±tem do poziomu? Czy w jednym kierunku? bo te¿ o tym s³ysza³em...

Whistrax
Wys³any: 2010-06-20, 23:31   
0
UP DOWN

Cytat:
U³o¿yæ czyli lakierowaæ trzymaj±c pistoled pod lekkim k±tem do poziomu? Czy w jednym kierunku? bo te¿ o tym s³ysza³em...

guzik prawda. warstwa kontaktowa - pozniej lejemy do zakrycia - pozniej warstwa poprawiajaca tzn przy lakierach slabo kryjacych. jesli masz tani pistolet bardzo szbko zgubisz ziarno albo bardzo ladnie Ci wyjdzie malowanie ;P

1. wyzsze cisnienie + duzo lakieru = ok
2 nizsze cisnienie + duzo lakieru = tylek ;P

jesli nie bedziesz probowac na starych blotnikach to to co napisalem nic Ci nie powie. mezotr, glupoty gadasz i nikt Cie nie zrozumie

obcy_69
Wys³any: 2010-06-21, 00:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Whistrax...to raczej Ciebie ciezko zrozumiec.."jesli masz tani pistolet bardzo szbko zgubisz ziarno albo bardzo ladnie Ci wyjdzie malowanie "..co to znaczy zgubi ziarno...?? Rozsypie po posadzce czy jak..??

Ja akurat bardziej zrozumielem @mezotra niz Ciebie..

mezotr 
Wys³any: 2010-06-21, 11:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Whistrax napisa³/a:
jesli masz tani pistolet bardzo szbko zgubisz ziarno albo bardzo ladnie Ci wyjdzie malowanie ;P

moze koledze chodzi ze tanim pistoletem mozna narobic chmur(nierówno pryska)
ja kiedys lakierowalem takim tanim z allegro i niemia³em wiekszych problemów, ale przy srebrnych trzeba bylo sie troche nagimnastykowac zeby bylo ok. Zawsze robilem tak jak opisa³em i by³o ok, oczywiscie niemozna wylewac bazy bo ziarno "plywa" na elemencie i chmurzy. Teraz sata jet 3000 hvlp i kazdy lakier wychodzi miodzio :cool:
obcy_69 napisa³/a:
Ja akurat bardziej zrozumielem @mezotra niz Ciebie..
8-)

gorzalinek
Wys³any: 2010-06-21, 13:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
ja kiedys tez robilem blad widac to najbardziej na czarnych metalikach jak topisz ziarno jak dasz duze cisnienie i duzo materialu to wyjdzie ci za gruba warstwa i bedzie z metaliku perla bo tak sie rozlozy ziarno w sumie ulozenie jest wazne jaki jest pistolet i jak rozcienczona jest baza ja na air gunsie dzieki kilku rada kolegow z forum robie tak ze pierwsza warstwe podsypuje na 2 barach na malej ilosci materialu a pozniej zwiekszam delikatnie ilosc materialu i robie jeszcze jedna warstwe nieraz dwie w zaleznosci od krycia po wyschnieciu powinna byc to gladka powierzchnia taka lekko polmatowaa chmurki to juz zazwyczaj zle rozcienczenie oraz plujacy pistolet albo spadki cisnienia

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: