Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kubazjan
Wys³any: 2010-07-29, 15:52   Co na trudno dostepna rdze i wzery...?
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Witam!Panowie,wzialem sie za remont swojej Warszawy i wykopa³em ja z krzaczorów.Mam pytanie odnosnie rdzy gdyz jest wszechobecna :D .W trudno dostepnych miejsach gdzie nie doczyszcze szlifierka musze czyms to zabezpieczyc.I teraz czy na te wyczyszczona rdze na³ozyc tylko reaktywny i czy to wystrczy?Czy moze lepiej na reaktywny dac jeszcze epoksyd :roll: W miejscach gdzie nie dojde szlifierka to zrobic tak samo czy moze uzyc Fosolu czy jakiegos innego dziadostwa na te wzery ;P a dopiero potem reaktywny...Chce to zrobic raz a dobrze :cool: Tam gdzie trzeba bedzie to bede wycina³ i posi³kowa³ sie arkuszem blachy.Moze ktos z Was juz robi³ podobne autko i poda recepture na takowa sprawe :spoko:

Nurglepl 
Wys³any: 2010-07-29, 18:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
kubazjan napisa³/a:
Chce to zrobic raz a dobrze

Piaskowanie. Nawet mo¿esz kupiæ sobie jaki¶ tani pistolecik do piaskowania, piasek z budowy, ustawiasz max na reduktorze i dzia³asz.

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-29, 19:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Nurglepl napisa³/a:
Piaskowanie.

I nic lepszego nie wymy¶lisz.
Po piaskowaniu nie baw siê w ¿adne fosole, tylko w reaktywny tak jak pisa³e¶, z tym, ¿e nie mo¿esz daæ bezpo¶rednio na niego ani epoksydu, ani szpachli.
Na reaktywny mo¿esz na³o¿yæ tylko podk³ad akrylowy, i dopiero na niego szpachle i epoksydowy.
Pzdr

crystal
Wys³any: 2010-07-29, 20:04   
0
UP DOWN

A w przypadku jak piaskowaæ nie mo¿na?

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-29, 20:30   
0
UP DOWN

No to mo¿e czym¶ delikatniejszym od piasku?
U mnie jest gostek co odbudowuje stare autka i on piaskuje je¶li dobrze pamiêtam szlak± miedziow±.
Mia³em to u niego w rêku. Zajefajny py³ek. Mo¿e tym. S³ysza³em te¿ o bodaj¿e sodzie zamiast piachu, mo¿e te¿ jest delikatniejsza? Jest jeszcze suchy lód, ale to ju¿ chyba kosmos cena, bo to jest ca³a aparatura.
Póki co nic wiêcej mi do g³owy nie przychodzi.
Poza tym nie wiemy dok³adnie jak to co¶ do oczyszczenia wygl±da.

crystal
Wys³any: 2010-07-29, 20:39   
0
UP DOWN

Mo¿e ¼le siê wyrazi³em.
Chodzi o sytuacjê gdy nie ma mo¿liwo¶ci wyczyszczenia rdzy, tylko zdjêcia p³atów. Co wtedy, czym to potraktowaæ lub zaizolowaæ.

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-29, 20:42   
0
UP DOWN

crystal napisa³/a:
tylko zdjêcia p³atów

Crystal sorki, ale nie kumam o jakie p³aty chodzi?
Czy chodzi o p³aty drzwiowe?

crystal
Wys³any: 2010-07-29, 20:56   
0
UP DOWN

P³aty rdzy rzecz jasna :D
Sam widzisz ¿e pytanie nie dotyczy typowej sytuacji spotykanej w naprawach lakierniczych.

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-29, 21:03   
0
UP DOWN

No prócz tego piaskowania to nic mi wiêcej do ³ba teraz nie przychodzi.
Fosol to "lekki kwas". Kurde lutowa³em na to, ale czy wy¿re to rdzê?
Kiedy¶ do kwasów wrzuca³o siê kawa³ki metalu, wiêc pewnie tak, tylko po jakim czasie?
Nie, nie mówiê bo nie wiem.
Nic wiêcej chyba nie wydumam, jak piaskowanie i reaktywny.
Pzdr

kubazjan
Wys³any: 2010-07-29, 21:08   
0
UP DOWN

hmmm...z piaskowaniem tez mysla³em ale nie mam dostepu do takowego i tak naprawde nie wiem jak do tego sie zabrac jesli mialbym robic to sam... :help: S³ysza³em ze koszt takiego piaskowania to oko³o 2 tys z³ w przypadku Wawy lub podobnych gabarytów auta.Moze tak...jutro mam zamiar przytargac Wawke wrzuce pare fotek to moze temat bedzie bardziej do ogarniecia.Wiem,ze piaskowanie to najlepszy sposób ale chyba istnieje cos pozatym :roll: Mieszkam okolo 70 km od Szczeina i tam napewno takie rzeczy robi± ale jesli mia³bym mozliwosc zabezpieczenia tego osobiscie i wiedzialbym ze za jakis czas nic tego nie strawi to wole zaoszczedzic te pare z³otych i pomeczyc sie sam.

crystal
Wys³any: 2010-07-29, 21:09   
0
UP DOWN

No to pytanie czy d³u¿ej utrzyma rud± wosk do profili zamkniêtych czy reaktywny?

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-29, 21:25   
0
UP DOWN

Kurde Crystal a ³atwiejszych pytañ nie znasz? ^^ ^^
Pewnie reaktywny z reszt± pow³ok by³by mocniejszy.
Ale w profilach tego siê nie dokona, wiêc raczej pozostaje wosk.

Z tym, ¿e kiedy¶ z 15 lat temu widzia³em zajebistego patenta:
Wyci±³em w du¿ym fiacie progi, a one od ¶rodka by³y idealne, jakby 5 minut temu zamontowane {auto mia³o lat, ¿e hohooo -jeszcze 1,3 italiano}. A to dla tego, ¿e kompletnie ca³e progi by³y idealnie wype³nione trocinami nasi±kniêtymi w oleju. Do dzi¶ nie wiem jak kto¶ tego dokona³. Pisz±c idealnie wype³nione, mam dok³adnie "to" na my¶li. Nie wiem, mo¿e przez jaki¶ czas kto¶ wsypywa³ py³ z trocin i je¼dzi³ a¿ siê porozk³adaj± po wszystkich zakamarkach, a pó¼niej zala³ olejami i te trocinki popuch³y? Nie wiem, ale patent by³ zajebisty, bo od ¶rodka by³a idealna fabryczna go³a t³usta blacha, a ca³e auto na zewn±trz totalny gnój. {dobrze, ¿e nikt w nich nic nie spawa³, bo by siê dzia³o ^^ }
Pzdr

camel
Wys³any: 2010-07-30, 12:13   
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
W duzym fiacie to ja widzia³em kawa³ek progu z gipsu dorobiony :D , na to baran i nówka panie :D

crystal
Wys³any: 2010-07-30, 18:12   
0
UP DOWN

A to ciekawe bo woda wypiera olej.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów