Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Krzysiek_wawa
Wys³any: 2009-06-12, 23:35   Pytanie o malowanie po oczyszczeniu z rdzy
0
UP DOWN

Witam wszystkich, jestem nowy i od razu mam pytanie:

Od razu zaznaczam, ¿e kiedy¶ ju¿ robi³em podobne rzeczy wiêc mam jakie¶ mini do¶wiadczenie, naprawa musi byæ bud¿etowa i wytrzymaæ troszkê czasu, a przy okazji nie¼le wygl±daæ. Lakier mam ju¿ dobrany w spraju.

Zak³adamy - na blasze pojawiaj± siê purchle, chodzi o dolny rant drzwi i blachê nad nim. Dziur nie ma. Zdzieramy je szczotka drucian± na wiertarce (da radê zerwaæ badziewny lakier forda?), czy muszê szlifierk± (wola³bym nie robiæ tego na tak du¿ym kawa³ku drzwi).

Teraz co dalej? Na swój rozum zrobi³bym tak - brunox, jak wyschnie przeszlifowaæ papierem ¶ciernym, odt³uszczamy, na to farba "okrêtówka", wyschnie szlifujemy, odt³uszczamy. Tutaj na³o¿y³bym szpachli wykoñczeniowej, oczywi¶cie szlifowanie a¿ poka¿e siê ³adna, p³aska powierzchnia, oczywi¶cie odt³uszczamy. Pó¼niej na to szary podk³ad w spraju, szlif i odt³uszczanie i kilka warstw lakieru póki nie bêdzie jak reszta drzwi..

Czy takie co¶ ma szanse nie rdzewieæ ponownie? Mo¿e mo¿na to zrobiæ pro¶ciej pomijaj±c jaki¶ punkt?

gola 
Wys³any: 2009-06-13, 06:01   Re: Pytanie o malowanie po oczyszczeniu z rdzy
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Krzysiek_wawa napisa³/a:
...Czy takie co¶ ma szanse nie rdzewieæ ponownie? Mo¿e mo¿na to zrobiæ pro¶ciej pomijaj±c jaki¶ punkt?

oczywiscie,wymieniajac drzwi na nowe :D
To jak kombinujesz jest do bani.Sprayem to sobie mozna rower pochlapac,ale jak tam chcesz.
Jezeli masz purchle ze rdza,to najlepiej bylo by to oczyscic szlifierka do bialej blachy,nastepnie nalozyc na to podklad reaktywny,akrylowy,wyszlifowac i polakierowac (tym sprayem jak juz tak koniecznie chcesz) .
Jezeli naprawe wykonasz tak jak pisales,i to do tego na podkladzie w sprayu,to te purchle rdzy bedziesz mial spowrotem po jednej zimie.

gizbern 
Wys³any: 2009-06-13, 08:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Czêstochowa-Poland
Sprayami to nie bêdzie lakierowanie tylko "papranie"
-zeszlifuj paierem ¶ciernym na klocku a nie szlifierk± (nie jest tego du¿o)
-grunt reaktywny (bez szlifowanie)
-za 20min podk³ad wype³niaj±cy
-szlifowanie
-lakier nawierzchniowy

pawel2910
Wys³any: 2010-08-20, 23:29   
0
UP DOWN

Cze¶æ od¶wie¿ê trochê temat. W swoim mondeo mk3 mam ma³e purchelki przy listwach progowych, rdza nie jest zaawansowana, chcia³bym to dobrze zabezpieczyæ i na to daæ szersz± listwê aby to zakryæ, czy sposób który kolega poda³ wy¿ej czyli grunt reaktywny i podk³ad wype³niaj±cy bêdzie dobrym sposobem ? Nie posiadam sprê¿arki a wiêc mia³bym zakupiæ te materia³y w sprayu czy po prostu na pêdzel i pó¼niej wszystko szlifowaæ papierem ¶ciernym aby by³o równo ? Czy konieczne jest po³o¿enie lakieru nawierzchniowego po podk³adzie wype³niaj±cym ? Bo tego miejsca i tak nie bêdzie widaæ po za³o¿eniu listwy progowej.

crystal
Wys³any: 2010-08-21, 19:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
W twojej sytuacji zrobi³ bym wg tego co pisze gizbern i u¿y³ pêdzla, nawierzchniowy jest wskazany bo podk³ady nie daj± dobrej izolacji od wilgoci.

pawel2910
Wys³any: 2010-08-21, 20:22   
0
UP DOWN

A je¿eli bêdê musia³ u¿yæ trochê szpachlówki to w którym momencie mam j± po³o¿yæ po gruncie reaktywnym czy po podk³adzie ? Jakiej firmy polecacie grunt reaktywny i podk³ad, tak aby by³o w miarê tanio i dobrze, potrzebna jest mi niedu¿a ilo¶æ, raptem parê purchelków jest ?

crystal
Wys³any: 2010-08-21, 21:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Poco kit je¶li niewidoczne miejsce?
Je¶li ju¿ musisz to szpachle zamykasz pomiêdzy warstwami podk³adu akrylowego - czyli musisz daæ dodatkow± warstwê podk³adu na szpachle.
Z tanich mi odpowiada linia Duxone, innych tanich linii nie znam wiêc siê nie wypowiem.

pawel2910
Wys³any: 2010-08-22, 15:52   
0
UP DOWN

Dziêki za odp., mo¿e kto¶ jeszcze doradzi inn± firmê ?

pawel2910
Wys³any: 2010-08-25, 17:01   
0
UP DOWN

Panowie mam jeszcze jedno pytanko, u mnie w mie¶cie jest trudno cokolwiek kupiæ, kupi³em podk³ad wype³niaj±cy akrylowy, gruntu reaktywnego nie by³o nigdzie, kupi³em tylko reaktywn± farbê do gruntowania Corina, czy to mo¿e pos³u¿yæ jako grunt pod podk³ad akrylowy ? Pisze na opakowaniu, ¿e mo¿na po niej malowaæ wszystkim, czy mo¿na zastosowaæ j± na oczyszczon± powierzchniê z rdzy ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-08-26, 04:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Zale¿y kolego co chcesz malowaæ ? Je¶li brame ,taczke ,itp. to jest to "idealny" podk³ad :tak: Pozdrawiam! :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: