Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jerzynew
Wysłany: 2010-07-07, 21:51   Warsztat+ wyposarzenie KOSZTORYS
0
UP DOWN

Witam.
Na poczÂątek chciaÂłem napisaĂŚ Âże oferty projektora mnie nie zainteresowaÂły i niestety nie dysponuje konkretnÂą sumkÂą, dlatego teÂż zaÂłoÂżyÂłem ten temat.
Przygode z lakiernictwem rozpocz¹³em na porzyczonym sprzecie w warunkach gara¿owych, dzisiaj mam du¿y sentyment do lakierowania i planuje otwarcie "dzia³alnoœci gospodarczej" w tej dziedzinie.

ChciaÂłbym otworzyĂŚ warsztat lakierniczy (do dyspozycji mam dwa pomieszczenia ktĂłre musiaÂł bym wyremontowaĂŚ). Aby otworzyĂŚ warsztat musze go odpowiednio wyposarzyĂŚ.
W zwiÂązku z tym mam pytanie do tych ktĂłrzy swojÂą przygode z warsztatem rozpoczynali od garaÂżu i udaÂło im sie wybudowaĂŚ wÂłasny warsztat (gratuluje tym ktĂłrym plany sie udaÂły).
Jaki byÂłby koszt wyposarzenia warsztatu? Mam na mysli wszystko to co trzeba wmontowaĂŚ do pomieszczenia aby mozna byÂło przyzwoicie wykonywaĂŚ lakierowanko :)
Nie ukrywam Âże staraÂł bym siĂŞ gÂłownie o dofinansowanie wÂłasnej dziaÂłalnoÂści gospodarczej wiĂŞc fundusz jakim bede dysponowaÂł to przede wszystkim dotacja.
W miare rozwoju finansowego w planach miaÂłbym wybudowanie innego warsztatu lakierniczego bardziej profesjonalnego ale to juÂż pewnego rodzaju marzenia :roll:

Zapewne wielu z was kupowaÂło swĂłj sprzet i posiada swĂłj warsztacik wiĂŞc jesli macie chwilke napiszcie ile i co was kosztowaÂło. Oraz jesli macie doÂświadczenie napiszcie jak sprawa z finansowaniem takiego warsztatu. Warsztat w duzym garaÂżu lokalizacja wieÂś z gĂłry dziekuje za pomoc.

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-07, 23:09   
0
UP DOWN

jerzynew napisał/a:
Warsztat w duzym garaÂżu lokalizacja wieÂś

CzeœÌ jerzynew.
Ja jakieœ 7,5 roku temu te¿ zawzi¹³em siê na taki temat i powiem Ci, ¿e musisz odpowiedzieÌ sobie na kilka pytaù:
1 Jakie du¿e miejscowoœci(miasta) masz wokó³ siebie( to jest czêœÌ twoich klientów którzy bêd¹ chcieli zap³aciÌ za twoje us³ugi, na wsi s³abo z kas¹ wiêc na tych klientów zbytnio nie licz)
2 Jak¹ masz konkurencjê wokó³ siebie(ceny , poziom us³ug, terminowoœÌ)
3 Jakie mieszalnie lakierĂłw masz dostĂŞpne w okolicy i ceny za materiaÂły.
4 JakÂą cenĂŞ za swoje usÂługi chcesz ustaliĂŚ (powiÂązane 3)
Jak juÂż sobie odpowiesz na te pytania i stwierdzisz,Âże moÂże jednak zaryzykujesz to za kasĂŞ z dotacji szaÂłu nie zrobisz.
Ja du¿o rzeczy w warsztacie,jeœli chodzi o jego dostoswanie, zrobi³em sam ale i tak kasy potrzeba naprawdê du¿o. Przede wszystkim pomiœl o izolacji termicznej gara¿u i dobrym ogrzewaniu ¿ebyœ nagle w listopadzie nie zdziwi³ siê, ¿e nie da siê w tej temp pracowaÌ bo do marca bez roboty ciê¿ko bêdzie a ZUS i inn¹ zorganizowan¹ przestêpczoœÌ paùstwow¹ trzeba wspieraÌ co miesi¹c. :sciana:
Jeœli chodzi o sprzêt to nie kupuj wszystkiego ale marki toya ale totalne minimum za to dobrej jakoœci( pomyœl o sprzêcie u¿ywanym bo taki te¿ mo¿na kupiÌ na dotacjê ale markowy).Zadbaj g³ównie o to ¿eby nie wia³o, by³o dobre œwiat³o i jakaœ muzka bo to pozwoli ci siê nie za³amaÌ w trudnych chwilach( a takich z pewnoœci¹ bedzie sporo na pocz¹tku)
A teraz jko gwóŸdŸ do tej trumienki dodam, ¿e wyda³em do tej pory na warsztat ok 50 tyœ.z³. i nie maljê w komorze bo to nie ten pu³ap i nie ten przedzia³ warsztatu.
MoÂżna siĂŞ nie zgadzaĂŚ z poglÂądami Projektera ale zaczyna siĂŞ rozumieĂŚ jego sposĂłb myÂślenia kiedy po kilku latach spĂŞdzonych w tym samym garaÂżu i marzeniach o niewadomo czym zdajemy sobie sprawĂŞ,Âże jestesmy w tym samym miejscu w ktĂłrym zaczynaliÂśmy.

jerzynew
Wysłany: 2010-07-07, 23:32   
0
UP DOWN

z dotacji chyba mo¿na wyci¹gn¹Ì do 20tysiecy :/ czy za to zakupie podstawowy sprzêt? chocia¿ na pocz¹tek. Kupienie jednorazowego sprzetu typu toya mija siê z celem.

Wszelkie informacje kalkulacje i przemyÂślenia (dokÂładniejsze) jak narazie przedemnÂą. Narazie chce siĂŞ zorientowaĂŚ czy sÂą szanse na jakikolwiek start dlatego pytam o taki kosztorys.

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-08, 08:57   
0
UP DOWN

A jakie masz doÂświadczenie w temacie lakiernictwa bo jeÂśli ruszysz z tematem to pamiĂŞtaj, Âże za TwojÂą robotÂą idzie w Âświat teÂż opinia o Tobie, a ja zawsze powtarzam, Âże 10 dobrych robĂłt rodzi jednÂą dobrÂą opiniĂŞ o Tobie a jedna fuszerka 10 zÂłych opinii. Nikt nie pyta: Czemu struktura lakieru jest niejednorodna? tylko Kto ci tak spier..liÂł malowanie samochodu.? No i jest "wesoÂło".
A wracaj¹c do kosztorysu. Wiesz, 20 tysi to ju¿ s¹ jakieœ pieni¹dze(nie dotyczy zamys³ow Projektera) choÌ jeœlichodzi o stworzenie dobrej lakierni to wyliczenia Projektera nie s¹ wziête z kosmosu. Kosztorys zrób sobie sam bo tak naprawdê to wiêkszoœÌ podstawowego sprzêtu jest na Allegro ale mo¿e pomyœl na pocz¹tku tylko o blacharni bo za te pieni¹dze to w tym temacie ju¿ mo¿na sporo zadzia³aÌ. A poza tym jest to bezpieczniejsze zajêcie z wielu powodów:jak coœ nie pasi to odcinasz , przyspawujesz inaczej i ok, temperatura nie ma wielkiego znaczenia , wa¿ne ¿eby ci rêce do narzêdzi nie przymarza³y i nie musisz siê martwiÌ o emisjê zwi¹zków szkodliwych a w lakierce jak pryœniesz i oka¿e siê, ¿e jest lipa to koszty od nowa.
Za 20 tysi na blacharni masz u¿ywan¹ ramê z osprzêtem miga i parê innych drobiazgów i mo¿esz dzia³aÌ na niez³ym poziomie a w lakierni to masz kompresorek, min.trzy pistolety z czego dwa doœÌ dobre musz¹ byÌ, jak¹œ oscylarkê a najlepiej kilka poza tym jakieœ narzêdzia blacharskie i mig bo zawsze si ê znajdzie coœ do pospawania lub naci¹gniêcia. Dwie dychy to du¿o i nie du¿o na sam pocz¹tek wystarczy
ale to zaleÂży co komu potrzeba bo ja mam na obecnÂą chwilĂŞ kompresor za 19 tysia ale za to 0 elektryki tylko pneumatyka.
Ale siĂŞ rozpisaÂłem ale temat jest obszerny wiĂŞc nic dziwnego.
Ty sam musisz podj¹Ì decyzjê co dalej ale jeœli nie masz konkretnego doœwiadczenia to lepiej idŸ do pracy jako pomocnik lakiernika naucz siê o co w tym chodzi na prawdê podpatruj jak najwiêcej i trenuj w domu a jak uznasz, ¿e jesteœ gotowy ¿eby wzi¹Ì to na w³asne barki to startuj i powodzenia. :)

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-08, 13:40   
0
UP DOWN

A Ja dodam ... do twojego komentarza @jerzynew - tego na temat moich kalkulacji .... ¿e masz racjê !!! .... a JA jestem k³amca ! .... i poradzê ci ¿ebyœ nigdy ..... ale to nigdy nie s³ucha³ ludzi którzy zajmuj¹ siê zawodowo tym tematem .... tylko na przekór wszystkim specom, spi¹³ siê w sobie i udowodni³ tym kretynom co nie umiej¹ liczyÌ - tylko strasz¹ wielkimi kwotami wyssanymi z brudnego palucha - ¿e TY m¹dry doœwiadczony i cwany koleœ ... zrobisz "profi" lakierniê z przydomowego gara¿u za 19 400 z³ ( dodam brutto z vat ) dotacji z UP :spoko: .

zmiana sposobu uÂżytkowania - 10 000 zÂł + vat
pozwolenie na emisjĂŞ - 3 000 zÂł + vat
pozwolenie na odpady - 2 500 zÂł + vat

nooooo .... i masz jeszcze 490 zÂł brutto na pistolet marki SRICO TICO ^^
... bo chyba w przypÂływie euforii nie myÂślaÂłeÂś Âże dostaniesz kasĂŞ z UP na nielegalny interes ? ... moÂże lepiej weÂź 40 % na towar ( bo moÂżesz ) ... przynajmniej tego nie bĂŞdziesz musiaÂł zwracaĂŚ z odsetkami karnymi :tak:

ale nie s³uchaj tych cenzuraó³ ... wal do przodu ... bez biznes planu ... zaplecza ... budynku sprzêtu i wymaganych pozwoleù z dziewiêtnastoma tysi¹cami z UP sukces w lakiernictwie murowany ^^

... SwojÂą drogÂą ciekawe, czy masz w tym garaÂżu z 20 kW mocy do podstawowych urzÂądzeĂą i kanalizacjĂŞ Âżeby ci brama nie przymarzÂła do podÂłogi w trakcie polerowania.

@grzechoo 2008 delikatnie ci sugeruje ¿e 50 000 to kropla w morzu potrzeb ... i m¹drze ci radzi ¿ebyœ siê wzi¹³ za blacharkê bo tu nie potrzeba takich nak³adów ¿eby zarabiaÌ kasê. Lakiernia drogi kolego ma bardzo wysoki "próg wejœcia" w ten biznes i jak to olejesz to do koùca swych dni bêdziesz pracowaÌ w niedokoùczonym gara¿u na pó³ legalu, a¿ siê zestarzejesz i odpuœcisz .... bo widzisz ... niby sk¹d nagle znajd¹ siê pieni¹dze na rozwój twojej firmy ? Gówniane wyposa¿enie = gówniane zlecenia = gówniane pieni¹dze .... bo bêdziesz musia³ mieÌ gówniane ceny !

Tu na forum by³o ju¿ kilku weso³ych podskakiwaczy marz¹cych o potêdze z pracy w³asny r¹k ^^ .... powyg³upiali siê chwilê i zniknêli ... s¹ tu tez tacy którzy po pierwszym szoku pos³uchali dobrych rad ... wzieli kredyty i rozbudowali swoje warsztaty o lakiernie, albo je aktualnie buduj¹ .... co najfajniejsze kolego to to ¿e po spotkaniu ze mn¹ w oczy .... przyznali mi racjê ... bo sami siê zorientowali ile co kosztuje ... szczególnie to , co TY teraz te¿ masz w nosie .... projekt i formalnoœci ... a co dopiero wspominaÌ o adaptacji pomieszczeù ... to ju¿ maj¹tek ! .... a Ty kolego pytasz o kosztorys wyposa¿enia :shock: .... có¿ dzia³aj po amatorsku ... nadziej umiera ostatnia ^^

... i choĂŚ juÂż CiĂŞ nie lubiĂŞ za nieprzemyÂślane komentarze .... to dam ci jednÂą radĂŞ lakierniku ze wsi ... idÂź do ARiMR bo dziĂŞki temu, Âże mieszkasz na wsi i tu planujesz swĂłj biznes masz mega przewagĂŞ na kaÂżdym kto chce to zrobiĂŚ w mieÂście ... Masz dostĂŞp do trzystu tysiĂŞcy dotacji na inwestycjĂŞ .... a jak stworzysz nowe stanowiska pracy w tej swojej firmie dostaniesz jeszcze sto na kaÂżde z nich.

.... ale moÂże lepiej faktycznie weÂź 19 400 brutto i kup sobie kilka jednorazowych gratĂłw ^^ po co korzystaĂŚ z szans ... lepiej ÂżyĂŚ w biedzie !

jerzynew
Wysłany: 2010-07-08, 15:12   
0
UP DOWN

czyli o lakierni moge zapomnieĂŚ? chociaÂżby z tych powodĂłw?
zmiana sposobu uÂżytkowania - 10 000 zÂł + vat
pozwolenie na emisjĂŞ - 3 000 zÂł + vat
pozwolenie na odpady - 2 500 zÂł + vat

jesli chodzi o dotacje z ARiMR z tego co teraz wyczyta³em pokrywaj¹ 50%. i wnioski mozna sk³adaÌ do jutra wiec nieco zapóŸno. ByÌ mo¿e dobry kierunek ale czy realne nie wiadomo. Nie dysponuje kwot¹ 1mln ¿eby otworzyÌ tego typu dzia³alnoœÌ. Jesli masz jakies pomys³y daj znaÌ

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-08, 15:22   
0
UP DOWN

... ale pytasz powa¿nie ... czy to taki sarkazm ? .... bo widzisz akurat wnioski do ARiMR to przyjmuj¹ cyklicznie ... œrednio co 3 mc. ¯eby otworzyÌ "profi" lakierniê - skoro masz w³asny grunt i czeœÌ zabudowaù to potrzebujesz z 200 no 300 tyœ z³otych , a z tego kolego 50 % to ju¿ 150 000 ( wiêc nie wiem sk¹d wytrzepa³eœ ten milion , ale zak³adam ¿e ze z³oœci i braku rozs¹dnej kalkulacji wartoœci inwestycji ) ... wiec zorientuj siê mo¿e ile mo¿esz dostaÌ kredytu hipotecznego pod swój dom z gara¿em ... Jak masz jeszcze jakieœ pytania - daj znaÌ.

jerzynew
Wysłany: 2010-07-08, 15:31   
0
UP DOWN

ale ARiMR raczej lakierni samochodowej nie dofinansuje. Czy sie myle?
warsztatu lakierniczego na obrzarze wiejskim za 300tyÂś zÂł nie opÂłaca sie otwieraĂŚ bo nie zwĂłci mi sie i polece zbyt szybko

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-08, 15:43   
0
UP DOWN

SÂłusznie ... taki warsztat na wsi to wtopa ... ale ARiMR ci go sfinansuje. Sfinansuje wszystko co jest poza rolniczÂą dziaÂłalnoÂściÂą gospodarcza na terenach wiejskich.
Tu musisz jednak wiedzieÌ ¿e 50 % o których wspominasz to po³owa kosztów ... kwalifikowanych, a w inwestycji nie wszystko kwalifikuje siê do dotacji. W praktyce dostaniesz zwrot ok 25 - 30 % poniesionych nak³adów na ca³oœÌ inwestycji.

Masz jednak racjê ... te¿ uwa¿am ¿e taka profesjonalna lakiernia na wsi to przegiêcie ... dlatego pomyœl o mniejszej lakierni, ale z mechanik¹ i ma³¹ blacharni¹ ... wtedy mo¿esz braÌ siê za handel samochodami i naprawy wszystkiego co jeŸdzi w twojej okolicy. Maj¹tku siê pewnie nie dorobisz, ale bêdziesz mia³ w³asn¹ firmê na solidnych podstawach w³asnoœci i zarobisz w niej na ... szyneczkê do bu³eczki z mas³em :D

jerzynew
Wysłany: 2010-07-08, 16:22   
0
UP DOWN

patrzac na innych w okolicy widze ze dorobili sie szybko na swoich warsztatach. Czyli uwazasz ze otwarcie takiego warsztatu samochodowego z blacharnia lakiernia i mechanika mialo by sens? koszt bedzie bardzo duzy.
masz doswiadczenie w tej dziedzinie? otwieraÂłeÂś juz tego typu dziaÂłalnosc? tak Âżeby nie spotkaĂŚ komornika

[ Dodano: 2010-07-08, 17:41 ]
miejsce w ktorym mialbym mozliwosc wybudowania tego typu warsztatow bylo by przy trasie ktora kazdy w okolicy jezdzi do pracy

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-08, 19:02   
0
UP DOWN

jerzynew napisał/a:
...masz doswiadczenie w tej dziedzinie? otwieraÂłeÂś juz tego typu dziaÂłalnosc? tak Âżeby nie spotkaĂŚ komornika

nooooooooooo to teraz pojechaÂłeÂś juÂż na maxa .... teraz to juÂż nie wiem co ci odpowiedzieĂŚ ... bo na poczÂątku napisaÂłeÂś Âże .... zapoznaÂłeÂś siĂŞ z moimi propozycjami, czy tam kalkulacjami i ci nie odpowiadajÂą ... a teraz takie pytanko :D .... Dobra @jerzynew na samym dole znajdÂź mĂłj nick w spisie, potem w okienku wybierz - pokaÂż wszystkie posty nicku PROJEKTER i .... czytaj.

Gwarantuje Âże wiele siĂŞ dowiesz i o lakiernictwie i o inwestycjach i o formalnoÂściach i ... o mnie i moich zawodowych doÂświadczeniach. Po lekturze tych postĂłw grzecznych i niegrzecznych ... napisz czy jest jeszcze coÂś czego nie wiesz .... i czy nadal potrzebujesz pomocy. W miĂŞdzy czasie wejdÂź sobie na stronĂŞ www.modularny-warsztat.pl i ÂściÂągnij katalogi pdf. Jak bĂŞdziesz miaÂł niedosyt wiedzy w tym jak i co w inwestycjach, co siĂŞ opÂłaca a co nie i jak prowadziĂŚ wÂłasny warsztat , napisz do mnie ... dostaniesz jednÂą z 36 moich publikacji prasowych ... albo wszystkie jak uznasz , Âże chcesz wiedzieĂŚ wszystko :D

jerzynew
Wysłany: 2010-07-08, 22:21   
0
UP DOWN

zada³em z³e pytanie :) raczej chodzi³o mi o to czy ka¿da z tych osób która bior¹c finanse z kredytów na swój warsztat z powodzeniem je sp³aci³a. napisz mi po jakim czasie udawa³o sie im sp³aciÌ. nauke opar³em o plany otwarcia warsztatu ale gdy wczoraj przekalkulowa³em kiedy zarobie na w³asny warsztat to doszed³em do wniosku ¿e na staroœÌ kupie podnosniki i inne niezbedniki typu toya.
jesli mog³byœ mi to dok³adniej zobrazowaÌ by³bym wdzieczny,(krotki plan jak cos takiego mog³o by wygladac. badaÌ grunt i sprawdzaÌ wszystko od A o Z zaczne dopiero gdy przekonam sie ¿e mam szanse podj¹Ì sie takiej dzia³alnoœci.
Ciekawie wyglada ta dotacja do 300tys oraz 100od kazdego zatrudnionego pracownika.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-09, 08:02   
0
UP DOWN

krok 1. to wycieczka do UrzĂŞdu Gminy po Wypis z Miejscowego Planu Zagospodarowania Ternu dla twojej dziaÂłki. Tu sprawdÂź, czy moÂżesz w ogĂłle zrobiĂŚ warsztat w tych garaÂżach.

krok 2. to wycieczka do ARiMR tam dopytaj o szczegó³y ... tylko b¹dŸ dociekliwy i pytaj jak dostaÌ kasê ... a nie czy mo¿esz ubiegaÌ siê o dotacjê.

krok 3. bank - i ustalenie moÂżliwoÂści kredytowych dla wszelkich opcji od kredytu odnawialnego w ROR po hipotekĂŞ na nieruchomoÂści.

krok 4. .... skontaktuj siĂŞ ze mnÂą jak to zaÂłatwisz ... zobaczymy co dalej ?

Nie bĂŞdĂŞ Ciebie zachĂŞcaÂł do kredytĂłw ani do nich zniechĂŞcaÂł. W praktyce wyglÂąda to tak, Âże kredyt jest drogi i trzeba go oddaĂŚ nawet jak twoja firma splajtuje ... wiec ÂżartĂłw nie ma.
Nie ma teÂż inwestycji w warsztat jak ktoÂś jest biedakiem i nie ma kasy Âżeby jÂą wyÂłoÂżyĂŚ na wyposaÂżenie i obiekt. KaÂżdy kto myÂśli inaczej koĂączy zawsze jako jednostanowiskowy warsztacik bez dopuszczeĂą i pozwoleĂą ... choĂŚ z wpisem do ewidencji dziaÂłalnoÂści gospodarczej.

Mam za sob¹ ponad 160 ro¿nych inwestycji od 12 lat w których uczestniczy³em jako projektant lub wykonawca ( ma³ych i du¿ych ) i nie przypominam sobie ¿adnej prowadzonej od pocz¹tku do koùca z w³asnych œrodków inwestora. Kredytowanie jest zawsze. Czasami to 10 % , a czasami 120 % inwestycji ... bo nie doœÌ, ¿e nie ma kasy na warsztat to nie ma jej te¿ na jego dzia³alnoœÌ w pierwszych miesi¹cach. Ka¿dy w³aœciciel jedno czy dwu osobowego warsztatu który kilka lat temu "odgra¿a³ siê" ¿e dorobi siê bez kredytów dalej krêci siê w kó³ko z gównianym sprzêtem w tragicznych warunkach ... choÌ tu trochê mijam siê z prawd¹ ... nie ka¿dy ! tylko po³owa ... bo reszta ju¿ splajtowa³a !

Bez duÂżego zastrzyku finansowego nie ma powaÂżnych inwestycji. Z tego co wiem o Âświatowych mechanizmach inwestycyjnych to nikt mÂądry nie robi ich z wÂłasnych pieniĂŞdzy. Tak robiÂą tylko ci ktĂłrzy nie maja pojĂŞcia o interesach.

Najdro¿sze pieni¹dze to w³asne zaoszczêdzone pieni¹dze i musz¹ byÌ na koncie, lub lokacie w gotówce ... gdy faktycznie masz k³opoty i nikt ci ju¿ nie po¿yczy. Dlatego nigdy nikt m¹dry nie kupuje tzw. œrodków trwa³ych z zysku. Zasada jak¹ powinieneœ przyj¹Ì przy swojej inwestycji jest taka :

Wchodzisz w niÂą z minimalnym wkÂładem wÂłasnym. Tyrasz latami na spÂłatĂŞ ogromnego kredytu, a za 5 - 10 lat masz juÂż spÂłacony wÂłasny majÂątek ... moÂżesz go sprzedaĂŚ i jesteÂś bogaty. Jak splajtujesz ... tracisz wszystko do poziomu wyjÂściowego. tzn. to co kopiÂłeÂś za pieniÂądze banku i to co w miĂŞdzyczasie spÂłaciÂłeÂś. Nigdy poniÂżej poziomu wyjÂściowego czyli .... w dÂługi. W efekcie po latach w najgorszym wypadku bĂŞdziesz tam gdzie jesteÂś teraz.
Maj¹tek jaki masz w kredycie i tej sp³aconej ju¿ czêœci powinien pokrywaÌ twoje zobowi¹zania ... jak oczekujesz spokoju. Pamiêtaj jednak, ¿e takie "spokojne inwestycje" to ma³e sklepiki i warsztaciki. W wiêkszoœci przypadków wiêksze firmy zapo¿yczaj¹ siê ponad wartoœÌ w³asnego maj¹tku ... bo oprócz mega kredytu generuj¹ jeszcze zobowi¹zania w ZUS, Skarbowym, u swoich dostawców i sprytnie zaspakajaj¹ tylko tych co wrzeszcz¹ najg³oœniej. Tak dziœ wygl¹da rynek ... szczególnie us³ug samochodowych ... a komornik z ca³ym szacunkiem dla tej instytucji to tak naprawdê nie wiele mo¿e zrobiÌ ... poza zajêciem kont bankowych.

Chyba jasno widzisz, ¿e wszystko zale¿y od tego. czy masz pofalowany mózg i trochê ¿y³ki do biznesu ... a nie od tego czy weŸmiesz du¿y, czy ma³y kredyt. Nawet lokalizacja nie ma tu znaczenia bo znam kilka firm w takich dziurach, ¿e nie mog³em ich znaleŸÌ pytaj¹c nawet miejscowych ... a plac pe³en nowych samochodów do naprawy. W takich "dziurach" s¹ g³ownie serwisy ciê¿arówek i samochodów dostawczych.

WielkoœÌ kredytu zale¿y od tego co wykalkulujesz jako dochód i choÌ us³ugi s¹ nieprzewidywalne jest wiele wskaŸników kalkulacyjnych na których mo¿na siê opieraÌ zak³adaj¹ trochê optymizmu, lub ca³kowity pesymizm ... tylko ¿e przy negowaniu wszystkiego i ci¹g³ym narzekaniu nie da siê praktycznie niczego wybudowaÌ i stworzyÌ w³asnej firmy.

Policz ile zarobisz na ka¿dej naprawie, sprawdŸ na czym mo¿esz zarabiaÌ dodatkowo, ustal jaka bêdzie maksymalna zdolnoœÌ przerobowa twojego warsztatu zak³adaj¹c ¿e klienci b³agaj¹ ¿ebyœ ich przyj¹³ i ... nie bierz kredytu ponad to co wyjdzie z takiej kalkulacji. Nastêpnie przyjmij ¿e zrobisz po³owê z tego co wychodzi jako max ... i optymistycznie spójrz w przysz³oœÌ, ¿e tyle napraw na pewno do ciebie trafi ( to poziom bezpieczny twoich zobowi¹zaù ) i na koniec sprawdŸ ile musisz zrobiÌ elementów, napraw, czy co tam bêdziesz robiÌ ... ¿eby pokryÌ tylko koszty z kredytem i sprawdŸ analizuj¹c rynek czy masz gwarancjê, ¿e co miesi¹c na pewno trafi do ciebie tyle napraw. S¹ w tej zasadzie jeszcze wskaŸniki procentowe do sezonowoœci napraw i planowane przestoje na które musisz zgromadziÌ pieni¹dze z miesiêcy rewelacyjnych ... ale to ju¿ ciut wy¿szy poziom ekonomi inwestycji w warsztat samochodowy. Na razie oblicz tylko trzy progi ... MAX, OPTYMISTYCZNY - RELANY I MINIMUM ... a sam zobaczysz na co mo¿esz sobie pozwoliÌ w ma³ym warsztacie, lub wiêkszym, albo bardzo du¿ym.

ale podstawÂą twojego biznesu musi byĂŚ pomysÂł na firmĂŞ. Lakierowanie samochodĂłw osobowych po wypadku to dziÂś pomysÂł oklepany pÂłaski i raczej nie licz tu na duÂże zyski ... tak byÂło kiedyÂś ... teraz juÂż nie ! DziÂś to tylko intratne zajĂŞcie i bezpieczne samozatrudnienie. W branÂży serwisowej Âżeby zarabiaĂŚ prawdziwe duÂże pieniÂądze liczone w dziesiÂątkach tysiĂŞcy co miesiÂąc .... musisz mieĂŚ albo zÂłoty ukÂład, albo naprawdĂŞ nowoczesny i kompleksowy zakÂład usÂługowy.

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-09, 08:43   
0
UP DOWN

Amen!
Tylko tyle moÂżna dodaĂŚ do tej wypowiedzi.
Projekter, powinieneÂś zrobiĂŚ odnoÂśnik do tej wypowiedzi i dawaĂŚ go w wiĂŞkszoÂści Twoich wypowiedzi, chyba,Âże lubisz takie sÂłowne przepychanki z milionerami z jednoosobowych niby firm.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-10, 12:12   
0
UP DOWN

Masz racjê. Odk¹d zagl¹dam na forum to tego typu postów jak powy¿ej zamieœci³em ju¿ kilkadziesi¹t. Kiedyœ, by³em grzeczny i wyrozumia³y. Wszystko t³umaczy³em do³¹cza³em dowody przekonywa³em, ¿e szacowny oponent jest w b³êdzie .... ale moja cierpliwoœÌ dla durnoty siê wyczerpa³a i teraz od razu reagujê agresywnie i krytycznie jak ktoœ wype³za z mchu i paproci i snuje jak¹œ teoriê o tanim wyposa¿eniu, niepotrzebnych formalnoœciach, lub prostocie budowy warsztatu i jego niskiej cenie. Ja tu na forum ju¿ zasadniczo napisa³em w tych tematach prawie wszystko. Teraz mogê tylko byÌ z³oœliwy, albo krytyczny ... albo sam siebie cytowaÌ z rzetelnymi informacjami w innych postach.

Tu z ca³ym szacunkiem dla @jerzynew widaÌ, ¿e czasami nawet jak ktoœ zaczyna niem¹drze brn¹Ì w œmieszne teorie daje siê czasami naprowadziÌ na normalny tok myœlenia. Ceniê - zawsze ludzi którzy sprawdzaj¹ otrzymywane informacje i szybko dostosowuj¹ swoje postêpowanie do ustalonych faktów ... reszta uparciuchów to dla mnie forumowi durnie i dla takich mam pe³en s³ownik specjalnych epitetów. Dla tej m¹drzejszej czêœci ... mam wszystkie swoje teksty na forum i w prasie bran¿owej ... ze szczer¹ nadziej¹ ¿e naprawdê bêd¹ pomocne i ustrzeg¹ wielu z nich przed b³êdami, wpadkami i ... k³opotami.

Uwierzcie mi, Âże naprawdĂŞ w tej branÂży NIE MA takich sytuacji, czy rozwiÂązaĂą technicznych i organizacyjnych, ktĂłrych juÂż ktoÂś nie sprawdziÂł na wÂłasnej skĂłrze. Gdy one siĂŞ powtarzajÂą ( i te zÂłe i te dobre ) to ktoÂś taki jak JA obserwujÂąc rynek w caÂłej Polsce od 12 lat ... potrafi skutecznie podzieliĂŚ to co widziaÂł na mÂądre i gÂłupie pomysÂły ... skuteczne i durne rozwiÂązania .... opÂłacalne i nie opÂłacalne sposoby dziaÂłania.

Dlatego teraz ju¿ wkurzam siê .... jak czytam niektóre posty, lub s³ucham na spotkaniach wywodów "fantasty" i jego pomys³ów które kilkadziesi¹t ju¿ razy innych "fantastów" doprowadzi³o do problemów technicznych i k³opotów finansowych. Ale zawsze jakiœ "koleœ" myœli, ¿e to on ma ten jeden zwój mózgowy wiêcej od pozosta³ych ludzi na ziemi i mo¿e innym siê nie uda³o .... ale jemu siê uda. Taki cwaniak nad cwaniakami ... Koleœ wszechmog¹cy ... :sciana:

Ponad 600 postĂłw ... poÂłowa o budowie, wyposaÂżeniu i formalnoÂściach ... a co jakiÂś czas zawsze ktoÂś musi wyskoczyĂŚ z czymÂś durnym :cool:

p.s @jarzynew ... to nie o tobie kolego !
To twĂłj temat i jak juÂż wiesz w ktĂłrym kierunku chesz podÂąrzaĂŚ to pytaj ... chĂŞtnie ci odpowiem :tak:

pedington
Wysłany: 2010-07-10, 14:02   
0
UP DOWN

[ Dodano: 2010-07-10, 15:06 ]
PROJEKTER napisał/a:
Masz racjê. Odk¹d zagl¹dam na forum to tego typu postów jak powy¿ej zamieœci³em ju¿ kilkadziesi¹t. Kiedyœ, by³em grzeczny i wyrozumia³y. Wszystko t³umaczy³em do³¹cza³em dowody przekonywa³em, ¿e szacowny oponent jest w b³êdzie .... ale moja cierpliwoœÌ dla durnoty siê wyczerpa³a i teraz od razu reagujê agresywnie i krytycznie jak ktoœ wype³za z mchu i paproci i snuje jak¹œ teoriê o tanim wyposa¿eniu, niepotrzebnych formalnoœciach, lub prostocie budowy warsztatu i jego niskiej cenie. Ja tu na forum ju¿ zasadniczo napisa³em w tych tematach prawie wszystko. Teraz mogê tylko byÌ z³oœliwy, albo krytyczny ... albo sam siebie cytowaÌ z rzetelnymi informacjami w innych postach.

Tu z ca³ym szacunkiem dla @jerzynew widaÌ, ¿e czasami nawet jak ktoœ zaczyna niem¹drze brn¹Ì w œmieszne teorie daje siê czasami naprowadziÌ na normalny tok myœlenia. Ceniê - zawsze ludzi którzy sprawdzaj¹ otrzymywane informacje i szybko dostosowuj¹ swoje postêpowanie do ustalonych faktów ... reszta uparciuchów to dla mnie forumowi durnie i dla takich mam pe³en s³ownik specjalnych epitetów. Dla tej m¹drzejszej czêœci ... mam wszystkie swoje teksty na forum i w prasie bran¿owej ... ze szczer¹ nadziej¹ ¿e naprawdê bêd¹ pomocne i ustrzeg¹ wielu z nich przed b³êdami, wpadkami i ... k³opotami.

Uwierzcie mi, Âże naprawdĂŞ w tej branÂży NIE MA takich sytuacji, czy rozwiÂązaĂą technicznych i organizacyjnych, ktĂłrych juÂż ktoÂś nie sprawdziÂł na wÂłasnej skĂłrze. Gdy one siĂŞ powtarzajÂą ( i te zÂłe i te dobre ) to ktoÂś taki jak JA obserwujÂąc rynek w caÂłej Polsce od 12 lat ... potrafi skutecznie podzieliĂŚ to co widziaÂł na mÂądre i gÂłupie pomysÂły ... skuteczne i durne rozwiÂązania .... opÂłacalne i nie opÂłacalne sposoby dziaÂłania.

Dlatego teraz ju¿ wkurzam siê .... jak czytam niektóre posty, lub s³ucham na spotkaniach wywodów "fantasty" i jego pomys³ów które kilkadziesi¹t ju¿ razy innych "fantastów" doprowadzi³o do problemów technicznych i k³opotów finansowych. Ale zawsze jakiœ "koleœ" myœli, ¿e to on ma ten jeden zwój mózgowy wiêcej od pozosta³ych ludzi na ziemi i mo¿e innym siê nie uda³o .... ale jemu siê uda. Taki cwaniak nad cwaniakami ... Koleœ wszechmog¹cy ... :sciana:

Ponad 600 postĂłw ... poÂłowa o budowie, wyposaÂżeniu i formalnoÂściach ... a co jakiÂś czas zawsze ktoÂś musi wyskoczyĂŚ z czymÂś durnym :cool:

p.s @jarzynew ... to nie o tobie kolego !
To twĂłj temat i jak juÂż wiesz w ktĂłrym kierunku chesz podÂąrzaĂŚ to pytaj ... chĂŞtnie ci odpowiem :tak:

To jak ty jesteÂś taki MONDRY, to po co siĂŞ tu produkujesz na tym forum wedÂług twojej wypowiedzi to ty jesteÂś najmÂądrzejszy a inni to sÂą gÂłuptaki - widziaÂłem juÂż wielu jak z wielkim hukiem padali na d..ĂŞ a byli tacy mÂądrzy i co.
Zamiast ubliÂżaĂŚ i pomiataĂŚ innymi na forum po prostu nie wchodÂź tutaj i nie czytaj, a jak czytasz to siĂŞ czasami ugryÂź w jĂŞzor i nie klep gÂłupot na komputerze, tylko podÂłub w nosie, albo wyjrzyj przez okno lub zrĂłb coÂś mÂądrego - np wyloguj siĂŞ z forum.

I jeszcze jedno jak ciĂŞ pytajÂą to odpowiadaj, a jak nie to ........ sam sobie odpowiedz

przemo1972 
Wysłany: 2010-07-10, 14:09   
0
UP DOWN

pedington, dotychczas to twoje posty nie wnosza nic konstruktywnego.Przystopuj !!!
P.S.
Piszemy Madry!!!

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-11, 10:33   
0
UP DOWN

pedington napisał/a:
To jak ty jesteÂś taki MONDRY, to po co siĂŞ tu produkujesz na tym forum wedÂług twojej wypowiedzi to ty jesteÂś najmÂądrzejszy a inni to sÂą gÂłuptaki - widziaÂłem juÂż wielu jak z wielkim hukiem padali na d..ĂŞ a byli tacy mÂądrzy i co.
Zamiast ubliÂżaĂŚ i pomiataĂŚ innymi na forum po prostu nie wchodÂź tutaj i nie czytaj, a jak czytasz to siĂŞ czasami ugryÂź w jĂŞzor i nie klep gÂłupot na komputerze, tylko podÂłub w nosie, albo wyjrzyj przez okno lub zrĂłb coÂś mÂądrego - np wyloguj siĂŞ z forum.

I jeszcze jedno jak ciĂŞ pytajÂą to odpowiadaj, a jak nie to ........ sam sobie odpowiedz

No widzisz forumowy durniu ... to wÂłasnie o takich jak Ty przygÂłupach jest post powyÂżej. WyprodukowaÂłeÂś z trudem trzy zdania, ktĂłre nie wnoszÂą tu nic nowego, Âżadnych informacji ani nowoÂści Âżadnej rady w temacie, Âżadnych konkretĂłw ... pojawiasz siĂŞ bucu znikÂąd ... z gĂłwnianym doÂświadczeniem zawodowym i wypisujesz coÂś tam o padaniu na d...ĂŞ.

18 postĂłw od dwĂłch lat z czego poÂłowa ordynarnych ^^ ... koncentracja uwagi na materiaÂłach NOVOLA zerowe doÂświadczenie w lakiernictwie, zero pomocy, czy jakiejkolwiek wiedzy ... Stuknij siĂŞ w pacynkĂŞ nastĂŞpnym razem jak wpadniesz na pomysÂł Âżeby tu coÂś napisaĂŚ ...

... z jednym siê oczywiœcie zgodzê ... TAK - jestem M¹dry, bo bardzo ciê¿ko na to pracowa³em przez 20 lat .... i dlatego teraz ze swobod¹ "produkujê siê" na forum ( tym i dwóch innych ) ... w prasie bran¿owej ... w dwóch oœrodkach szkoleniowych ... na sympozjach lakierniczych ... radach dealerów samochodowych ... pracujê dla producentów kabin i wspó³pracuje z czterem koncernami lakierniczymi ... a TY Pajacu w ogóle istniejesz w realnym œwiecie ?

pedington
Wysłany: 2010-07-11, 11:37   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
pedington napisał/a:

No widzisz forumowy durniu ... to wÂłasnie o takich jak Ty przygÂłupach jest post powyÂżej. WyprodukowaÂłeÂś z trudem trzy zdania, ktĂłre nie wnoszÂą tu nic nowego, Âżadnych informacji ani nowoÂści Âżadnej rady w temacie, Âżadnych konkretĂłw ... pojawiasz siĂŞ bucu znikÂąd ... z gĂłwnianym doÂświadczeniem zawodowym i wypisujesz coÂś tam o padaniu na d...ĂŞ.

18 postĂłw od dwĂłch lat z czego poÂłowa ordynarnych ^^ ... koncentracja uwagi na materiaÂłach NOVOLA zerowe doÂświadczenie w lakiernictwie, zero pomocy, czy jakiejkolwiek wiedzy ... Stuknij siĂŞ w pacynkĂŞ nastĂŞpnym razem jak wpadniesz na pomysÂł Âżeby tu coÂś napisaĂŚ ...

... z jednym siê oczywiœcie zgodzê ... TAK - jestem M¹dry, bo bardzo ciê¿ko na to pracowa³em przez 20 lat .... i dlatego teraz ze swobod¹ "produkujê siê" na forum ( tym i dwóch innych ) ... w prasie bran¿owej ... w dwóch oœrodkach szkoleniowych ... na sympozjach lakierniczych ... radach dealerów samochodowych ... pracujê dla producentów kabin i wspó³pracuje z czterem koncernami lakierniczymi ... a TY Pajacu w ogóle istniejesz w realnym œwiecie ?

No có¿ po twojej wypowiedzi nabra³em 100% pewnoœci ¿e twój IQ czyli (iloraz inteligencji) jest odpowiedni do twojego komentarza , ja na twoim miejscu bym taki post ola³, ale twoja duma ci na to nie pozwala no i dajesz siê prowokowaÌ, co takiemu biznesmenowi nie przystoi, czy w czasie s³u¿bowych rozmów te¿ siê tak zachowujesz?. A mo¿e w swoich wypowiedziach i pogl¹dach siê mylisz, czemu tylko potrafisz ubli¿aÌ - jak masz jakieœ pytania to wyœlij na pw odpowiem ci rzeczowo i fachowo. Nigdy nie os¹dzaj nikogo po pisaniu na forum, zw³aszcza tych którzy siê nie chwal¹ co maj¹ i co robi¹ i za ile.
Jestem kulturalnym czÂłowiekiem i jeÂżeli ciĂŞ ubodÂły moje sÂłowa to ciĂŞ przepraszam.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-11, 12:38   
0
UP DOWN

MiÂły post ! doceniam to ... fajnie z twojej strony .... ale nic nie wskazywaÂło na tÂą kulturĂŞ w wypowiedzi ktĂłrÂą juÂż napisaÂłeÂś i wisi teraz w publicznej sieci. :x:

Co do prowokowania ... to tu CiĂŞ zmartwiĂŞ .... pozostawienie jakiegokolwiek niemÂądrej, lub szkodliwej wypowiedzi w publicznej sieci jest bardzo szkodliwe dla caÂłego tematu jakiego dotyczy ... a Ja ÂżyjĂŞ z rzetelnoÂści informacji ... dlatego durne lub fantastyczne teorie sÂą piĂŞtnowane ... Co by byÂło gdyby ktoÂś uwierzyÂł w to ze za 19 400 brutto zrobi sobie lakierniĂŞ ? ... albo, Âże garaÂż 3 x 6 x 2,5 siĂŞ do tego super nadaje nadaje ? i Âże za dwa, trzy lata dorobi siĂŞ na takiej inwestycji mega kasy ? ... a to wszystko przeczytaÂłby TU na lakierowanko.info .... jako rzetelne rady fachowcĂłw ? takie nieskomentowane :sciana:

Pamiêtaj tak¿e ¿e ka¿dy anonimowy nick jest tu ( i wszêdzie w sieci ) oceniany tylko po tym co pisze !!! Piszesz bzdury i g³upoty jesteœ durniem, piszesz rzeczy fachowe pomocne wnosz¹ce coœ do dzia³ania lakierni, lub poczynaù kogoœ, kto chce sformowaÌ w³asn¹ firmê stajesz siê ... po prostu pomocny. Sam decydujesz ... to zaleta pisania zanim wyœlesz mo¿esz to skasowaÌ ... nawet chwilê po ... a s³ów wypowiedzianych nie daje siê "deletowaÌ".

Ju¿ to kiedyœ tu pisa³em i powtórzê ( a ci co mnie znaj¹ osobiœcie - potwierdz¹ ) ... z przytakiwania i przymilania siê w tak wa¿nych kwestiach jak formalnoœci projektowe, czy budowa obiekt, nigdy nie wychodzi nic m¹drego. Tak moga robiÌ dostawcy wyposa¿enia lub sprzedawcy materia³ów ... tu kultura i sympatia to podstawa handlu.

Mnie klienci p³ac¹ za skutecznoœÌ dzia³aù @pedington, a nie za to, ¿e spróbowa³em rozwi¹zaÌ problem ale nie wysz³o. Ja muszê wiedzieÌ mo¿liwie wszystko o inwestycji przepisach, materia³ach , wyposa¿eniu, czy rodzaju posadzki lub oœwietlenia ... nawet o zasadach organizacyjnych, procedurach, siatce p³ac, kredytach, leasingu i o tym ... co siê op³aca a co nie ! ... dlatego ... proszê Pana, ka¿dy kto na spotkaniu ze mn¹ wygaduje g³upoty i uparcie formuje teorie niezgodne z przepisami, czy mo¿liwoœciami technicznymi w budownictwie, albo wmawia mi, ¿e wybuduje warsztat i go wyposa¿y za 100 tyœ ... jest ostro skarcony na wstêpie i .... koniec wspó³pracy !!! Doskonale, ¿e na pierwszym spotkaniu ... bo widzisz .... gdybym siê zgodzi³, a potem i takdupaby z tego wysz³a po nara¿eniu kogoœ na straty ... to kto by zwróci³ poniesione koszty ? .... kto by mnie poleci³ innym ? ... kto by mi w przysz³oœci zaufa³ ? ... a tak sprawa jest czytelna. Ochrzaniany, skrytykowany na spotkaniu uparty, dureù fantasta krêci siê latami w kó³ko, lub plajtuje na swoich pomys³ach ... s³u¿¹c mi za przyk³ad w wielu innych rozmowach i prezentacjach ... jak nienale¿ny nigdy postêpowaÌ :cool: .

WiĂŞc odpowiem Ci zdecydowanie i zgodne z prawdÂą - TAK ! ... Tak wÂłasnie prowadzĂŞ swoje rozmowy biznesowe jak piszĂŞ na tym forum ... zdecydowanie, rzetelnie, konkretnie i zawsze z dowodami na to co mĂłwiĂŞ i ... swoje kompetencje w tej branÂży ... oraz z konkretnymi przykÂładami na to jak siĂŞ koĂączÂą gÂłupie fantastyczne pomysÂły tych ... ktĂłrzy wyzywajÂą mnie od chamĂłw pozbawionych inteligencji. Im bardziej ktoÂś brnie w gÂłupotĂŞ i durne zaÂłoÂżenia tym bardziej ja siĂŞ usztywniam i robiĂŞ arogancki. Z przytakiwania potencjalnemu inwestorowi ... to sÂą w takich dziaÂłaniach tylko powaÂżne kÂłopoty ... zawsze !
... i ci co chcÂą braĂŚ kredyty na wiele lat zdajÂą sobie z tego doskonale sprawĂŞ Âże tu nie ma miejsca na ... "wydawaÂło mi siĂŞ Âże" tu potrzeba rzetelnych informacji i konkretnych skutecznych sprawdzonych rozwiÂązaĂą ... a nie eksperymetĂłw. Chyba Âże Ty masz ochotĂŞ zaryzykowaĂŚ 100 tyÂś i sprawdziĂŚ jak to wychodzi na koĂącu ^^ ?

Twierdzisz Âże siĂŞ mylĂŞ w swoich poglÂądach ... ProszĂŞ bardzo ... choĂŚ raz udowodnij Âże jako oponent moich zaÂłoÂżeĂą poglÂądĂłw i doÂświadczeĂą masz rzeczowe argumenty i przykÂłady pokazujÂące, Âże faktycznie siĂŞ mylĂŞ i to co piszĂŞ tu o lakierniach to tylko bezczelna arogancja nie majÂąca nic w spĂłlnego z praktykÂą ... Zderzmy swoje doÂświadczenia w tej branÂży @pedington ... bez wyzwisk i wzajemnego obraÂżania siĂŞ :spoko:

crystal
Wysłany: 2010-07-11, 13:43   
0
UP DOWN

PROJEKTER, mam pytanie, moÂże nie do koĂąca z branÂży ale nie bardzo wiem gdzie ktoÂś sensownie moÂże odpowiedzieĂŚ wiĂŞc zapytam Ciebie.
Mianowicie chcia³bym siê dowiedzieÌ jak wykonaÌ przybudówkê do domu która mia³a by umo¿liwiÌ d³ubanie w mechanice(tak¿e zim¹) - ¿adna dzia³alnoœÌ, ¿adne lakierowanie.
Z tego co zaobserwowaÂłem jak to robiÂą inni to chyba wchodzi w grĂŞ blacha trapezowa na konstrukcji spawanej oraz jakieÂś ocieplenie, jako podÂłoga moim faworytem jest ?beton? taki gÂładki jak w castoramie.

Jak siĂŞ zabraĂŚ do oszacowania kosztu i gdzie szukaĂŚ jakiÂś informacji na ten temat bo na budowlance kompletnie siĂŞ nie znam, a chciaÂłbym wiedzieĂŚ ile moÂże kosztowaĂŚ takie udogodnienie do hobby :D

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-11, 18:03   
0
UP DOWN

Jak siĂŞ za to zabraĂŚ ? .... sugerowaÂłbym jednak zrobiĂŚ to zgodnie z Prawem Budowlanym tj. nie warsztat tylko ... powiedzmy pomieszczenie gospodarcze.

Formalnie pierwszy krok to gmina i miejscowy plan zagospodarowania ... tam znajdziesz Informacje jak ma wyglÂądaĂŚ taki budyneczek np. jaki dach ( pewnie teÂż z ograniczeniem jego koloru ). Jak to przybudĂłwka to moÂżna sprĂłbowaĂŚ zrobiĂŚ to jako rozbudowa ... wiĂŞc prosty projekt budowlany i formalnoÂści ( i tani )

Co do kosztĂłw to oczywiÂście zaleÂży od wielu czynnikĂłw. JeÂżeli ma byĂŚ tanio to Âściany z pustaka wieniec betonowy ... konstrukcja dachu na profilu HEB lub HEA ( dwuteownik symetryczny lub nie symetryczny ). Dach z pÂłyty dachowej blacha pianka blacha ... albo takie samo wykoĂączenia jak masz na dachu domu ... to jednak powinno jakoÂś fajnie siĂŞ komponowaĂŚ. Przy domu nie polecam blaszaka bo to naprawdĂŞ okropnie wyglÂąda ... lepiej juÂż wymurowaĂŚ te trzy Âściany ... a w zasadzie dwie bo z przodu pewnie bĂŞdzie brama.

Przy takiej gospodarczej inwestycji trudno jest oszacowaÌ koszty z g³owy. Ceny materia³ów z pewnoœci¹ szybko ustalisz po tym jak architekt skoùczy projekt, a robocizna przy takich ma³ych obiektach to absolutna zagadka totalnie zale¿na od ternu inwestycji.

Jak mechanika to pewnie i kanaÂł ... bo na podnoÂśnik pewnie siĂŞ nie rzucisz. Ten kanaÂł jak ma byĂŚ taki "profi" to moÂże byĂŚ najdroÂższÂą czĂŞÂściÂą inwestycji ( myÂślĂŞ o takim z oÂświetleniem i nawiewem powietrza ÂżebyÂś siĂŞ w nim nie udusiÂł w trakcie pracy .... i ze schodami, a nie tylko z drabinkÂą. Sam widzisz, Âże troczĂŞ trzeba poskÂładaĂŚ te elementy inwestycji do kupy i ustaliĂŚ co i jak zanim zaczniesz ... bo nawet nie wiem czy chcesz budynek oknami, czy bez ... czy brama podnoszona, czy tylko jakieÂś wrota ?

crystal
Wysłany: 2010-07-11, 20:36   
0
UP DOWN

DziĂŞki, byÂłbym zapomniaÂł o formalnoÂściach ^^
No i racja bez architekta nie ma co liczyĂŚ kosztu pustakĂłw :fiu: (wyszÂło 1600zl)

A tak z ciekawoÂści masz jakieÂś namiary gdzie by moÂżna pooglÂądaĂŚ rozwiÂązania takich maÂłych stanowisk albo chociaÂż co sobie moÂżna zaÂżyczyĂŚ w kanale?
Oraz co byÂś polecaÂł na podÂłogĂŞ.
I co to za ?beton? w supermarketach?

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-12, 13:07   
0
UP DOWN

crystal napisał/a:
DziĂŞki, byÂłbym zapomniaÂł o formalnoÂściach ^^
No i racja bez architekta nie ma co liczyĂŚ kosztu pustakĂłw :fiu: (wyszÂło 1600zl)

A tak z ciekawoÂści masz jakieÂś namiary gdzie by moÂżna pooglÂądaĂŚ rozwiÂązania takich maÂłych stanowisk albo chociaÂż co sobie moÂżna zaÂżyczyĂŚ w kanale?
Oraz co byÂś polecaÂł na podÂłogĂŞ.
I co to za ?beton? w supermarketach?

troszkĂŞ siĂŞ nabijasz .... ale jak dostaniesz projekt to siĂŞ zdziwisz dokÂładnoÂściÂą wÂłasnej kalkulacjÂą ^^ na 1600 zÂł z resztÂą jak kaÂżdy ^^ .... ale skoro juÂż policzyÂłeÂś bez dokumentacji pustaki w kanale oraz cegÂły przy otworach okiennych i to co nad wieĂącem ... to pewnie tyle wyjdzie ! :nie:

... beton z marketu to jakaœ nowoœÌ ! ... bo beton konstrukcyjny to okreœlona mieszanka wielu sk³adników http://www.sciaga.pl/tekst/54277-55-beton ... raczej z betoniarni .... bo z betoniarki ( bez vat - mieszalnika paszy ^^ ) to mo¿na tak z B10 zrobiÌ a potem jak wyschnie pokruszyÌ ... trampkiem.

PodÂłoga najtaniej i najlepiej z grysu przemysÂłowego ... Âłatwo wyczyÂściĂŚ, estetycznie wyglÂąda ... a jak uszkodzisz ( a na pewno to zrobisz przy mechanice ) to Âłatwo naprawiĂŚ. Kompozyt betonowy, lub Âżywica juÂż nie jest tak podatna na punktowe naprawy ... a koszt wykonania podobny ... o ile nie wiĂŞkszy przy tak maÂłej powierzchni.

Po wakacjach ukaÂże siĂŞ publikacja MINI LAKIERNIA , oraz WARSZTAT Z DWOMA STANOWISKAMI ... z projektami takich obiektĂłw i kilkoma zdjĂŞciami ( LAKIERNIK, NOWOCZESNY WARSZTAT, NOWOCZESNA LAKIERNIA, i moÂże w LAKIERNICTWO PRZEMYSÂŁOWE ... ale tu bardziej dla potrzeb maÂłych stolarni. )

Wnêtrze takiego obiektu mo¿esz sobie przenieœÌ do projektowanego gara¿u, czy budynku gospodarczego. Projekt kana³u to ju¿ odrêbna sprawa ... ale podejrzyj w necie ( kana³ rewizyjny ) jak to wygl¹da i dasz sobie radê. W koùcu nie podlega ta twoja budowa formalnemu odbiorowi ... wiêc nie wszystko musi byÌ takie cacy np. kanalizacja w kanale !

crystal
Wysłany: 2010-07-12, 15:00   
0
UP DOWN

Nabijam siĂŞ z pochopnych obliczeĂą bo mi siĂŞ przypomniaÂł znawca tego tematu @247 ^^
Pytam o tÂą podÂłogĂŞ marketowÂą bo nie wiem co to jest a jestem ciekawy, rzecz jasna wybraÂłbym posadzkĂŞ ktĂłra jest dobra a nie ktĂłra mi siĂŞ podoba.

W takim razie czekam na publikacje i jakby co to bĂŞdĂŞ pytaÂł :spoko:
btw klikn¹³bym "pomóg³" ale nie mogê :)

PROJEKTER
Wysłany: 2010-07-12, 15:24   
0
UP DOWN

Nie wykluczam, ¿e napiszê te teksty do publikacji i zrobiê rysunki do koùca tego miesi¹ca ... wiêc jak ci bardzo zale¿y ... to pytaj przeœlê pdf. zanim siê uka¿¹ drukiem :spoko:

p.s ^^ @247 ! ... coÂś ostatnie za powaÂżnie podchodzĂŞ do niektorych sprawa ^^ ... muszĂŞ
trochĂŞ wrzuciĂŚ na luz ! ... pozdrawiam :D ... to przez te upaÂły ^^ ^^

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu