Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lewytolewy
Wys³any: 2010-06-25, 20:39   Proces lakierowania, proszê o pomoc.
0
UP DOWN

Witam panowie
Jestem tutaj nowym u¿ytkownikiem :)
Malowa³em ju¿ trochê w ¿yciu pistoletem i teraz natrafi³em na niepokoj±ca mnie rzecz.
Mianowicie, pow³oka na stalowej ramie rowerowej bardzo ³atwo odpryskuje. Tak jakby lakier nie trzyma³ siê podk³adu :help:
opiszê teraz sposób lakierowania przeze mnie:
1) oczyszczenie ramy do go³ego metalu
2) odt³uszczenie izopropanolem- alkohol który akurat mia³em pod rêk±
3) po³o¿enie podk³adu firmy NOVOL (akrylowego)
4) szlifowanko na mokro 1000k±
5) znów mycie i odt³uszczanie
6) 2 warstwy bazy (samochdówka równie¿ akryl) w odstêpach oko³o 10-15 minut.

Wszystko napylane pistoletem lakierniczym ci¶nienie 4-5bar
Pow³oka sama w sobie jest twarda ale gdy ju¿ mamy ma³y odprysk to wystarczy skrobn±æ paznokciem i odpryskuje.
Macie jaki¶ sposób aby utwardziæ pow³okê?? Czy klar za³atwi sprawê?
Mo¿e wina le¿y po mojej stronie?
Pozdrawiam

obcy_69
Wys³any: 2010-06-25, 20:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
czy na ta baze cos zaaplikowales..?

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-25, 21:00   
0
UP DOWN

Nie na bazê nic nie jest po³o¿one.

lolejko
Wys³any: 2010-06-25, 21:06   
0
UP DOWN

¶le przygotowana powierzchnia, trzeba by³o daæ podk³±d rektywny na go³± stal, potem akryl

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-25, 21:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam.
Prawdê mówi±c mo¿na by³o co¶ jeszcze daæ miêdzy go³± blachê a p. akr. ale to raczej nie ma wp³ywu na te ra¼niejsze objawy.

1000 na mokro ramê od roweru? No masz zaciêcie stary ;)

Ale to tak obok tematu.

Co do odprysków i ³uszczenia to mi chodzi po g³owie co¶ innego:

6) 2 warstwy bazy (samochodówka równie¿ akryl) w odstêpach oko³o 10-15 minut.
Wszystko napylane pistoletem lakierniczym ci¶nienie 4-5bar

NAPYLANIE w ODSTÊPACH ci¶nieniem 5 BARÓW???
{co Ty chcia³e¶ w koñcu polakierowaæ czy wypiaskowaæ :) -¿art}

Byæ mo¿e aplikuj±c w ten sposób lakier sech³ w locie i praktycznie suchy jakim¶ tylko cudem przylepia³ siê do bazy?

Mo¿e tu jest problem?

Ja na razie stawia³bym chyba na to, ale mo¿e kto¶ mnie inaczej poprawi.

{jak siê ³uszczy, to nie pokryjesz tego lakierem. Na bank bêdzie go podnosi³o. Zrywanko i jazda od pocz±tku, ale na pewno nie na tych ustawieniach guna}

Eta maja wydumka.

Pzdr

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-25, 21:10   
0
UP DOWN

Sory rozpêdzi³em siê za mocno.
My¶la³em ¿e to bezbarwny schodzi z bazy {bazy bez bezb siê nie zostawia}
Tak czy siak zabawa od nowa
Pzdr

jacenty 741
Wys³any: 2010-06-25, 21:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
A ja bym siê czepi³ s³owa:baza.Bazê pokrywa siê bezbarwnym,inaczej mo¿e byæ tak,jak w opisie.No chyba ¿e by³a to jednowarstwówka,tylko b³±d w nazwie.

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-25, 21:15   
0
UP DOWN

Znaczy ogólnie rama by³a szlifowana (podk³ad) 800-1000-1500 wszystko na mokro
Lakier nie sech³ w powietrzu bo nie zrobi³a siê ani skórka pomarañczy ani szron...
Pow³oka wysz³a piêknie i g³adko, czy mogê uzupe³niæ po prostu odpryski (s± 2) i po³o¿yæ bazê po ca³o¶ci? potem szlifowanko 1500-2000 i polerka?

Edit:
Lakier nie jest chyba jednowarstwowym, zwyk³y akryl mogê wam nawet zdradziæ kolor 7030 ;)

Czyli klar trzeba zawsze k³a¶æ bez wzglêdu na jako¶æ powierzchni, tak? Zazwyczaj k³ad³em gdy brzydka powierzchnia by³a i potem szlifowa³em ;P

jacenty 741
Wys³any: 2010-06-25, 21:23   
0
UP DOWN

Nie,nie mo¿esz.Przede wszystkim:1500 to za drobno jak pod bazê,a ju¿ na pewno nie pod akryl.Po drugie: jak z t± baz±?To baza czy lakier z utwardzaczem?¯eby zrobiæ to dobrze,powiniene¶ raczej wszystko zrobiæ od pocz±tku.Ale tak na prawdê,to wiele pomog³yby zdjêcia.

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-25, 21:28   
0
UP DOWN

Ja wymiêkam i siê poddajê
Raz o bazie raz o akrylu....
Sory ale albo myl± mi siê rodzaje farb, albo chyba za bardzo ¶pi±cy ju¿ jestem, wiêc kapitulujê i proszê nie braæ moich sennych opowie¶ci pod uwagê :)
Dobranoc
Pzdr

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-25, 21:38   
0
UP DOWN

Przepraszam to ja wprowadzi³em was w b³±d, jest to akrylowy lakier (kolor) z utwardzaczem.
A gdy ju¿ zrobiê to od pocz±tku to nale¿y po³o¿yæ na kolor klar?
Ile warstw zalecacie przy jakim ci¶nieniu. Co s±dzicie o klarach Novola?

obcy_69
Wys³any: 2010-06-25, 22:07   
0
UP DOWN

Skoro jest to akryl..to masz do czynienia z lakierem jednowarstwowym. Nie ma potrzeby pokrywac go lakierem bezbarwnym..
Osobiscie o NOVOLU sie nie wypowiadam...

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-06-26, 01:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego ,poczytaj na forum o lakierach bezbarwnych Novola ,jest tego trochê! :tak: Wiesz na ramê od roweru to mo¿na je daæ :tak: Zawsze jak siê co¶ zacznie z nim dziaæ to nie masz zbyt wiele do ponownego polakierowania :rotfl: Z autem ju¿ jest trochê "gorzej" :nie: Pozdrawiam! :spoko:

gorzalinek
Wys³any: 2010-06-26, 01:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Kolego rama jest aluminiowa czy stalowa ??

Ogolnie kilka bledow na wstepie popelniles

a co do klaru novola to 590 hs moim zdaniem dobry lakier ladnie sie rozlewa na poltora raza mozna nawet na raz przy 10 procent rozcienczalnika

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-26, 09:11   
0
UP DOWN

ramka jest stalowa, nie posiada³a ¶ladów rdzy by³a wypiaskowana.
podk³ad siê trzyma a odpryskuje pow³oka koloru przy byle stukniêciu jakim¶ przedmiotem...
czy je¿eli po³o¿ê na to klar sytuacja siê poprawi?
Waszym zdaniem lepiej k³a¶æ klar NOVOLA czy STANDOX'a ?

PS.
Kolego gorzalinek mo¿esz mi u¶wiadomiæ moje b³êdy?

jacenty 741
Wys³any: 2010-06-26, 09:39   
0
UP DOWN

Nie mo¿esz po³o¿yæ na to bezbarwnego,bo bêdzie odpryskiwa³ tak samo jak kolor,akryl jest jednowarstwówk±,a bezbarwny to skladnik systemu dwu-lub trzywarstwowego.Wi±zanie przy tych systemach nastêpuje na drodze chemicznej,czêsto przestrzega siê przed przesuszeniem bazy,czyli zbyt d³ugim okresie miêdzy na³o¿eniem bazy a bezbarwnego.Przesuszona baza nie ma aktywno¶ci chemicznej,i po jakim¶ czasie bezbarwny bêdzie siê ³uszczy³.Natomiast akryl,który Ty na³o¿y³e¶ zupe³nie nie posiada ju¿ aktywno¶ci,wiêc skutek jest oczywisty.Móg³by¶ spróbowaæ zmatowaæ wszystko 1500 i na to na³o¿yæ bezbarwny,ale to liczenie na ³ut szczê¶cia,¿e te mikroryski utrzymaj± go na miejscu..
S³aba szansa.

obcy_69
Wys³any: 2010-06-26, 18:44   
0
UP DOWN

moze tez przematowac 1200 czy wloknina (np. 3M miedziana)...i dopiero bezbarwny. Wtedy bedzie mial pewnosc, ze sie nie zluszczy z akrylu..

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-26, 20:23   
0
UP DOWN

Czyli mo¿liwe ¿e przematowanie 1200 czy 1000 i na³o¿enie bezbarwnego uratuje sytuacjê...

Tak z innej beczki jeszcze zapytam, malowa³em te¿ jaki¶ czas temu lakierem (kolorkiem) firmy Standox nie do¶æ, ¿e straszliwie s³abo kryje i trzeba na³o¿yæ 3 warstwy zamiast 2 to lakier nie stwardnia³ do koñca po up³ywie 3 dni w temperaturze pokojowej (25'C) :roll:
Co mog³o spowodowaæ tak± sytuacjê?

obcy_69
Wys³any: 2010-06-26, 21:36   
0
UP DOWN

tylko co zrobisz z tymi odpryskami..?? (chyba , ze nie przeszkadzaja Ci)..

Krycie zalezy od koloru i podwarstwy..a przyczyn moze byc wiele (pelna twardosc lakieru niekiedy nastepuje po zdecydowanie dluzszym okresie )..

crystal
Wys³any: 2010-06-27, 10:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Izopropyl nie s³u¿y do odt³uszczania i rzadko wystêpuje czysty.

gorzalinek
Wys³any: 2010-06-27, 22:22   
0
UP DOWN

ogolnie to najlepiej to zmatowic polozyc jeszcze raz baze i klar ale nie sprey tylko utwardzony bo sprey tez bedzie odpryskiwal

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-28, 02:02   
0
UP DOWN

kolego obcy:
odpryski ju¿ usupe³ni³em kolorkiem, przeszlifowa³em na gladko teraz czas zmatowiæ ca³o¶æ tysi±czk± i jutro k³adê klar.

kolego gorzalinek:
Oczywi¶cie klar bêdzie równie¿ chemoutwardzalny k³adziony pistoletem

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-28, 23:47   
0
UP DOWN

crystal napisa³/a:
Izopropyl nie s³u¿y do odt³uszczania i rzadko wystêpuje czysty.

Posiadam bardzo czysty alkohol izopropylowy przeznaczony do czyszczenia precyzyjnych uk³adów optycznych co za tym idzie rozpuszcza t³uszcze etc.
A do odt³uszczania prócz specjalnego ¶rodka rozpuszczaj±cego sylikony itd... mo¿na u¿ywaæ np. nitro b±d¼ acetonu?

gorzalinek
Wys³any: 2010-06-29, 00:09   
0
UP DOWN

Nitro niebardzo xd aceton owszem lub zwykla benzyna ekstrakcyjna jak nie chcesz ladowac sie w koszty odluszczacza sylikonowego xd bazy sie nie matowi bo wyjda rysy i bedzie nie ladnie zmatuj to i poloz na to baze i po okolo godzince klar byle nie przesuszyc bazy powyzej 10-12 godzin

lewytolewy
Wys³any: 2010-06-29, 00:21   
0
UP DOWN

A jednak piszesz ju¿ po fakcie :cool:
dzisiaj zmatowi³em wszystko 1200 i po³o¿y³em warstwê klaru. wybra³em 570 Novolowski poniewa¿ 590 nie by³o, aczkolwiek ró¿ni± siê tym, i¿ 590 nie ma tendencji do sp³ywania (tak wynika z katalogu) aczkolwiek i tak prawie nic nie sp³ynê³o ;)

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-30, 22:49   
0
UP DOWN

lewytolewy napisa³/a:
A jednak piszesz ju¿ po fakcie :cool:
dzisiaj zmatowi³em wszystko 1200 i po³o¿y³em warstwê klaru. wybra³em 570 Novolowski poniewa¿ 590 nie by³o, aczkolwiek ró¿ni± siê tym, i¿ 590 nie ma tendencji do sp³ywania (tak wynika z katalogu) aczkolwiek i tak prawie nic nie sp³ynê³o ;)

I nadal masz tak samo nietrzymaj±cy siê pod³o¿a lakier, tyle, ¿e na razie bez odprysków i w grubszej ni¿ poprzednio warstwie ;P

I tak na ch³opski rozum, to je¶li te odpryski powstawa³y od odbiæ, to teraz w takiej samej sytuacji mo¿e wiêcej odskoczyæ ni¿ poprzednio ^^

Je¶li odpryski by³y np, przez t³uszcze, czy co¶ takiego to..., ale je¶li to ca³a farba nie trzyma³a siê pod³o¿a, to masz teraz po prostu grubsz± skorupê farb, ³atwiejsz± do odbicia ^^ ;P

{mo¿esz to porównaæ np. do lakierów piecowych grubo na³o¿onych np. przy renowacji felg :) }

Obym siê myli³ :>

Pzdr

eMGi_91
Wys³any: 2010-07-03, 10:23   
0
UP DOWN

lakierowanie od go³ej blachy:
1. Podk³ad epoxydowy
2.podk³ad akrylowy
3. lakier

Podk³ad epoksydowy, jest to podk³ad antykorozyjny zapewniaj±cy ochronê powierzchni stalowych, dziêki ¿ywicom i aktywnym dodatkom, które zapobiegaj± korozji. Niektóre mog± byæ pokrywane bezpo¶rednio lakierami nawierzchniowymi, a do niektórych zaleca siê pokrycie podk³adem akrylowym przed naniesieniem lakierów nawierzchniowych. Podk³ady tego typu maj± jeszcze jedno wa¿ne zastosowanie -> zwiêkszaj± przyczepno¶æ miêdzy nanoszonymi pow³okami, czyli stanowi± rodzaj "gruntu". Nale¿y nanosiæ cienk± warstwê.

Zastosowanie na pod³o¿a:
(uwaga! s± to niektóre mo¿liwo¶ci, ale podk³ady tego typu ró¿ni± siê od siebie wiêc nie ka¿dy np. nada siê do laminatów poliestrowych i nie ka¿dy do alumnium - patrz opakowanie)
- stare pow³oki lakierowane
- szpachle poliestrowe
- stal
- stal ocynkowana
- stal nierdzewna
- laminaty poliestrowe
- aluminium

Przygotowanie pod³o¿a:
- stare pow³oki lakiernicze odt³u¶ciæ i przeszlifowaæ papierem na sucho P220-P360
- szpachle poliestrowe do koñcowego wyrównania przeszlifowaæ P240-320 na sucho
- powierzchnie aluminiowe odt³u¶ciæ i zmatowaæ w³óknin± ¶ciern±. Ponownie odt³u¶ciæ
- powierzchnie ocynkowane odt³u¶ciæ i zmatowaæ w³óknin± bardzo drobnoziarnist±. Ponownie odt³u¶ciæ
- stal nierdzewna ot³u¶ciæ i zmatowaæ w³óknin± ¶ciern±. Ponownie odt³u¶ciæ
- laminaty poliestrowe odt³u¶ciæ i przeszlifowaæ na sucho P280
- powierzchnie stalowe odt³u¶ciæ i przeszlifowaæ na sucho P120-240, powierzchnia po obróbce powinna byæ wolna od wszelkiego rodzaju drobinek, oleju itd ;) Powierzchnia powinna mieæ jednolit± metaliczn± barwê. Ponownie odt³u¶ciæ zmywaczem do usuwania silikonu.

Nanoszenie
2-3X, 3-4 bar, pistolet z dysz± 1.2-1.5mm Mog± byæ te¿ zalecane stosowania pistoletów z dysz± 1.8-2.4 jak bêd± to gêste podk³ady ale tego nie opisujê bo uwa¿am za zbêdne - patrz opakowanie

Taki podk³ad czêsto nie wymaga obróbki, szlifowania i nadaje siê do na³o¿enia nastêpnej warstwy. Gdy jednak praca wymaga przeszlifowania podk³adu to zaleca siê:
P360-P500 maszynowo na sucho, P600-P1000 na mokro, maszynowo.

Jest kilka sposobów zabezpieczenia antykorozyjnego przy naprawie lakierniczej elementu karoserii po uszkodzeniu, lub po wstawieniu reperaturki..

1) Na go³± woln± od rdzy blachê nak³ada siê podk³ad Wash Primer (podk³ad wytrawiaj±cy) jako zabezpieczenie antykorozyjne..po jego wyschniêciu (uzyskaniu matu) nak³ada siê podk³ad akrylowy (1 warstwa w celu izolacji pomiêdzy podk³adem trawiennym a produktami poliestrowymi)
Na³o¿ony podk³ad akrylowy po ok. 6-12h (w zale¿no¶ci od temp.) szlifuje siê w celu nadania przyczepno¶ci nastêpnym warstwom (a w tym przypadku chodzi o szp.poliestrow±), P240 na maszynie oscylacyjnej,...nak³adamy szp. poliestrow±... szlifujemy j± odpowiednimi gradacjami, po czym znów nak³adamy podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, (czyli inaczej mówi±c z przerw± pomiêdzy jedna a druga warstw±),..po wyschniêciu podk³adu akrylowego ok.12-16h( w zale¿no¶ci od temp.)szlifujemy go odpowiednimi gradacjami i nak³adamy pow³oki wierzchnie

2) Na go³± woln± od rdzy blachê nak³ada siê podk³ad epoksydowy (1 pe³na warstwa) w wersji maxi.jako zabezpieczenie antykorozyjne,..po jego wyschniêciu ok.12-16h (w zale¿no¶ci od temp.) nak³ada siê (bez nadawania przyczepno¶ci) szp. poliestrow±, po jej wyschniêciu i szlifie odpowiednimi gradacjami nak³ada siê podk³ad epoksydowy technik± m/m(1 warstwa),nastêpnie po uzyskaniu matu (15-30min w zale¿no¶ci od temp) nak³ada siê bezpo¶rednio (bez nadawania przyczepno¶ci) podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, po wyschniêciu ok.12-16h( w zale¿no¶ci od temp.)szlif odpowiednimi gradacjami i mo¿na nak³adaæ pow³oki wierzchnie

3 )Na go³± woln± od rdzy blachê nak³ada siê szp.poliestrow± , po jej wyschniêciu i szlifie odpowiednimi gradacjami nak³ada siê podk³ad epoksydowy technik± m/m, (jako bariera przeciwko wilgoci, 1 pe³na warstwa),nastêpnie po uzyskaniu matu (15-30min w zale¿no¶ci od temp) nak³ada siê bezpo¶rednio (bez nadawania przyczepno¶ci) podk³ad akrylowy jako wype³niacz 2 pe³ne warstwy z odparowaniem miêdzywarstwowym, , po wyschniêciu ok.12-16h( w zale¿no¶ci od temp.)szlif odpowiednimi gradacjami,..dalej j.w. ;)

baqo 
Wys³any: 2010-07-03, 14:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
eMGi_91, zajmujesz siê kopiowaniem :D :D

eMGi_91
Wys³any: 2010-07-03, 14:50   
0
UP DOWN

mia³em wkleiæ linka ale jednak skopiowa³em :)
dobra xD ale co... jest dobre to czy nie ? :D ;P ;P ;P

tylko czemu mnie prze-kierowywuje ze strony lakiernik.orge.pl do bee.pl ??? :/
ban czy ki-*uj ? :blee:

jacenty 741
Wys³any: 2010-07-04, 20:20   
0
UP DOWN

Oho,my¶la³em,¿e to tylko u mnie!!!

marer 
Wys³any: 2010-07-04, 20:49   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
No , u mnie tak samo siê dzieje , nie wiem co jest ?

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-04, 20:56   
0
UP DOWN

Witam.
Za jaki¶ czas przejdzie.
Mia³em to samo w dzieñ.
Restartowa³em kompa itd i dalej by³o to samo, ale po jakim¶ czasie samo minê³o.
Te¿ my¶la³em ¿e mnie zbanowano.
Pzdr

marer 
Wys³any: 2010-07-04, 20:58   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
Ja tak mam od paru dni , to nie tylko dzi¶ jest ten problem.
Mo¿e admin co¶ testuje :)

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-04, 21:02   
0
UP DOWN

Pisa³em nawet mailowo zapytanie do Ziem.... czy zosta³em zbanowany, i za co... :)
Odpisa³, ¿e czasem tak po prostu bywa.
Ale zanim odpisa³ wszystko by³o ju¿ ok
Ja kombinowa³em z restartami, z wej¶ciem z linków a maila, z ró¿nych przegl±darek i nic nie pomaga³o.
Nie wiem co jest grane.
Samo minê³o.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: