Autor |
Wiadomość |
 |
noon
|
Wysłany: 2010-06-22, 20:14 WaÂży siĂŞ podkÂład reaktywny - POMOCY
|
0
|
|
|
|
MalowaÂłem wczoraj samochĂłd (caÂły prĂłcz dachu) i zaczĂŞÂło mi waÂżyĂŚ bazĂŞ(nawet klarem nie malowaÂłem). Miejsca zwaÂżone przetarÂłem papierem do rĂłwna i pomalowaÂłem podkÂładem w sprayu Novol-a i go tez zwaÂżyÂło nawet nieco mocniej. DziÂś pojechaÂłem do sklepu lakierniczego i doradzono mi pomalowaĂŚ podkÂładem reaktywnym Novol-a. PomalowaÂłem jakieÂś 2 godziny temu i teÂż go zwaÂżyÂło i to w niektĂłrych miejscach jeszcze mocniej niÂż poprzednio. Co z tym zrobiĂŚ? Czym to zamalowaĂŚ Âżeby nie waÂżyÂło w tych miejscach? |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-06-22, 20:26
|
0
|
|
|
|
odczekac az wyschnie,przeszlifowac tam gdzie sie powazyÂło,dac po caÂłosci podkÂład akrylowy,zmatowac i lakierowac od nowa...innego wyjscia nie widze.Szkoda czasu i pieniedzy na eksperymenty...Swoja droga reaktywny Ci polecili... nie czaje... |
|
|
|
 |
noon
|
Wysłany: 2010-06-22, 20:44
|
0
|
|
|
|
po malowaniu bazy za 1 razem zwaÂżyÂło mi jÂą, przetarÂłem papierem do rĂłwna i pomalowaÂłem podkÂładem akrylowym Novol-a. PodkÂład akrylowy teÂż zwaÂżyÂło. |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-06-22, 20:49
|
0
|
|
|
|
to albo baza do dupy albo za duzo rozciienczalnika daÂłes...moze byc to tez wina samego rozcienczalnika albo tego co daÂłes pod baze...innego winowajcy nie widze |
|
|
|
 |
noon
|
Wysłany: 2010-06-22, 21:13
|
0
|
|
|
|
podkÂład i baza sÂą z novola. rozcieĂączalnika daje 1:1 tak jak kaÂże novol. RozcieĂączalnik jest firmy new chem. Pod spodem jest zwykÂły lakier akrylowy, moÂże mieĂŚ on coÂś wspĂłlnego z tym?(zmieniaÂłem caÂłe elementy na uÂżywane). |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2010-06-22, 21:42
|
0
|
|
|
|
a co jest na samochodzie oryginalna powloka czy jakies inne cudo |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-06-22, 21:45
|
0
|
|
|
|
moze byc ze te stare elementy byly pomalowane jakims badziewiem i dostajac teraz wiecej rozcienczalnika zaczyna Ci wazyc...rozszlifuj to wszystko co powazyÂło,zmatuj i najlepiej jak dasz po caÂłosci podklad akrylowy.Jesli go nie powazy to znaczy ze operacja sie udaÂła i potem bedzie to juz tylko matowanie i lakierowanko.A jesli zacznie wazyc nawet podklad to zostaje tylko zerwac to wszystko i zaczac od poczatku...ale nie sadze.To co powazyÂło musi dobrze wyschnac i jak juz obrobisz to wszystko to po polozeniu podkladu nie powinno sie juz nic dziac...tak mi sie wydaje.powodzenia i napisz potem jak poszÂło. |
|
|
|
 |
noon
|
Wysłany: 2010-06-22, 22:35
|
0
|
|
|
|
robiÂłem tak i zawsze waÂży podkÂład akrylowy To nie jest moje pierwsze lakierowanie ale takie cos to koszmar. Lakier waÂży mi w miejscach na szpachli, tam gdzie byÂł stary oryginalny lakier i tam gdzie byl lakier na zmienianych elementach. Na caÂłym samochodzie jest 9 miejsc w ktĂłrym to sie wazy. Jest moÂże jakiÂś izolator chemicznie obojĂŞtny ktĂłrym siĂŞ pomaluje i bedzie ok? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-22, 22:36
|
0
|
|
|
|
Ja usunalbym caly material z miejsc powazonych...przeszpachlowal ubytki i pokryl podkladem izolujacym po calosci... |
|
|
|