Autor |
Wiadomość |
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-20, 15:47
|
0
|
|
|
|
Wyszkolony czlowieku...co maja wspolnego rysy z pod podkladu, ktore maja w dodatku inny ksztalt bo pochadza od maszynki (okragle, spiralne)...z rysami wzdluznymi po papierze wodnym o gradacji 600 ktory zalecasz do tarcia podkladu przed nalozeniem lakieru..??
Czy myslisz , ze nikt nie jest w stanie odroznic tych rys..??
Zmatuj sobie podklad pod lakier 240 czy 400 na wode.. a sie przekonasz czy nie bedzie tego widac pod lakierem..czy siada razem z podkladem..??
O czym Ty piszesz wyszkolony czlowieku..
Uwazasz , ze AKRYLEM czy jakimkolwiek lakierem jestes w stanie zalac rysy po 600 na wode i nie bedzie po nich sladu..?? Moze przez pierwszy tydzien ale jak tylko element dostanie tem...to bedziesz je wszystkie mial na wierzchu..
I nie potrzeba tutaj zadnego hiper mega szkolenia ktore przechodziles ...zeby sie o tym przekonac..
Siekiera napisał/a: | Jedynie rysy ktĂłre powstajÂą na obrzeÂżu podkÂładu, na starej bazie, sÂą winÂą obrĂłbki podkÂładu czyli zarĂłwno 600 i 800 i 1000 takÂże sÂą za grube do matowania strefy brzegowej. Jest na to rada, trzeba to zaizolowaĂŚ epoksydem i wtedy ich nie widaĂŚ. |
A kto kladzie podklad w taki sposob by pozostala nieoslonieta stara baza..??
No chyba , ze Ty..
Epoksyd to mozna dac w celu izolacji roznych przecierek ale jeszcze przed podkladem akrylowym. Tzn..nakladajac jedna warstwe EPOKSYDU a na niego po uplywie okolo 1 godziny .. m/m akrylowy w dwoch-trzech warstwach..
Podklad AKRYLOWY dodatkowo mozesz przyciemniac w kazdej kolejnej warstwie..co podczas matowania daje Ci kontrole co do ktorej warstwy juz sie dotarles..
A to po to szkolony czlowieczku ...bys sie nie poprzecieral do starej bazy...i nei mial kolejnego problemu..
Ale i tak nic Ci to nie da, jezeli przygotujesz sobie powierzchnie pod te wszystkie podklady papierem 150 ..tak jak sugerowales tutaj forumowiczom....zapomnij
Szkol sie w dalszym ciagu...bo duzo Ci jeszcze brakuje w tej wiedzy teoretycznej ..
Do Siekiera napisał/a: | fachofca z 20 letniÂą praktykÂą |
Ps...fachowca.. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2010-09-20, 19:11
|
0
|
|
|

|
obcy ty jesteÂś naprawdĂŞ nie z tej ziemi
Po pierwsze ja odpowiedziaÂłem czÂłowiekowi ktĂłry prosi o szybkÂą informacjĂŞ a nie o pracĂŞ doktorskÂą na temat szlifowania podkÂładĂłw Âże bĂŞdzie dobrze jak zastosuje papier P800 na mokro i co ci w tym nie pasuje??? Dopiero jak siĂŞ wtrÂąciÂłeÂś i wyskoczyÂłeÂś z P1200 to napisaÂłem Âże jak siĂŞ zastosuje dobry papier np. 3M to pod akryl moÂżna nawet P600 uÂżyĂŚ.
Nie pisaÂłem nic o bazie a jedynie o akrylu i dalej to podtrzymujĂŞ Âże P600 3M moÂżna spokojnie uÂżyĂŚ pod akryl bo ma bardzo rĂłwne ziarno przez co niektĂłrzy lakiernicy wrĂŞcz nie lubiÂą 3M-a bo wydaje im siĂŞ Âże ich P800 nie "ciÂągnie" bo przyzwyczaili siĂŞ do innych marek. ByÂł chyba na forum nawet temat o tym.
obcy_69 napisał/a: | A kto kladzie podklad w taki sposob by pozostala nieoslonieta stara baza..??
No chyba , ze Ty..
Epoksyd to mozna dac w celu izolacji roznych przecierek ale jeszcze przed podkladem akrylowym. Tzn..nakladajac jedna warstwe EPOKSYDU a na niego po uplywie okolo 1 godziny .. m/m akrylowy w dwoch-trzech warstwach..
Podklad AKRYLOWY dodatkowo mozesz przyciemniac w kazdej kolejnej warstwie..co podczas matowania daje Ci kontrole co do ktorej warstwy juz sie dotarles..
A to po to szkolony czlowieczku ...bys sie nie poprzecieral do starej bazy...i nei mial kolejnego problemu..
Ale i tak nic Ci to nie da, jezeli przygotujesz sobie powierzchnie pod te wszystkie podklady papierem 150 ..tak jak sugerowales tutaj forumowiczom....zapomnij
Szkol sie w dalszym ciagu...bo duzo Ci jeszcze brakuje w tej wiedzy teoretycznej ..
|
Nie wk.....j mnie baranie bez szko³y i nie wk³adaj w moje usta s³ów których nie pisa³em!
Zacytuj w którym miejscu napisa³em ¿e pod podk³ad mo¿na szpachlê skoùczyÌ P150 na rêkê... no gdzie, proszê o cytat chyba ¿e masz na myœli tê granulacjê P150 na kr¹¿ek ale jak tak to nie mamy o czym rozmawiaÌ bo du¿o ci jeszcze brakuje ¿eby mnie pouczaÌ i poszukaj sobie na forum dlaczego mo¿na oscylacj¹ P150 szpachlówkê skoùczyÌ
A teraz skoro tak jak w powyÂższym cytacie napisaÂłeÂś Âże
"A kto kladzie podklad w taki sposob by pozostala nieoslonieta stara baza..?? "
a póŸniej coœ wybe³kota³eœ ze epoksyd mo¿na dawaÌ ale jeszcze przed podk³adem akrylowym to czym chcesz zabezpieczyÌ t¹ ods³oniêt¹ star¹ bazê? Napisz konkretnie jakiego produktu chcesz tu u¿yÌ?
... i o popytaj mÂądrych ludzi skÂąd siĂŞ biorÂą rysy
JuÂż ci pisaÂłem Âże o moje wyszkolenie nie musisz siĂŞ martwiĂŚ a dalszych moich wypowiedzi szukaj w wÂątku:
http://lakierowanko.info/...hp?t=4020#41567
myÂślĂŞ Âże ciĂŞ zainteresujÂą |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-20, 21:20
|
0
|
|
|
|
"SiedzĂŞ na forum codziennie od okoÂło miesiÂąca i jeszcze nie trafiÂłem na temat papierĂłw.
Nie twierdze , Âże szukam tego miesiÂąc !
MyÂślaÂłem , Âże ktoÂś stuknie kilka razy w klawiaturĂŞ i napisze "co siĂŞ z czym je" w temacie papierĂłw no , ale......
Pozdrawiam"
W ktorym miejscu gosciu pyta o AKRYL..??
Ty odpowiedziales ...
"RĂŞczna obrĂłbka podkÂładu - NA MOKRO !!!
przewaÂżnie 800 ale jak masz papier 3M to moÂżna 600 i trochĂŞ poprawiĂŚ 800 "
Wiec teraz nie naginaj faktow...
Odpowiedzialem Ci , ze to za gruba gradacja, chocby pod bazy a szczegolnie srebrne...stad napisalem o 1000 - 1200. Czego tutaj nie rozumiesz..??
O tym , ze 3M czy tez KOVAX maja drobniejsza frakcje od pozostalych producentow tez pisalem...nie zauwazyles..?? Co nie oznacza , ze 800 wystarczy..
[quote="Siekiera"]Nie wk.....j mnie baranie bez szkoÂły
Nie wyzywaj mnie...bo to tylko swiadczy o Twojej wyuczonej inteligencji..
Dalej nie potrafisz czytac tekstu ze zrozumieniem..
Siekiera napisał/a: | Zacytuj w ktĂłrym miejscu napisaÂłem Âże pod podkÂład moÂżna szpachlĂŞ skoĂączyĂŚ P150 na rĂŞkĂŞ... no gdzie, proszĂŞ o cytat |
To raczej Ty zacytuj w ktorym momencie ja napisalem ze trzesz podklad na reke..??
A tutaj masz Twoj cytat...
"Mechaniczna obrĂłbka szpachlĂłwki (oscylacja)
80-100
120-150 "
Tutaj masz moja odpowiedz...
"Uwazasz, ze to wystarczy...?? Bo ja uwazam , ze minimum 240 pod podklad a nawet 320... "
Mowa byla o maszynce ...teraz czaisz.??
[quote="obcy_69"]Siekiera napisaÂł/a:
Jedynie rysy ktĂłre powstajÂą na obrzeÂżu podkÂładu, na starej bazie
Skad sie wzielo obrzeze podkladu na starej bazie..??
Teraz kumasz skad moje pytanie..??
obcy_69 napisał/a: | A kto kladzie podklad w taki sposob by pozostala nieoslonieta stara baza..?? |
Siekiera napisał/a: | a póŸniej coÂś wybeÂłkotaÂłeÂś ze epoksyd moÂżna dawaĂŚ ale jeszcze przed podkÂładem akrylowym to czym chcesz zabezpieczyĂŚ tÂą odsÂłoniĂŞtÂą starÂą bazĂŞ? Napisz konkretnie jakiego produktu chcesz tu uÂżyĂŚ? |
Dalej nie rozumiesz co czytasz...wlasnie ta pierwsza warstwa epoksydu o ktorej wspomnialem przed nalozeniem m/m nastepnych warstw akrylowego..
O czym tez wspominane bylo na forum. ..zreszta i Ty wspomniales..
obcy_69 napisał/a: | Jest na to rada, trzeba to zaizolowaĂŚ epoksydem |
Siekiera napisał/a: | ... i o popytaj mÂądrych ludzi skÂąd siĂŞ biorÂą rysy |
Madrzy ludzie mowia...ze rysy biora sie ze zle dobranej gradacji papierow do poszczegolnych operacji..
No chyba, ze masz inne zdanie...
