Autor |
Wiadomo¶æ |
|
the,bo
|
Wys³any: 2010-09-05, 11:55 problemik z malowaniem
|
0
|
|
|
|
witam
mójproblem jest nastepujacy
na swoje poczatki malowania zakupilem 2 pistoleciki HVLP FOBO LUX i hp (do bezbarwnego)
http://allegro.pl/profesj...1201034641.html
i nakladajac farbe <hvlp hp wychodzi lepiej mgielka ale to zalezy chuba od tego ze 4 bary ustawione> mam wrazenie ze pluje farba i wszelkie regulowanie za bardzo nie przynosi efektu
wszelkie podkrezenie ilosci farby powoduje plucie niewiem przecie 2 bary mam ustawione
znosnie wyglada jak minimalizuje dawke farby i zwiekszam cisnienie (regulacja pod pistoletem )do 2.5 bara
ale i tak nie robi mgielki jak np http://www.youtube.com/wa...=related.....tu
bo musze klasc z 3 warstwy zeby pokrylo powierzchnie <i tak wychodzi pomaranczowa skurka >
gdzie tkwi problem w pistolecie {moze zainwestowac w star-evo?} czy moze w instalacji powietrza <moze musze przerobic na rurki a nie na weza fi10(tak mam) ok 6m w tym wszelkie trujniki rozejscia na fi 8 (moze to zatrzymuje powietrze
zauwarzylem jeszcze jedno jak maluje to mi powitrze spada tj
mam ustawione ze kompresor zalansza sie od 4 a wylancza na 6
a pod pistoletem mam 2 i tak jak maluje dluzej spada ponizej 2 a nic nie reguluje
pomocy |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-05, 12:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
the,bo napisa³/a: | nakladajac farbe <hvlp hp wychodzi lepiej mgielka ale to zalezy chuba od tego ze 4 bary ustawione> mam wrazenie ze pluje farba i wszelkie regulowanie za bardzo nie przynosi efektu
wszelkie podkrezenie ilosci farby powoduje plucie niewiem przecie 2 bary mam ustawione |
To 2 czy 4...masz tego cisnienia pod pistoletem ??.
Zacznij moze od kompresora ..ustaw wieksze cisnienie pracy (moze takie miedzy 6 a 7 bar )..
Doprowadz luft do jakiegos filtra z reduktorem, ktory to zamocuj na scianie pomieszczenia w ktorym lakierujesz ( moze byc i wezem jak piszesz hehe)..ustaw na nim okolo 5 bar..
W koncu na reduktorze pod pistoletem ( tu zalezy od modelu)...ustaw odpowiednia wartosc tego cisnienie..np. 2 - 2.5 bara.
Mozliwym jest , ze masz zamaly kompresor ..stad zaniki tego luftu..
To taka najbardziej prymitywna porada..(wybacz). |
|
|
|
|
the,bo
|
Wys³any: 2010-09-05, 12:44
|
0
|
|
|
|
4 do 6 mam na kompresorze a 2 pod pistoletem |
|
|
|
|
the,bo
|
Wys³any: 2010-09-05, 12:47
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-05, 13:11
|
0
|
|
|
|
Poczekaj...bo zerknalem teraz na link do tych pistoletow, one potrzebuja duzo wiekszego cisnienia niz markowe pistolety.. czyli 3 - 5 barow. Takze wez poprawke na to co pisalem ze stopnioweniem luftu po drodze
the,bo napisa³/a: | bije nawet nawet |
Nie znczy to, ze wystarczajaco. Moze wykorzystaj jeszcze ten dodatkowy baniak po drodze jako swojego rodzaju bufor, na magazynowanie wiekszej ilosci luftu.. |
|
|
|
|
the,bo
|
Wys³any: 2010-09-05, 15:28
|
0
|
|
|
|
ale co do pistoletów to moze byc ????
no wiem wiem to nie sata no ale pomaluje pzrecie zeby lustro bylo
bo zastanawia mnie jeszcze jedno piszecie ze najlepszy waz 10mm no ale reduktor pod pistoletem ma srednice 4mm otwór (wiem bo dorabialem koncuweczke bo mi sie urwala )czy to nie zmniejsza powietrza
piszcie jeszcze czy cos moze byc
mam.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 99 raz(y) 24.46 KB |
|
|
|
|
|
the,bo
|
Wys³any: 2010-09-08, 21:20
|
0
|
|
|
|
i jak z ta srednica 4 ona moze przecie zmniejszyc cisnienie?????????
nie wiecie nic na ten temat |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-09, 06:56
|
0
|
|
|
|
Moze zdemontuj ten reduktor ..i sprawdz co sie dzieje bez niego.. |
|
|
|
|
g_marker
|
Wys³any: 2010-09-22, 17:40
|
0
|
|
|
Crazy_Peon
|
Kolega dobrze Ci radzi najlepszy sposób to zamonotwaæ reduktor na ¶cianie, je¶li sprê¿arka bije do 8 atmosfer to ustaw 5 na reduktorze przyda³ by siê nanometr przed pistolet, ¿eby sprawdziæ jak z piêciu na reduktorze obni¿a ci¶nienie trzymaj±c spust odpalany w pistolecie, nie wiem co to za pistolet ale hvlp jade na 2,2 ci¶nienia trzymaj±c odpalony spust, jak pistolet przerywa to wydawa³o by siê ¿e lakier masz zbyt gêsty do dyszy w pistolecie, wykonaj to samo na rozpuszczalniku, jak efekt zniknie, to wiesz w czym problem, a je¶li nie to przy takiej wydajno¶ci kompresora zainwestuj w ten nanometr i czekaj gdy ci¶nienie znacz±co spada. |
|
|
|
|
tomek70
|
Wys³any: 2010-10-05, 10:46
|
0
|
|
|
|
To mój pierwszy post, wiêc witam wszystkich. Jestem szczê¶liwym posiadaczem profesjonalnego pistoletu lakierniczego, renomowanej firmy FOBO, ekskluzywny model LUX hvlp 1.3. W oryginale ciê¿ko cokolwiek z nim zrobiæ, ale POLAK potrafi. Pistolet ma straszne d³awienie powietrza w kanale w korpusie. Powiêkszy³em otwór z 3mm. na 4mm. Co siê okaza³o? Pistolet zacz±³ pobieraæ ok. 400 l powietrza na minutê. (trzeba zbudowaæ nowy kompresor ) W tym momencie zacz±³ lakierowaæ , a nie malowaæ. Czarny akryl przy 2bar wylewa na lustro. Pozdr. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-10-05, 20:17
|
0
|
|
|