Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 15:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Wyszkolony czlowieku...co maja wspolnego rysy z pod podkladu, ktore maja w dodatku inny ksztalt bo pochadza od maszynki (okragle, spiralne)...z rysami wzdluznymi po papierze wodnym o gradacji 600 ktory zalecasz do tarcia podkladu przed nalozeniem lakieru..??
Czy myslisz , ze nikt nie jest w stanie odroznic tych rys..??
Zmatuj sobie podklad pod lakier 240 czy 400 na wode.. a sie przekonasz czy nie bedzie tego widac pod lakierem..czy siada razem z podkladem..??
O czym Ty piszesz wyszkolony czlowieku.. :shock:
Uwazasz , ze AKRYLEM czy jakimkolwiek lakierem jestes w stanie zalac rysy po 600 na wode i nie bedzie po nich sladu..?? Moze przez pierwszy tydzien ale jak tylko element dostanie tem...to bedziesz je wszystkie mial na wierzchu..
I nie potrzeba tutaj zadnego hiper mega szkolenia ktore przechodziles ...zeby sie o tym przekonac.. ^^ :spoko:

Siekiera napisa³/a:
Jedynie rysy które powstaj± na obrze¿u podk³adu, na starej bazie, s± win± obróbki podk³adu czyli zarówno 600 i 800 i 1000 tak¿e s± za grube do matowania strefy brzegowej. Jest na to rada, trzeba to zaizolowaæ epoksydem i wtedy ich nie widaæ.

A kto kladzie podklad w taki sposob by pozostala nieoslonieta stara baza..??
No chyba , ze Ty.. :spoko:
Epoksyd to mozna dac w celu izolacji roznych przecierek ale jeszcze przed podkladem akrylowym. Tzn..nakladajac jedna warstwe EPOKSYDU a na niego po uplywie okolo 1 godziny .. m/m akrylowy w dwoch-trzech warstwach..
Podklad AKRYLOWY dodatkowo mozesz przyciemniac w kazdej kolejnej warstwie..co podczas matowania daje Ci kontrole co do ktorej warstwy juz sie dotarles..
A to po to szkolony czlowieczku ^^ ...bys sie nie poprzecieral do starej bazy...i nei mial kolejnego problemu.. :spoko: ^^
Ale i tak nic Ci to nie da, jezeli przygotujesz sobie powierzchnie pod te wszystkie podklady papierem 150 ..tak jak sugerowales tutaj forumowiczom....zapomnij :D
Szkol sie w dalszym ciagu...bo duzo Ci jeszcze brakuje w tej wiedzy teoretycznej .. :tak:

Do
Siekiera napisa³/a:
fachofca z 20 letni± praktyk±

Ps...fachowca.. :D

Siekiera
Wys³any: 2010-09-20, 19:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
obcy ty jeste¶ naprawdê nie z tej ziemi ^^ ^^ ^^

Po pierwsze ja odpowiedzia³em cz³owiekowi który prosi o szybk± informacjê a nie o pracê doktorsk± na temat szlifowania podk³adów ¿e bêdzie dobrze jak zastosuje papier P800 na mokro i co ci w tym nie pasuje??? Dopiero jak siê wtr±ci³e¶ i wyskoczy³e¶ z P1200 to napisa³em ¿e jak siê zastosuje dobry papier np. 3M to pod akryl mo¿na nawet P600 u¿yæ.
Nie pisa³em nic o bazie a jedynie o akrylu i dalej to podtrzymujê ¿e P600 3M mo¿na spokojnie u¿yæ pod akryl bo ma bardzo równe ziarno przez co niektórzy lakiernicy wrêcz nie lubi± 3M-a bo wydaje im siê ¿e ich P800 nie "ci±gnie" bo przyzwyczaili siê do innych marek. By³ chyba na forum nawet temat o tym.

obcy_69 napisa³/a:
No chyba , ze Ty.. :spoko:
Epoksyd to mozna dac w celu izolacji roznych przecierek ale jeszcze przed podkladem akrylowym. Tzn..nakladajac jedna warstwe EPOKSYDU a na niego po uplywie okolo 1 godziny .. m/m akrylowy w dwoch-trzech warstwach..
Podklad AKRYLOWY dodatkowo mozesz przyciemniac w kazdej kolejnej warstwie..co podczas matowania daje Ci kontrole co do ktorej warstwy juz sie dotarles..
A to po to szkolony czlowieczku ^^ ...bys sie nie poprzecieral do starej bazy...i nei mial kolejnego problemu.. :spoko: ^^
Ale i tak nic Ci to nie da, jezeli przygotujesz sobie powierzchnie pod te wszystkie podklady papierem 150 ..tak jak sugerowales tutaj forumowiczom....zapomnij :D
Szkol sie w dalszym ciagu...bo duzo Ci jeszcze brakuje w tej wiedzy teoretycznej ..

Nie wk.....j mnie baranie bez szko³y i nie wk³adaj w moje usta s³ów których nie pisa³em!

Zacytuj w którym miejscu napisa³em ¿e pod podk³ad mo¿na szpachlê skoñczyæ P150 na rêkê... no gdzie, proszê o cytat :evil: chyba ¿e masz na my¶li tê granulacjê P150 na kr±¿ek ale jak tak to nie mamy o czym rozmawiaæ bo du¿o ci jeszcze brakuje ¿eby mnie pouczaæ i poszukaj sobie na forum dlaczego mo¿na oscylacj± P150 szpachlówkê skoñczyæ :sciana:

A teraz skoro tak jak w powy¿szym cytacie napisa³e¶ ¿e
"A kto kladzie podklad w taki sposob by pozostala nieoslonieta stara baza..?? "
a pó¼niej co¶ wybe³kota³e¶ ze epoksyd mo¿na dawaæ ale jeszcze przed podk³adem akrylowym to czym chcesz zabezpieczyæ t± ods³oniêt± star± bazê? Napisz konkretnie jakiego produktu chcesz tu u¿yæ?

... i o popytaj m±drych ludzi sk±d siê bior± rysy

Ju¿ ci pisa³em ¿e o moje wyszkolenie nie musisz siê martwiæ a dalszych moich wypowiedzi szukaj w w±tku:
http://lakierowanko.info/...hp?t=4020#41567

my¶lê ¿e ciê zainteresuj± :D :D

obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 21:20   
0
UP DOWN

"Siedzê na forum codziennie od oko³o miesi±ca i jeszcze nie trafi³em na temat papierów.
Nie twierdze , ¿e szukam tego miesi±c !
My¶la³em , ¿e kto¶ stuknie kilka razy w klawiaturê i napisze "co siê z czym je" w temacie papierów no , ale......
Pozdrawiam"

W ktorym miejscu gosciu pyta o AKRYL..??
Ty odpowiedziales ...

"Rêczna obróbka podk³adu - NA MOKRO !!!
przewa¿nie 800 ale jak masz papier 3M to mo¿na 600 i trochê poprawiæ 800 "

Wiec teraz nie naginaj faktow...
Odpowiedzialem Ci , ze to za gruba gradacja, chocby pod bazy a szczegolnie srebrne...stad napisalem o 1000 - 1200. Czego tutaj nie rozumiesz..??
O tym , ze 3M czy tez KOVAX maja drobniejsza frakcje od pozostalych producentow tez pisalem...nie zauwazyles..?? Co nie oznacza , ze 800 wystarczy..

[quote="Siekiera"]Nie wk.....j mnie baranie bez szko³y
Nie wyzywaj mnie...bo to tylko swiadczy o Twojej wyuczonej inteligencji.. ^^

Dalej nie potrafisz czytac tekstu ze zrozumieniem..
Siekiera napisa³/a:
Zacytuj w którym miejscu napisa³em ¿e pod podk³ad mo¿na szpachlê skoñczyæ P150 na rêkê... no gdzie, proszê o cytat

To raczej Ty zacytuj w ktorym momencie ja napisalem ze trzesz podklad na reke..??
A tutaj masz Twoj cytat...

"Mechaniczna obróbka szpachlówki (oscylacja)
80-100
120-150 "

Tutaj masz moja odpowiedz...
"Uwazasz, ze to wystarczy...?? Bo ja uwazam , ze minimum 240 pod podklad a nawet 320... "
Mowa byla o maszynce ...teraz czaisz.?? ^^

[quote="obcy_69"]Siekiera napisa³/a:
Jedynie rysy które powstaj± na obrze¿u podk³adu, na starej bazie

Skad sie wzielo obrzeze podkladu na starej bazie..??
Teraz kumasz skad moje pytanie..??
obcy_69 napisa³/a:

Siekiera napisa³/a:
a pó¼niej co¶ wybe³kota³e¶ ze epoksyd mo¿na dawaæ ale jeszcze przed podk³adem akrylowym to czym chcesz zabezpieczyæ t± ods³oniêt± star± bazê? Napisz konkretnie jakiego produktu chcesz tu u¿yæ?

Dalej nie rozumiesz co czytasz...wlasnie ta pierwsza warstwa epoksydu o ktorej wspomnialem przed nalozeniem m/m nastepnych warstw akrylowego..
O czym tez wspominane bylo na forum. ..zreszta i Ty wspomniales..
obcy_69 napisa³/a:
Jest na to rada, trzeba to zaizolowaæ epoksydem

Siekiera napisa³/a:
... i o popytaj m±drych ludzi sk±d siê bior± rysy

Madrzy ludzie mowia...ze rysy biora sie ze zle dobranej gradacji papierow do poszczegolnych operacji.. :spoko:
No chyba, ze masz inne zdanie...

Takze...nie frustruj sie tak czlowieku, bo Ci jakas zylka peknie ^^

Siekiera napisa³/a:
moich wypowiedzi szukaj w w±tku:
http://lakierowanko.info/...hp?t=4020#41567

my¶lê ¿e ciê zainteresuj±

dziekuje, ale po tym co pokazales...to raczej mnie nie zainteresuja.. :spoko: ^^
Nie mam zamiaru wiecej ciagnac tego watku.. a Ty jak chcesz, to sie wyzywaj dalej.. :)

Siekiera
Wys³any: 2010-09-21, 14:35   
0
UP DOWN

Postaram siê na spokojnie :)

obcy_69 napisa³/a:
W ktorym miejscu gosciu pyta o AKRYL..??
Ty odpowiedziales ...

"Rêczna obróbka podk³adu - NA MOKRO !!!
przewa¿nie 800 ale jak masz papier 3M to mo¿na 600 i trochê poprawiæ 800 "

Ju¿ ci pisa³em ¿e odpowied¼ by³a dla laika w temacie dla amatorów a to oznacza ¿e cz³owiek potrzebuje podstawowej wiedzy. Odpowied¼ jest prawid³owa a ty siê czepiasz wiêc nie dziw siê ¿e tak reagujê. Zapytaj w pierwszej lepszej mieszalni ile siê sprzedaje papieru na wodê w granulacji P800 a ile w P1000 czy P1200. Wszyscy ci powiedz± ¿e proporcje s± z grusza 10:1 To ¶wiadczy o tym ¿e wiêkszo¶æ napraw robiona przez lakierników odbywa siê P800 (mowa o szlifowaniu podk³adu) Oczywi¶cie s± te¿ tacy co robi± drobniejszymi lub niewiedz±c sk±d siê bior± rysy na wszelki wypadek koñcz± podk³ad P1000 bo P1200 to ju¿ jest prawie "pó³poler" i mo¿esz straciæ przyczepno¶æ bazy.

Dlatego w dalszym ci±gu uwa¿am ¿e odpowied¼ P800 do szlifowania podk³adu dla laika jest prawid³owa a tê granulacjê P600 poda³em jako przypadek szczególny, gdy kto¶ ma dostêp do papieru 3M. Teraz rozumiesz?

Teraz obróbka szpachlówki:

No i widzisz, ty dalej swoje. Obróbka szpachlówki papierem na heblu rêcznym koñczymy P220-240 jak ma byæ dalej natryskowa albo gruby wype³niacz akrylowy lub P280-320 jak ma byæ podk³ad miêdzywarstwowy. I tak napisa³em, no mo¿e pomin±³em to co bêdzie nak³adane potem ale w odpowiedzi dla laika moim zdaniem taka odpowied¼ wystarczy bo i tak najczê¶ciej na szpachlówkê l±duje tani wype³niacz akrylowy. Tutaj cytujê moj± wypowied¼:

Siekiera napisa³/a:

Rêczna obróbka szpachlówki - trzy stopnie koniecznie
80-100
150-180
220-240

Mechaniczna obróbka szpachlówki (oscylacja)
80-100
120-150

A ty mi wmawiasz ¿e ja pisa³em o koñczeniu na rêkê na granulacji P150. Ponawiam pytanie - w którym miejscu?

A dalsza twoja odpowied¼ jest be³kotem bo piszesz o tarciu podk³adu na rêkê a dalej wklejasz mój cytat o obróbce mechanicznej ale szpachlówki!!! a jeszcze dalej piszesz ¿e twoim zdaniem szpachlówkê obrabia siê P240-320 na kr±¿ku czyli oscylacj±!!!!! :shock: :shock: :shock:

obcy_69 napisa³/a:
To raczej Ty zacytuj w ktorym momencie ja napisalem ze trzesz podklad na reke..??
A tutaj masz Twoj cytat...

"Mechaniczna obróbka szpachlówki (oscylacja)
80-100
120-150 "

Tutaj masz moja odpowiedz...
"Uwazasz, ze to wystarczy...?? Bo ja uwazam , ze minimum 240 pod podklad a nawet 320... "
Mowa byla o maszynce ...teraz czaisz.?? ^^

Wiesz co je ciebie nie zapytam czy jeste¶ praktykuj±cym lakiernikiem tak jak ty mnie pyta³e¶. Ja ciebie zapytam czy dalej to potwierdzasz co napisa³e¶ w powy¿szym cytacie i czy tak robisz na co dzieñ.

Napisz po prostu:

"TAK, ja obcy_69 - ka¿dorazowo koñczê obrabiaæ szpachlówkê maszyn± oscylacyjn± z kr±¿kiem P240 - 320 i ka¿dy kto robi inaczej nie zna siê na lakiernictwie."

Dalej nie odpowiedzia³e¶ czym izolujesz star± bazê na przeszlifach - czekam!

obcy_69
Wys³any: 2010-09-21, 22:33   
0
UP DOWN

ok ...na spokojnie.. :spoko:

napisales...
Mechaniczna obróbka szpachlówki (oscylacja)
80-100
120-150

ja napisalem...
Uwazasz, ze to wystarczy...?? Bo ja uwazam , ze minimum 240 pod podklad a nawet 320...

Naprawde uwazasz , ze wystarczy 120 czy 150 pod podklad..??
Siekiera napisa³/a:
A ty mi wmawiasz ¿e ja pisa³em o koñczeniu na rêkê na granulacji P150.

I w ktorym miejscu wedlug Ciebie napisalem o recznym tarciu..??

i nastepnie napisales...
Siekiera napisa³/a:
Rêczna obróbka podk³adu - NA MOKRO !!!
przewa¿nie 800 ale jak masz papier 3M to mo¿na 600 i trochê poprawiæ 800

ja napisalem...
W tym przypadku rowniez ...zmatuj sobie pod srebro 800 to sie przekonasz.
1000 - 1200 obowiazkowo...

Zgadza sie...??

Probowales kiedykolwiek polozyc srebrna baze na 600 czy tez 800...??
1200 faktycznie jest ostatnia gradacja na jaka mozna polozyc lakier..(nigdy mi jednak nie spadla powloka z tego tytulu)..natomiast po 600 czy 800 niejednokrotnie widac bylo rysy i to wlasnie rysy po papierze wodnym a nie jak sugerowales te z pod podkladu..
Dlatego na niej zakanczam ...choc wiekszosc robie na sucho zakanczajac oscylacja 3mm..o gradacji 400-500.

Siekiera napisa³/a:
Ja ciebie zapytam czy dalej to potwierdzasz co napisa³e¶ w powy¿szym cytacie i czy tak robisz na co dzieñ.

Napisze CI jak robie na codzien...ok :spoko:
szpachlowke na wiekszych powierzchniach zaczynam od 80 na deskach czy heblach
na mniejszej od 120..
po czym z 80 przechodze na 120 i kolejno na 150 ..miejsca niedostepne dla maszynki 240...
rysy po 150 recznej...rozcieram maszynka zaczynajac od 150 poprzez 240 w niektorych przypadkach konczac na 320..
ot i cala filozofia.. :)
Zaznaczam ..ze sa to papierki KOVAX...

[quote="Siekiera"]Dalej nie odpowiedzia³e¶ czym izolujesz star± bazê na przeszlifach - czekam!
obcy_69 napisa³/a:
cy_69"] Dalej nie rozumiesz co czytasz...wlasnie ta pierwsza warstwa epoksydu o ktorej wspomnialem przed nalozeniem m/m nastepnych warstw akrylowego..
O czym tez wspominane bylo na forum. ..zreszta i Ty wspomniales..

Czaisz...??
Po zakonczeniu matowanie pod podklad...odtluszczam calosc i klade jedna warstwe epoksydu ktory to sluzy mi do izolacji przecierek miedzy innymi starej bazy, zabezpieczenia golej blachy..po 1 godzinie m/m klade kolejne warstwy akrylowego...

Zalapales wreszcie..??

Siekiera
Wys³any: 2010-09-22, 12:02   
0
UP DOWN

no i siê rzek³o - rozejm.

Jednak s³owem komentarza, uznajê ¿e ty jeste¶ z tych lakierników którzy w trosce o opiniê na rynku, popadaj± w skrajn± przesadê i pedantyzm w doborze technologii co nie znaczy ¿e tej samej roboty nie mo¿na zrobiæ pro¶ciej, szybciej bez uszczerbku na jako¶ci. Tylko niepotrzebnie próbujesz udowadniaæ wszystkim ¿e to jedynie s³uszna droga. Gdzie trzeba siê przy³o¿yæ to trzeba i ja tego nie negujê ale w przypadku amatorów pytaj±cych w tym dziale to wydaje mi siê ¿e odpowied¼ powinna byæ rzetelna a jak kto¶ bêdzie chcia³ dalej zg³êbiaæ tajniki lakiernictwa to po¶wiêci wiêcej czasu na lekturê forum i dowie siê czego trzeba.

Amen.

obcy_69
Wys³any: 2010-09-22, 13:12   
0
UP DOWN

spoko....

Nie wiem, czy zasiegales informacji na moj temat tak jak sugerowales na moim lokalnym rynku, czy tez sam wydedukowales z tego co pisze...ale faktycznie przykladam do tego duza wage..W pewnym sensie masz racje..bo gdy ja ze skrupulatnoscia pracowalem nad jednym elementem, konkurencja w tym czasie robila dwa-trzy. Gdy ja sezonowalem jeszcze poszczegolne warstwy, by potem jak najmniej siadalo Oni juz polerowali rychulce.
I faktycznie...na dzien dzisiejszy gleboko musze sie zastanowic ..czy warto bylo..
Bo klientow znajacych sie na rzeczy jest naprawde garstka..no chyba , ze tylko dla nich..jak i dla wlasnej satysfakcji. Ale zebym jakos sie dorobil to watpliwa sprawa..
Sorry ....to nie kacik zwierzen... :spoko: ^^ ^^ ^^

milosz_o
Wys³any: 2010-09-23, 12:38   
0
UP DOWN

Witam. Lakierowa³em parê ma³ych elementów na tzw rant u¿ywaj±c ta¶my boll do wyznaczania obszaru malowania (metallic+bezbarwny) czy mogê siê spodziewaæ ¿e przy odrywaniu ta¶my lakier w miejscu ³±czenia siê wykruszy?

Homer S. 
Wys³any: 2010-09-23, 15:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
milosz_o napisa³/a:
Witam. Lakierowa³em parê ma³ych elementów na tzw rant u¿ywaj±c ta¶my boll do wyznaczania obszaru malowania (metallic+bezbarwny) czy mogê siê spodziewaæ ¿e przy odrywaniu ta¶my lakier w miejscu ³±czenia siê wykruszy?

Boll nie robi najgorszej ta¶my ale wyznaczony obszar wcze¶niej nale¿y zmatowaæ .Teraz ¿eby nie zerwaæ lakieru ja robiê tak -obrywam ta¶mê 5-10min bezpo¶rednio po lakierowaniu. ¯eby taka sztuczka wygl±da³a ³adnie i nie by³o du¿ego ,,progu,, po takim lakierowaniu po na³o¿eniu bazy i jej wyschniêciu odklejam ta¶mê i odsuwam j± od bazy na 0,5mm lub mniej tylko tyle aby lakier zala³ brzeg bazy.

Njord
Wys³any: 2010-09-23, 22:56   
0
UP DOWN

Witam, panowie posiadam tak± sprê¿arkê, zbiornik 120L, 8atm:

Jak widaæ daleko jej do idea³u, pompa w stanie agonalnym, silnik sprawny 2,2kw, 1150 obr/min. Odwadniacz, odolejacz, reduktor, 1/4 nowy. Czy op³aca siê j± remontowaæ czy lepszym rozwi±zaniem bêdzie zakup nowej ExPo XY365-110. Sprê¿arki potrzebujê do amatorskiego malowania (raczej pojedyncze elementy) przy u¿yciu pistoletu STAR S4000 EVO-T v2. Je¿eli remontowaæ to:
1. Jakiej mocy silnik i ile obrotów? (3-fazowy mo¿e byæ)
2. Jaki kompresor? My¶la³em nad DP 500 - 526l/min. (taki jak w ExPo)
3. Jaki wy³±cznik ci¶nieniowy? NEMA 400 V bêdzie OK?
4. Czym pomalowaæ butlê? Farba chlorokauczukowa bêdzie OK?

Z góry dziêkujê za odpowied¼, pozdrawiam.
Ps. Jak co¶ paln±³em to proszê nie jechaæ po mnie, pierwszy post. ;)

kubazjan
Wys³any: 2010-09-23, 23:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
hmmm...ja mam podobna spre¿arke...i jest ona chyba z 86 roku...ale miala kiedys robiony remont ganeralny...Powiemtak...powinienem ja trzymac w pomieszczeniu w ktorym sie nie lakieruje ale ze wzgledu na brak miejsca i fakt ze wynajmuje pomieszczenie to jest tam gdzie lakieruje.Jesli nie masz dobrych filtrow na te dwa wch³aniacze powietrza ze sie tak wyraze to musisz czesto,gesto czyscic i rozkrecac owe. :D Do etgo odwadniacz i odolejacz obowiazkowo bo z czasem zacznie przepuszczac...Mi smiga do dzi¶ dnia i nabija mi do oklo 8 atmosfer gdzie kolo 5 w³acza sie ponownie...czyli nie jest zle... :spoko: Remont takiej sprezaki to nie jest duzy koszt tylko nie wiem jak z czesciami...Ja ze swojej jestem happy... ;)

Njord
Wys³any: 2010-09-24, 08:14   
0
UP DOWN

kubazjan, dziêki za odpowied¼, ale nie odpowiedzia³e¶ w najmniejszym stopniu na moje pytanie. :blee: Nie interesuje mnie remont tego kompresora, a jego wymiana. Ta sprê¿arka ma fabrycznie 111L/min czyli nie da³aby mi nawet po³owy wydajno¶ci której potrzebuje. Poza tym ko³o pasowe ma przez skrzywiony wa³ek bicie ok. 2cm. :/

kubazjan napisa³/a:
Jesli nie masz dobrych filtrow na te dwa wch³aniacze powietrza

Ja wcale nie mam na chwilê obecn± filtrów wch³anianego powietrza, :shock: sprê¿arka jest niesprawna. Filtry s± tylko na wyj¶ciu (widaæ na zdjêciu).

kamil E30
Wys³any: 2010-09-24, 20:34   
0
UP DOWN

Sk±d: Wa³brzych
Witam , wcze¶niej pisa³em o skorodowanym dolnym rancie drzwi w E30 , otó¿ wszystko elegancko przygotowa³em,a go³± blachê psik³em(nanios³em pêdzelkiem) R stop , pózniej nie wiem czemu na to na³o¿y³em Epoxy brunox.Na tym roboty stanê³y(nie by³o mnie ,a auto sta³o oczywi¶cie w gara¿u), teraz patrzê , ¿e pod przezroczyst± warstw± preparatów które mia³y zatrzymaæ rdzê pojawi³a siê ruda :/ .Gdzie¶ na tym forum wyczyta³em ,¿e pod tymi preparatami wy³azi w³a¶nie rdza :shock:

Co mam teraz zrobiæ?zedrzeæ ,daæ epoksyd i tyle? minê³y mo¿e 3 tygodnie i takie jaja.Czy mo¿e niedopuszczalne jest ³±czenie tych dwóch preparatów?

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-09-25, 05:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Zerwij to g...o i nanie¶ na oczyszczon± powierzchnie podk³ad reaktywny a na to akrylowy! :tak: Te specyfiki nie zatrzymaj± korozji :nie: wiem to z do¶wiadczenia! :tak: To co ty masz teraz po pewnym czasie ,ja tak¿e mia³em podczas "testów" ,(na starych zdemontowanych elementach nadwozia) ,tych "cudownych preparatów" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

kamil E30
Wys³any: 2010-09-25, 08:14   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Zerwij to g...o i nanie¶ na oczyszczon± powierzchnie podk³ad reaktywny a na to akrylowy

Tylko ,¿e jak narazie w sprayu znalaz³em podk³ad akrylowy ,a reaktywny jest tylko w puszce do pistoletu.Pomalowa³em nowy b³otnik podk³adem za 47 z³(epoksydowy) i jest gitara.Zostawi³em sobie trochê na te drzwi,ale najpierw siê Was pytam.

Rorertlodz09 dziêki za zainteresowanie.

hertz
Wys³any: 2010-09-25, 18:17   
0
UP DOWN

Witam, dwa tygodnie temu pomalowa³em kawa³ek plastiku (boczki od motoru) zeszlifowa³em, podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ, podk³ad akrylowy novola spray , baza, bezbarwny wszystko ³adnie piêknie. Dzisiaj chcia³em zrobiæ polerkê , lecz niestety przetar³em papierem do podk³adu, wiêc , Zmatowi³em po³o¿y³em bazê i lakier siê zwa¿y³, prawdopodobnie w miejscach gdzie mia³ kontakt ze stara baz±, powtórzy³em wszystko jeszcze raz najpierw daj±c podk³ad i podk³ad te¿ ¶cina, wiêc tak powinno byæ, a jak nie to dlaczego tak jest ? Jedyna opcja to zdarcie do go³a i wszystko na nowo ?

obcy_69
Wys³any: 2010-09-25, 19:59   
0
UP DOWN

Tak sie wlasnie zachowuja materialy 1K ...przy refiniszu.. :blee:

hertz
Wys³any: 2010-09-25, 22:17   
0
UP DOWN

znaczy ze wina podk³adu ? a jak by to zmatowiæ i daæ podk³ad 2 -sk³adnikowy ?

vicious
Wys³any: 2010-09-30, 12:27   
0
UP DOWN

Cze¶æ.
Kupi³em bazê Ixell i dosta³em do niej rozcieñczalnik uniwersalny zamiast oryginalnego, rozcieñczalnik ten jest firmy Multi Fuller, bêdzie siê to nadawaæ? Czyta³em, ze np.podk³ady tej firmy s± kiepskiej jako¶ci, dlatego mam obawy, a jestem przed ca³o¶ciówk±.
W pobliskich mieszalniach maj± tylko ropzuchy uni od Trotona oraz Haya. Warto zamieniaæ, czy jeden CH?

obcy_69
Wys³any: 2010-09-30, 22:16   
0
UP DOWN

Niekoniecznie musi sie cos dziac...ale gdyby , to bedziesz sobie plul w brode.. :cool:
Poza tym..nikt nie uzna Ci reklamacji..
Polaczenie bazy z klarem ..jest polaczeniem chemicznym , czyli rozpuszczalnik do bazy jak i pozniej klar,utwardzacz do niego jak i ewentualny rozpuszczalnik ..teoretycznie powinny byc jednego systemu. W Twoim przypadku ixella...:spoko:

kamil E30
Wys³any: 2010-10-01, 13:09   
0
UP DOWN

Witam , zakupi³em nabijany spray i posz³a mi narazie jedna puszka na b³otnik.Problem w tym ,¿e spray by³ jaki¶ felerny i zrobi³a siê kaszka,niesz³o normalnie psikaæ.Puszka zachowywa³a siê jak wystrzelany prawie do koñca dezodorant.Kupi³em drugi i jest ok ,ale chcia³bym aby¶cie doradzili mi jak pozbyæ siê kaszki, czy wystarczy np.papier 1500?

vicious
Wys³any: 2010-10-08, 08:22   
0
UP DOWN

Robiona jest ca³o¶ciówka. Dwie sprawy mnie mêcz±

1. Wspawana reperaturka w miejsce korozji. Wymaga szpachlowania dla nadania kszta³tu.
Po zmatowieniu przykryta reaktywnym. Nastêpnie akrylowym 2k, 2 cienkie warstwy.
Pytanie brzmi: jakim papierem zmatowiæ podk³ad przed po³o¿eniem szpachli z w³óknem?Czy taka szpachl± mogê jedynie zgruntowaæ sobie pod³o¿e i jeszcze przed jej utwardzeniem wykoñczyæ sobie powierzchnie zwyk³a wype³niaj±c± i na sam koniec daæ wykañczaj±c±? To ju¿ w sumie dwa pytania :d
I jeszcze jedno, czy mo¿na cienk± warstw± epoksydowego przelecieæ ca³e auto, je¶li wcze¶niej by³ zalewany reaktywny podk³adem 2k akrylowym(+szpachla), oraz miejscowo da³em podk³ad akrylowy, tam gdzie bêdzie sz³a szpachla. Epoksyd chcê daæ jako o izolator przetaræ, a jest ich wiele - mam na my¶li przetarcia do starej bazy, bo do blachy jest niewiele. Zamiast bawiæ siê w oklejanie auta, my¶lê w³a¶nie nad ca³o¶ciowym zapodk³adowaniem i po 2h na to akrylowy mokro na mokro. Nie wiem tylko, czy jest to poprawne rozwi±zanie.

Bardzo proszê o szybk± odpowied¼.

Trolex 
Wys³any: 2010-10-15, 20:49   
0
UP DOWN
Legacy Lover

Sk±d: Ma³opolska
Dziêki ch³opaki za pomoc i dyskusje na temat papierów i doboru gradacji do odpowiednich prac.
Dzi¶ zakupi³em materia³y DUXONE i namieszali mi bazê DuPont Centari 600P i mam w zwi±zku t± baz± pytanie. Otó¿ nie wiem jak d³ugo bêdzie ona przydatna do u¿ycia je¶li jest zamkniêta w plastikowym pude³ku ( prosto z mieszalni ) i ja dodatkowo oklei³em wieczko ta¶m± by zamkn±æ drogê dla powietrza ?!
Pozdrawiam

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-15, 22:01   
0
UP DOWN

Je¶li nie doda³e¶ rozcieñczalnika to mo¿e troche staæ! :tak: Odwróc j± i postaw na pó³ce tylko wieczkiem do do³u (aby odci±æ dop³yw powietrza) :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Trolex 
Wys³any: 2010-10-15, 22:29   
0
UP DOWN
Legacy Lover

Robertlodz09 napisa³/a:
Je¶li nie doda³e¶ rozcieñczalnika to mo¿e troche staæ! :tak: Odwróc j± i postaw na pó³ce tylko wieczkiem do do³u (aby odci±æ dop³yw powietrza) :tak: Pozdrawiam! :spoko:

"Mo¿e trochê staæ" to trochê ma³o precyzyjna informacja dla laika , którym jestem bez w±tpienia ^^
Za oko³o tydzieñ no mo¿e dwa , bêdê siê bra³ za robotê , ale mam 1L bazy , której tym razem nie zu¿yjê na 100 % i nie wiem czy wytrzyma ona do wiosny je¶li j± dobrze zabezpieczê czy lepiej od razu robiæ ca³± wyznaczon± robotê ?
I ten patent z wieczkiem na dole brzmi bardzo logicznie i tak te¿ zrobiê.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-15, 23:24   
0
UP DOWN

Je¶li to prawdziwa DuPonta to spokojnie mo¿e czekaæ do wiosny! :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Trolex 
Wys³any: 2010-10-16, 23:56   
0
UP DOWN
Legacy Lover

Robertlodz09 napisa³/a:
Je¶li to prawdziwa DuPonta to spokojnie mo¿e czekaæ do wiosny! :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Zakupy robi³em u Klakiernika w Krakowie. Mieli program , wzorniki i ca³± masê rzeczy DuPonta , wiêc mam nadzieje , ¿e z receptur DuPonta nie namieszali NOVOLa albo Trotona ?! :D

Mam pytanie.
Duxone DX1062 podk³ad akrylowy w karcie technicznej opisany jako SZARY , ale wiadomo , ¿e szary szaremu nie równy. Program DuPonta pokaza³ , ¿e pod baze trzeba zastosowaæ widmo ValueShade 4 lub 5.
S± to zbli¿one kolory czy muszê dobarwiæ DX1062 o ile mo¿na go dobarwiaæ ?!
A je¶li nie mo¿na dobarwiæ to có¿ mam uczyniæ ?
Wpad³em na pomys³ by kupiæ 500ml lakieru akrylowego w kolorze odpowiadajacym VS 4 - 5 i prysn±æ pod bazê. Albo jeszcze lepiej namieszaæ bazy w takim kolorze i polo¿yæ jedn± warstwê bazy szarej i 2 w kolorze auta.
Trzyma siê to kupy ? :D

jacenty 741
Wys³any: 2010-10-17, 08:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Tak ,trzyma siê kupy,sam tak robi³em,¿e pod ciemn± zieleñ dawa³em 1062 i warstwê czarnej bazy.Duxone siê inie dobarwia.

obcy_69
Wys³any: 2010-10-17, 11:25   
0
UP DOWN

Trolex napisa³/a:
Wpad³em na pomys³ by kupiæ 500ml lakieru akrylowego w kolorze odpowiadajacym VS 4 - 5 i prysn±æ pod bazê.

Tego nie rob.. :nie:

Trolex 
Wys³any: 2010-10-17, 14:27   
0
UP DOWN
Legacy Lover

jacenty 741 napisa³/a:
Tak ,trzyma siê kupy,sam tak robi³em,¿e pod ciemn± zieleñ dawa³em 1062 i warstwê czarnej bazy.Duxone siê inie dobarwia.

Chyba te¿ bede musia³ tak pokombinowaæ bo nie by³o innej opcji doboru widma. Próbowa³em zakupiæ wszystkie produkty w firmie IXELL KALISZ bo oferuj± ka¿d± ilo¶æ wybranego produktu , ale na moje pytanie :
czy mo¿na zakupiæ u Was produkty DuPont ; a) 800R - 250ml , b) 820R - 1L , c) itd itp to odpowied¼ dosta³em nastêpuj±c± :
Cytat:
co to s± te numerki ? proszê pisaæ ja¶niej! Pozdrawiam S³awek.

Wys³a³em te¿ dwa e-maile ( numerki tym razem opisane ze strony producenta ;) ) na oba loginy allegro jakie¶ 3 tygodnie temu , ale nikt nie odpisa³ do dzi¶.
Dlatego ba³em siê , ¿e jak spytam o wymieszanie bazy to mnie poprosz± o recepturê :D

Sorry za OT , ale wola³em uprzedziæ innych amatorów ,¿e ich te¿ mog± tak profesjonalnie potraktowaæ.

Wracaj±c do sprawy doboru papierów ¶ciernych. Znalaz³em nastêpuj±ca tabelkê NOVOLa
Je¶li co¶ tam jest nie teges to mogê nanie¶æ poprawki w tej tabelce i inni amatorzy bêd± mieli ju¿ ³atwiej.
Pozdrawiam

No-limit
Wys³any: 2010-10-18, 15:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
obcy_69 napisa³/a:
Trolex napisa³/a:
Wpad³em na pomys³ by kupiæ 500ml lakieru akrylowego w kolorze odpowiadajacym VS 4 - 5 i prysn±æ pod bazê.

Tego nie rob.. :nie:

W DP istniej± receptury na podwarstwy/undercoat/ o okre¶lonej VS w systemach bazowych .S± to po prostu bazy o odpowiednim widmie szaro¶ci.
Szokiem dla mnie jest,¿e w Ixelu nie wiedz± co to jest 800R,czy 820R :shock:

vicious
Wys³any: 2010-10-19, 06:38   
0
UP DOWN

Dobrze, ze nie kupiles u niego bazy. Ja zaryzykowalem i zaluje. Baza jest prawdopodobnie rozcienczana i nawet nie ma co poronwywac skladu do duponta. Jedyny plus to niska cena. Cos za cos.
Czy warstwe widmowa vs stostuje sie tylko przy bazach duponta? Mam do polozenia kolor perlowy, widmo wg dp to vs5

Edit
Pytalem jeszcze o oznaczenia kolorow szarosci widmowych. Udalo mi sie je znalezc, dla potomnych wklejam
VS1 WHITE
VS2 OFF WHITE
VS3 LIGHT GREY
VS4 MEDIUM GREY
VS5 SOFT GREY
VS6 DARK GREY
VS7 BLACK

Podklad leje dx1062 w kolorze na oko soft gray, czyli odpowiadajacy vs5.
Pomalowalem sobie na razie lusterko i niestety kolor wychodzi mi blady/jasny w stosunku do ori, czy jesli zastosowalbym mala sztuczke, tj. najpierw przejechal elementy cienka warstwa czarnej bazy niemetalicznej i na nia klad wlaciwy kolor, mialoby to efekt w postaci ciemniejszego koloru koncowego? Czarna baze calkiem przypodkowo posiadam.
Byc moze jest to wina rozcienczonej bazy, tak jak pisalem na poczatku wzialem od ixella i jest ona dziwnie rzadka, sprawia wrazenie, ze moznaby jej w ogole nie rozcienczac do malunku.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-19, 14:11   
0
UP DOWN

Podstawa kolego to kupowaæ materia³y u sprawdzonych sprzedawców czy sklepach w zapakowanych orginalnie opakowaniach :tak: Temat wielokrotnie poruszany! Tak naprawde to do koñca nie wiesz co masz tam "nalane" przez sprzedaj±cego! :tak: Mo¿e to DP albo mo¿e Novol? albo co¶ "innego" :nie: Tak¿e materia³y "dorabiane" najlepiej robic w mieszalniach które sie zna :tak: Te¿ mia³em przypadek ¿e znajomy przyniós³ mi do polakierowania maski baze któr± sam "zakupi³" ,by³a tragedia ¿eby tym "g....em" pomalowaæ :nie: Mia³em wra¿enie ¿e "lakieruje rozcieñczalnikiem" ;) Dopiero jak "dorobi³em lakier" w znanej i sprawdzonej mieszalni to bez problemu "skoñczy³em" to lakierowanie. Mam zasade ¿e nie korzystam z materia³ów "powierzonych" :tak:
Co do twojego problemu to proponuje kupiæ z mieszalni DeBeera UniBaze w kolorze jaki masz do polakierowania :tak: Tak w skrócie to: UniBaza jest to baza "silnie kryj±ca" bez ziarna metalicznego dla kolorów a raczej pod kolory "s³abo kryj±ce" :tak: Ewentualnie mo¿na u¿yæ podk³adów Lechlera które s± dorobiane na zamówienie w kolorze jaki mamy polakierowaæ auto :tak: Pozdrawiam! :spoko:
Ewentualnie kupiæ dwa podk³ady tj. czarny i bia³y i "dorobiæ sobie takie "widmo szaro¶ci" jakie jest zalecane pod ten kolor :tak:

No-limit
Wys³any: 2010-10-19, 16:53   
0
UP DOWN

vicious napisa³/a:
Podklad leje dx1062 w kolorze na oko soft gray, czyli odpowiadajacy vs5.
.

Dx1062 to VS3-4.Podk³ady mo¿na dobarwiaæ do 10% pigmentu.Spokojnie mo¿esz dobarwiæ czarn± baz±.

vicious
Wys³any: 2010-10-19, 19:33   
0
UP DOWN

Niestety polowe elementow mam juz w podkladzie 1062 szarym, wiec go niedobarwie. Wobec tego co z ta czarna baza? Dac cienka warstwe na podklad przed malunkiem ?

Travolta 
Wys³any: 2010-10-20, 21:36   
0
UP DOWN

Sk±d: Radom
Witam mam taka maa pro¶bê o zdiagnozowanie mi pewnego przypadku
Moj kolega posiada Bmw e36 w której na masce (i paru innych elementach) widaæ fuszerkê lakiernika
Wygl±da ona w ten sposób i¿ pod warstw± lakieru bezbarwnego stopniowo zaczê³y pojawiaæ siê pêkniêcia Na pocz±tku by³o kilka takich po 3cm, a teraz maska wygl±da jakby 3 letnie dziecko æwiczy³o na niej kó³ka
Mozecie podaæ mi przyczynê takiego pêkania lakieru bazowego

jacenty 741
Wys³any: 2010-10-21, 07:37   
0
UP DOWN

A ja raczej powiedzia³bym,¿e to nie pêkniêcia,a siadanie bazy (lub nawet podk³adu,a wraz z nim bazy) w rysach po szlifowaniu.Byæ mo¿e jest to skutek szybko (zbyt szybko) wykonywanej naprawy,wiadomo,Radom,Mekka u¿ywanych samochodów na Mazowszu,wiêc jest ci¶nienie ;P .Dopiero teraz dosychaj± (odparowuje rozcieñczalnik zamkniêty pod bezbarwnym),i ca³o¶æ siada w zbyt grubych rysach szpachli lub podk³adu.
To moja teoria,ale lepsze by³yby jakie¶ fotki.
Te ,,pêkniêcia" s± wyczuwalne na powierzchni bezbarwnego?Jak tak,to mo¿esz lekko je zniwelowaæ szlifuj±c 2000-2500 i polerka

Gregorek_1985 
Wys³any: 2010-10-21, 14:05   
0
UP DOWN
Silver Star

koledzy mam problem, rozebralem pistolet na noc, dysze nbamoczylem w nitro, a reszte dobrze wyczyscilem i tak zostawilem, dzisiaj zlozylem wszystko,i biore sie do malowania.. i tu pojawia sie problem, bo raz daje material jak trzeba a raz doslownie pyli "kasza manna", baze jakos polozylem,ale klaru wogle nie da sie wylac....raz wezmie pojdzie material az od razu zaciek,a normlanie to wali pylem i nic nie da sie wylac...;/ i wogle nie jest to zalezne od cienienia,czy mam 2 bary czy 3,5, jest to samo...oczywiscie material mam na full i tak samo miotle. a zaznacze,ze jesczze przed wczoraj malowal normlanie.... moze ma ktos jakis pomysl? :)

stek
Wys³any: 2010-10-21, 20:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: ok kraków
jacenty 741 napisa³/a:
(lub nawet podk³adu,a wraz z nim bazy
@jacenty nie chce sie m±drzyæ, mia³em takie przypadki ale to mi siada³ podk³ad nie doschn±³ a chcia³em szybko zrobiæ, mia³e¶ przypadek ¿e baza siada? opisz proszê jak to sie dzieje? za grubo jej i pêka?? Pozdrawiam.

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-21, 20:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Gregorek_1985 napisa³/a:
moze ma ktos jakis pomysl?
Zak³adam, ¿e dyszê odkrêca³e¶ i sprawdza³e¶ czy jaki¶ paroch nie podszed³. Jak nie, to wykrêæ i sprawd¼.
Je¶li to nie to, to mo¿e zatkany otwór odpowietrzaj±cy w kubku? Je¶li za ka¿dym razem gdy pu¶cisz spust i po odczekaniu jak znów zaczynasz malowaæ lakier dobrze ci podaje a potem coraz mniej, to raczej to to

jacenty 741
Wys³any: 2010-10-21, 21:02   
0
UP DOWN

stek napisa³/a:
, mia³e¶ przypadek ¿e baza siada? opisz proszê jak to sie dzieje? za grubo jej i pêka?
Siada podk³ad,je¶li zostawisz nierozszlifowane rysy np. na szpachli,skoñczysz,dajmy na to,180 na rêku,zalejesz to podk³adem,i wydaje siê ,¿e jest ok.Ale je¶li nie dasz promiennikiem albo ¿eby posch³o kilka dni,to zw³aszcza przy grubej warstwie podk³adu za jaki¶ czas rozcieñczalnik odparuje a podk³ad usi±dzie w rysie po papierze.Je¶li jest ju¿ pokryty baz±,to poci±gnie j± za sob±.Czêsto widaæ takie kwiatki,na naprawianych na szybko i na sprzeda¿ samochodach.
Poza tym,to moja wersja mo¿liwej przyczyny,ale nie wiem,czy o takich rysach nasz drogi John T. pisze.

stek
Wys³any: 2010-10-21, 21:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: ok kraków
jacenty 741 napisa³/a:
stek napisa³/a:
, mia³e¶ przypadek ¿e baza siada? opisz proszê jak to sie dzieje? za grubo jej i pêka?
Siada podk³ad,je¶li zostawisz nierozszlifowane rysy np. na szpachli,skoñczysz,dajmy na to,180 na rêku,zalejesz to podk³adem,i wydaje siê ,¿e jest ok.Ale je¶li nie dasz promiennikiem albo ¿eby posch³o kilka dni,to zw³aszcza przy grubej warstwie podk³adu za jaki¶ czas rozcieñczalnik odparuje a podk³ad usi±dzie w rysie po papierze.Je¶li jest ju¿ pokryty baz±,to poci±gnie j± za sob±.Czêsto widaæ takie kwiatki,na naprawianych na szybko i na sprzeda¿ samochodach.
Poza tym,to moja wersja mo¿liwej przyczyny,ale nie wiem,czy o takich rysach nasz drogi John T. pisze.
zgadzam si. Pozdr.

Gregorek_1985 
Wys³any: 2010-10-22, 08:06   
0
UP DOWN
Silver Star

³ysy73 napisa³/a:
Gregorek_1985 napisa³/a:
moze ma ktos jakis pomysl?
Z
Je¶li to nie to, to mo¿e zatkany otwór odpowietrzaj±cy w kubku? Je¶li za ka¿dym razem gdy pu¶cisz spust i po odczekaniu jak znów zaczynasz malowaæ lakier dobrze ci podaje a potem coraz mniej, to raczej to to

dodkladnie to to, wlalem wczoraj klaru i probowalem na starym blotniku, najpierw jeszzce raz przeczyscilem,i probowalem rozlewac i dalej to samo i to samo, az w koncu wlasnie odkrecilem ten odpowietrznik,i od razu inny pistolet :D kurde nie wiedzialem,ze to ma taki wplyw :sciana: wielkie dzieki za info :spoko:

resko
Wys³any: 2010-10-22, 13:43   
0
UP DOWN

Witka panowie,mam pytanie otó¿ bêdê lakierowa³ spojlery i listwy plastikowe i moje pytanie brzmi:jak dodam do podk³adu akrylowego uplastyczniacza a potem prysnê to czarnym akrylem równie¿ z dodatkiem tego uplastyczniacza czy to wystarczy?Czy muszê najpierw daæ PZP?Proszê o odpowied¼

jacenty 741
Wys³any: 2010-10-22, 15:04   
0
UP DOWN

PZP dajesz wtedy,gdy masz ods³oniêty plastik,jak±¶ przecierkê,nowy...Je¶li jest ju¿ szczelna warstwa jakiego¶ lakieru,to pzp jest niepotrzebne.

gomez405
Wys³any: 2010-10-22, 15:21   
0
UP DOWN

co wstrzykn±æ do progu na rdze nie mam za bardzo jak tam wyczy¶ciæ a widze przez otwór technologiczny ¿e jest tam do¶æ gruby nalot rdzy

Homer S. 
Wys³any: 2010-10-22, 15:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
gomez405 napisa³/a:
co wstrzykn±æ do progu na rdze nie mam za bardzo jak tam wyczy¶ciæ a widze przez otwór technologiczny ¿e jest tam do¶æ gruby nalot rdzy

Fluidol da radê .

gomez405
Wys³any: 2010-10-22, 16:39   
0
UP DOWN

mysla³em o dynitrolu 800 i do tego jaki¶ wosk a tu sam fluidol

No-limit
Wys³any: 2010-10-23, 14:33   
0
UP DOWN

vicious napisa³/a:
Niestety polowe elementow mam juz w podkladzie 1062 szarym, wiec go niedobarwie. Wobec tego co z ta czarna baza? Dac cienka warstwe na podklad przed malunkiem ?
.
Tak.

Electros
Wys³any: 2010-10-24, 01:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Panowie, w jaki sposób mogê pozbyæ siê pow³oki lakierniczej z elementów plastikowych. tj: klamki, lusterka.
Po³o¿one na nie, s± kolejne warstwy, PZP, wype³niacz, baza, klar.
Dodam ¿e nie chcia³bym zbytnio ingerowaæ w te elementy mechanicznie, np. szlifuj±c ( co jest bardzo mozolne i nie mo¿na doj¶æ wszêdzie) gdy¿ mam w planach wypolerowaæ te plastiki po zdarciu pow³oki.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: