Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lewytolewy
Wysłany: 2010-06-25, 21:39   Proces lakierowania, proszĂŞ o pomoc.
0
UP DOWN

Witam panowie
Jestem tutaj nowym uÂżytkownikiem :)
MalowaÂłem juÂż trochĂŞ w Âżyciu pistoletem i teraz natrafiÂłem na niepokojÂąca mnie rzecz.
Mianowicie, powÂłoka na stalowej ramie rowerowej bardzo Âłatwo odpryskuje. Tak jakby lakier nie trzymaÂł siĂŞ podkÂładu :help:
opiszĂŞ teraz sposĂłb lakierowania przeze mnie:
1) oczyszczenie ramy do goÂłego metalu
2) odtÂłuszczenie izopropanolem- alkohol ktĂłry akurat miaÂłem pod rĂŞkÂą
3) poÂłoÂżenie podkÂładu firmy NOVOL (akrylowego)
4) szlifowanko na mokro 1000kÂą
5) znĂłw mycie i odtÂłuszczanie
6) 2 warstwy bazy (samochdĂłwka rĂłwnieÂż akryl) w odstĂŞpach okoÂło 10-15 minut.

Wszystko napylane pistoletem lakierniczym ciÂśnienie 4-5bar
Pow³oka sama w sobie jest twarda ale gdy ju¿ mamy ma³y odprysk to wystarczy skrobn¹Ì paznokciem i odpryskuje.
Macie jakiÂś sposĂłb aby utwardziĂŚ powÂłokĂŞ?? Czy klar zaÂłatwi sprawĂŞ?
MoÂże wina leÂży po mojej stronie?
Pozdrawiam

obcy_69
Wysłany: 2010-06-25, 21:42   
0
UP DOWN

czy na ta baze cos zaaplikowales..?

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-25, 22:00   
0
UP DOWN

Nie na bazĂŞ nic nie jest poÂłoÂżone.

lolejko
Wysłany: 2010-06-25, 22:06   
0
UP DOWN

œle przygotowana powierzchnia, trzeba by³o daÌ podk³¹d rektywny na go³¹ stal, potem akryl

Âłysy73 
Wysłany: 2010-06-25, 22:07   
0
UP DOWN

Witam.
Prawdê mówi¹c mo¿na by³o coœ jeszcze daÌ miêdzy go³¹ blachê a p. akr. ale to raczej nie ma wp³ywu na te raŸniejsze objawy.

1000 na mokro ramĂŞ od roweru? No masz zaciĂŞcie stary ;)

Ale to tak obok tematu.

Co do odpryskĂłw i Âłuszczenia to mi chodzi po gÂłowie coÂś innego:

6) 2 warstwy bazy (samochodĂłwka rĂłwnieÂż akryl) w odstĂŞpach okoÂło 10-15 minut.
Wszystko napylane pistoletem lakierniczym ciÂśnienie 4-5bar

NAPYLANIE w ODSTÊPACH ci¶nieniem 5 BARÓW???
{co Ty chciaÂłeÂś w koĂącu polakierowaĂŚ czy wypiaskowaĂŚ :) -Âżart}

ByĂŚ moÂże aplikujÂąc w ten sposĂłb lakier sechÂł w locie i praktycznie suchy jakimÂś tylko cudem przylepiaÂł siĂŞ do bazy?

MoÂże tu jest problem?

Ja na razie stawiaÂłbym chyba na to, ale moÂże ktoÂś mnie inaczej poprawi.

{jak siĂŞ Âłuszczy, to nie pokryjesz tego lakierem. Na bank bĂŞdzie go podnosiÂło. Zrywanko i jazda od poczÂątku, ale na pewno nie na tych ustawieniach guna}

Eta maja wydumka.

Pzdr

Âłysy73 
Wysłany: 2010-06-25, 22:10   
0
UP DOWN

Sory rozpĂŞdziÂłem siĂŞ za mocno.
MyÂślaÂłem Âże to bezbarwny schodzi z bazy {bazy bez bezb siĂŞ nie zostawia}
Tak czy siak zabawa od nowa
Pzdr

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-25, 22:13   
0
UP DOWN

A ja bym siê czepi³ s³owa:baza.Bazê pokrywa siê bezbarwnym,inaczej mo¿e byÌ tak,jak w opisie.No chyba ¿e by³a to jednowarstwówka,tylko b³¹d w nazwie.

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-25, 22:15   
0
UP DOWN

Znaczy ogĂłlnie rama byÂła szlifowana (podkÂład) 800-1000-1500 wszystko na mokro
Lakier nie sechÂł w powietrzu bo nie zrobiÂła siĂŞ ani skĂłrka pomaraĂączy ani szron...
PowÂłoka wyszÂła piĂŞknie i gÂładko, czy mogĂŞ uzupeÂłniĂŚ po prostu odpryski (sÂą 2) i poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ po caÂłoÂści? potem szlifowanko 1500-2000 i polerka?

Edit:
Lakier nie jest chyba jednowarstwowym, zwykÂły akryl mogĂŞ wam nawet zdradziĂŚ kolor 7030 ;)

Czyli klar trzeba zawsze k³aœÌ bez wzglêdu na jakoœÌ powierzchni, tak? Zazwyczaj k³ad³em gdy brzydka powierzchnia by³a i potem szlifowa³em ;P

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-25, 22:23   
0
UP DOWN

Nie,nie moÂżesz.Przede wszystkim:1500 to za drobno jak pod bazĂŞ,a juÂż na pewno nie pod akryl.Po drugie: jak z tÂą bazÂą?To baza czy lakier z utwardzaczem?ÂŻeby zrobiĂŚ to dobrze,powinieneÂś raczej wszystko zrobiĂŚ od poczÂątku.Ale tak na prawdĂŞ,to wiele pomogÂłyby zdjĂŞcia.

Âłysy73 
Wysłany: 2010-06-25, 22:28   
0
UP DOWN

Ja wymiĂŞkam i siĂŞ poddajĂŞ
Raz o bazie raz o akrylu....
Sory ale albo mylÂą mi siĂŞ rodzaje farb, albo chyba za bardzo ÂśpiÂący juÂż jestem, wiĂŞc kapitulujĂŞ i proszĂŞ nie braĂŚ moich sennych opowieÂści pod uwagĂŞ :)
Dobranoc
Pzdr

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-25, 22:38   
0
UP DOWN

Przepraszam to ja wprowadzi³em was w b³¹d, jest to akrylowy lakier (kolor) z utwardzaczem.
A gdy juÂż zrobiĂŞ to od poczÂątku to naleÂży poÂłoÂżyĂŚ na kolor klar?
Ile warstw zalecacie przy jakim ciÂśnieniu. Co sÂądzicie o klarach Novola?

obcy_69
Wysłany: 2010-06-25, 23:07   
0
UP DOWN

Skoro jest to akryl..to masz do czynienia z lakierem jednowarstwowym. Nie ma potrzeby pokrywac go lakierem bezbarwnym..
Osobiscie o NOVOLU sie nie wypowiadam...

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-06-26, 02:05   
0
UP DOWN

Kolego ,poczytaj na forum o lakierach bezbarwnych Novola ,jest tego trochĂŞ! :tak: Wiesz na ramĂŞ od roweru to moÂżna je daĂŚ :tak: Zawsze jak siĂŞ coÂś zacznie z nim dziaĂŚ to nie masz zbyt wiele do ponownego polakierowania :rotfl: Z autem juÂż jest trochĂŞ "gorzej" :nie: Pozdrawiam! :spoko:

gorzalinek
Wysłany: 2010-06-26, 02:54   
0
UP DOWN

Kolego rama jest aluminiowa czy stalowa ??

Ogolnie kilka bledow na wstepie popelniles

a co do klaru novola to 590 hs moim zdaniem dobry lakier ladnie sie rozlewa na poltora raza mozna nawet na raz przy 10 procent rozcienczalnika

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-26, 10:11   
0
UP DOWN

ramka jest stalowa, nie posiadaÂła ÂśladĂłw rdzy byÂła wypiaskowana.
podkÂład siĂŞ trzyma a odpryskuje powÂłoka koloru przy byle stukniĂŞciu jakimÂś przedmiotem...
czy je¿eli po³o¿ê na to klar sytuacja siê poprawi?
Waszym zdaniem lepiej k³aœÌ klar NOVOLA czy STANDOX'a ?

PS.
Kolego gorzalinek mo¿esz mi uœwiadomiÌ moje b³êdy?

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-26, 10:39   
0
UP DOWN

Nie moÂżesz poÂłoÂżyĂŚ na to bezbarwnego,bo bĂŞdzie odpryskiwaÂł tak samo jak kolor,akryl jest jednowarstwĂłwkÂą,a bezbarwny to skladnik systemu dwu-lub trzywarstwowego.WiÂązanie przy tych systemach nastĂŞpuje na drodze chemicznej,czĂŞsto przestrzega siĂŞ przed przesuszeniem bazy,czyli zbyt dÂługim okresie miĂŞdzy naÂłoÂżeniem bazy a bezbarwnego.Przesuszona baza nie ma aktywnoÂści chemicznej,i po jakimÂś czasie bezbarwny bĂŞdzie siĂŞ ÂłuszczyÂł.Natomiast akryl,ktĂłry Ty naÂłoÂżyÂłeÂś zupeÂłnie nie posiada juÂż aktywnoÂści,wiĂŞc skutek jest oczywisty.MĂłgÂłbyÂś sprĂłbowaĂŚ zmatowaĂŚ wszystko 1500 i na to naÂłoÂżyĂŚ bezbarwny,ale to liczenie na Âłut szczĂŞÂścia,Âże te mikroryski utrzymajÂą go na miejscu..
SÂłaba szansa.

obcy_69
Wysłany: 2010-06-26, 19:44   
0
UP DOWN

moze tez przematowac 1200 czy wloknina (np. 3M miedziana)...i dopiero bezbarwny. Wtedy bedzie mial pewnosc, ze sie nie zluszczy z akrylu..

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-26, 21:23   
0
UP DOWN

Czyli moÂżliwe Âże przematowanie 1200 czy 1000 i naÂłoÂżenie bezbarwnego uratuje sytuacjĂŞ...

Tak z innej beczki jeszcze zapytam, malowa³em te¿ jakiœ czas temu lakierem (kolorkiem) firmy Standox nie doœÌ, ¿e straszliwie s³abo kryje i trzeba na³o¿yÌ 3 warstwy zamiast 2 to lakier nie stwardnia³ do koùca po up³ywie 3 dni w temperaturze pokojowej (25'C) :roll:
Co mogÂło spowodowaĂŚ takÂą sytuacjĂŞ?

obcy_69
Wysłany: 2010-06-26, 22:36   
0
UP DOWN

tylko co zrobisz z tymi odpryskami..?? (chyba , ze nie przeszkadzaja Ci)..

Krycie zalezy od koloru i podwarstwy..a przyczyn moze byc wiele (pelna twardosc lakieru niekiedy nastepuje po zdecydowanie dluzszym okresie )..

crystal
Wysłany: 2010-06-27, 11:30   
0
UP DOWN

Izopropyl nie sÂłuÂży do odtÂłuszczania i rzadko wystĂŞpuje czysty.

gorzalinek
Wysłany: 2010-06-27, 23:22   
0
UP DOWN

ogolnie to najlepiej to zmatowic polozyc jeszcze raz baze i klar ale nie sprey tylko utwardzony bo sprey tez bedzie odpryskiwal

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-28, 03:02   
0
UP DOWN

kolego obcy:
odpryski ju¿ usupe³ni³em kolorkiem, przeszlifowa³em na gladko teraz czas zmatowiÌ ca³oœÌ tysi¹czk¹ i jutro k³adê klar.

kolego gorzalinek:
OczywiÂście klar bĂŞdzie rĂłwnieÂż chemoutwardzalny kÂładziony pistoletem

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-29, 00:47   
0
UP DOWN

crystal napisał/a:
Izopropyl nie sÂłuÂży do odtÂłuszczania i rzadko wystĂŞpuje czysty.

Posiadam bardzo czysty alkohol izopropylowy przeznaczony do czyszczenia precyzyjnych ukÂładĂłw optycznych co za tym idzie rozpuszcza tÂłuszcze etc.
A do odtÂłuszczania prĂłcz specjalnego Âśrodka rozpuszczajÂącego sylikony itd... moÂżna uÂżywaĂŚ np. nitro bÂądÂź acetonu?

gorzalinek
Wysłany: 2010-06-29, 01:09   
0
UP DOWN

Nitro niebardzo xd aceton owszem lub zwykla benzyna ekstrakcyjna jak nie chcesz ladowac sie w koszty odluszczacza sylikonowego xd bazy sie nie matowi bo wyjda rysy i bedzie nie ladnie zmatuj to i poloz na to baze i po okolo godzince klar byle nie przesuszyc bazy powyzej 10-12 godzin

lewytolewy
Wysłany: 2010-06-29, 01:21   
0
UP DOWN

A jednak piszesz juÂż po fakcie :cool:
dzisiaj zmatowi³em wszystko 1200 i po³o¿y³em warstwê klaru. wybra³em 570 Novolowski poniewa¿ 590 nie by³o, aczkolwiek ró¿ni¹ siê tym, i¿ 590 nie ma tendencji do sp³ywania (tak wynika z katalogu) aczkolwiek i tak prawie nic nie sp³ynê³o ;)

Âłysy73 
Wysłany: 2010-06-30, 23:49   
0
UP DOWN

lewytolewy napisał/a:
A jednak piszesz juÂż po fakcie :cool:
dzisiaj zmatowi³em wszystko 1200 i po³o¿y³em warstwê klaru. wybra³em 570 Novolowski poniewa¿ 590 nie by³o, aczkolwiek ró¿ni¹ siê tym, i¿ 590 nie ma tendencji do sp³ywania (tak wynika z katalogu) aczkolwiek i tak prawie nic nie sp³ynê³o ;)

I nadal masz tak samo nietrzymajÂący siĂŞ podÂłoÂża lakier, tyle, Âże na razie bez odpryskĂłw i w grubszej niÂż poprzednio warstwie ;P

I tak na chÂłopski rozum, to jeÂśli te odpryski powstawaÂły od odbiĂŚ, to teraz w takiej samej sytuacji moÂże wiĂŞcej odskoczyĂŚ niÂż poprzednio ^^

JeÂśli odpryski byÂły np, przez tÂłuszcze, czy coÂś takiego to..., ale jeÂśli to caÂła farba nie trzymaÂła siĂŞ podÂłoÂża, to masz teraz po prostu grubszÂą skorupĂŞ farb, ÂłatwiejszÂą do odbicia ^^ ;P

{moÂżesz to porĂłwnaĂŚ np. do lakierĂłw piecowych grubo naÂłoÂżonych np. przy renowacji felg :) }

Obym siĂŞ myliÂł :>

Pzdr

eMGi_91
Wysłany: 2010-07-03, 11:23   
0
UP DOWN

lakierowanie od goÂłej blachy:
1. PodkÂład epoxydowy
2.podkÂład akrylowy
3. lakier

Podk³ad epoksydowy, jest to podk³ad antykorozyjny zapewniaj¹cy ochronê powierzchni stalowych, dziêki ¿ywicom i aktywnym dodatkom, które zapobiegaj¹ korozji. Niektóre mog¹ byÌ pokrywane bezpoœrednio lakierami nawierzchniowymi, a do niektórych zaleca siê pokrycie podk³adem akrylowym przed naniesieniem lakierów nawierzchniowych. Podk³ady tego typu maj¹ jeszcze jedno wa¿ne zastosowanie -> zwiêkszaj¹ przyczepnoœÌ miêdzy nanoszonymi pow³okami, czyli stanowi¹ rodzaj "gruntu". Nale¿y nanosiÌ cienk¹ warstwê.

Zastosowanie na podÂłoÂża:
(uwaga! s¹ to niektóre mo¿liwoœci, ale podk³ady tego typu ró¿ni¹ siê od siebie wiêc nie ka¿dy np. nada siê do laminatów poliestrowych i nie ka¿dy do alumnium - patrz opakowanie)
- stare powÂłoki lakierowane
- szpachle poliestrowe
- stal
- stal ocynkowana
- stal nierdzewna
- laminaty poliestrowe
- aluminium

Przygotowanie podÂłoÂża:
- stare powÂłoki lakiernicze odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ papierem na sucho P220-P360
- szpachle poliestrowe do koĂącowego wyrĂłwnania przeszlifowaĂŚ P240-320 na sucho
- powierzchnie aluminiowe odt³uœciÌ i zmatowaÌ w³óknin¹ œciern¹. Ponownie odt³uœciÌ
- powierzchnie ocynkowane odt³uœciÌ i zmatowaÌ w³óknin¹ bardzo drobnoziarnist¹. Ponownie odt³uœciÌ
- stal nierdzewna ot³uœciÌ i zmatowaÌ w³óknin¹ œciern¹. Ponownie odt³uœciÌ
- laminaty poliestrowe odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ na sucho P280
- powierzchnie stalowe odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ na sucho P120-240, powierzchnia po obrĂłbce powinna byĂŚ wolna od wszelkiego rodzaju drobinek, oleju itd ;) Powierzchnia powinna mieĂŚ jednolitÂą metalicznÂą barwĂŞ. Ponownie odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem do usuwania silikonu.

Nanoszenie
2-3X, 3-4 bar, pistolet z dyszÂą 1.2-1.5mm MogÂą byĂŚ teÂż zalecane stosowania pistoletĂłw z dyszÂą 1.8-2.4 jak bĂŞdÂą to gĂŞste podkÂłady ale tego nie opisujĂŞ bo uwaÂżam za zbĂŞdne - patrz opakowanie

Taki podkÂład czĂŞsto nie wymaga obrĂłbki, szlifowania i nadaje siĂŞ do naÂłoÂżenia nastĂŞpnej warstwy. Gdy jednak praca wymaga przeszlifowania podkÂładu to zaleca siĂŞ:
P360-P500 maszynowo na sucho, P600-P1000 na mokro, maszynowo.

Jest kilka sposobĂłw zabezpieczenia antykorozyjnego przy naprawie lakierniczej elementu karoserii po uszkodzeniu, lub po wstawieniu reperaturki..

1) Na go³¹ woln¹ od rdzy blachê nak³ada siê podk³ad Wash Primer (podk³ad wytrawiaj¹cy) jako zabezpieczenie antykorozyjne..po jego wyschniêciu (uzyskaniu matu) nak³ada siê podk³ad akrylowy (1 warstwa w celu izolacji pomiêdzy podk³adem trawiennym a produktami poliestrowymi)
NaÂłoÂżony podkÂład akrylowy po ok. 6-12h (w zaleÂżnoÂści od temp.) szlifuje siĂŞ w celu nadania przyczepnoÂści nastĂŞpnym warstwom (a w tym przypadku chodzi o szp.poliestrowÂą), P240 na maszynie oscylacyjnej,...nakÂładamy szp. poliestrowÂą... szlifujemy jÂą odpowiednimi gradacjami, po czym znĂłw nakÂładamy podkÂład akrylowy jako wypeÂłniacz 2 peÂłne warstwy z odparowaniem miĂŞdzywarstwowym, (czyli inaczej mĂłwiÂąc z przerwÂą pomiĂŞdzy jedna a druga warstwÂą),..po wyschniĂŞciu podkÂładu akrylowego ok.12-16h( w zaleÂżnoÂści od temp.)szlifujemy go odpowiednimi gradacjami i nakÂładamy powÂłoki wierzchnie

2) Na go³¹ woln¹ od rdzy blachê nak³ada siê podk³ad epoksydowy (1 pe³na warstwa) w wersji maxi.jako zabezpieczenie antykorozyjne,..po jego wyschniêciu ok.12-16h (w zale¿noœci od temp.) nak³ada siê (bez nadawania przyczepnoœci) szp. poliestrow¹, po jej wyschniêciu i szlifie odpowiednimi gradacjami nak³ada siê podk³ad epoksydowy technik¹ m/m(1 warstwa),nastêpnie po uzyskaniu matu (15-30min w zale¿noœci od temp) nak³ada siê bezpoœrednio (bez nadawania przyczepnoœci) podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, po wyschniêciu ok.12-16h( w zale¿noœci od temp.)szlif odpowiednimi gradacjami i mo¿na nak³adaÌ pow³oki wierzchnie

3 )Na go³¹ woln¹ od rdzy blachê nak³ada siê szp.poliestrow¹ , po jej wyschniêciu i szlifie odpowiednimi gradacjami nak³ada siê podk³ad epoksydowy technik¹ m/m, (jako bariera przeciwko wilgoci, 1 pe³na warstwa),nastêpnie po uzyskaniu matu (15-30min w zale¿noœci od temp) nak³ada siê bezpoœrednio (bez nadawania przyczepnoœci) podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, , po wyschniêciu ok.12-16h( w zale¿noœci od temp.)szlif odpowiednimi gradacjami,..dalej j.w. ;)

baqo 
Wysłany: 2010-07-03, 15:40   
0
UP DOWN

eMGi_91, zajmujesz siĂŞ kopiowaniem :D :D

eMGi_91
Wysłany: 2010-07-03, 15:50   
0
UP DOWN

miaÂłem wkleiĂŚ linka ale jednak skopiowaÂłem :)
dobra xD ale co... jest dobre to czy nie ? :D ;P ;P ;P

tylko czemu mnie prze-kierowywuje ze strony lakiernik.orge.pl do bee.pl ??? :/
ban czy ki-*uj ? :blee:

jacenty 741
Wysłany: 2010-07-04, 21:20   
0
UP DOWN

Oho,myÂślaÂłem,Âże to tylko u mnie!!!

marer 
Wysłany: 2010-07-04, 21:49   
0
UP DOWN

No , u mnie tak samo siĂŞ dzieje , nie wiem co jest ?

Âłysy73 
Wysłany: 2010-07-04, 21:56   
0
UP DOWN

Witam.
Za jakiÂś czas przejdzie.
MiaÂłem to samo w dzieĂą.
RestartowaÂłem kompa itd i dalej byÂło to samo, ale po jakimÂś czasie samo minĂŞÂło.
TeÂż myÂślaÂłem Âże mnie zbanowano.
Pzdr

marer 
Wysłany: 2010-07-04, 21:58   
0
UP DOWN

Ja tak mam od paru dni , to nie tylko dziÂś jest ten problem.
MoÂże admin coÂś testuje :)

Âłysy73 
Wysłany: 2010-07-04, 22:02   
0
UP DOWN

PisaÂłem nawet mailowo zapytanie do Ziem.... czy zostaÂłem zbanowany, i za co... :)
OdpisaÂł, Âże czasem tak po prostu bywa.
Ale zanim odpisaÂł wszystko byÂło juÂż ok
Ja kombinowa³em z restartami, z wejœciem z linków a maila, z ró¿nych przegl¹darek i nic nie pomaga³o.
Nie wiem co jest grane.
Samo minĂŞÂło.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi