Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
choya1986
Wys³any: 2010-04-20, 22:30   Expo - kompresor - kilka pytañ
0
UP DOWN

Witam Wszystkich. Przegl±da³em forum pod k±tem polecanych kompresorów ( powiedzmy w kategorii dobre, a tanie ). Kompresorem zachwalanym jest kompresor EXPO. Chcia³em zapytaæ o kompresor tej firmy, który mo¿na kupiæ na tej aukcji http://allegro.pl/item991...in_wys_0zl.html

Od razu mówiê, ¿e w temacie lakiernictwa jestem zielony, wiêc proszê siê nie dziwiæ.

1. W opisie jest napisane "Konstrukcja z DWOMA t³okami ch³odzonymi olejem zapewnia stabilno¶æ oraz d³ug± ¿ywotno¶æ urz±dzenia. "

a) Jakiego typu to jest olej ?
b) Jak czêsto nale¿y go uzupe³niaæ / zmieniaæ

2. Kompresor zasilany jest napiêciem 230V z gniazdka. W jednym z tematów czyta³em, ¿e zanim siê pod³±czy kompresor nale¿y pod³±czyæ jakie¶ przewody w skrzynce, bo w przeciwnym razie pojawi siê wysokie napiêcie na metalowych elementach. Czy ta uwaga dotyczy równie¿ i tego kompresora - kto¶ mo¿e taki kompresor posiada i mo¿e rozwiaæ moje w±tpliwo¶ci ?

3. Jak siê liczy RZECZYWIST¡ wydajno¶æ kompresora ? W opisie aukcji napisane jest, ¿e kompresor ma wydajno¶æ 356 litrów / minutê. Na mój rozum to jest to co¶ podejrzany wynik. Pojemno¶æ butli wynosi 50 litrów. Je¶li sprê¿arka mo¿e wytworzyæ oko³o 350 litrów na minutê jak twierdz± w opisie aukcji to wychodzi na to, ¿e czas nabicia takiego 50 litrowego zbiornika wynosi mniej ni¿ 10 sekund ( dok³adnie 8,5 sekundy). Mo¿e mi kto¶ wyt³umaczyæ zatem ³opatologicznie jak okre¶liæ rzeczywist± wydajno¶æ tego kompresora ?

4. Jak± rzeczywist± wydajno¶æ powinien mieæ kompresor aby mo¿na by³o spokojnie sobie lakierowaæ powiedzmy auto lub piaskowaæ niedu¿e elementy ?

Z góry dziêkujê za odpowiedzi.

Ps. Najlepiej by by³o gdyby odpowiadaj±cy zaznaczy³ w swojej odpowiedzi numer pytania na który odpowiada - z góry dziêkujê raz jeszcze ;)

gorzalinek
Wys³any: 2010-04-20, 22:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Tu masz test tego kompresora
http://lakierowanko.info/...hlight=expo+50l

Ludzie go sobie chwala jest to niby jak na chinczyka dobra konstrukcja dosc mocny silnik i dobra sprezarka nabija dosc szybko butle rzeczywista wydajnosc to okolo 230 l / min zalezy od egzemplarza

Tym kompresorem w sposob ciagly np bedziesz mogl malowac pistoletem Air gunsa az3 hte2
Ktory zuzywa 200l na minute do dyszy 1.5

Jak rowniez w miare bez duzych spadkow cisnienia pistoletami Walcom Slim s Hp, Star Evo-T S4000 z sredniej polki

To jest kompresor jak na chinczyka naprawde wydajny jak na 50 l

I wiadomo nawet ze kompresor z wieksza butla lecz na 230 v nie bedzie wydajniejszy od tego bedzie mial tylko wiekszy zapas powietrza w butli a trzeba zaplacic za niego dwa razy wiecej

Matik
Wys³any: 2010-04-20, 22:48   
0
UP DOWN

1 olej sprêzarkowy - kupisz w obi
wymieniaj jak podaje producent

2 wkladasz do gniazdka i dzia³a - mowa by³a o silniku trójfazowym chyba

3 wydajnosæ tego kompresora to ok 230 l/m (wpisz w szukaja: test kompresora expo 50l)

jacenty 741
Wys³any: 2010-04-21, 06:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
,,Trochê "¶mieszne jest liczenie wydajno¶ci w ten sposób,jak Ty to zrobi³e¶ ^^ Nie chodzi o wt³oczenie 50 litrów powietrza do zbiornika,ale o wt³oczenie tam takiej ilo¶ci,¿eby w tym zbiorniku by³o przyk³adowo 8 atmosfer,czyli pewnie ok 1000 litrów,a to zajmuje ,,trochê"wiêcej czasu.

caci 
Wys³any: 2010-04-21, 07:30   
0
UP DOWN

8bar musi byæ razy 50l to daje 400l. Poniewa¿ ten kompresor ma ok 230l/min to nabicie od zera do pe³na nie powinno zajmowaæ wiecej niz 2 minuty.
Olej wymieniasz w praktyce raz na kilka lat, no chyba ¿e zamierzasz tego kompresora u¿ywaæ codziennie, ale w warunkach domowych to niespotykane :)

choya1986
Wys³any: 2010-04-21, 12:03   
0
UP DOWN

wszystko jasne i ¿ycie staje siê prostsze, wielkie dziêki ;)

mam stary jaki¶ kompresor, na którym manometr nie dzia³a ( szybka zbita wskazówka krêci siê wraz z si³a dr¿enia co¶ tam wskazuje, ale skali nie ma - trudno okre¶liæ na tej podstawie ile atmosfer mo¿e tam nabiæ ).

Chcia³em mimo to dowiedzieæ siê jakie ci¶nienie panowaæ w tej butli po pe³nym nabiciu - czy kto¶ ma jaki¶ pomys³ jak to sprawdziæ ? Jest mo¿e jaki¶ mo¿e manometr który mo¿na pod³±czyæ do koñcówki wê¿a i w ten sposób przekonaæ siê jakie tam jest ci¶nienie ?

wieczorem wrzucê zdjêcie tego kompresora to mo¿e kto¶ na podstawie zdjêcia bêdzie w stanie okre¶liæ w przybli¿eniu jak± on ma wydajno¶æ....

gorzalinek
Wys³any: 2010-04-21, 13:49   
0
UP DOWN

Ja np mam taki kompresor i moj expo pompuje mi na zaworze ustawionym na 8 bar w 96 sekund wiec jestem zadowolony bo wychodzi

8x50l = 400
400/96 = 4.16
4.16x60 s = 250 l/min

WIec mysle ze jak na 825 z przesylka i pelnym dostepem do czesci zamiennych i 2 letnia gwarancja to nie jest zle tymbardziej ze to kompresor 230v teraz nastepnym zakupem jak troche z kasa podbije bedzie expo 110 l :) na sile

choya1986
Wys³any: 2010-04-21, 19:05   
0
UP DOWN

ale kompresor o takich samych parametrach technicznych tylko ¿e na na si³e (380V ) chyba nie oznacza ¿e jest mocniejszy ? Jak chcesz to i ten, który obecnie masz kompresor mo¿na pod³±czyæ pod 380V...

Z tego co pamiêtam ze szko³y to sieæ trójfazow± wymy¶lono po to aby uzyskaæ magnetyczne pole wiruj±ce, które pozwala uruchamiaæ silniki synchroniczne i asynchroniczne. Mo¿na by te¿ zrobiæ sieæ 5 fazow±, 6 fazow±, 7 fazow± albo i 20 fazow±, tylko, ¿e przy 3 fazowej koszty s± najni¿sze w stosunku do uzyskania mocy jak± mo¿na wytworzyæ

gorzalinek
Wys³any: 2010-04-21, 20:38   
0
UP DOWN

Wiesz silniki trojfazowe osiagaja wieksza moc dlatego moga uciagnac wieksze sprezarki
i dlatego sa czesto wydajniejsze chodz nie zawsze oznacza ze musza byc duzo zalezy od silnika i sprezarki butla to juz inna bajka bo nie zawsze wiekszy oznacza lepszy

choya1986
Wys³any: 2010-04-22, 00:27   
0
UP DOWN

no w³a¶nie tak sobie my¶la³em nad tym i te¿ jestem zdania, ¿e wiêksza butla nie oznacza lepszych warunków pracy ( ci±g³o¶ci pracy ), bo nabijê butlê i wydmucham powietrze raz dwa i pó¼niej znów czekaæ aby dobi³a. Pojemno¶æ butli musi byæ zestrojona z wydolno¶ci± sprê¿arki tak aby w krótkim czasie sprê¿arka nape³ni³a ponownie butlê. Ta expo wydajê mi siê na podstawie wiedzy zdobytej wczoraj i dzi¶ dosyæ optymalnym rozwi±zaniem. Jutro zrobiê test kompresora który mam. Ciekawe w ile nabije powietrze, ale czujê ¿e to bêdzie gdzie¶ czas rzêdu 8 minut je¶li nie wiêcej ;)

djluzak
Wys³any: 2010-08-03, 16:02   
0
UP DOWN

Hej mam pytanie. W zestawie sa dwa korki jeden maly i drugi z kulka. Gdzie znajde ta miarke, bo nie moge tego wyczaic? Jak ona wyglada, bo nie wiem ile mam wlac oleju. Z tylu kompresora jest jakis wkrecany plastik, ale to chyba nie to.,

Nurglepl 
Wys³any: 2010-08-03, 17:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Ten plastik z ty³u ma punkcik i do tego punkcika ma byæ olej (czyli do po³owy). Têdy gdzie wlewasz olej masz od nowo¶ci ten ma³y koreczek, a masz wkrêciæ ten z kuleczk±.

obcy_69
Wys³any: 2010-08-03, 19:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
A wie ktos moze...gdzie moge zakupic butle do kompresora. Bo wlasnie dzisiaj zlasowala mi sie.. :/

crystal
Wys³any: 2010-08-04, 19:35   
0
UP DOWN

S± ranni?
Potrzebujesz firmówkê czy LPG?

obcy_69
Wys³any: 2010-08-04, 21:57   
0
UP DOWN

Ranny to byl tylko czas, w ktorym to sie stalo.. :spoko:

Wlasnie tak sie zastanawialem ..czy moze z LPG przerobic..
Jednak sklanialbym sie do firmowki..miedzy 120 a 150 literkow..

crystal
Wys³any: 2010-08-05, 19:44   
0
UP DOWN

W kwestii firmówek nic poza googlami Ci nie doradzê niestety.
Opowiedz mo¿e jak wygl±da wybuch przegni³ego zbiornika, daj jakie¶ zdjêcie.

obcy_69
Wys³any: 2010-08-05, 22:43   
0
UP DOWN

crystal...nic strasznego, ot poprostu uszlo powietrze i troche emulsji..
Nawet nie zagladalem jeszcze..pracuje nadal.
Takze niewielka musi byc dziurka..

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: