Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jerzynew
|
Wys³any: 2010-07-07, 21:51 Warsztat+ wyposarzenie KOSZTORYS
|
0
|
|
|
|
Witam.
Na pocz±tek chcia³em napisaæ ¿e oferty projektora mnie nie zainteresowa³y i niestety nie dysponuje konkretn± sumk±, dlatego te¿ za³o¿y³em ten temat.
Przygode z lakiernictwem rozpocz±³em na porzyczonym sprzecie w warunkach gara¿owych, dzisiaj mam du¿y sentyment do lakierowania i planuje otwarcie "dzia³alno¶ci gospodarczej" w tej dziedzinie.
Chcia³bym otworzyæ warsztat lakierniczy (do dyspozycji mam dwa pomieszczenia które musia³ bym wyremontowaæ). Aby otworzyæ warsztat musze go odpowiednio wyposarzyæ.
W zwi±zku z tym mam pytanie do tych którzy swoj± przygode z warsztatem rozpoczynali od gara¿u i uda³o im sie wybudowaæ w³asny warsztat (gratuluje tym którym plany sie uda³y).
Jaki by³by koszt wyposarzenia warsztatu? Mam na mysli wszystko to co trzeba wmontowaæ do pomieszczenia aby mozna by³o przyzwoicie wykonywaæ lakierowanko
Nie ukrywam ¿e stara³ bym siê g³ownie o dofinansowanie w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej wiêc fundusz jakim bede dysponowa³ to przede wszystkim dotacja.
W miare rozwoju finansowego w planach mia³bym wybudowanie innego warsztatu lakierniczego bardziej profesjonalnego ale to ju¿ pewnego rodzaju marzenia
Zapewne wielu z was kupowa³o swój sprzet i posiada swój warsztacik wiêc jesli macie chwilke napiszcie ile i co was kosztowa³o. Oraz jesli macie do¶wiadczenie napiszcie jak sprawa z finansowaniem takiego warsztatu. Warsztat w duzym gara¿u lokalizacja wie¶ z góry dziekuje za pomoc. |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2010-07-07, 23:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
jerzynew napisa³/a: | Warsztat w duzym gara¿u lokalizacja wie¶ |
Cze¶æ jerzynew.
Ja jakie¶ 7,5 roku temu te¿ zawzi±³em siê na taki temat i powiem Ci, ¿e musisz odpowiedzieæ sobie na kilka pytañ:
1 Jakie du¿e miejscowo¶ci(miasta) masz wokó³ siebie( to jest czê¶æ twoich klientów którzy bêd± chcieli zap³aciæ za twoje us³ugi, na wsi s³abo z kas± wiêc na tych klientów zbytnio nie licz)
2 Jak± masz konkurencjê wokó³ siebie(ceny , poziom us³ug, terminowo¶æ)
3 Jakie mieszalnie lakierów masz dostêpne w okolicy i ceny za materia³y.
4 Jak± cenê za swoje us³ugi chcesz ustaliæ (powi±zane 3)
Jak ju¿ sobie odpowiesz na te pytania i stwierdzisz,¿e mo¿e jednak zaryzykujesz to za kasê z dotacji sza³u nie zrobisz.
Ja du¿o rzeczy w warsztacie,je¶li chodzi o jego dostoswanie, zrobi³em sam ale i tak kasy potrzeba naprawdê du¿o. Przede wszystkim pomi¶l o izolacji termicznej gara¿u i dobrym ogrzewaniu ¿eby¶ nagle w listopadzie nie zdziwi³ siê, ¿e nie da siê w tej temp pracowaæ bo do marca bez roboty ciê¿ko bêdzie a ZUS i inn± zorganizowan± przestêpczo¶æ pañstwow± trzeba wspieraæ co miesi±c.
Je¶li chodzi o sprzêt to nie kupuj wszystkiego ale marki toya ale totalne minimum za to dobrej jako¶ci( pomy¶l o sprzêcie u¿ywanym bo taki te¿ mo¿na kupiæ na dotacjê ale markowy).Zadbaj g³ównie o to ¿eby nie wia³o, by³o dobre ¶wiat³o i jaka¶ muzka bo to pozwoli ci siê nie za³amaæ w trudnych chwilach( a takich z pewno¶ci± bedzie sporo na pocz±tku)
A teraz jko gwó¼d¼ do tej trumienki dodam, ¿e wyda³em do tej pory na warsztat ok 50 ty¶.z³. i nie maljê w komorze bo to nie ten pu³ap i nie ten przedzia³ warsztatu.
Mo¿na siê nie zgadzaæ z pogl±dami Projektera ale zaczyna siê rozumieæ jego sposób my¶lenia kiedy po kilku latach spêdzonych w tym samym gara¿u i marzeniach o niewadomo czym zdajemy sobie sprawê,¿e jestesmy w tym samym miejscu w którym zaczynali¶my. |
|
|
|
|
jerzynew
|
Wys³any: 2010-07-07, 23:32
|
0
|
|
|
|
z dotacji chyba mo¿na wyci±gn±æ do 20tysiecy czy za to zakupie podstawowy sprzêt? chocia¿ na pocz±tek. Kupienie jednorazowego sprzetu typu toya mija siê z celem.
Wszelkie informacje kalkulacje i przemy¶lenia (dok³adniejsze) jak narazie przedemn±. Narazie chce siê zorientowaæ czy s± szanse na jakikolwiek start dlatego pytam o taki kosztorys. |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2010-07-08, 08:57
|
0
|
|
|
|
A jakie masz do¶wiadczenie w temacie lakiernictwa bo je¶li ruszysz z tematem to pamiêtaj, ¿e za Twoj± robot± idzie w ¶wiat te¿ opinia o Tobie, a ja zawsze powtarzam, ¿e 10 dobrych robót rodzi jedn± dobr± opiniê o Tobie a jedna fuszerka 10 z³ych opinii. Nikt nie pyta: Czemu struktura lakieru jest niejednorodna? tylko Kto ci tak spier..li³ malowanie samochodu.? No i jest "weso³o".
A wracaj±c do kosztorysu. Wiesz, 20 tysi to ju¿ s± jakie¶ pieni±dze(nie dotyczy zamys³ow Projektera) choæ je¶lichodzi o stworzenie dobrej lakierni to wyliczenia Projektera nie s± wziête z kosmosu. Kosztorys zrób sobie sam bo tak naprawdê to wiêkszo¶æ podstawowego sprzêtu jest na Allegro ale mo¿e pomy¶l na pocz±tku tylko o blacharni bo za te pieni±dze to w tym temacie ju¿ mo¿na sporo zadzia³aæ. A poza tym jest to bezpieczniejsze zajêcie z wielu powodów:jak co¶ nie pasi to odcinasz , przyspawujesz inaczej i ok, temperatura nie ma wielkiego znaczenia , wa¿ne ¿eby ci rêce do narzêdzi nie przymarza³y i nie musisz siê martwiæ o emisjê zwi±zków szkodliwych a w lakierce jak pry¶niesz i oka¿e siê, ¿e jest lipa to koszty od nowa.
Za 20 tysi na blacharni masz u¿ywan± ramê z osprzêtem miga i parê innych drobiazgów i mo¿esz dzia³aæ na niez³ym poziomie a w lakierni to masz kompresorek, min.trzy pistolety z czego dwa do¶æ dobre musz± byæ, jak±¶ oscylarkê a najlepiej kilka poza tym jakie¶ narzêdzia blacharskie i mig bo zawsze si ê znajdzie co¶ do pospawania lub naci±gniêcia. Dwie dychy to du¿o i nie du¿o na sam pocz±tek wystarczy
ale to zale¿y co komu potrzeba bo ja mam na obecn± chwilê kompresor za 19 tysia ale za to 0 elektryki tylko pneumatyka.
Ale siê rozpisa³em ale temat jest obszerny wiêc nic dziwnego.
Ty sam musisz podj±æ decyzjê co dalej ale je¶li nie masz konkretnego do¶wiadczenia to lepiej id¼ do pracy jako pomocnik lakiernika naucz siê o co w tym chodzi na prawdê podpatruj jak najwiêcej i trenuj w domu a jak uznasz, ¿e jeste¶ gotowy ¿eby wzi±æ to na w³asne barki to startuj i powodzenia. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-08, 13:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
A Ja dodam ... do twojego komentarza @jerzynew - tego na temat moich kalkulacji .... ¿e masz racjê !!! .... a JA jestem k³amca ! .... i poradzê ci ¿eby¶ nigdy ..... ale to nigdy nie s³ucha³ ludzi którzy zajmuj± siê zawodowo tym tematem .... tylko na przekór wszystkim specom, spi±³ siê w sobie i udowodni³ tym kretynom co nie umiej± liczyæ - tylko strasz± wielkimi kwotami wyssanymi z brudnego palucha - ¿e TY m±dry do¶wiadczony i cwany kole¶ ... zrobisz "profi" lakierniê z przydomowego gara¿u za 19 400 z³ ( dodam brutto z vat ) dotacji z UP .
zmiana sposobu u¿ytkowania - 10 000 z³ + vat
pozwolenie na emisjê - 3 000 z³ + vat
pozwolenie na odpady - 2 500 z³ + vat
nooooo .... i masz jeszcze 490 z³ brutto na pistolet marki SRICO TICO
... bo chyba w przyp³ywie euforii nie my¶la³e¶ ¿e dostaniesz kasê z UP na nielegalny interes ? ... mo¿e lepiej we¼ 40 % na towar ( bo mo¿esz ) ... przynajmniej tego nie bêdziesz musia³ zwracaæ z odsetkami karnymi
ale nie s³uchaj tych cenzuraó³ ... wal do przodu ... bez biznes planu ... zaplecza ... budynku sprzêtu i wymaganych pozwoleñ z dziewiêtnastoma tysi±cami z UP sukces w lakiernictwie murowany
... Swoj± drog± ciekawe, czy masz w tym gara¿u z 20 kW mocy do podstawowych urz±dzeñ i kanalizacjê ¿eby ci brama nie przymarz³a do pod³ogi w trakcie polerowania.
@grzechoo 2008 delikatnie ci sugeruje ¿e 50 000 to kropla w morzu potrzeb ... i m±drze ci radzi ¿eby¶ siê wzi±³ za blacharkê bo tu nie potrzeba takich nak³adów ¿eby zarabiaæ kasê. Lakiernia drogi kolego ma bardzo wysoki "próg wej¶cia" w ten biznes i jak to olejesz to do koñca swych dni bêdziesz pracowaæ w niedokoñczonym gara¿u na pó³ legalu, a¿ siê zestarzejesz i odpu¶cisz .... bo widzisz ... niby sk±d nagle znajd± siê pieni±dze na rozwój twojej firmy ? Gówniane wyposa¿enie = gówniane zlecenia = gówniane pieni±dze .... bo bêdziesz musia³ mieæ gówniane ceny !
Tu na forum by³o ju¿ kilku weso³ych podskakiwaczy marz±cych o potêdze z pracy w³asny r±k .... powyg³upiali siê chwilê i zniknêli ... s± tu tez tacy którzy po pierwszym szoku pos³uchali dobrych rad ... wzieli kredyty i rozbudowali swoje warsztaty o lakiernie, albo je aktualnie buduj± .... co najfajniejsze kolego to to ¿e po spotkaniu ze mn± w oczy .... przyznali mi racjê ... bo sami siê zorientowali ile co kosztuje ... szczególnie to , co TY teraz te¿ masz w nosie .... projekt i formalno¶ci ... a co dopiero wspominaæ o adaptacji pomieszczeñ ... to ju¿ maj±tek ! .... a Ty kolego pytasz o kosztorys wyposa¿enia .... có¿ dzia³aj po amatorsku ... nadziej umiera ostatnia
... i choæ ju¿ Ciê nie lubiê za nieprzemy¶lane komentarze .... to dam ci jedn± radê lakierniku ze wsi ... id¼ do ARiMR bo dziêki temu, ¿e mieszkasz na wsi i tu planujesz swój biznes masz mega przewagê na ka¿dym kto chce to zrobiæ w mie¶cie ... Masz dostêp do trzystu tysiêcy dotacji na inwestycjê .... a jak stworzysz nowe stanowiska pracy w tej swojej firmie dostaniesz jeszcze sto na ka¿de z nich.
.... ale mo¿e lepiej faktycznie we¼ 19 400 brutto i kup sobie kilka jednorazowych gratów po co korzystaæ z szans ... lepiej ¿yæ w biedzie ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
jerzynew
|
Wys³any: 2010-07-08, 15:12
|
0
|
|
|
|
czyli o lakierni moge zapomnieæ? chocia¿by z tych powodów?
zmiana sposobu u¿ytkowania - 10 000 z³ + vat
pozwolenie na emisjê - 3 000 z³ + vat
pozwolenie na odpady - 2 500 z³ + vat
jesli chodzi o dotacje z ARiMR z tego co teraz wyczyta³em pokrywaj± 50%. i wnioski mozna sk³adaæ do jutra wiec nieco zapó¼no. Byæ mo¿e dobry kierunek ale czy realne nie wiadomo. Nie dysponuje kwot± 1mln ¿eby otworzyæ tego typu dzia³alno¶æ. Jesli masz jakies pomys³y daj znaæ |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-08, 15:22
|
0
|
|
|
|
... ale pytasz powa¿nie ... czy to taki sarkazm ? .... bo widzisz akurat wnioski do ARiMR to przyjmuj± cyklicznie ... ¶rednio co 3 mc. ¯eby otworzyæ "profi" lakierniê - skoro masz w³asny grunt i cze¶æ zabudowañ to potrzebujesz z 200 no 300 ty¶ z³otych , a z tego kolego 50 % to ju¿ 150 000 ( wiêc nie wiem sk±d wytrzepa³e¶ ten milion , ale zak³adam ¿e ze z³o¶ci i braku rozs±dnej kalkulacji warto¶ci inwestycji ) ... wiec zorientuj siê mo¿e ile mo¿esz dostaæ kredytu hipotecznego pod swój dom z gara¿em ... Jak masz jeszcze jakie¶ pytania - daj znaæ. |
|
|
|
|
|
jerzynew
|
Wys³any: 2010-07-08, 15:31
|
0
|
|
|
|
ale ARiMR raczej lakierni samochodowej nie dofinansuje. Czy sie myle?
warsztatu lakierniczego na obrzarze wiejskim za 300ty¶ z³ nie op³aca sie otwieraæ bo nie zwóci mi sie i polece zbyt szybko |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-08, 15:43
|
0
|
|
|
|
S³usznie ... taki warsztat na wsi to wtopa ... ale ARiMR ci go sfinansuje. Sfinansuje wszystko co jest poza rolnicz± dzia³alno¶ci± gospodarcza na terenach wiejskich.
Tu musisz jednak wiedzieæ ¿e 50 % o których wspominasz to po³owa kosztów ... kwalifikowanych, a w inwestycji nie wszystko kwalifikuje siê do dotacji. W praktyce dostaniesz zwrot ok 25 - 30 % poniesionych nak³adów na ca³o¶æ inwestycji.
Masz jednak racjê ... te¿ uwa¿am ¿e taka profesjonalna lakiernia na wsi to przegiêcie ... dlatego pomy¶l o mniejszej lakierni, ale z mechanik± i ma³± blacharni± ... wtedy mo¿esz braæ siê za handel samochodami i naprawy wszystkiego co je¼dzi w twojej okolicy. Maj±tku siê pewnie nie dorobisz, ale bêdziesz mia³ w³asn± firmê na solidnych podstawach w³asno¶ci i zarobisz w niej na ... szyneczkê do bu³eczki z mas³em |
|
|
|
|
|
jerzynew
|
Wys³any: 2010-07-08, 16:22
|
0
|
|
|
|
patrzac na innych w okolicy widze ze dorobili sie szybko na swoich warsztatach. Czyli uwazasz ze otwarcie takiego warsztatu samochodowego z blacharnia lakiernia i mechanika mialo by sens? koszt bedzie bardzo duzy.
masz doswiadczenie w tej dziedzinie? otwiera³e¶ juz tego typu dzia³alnosc? tak ¿eby nie spotkaæ komornika
[ Dodano: 2010-07-08, 17:41 ]
miejsce w ktorym mialbym mozliwosc wybudowania tego typu warsztatow bylo by przy trasie ktora kazdy w okolicy jezdzi do pracy |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-08, 19:02
|
0
|
|
|
|
jerzynew napisa³/a: | ...masz doswiadczenie w tej dziedzinie? otwiera³e¶ juz tego typu dzia³alnosc? tak ¿eby nie spotkaæ komornika |
nooooooooooo to teraz pojecha³e¶ ju¿ na maxa .... teraz to ju¿ nie wiem co ci odpowiedzieæ ... bo na pocz±tku napisa³e¶ ¿e .... zapozna³e¶ siê z moimi propozycjami, czy tam kalkulacjami i ci nie odpowiadaj± ... a teraz takie pytanko .... Dobra @jerzynew na samym dole znajd¼ mój nick w spisie, potem w okienku wybierz - poka¿ wszystkie posty nicku PROJEKTER i .... czytaj.
Gwarantuje ¿e wiele siê dowiesz i o lakiernictwie i o inwestycjach i o formalno¶ciach i ... o mnie i moich zawodowych do¶wiadczeniach. Po lekturze tych postów grzecznych i niegrzecznych ... napisz czy jest jeszcze co¶ czego nie wiesz .... i czy nadal potrzebujesz pomocy. W miêdzy czasie wejd¼ sobie na stronê www.modularny-warsztat.pl i ¶ci±gnij katalogi pdf. Jak bêdziesz mia³ niedosyt wiedzy w tym jak i co w inwestycjach, co siê op³aca a co nie i jak prowadziæ w³asny warsztat , napisz do mnie ... dostaniesz jedn± z 36 moich publikacji prasowych ... albo wszystkie jak uznasz , ¿e chcesz wiedzieæ wszystko |
|
|
|
|
|
jerzynew
|
Wys³any: 2010-07-08, 22:21
|
0
|
|
|
|
zada³em z³e pytanie raczej chodzi³o mi o to czy ka¿da z tych osób która bior±c finanse z kredytów na swój warsztat z powodzeniem je sp³aci³a. napisz mi po jakim czasie udawa³o sie im sp³aciæ. nauke opar³em o plany otwarcia warsztatu ale gdy wczoraj przekalkulowa³em kiedy zarobie na w³asny warsztat to doszed³em do wniosku ¿e na staro¶æ kupie podnosniki i inne niezbedniki typu toya.
jesli mog³by¶ mi to dok³adniej zobrazowaæ by³bym wdzieczny,(krotki plan jak cos takiego mog³o by wygladac. badaæ grunt i sprawdzaæ wszystko od A o Z zaczne dopiero gdy przekonam sie ¿e mam szanse podj±æ sie takiej dzia³alno¶ci.
Ciekawie wyglada ta dotacja do 300tys oraz 100od kazdego zatrudnionego pracownika. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-09, 08:02
|
0
|
|
|
|
krok 1. to wycieczka do Urzêdu Gminy po Wypis z Miejscowego Planu Zagospodarowania Ternu dla twojej dzia³ki. Tu sprawd¼, czy mo¿esz w ogóle zrobiæ warsztat w tych gara¿ach.
krok 2. to wycieczka do ARiMR tam dopytaj o szczegó³y ... tylko b±d¼ dociekliwy i pytaj jak dostaæ kasê ... a nie czy mo¿esz ubiegaæ siê o dotacjê.
krok 3. bank - i ustalenie mo¿liwo¶ci kredytowych dla wszelkich opcji od kredytu odnawialnego w ROR po hipotekê na nieruchomo¶ci.
krok 4. .... skontaktuj siê ze mn± jak to za³atwisz ... zobaczymy co dalej ?
Nie bêdê Ciebie zachêca³ do kredytów ani do nich zniechêca³. W praktyce wygl±da to tak, ¿e kredyt jest drogi i trzeba go oddaæ nawet jak twoja firma splajtuje ... wiec ¿artów nie ma.
Nie ma te¿ inwestycji w warsztat jak kto¶ jest biedakiem i nie ma kasy ¿eby j± wy³o¿yæ na wyposa¿enie i obiekt. Ka¿dy kto my¶li inaczej koñczy zawsze jako jednostanowiskowy warsztacik bez dopuszczeñ i pozwoleñ ... choæ z wpisem do ewidencji dzia³alno¶ci gospodarczej.
Mam za sob± ponad 160 ro¿nych inwestycji od 12 lat w których uczestniczy³em jako projektant lub wykonawca ( ma³ych i du¿ych ) i nie przypominam sobie ¿adnej prowadzonej od pocz±tku do koñca z w³asnych ¶rodków inwestora. Kredytowanie jest zawsze. Czasami to 10 % , a czasami 120 % inwestycji ... bo nie do¶æ, ¿e nie ma kasy na warsztat to nie ma jej te¿ na jego dzia³alno¶æ w pierwszych miesi±cach. Ka¿dy w³a¶ciciel jedno czy dwu osobowego warsztatu który kilka lat temu "odgra¿a³ siê" ¿e dorobi siê bez kredytów dalej krêci siê w kó³ko z gównianym sprzêtem w tragicznych warunkach ... choæ tu trochê mijam siê z prawd± ... nie ka¿dy ! tylko po³owa ... bo reszta ju¿ splajtowa³a !
Bez du¿ego zastrzyku finansowego nie ma powa¿nych inwestycji. Z tego co wiem o ¶wiatowych mechanizmach inwestycyjnych to nikt m±dry nie robi ich z w³asnych pieniêdzy. Tak robi± tylko ci którzy nie maja pojêcia o interesach.
Najdro¿sze pieni±dze to w³asne zaoszczêdzone pieni±dze i musz± byæ na koncie, lub lokacie w gotówce ... gdy faktycznie masz k³opoty i nikt ci ju¿ nie po¿yczy. Dlatego nigdy nikt m±dry nie kupuje tzw. ¶rodków trwa³ych z zysku. Zasada jak± powiniene¶ przyj±æ przy swojej inwestycji jest taka :
Wchodzisz w ni± z minimalnym wk³adem w³asnym. Tyrasz latami na sp³atê ogromnego kredytu, a za 5 - 10 lat masz ju¿ sp³acony w³asny maj±tek ... mo¿esz go sprzedaæ i jeste¶ bogaty. Jak splajtujesz ... tracisz wszystko do poziomu wyj¶ciowego. tzn. to co kopi³e¶ za pieni±dze banku i to co w miêdzyczasie sp³aci³e¶. Nigdy poni¿ej poziomu wyj¶ciowego czyli .... w d³ugi. W efekcie po latach w najgorszym wypadku bêdziesz tam gdzie jeste¶ teraz.
Maj±tek jaki masz w kredycie i tej sp³aconej ju¿ czê¶ci powinien pokrywaæ twoje zobowi±zania ... jak oczekujesz spokoju. Pamiêtaj jednak, ¿e takie "spokojne inwestycje" to ma³e sklepiki i warsztaciki. W wiêkszo¶ci przypadków wiêksze firmy zapo¿yczaj± siê ponad warto¶æ w³asnego maj±tku ... bo oprócz mega kredytu generuj± jeszcze zobowi±zania w ZUS, Skarbowym, u swoich dostawców i sprytnie zaspakajaj± tylko tych co wrzeszcz± najg³o¶niej. Tak dzi¶ wygl±da rynek ... szczególnie us³ug samochodowych ... a komornik z ca³ym szacunkiem dla tej instytucji to tak naprawdê nie wiele mo¿e zrobiæ ... poza zajêciem kont bankowych.
Chyba jasno widzisz, ¿e wszystko zale¿y od tego. czy masz pofalowany mózg i trochê ¿y³ki do biznesu ... a nie od tego czy we¼miesz du¿y, czy ma³y kredyt. Nawet lokalizacja nie ma tu znaczenia bo znam kilka firm w takich dziurach, ¿e nie mog³em ich znale¼æ pytaj±c nawet miejscowych ... a plac pe³en nowych samochodów do naprawy. W takich "dziurach" s± g³ownie serwisy ciê¿arówek i samochodów dostawczych.
Wielko¶æ kredytu zale¿y od tego co wykalkulujesz jako dochód i choæ us³ugi s± nieprzewidywalne jest wiele wska¼ników kalkulacyjnych na których mo¿na siê opieraæ zak³adaj± trochê optymizmu, lub ca³kowity pesymizm ... tylko ¿e przy negowaniu wszystkiego i ci±g³ym narzekaniu nie da siê praktycznie niczego wybudowaæ i stworzyæ w³asnej firmy.
Policz ile zarobisz na ka¿dej naprawie, sprawd¼ na czym mo¿esz zarabiaæ dodatkowo, ustal jaka bêdzie maksymalna zdolno¶æ przerobowa twojego warsztatu zak³adaj±c ¿e klienci b³agaj± ¿eby¶ ich przyj±³ i ... nie bierz kredytu ponad to co wyjdzie z takiej kalkulacji. Nastêpnie przyjmij ¿e zrobisz po³owê z tego co wychodzi jako max ... i optymistycznie spójrz w przysz³o¶æ, ¿e tyle napraw na pewno do ciebie trafi ( to poziom bezpieczny twoich zobowi±zañ ) i na koniec sprawd¼ ile musisz zrobiæ elementów, napraw, czy co tam bêdziesz robiæ ... ¿eby pokryæ tylko koszty z kredytem i sprawd¼ analizuj±c rynek czy masz gwarancjê, ¿e co miesi±c na pewno trafi do ciebie tyle napraw. S± w tej zasadzie jeszcze wska¼niki procentowe do sezonowo¶ci napraw i planowane przestoje na które musisz zgromadziæ pieni±dze z miesiêcy rewelacyjnych ... ale to ju¿ ciut wy¿szy poziom ekonomi inwestycji w warsztat samochodowy. Na razie oblicz tylko trzy progi ... MAX, OPTYMISTYCZNY - RELANY I MINIMUM ... a sam zobaczysz na co mo¿esz sobie pozwoliæ w ma³ym warsztacie, lub wiêkszym, albo bardzo du¿ym.
ale podstaw± twojego biznesu musi byæ pomys³ na firmê. Lakierowanie samochodów osobowych po wypadku to dzi¶ pomys³ oklepany p³aski i raczej nie licz tu na du¿e zyski ... tak by³o kiedy¶ ... teraz ju¿ nie ! Dzi¶ to tylko intratne zajêcie i bezpieczne samozatrudnienie. W bran¿y serwisowej ¿eby zarabiaæ prawdziwe du¿e pieni±dze liczone w dziesi±tkach tysiêcy co miesi±c .... musisz mieæ albo z³oty uk³ad, albo naprawdê nowoczesny i kompleksowy zak³ad us³ugowy. |
|
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2010-07-09, 08:43
|
0
|
|
|
|
Amen!
Tylko tyle mo¿na dodaæ do tej wypowiedzi.
Projekter, powiniene¶ zrobiæ odno¶nik do tej wypowiedzi i dawaæ go w wiêkszo¶ci Twoich wypowiedzi, chyba,¿e lubisz takie s³owne przepychanki z milionerami z jednoosobowych niby firm. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-10, 12:12
|
0
|
|
|
|
Masz racjê. Odk±d zagl±dam na forum to tego typu postów jak powy¿ej zamie¶ci³em ju¿ kilkadziesi±t. Kiedy¶, by³em grzeczny i wyrozumia³y. Wszystko t³umaczy³em do³±cza³em dowody przekonywa³em, ¿e szacowny oponent jest w b³êdzie .... ale moja cierpliwo¶æ dla durnoty siê wyczerpa³a i teraz od razu reagujê agresywnie i krytycznie jak kto¶ wype³za z mchu i paproci i snuje jak±¶ teoriê o tanim wyposa¿eniu, niepotrzebnych formalno¶ciach, lub prostocie budowy warsztatu i jego niskiej cenie. Ja tu na forum ju¿ zasadniczo napisa³em w tych tematach prawie wszystko. Teraz mogê tylko byæ z³o¶liwy, albo krytyczny ... albo sam siebie cytowaæ z rzetelnymi informacjami w innych postach.
Tu z ca³ym szacunkiem dla @jerzynew widaæ, ¿e czasami nawet jak kto¶ zaczyna niem±drze brn±æ w ¶mieszne teorie daje siê czasami naprowadziæ na normalny tok my¶lenia. Ceniê - zawsze ludzi którzy sprawdzaj± otrzymywane informacje i szybko dostosowuj± swoje postêpowanie do ustalonych faktów ... reszta uparciuchów to dla mnie forumowi durnie i dla takich mam pe³en s³ownik specjalnych epitetów. Dla tej m±drzejszej czê¶ci ... mam wszystkie swoje teksty na forum i w prasie bran¿owej ... ze szczer± nadziej± ¿e naprawdê bêd± pomocne i ustrzeg± wielu z nich przed b³êdami, wpadkami i ... k³opotami.
Uwierzcie mi, ¿e naprawdê w tej bran¿y NIE MA takich sytuacji, czy rozwi±zañ technicznych i organizacyjnych, których ju¿ kto¶ nie sprawdzi³ na w³asnej skórze. Gdy one siê powtarzaj± ( i te z³e i te dobre ) to kto¶ taki jak JA obserwuj±c rynek w ca³ej Polsce od 12 lat ... potrafi skutecznie podzieliæ to co widzia³ na m±dre i g³upie pomys³y ... skuteczne i durne rozwi±zania .... op³acalne i nie op³acalne sposoby dzia³ania.
Dlatego teraz ju¿ wkurzam siê .... jak czytam niektóre posty, lub s³ucham na spotkaniach wywodów "fantasty" i jego pomys³ów które kilkadziesi±t ju¿ razy innych "fantastów" doprowadzi³o do problemów technicznych i k³opotów finansowych. Ale zawsze jaki¶ "kole¶" my¶li, ¿e to on ma ten jeden zwój mózgowy wiêcej od pozosta³ych ludzi na ziemi i mo¿e innym siê nie uda³o .... ale jemu siê uda. Taki cwaniak nad cwaniakami ... Kole¶ wszechmog±cy ...
Ponad 600 postów ... po³owa o budowie, wyposa¿eniu i formalno¶ciach ... a co jaki¶ czas zawsze kto¶ musi wyskoczyæ z czym¶ durnym
p.s @jarzynew ... to nie o tobie kolego !
To twój temat i jak ju¿ wiesz w którym kierunku chesz pod±rzaæ to pytaj ... chêtnie ci odpowiem |
|
|
|
|
|
pedington
|
Wys³any: 2010-07-10, 14:02
|
0
|
|
|
|
[ Dodano: 2010-07-10, 15:06 ]
PROJEKTER napisa³/a: | Masz racjê. Odk±d zagl±dam na forum to tego typu postów jak powy¿ej zamie¶ci³em ju¿ kilkadziesi±t. Kiedy¶, by³em grzeczny i wyrozumia³y. Wszystko t³umaczy³em do³±cza³em dowody przekonywa³em, ¿e szacowny oponent jest w b³êdzie .... ale moja cierpliwo¶æ dla durnoty siê wyczerpa³a i teraz od razu reagujê agresywnie i krytycznie jak kto¶ wype³za z mchu i paproci i snuje jak±¶ teoriê o tanim wyposa¿eniu, niepotrzebnych formalno¶ciach, lub prostocie budowy warsztatu i jego niskiej cenie. Ja tu na forum ju¿ zasadniczo napisa³em w tych tematach prawie wszystko. Teraz mogê tylko byæ z³o¶liwy, albo krytyczny ... albo sam siebie cytowaæ z rzetelnymi informacjami w innych postach.
Tu z ca³ym szacunkiem dla @jerzynew widaæ, ¿e czasami nawet jak kto¶ zaczyna niem±drze brn±æ w ¶mieszne teorie daje siê czasami naprowadziæ na normalny tok my¶lenia. Ceniê - zawsze ludzi którzy sprawdzaj± otrzymywane informacje i szybko dostosowuj± swoje postêpowanie do ustalonych faktów ... reszta uparciuchów to dla mnie forumowi durnie i dla takich mam pe³en s³ownik specjalnych epitetów. Dla tej m±drzejszej czê¶ci ... mam wszystkie swoje teksty na forum i w prasie bran¿owej ... ze szczer± nadziej± ¿e naprawdê bêd± pomocne i ustrzeg± wielu z nich przed b³êdami, wpadkami i ... k³opotami.
Uwierzcie mi, ¿e naprawdê w tej bran¿y NIE MA takich sytuacji, czy rozwi±zañ technicznych i organizacyjnych, których ju¿ kto¶ nie sprawdzi³ na w³asnej skórze. Gdy one siê powtarzaj± ( i te z³e i te dobre ) to kto¶ taki jak JA obserwuj±c rynek w ca³ej Polsce od 12 lat ... potrafi skutecznie podzieliæ to co widzia³ na m±dre i g³upie pomys³y ... skuteczne i durne rozwi±zania .... op³acalne i nie op³acalne sposoby dzia³ania.
Dlatego teraz ju¿ wkurzam siê .... jak czytam niektóre posty, lub s³ucham na spotkaniach wywodów "fantasty" i jego pomys³ów które kilkadziesi±t ju¿ razy innych "fantastów" doprowadzi³o do problemów technicznych i k³opotów finansowych. Ale zawsze jaki¶ "kole¶" my¶li, ¿e to on ma ten jeden zwój mózgowy wiêcej od pozosta³ych ludzi na ziemi i mo¿e innym siê nie uda³o .... ale jemu siê uda. Taki cwaniak nad cwaniakami ... Kole¶ wszechmog±cy ...
Ponad 600 postów ... po³owa o budowie, wyposa¿eniu i formalno¶ciach ... a co jaki¶ czas zawsze kto¶ musi wyskoczyæ z czym¶ durnym
p.s @jarzynew ... to nie o tobie kolego !
To twój temat i jak ju¿ wiesz w którym kierunku chesz pod±rzaæ to pytaj ... chêtnie ci odpowiem |
To jak ty jeste¶ taki MONDRY, to po co siê tu produkujesz na tym forum wed³ug twojej wypowiedzi to ty jeste¶ najm±drzejszy a inni to s± g³uptaki - widzia³em ju¿ wielu jak z wielkim hukiem padali na d..ê a byli tacy m±drzy i co.
Zamiast ubli¿aæ i pomiataæ innymi na forum po prostu nie wchod¼ tutaj i nie czytaj, a jak czytasz to siê czasami ugry¼ w jêzor i nie klep g³upot na komputerze, tylko pod³ub w nosie, albo wyjrzyj przez okno lub zrób co¶ m±drego - np wyloguj siê z forum.
I jeszcze jedno jak ciê pytaj± to odpowiadaj, a jak nie to ........ sam sobie odpowiedz
|
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2010-07-10, 14:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
pedington, dotychczas to twoje posty nie wnosza nic konstruktywnego.Przystopuj !!!
P.S.
Piszemy Madry!!! |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-11, 10:33
|
0
|
|
|
|
pedington napisa³/a: | To jak ty jeste¶ taki MONDRY, to po co siê tu produkujesz na tym forum wed³ug twojej wypowiedzi to ty jeste¶ najm±drzejszy a inni to s± g³uptaki - widzia³em ju¿ wielu jak z wielkim hukiem padali na d..ê a byli tacy m±drzy i co.
Zamiast ubli¿aæ i pomiataæ innymi na forum po prostu nie wchod¼ tutaj i nie czytaj, a jak czytasz to siê czasami ugry¼ w jêzor i nie klep g³upot na komputerze, tylko pod³ub w nosie, albo wyjrzyj przez okno lub zrób co¶ m±drego - np wyloguj siê z forum.
I jeszcze jedno jak ciê pytaj± to odpowiadaj, a jak nie to ........ sam sobie odpowiedz
|
No widzisz forumowy durniu ... to w³asnie o takich jak Ty przyg³upach jest post powy¿ej. Wyprodukowa³e¶ z trudem trzy zdania, które nie wnosz± tu nic nowego, ¿adnych informacji ani nowo¶ci ¿adnej rady w temacie, ¿adnych konkretów ... pojawiasz siê bucu znik±d ... z gównianym do¶wiadczeniem zawodowym i wypisujesz co¶ tam o padaniu na d...ê.
18 postów od dwóch lat z czego po³owa ordynarnych ... koncentracja uwagi na materia³ach NOVOLA zerowe do¶wiadczenie w lakiernictwie, zero pomocy, czy jakiejkolwiek wiedzy ... Stuknij siê w pacynkê nastêpnym razem jak wpadniesz na pomys³ ¿eby tu co¶ napisaæ ...
... z jednym siê oczywi¶cie zgodzê ... TAK - jestem M±dry, bo bardzo ciê¿ko na to pracowa³em przez 20 lat .... i dlatego teraz ze swobod± "produkujê siê" na forum ( tym i dwóch innych ) ... w prasie bran¿owej ... w dwóch o¶rodkach szkoleniowych ... na sympozjach lakierniczych ... radach dealerów samochodowych ... pracujê dla producentów kabin i wspó³pracuje z czterem koncernami lakierniczymi ... a TY Pajacu w ogóle istniejesz w realnym ¶wiecie ? |
|
|
|
|
|
pedington
|
Wys³any: 2010-07-11, 11:37
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | pedington napisa³/a: | To jak ty jeste¶ taki MONDRY, to po co siê tu produkujesz na tym forum wed³ug twojej wypowiedzi to ty jeste¶ najm±drzejszy a inni to s± g³uptaki - widzia³em ju¿ wielu jak z wielkim hukiem padali na d..ê a byli tacy m±drzy i co.
|
No widzisz forumowy durniu ... to w³asnie o takich jak Ty przyg³upach jest post powy¿ej. Wyprodukowa³e¶ z trudem trzy zdania, które nie wnosz± tu nic nowego, ¿adnych informacji ani nowo¶ci ¿adnej rady w temacie, ¿adnych konkretów ... pojawiasz siê bucu znik±d ... z gównianym do¶wiadczeniem zawodowym i wypisujesz co¶ tam o padaniu na d...ê.
18 postów od dwóch lat z czego po³owa ordynarnych ... koncentracja uwagi na materia³ach NOVOLA zerowe do¶wiadczenie w lakiernictwie, zero pomocy, czy jakiejkolwiek wiedzy ... Stuknij siê w pacynkê nastêpnym razem jak wpadniesz na pomys³ ¿eby tu co¶ napisaæ ...
... z jednym siê oczywi¶cie zgodzê ... TAK - jestem M±dry, bo bardzo ciê¿ko na to pracowa³em przez 20 lat .... i dlatego teraz ze swobod± "produkujê siê" na forum ( tym i dwóch innych ) ... w prasie bran¿owej ... w dwóch o¶rodkach szkoleniowych ... na sympozjach lakierniczych ... radach dealerów samochodowych ... pracujê dla producentów kabin i wspó³pracuje z czterem koncernami lakierniczymi ... a TY Pajacu w ogóle istniejesz w realnym ¶wiecie ? |
No có¿ po twojej wypowiedzi nabra³em 100% pewno¶ci ¿e twój IQ czyli (iloraz inteligencji) jest odpowiedni do twojego komentarza , ja na twoim miejscu bym taki post ola³, ale twoja duma ci na to nie pozwala no i dajesz siê prowokowaæ, co takiemu biznesmenowi nie przystoi, czy w czasie s³u¿bowych rozmów te¿ siê tak zachowujesz?. A mo¿e w swoich wypowiedziach i pogl±dach siê mylisz, czemu tylko potrafisz ubli¿aæ - jak masz jakie¶ pytania to wy¶lij na pw odpowiem ci rzeczowo i fachowo. Nigdy nie os±dzaj nikogo po pisaniu na forum, zw³aszcza tych którzy siê nie chwal± co maj± i co robi± i za ile.
Jestem kulturalnym cz³owiekiem i je¿eli ciê ubod³y moje s³owa to ciê przepraszam. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-11, 12:38
|
0
|
|
|
|
Mi³y post ! doceniam to ... fajnie z twojej strony .... ale nic nie wskazywa³o na t± kulturê w wypowiedzi któr± ju¿ napisa³e¶ i wisi teraz w publicznej sieci.
Co do prowokowania ... to tu Ciê zmartwiê .... pozostawienie jakiegokolwiek niem±drej, lub szkodliwej wypowiedzi w publicznej sieci jest bardzo szkodliwe dla ca³ego tematu jakiego dotyczy ... a Ja ¿yjê z rzetelno¶ci informacji ... dlatego durne lub fantastyczne teorie s± piêtnowane ... Co by by³o gdyby kto¶ uwierzy³ w to ze za 19 400 brutto zrobi sobie lakierniê ? ... albo, ¿e gara¿ 3 x 6 x 2,5 siê do tego super nadaje nadaje ? i ¿e za dwa, trzy lata dorobi siê na takiej inwestycji mega kasy ? ... a to wszystko przeczyta³by TU na lakierowanko.info .... jako rzetelne rady fachowców ? takie nieskomentowane
Pamiêtaj tak¿e ¿e ka¿dy anonimowy nick jest tu ( i wszêdzie w sieci ) oceniany tylko po tym co pisze !!! Piszesz bzdury i g³upoty jeste¶ durniem, piszesz rzeczy fachowe pomocne wnosz±ce co¶ do dzia³ania lakierni, lub poczynañ kogo¶, kto chce sformowaæ w³asn± firmê stajesz siê ... po prostu pomocny. Sam decydujesz ... to zaleta pisania zanim wy¶lesz mo¿esz to skasowaæ ... nawet chwilê po ... a s³ów wypowiedzianych nie daje siê "deletowaæ".
Ju¿ to kiedy¶ tu pisa³em i powtórzê ( a ci co mnie znaj± osobi¶cie - potwierdz± ) ... z przytakiwania i przymilania siê w tak wa¿nych kwestiach jak formalno¶ci projektowe, czy budowa obiekt, nigdy nie wychodzi nic m±drego. Tak moga robiæ dostawcy wyposa¿enia lub sprzedawcy materia³ów ... tu kultura i sympatia to podstawa handlu.
Mnie klienci p³ac± za skuteczno¶æ dzia³añ @pedington, a nie za to, ¿e spróbowa³em rozwi±zaæ problem ale nie wysz³o. Ja muszê wiedzieæ mo¿liwie wszystko o inwestycji przepisach, materia³ach , wyposa¿eniu, czy rodzaju posadzki lub o¶wietlenia ... nawet o zasadach organizacyjnych, procedurach, siatce p³ac, kredytach, leasingu i o tym ... co siê op³aca a co nie ! ... dlatego ... proszê Pana, ka¿dy kto na spotkaniu ze mn± wygaduje g³upoty i uparcie formuje teorie niezgodne z przepisami, czy mo¿liwo¶ciami technicznymi w budownictwie, albo wmawia mi, ¿e wybuduje warsztat i go wyposa¿y za 100 ty¶ ... jest ostro skarcony na wstêpie i .... koniec wspó³pracy !!! Doskonale, ¿e na pierwszym spotkaniu ... bo widzisz .... gdybym siê zgodzi³, a potem i takdupaby z tego wysz³a po nara¿eniu kogo¶ na straty ... to kto by zwróci³ poniesione koszty ? .... kto by mnie poleci³ innym ? ... kto by mi w przysz³o¶ci zaufa³ ? ... a tak sprawa jest czytelna. Ochrzaniany, skrytykowany na spotkaniu uparty, dureñ fantasta krêci siê latami w kó³ko, lub plajtuje na swoich pomys³ach ... s³u¿±c mi za przyk³ad w wielu innych rozmowach i prezentacjach ... jak nienale¿ny nigdy postêpowaæ .
Wiêc odpowiem Ci zdecydowanie i zgodne z prawd± - TAK ! ... Tak w³asnie prowadzê swoje rozmowy biznesowe jak piszê na tym forum ... zdecydowanie, rzetelnie, konkretnie i zawsze z dowodami na to co mówiê i ... swoje kompetencje w tej bran¿y ... oraz z konkretnymi przyk³adami na to jak siê koñcz± g³upie fantastyczne pomys³y tych ... którzy wyzywaj± mnie od chamów pozbawionych inteligencji. Im bardziej kto¶ brnie w g³upotê i durne za³o¿enia tym bardziej ja siê usztywniam i robiê arogancki. Z przytakiwania potencjalnemu inwestorowi ... to s± w takich dzia³aniach tylko powa¿ne k³opoty ... zawsze !
... i ci co chc± braæ kredyty na wiele lat zdaj± sobie z tego doskonale sprawê ¿e tu nie ma miejsca na ... "wydawa³o mi siê ¿e" tu potrzeba rzetelnych informacji i konkretnych skutecznych sprawdzonych rozwi±zañ ... a nie eksperymetów. Chyba ¿e Ty masz ochotê zaryzykowaæ 100 ty¶ i sprawdziæ jak to wychodzi na koñcu ?
Twierdzisz ¿e siê mylê w swoich pogl±dach ... Proszê bardzo ... choæ raz udowodnij ¿e jako oponent moich za³o¿eñ pogl±dów i do¶wiadczeñ masz rzeczowe argumenty i przyk³ady pokazuj±ce, ¿e faktycznie siê mylê i to co piszê tu o lakierniach to tylko bezczelna arogancja nie maj±ca nic w spólnego z praktyk± ... Zderzmy swoje do¶wiadczenia w tej bran¿y @pedington ... bez wyzwisk i wzajemnego obra¿ania siê |
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-11, 13:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
PROJEKTER, mam pytanie, mo¿e nie do koñca z bran¿y ale nie bardzo wiem gdzie kto¶ sensownie mo¿e odpowiedzieæ wiêc zapytam Ciebie.
Mianowicie chcia³bym siê dowiedzieæ jak wykonaæ przybudówkê do domu która mia³a by umo¿liwiæ d³ubanie w mechanice(tak¿e zim±) - ¿adna dzia³alno¶æ, ¿adne lakierowanie.
Z tego co zaobserwowa³em jak to robi± inni to chyba wchodzi w grê blacha trapezowa na konstrukcji spawanej oraz jakie¶ ocieplenie, jako pod³oga moim faworytem jest ?beton? taki g³adki jak w castoramie.
Jak siê zabraæ do oszacowania kosztu i gdzie szukaæ jaki¶ informacji na ten temat bo na budowlance kompletnie siê nie znam, a chcia³bym wiedzieæ ile mo¿e kosztowaæ takie udogodnienie do hobby |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-11, 18:03
|
0
|
|
|
|
Jak siê za to zabraæ ? .... sugerowa³bym jednak zrobiæ to zgodnie z Prawem Budowlanym tj. nie warsztat tylko ... powiedzmy pomieszczenie gospodarcze.
Formalnie pierwszy krok to gmina i miejscowy plan zagospodarowania ... tam znajdziesz Informacje jak ma wygl±daæ taki budyneczek np. jaki dach ( pewnie te¿ z ograniczeniem jego koloru ). Jak to przybudówka to mo¿na spróbowaæ zrobiæ to jako rozbudowa ... wiêc prosty projekt budowlany i formalno¶ci ( i tani )
Co do kosztów to oczywi¶cie zale¿y od wielu czynników. Je¿eli ma byæ tanio to ¶ciany z pustaka wieniec betonowy ... konstrukcja dachu na profilu HEB lub HEA ( dwuteownik symetryczny lub nie symetryczny ). Dach z p³yty dachowej blacha pianka blacha ... albo takie samo wykoñczenia jak masz na dachu domu ... to jednak powinno jako¶ fajnie siê komponowaæ. Przy domu nie polecam blaszaka bo to naprawdê okropnie wygl±da ... lepiej ju¿ wymurowaæ te trzy ¶ciany ... a w zasadzie dwie bo z przodu pewnie bêdzie brama.
Przy takiej gospodarczej inwestycji trudno jest oszacowaæ koszty z g³owy. Ceny materia³ów z pewno¶ci± szybko ustalisz po tym jak architekt skoñczy projekt, a robocizna przy takich ma³ych obiektach to absolutna zagadka totalnie zale¿na od ternu inwestycji.
Jak mechanika to pewnie i kana³ ... bo na podno¶nik pewnie siê nie rzucisz. Ten kana³ jak ma byæ taki "profi" to mo¿e byæ najdro¿sz± czê¶ci± inwestycji ( my¶lê o takim z o¶wietleniem i nawiewem powietrza ¿eby¶ siê w nim nie udusi³ w trakcie pracy .... i ze schodami, a nie tylko z drabink±. Sam widzisz, ¿e troczê trzeba posk³adaæ te elementy inwestycji do kupy i ustaliæ co i jak zanim zaczniesz ... bo nawet nie wiem czy chcesz budynek oknami, czy bez ... czy brama podnoszona, czy tylko jakie¶ wrota ? |
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-11, 20:36
|
0
|
|
|
|
Dziêki, by³bym zapomnia³ o formalno¶ciach
No i racja bez architekta nie ma co liczyæ kosztu pustaków (wysz³o 1600zl)
A tak z ciekawo¶ci masz jakie¶ namiary gdzie by mo¿na poogl±daæ rozwi±zania takich ma³ych stanowisk albo chocia¿ co sobie mo¿na za¿yczyæ w kanale?
Oraz co by¶ poleca³ na pod³ogê.
I co to za ?beton? w supermarketach? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-12, 13:07
|
0
|
|
|
|
crystal napisa³/a: | Dziêki, by³bym zapomnia³ o formalno¶ciach
No i racja bez architekta nie ma co liczyæ kosztu pustaków (wysz³o 1600zl)
A tak z ciekawo¶ci masz jakie¶ namiary gdzie by mo¿na poogl±daæ rozwi±zania takich ma³ych stanowisk albo chocia¿ co sobie mo¿na za¿yczyæ w kanale?
Oraz co by¶ poleca³ na pod³ogê.
I co to za ?beton? w supermarketach? |
troszkê siê nabijasz .... ale jak dostaniesz projekt to siê zdziwisz dok³adno¶ci± w³asnej kalkulacj± na 1600 z³ z reszt± jak ka¿dy .... ale skoro ju¿ policzy³e¶ bez dokumentacji pustaki w kanale oraz ceg³y przy otworach okiennych i to co nad wieñcem ... to pewnie tyle wyjdzie !
... beton z marketu to jaka¶ nowo¶æ ! ... bo beton konstrukcyjny to okre¶lona mieszanka wielu sk³adników http://www.sciaga.pl/tekst/54277-55-beton ... raczej z betoniarni .... bo z betoniarki ( bez vat - mieszalnika paszy ) to mo¿na tak z B10 zrobiæ a potem jak wyschnie pokruszyæ ... trampkiem.
Pod³oga najtaniej i najlepiej z grysu przemys³owego ... ³atwo wyczy¶ciæ, estetycznie wygl±da ... a jak uszkodzisz ( a na pewno to zrobisz przy mechanice ) to ³atwo naprawiæ. Kompozyt betonowy, lub ¿ywica ju¿ nie jest tak podatna na punktowe naprawy ... a koszt wykonania podobny ... o ile nie wiêkszy przy tak ma³ej powierzchni.
Po wakacjach uka¿e siê publikacja MINI LAKIERNIA , oraz WARSZTAT Z DWOMA STANOWISKAMI ... z projektami takich obiektów i kilkoma zdjêciami ( LAKIERNIK, NOWOCZESNY WARSZTAT, NOWOCZESNA LAKIERNIA, i mo¿e w LAKIERNICTWO PRZEMYS£OWE ... ale tu bardziej dla potrzeb ma³ych stolarni. )
Wnêtrze takiego obiektu mo¿esz sobie przenie¶æ do projektowanego gara¿u, czy budynku gospodarczego. Projekt kana³u to ju¿ odrêbna sprawa ... ale podejrzyj w necie ( kana³ rewizyjny ) jak to wygl±da i dasz sobie radê. W koñcu nie podlega ta twoja budowa formalnemu odbiorowi ... wiêc nie wszystko musi byæ takie cacy np. kanalizacja w kanale ! |
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-12, 15:00
|
0
|
|
|
|
Nabijam siê z pochopnych obliczeñ bo mi siê przypomnia³ znawca tego tematu @247
Pytam o t± pod³ogê marketow± bo nie wiem co to jest a jestem ciekawy, rzecz jasna wybra³bym posadzkê która jest dobra a nie która mi siê podoba.
W takim razie czekam na publikacje i jakby co to bêdê pyta³
btw klikn±³bym "pomóg³" ale nie mogê |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-12, 15:24
|
0
|
|
|
|
Nie wykluczam, ¿e napiszê te teksty do publikacji i zrobiê rysunki do koñca tego miesi±ca ... wiêc jak ci bardzo zale¿y ... to pytaj prze¶lê pdf. zanim siê uka¿± drukiem
p.s @247 ! ... co¶ ostatnie za powa¿nie podchodzê do niektorych sprawa ... muszê
trochê wrzuciæ na luz ! ... pozdrawiam ... to przez te upa³y |
|
|
|
|