Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Pawlos_e10
Wys³any: 2010-07-23, 20:56   Pocz±tki z lakiernictwem-pare pytañ
0
UP DOWN

Witam!
Jestem nowym u¿ytkownikiem forum, wiêc proszê o odrobinê wyrozumia³o¶ci ;) Od razu mówiê, ¿e forum czyta³em, mo¿e nie wszystkie tematy, ale z tego co przeczyta³em, dowiedzia³em siê wielu przydatnych rzeczy. Zaznaczam te¿, ¿e jestem w tej dziedzinie amatorem, ale postanowi³em, ¿e przynajmniej spróbuje uporaæ siê z ogniskami korozji na moim aucie.

Wiêc wed³ug wskazówek wyczytanych z forum, post±piê w nastêpuj±cy sposób:
-dok³adnie oczyszczê miejsca "zara¿one" do go³ej blachy, najlepiej jak siê da.
-na³o¿ê podk³ad reaktywny, bêdê mia³ do dyspozycji produkt NOVOL, wiem, ¿e nale¿y na³o¿yæ cienk± warstwê, odczekaæ oko³o 20min, i na³o¿yæ podk³ad akrylowy.
-nastêpnie na³o¿ê podk³ad akrylowy, i tu mam pytanie, bo nie wiem, czy mogê ten podk³ad na³o¿yæ pêdzlem?? I ile jest najlepiej na³o¿yæ warstw??
-nastêpnie zmatujê podk³ad, dla uzyskania wiêkszej przyczepno¶ci.
-na³o¿ê szpachlê
-przeszlifujê szpachlê
-nastêpnie na³o¿ê podk³ad akrylowy, mam do dyspozycji podk³ad w sprayu, Novol Protect 370, jest to produkt 1k, nada siê do tego??
-pó¼niej to ju¿ malowanie, akrylem, ale w tej w tej sprawie nie mam pytañ, na razie, jest wszystko jasne.

Mo¿liwe, ¿e co¶ pokrêci³em, albo o czym¶ zapomnia³em. Niektóre rzeczy pomin±³em, np. jakiej gradacji papieru u¿yæ do szlifowania, gdy¿ znalaz³em na to odpowiedzi. Wiem, ¿e tematy czêsto siê powtarzaj±, ale nie jestem pewien, czy dobrze wszystko sobie zaplanowa³em. Wolê zapytaæ ni¿ pó¼niej ¿a³owaæ, ¿e co¶ zrobi³em nie tak jak trzeba. Chce to zrobiæ jak najlepiej potrafiê, aby nie posypa³o siê od razu po zimie :/ Na oddanie auta, do lakiernika, niestety na razie mnie nie staæ.
Z góry dziêkujê za dodatkowe porady i Pozdrawiam.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-07-23, 21:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
We¿ kolego "po¿ycz" sobie jaki¶ pistolet i sprê¿arke! :tak: Albo poszukaj kogo¶ kto to ma i ci udostêpni! :tak: Bêdzie ci o "niebo" l¿ej to naprawiaæ i zupe³nie inny efekt otrzymasz ni¿ to "babranie siê pêdzlem" :nie: Pêdzel to g...o nie robota :nie: Pozdrawiam! :spoko:

TB
Wys³any: 2010-07-23, 22:09   
0
UP DOWN

Kolego Pawlos_e10, piszesz ¿e dasz podk³ad akrylowy na reaktywny i to jest ok, dalej szpachla i to te¿ ok a dalej piszesz ¿e znów podk³ad tylko ¿e tu juz u¶ci¶lasz ¿e 1K. Jak chcesz pó¼niej malowaæ akrylem 2K to nie za szczê¶liwe rozwi±zanie. A je¿eli ten sam podk³ad u¿yjesz wcze¶niej to te¿ nie z bardzo. Najlepiej zast±p ten podk³ad jakim¶ z utwardzaczem.

Pawlos_e10
Wys³any: 2010-07-23, 22:19   
0
UP DOWN

Wiem, ¿e malowanie pêdzlem to bêdzie pewnie kicha, ale je¶li na³o¿y³ bym powiedzmy, 2 warstwy i pó¼niej to zmatowi³ papierem i na³o¿y³ na to szpachle, to bêdzie a¿ tak ¼le?? :/ Chodzi mi tylko o na³o¿enie tego akrylu na reaktywny, bo samo koñcowe malowanie bêdzie odbywa³o siê za pomoc± pistoletu. Czyli ten podk³ad w sprayu lepiej sobie odpu¶ciæ, a w jego miejsce zakupiæ inny, np taki??:
http://moto.allegro.pl/it..._350_od_ss.html

Czy polecacie u¿yæ jakiego¶ innego?

obcy_69
Wys³any: 2010-07-24, 16:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Co do pierwszysch warstw akrylowego pod szpachel...to waleczek lepiej sie sprawdzi... ^^ :spoko:

crystal
Wys³any: 2010-07-24, 22:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Wa³eczek jest lepszy od pêdzla ale pod warunkiem ¿e nim wejdziesz gdzie trzeba(nie wiem jakie miejsca masz do roboty).
No i najistotniejszy problem tej metody to rozpuszczanie reaktywnego przez akrylowy.
Wiêc je¶li bêdziesz mia³ sprzêt do natrysku to lepiej go u¿yj od pocz±tku, przy okazji bêdziesz mia³ trening przed nak³adaniem bazy.

Pawlos_e10
Wys³any: 2010-07-25, 11:51   
0
UP DOWN

Przekonali¶cie mnie, u¿yje pistoletu, do na³o¿enia podk³adu akrylowego. Jak robiæ to robiæ dobrze ;) A ten podk³ad co poda³em w linku mo¿e byæ do tego? Czy mo¿e co¶ lepszego znajdzie siê w przystêpnej cenie??

crystal
Wys³any: 2010-07-25, 12:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Mo¿esz zrobiæ wszystko na linii Duxone, byæ mo¿e ¿e wyjdzie nawet taniej.

Pawlos_e10
Wys³any: 2010-08-04, 22:29   
0
UP DOWN

Trochê czasu minê³o ju¿ od mojego ostatniego posta, ale mam jeszcze do was jedno pytanie. Bo zrobi³em chyba ¼le, na³o¿y³em podk³ad reaktywny na go³± blachê, ale dopiero na drugi dzieñ na³o¿y³em akrylowy bo mi siê po prostu skoñczy³, i nie mia³em sk±d ju¿ go wytrzasn±æ, a pó¼na pora ju¿ by³a ;) Czy taki d³ugi czas pomiêdzy na³o¿eniem akrylowego ma jakie¶ znaczenie?? Dodam tylko, ¿e samochód niestety, ale ca³± noc sta³ pod chmurk± :/ Element, który malowa³em by³a czê¶æ przedniego b³otnika, wiêc nie by³o tego du¿o.

jacenty 741
Wys³any: 2010-08-05, 04:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Do 24 h,tak ¿e chyba nie powinno byæ ¼le.

camel
Wys³any: 2010-08-05, 11:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
stal pod chmurk± ale pada³o czy nie?
Jak by³o sucho to ok, jak mokro no to reaktywny niestety jest wci±gaj±cy wilgoæ i moze to rudej pod spodem pomóc ....

Pawlos_e10
Wys³any: 2010-08-05, 20:18   
0
UP DOWN

Na szczê¶cie nie pada³o, wiêc chyba powinno byæ dobrze ;) Dziêki wszystkim za porady :)

³ysy73 
Wys³any: 2010-08-06, 00:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Hmmm....
Deszcz to deszcz, a wilgoæ to wilgoæ i nie zawsze musi byæ od deszczu :)
Tak¿e "na dwoje babka wró¿y³a"......... :)

lakar
Wys³any: 2010-08-07, 12:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
jezeli bedziesz kladl szpachlowke to przed nia mozesz jak najbardziej zrobic akrylowy pedzlem sam tak robie bo nie chce mi sie oklejac auta.natomiast przed lakierem nie polecam jednoskladnikowego podkladu w spreyu wez normalny akrylowy.jezeli obrobiles szpachlowke a masz przecierki do golej blachy to znow reaktywny cienkie dwie warstwy akrylowy wysusz wymatuj i lakier.

Pawlos_e10
Wys³any: 2010-08-07, 22:09   
0
UP DOWN

A mo¿ecie mi napisaæ, dlaczego nie mo¿na k³a¶æ podk³adu akrylowego 1k, pod lakier, jakie to mo¿e mieæ skutki uboczne?? Pytam tak z ciekawo¶ci, bo ju¿ elementy pomalowa³em podk³adem 2k, ale w miejscu jednej zaprawki pokry³em reaktywny tym podk³adem w sprayu. Lakier z nim siê pogryzie, bêdzie mia³ s³absz± przyczepno¶æ, czy co¶ innego z nim siê stanie?? Pozdrawiam ;)

obcy_69
Wys³any: 2010-08-07, 23:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Mozna klasc podklad 1k pod lakier...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów