Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-07-29, 15:52 Co na trudno dostepna rdze i wzery...?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
Witam!Panowie,wzialem sie za remont swojej Warszawy i wykopa³em ja z krzaczorów.Mam pytanie odnosnie rdzy gdyz jest wszechobecna .W trudno dostepnych miejsach gdzie nie doczyszcze szlifierka musze czyms to zabezpieczyc.I teraz czy na te wyczyszczona rdze na³ozyc tylko reaktywny i czy to wystrczy?Czy moze lepiej na reaktywny dac jeszcze epoksyd W miejscach gdzie nie dojde szlifierka to zrobic tak samo czy moze uzyc Fosolu czy jakiegos innego dziadostwa na te wzery a dopiero potem reaktywny...Chce to zrobic raz a dobrze Tam gdzie trzeba bedzie to bede wycina³ i posi³kowa³ sie arkuszem blachy.Moze ktos z Was juz robi³ podobne autko i poda recepture na takowa sprawe |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2010-07-29, 18:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
kubazjan napisa³/a: | Chce to zrobic raz a dobrze |
Piaskowanie. Nawet mo¿esz kupiæ sobie jaki¶ tani pistolecik do piaskowania, piasek z budowy, ustawiasz max na reduktorze i dzia³asz. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-29, 19:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Nurglepl napisa³/a: | Piaskowanie. |
I nic lepszego nie wymy¶lisz.
Po piaskowaniu nie baw siê w ¿adne fosole, tylko w reaktywny tak jak pisa³e¶, z tym, ¿e nie mo¿esz daæ bezpo¶rednio na niego ani epoksydu, ani szpachli.
Na reaktywny mo¿esz na³o¿yæ tylko podk³ad akrylowy, i dopiero na niego szpachle i epoksydowy.
Pzdr |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-29, 20:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
A w przypadku jak piaskowaæ nie mo¿na? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-29, 20:30
|
0
|
|
|
|
No to mo¿e czym¶ delikatniejszym od piasku?
U mnie jest gostek co odbudowuje stare autka i on piaskuje je¶li dobrze pamiêtam szlak± miedziow±.
Mia³em to u niego w rêku. Zajefajny py³ek. Mo¿e tym. S³ysza³em te¿ o bodaj¿e sodzie zamiast piachu, mo¿e te¿ jest delikatniejsza? Jest jeszcze suchy lód, ale to ju¿ chyba kosmos cena, bo to jest ca³a aparatura.
Póki co nic wiêcej mi do g³owy nie przychodzi.
Poza tym nie wiemy dok³adnie jak to co¶ do oczyszczenia wygl±da. |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-29, 20:39
|
0
|
|
|
|
Mo¿e ¼le siê wyrazi³em.
Chodzi o sytuacjê gdy nie ma mo¿liwo¶ci wyczyszczenia rdzy, tylko zdjêcia p³atów. Co wtedy, czym to potraktowaæ lub zaizolowaæ. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-29, 20:42
|
0
|
|
|
|
crystal napisa³/a: | tylko zdjêcia p³atów |
Crystal sorki, ale nie kumam o jakie p³aty chodzi?
Czy chodzi o p³aty drzwiowe? |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-29, 20:56
|
0
|
|
|
|
P³aty rdzy rzecz jasna
Sam widzisz ¿e pytanie nie dotyczy typowej sytuacji spotykanej w naprawach lakierniczych. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-29, 21:03
|
0
|
|
|
|
No prócz tego piaskowania to nic mi wiêcej do ³ba teraz nie przychodzi.
Fosol to "lekki kwas". Kurde lutowa³em na to, ale czy wy¿re to rdzê?
Kiedy¶ do kwasów wrzuca³o siê kawa³ki metalu, wiêc pewnie tak, tylko po jakim czasie?
Nie, nie mówiê bo nie wiem.
Nic wiêcej chyba nie wydumam, jak piaskowanie i reaktywny.
Pzdr |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-07-29, 21:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
hmmm...z piaskowaniem tez mysla³em ale nie mam dostepu do takowego i tak naprawde nie wiem jak do tego sie zabrac jesli mialbym robic to sam... S³ysza³em ze koszt takiego piaskowania to oko³o 2 tys z³ w przypadku Wawy lub podobnych gabarytów auta.Moze tak...jutro mam zamiar przytargac Wawke wrzuce pare fotek to moze temat bedzie bardziej do ogarniecia.Wiem,ze piaskowanie to najlepszy sposób ale chyba istnieje cos pozatym Mieszkam okolo 70 km od Szczeina i tam napewno takie rzeczy robi± ale jesli mia³bym mozliwosc zabezpieczenia tego osobiscie i wiedzialbym ze za jakis czas nic tego nie strawi to wole zaoszczedzic te pare z³otych i pomeczyc sie sam. |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-29, 21:09
|
0
|
|
|
|
No to pytanie czy d³u¿ej utrzyma rud± wosk do profili zamkniêtych czy reaktywny? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-29, 21:25
|
0
|
|
|
|
Kurde Crystal a ³atwiejszych pytañ nie znasz?
Pewnie reaktywny z reszt± pow³ok by³by mocniejszy.
Ale w profilach tego siê nie dokona, wiêc raczej pozostaje wosk.
Z tym, ¿e kiedy¶ z 15 lat temu widzia³em zajebistego patenta:
Wyci±³em w du¿ym fiacie progi, a one od ¶rodka by³y idealne, jakby 5 minut temu zamontowane {auto mia³o lat, ¿e hohooo -jeszcze 1,3 italiano}. A to dla tego, ¿e kompletnie ca³e progi by³y idealnie wype³nione trocinami nasi±kniêtymi w oleju. Do dzi¶ nie wiem jak kto¶ tego dokona³. Pisz±c idealnie wype³nione, mam dok³adnie "to" na my¶li. Nie wiem, mo¿e przez jaki¶ czas kto¶ wsypywa³ py³ z trocin i je¼dzi³ a¿ siê porozk³adaj± po wszystkich zakamarkach, a pó¼niej zala³ olejami i te trocinki popuch³y? Nie wiem, ale patent by³ zajebisty, bo od ¶rodka by³a idealna fabryczna go³a t³usta blacha, a ca³e auto na zewn±trz totalny gnój. {dobrze, ¿e nikt w nich nic nie spawa³, bo by siê dzia³o }
Pzdr |
|
|
|
|
camel
|
Wys³any: 2010-07-30, 12:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 94 Sk±d: Kraków
|
W duzym fiacie to ja widzia³em kawa³ek progu z gipsu dorobiony , na to baran i nówka panie |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-30, 18:12
|
0
|
|
|