Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
noon
Wysłany: 2010-06-22, 20:14   WaÂży siĂŞ podkÂład reaktywny - POMOCY
0
UP DOWN

MalowaÂłem wczoraj samochĂłd (caÂły prĂłcz dachu) i zaczĂŞÂło mi waÂżyĂŚ bazĂŞ(nawet klarem nie malowaÂłem). Miejsca zwaÂżone przetarÂłem papierem do rĂłwna i pomalowaÂłem podkÂładem w sprayu Novol-a i go tez zwaÂżyÂło nawet nieco mocniej. DziÂś pojechaÂłem do sklepu lakierniczego i doradzono mi pomalowaĂŚ podkÂładem reaktywnym Novol-a. PomalowaÂłem jakieÂś 2 godziny temu i teÂż go zwaÂżyÂło :roll: i to w niektĂłrych miejscach jeszcze mocniej niÂż poprzednio. Co z tym zrobiĂŚ? Czym to zamalowaĂŚ Âżeby nie waÂżyÂło w tych miejscach?

kubazjan
Wysłany: 2010-06-22, 20:26   
0
UP DOWN

odczekac az wyschnie,przeszlifowac tam gdzie sie powazyÂło,dac po caÂłosci podkÂład akrylowy,zmatowac i lakierowac od nowa...innego wyjscia nie widze.Szkoda czasu i pieniedzy na eksperymenty...Swoja droga reaktywny Ci polecili... :shock: nie czaje...

noon
Wysłany: 2010-06-22, 20:44   
0
UP DOWN

po malowaniu bazy za 1 razem zwaÂżyÂło mi jÂą, przetarÂłem papierem do rĂłwna i pomalowaÂłem podkÂładem akrylowym Novol-a. PodkÂład akrylowy teÂż zwaÂżyÂło.

kubazjan
Wysłany: 2010-06-22, 20:49   
0
UP DOWN

to albo baza do dupy albo za duzo rozciienczalnika daÂłes...moze byc to tez wina samego rozcienczalnika albo tego co daÂłes pod baze...innego winowajcy nie widze :blee:

noon
Wysłany: 2010-06-22, 21:13   
0
UP DOWN

podkÂład i baza sÂą z novola. rozcieĂączalnika daje 1:1 tak jak kaÂże novol. RozcieĂączalnik jest firmy new chem. Pod spodem jest zwykÂły lakier akrylowy, moÂże mieĂŚ on coÂś wspĂłlnego z tym?(zmieniaÂłem caÂłe elementy na uÂżywane).

zed
Wysłany: 2010-06-22, 21:42   
0
UP DOWN

a co jest na samochodzie oryginalna powloka czy jakies inne cudo :?:

kubazjan
Wysłany: 2010-06-22, 21:45   
0
UP DOWN

moze byc ze te stare elementy byly pomalowane jakims badziewiem i dostajac teraz wiecej rozcienczalnika zaczyna Ci wazyc...rozszlifuj to wszystko co powazyÂło,zmatuj i najlepiej jak dasz po caÂłosci podklad akrylowy.Jesli go nie powazy to znaczy ze operacja sie udaÂła ;) i potem bedzie to juz tylko matowanie i lakierowanko.A jesli zacznie wazyc nawet podklad to zostaje tylko zerwac to wszystko i zaczac od poczatku...ale nie sadze.To co powazyÂło musi dobrze wyschnac i jak juz obrobisz to wszystko to po polozeniu podkladu nie powinno sie juz nic dziac...tak mi sie wydaje.powodzenia i napisz potem jak poszÂło. :spoko:

noon
Wysłany: 2010-06-22, 22:35   
0
UP DOWN

robiÂłem tak i zawsze waÂży podkÂład akrylowy :sciana: To nie jest moje pierwsze lakierowanie ale takie cos to koszmar. Lakier waÂży mi w miejscach na szpachli, tam gdzie byÂł stary oryginalny lakier i tam gdzie byl lakier na zmienianych elementach. Na caÂłym samochodzie jest 9 miejsc w ktĂłrym to sie wazy. Jest moÂże jakiÂś izolator chemicznie obojĂŞtny ktĂłrym siĂŞ pomaluje i bedzie ok?

obcy_69
Wysłany: 2010-06-22, 22:36   
0
UP DOWN

Ja usunalbym caly material z miejsc powazonych...przeszpachlowal ubytki i pokryl podkladem izolujacym po calosci...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu