Otwarty przez: Tech 2008-07-17, 11:03 |
Autor |
Wiadomość |
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-03, 09:02 Zaprawki areografem?
|
0
|
|
|
|
Witam!
Jestem nowy na forum i pozdrawiam Wszystkich!
SzukaÂłem coÂś na temat posÂługiwania siĂŞ aerografem przy reperacji karoseri i nic nie znalazÂłem...
Jak najlepiej robiĂŚ zaprawki po odpryskach aerografem. PĂŞdzelek juÂż przerabiaÂłem i wiem Âże jest dobry dla maÂłych odpryskĂłw...
Jak mam coÂś wiĂŞkszego to po oczyszczeniu/odtÂłuszczeniu i potraktowaniu podkÂładem (spray 1K) jak malowaĂŚ aerografem?
Tzn. wlewam do zbiorniczka kilka ml. lakieru pryskam pierwszÂą warstwĂŞ i tu mam problem:
1. Jak dÂługo czekaĂŚ z pryÂśniĂŞciem kolejnej warstwy (lakier acryl z utwardzaczem)?
2. Czy do tego czasu lakier w aerografie mi nie zaschnie?
3. W przypadku odpryskĂłw i aerografu pryskaĂŚ na odkurz czy oklejaĂŚ taÂśmÂą? JeÂśli odprysk jest niewielki tak 1cm2 to jak posÂługiwaĂŚ siĂŞ aerografem Âżeby efekt finalny najbardziej zlaÂł siĂŞ z resztÂą lakieru - tzn. jak cieniowaĂŚ w przypadku niewielkich odpryskĂłw?
Czy ktoÂś moÂże podzieliĂŚ siĂŞ sprawdzonÂą technikÂą reperacji drobnych uszkodzeĂą karoseri samochodowej przy uÂżyciu aerografu? |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-01-03, 19:55
|
0
|
|
|

|
aerograf to moze nie jesli masz zamiar akryle walic raczej bym polecal maly pistolet np sata mini jet tez mozna nim przy odpowiedniej regulacji takie rzeczy robic czy oklejac no raczej nie bo powstana ciecia proponuje zrobic mala zapylke troche dalej uszkodzenia tak zeby po wyschnieciu bylo troche rezery na matowanie i polerke w sumie trudno mi odpowiedziec na te pytania nie wiedzac w jakim stopniu jestes zaawansowany w lakiernictwie:)
Pozdr' |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-03, 21:42
|
0
|
|
|
|
dawid napisał/a: | ...trudno mi odpowiedziec na te pytania nie wiedzac w jakim stopniu jestes zaawansowany w lakiernictwie:)
Pozdr' |
W stopniu zerowym . Chyba Âże, zaprawki pĂŞdzelkiem robione zgodnie z reguÂłami sztuki tzn. podklad/lakier, planowanie powierzchni, szlif i polerka moÂżna uznaĂŚ za jakieÂś zaawansowanie .
Po prostu zauwaÂżuÂłem Âże od pewnej wielkoÂści odprysku pĂŞdzel tu juÂż nie jest to, a areograf chyba byÂłby ok.
A co kolega sÂądzi o tym pistolecie:
http://www.allegro.pl/ite...akierniczy.html NIE ZAMIERZAM MALOWAĂ CAÂŁYCH ELEMENTĂW, a jedynie robiĂŚ zaprawki na mniejszych/wiĂŞkszych odpryskach, otarciach itp.
Ten pistolet ma wydatek na powietrze 85 L /min co przy moim kompresorku (butla 6L, ssanie 220L (efektywne 120L), max ciÂśnienie 8 bar) wydaje siĂŞ byĂŚ idealny do zaprawek.
Chyba Âże jest jekieÂś lepsze rozwiÂązanie (duÂży kompresor i normalny pistolet odpada - jak bĂŞdzie coÂś caÂłego do naprawy do dam lakiernikowi).
Ten pistolet ma tylko jeden minus - duÂży zbiornik - a ja myslĂŞ o zaprawkach na kilka ml.
Chyba Âże moÂżna daĂŚ do takiego pistoletu kilka ml lakieru ? |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-12, 19:26
|
0
|
|
|
|
RobiÂłem zaprawki aerografem dysza 0,2 ,na rantach dÂżwi ,klamkach ,sÂłupkach i na porysowanej grafice. Poza tym Âże nie trafiÂłem w kolor nadwozia wyszÂło zupeÂłnie przyzwoicie. Klar kÂładÂłem na cieniowanie i nawet nie trzeba byÂło polerowaĂŚ. OczywiÂście potem bdobrze wymyĂŚ sprzĂŞt. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-13, 21:00
|
0
|
|
|
|
aeroarte napisał/a: | RobiÂłem zaprawki aerografem dysza 0,2 ,na rantach dÂżwi ,klamkach ,sÂłupkach i na porysowanej grafice. Poza tym Âże nie trafiÂłem w kolor nadwozia wyszÂło zupeÂłnie przyzwoicie. Klar kÂładÂłem na cieniowanie i nawet nie trzeba byÂło polerowaĂŚ. OczywiÂście potem bdobrze wymyĂŚ sprzĂŞt. |
Trzeba go za kaÂżdym razem rozbieraĂŚ czy wystarczy porzÂądnie przepÂłukaĂŚ tzn. przepuÂściĂŚ rozpuszczalnik? |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-14, 00:41
|
0
|
|
|
|
MĂłj nie ma uszczelek gumowych ,wiĂŞc go tylko przepÂłukuje. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-14, 08:49
|
0
|
|
|
|
aeroarte napisał/a: | MĂłj nie ma uszczelek gumowych ,wiĂŞc go tylko przepÂłukuje. |
A EW770 teÂż wystarczy tylko przepÂłukiwaĂŚ? |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-14, 09:31
|
0
|
|
|
|
WyroczniÂą to ja nie jestem. KaÂżdy robi to na wÂłasne ryzyko. TwĂłj ma maleĂąkÂą dyszĂŞ na gwint,jak Âźle wypÂłuczesz to przy gwincie siĂŞ utwardzi i potem moÂżesz jÂą uÂłamaĂŚ.Po kaÂżdej pracy powinno sie aero rozkrĂŞciĂŚ i umyĂŚ ,tylko komu siĂŞ chce?
[ Dodano: 2008-01-14, 09:36 ]
Pyta³eœ czy siê da robiÌ zaprawki -da siê ,a jak kto dba o narzêdzia ,to ju¿ sprawa indywidualna / ruskie rzucam do s³oika z nitro i sobie le¿¹ do nastêpnego razu/ |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-15, 08:39
|
0
|
|
|
|
aeroarte napisał/a: | RobiÂłem zaprawki aerografem dysza 0,2 ,na rantach dÂżwi ,klamkach ,sÂłupkach i na porysowanej grafice. Poza tym Âże nie trafiÂłem w kolor nadwozia wyszÂło zupeÂłnie przyzwoicie. Klar kÂładÂłem na cieniowanie i nawet nie trzeba byÂło polerowaĂŚ. OczywiÂście potem bdobrze wymyĂŚ sprzĂŞt. |
Czy pomiĂŞdzy kolejnymi warstwami lakieru(standadardowo co 5-15min) nie ma ryzyka Âże lakier zaschnie w dyszy? Czy robiÂłeÂś jakieÂś pÂłukanko w miĂŞdzyczasie? Pytam bo niedÂługo siĂŞ z to zabieram i nie chciaÂłbym od razu spierniczyĂŚ aerografu .
BedĂŞ robiÂł zaprawkĂŞ na oczyszczonÂą blachĂŞ, dam 3 warstwy: wash-primer, podkÂład, lakier. KaÂżdy skÂładnik nakÂładany w 2-3 warstwach co 15min pomiĂŞdzy warstwami (dla kaÂżdego skÂładnika) i nie wiem czy zostawiaĂŚ to w aerografie czy za kaÂżdym razem pÂłukaĂŚ. |
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-01-15, 10:42
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
nic nie pÂłucz, nic ci nie zaschnie, |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-15, 13:13
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisał/a: | nic nie pÂłucz, nic ci nie zaschnie, |
Czyli rozumiem Âże pÂłukanko wÂłaÂściwym rozpuszczalnikiem robiĂŞ tylko przy zmianie Âśrodka (wash-primer, primer, lakier) i na koĂącu po lakierze i to wystarczy Âżeby z aergrafem nic siĂŞ nie dziaÂło? Ja mam 2 lewe rĂŞce do takich drobiazgĂłw i wolaÂłbym go raczej nigdy nie rozbieraĂŚ...
[ Dodano: 2008-01-24, 15:57 ]
Jak na razie to dla mnie Aerograf to poraÂżka....
JuÂż wiem czemu siĂŞ nie nadaje na wiĂŞksze powierzchnie - pistolet (mini) juÂż zamĂłwiÂłem.
Zastanawia mnie tylko dlaczego od czasu do czasu gdy pryskam aerografem to plunie mi farbÂą... Lakier metalik 2K rozrobiony dobrze, prĂłbowaÂłem rozcieĂączyĂŚ 10% i dalej pluje mi kropelkami gĂŞstego lakieru... WyglÂąda to tak: leci rĂłwna warstwa i co jakiÂś czas poleci tak "tÂłusta" kropka - co jest nie tak z tym aerografem? PrĂłbowaÂłem zwiĂŞkszaĂŚ ciÂśnienie i kupa... dalej to samo. Gdyby nie te kropelki to do malutkich odpryskĂłw byÂłby ok.
MoÂże aerograf jest uszkodzony? Czy na zwykÂłym lakierze akrylowym bĂŞdzie lepiej? |
|
|
|
 |
najaro
|
Wysłany: 2008-05-31, 15:39
|
0
|
|
|
najaro
|
Witam
MiaÂłem ten sam problem - odkrĂŞciÂłem osÂłonĂŞ dyszy. Teraz umieram ze strachu Âże pognĂŞ iglicĂŞ, ale mi nie chlapie. Druga sprawa to sposĂłb malowania. Trzeba sie nauczyĂŚ zamykaĂŚ dopÂływ farby bez zamykania przepÂływu powietrza. Czyli jak mam dzwigniĂŞ z tyÂłu przyciÂśniĂŞtÂą, to puszczam do gĂłry ale nie do przodu (jak juÂż siĂŞ nauczĂŞ to bĂŞdzie dobrze )
TeÂż jestem zafascynowany pomysÂłem robienia zaprawek aergrafem, ale znajomy lakiernik twierdzi Âże to bzdura. Nie wierzĂŞ mu, ale nie mam na czym eksperymentowaĂŚ... MuszĂŞ se chyba kupiĂŚ czerwonego malucha i go przelecieĂŚ gwoÂździem...
P.S. jak malowaÂłem osÂłonĂŞ lusterka to farba zmieniÂła nieco kolor... Podobno to wina aerografu.... |
|
|
|
 |
Kaktus85
|
Wysłany: 2015-08-05, 16:31
|
0
|
|
|
|
Hej, chciaÂłem odÂświeÂżyĂŚ ten temat bo ciekawi - czy ktoÂś ma jakieÂś nowe przemyÂślenia, doÂświadczenia nt. robienia zaprawek aerografem? UdaÂło siĂŞ? Jakim sprzĂŞtem, dyszÂą, jakie materiaÂły? Z gĂłry dziĂŞki |
|
|
|
 |
paputek11
|
Wysłany: 2015-08-15, 12:49
|
0
|
|
|
|
TeÂż mam takie plany robiĂŚ zaprawki aero lub mini pistoletem. WiĂŞc z uwaga bĂŞdĂŞ ÂśledziÂł wasze posty . |
|
|
|