Autor |
Wiadomość |
 |
Krzysiek_wawa
|
Wysłany: 2009-06-13, 00:35 Pytanie o malowanie po oczyszczeniu z rdzy
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich, jestem nowy i od razu mam pytanie:
Od razu zaznaczam, Âże kiedyÂś juÂż robiÂłem podobne rzeczy wiĂŞc mam jakieÂś mini doÂświadczenie, naprawa musi byĂŚ budÂżetowa i wytrzymaĂŚ troszkĂŞ czasu, a przy okazji nieÂźle wyglÂądaĂŚ. Lakier mam juÂż dobrany w spraju.
ZakÂładamy - na blasze pojawiajÂą siĂŞ purchle, chodzi o dolny rant drzwi i blachĂŞ nad nim. Dziur nie ma. Zdzieramy je szczotka drucianÂą na wiertarce (da radĂŞ zerwaĂŚ badziewny lakier forda?), czy muszĂŞ szlifierkÂą (wolaÂłbym nie robiĂŚ tego na tak duÂżym kawaÂłku drzwi).
Teraz co dalej? Na swój rozum zrobi³bym tak - brunox, jak wyschnie przeszlifowaÌ papierem œciernym, odt³uszczamy, na to farba "okrêtówka", wyschnie szlifujemy, odt³uszczamy. Tutaj na³o¿y³bym szpachli wykoùczeniowej, oczywiœcie szlifowanie a¿ poka¿e siê ³adna, p³aska powierzchnia, oczywiœcie odt³uszczamy. PóŸniej na to szary podk³ad w spraju, szlif i odt³uszczanie i kilka warstw lakieru póki nie bêdzie jak reszta drzwi..
Czy takie coÂś ma szanse nie rdzewieĂŚ ponownie? MoÂże moÂżna to zrobiĂŚ proÂściej pomijajÂąc jakiÂś punkt? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-06-13, 07:01 Re: Pytanie o malowanie po oczyszczeniu z rdzy
|
0
|
|
|
|
Krzysiek_wawa napisał/a: | ...Czy takie coÂś ma szanse nie rdzewieĂŚ ponownie? MoÂże moÂżna to zrobiĂŚ proÂściej pomijajÂąc jakiÂś punkt? |
oczywiscie,wymieniajac drzwi na nowe
To jak kombinujesz jest do bani.Sprayem to sobie mozna rower pochlapac,ale jak tam chcesz.
Jezeli masz purchle ze rdza,to najlepiej bylo by to oczyscic szlifierka do bialej blachy,nastepnie nalozyc na to podklad reaktywny,akrylowy,wyszlifowac i polakierowac (tym sprayem jak juz tak koniecznie chcesz) .
Jezeli naprawe wykonasz tak jak pisales,i to do tego na podkladzie w sprayu,to te purchle rdzy bedziesz mial spowrotem po jednej zimie. |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-06-13, 09:22
|
0
|
|
|

|
Sprayami to nie bĂŞdzie lakierowanie tylko "papranie"
-zeszlifuj paierem Âściernym na klocku a nie szlifierkÂą (nie jest tego duÂżo)
-grunt reaktywny (bez szlifowanie)
-za 20min podkÂład wypeÂłniajÂący
-szlifowanie
-lakier nawierzchniowy |
|
 |
pawel2910
|
Wysłany: 2010-08-21, 00:29
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ odœwie¿ê trochê temat. W swoim mondeo mk3 mam ma³e purchelki przy listwach progowych, rdza nie jest zaawansowana, chcia³bym to dobrze zabezpieczyÌ i na to daÌ szersz¹ listwê aby to zakryÌ, czy sposób który kolega poda³ wy¿ej czyli grunt reaktywny i podk³ad wype³niaj¹cy bêdzie dobrym sposobem ? Nie posiadam sprê¿arki a wiêc mia³bym zakupiÌ te materia³y w sprayu czy po prostu na pêdzel i póŸniej wszystko szlifowaÌ papierem œciernym aby by³o równo ? Czy konieczne jest po³o¿enie lakieru nawierzchniowego po podk³adzie wype³niaj¹cym ? Bo tego miejsca i tak nie bêdzie widaÌ po za³o¿eniu listwy progowej. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-08-21, 20:08
|
0
|
|
|

|
W twojej sytuacji zrobiÂł bym wg tego co pisze gizbern i uÂżyÂł pĂŞdzla, nawierzchniowy jest wskazany bo podkÂłady nie dajÂą dobrej izolacji od wilgoci. |
|
|
|
 |
pawel2910
|
Wysłany: 2010-08-21, 21:22
|
0
|
|
|
|
A je¿eli bêdê musia³ u¿yÌ trochê szpachlówki to w którym momencie mam j¹ po³o¿yÌ po gruncie reaktywnym czy po podk³adzie ? Jakiej firmy polecacie grunt reaktywny i podk³ad, tak aby by³o w miarê tanio i dobrze, potrzebna jest mi niedu¿a iloœÌ, raptem parê purchelków jest ? |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-08-21, 22:22
|
0
|
|
|

|
Poco kit jeÂśli niewidoczne miejsce?
JeÂśli juÂż musisz to szpachle zamykasz pomiĂŞdzy warstwami podkÂładu akrylowego - czyli musisz daĂŚ dodatkowÂą warstwĂŞ podkÂładu na szpachle.
Z tanich mi odpowiada linia Duxone, innych tanich linii nie znam wiĂŞc siĂŞ nie wypowiem. |
|
|
|
 |
pawel2910
|
Wysłany: 2010-08-22, 16:52
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki za odp., moÂże ktoÂś jeszcze doradzi innÂą firmĂŞ ? |
|
|
|
 |
pawel2910
|
Wysłany: 2010-08-25, 18:01
|
0
|
|
|
|
Panowie mam jeszcze jedno pytanko, u mnie w mieÂście jest trudno cokolwiek kupiĂŚ, kupiÂłem podkÂład wypeÂłniajÂący akrylowy, gruntu reaktywnego nie byÂło nigdzie, kupiÂłem tylko reaktywnÂą farbĂŞ do gruntowania Corina, czy to moÂże posÂłuÂżyĂŚ jako grunt pod podkÂład akrylowy ? Pisze na opakowaniu, Âże moÂżna po niej malowaĂŚ wszystkim, czy moÂżna zastosowaĂŚ jÂą na oczyszczonÂą powierzchniĂŞ z rdzy ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-08-26, 05:37
|
0
|
|
|

|
ZaleÂży kolego co chcesz malowaĂŚ ? JeÂśli brame ,taczke ,itp. to jest to "idealny" podkÂład Pozdrawiam! |
|
|
|