Autor |
Wiadomość |
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:39 Proces lakierowania, proszĂŞ o pomoc.
|
0
|
|
|
|
Witam panowie
Jestem tutaj nowym uÂżytkownikiem
MalowaÂłem juÂż trochĂŞ w Âżyciu pistoletem i teraz natrafiÂłem na niepokojÂąca mnie rzecz.
Mianowicie, powÂłoka na stalowej ramie rowerowej bardzo Âłatwo odpryskuje. Tak jakby lakier nie trzymaÂł siĂŞ podkÂładu
opiszĂŞ teraz sposĂłb lakierowania przeze mnie:
1) oczyszczenie ramy do goÂłego metalu
2) odtÂłuszczenie izopropanolem- alkohol ktĂłry akurat miaÂłem pod rĂŞkÂą
3) poÂłoÂżenie podkÂładu firmy NOVOL (akrylowego)
4) szlifowanko na mokro 1000kÂą
5) znĂłw mycie i odtÂłuszczanie
6) 2 warstwy bazy (samochdĂłwka rĂłwnieÂż akryl) w odstĂŞpach okoÂło 10-15 minut.
Wszystko napylane pistoletem lakierniczym ciÂśnienie 4-5bar
Pow³oka sama w sobie jest twarda ale gdy ju¿ mamy ma³y odprysk to wystarczy skrobn¹Ì paznokciem i odpryskuje.
Macie jakiÂś sposĂłb aby utwardziĂŚ powÂłokĂŞ?? Czy klar zaÂłatwi sprawĂŞ?
MoÂże wina leÂży po mojej stronie?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:42
|
0
|
|
|
|
czy na ta baze cos zaaplikowales..? |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:00
|
0
|
|
|
|
Nie na bazĂŞ nic nie jest poÂłoÂżone. |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:06
|
0
|
|
|
|
œle przygotowana powierzchnia, trzeba by³o daÌ podk³¹d rektywny na go³¹ stal, potem akryl |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:07
|
0
|
|
|
|
Witam.
Prawdê mówi¹c mo¿na by³o coœ jeszcze daÌ miêdzy go³¹ blachê a p. akr. ale to raczej nie ma wp³ywu na te raŸniejsze objawy.
1000 na mokro ramĂŞ od roweru? No masz zaciĂŞcie stary
Ale to tak obok tematu.
Co do odpryskĂłw i Âłuszczenia to mi chodzi po gÂłowie coÂś innego:
6) 2 warstwy bazy (samochodĂłwka rĂłwnieÂż akryl) w odstĂŞpach okoÂło 10-15 minut.
Wszystko napylane pistoletem lakierniczym ciÂśnienie 4-5bar
NAPYLANIE w ODSTĂPACH ciÂśnieniem 5 BARĂW???
{co Ty chciaÂłeÂś w koĂącu polakierowaĂŚ czy wypiaskowaĂŚ -Âżart}
ByĂŚ moÂże aplikujÂąc w ten sposĂłb lakier sechÂł w locie i praktycznie suchy jakimÂś tylko cudem przylepiaÂł siĂŞ do bazy?
MoÂże tu jest problem?
Ja na razie stawiaÂłbym chyba na to, ale moÂże ktoÂś mnie inaczej poprawi.
{jak siĂŞ Âłuszczy, to nie pokryjesz tego lakierem. Na bank bĂŞdzie go podnosiÂło. Zrywanko i jazda od poczÂątku, ale na pewno nie na tych ustawieniach guna}
Eta maja wydumka.
Pzdr |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:10
|
0
|
|
|
|
Sory rozpĂŞdziÂłem siĂŞ za mocno.
MyÂślaÂłem Âże to bezbarwny schodzi z bazy {bazy bez bezb siĂŞ nie zostawia}
Tak czy siak zabawa od nowa
Pzdr |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:13
|
0
|
|
|
|
A ja bym siê czepi³ s³owa:baza.Bazê pokrywa siê bezbarwnym,inaczej mo¿e byÌ tak,jak w opisie.No chyba ¿e by³a to jednowarstwówka,tylko b³¹d w nazwie. |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:15
|
0
|
|
|
|
Znaczy ogĂłlnie rama byÂła szlifowana (podkÂład) 800-1000-1500 wszystko na mokro
Lakier nie sechÂł w powietrzu bo nie zrobiÂła siĂŞ ani skĂłrka pomaraĂączy ani szron...
PowÂłoka wyszÂła piĂŞknie i gÂładko, czy mogĂŞ uzupeÂłniĂŚ po prostu odpryski (sÂą 2) i poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ po caÂłoÂści? potem szlifowanko 1500-2000 i polerka?
Edit:
Lakier nie jest chyba jednowarstwowym, zwykÂły akryl mogĂŞ wam nawet zdradziĂŚ kolor 7030
Czyli klar trzeba zawsze k³aœÌ bez wzglêdu na jakoœÌ powierzchni, tak? Zazwyczaj k³ad³em gdy brzydka powierzchnia by³a i potem szlifowa³em |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:23
|
0
|
|
|
|
Nie,nie moÂżesz.Przede wszystkim:1500 to za drobno jak pod bazĂŞ,a juÂż na pewno nie pod akryl.Po drugie: jak z tÂą bazÂą?To baza czy lakier z utwardzaczem?ÂŻeby zrobiĂŚ to dobrze,powinieneÂś raczej wszystko zrobiĂŚ od poczÂątku.Ale tak na prawdĂŞ,to wiele pomogÂłyby zdjĂŞcia. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:28
|
0
|
|
|
|
Ja wymiĂŞkam i siĂŞ poddajĂŞ
Raz o bazie raz o akrylu....
Sory ale albo mylÂą mi siĂŞ rodzaje farb, albo chyba za bardzo ÂśpiÂący juÂż jestem, wiĂŞc kapitulujĂŞ i proszĂŞ nie braĂŚ moich sennych opowieÂści pod uwagĂŞ
Dobranoc
Pzdr |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:38
|
0
|
|
|
|
Przepraszam to ja wprowadzi³em was w b³¹d, jest to akrylowy lakier (kolor) z utwardzaczem.
A gdy juÂż zrobiĂŞ to od poczÂątku to naleÂży poÂłoÂżyĂŚ na kolor klar?
Ile warstw zalecacie przy jakim ciÂśnieniu. Co sÂądzicie o klarach Novola? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-25, 23:07
|
0
|
|
|
|
Skoro jest to akryl..to masz do czynienia z lakierem jednowarstwowym. Nie ma potrzeby pokrywac go lakierem bezbarwnym..
Osobiscie o NOVOLU sie nie wypowiadam... |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-06-26, 02:05
|
0
|
|
|

|
Kolego ,poczytaj na forum o lakierach bezbarwnych Novola ,jest tego trochĂŞ! Wiesz na ramĂŞ od roweru to moÂżna je daĂŚ Zawsze jak siĂŞ coÂś zacznie z nim dziaĂŚ to nie masz zbyt wiele do ponownego polakierowania Z autem juÂż jest trochĂŞ "gorzej" Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-06-26, 02:54
|
0
|
|
|
|
Kolego rama jest aluminiowa czy stalowa ??
Ogolnie kilka bledow na wstepie popelniles
a co do klaru novola to 590 hs moim zdaniem dobry lakier ladnie sie rozlewa na poltora raza mozna nawet na raz przy 10 procent rozcienczalnika |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-26, 10:11
|
0
|
|
|
|
ramka jest stalowa, nie posiadaÂła ÂśladĂłw rdzy byÂła wypiaskowana.
podkÂład siĂŞ trzyma a odpryskuje powÂłoka koloru przy byle stukniĂŞciu jakimÂś przedmiotem...
czy je¿eli po³o¿ê na to klar sytuacja siê poprawi?
Waszym zdaniem lepiej k³aœÌ klar NOVOLA czy STANDOX'a ?
PS.
Kolego gorzalinek mo¿esz mi uœwiadomiÌ moje b³êdy? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-06-26, 10:39
|
0
|
|
|
|
Nie moÂżesz poÂłoÂżyĂŚ na to bezbarwnego,bo bĂŞdzie odpryskiwaÂł tak samo jak kolor,akryl jest jednowarstwĂłwkÂą,a bezbarwny to skladnik systemu dwu-lub trzywarstwowego.WiÂązanie przy tych systemach nastĂŞpuje na drodze chemicznej,czĂŞsto przestrzega siĂŞ przed przesuszeniem bazy,czyli zbyt dÂługim okresie miĂŞdzy naÂłoÂżeniem bazy a bezbarwnego.Przesuszona baza nie ma aktywnoÂści chemicznej,i po jakimÂś czasie bezbarwny bĂŞdzie siĂŞ ÂłuszczyÂł.Natomiast akryl,ktĂłry Ty naÂłoÂżyÂłeÂś zupeÂłnie nie posiada juÂż aktywnoÂści,wiĂŞc skutek jest oczywisty.MĂłgÂłbyÂś sprĂłbowaĂŚ zmatowaĂŚ wszystko 1500 i na to naÂłoÂżyĂŚ bezbarwny,ale to liczenie na Âłut szczĂŞÂścia,Âże te mikroryski utrzymajÂą go na miejscu..
SÂłaba szansa. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-26, 19:44
|
0
|
|
|
|
moze tez przematowac 1200 czy wloknina (np. 3M miedziana)...i dopiero bezbarwny. Wtedy bedzie mial pewnosc, ze sie nie zluszczy z akrylu.. |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-26, 21:23
|
0
|
|
|
|
Czyli moÂżliwe Âże przematowanie 1200 czy 1000 i naÂłoÂżenie bezbarwnego uratuje sytuacjĂŞ...
Tak z innej beczki jeszcze zapytam, malowa³em te¿ jakiœ czas temu lakierem (kolorkiem) firmy Standox nie doœÌ, ¿e straszliwie s³abo kryje i trzeba na³o¿yÌ 3 warstwy zamiast 2 to lakier nie stwardnia³ do koùca po up³ywie 3 dni w temperaturze pokojowej (25'C)
Co mogÂło spowodowaĂŚ takÂą sytuacjĂŞ? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-26, 22:36
|
0
|
|
|
|
tylko co zrobisz z tymi odpryskami..?? (chyba , ze nie przeszkadzaja Ci)..
Krycie zalezy od koloru i podwarstwy..a przyczyn moze byc wiele (pelna twardosc lakieru niekiedy nastepuje po zdecydowanie dluzszym okresie ).. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-06-27, 11:30
|
0
|
|
|

|
Izopropyl nie sÂłuÂży do odtÂłuszczania i rzadko wystĂŞpuje czysty. |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-06-27, 23:22
|
0
|
|
|
|
ogolnie to najlepiej to zmatowic polozyc jeszcze raz baze i klar ale nie sprey tylko utwardzony bo sprey tez bedzie odpryskiwal |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-28, 03:02
|
0
|
|
|
|
kolego obcy:
odpryski ju¿ usupe³ni³em kolorkiem, przeszlifowa³em na gladko teraz czas zmatowiÌ ca³oœÌ tysi¹czk¹ i jutro k³adê klar.
kolego gorzalinek:
OczywiÂście klar bĂŞdzie rĂłwnieÂż chemoutwardzalny kÂładziony pistoletem |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-29, 00:47
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: | Izopropyl nie sÂłuÂży do odtÂłuszczania i rzadko wystĂŞpuje czysty. |
Posiadam bardzo czysty alkohol izopropylowy przeznaczony do czyszczenia precyzyjnych ukÂładĂłw optycznych co za tym idzie rozpuszcza tÂłuszcze etc.
A do odtÂłuszczania prĂłcz specjalnego Âśrodka rozpuszczajÂącego sylikony itd... moÂżna uÂżywaĂŚ np. nitro bÂądÂź acetonu? |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-06-29, 01:09
|
0
|
|
|
|
Nitro niebardzo xd aceton owszem lub zwykla benzyna ekstrakcyjna jak nie chcesz ladowac sie w koszty odluszczacza sylikonowego xd bazy sie nie matowi bo wyjda rysy i bedzie nie ladnie zmatuj to i poloz na to baze i po okolo godzince klar byle nie przesuszyc bazy powyzej 10-12 godzin |
|
|
|
 |
lewytolewy
|
Wysłany: 2010-06-29, 01:21
|
0
|
|
|
|
A jednak piszesz juÂż po fakcie
dzisiaj zmatowi³em wszystko 1200 i po³o¿y³em warstwê klaru. wybra³em 570 Novolowski poniewa¿ 590 nie by³o, aczkolwiek ró¿ni¹ siê tym, i¿ 590 nie ma tendencji do sp³ywania (tak wynika z katalogu) aczkolwiek i tak prawie nic nie sp³ynê³o |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-06-30, 23:49
|
0
|
|
|
|
lewytolewy napisał/a: | A jednak piszesz juÂż po fakcie
dzisiaj zmatowi³em wszystko 1200 i po³o¿y³em warstwê klaru. wybra³em 570 Novolowski poniewa¿ 590 nie by³o, aczkolwiek ró¿ni¹ siê tym, i¿ 590 nie ma tendencji do sp³ywania (tak wynika z katalogu) aczkolwiek i tak prawie nic nie sp³ynê³o |
I nadal masz tak samo nietrzymajÂący siĂŞ podÂłoÂża lakier, tyle, Âże na razie bez odpryskĂłw i w grubszej niÂż poprzednio warstwie
I tak na chÂłopski rozum, to jeÂśli te odpryski powstawaÂły od odbiĂŚ, to teraz w takiej samej sytuacji moÂże wiĂŞcej odskoczyĂŚ niÂż poprzednio
JeÂśli odpryski byÂły np, przez tÂłuszcze, czy coÂś takiego to..., ale jeÂśli to caÂła farba nie trzymaÂła siĂŞ podÂłoÂża, to masz teraz po prostu grubszÂą skorupĂŞ farb, ÂłatwiejszÂą do odbicia
{moÂżesz to porĂłwnaĂŚ np. do lakierĂłw piecowych grubo naÂłoÂżonych np. przy renowacji felg }
Obym siĂŞ myliÂł
Pzdr |
|
|
|
 |
eMGi_91
|
Wysłany: 2010-07-03, 11:23
|
0
|
|
|
|
lakierowanie od goÂłej blachy:
1. PodkÂład epoxydowy
2.podkÂład akrylowy
3. lakier
Podk³ad epoksydowy, jest to podk³ad antykorozyjny zapewniaj¹cy ochronê powierzchni stalowych, dziêki ¿ywicom i aktywnym dodatkom, które zapobiegaj¹ korozji. Niektóre mog¹ byÌ pokrywane bezpoœrednio lakierami nawierzchniowymi, a do niektórych zaleca siê pokrycie podk³adem akrylowym przed naniesieniem lakierów nawierzchniowych. Podk³ady tego typu maj¹ jeszcze jedno wa¿ne zastosowanie -> zwiêkszaj¹ przyczepnoœÌ miêdzy nanoszonymi pow³okami, czyli stanowi¹ rodzaj "gruntu". Nale¿y nanosiÌ cienk¹ warstwê.
Zastosowanie na podÂłoÂża:
(uwaga! s¹ to niektóre mo¿liwoœci, ale podk³ady tego typu ró¿ni¹ siê od siebie wiêc nie ka¿dy np. nada siê do laminatów poliestrowych i nie ka¿dy do alumnium - patrz opakowanie)
- stare powÂłoki lakierowane
- szpachle poliestrowe
- stal
- stal ocynkowana
- stal nierdzewna
- laminaty poliestrowe
- aluminium
Przygotowanie podÂłoÂża:
- stare powÂłoki lakiernicze odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ papierem na sucho P220-P360
- szpachle poliestrowe do koĂącowego wyrĂłwnania przeszlifowaĂŚ P240-320 na sucho
- powierzchnie aluminiowe odt³uœciÌ i zmatowaÌ w³óknin¹ œciern¹. Ponownie odt³uœciÌ
- powierzchnie ocynkowane odt³uœciÌ i zmatowaÌ w³óknin¹ bardzo drobnoziarnist¹. Ponownie odt³uœciÌ
- stal nierdzewna ot³uœciÌ i zmatowaÌ w³óknin¹ œciern¹. Ponownie odt³uœciÌ
- laminaty poliestrowe odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ na sucho P280
- powierzchnie stalowe odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ na sucho P120-240, powierzchnia po obrĂłbce powinna byĂŚ wolna od wszelkiego rodzaju drobinek, oleju itd Powierzchnia powinna mieĂŚ jednolitÂą metalicznÂą barwĂŞ. Ponownie odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem do usuwania silikonu.
Nanoszenie
2-3X, 3-4 bar, pistolet z dyszÂą 1.2-1.5mm MogÂą byĂŚ teÂż zalecane stosowania pistoletĂłw z dyszÂą 1.8-2.4 jak bĂŞdÂą to gĂŞste podkÂłady ale tego nie opisujĂŞ bo uwaÂżam za zbĂŞdne - patrz opakowanie
Taki podkÂład czĂŞsto nie wymaga obrĂłbki, szlifowania i nadaje siĂŞ do naÂłoÂżenia nastĂŞpnej warstwy. Gdy jednak praca wymaga przeszlifowania podkÂładu to zaleca siĂŞ:
P360-P500 maszynowo na sucho, P600-P1000 na mokro, maszynowo.
Jest kilka sposobĂłw zabezpieczenia antykorozyjnego przy naprawie lakierniczej elementu karoserii po uszkodzeniu, lub po wstawieniu reperaturki..
1) Na go³¹ woln¹ od rdzy blachê nak³ada siê podk³ad Wash Primer (podk³ad wytrawiaj¹cy) jako zabezpieczenie antykorozyjne..po jego wyschniêciu (uzyskaniu matu) nak³ada siê podk³ad akrylowy (1 warstwa w celu izolacji pomiêdzy podk³adem trawiennym a produktami poliestrowymi)
NaÂłoÂżony podkÂład akrylowy po ok. 6-12h (w zaleÂżnoÂści od temp.) szlifuje siĂŞ w celu nadania przyczepnoÂści nastĂŞpnym warstwom (a w tym przypadku chodzi o szp.poliestrowÂą), P240 na maszynie oscylacyjnej,...nakÂładamy szp. poliestrowÂą... szlifujemy jÂą odpowiednimi gradacjami, po czym znĂłw nakÂładamy podkÂład akrylowy jako wypeÂłniacz 2 peÂłne warstwy z odparowaniem miĂŞdzywarstwowym, (czyli inaczej mĂłwiÂąc z przerwÂą pomiĂŞdzy jedna a druga warstwÂą),..po wyschniĂŞciu podkÂładu akrylowego ok.12-16h( w zaleÂżnoÂści od temp.)szlifujemy go odpowiednimi gradacjami i nakÂładamy powÂłoki wierzchnie
2) Na go³¹ woln¹ od rdzy blachê nak³ada siê podk³ad epoksydowy (1 pe³na warstwa) w wersji maxi.jako zabezpieczenie antykorozyjne,..po jego wyschniêciu ok.12-16h (w zale¿noœci od temp.) nak³ada siê (bez nadawania przyczepnoœci) szp. poliestrow¹, po jej wyschniêciu i szlifie odpowiednimi gradacjami nak³ada siê podk³ad epoksydowy technik¹ m/m(1 warstwa),nastêpnie po uzyskaniu matu (15-30min w zale¿noœci od temp) nak³ada siê bezpoœrednio (bez nadawania przyczepnoœci) podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, po wyschniêciu ok.12-16h( w zale¿noœci od temp.)szlif odpowiednimi gradacjami i mo¿na nak³adaÌ pow³oki wierzchnie
3 )Na go³¹ woln¹ od rdzy blachê nak³ada siê szp.poliestrow¹ , po jej wyschniêciu i szlifie odpowiednimi gradacjami nak³ada siê podk³ad epoksydowy technik¹ m/m, (jako bariera przeciwko wilgoci, 1 pe³na warstwa),nastêpnie po uzyskaniu matu (15-30min w zale¿noœci od temp) nak³ada siê bezpoœrednio (bez nadawania przyczepnoœci) podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, , po wyschniêciu ok.12-16h( w zale¿noœci od temp.)szlif odpowiednimi gradacjami,..dalej j.w. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2010-07-03, 15:40
|
0
|
|
|
|
eMGi_91, zajmujesz siĂŞ kopiowaniem |
|
|
|
 |
eMGi_91
|
Wysłany: 2010-07-03, 15:50
|
0
|
|
|
|
miaÂłem wkleiĂŚ linka ale jednak skopiowaÂłem
dobra xD ale co... jest dobre to czy nie ?
tylko czemu mnie prze-kierowywuje ze strony lakiernik.orge.pl do bee.pl ???
ban czy ki-*uj ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-07-04, 21:20
|
0
|
|
|
|
Oho,myÂślaÂłem,Âże to tylko u mnie!!! |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-07-04, 21:49
|
0
|
|
|
|
No , u mnie tak samo siĂŞ dzieje , nie wiem co jest ? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-07-04, 21:56
|
0
|
|
|
|
Witam.
Za jakiÂś czas przejdzie.
MiaÂłem to samo w dzieĂą.
RestartowaÂłem kompa itd i dalej byÂło to samo, ale po jakimÂś czasie samo minĂŞÂło.
TeÂż myÂślaÂłem Âże mnie zbanowano.
Pzdr |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-07-04, 21:58
|
0
|
|
|
|
Ja tak mam od paru dni , to nie tylko dziÂś jest ten problem.
MoÂże admin coÂś testuje |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-07-04, 22:02
|
0
|
|
|
|
PisaÂłem nawet mailowo zapytanie do Ziem.... czy zostaÂłem zbanowany, i za co...
OdpisaÂł, Âże czasem tak po prostu bywa.
Ale zanim odpisaÂł wszystko byÂło juÂż ok
Ja kombinowa³em z restartami, z wejœciem z linków a maila, z ró¿nych przegl¹darek i nic nie pomaga³o.
Nie wiem co jest grane.
Samo minĂŞÂło. |
|
|
|