Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Pawlos_e10
Wysłany: 2010-07-23, 21:56   PoczÂątki z lakiernictwem-pare pytaĂą
0
UP DOWN

Witam!
Jestem nowym uÂżytkownikiem forum, wiĂŞc proszĂŞ o odrobinĂŞ wyrozumiaÂłoÂści ;) Od razu mĂłwiĂŞ, Âże forum czytaÂłem, moÂże nie wszystkie tematy, ale z tego co przeczytaÂłem, dowiedziaÂłem siĂŞ wielu przydatnych rzeczy. Zaznaczam teÂż, Âże jestem w tej dziedzinie amatorem, ale postanowiÂłem, Âże przynajmniej sprĂłbuje uporaĂŚ siĂŞ z ogniskami korozji na moim aucie.

WiĂŞc wedÂług wskazĂłwek wyczytanych z forum, postÂąpiĂŞ w nastĂŞpujÂący sposĂłb:
-dokÂładnie oczyszczĂŞ miejsca "zaraÂżone" do goÂłej blachy, najlepiej jak siĂŞ da.
-na³o¿ê podk³ad reaktywny, bêdê mia³ do dyspozycji produkt NOVOL, wiem, ¿e nale¿y na³o¿yÌ cienk¹ warstwê, odczekaÌ oko³o 20min, i na³o¿yÌ podk³ad akrylowy.
-nastêpnie na³o¿ê podk³ad akrylowy, i tu mam pytanie, bo nie wiem, czy mogê ten podk³ad na³o¿yÌ pêdzlem?? I ile jest najlepiej na³o¿yÌ warstw??
-nastĂŞpnie zmatujĂŞ podkÂład, dla uzyskania wiĂŞkszej przyczepnoÂści.
-na³o¿ê szpachlê
-przeszlifujĂŞ szpachlĂŞ
-nastêpnie na³o¿ê podk³ad akrylowy, mam do dyspozycji podk³ad w sprayu, Novol Protect 370, jest to produkt 1k, nada siê do tego??
-póŸniej to ju¿ malowanie, akrylem, ale w tej w tej sprawie nie mam pytaù, na razie, jest wszystko jasne.

Mo¿liwe, ¿e coœ pokrêci³em, albo o czymœ zapomnia³em. Niektóre rzeczy pomin¹³em, np. jakiej gradacji papieru u¿yÌ do szlifowania, gdy¿ znalaz³em na to odpowiedzi. Wiem, ¿e tematy czêsto siê powtarzaj¹, ale nie jestem pewien, czy dobrze wszystko sobie zaplanowa³em. Wolê zapytaÌ ni¿ póŸniej ¿a³owaÌ, ¿e coœ zrobi³em nie tak jak trzeba. Chce to zrobiÌ jak najlepiej potrafiê, aby nie posypa³o siê od razu po zimie :/ Na oddanie auta, do lakiernika, niestety na razie mnie nie staÌ.
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za dodatkowe porady i Pozdrawiam.

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-07-23, 22:59   
0
UP DOWN

WeÂż kolego "poÂżycz" sobie jakiÂś pistolet i sprĂŞÂżarke! :tak: Albo poszukaj kogoÂś kto to ma i ci udostĂŞpni! :tak: BĂŞdzie ci o "niebo" lÂżej to naprawiaĂŚ i zupeÂłnie inny efekt otrzymasz niÂż to "babranie siĂŞ pĂŞdzlem" :nie: PĂŞdzel to g...o nie robota :nie: Pozdrawiam! :spoko:

TB
Wysłany: 2010-07-23, 23:09   
0
UP DOWN

Kolego Pawlos_e10, piszesz ¿e dasz podk³ad akrylowy na reaktywny i to jest ok, dalej szpachla i to te¿ ok a dalej piszesz ¿e znów podk³ad tylko ¿e tu juz uœciœlasz ¿e 1K. Jak chcesz póŸniej malowaÌ akrylem 2K to nie za szczêœliwe rozwi¹zanie. A je¿eli ten sam podk³ad u¿yjesz wczeœniej to te¿ nie z bardzo. Najlepiej zast¹p ten podk³ad jakimœ z utwardzaczem.

Pawlos_e10
Wysłany: 2010-07-23, 23:19   
0
UP DOWN

Wiem, ¿e malowanie pêdzlem to bêdzie pewnie kicha, ale jeœli na³o¿y³ bym powiedzmy, 2 warstwy i póŸniej to zmatowi³ papierem i na³o¿y³ na to szpachle, to bêdzie a¿ tak Ÿle?? :/ Chodzi mi tylko o na³o¿enie tego akrylu na reaktywny, bo samo koùcowe malowanie bêdzie odbywa³o siê za pomoc¹ pistoletu. Czyli ten podk³ad w sprayu lepiej sobie odpuœciÌ, a w jego miejsce zakupiÌ inny, np taki??:
http://moto.allegro.pl/it..._350_od_ss.html

Czy polecacie uÂżyĂŚ jakiegoÂś innego?

obcy_69
Wysłany: 2010-07-24, 17:48   
0
UP DOWN

Co do pierwszysch warstw akrylowego pod szpachel...to waleczek lepiej sie sprawdzi... ^^ :spoko:

crystal
Wysłany: 2010-07-24, 23:29   
0
UP DOWN

WaÂłeczek jest lepszy od pĂŞdzla ale pod warunkiem Âże nim wejdziesz gdzie trzeba(nie wiem jakie miejsca masz do roboty).
No i najistotniejszy problem tej metody to rozpuszczanie reaktywnego przez akrylowy.
WiĂŞc jeÂśli bĂŞdziesz miaÂł sprzĂŞt do natrysku to lepiej go uÂżyj od poczÂątku, przy okazji bĂŞdziesz miaÂł trening przed nakÂładaniem bazy.

Pawlos_e10
Wysłany: 2010-07-25, 12:51   
0
UP DOWN

PrzekonaliÂście mnie, uÂżyje pistoletu, do naÂłoÂżenia podkÂładu akrylowego. Jak robiĂŚ to robiĂŚ dobrze ;) A ten podkÂład co podaÂłem w linku moÂże byĂŚ do tego? Czy moÂże coÂś lepszego znajdzie siĂŞ w przystĂŞpnej cenie??

crystal
Wysłany: 2010-07-25, 13:16   
0
UP DOWN

MoÂżesz zrobiĂŚ wszystko na linii Duxone, byĂŚ moÂże Âże wyjdzie nawet taniej.

Pawlos_e10
Wysłany: 2010-08-04, 23:29   
0
UP DOWN

Trochê czasu minê³o ju¿ od mojego ostatniego posta, ale mam jeszcze do was jedno pytanie. Bo zrobi³em chyba Ÿle, na³o¿y³em podk³ad reaktywny na go³¹ blachê, ale dopiero na drugi dzieù na³o¿y³em akrylowy bo mi siê po prostu skoùczy³, i nie mia³em sk¹d ju¿ go wytrzasn¹Ì, a póŸna pora ju¿ by³a ;) Czy taki d³ugi czas pomiêdzy na³o¿eniem akrylowego ma jakieœ znaczenie?? Dodam tylko, ¿e samochód niestety, ale ca³¹ noc sta³ pod chmurk¹ :/ Element, który malowa³em by³a czêœÌ przedniego b³otnika, wiêc nie by³o tego du¿o.

jacenty 741
Wysłany: 2010-08-05, 05:11   
0
UP DOWN

Do 24 h,tak Âże chyba nie powinno byĂŚ Âźle.

camel
Wysłany: 2010-08-05, 12:48   
0
UP DOWN

stal pod chmurkÂą ale padaÂło czy nie?
Jak byÂło sucho to ok, jak mokro no to reaktywny niestety jest wciÂągajÂący wilgoĂŚ i moze to rudej pod spodem pomĂłc ....

Pawlos_e10
Wysłany: 2010-08-05, 21:18   
0
UP DOWN

Na szczĂŞÂście nie padaÂło, wiĂŞc chyba powinno byĂŚ dobrze ;) DziĂŞki wszystkim za porady :)

Âłysy73 
Wysłany: 2010-08-06, 01:11   
0
UP DOWN

Hmmm....
Deszcz to deszcz, a wilgoĂŚ to wilgoĂŚ i nie zawsze musi byĂŚ od deszczu :)
Tak¿e "na dwoje babka wró¿y³a"......... :)

lakar
Wysłany: 2010-08-07, 13:40   
0
UP DOWN

jezeli bedziesz kladl szpachlowke to przed nia mozesz jak najbardziej zrobic akrylowy pedzlem sam tak robie bo nie chce mi sie oklejac auta.natomiast przed lakierem nie polecam jednoskladnikowego podkladu w spreyu wez normalny akrylowy.jezeli obrobiles szpachlowke a masz przecierki do golej blachy to znow reaktywny cienkie dwie warstwy akrylowy wysusz wymatuj i lakier.

Pawlos_e10
Wysłany: 2010-08-07, 23:09   
0
UP DOWN

A mo¿ecie mi napisaÌ, dlaczego nie mo¿na k³aœÌ podk³adu akrylowego 1k, pod lakier, jakie to mo¿e mieÌ skutki uboczne?? Pytam tak z ciekawoœci, bo ju¿ elementy pomalowa³em podk³adem 2k, ale w miejscu jednej zaprawki pokry³em reaktywny tym podk³adem w sprayu. Lakier z nim siê pogryzie, bêdzie mia³ s³absz¹ przyczepnoœÌ, czy coœ innego z nim siê stanie?? Pozdrawiam ;)

obcy_69
Wysłany: 2010-08-08, 00:23   
0
UP DOWN

Mozna klasc podklad 1k pod lakier...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu