Autor |
Wiadomość |
 |
choya1986
|
Wysłany: 2010-04-20, 23:30 Expo - kompresor - kilka pytaĂą
|
0
|
|
|
|
Witam Wszystkich. PrzeglÂądaÂłem forum pod kÂątem polecanych kompresorĂłw ( powiedzmy w kategorii dobre, a tanie ). Kompresorem zachwalanym jest kompresor EXPO. ChciaÂłem zapytaĂŚ o kompresor tej firmy, ktĂłry moÂżna kupiĂŚ na tej aukcji http://allegro.pl/item991...in_wys_0zl.html
Od razu mĂłwiĂŞ, Âże w temacie lakiernictwa jestem zielony, wiĂŞc proszĂŞ siĂŞ nie dziwiĂŚ.
1. W opisie jest napisane "Konstrukcja z DWOMA t³okami ch³odzonymi olejem zapewnia stabilnoœÌ oraz d³ug¹ ¿ywotnoœÌ urz¹dzenia. "
a) Jakiego typu to jest olej ?
b) Jak czĂŞsto naleÂży go uzupeÂłniaĂŚ / zmieniaĂŚ
2. Kompresor zasilany jest napiêciem 230V z gniazdka. W jednym z tematów czyta³em, ¿e zanim siê pod³¹czy kompresor nale¿y pod³¹czyÌ jakieœ przewody w skrzynce, bo w przeciwnym razie pojawi siê wysokie napiêcie na metalowych elementach. Czy ta uwaga dotyczy równie¿ i tego kompresora - ktoœ mo¿e taki kompresor posiada i mo¿e rozwiaÌ moje w¹tpliwoœci ?
3. Jak siê liczy RZECZYWIST¥ wydajnoœÌ kompresora ? W opisie aukcji napisane jest, ¿e kompresor ma wydajnoœÌ 356 litrów / minutê. Na mój rozum to jest to coœ podejrzany wynik. PojemnoœÌ butli wynosi 50 litrów. Jeœli sprê¿arka mo¿e wytworzyÌ oko³o 350 litrów na minutê jak twierdz¹ w opisie aukcji to wychodzi na to, ¿e czas nabicia takiego 50 litrowego zbiornika wynosi mniej ni¿ 10 sekund ( dok³adnie 8,5 sekundy). Mo¿e mi ktoœ wyt³umaczyÌ zatem ³opatologicznie jak okreœliÌ rzeczywist¹ wydajnoœÌ tego kompresora ?
4. Jak¹ rzeczywist¹ wydajnoœÌ powinien mieÌ kompresor aby mo¿na by³o spokojnie sobie lakierowaÌ powiedzmy auto lub piaskowaÌ niedu¿e elementy ?
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedzi.
Ps. Najlepiej by byÂło gdyby odpowiadajÂący zaznaczyÂł w swojej odpowiedzi numer pytania na ktĂłry odpowiada - z gĂłry dziĂŞkujĂŞ raz jeszcze |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-04-20, 23:42
|
0
|
|
|
|
Tu masz test tego kompresora
http://lakierowanko.info/...hlight=expo+50l
Ludzie go sobie chwala jest to niby jak na chinczyka dobra konstrukcja dosc mocny silnik i dobra sprezarka nabija dosc szybko butle rzeczywista wydajnosc to okolo 230 l / min zalezy od egzemplarza
Tym kompresorem w sposob ciagly np bedziesz mogl malowac pistoletem Air gunsa az3 hte2
Ktory zuzywa 200l na minute do dyszy 1.5
Jak rowniez w miare bez duzych spadkow cisnienia pistoletami Walcom Slim s Hp, Star Evo-T S4000 z sredniej polki
To jest kompresor jak na chinczyka naprawde wydajny jak na 50 l
I wiadomo nawet ze kompresor z wieksza butla lecz na 230 v nie bedzie wydajniejszy od tego bedzie mial tylko wiekszy zapas powietrza w butli a trzeba zaplacic za niego dwa razy wiecej |
|
|
|
 |
Matik
|
Wysłany: 2010-04-20, 23:48
|
0
|
|
|
|
1 olej sprĂŞzarkowy - kupisz w obi
wymieniaj jak podaje producent
2 wkladasz do gniazdka i dziaÂła - mowa byÂła o silniku trĂłjfazowym chyba
3 wydajnosĂŚ tego kompresora to ok 230 l/m (wpisz w szukaja: test kompresora expo 50l) |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-21, 07:29
|
0
|
|
|
|
,,TrochĂŞ "Âśmieszne jest liczenie wydajnoÂści w ten sposĂłb,jak Ty to zrobiÂłeÂś Nie chodzi o wtÂłoczenie 50 litrĂłw powietrza do zbiornika,ale o wtÂłoczenie tam takiej iloÂści,Âżeby w tym zbiorniku byÂło przykÂładowo 8 atmosfer,czyli pewnie ok 1000 litrĂłw,a to zajmuje ,,trochĂŞ"wiĂŞcej czasu. |
|
|
|
 |
caci
|
Wysłany: 2010-04-21, 08:30
|
0
|
|
|

|
8bar musi byĂŚ razy 50l to daje 400l. PoniewaÂż ten kompresor ma ok 230l/min to nabicie od zera do peÂłna nie powinno zajmowaĂŚ wiecej niz 2 minuty.
Olej wymieniasz w praktyce raz na kilka lat, no chyba Âże zamierzasz tego kompresora uÂżywaĂŚ codziennie, ale w warunkach domowych to niespotykane |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2010-04-21, 13:03
|
0
|
|
|
|
wszystko jasne i Âżycie staje siĂŞ prostsze, wielkie dziĂŞki
mam stary jakiÂś kompresor, na ktĂłrym manometr nie dziaÂła ( szybka zbita wskazĂłwka krĂŞci siĂŞ wraz z siÂła drÂżenia coÂś tam wskazuje, ale skali nie ma - trudno okreÂśliĂŚ na tej podstawie ile atmosfer moÂże tam nabiĂŚ ).
Chcia³em mimo to dowiedzieÌ siê jakie ciœnienie panowaÌ w tej butli po pe³nym nabiciu - czy ktoœ ma jakiœ pomys³ jak to sprawdziÌ ? Jest mo¿e jakiœ mo¿e manometr który mo¿na pod³¹czyÌ do koùcówki wê¿a i w ten sposób przekonaÌ siê jakie tam jest ciœnienie ?
wieczorem wrzucê zdjêcie tego kompresora to mo¿e ktoœ na podstawie zdjêcia bêdzie w stanie okreœliÌ w przybli¿eniu jak¹ on ma wydajnoœÌ.... |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-04-21, 14:49
|
0
|
|
|
|
Ja np mam taki kompresor i moj expo pompuje mi na zaworze ustawionym na 8 bar w 96 sekund wiec jestem zadowolony bo wychodzi
8x50l = 400
400/96 = 4.16
4.16x60 s = 250 l/min
WIec mysle ze jak na 825 z przesylka i pelnym dostepem do czesci zamiennych i 2 letnia gwarancja to nie jest zle tymbardziej ze to kompresor 230v teraz nastepnym zakupem jak troche z kasa podbije bedzie expo 110 l na sile |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2010-04-21, 20:05
|
0
|
|
|
|
ale kompresor o takich samych parametrach technicznych tylko ¿e na na si³e (380V ) chyba nie oznacza ¿e jest mocniejszy ? Jak chcesz to i ten, który obecnie masz kompresor mo¿na pod³¹czyÌ pod 380V...
Z tego co pamiĂŞtam ze szkoÂły to sieĂŚ trĂłjfazowÂą wymyÂślono po to aby uzyskaĂŚ magnetyczne pole wirujÂące, ktĂłre pozwala uruchamiaĂŚ silniki synchroniczne i asynchroniczne. MoÂżna by teÂż zrobiĂŚ sieĂŚ 5 fazowÂą, 6 fazowÂą, 7 fazowÂą albo i 20 fazowÂą, tylko, Âże przy 3 fazowej koszty sÂą najniÂższe w stosunku do uzyskania mocy jakÂą moÂżna wytworzyĂŚ |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-04-21, 21:38
|
0
|
|
|
|
Wiesz silniki trojfazowe osiagaja wieksza moc dlatego moga uciagnac wieksze sprezarki
i dlatego sa czesto wydajniejsze chodz nie zawsze oznacza ze musza byc duzo zalezy od silnika i sprezarki butla to juz inna bajka bo nie zawsze wiekszy oznacza lepszy |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2010-04-22, 01:27
|
0
|
|
|
|
no w³aœnie tak sobie myœla³em nad tym i te¿ jestem zdania, ¿e wiêksza butla nie oznacza lepszych warunków pracy ( ci¹g³oœci pracy ), bo nabijê butlê i wydmucham powietrze raz dwa i póŸniej znów czekaÌ aby dobi³a. PojemnoœÌ butli musi byÌ zestrojona z wydolnoœci¹ sprê¿arki tak aby w krótkim czasie sprê¿arka nape³ni³a ponownie butlê. Ta expo wydajê mi siê na podstawie wiedzy zdobytej wczoraj i dziœ dosyÌ optymalnym rozwi¹zaniem. Jutro zrobiê test kompresora który mam. Ciekawe w ile nabije powietrze, ale czujê ¿e to bêdzie gdzieœ czas rzêdu 8 minut jeœli nie wiêcej |
|
|
|
 |
djluzak
|
Wysłany: 2010-08-03, 17:02
|
0
|
|
|
|
Hej mam pytanie. W zestawie sa dwa korki jeden maly i drugi z kulka. Gdzie znajde ta miarke, bo nie moge tego wyczaic? Jak ona wyglada, bo nie wiem ile mam wlac oleju. Z tylu kompresora jest jakis wkrecany plastik, ale to chyba nie to., |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2010-08-03, 18:47
|
0
|
|
|
|
Ten plastik z tyÂłu ma punkcik i do tego punkcika ma byĂŚ olej (czyli do poÂłowy). TĂŞdy gdzie wlewasz olej masz od nowoÂści ten maÂły koreczek, a masz wkrĂŞciĂŚ ten z kuleczkÂą. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-08-03, 20:03
|
0
|
|
|
|
A wie ktos moze...gdzie moge zakupic butle do kompresora. Bo wlasnie dzisiaj zlasowala mi sie.. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-08-04, 20:35
|
0
|
|
|

|
SÂą ranni?
Potrzebujesz firmĂłwkĂŞ czy LPG? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-08-04, 22:57
|
0
|
|
|
|
Ranny to byl tylko czas, w ktorym to sie stalo..
Wlasnie tak sie zastanawialem ..czy moze z LPG przerobic..
Jednak sklanialbym sie do firmowki..miedzy 120 a 150 literkow.. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-08-05, 20:44
|
0
|
|
|

|
W kwestii firmĂłwek nic poza googlami Ci nie doradzĂŞ niestety.
Opowiedz moÂże jak wyglÂąda wybuch przegniÂłego zbiornika, daj jakieÂś zdjĂŞcie. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-08-05, 23:43
|
0
|
|
|
|
crystal...nic strasznego, ot poprostu uszlo powietrze i troche emulsji..
Nawet nie zagladalem jeszcze..pracuje nadal.
Takze niewielka musi byc dziurka.. |
|
|
|