Takze...nie frustruj sie tak czlowieku, bo Ci jakas zylka peknie
dziekuje, ale po tym co pokazales...to raczej mnie nie zainteresuja..
Nie mam zamiaru wiecej ciagnac tego watku.. a Ty jak chcesz, to sie wyzywaj dalej.. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2010-09-21, 14:35
|
0
|
|
|

|
Postaram siĂŞ na spokojnie
obcy_69 napisał/a: | W ktorym miejscu gosciu pyta o AKRYL..??
Ty odpowiedziales ...
"RĂŞczna obrĂłbka podkÂładu - NA MOKRO !!!
przewaÂżnie 800 ale jak masz papier 3M to moÂżna 600 i trochĂŞ poprawiĂŚ 800 " |
Ju¿ ci pisa³em ¿e odpowiedŸ by³a dla laika w temacie dla amatorów a to oznacza ¿e cz³owiek potrzebuje podstawowej wiedzy. OdpowiedŸ jest prawid³owa a ty siê czepiasz wiêc nie dziw siê ¿e tak reagujê. Zapytaj w pierwszej lepszej mieszalni ile siê sprzedaje papieru na wodê w granulacji P800 a ile w P1000 czy P1200. Wszyscy ci powiedz¹ ¿e proporcje s¹ z grusza 10:1 To œwiadczy o tym ¿e wiêkszoœÌ napraw robiona przez lakierników odbywa siê P800 (mowa o szlifowaniu podk³adu) Oczywiœcie s¹ te¿ tacy co robi¹ drobniejszymi lub niewiedz¹c sk¹d siê bior¹ rysy na wszelki wypadek koùcz¹ podk³ad P1000 bo P1200 to ju¿ jest prawie "pó³poler" i mo¿esz straciÌ przyczepnoœÌ bazy.
Dlatego w dalszym ciÂągu uwaÂżam Âże odpowiedÂź P800 do szlifowania podkÂładu dla laika jest prawidÂłowa a tĂŞ granulacjĂŞ P600 podaÂłem jako przypadek szczegĂłlny, gdy ktoÂś ma dostĂŞp do papieru 3M. Teraz rozumiesz?
Teraz obrĂłbka szpachlĂłwki:
No i widzisz, ty dalej swoje. Obróbka szpachlówki papierem na heblu rêcznym koùczymy P220-240 jak ma byÌ dalej natryskowa albo gruby wype³niacz akrylowy lub P280-320 jak ma byÌ podk³ad miêdzywarstwowy. I tak napisa³em, no mo¿e pomin¹³em to co bêdzie nak³adane potem ale w odpowiedzi dla laika moim zdaniem taka odpowiedŸ wystarczy bo i tak najczêœciej na szpachlówkê l¹duje tani wype³niacz akrylowy. Tutaj cytujê moj¹ wypowiedŸ:
Siekiera napisał/a: |
RĂŞczna obrĂłbka szpachlĂłwki - trzy stopnie koniecznie
80-100
150-180
220-240
Mechaniczna obrĂłbka szpachlĂłwki (oscylacja)
80-100
120-150
|
A ty mi wmawiasz Âże ja pisaÂłem o koĂączeniu na rĂŞkĂŞ na granulacji P150. Ponawiam pytanie - w ktĂłrym miejscu?
A dalsza twoja odpowiedŸ jest be³kotem bo piszesz o tarciu podk³adu na rêkê a dalej wklejasz mój cytat o obróbce mechanicznej ale szpachlówki!!! a jeszcze dalej piszesz ¿e twoim zdaniem szpachlówkê obrabia siê P240-320 na kr¹¿ku czyli oscylacj¹!!!!!
obcy_69 napisał/a: | To raczej Ty zacytuj w ktorym momencie ja napisalem ze trzesz podklad na reke..??
A tutaj masz Twoj cytat...
"Mechaniczna obrĂłbka szpachlĂłwki (oscylacja)
80-100
120-150 "
Tutaj masz moja odpowiedz...
"Uwazasz, ze to wystarczy...?? Bo ja uwazam , ze minimum 240 pod podklad a nawet 320... "
Mowa byla o maszynce ...teraz czaisz.?? |
Wiesz co je ciebie nie zapytam czy jesteÂś praktykujÂącym lakiernikiem tak jak ty mnie pytaÂłeÂś. Ja ciebie zapytam czy dalej to potwierdzasz co napisaÂłeÂś w powyÂższym cytacie i czy tak robisz na co dzieĂą.
Napisz po prostu:
"TAK, ja obcy_69 - ka¿dorazowo koùczê obrabiaÌ szpachlówkê maszyn¹ oscylacyjn¹ z kr¹¿kiem P240 - 320 i ka¿dy kto robi inaczej nie zna siê na lakiernictwie."
Dalej nie odpowiedziaÂłeÂś czym izolujesz starÂą bazĂŞ na przeszlifach - czekam! |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-21, 22:33
|
0
|
|
|
|
ok ...na spokojnie..
napisales...
Mechaniczna obrĂłbka szpachlĂłwki (oscylacja)
80-100
120-150
ja napisalem...
Uwazasz, ze to wystarczy...?? Bo ja uwazam , ze minimum 240 pod podklad a nawet 320...
Naprawde uwazasz , ze wystarczy 120 czy 150 pod podklad..??
Siekiera napisał/a: | A ty mi wmawiasz Âże ja pisaÂłem o koĂączeniu na rĂŞkĂŞ na granulacji P150. |
I w ktorym miejscu wedlug Ciebie napisalem o recznym tarciu..??
i nastepnie napisales...
Siekiera napisaÂł/a:
RĂŞczna obrĂłbka podkÂładu - NA MOKRO !!!
przewaÂżnie 800 ale jak masz papier 3M to moÂżna 600 i trochĂŞ poprawiĂŚ 800
ja napisalem...
W tym przypadku rowniez ...zmatuj sobie pod srebro 800 to sie przekonasz.
1000 - 1200 obowiazkowo...
Zgadza sie...??
Probowales kiedykolwiek polozyc srebrna baze na 600 czy tez 800...??
1200 faktycznie jest ostatnia gradacja na jaka mozna polozyc lakier..(nigdy mi jednak nie spadla powloka z tego tytulu)..natomiast po 600 czy 800 niejednokrotnie widac bylo rysy i to wlasnie rysy po papierze wodnym a nie jak sugerowales te z pod podkladu..
Dlatego na niej zakanczam ...choc wiekszosc robie na sucho zakanczajac oscylacja 3mm..o gradacji 400-500.
Siekiera napisał/a: | Ja ciebie zapytam czy dalej to potwierdzasz co napisaÂłeÂś w powyÂższym cytacie i czy tak robisz na co dzieĂą. |
Napisze CI jak robie na codzien...ok
szpachlowke na wiekszych powierzchniach zaczynam od 80 na deskach czy heblach
na mniejszej od 120..
po czym z 80 przechodze na 120 i kolejno na 150 ..miejsca niedostepne dla maszynki 240...
rysy po 150 recznej...rozcieram maszynka zaczynajac od 150 poprzez 240 w niektorych przypadkach konczac na 320..
ot i cala filozofia..
Zaznaczam ..ze sa to papierki KOVAX...
[quote="Siekiera"]Dalej nie odpowiedziaÂłeÂś czym izolujesz starÂą bazĂŞ na przeszlifach - czekam! obcy_69 napisał/a: | cy_69"] Dalej nie rozumiesz co czytasz...wlasnie ta pierwsza warstwa epoksydu o ktorej wspomnialem przed nalozeniem m/m nastepnych warstw akrylowego..
O czym tez wspominane bylo na forum. ..zreszta i Ty wspomniales.. |
Czaisz...??
Po zakonczeniu matowanie pod podklad...odtluszczam calosc i klade jedna warstwe epoksydu ktory to sluzy mi do izolacji przecierek miedzy innymi starej bazy, zabezpieczenia golej blachy..po 1 godzinie m/m klade kolejne warstwy akrylowego...
Zalapales wreszcie..?? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2010-09-22, 12:02
|
0
|
|
|

|
no i siĂŞ rzekÂło - rozejm.
Jednak s³owem komentarza, uznajê ¿e ty jesteœ z tych lakierników którzy w trosce o opiniê na rynku, popadaj¹ w skrajn¹ przesadê i pedantyzm w doborze technologii co nie znaczy ¿e tej samej roboty nie mo¿na zrobiÌ proœciej, szybciej bez uszczerbku na jakoœci. Tylko niepotrzebnie próbujesz udowadniaÌ wszystkim ¿e to jedynie s³uszna droga. Gdzie trzeba siê przy³o¿yÌ to trzeba i ja tego nie negujê ale w przypadku amatorów pytaj¹cych w tym dziale to wydaje mi siê ¿e odpowiedŸ powinna byÌ rzetelna a jak ktoœ bêdzie chcia³ dalej zg³êbiaÌ tajniki lakiernictwa to poœwiêci wiêcej czasu na lekturê forum i dowie siê czego trzeba.
Amen. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-22, 13:12
|
0
|
|
|
|
spoko....
Nie wiem, czy zasiegales informacji na moj temat tak jak sugerowales na moim lokalnym rynku, czy tez sam wydedukowales z tego co pisze...ale faktycznie przykladam do tego duza wage..W pewnym sensie masz racje..bo gdy ja ze skrupulatnoscia pracowalem nad jednym elementem, konkurencja w tym czasie robila dwa-trzy. Gdy ja sezonowalem jeszcze poszczegolne warstwy, by potem jak najmniej siadalo Oni juz polerowali rychulce.
I faktycznie...na dzien dzisiejszy gleboko musze sie zastanowic ..czy warto bylo..
Bo klientow znajacych sie na rzeczy jest naprawde garstka..no chyba , ze tylko dla nich..jak i dla wlasnej satysfakcji. Ale zebym jakos sie dorobil to watpliwa sprawa..
Sorry ....to nie kacik zwierzen... |
|
|
|
 |
milosz_o
|
Wysłany: 2010-09-23, 12:38
|
0
|
|
|
|
Witam. Lakierowa³em parê ma³ych elementów na tzw rant u¿ywaj¹c taœmy boll do wyznaczania obszaru malowania (metallic+bezbarwny) czy mogê siê spodziewaÌ ¿e przy odrywaniu taœmy lakier w miejscu ³¹czenia siê wykruszy? |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2010-09-23, 15:19
|
0
|
|
|

|
milosz_o napisał/a: | Witam. LakierowaÂłem parĂŞ maÂłych elementĂłw na tzw rant uÂżywajÂąc taÂśmy boll do wyznaczania obszaru malowania (metallic+bezbarwny) czy mogĂŞ siĂŞ spodziewaĂŚ Âże przy odrywaniu taÂśmy lakier w miejscu ³¹czenia siĂŞ wykruszy? |
Boll nie robi najgorszej taÂśmy ale wyznaczony obszar wczeÂśniej naleÂży zmatowaĂŚ .Teraz Âżeby nie zerwaĂŚ lakieru ja robiĂŞ tak -obrywam taÂśmĂŞ 5-10min bezpoÂśrednio po lakierowaniu. ÂŻeby taka sztuczka wyglÂądaÂła Âładnie i nie byÂło duÂżego ,,progu,, po takim lakierowaniu po naÂłoÂżeniu bazy i jej wyschniĂŞciu odklejam taÂśmĂŞ i odsuwam jÂą od bazy na 0,5mm lub mniej tylko tyle aby lakier zalaÂł brzeg bazy. |
|
 |
Njord
|
Wysłany: 2010-09-23, 22:56
|
0
|
|
|
|
Witam, panowie posiadam takÂą sprĂŞÂżarkĂŞ, zbiornik 120L, 8atm:
Jak widaĂŚ daleko jej do ideaÂłu, pompa w stanie agonalnym, silnik sprawny 2,2kw, 1150 obr/min. Odwadniacz, odolejacz, reduktor, 1/4 nowy. Czy opÂłaca siĂŞ jÂą remontowaĂŚ czy lepszym rozwiÂązaniem bĂŞdzie zakup nowej ExPo XY365-110. SprĂŞÂżarki potrzebujĂŞ do amatorskiego malowania (raczej pojedyncze elementy) przy uÂżyciu pistoletu STAR S4000 EVO-T v2. JeÂżeli remontowaĂŚ to:
1. Jakiej mocy silnik i ile obrotĂłw? (3-fazowy moÂże byĂŚ)
2. Jaki kompresor? MyÂślaÂłem nad DP 500 - 526l/min. (taki jak w ExPo)
3. Jaki wy³¹cznik ciœnieniowy? NEMA 400 V bêdzie OK?
4. Czym pomalowaĂŚ butlĂŞ? Farba chlorokauczukowa bĂŞdzie OK?
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź, pozdrawiam.
Ps. Jak coœ paln¹³em to proszê nie jechaÌ po mnie, pierwszy post. |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-09-23, 23:54
|
0
|
|
|
|
hmmm...ja mam podobna spreÂżarke...i jest ona chyba z 86 roku...ale miala kiedys robiony remont ganeralny...Powiemtak...powinienem ja trzymac w pomieszczeniu w ktorym sie nie lakieruje ale ze wzgledu na brak miejsca i fakt ze wynajmuje pomieszczenie to jest tam gdzie lakieruje.Jesli nie masz dobrych filtrow na te dwa wchÂłaniacze powietrza ze sie tak wyraze to musisz czesto,gesto czyscic i rozkrecac owe. Do etgo odwadniacz i odolejacz obowiazkowo bo z czasem zacznie przepuszczac...Mi smiga do dziÂś dnia i nabija mi do oklo 8 atmosfer gdzie kolo 5 wÂłacza sie ponownie...czyli nie jest zle... Remont takiej sprezaki to nie jest duzy koszt tylko nie wiem jak z czesciami...Ja ze swojej jestem happy... |
|
|
|
 |
Njord
|
Wysłany: 2010-09-24, 08:14
|
0
|
|
|
|
kubazjan, dziĂŞki za odpowiedÂź, ale nie odpowiedziaÂłeÂś w najmniejszym stopniu na moje pytanie. Nie interesuje mnie remont tego kompresora, a jego wymiana. Ta sprĂŞÂżarka ma fabrycznie 111L/min czyli nie daÂłaby mi nawet poÂłowy wydajnoÂści ktĂłrej potrzebuje. Poza tym koÂło pasowe ma przez skrzywiony waÂłek bicie ok. 2cm.
kubazjan napisał/a: | Jesli nie masz dobrych filtrow na te dwa wchÂłaniacze powietrza |
Ja wcale nie mam na chwilĂŞ obecnÂą filtrĂłw wchÂłanianego powietrza, sprĂŞÂżarka jest niesprawna. Filtry sÂą tylko na wyjÂściu (widaĂŚ na zdjĂŞciu). |
|
|
|
 |
kamil E30
|
Wysłany: 2010-09-24, 20:34
|
0
|
|
|
|
Witam , wczeœniej pisa³em o skorodowanym dolnym rancie drzwi w E30 , otó¿ wszystko elegancko przygotowa³em,a go³¹ blachê psik³em(nanios³em pêdzelkiem) R stop , pózniej nie wiem czemu na to na³o¿y³em Epoxy brunox.Na tym roboty stanê³y(nie by³o mnie ,a auto sta³o oczywiœcie w gara¿u), teraz patrzê , ¿e pod przezroczyst¹ warstw¹ preparatów które mia³y zatrzymaÌ rdzê pojawi³a siê ruda .Gdzieœ na tym forum wyczyta³em ,¿e pod tymi preparatami wy³azi w³aœnie rdza
Co mam teraz zrobiÌ?zedrzeÌ ,daÌ epoksyd i tyle? minê³y mo¿e 3 tygodnie i takie jaja.Czy mo¿e niedopuszczalne jest ³¹czenie tych dwóch preparatów? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-09-25, 05:45
|
0
|
|
|

|
Zerwij to g...o i nanieÂś na oczyszczonÂą powierzchnie podkÂład reaktywny a na to akrylowy! Te specyfiki nie zatrzymajÂą korozji wiem to z doÂświadczenia! To co ty masz teraz po pewnym czasie ,ja takÂże miaÂłem podczas "testĂłw" ,(na starych zdemontowanych elementach nadwozia) ,tych "cudownych preparatĂłw" Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
kamil E30
|
Wysłany: 2010-09-25, 08:14
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Zerwij to g...o i nanieÂś na oczyszczonÂą powierzchnie podkÂład reaktywny a na to akrylowy |
Tylko ,Âże jak narazie w sprayu znalazÂłem podkÂład akrylowy ,a reaktywny jest tylko w puszce do pistoletu.PomalowaÂłem nowy bÂłotnik podkÂładem za 47 zÂł(epoksydowy) i jest gitara.ZostawiÂłem sobie trochĂŞ na te drzwi,ale najpierw siĂŞ Was pytam.
Rorertlodz09 dziĂŞki za zainteresowanie. |
|
|
|
 |
hertz
|
Wysłany: 2010-09-25, 18:17
|
0
|
|
|
|
Witam, dwa tygodnie temu pomalowa³em kawa³ek plastiku (boczki od motoru) zeszlifowa³em, podk³ad zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ, podk³ad akrylowy novola spray , baza, bezbarwny wszystko ³adnie piêknie. Dzisiaj chcia³em zrobiÌ polerkê , lecz niestety przetar³em papierem do podk³adu, wiêc , Zmatowi³em po³o¿y³em bazê i lakier siê zwa¿y³, prawdopodobnie w miejscach gdzie mia³ kontakt ze stara baz¹, powtórzy³em wszystko jeszcze raz najpierw daj¹c podk³ad i podk³ad te¿ œcina, wiêc tak powinno byÌ, a jak nie to dlaczego tak jest ? Jedyna opcja to zdarcie do go³a i wszystko na nowo ? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-25, 19:59
|
0
|
|
|
|
Tak sie wlasnie zachowuja materialy 1K ...przy refiniszu.. |
|
|
|
 |
hertz
|
Wysłany: 2010-09-25, 22:17
|
0
|
|
|
|
znaczy ze wina podkÂładu ? a jak by to zmatowiĂŚ i daĂŚ podkÂład 2 -skÂładnikowy ? |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-09-30, 12:27
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ.
KupiÂłem bazĂŞ Ixell i dostaÂłem do niej rozcieĂączalnik uniwersalny zamiast oryginalnego, rozcieĂączalnik ten jest firmy Multi Fuller, bĂŞdzie siĂŞ to nadawaĂŚ? CzytaÂłem, ze np.podkÂłady tej firmy sÂą kiepskiej jakoÂści, dlatego mam obawy, a jestem przed caÂłoÂściĂłwkÂą.
W pobliskich mieszalniach majÂą tylko ropzuchy uni od Trotona oraz Haya. Warto zamieniaĂŚ, czy jeden CH? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-30, 22:16
|
0
|
|
|
|
Niekoniecznie musi sie cos dziac...ale gdyby , to bedziesz sobie plul w brode..
Poza tym..nikt nie uzna Ci reklamacji..
Polaczenie bazy z klarem ..jest polaczeniem chemicznym , czyli rozpuszczalnik do bazy jak i pozniej klar,utwardzacz do niego jak i ewentualny rozpuszczalnik ..teoretycznie powinny byc jednego systemu. W Twoim przypadku ixella...:spoko: |
|
|
|
 |
kamil E30
|
Wysłany: 2010-10-01, 13:09
|
0
|
|
|
|
Witam , zakupiÂłem nabijany spray i poszÂła mi narazie jedna puszka na bÂłotnik.Problem w tym ,Âże spray byÂł jakiÂś felerny i zrobiÂła siĂŞ kaszka,nieszÂło normalnie psikaĂŚ.Puszka zachowywaÂła siĂŞ jak wystrzelany prawie do koĂąca dezodorant.KupiÂłem drugi i jest ok ,ale chciaÂłbym abyÂście doradzili mi jak pozbyĂŚ siĂŞ kaszki, czy wystarczy np.papier 1500? |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-10-08, 08:22
|
0
|
|
|
|
Robiona jest caÂłoÂściĂłwka. Dwie sprawy mnie mĂŞczÂą
1. Wspawana reperaturka w miejsce korozji. Wymaga szpachlowania dla nadania ksztaÂłtu.
Po zmatowieniu przykryta reaktywnym. NastĂŞpnie akrylowym 2k, 2 cienkie warstwy.
Pytanie brzmi: jakim papierem zmatowiÌ podk³ad przed po³o¿eniem szpachli z w³óknem?Czy taka szpachl¹ mogê jedynie zgruntowaÌ sobie pod³o¿e i jeszcze przed jej utwardzeniem wykoùczyÌ sobie powierzchnie zwyk³a wype³niaj¹c¹ i na sam koniec daÌ wykaùczaj¹c¹? To ju¿ w sumie dwa pytania :d
I jeszcze jedno, czy moÂżna cienkÂą warstwÂą epoksydowego przelecieĂŚ caÂłe auto, jeÂśli wczeÂśniej byÂł zalewany reaktywny podkÂładem 2k akrylowym(+szpachla), oraz miejscowo daÂłem podkÂład akrylowy, tam gdzie bĂŞdzie szÂła szpachla. Epoksyd chcĂŞ daĂŚ jako o izolator przetarĂŚ, a jest ich wiele - mam na myÂśli przetarcia do starej bazy, bo do blachy jest niewiele. Zamiast bawiĂŚ siĂŞ w oklejanie auta, myÂślĂŞ wÂłaÂśnie nad caÂłoÂściowym zapodkÂładowaniem i po 2h na to akrylowy mokro na mokro. Nie wiem tylko, czy jest to poprawne rozwiÂązanie.
Bardzo proszĂŞ o szybkÂą odpowiedÂź. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-10-15, 20:49
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
DziĂŞki chÂłopaki za pomoc i dyskusje na temat papierĂłw i doboru gradacji do odpowiednich prac.
Dziœ zakupi³em materia³y DUXONE i namieszali mi bazê DuPont Centari 600P i mam w zwi¹zku t¹ baz¹ pytanie. Otó¿ nie wiem jak d³ugo bêdzie ona przydatna do u¿ycia jeœli jest zamkniêta w plastikowym pude³ku ( prosto z mieszalni ) i ja dodatkowo oklei³em wieczko taœm¹ by zamkn¹Ì drogê dla powietrza ?!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-10-15, 22:01
|
0
|
|
|

|
Jeœli nie doda³eœ rozcieùczalnika to mo¿e troche staÌ! Odwróc j¹ i postaw na pó³ce tylko wieczkiem do do³u (aby odci¹Ì dop³yw powietrza) Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-10-15, 22:29
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Robertlodz09 napisał/a: | JeÂśli nie dodaÂłeÂś rozcieĂączalnika to moÂże troche staĂŚ! OdwrĂłc jÂą i postaw na pó³ce tylko wieczkiem do doÂłu (aby odci¹Ì dopÂływ powietrza) Pozdrawiam! |
"MoÂże trochĂŞ staĂŚ" to trochĂŞ maÂło precyzyjna informacja dla laika , ktĂłrym jestem bez wÂątpienia
Za oko³o tydzieù no mo¿e dwa , bêdê siê bra³ za robotê , ale mam 1L bazy , której tym razem nie zu¿yjê na 100 % i nie wiem czy wytrzyma ona do wiosny jeœli j¹ dobrze zabezpieczê czy lepiej od razu robiÌ ca³¹ wyznaczon¹ robotê ?
I ten patent z wieczkiem na dole brzmi bardzo logicznie i tak teÂż zrobiĂŞ. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-10-15, 23:24
|
0
|
|
|

|
JeÂśli to prawdziwa DuPonta to spokojnie moÂże czekaĂŚ do wiosny! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-10-16, 23:56
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Robertlodz09 napisał/a: | JeÂśli to prawdziwa DuPonta to spokojnie moÂże czekaĂŚ do wiosny! Pozdrawiam! |
Zakupy robi³em u Klakiernika w Krakowie. Mieli program , wzorniki i ca³¹ masê rzeczy DuPonta , wiêc mam nadzieje , ¿e z receptur DuPonta nie namieszali NOVOLa albo Trotona ?!
Mam pytanie.
Duxone DX1062 podkÂład akrylowy w karcie technicznej opisany jako SZARY , ale wiadomo , Âże szary szaremu nie rĂłwny. Program DuPonta pokazaÂł , Âże pod baze trzeba zastosowaĂŚ widmo ValueShade 4 lub 5.
SÂą to zbliÂżone kolory czy muszĂŞ dobarwiĂŚ DX1062 o ile moÂżna go dobarwiaĂŚ ?!
A jeœli nie mo¿na dobarwiÌ to có¿ mam uczyniÌ ?
Wpad³em na pomys³ by kupiÌ 500ml lakieru akrylowego w kolorze odpowiadajacym VS 4 - 5 i prysn¹Ì pod bazê. Albo jeszcze lepiej namieszaÌ bazy w takim kolorze i polo¿yÌ jedn¹ warstwê bazy szarej i 2 w kolorze auta.
Trzyma siĂŞ to kupy ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-10-17, 08:44
|
0
|
|
|
|
Tak ,trzyma siĂŞ kupy,sam tak robiÂłem,Âże pod ciemnÂą zieleĂą dawaÂłem 1062 i warstwĂŞ czarnej bazy.Duxone siĂŞ inie dobarwia. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-10-17, 11:25
|
0
|
|
|
|
Trolex napisał/a: | WpadÂłem na pomysÂł by kupiĂŚ 500ml lakieru akrylowego w kolorze odpowiadajacym VS 4 - 5 i prysn¹Ì pod bazĂŞ. |
Tego nie rob.. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-10-17, 14:27
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
jacenty 741 napisał/a: | Tak ,trzyma siĂŞ kupy,sam tak robiÂłem,Âże pod ciemnÂą zieleĂą dawaÂłem 1062 i warstwĂŞ czarnej bazy.Duxone siĂŞ inie dobarwia. |
Chyba te¿ bede musia³ tak pokombinowaÌ bo nie by³o innej opcji doboru widma. Próbowa³em zakupiÌ wszystkie produkty w firmie IXELL KALISZ bo oferuj¹ ka¿d¹ iloœÌ wybranego produktu , ale na moje pytanie :
czy moÂżna zakupiĂŚ u Was produkty DuPont ; a) 800R - 250ml , b) 820R - 1L , c) itd itp to odpowiedÂź dostaÂłem nastĂŞpujÂącÂą :
Cytat: | co to sÂą te numerki ? proszĂŞ pisaĂŚ jaÂśniej! Pozdrawiam SÂławek. |
WysÂłaÂłem teÂż dwa e-maile ( numerki tym razem opisane ze strony producenta ) na oba loginy allegro jakieÂś 3 tygodnie temu , ale nikt nie odpisaÂł do dziÂś.
Dlatego baÂłem siĂŞ , Âże jak spytam o wymieszanie bazy to mnie poproszÂą o recepturĂŞ
Sorry za OT , ale wolaÂłem uprzedziĂŚ innych amatorĂłw ,Âże ich teÂż mogÂą tak profesjonalnie potraktowaĂŚ.
WracajÂąc do sprawy doboru papierĂłw Âściernych. ZnalazÂłem nastĂŞpujÂąca tabelkĂŞ NOVOLa
Jeœli coœ tam jest nie teges to mogê nanieœÌ poprawki w tej tabelce i inni amatorzy bêd¹ mieli ju¿ ³atwiej.
Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-10-18, 15:44
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | Trolex napisał/a: | WpadÂłem na pomysÂł by kupiĂŚ 500ml lakieru akrylowego w kolorze odpowiadajacym VS 4 - 5 i prysn¹Ì pod bazĂŞ. |
Tego nie rob.. |
W DP istniejÂą receptury na podwarstwy/undercoat/ o okreÂślonej VS w systemach bazowych .SÂą to po prostu bazy o odpowiednim widmie szaroÂści.
Szokiem dla mnie jest,Âże w Ixelu nie wiedzÂą co to jest 800R,czy 820R |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-10-19, 06:38
|
0
|
|
|
|
Dobrze, ze nie kupiles u niego bazy. Ja zaryzykowalem i zaluje. Baza jest prawdopodobnie rozcienczana i nawet nie ma co poronwywac skladu do duponta. Jedyny plus to niska cena. Cos za cos.
Czy warstwe widmowa vs stostuje sie tylko przy bazach duponta? Mam do polozenia kolor perlowy, widmo wg dp to vs5
Edit
Pytalem jeszcze o oznaczenia kolorow szarosci widmowych. Udalo mi sie je znalezc, dla potomnych wklejam
VS1 WHITE
VS2 OFF WHITE
VS3 LIGHT GREY
VS4 MEDIUM GREY
VS5 SOFT GREY
VS6 DARK GREY
VS7 BLACK
Podklad leje dx1062 w kolorze na oko soft gray, czyli odpowiadajacy vs5.
Pomalowalem sobie na razie lusterko i niestety kolor wychodzi mi blady/jasny w stosunku do ori, czy jesli zastosowalbym mala sztuczke, tj. najpierw przejechal elementy cienka warstwa czarnej bazy niemetalicznej i na nia klad wlaciwy kolor, mialoby to efekt w postaci ciemniejszego koloru koncowego? Czarna baze calkiem przypodkowo posiadam.
Byc moze jest to wina rozcienczonej bazy, tak jak pisalem na poczatku wzialem od ixella i jest ona dziwnie rzadka, sprawia wrazenie, ze moznaby jej w ogole nie rozcienczac do malunku. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-10-19, 14:11
|
0
|
|
|

|
Podstawa kolego to kupowaÌ materia³y u sprawdzonych sprzedawców czy sklepach w zapakowanych orginalnie opakowaniach Temat wielokrotnie poruszany! Tak naprawde to do koùca nie wiesz co masz tam "nalane" przez sprzedaj¹cego! Mo¿e to DP albo mo¿e Novol? albo coœ "innego" Tak¿e materia³y "dorabiane" najlepiej robic w mieszalniach które sie zna Te¿ mia³em przypadek ¿e znajomy przyniós³ mi do polakierowania maski baze któr¹ sam "zakupi³" ,by³a tragedia ¿eby tym "g....em" pomalowaÌ Mia³em wra¿enie ¿e "lakieruje rozcieùczalnikiem" Dopiero jak "dorobi³em lakier" w znanej i sprawdzonej mieszalni to bez problemu "skoùczy³em" to lakierowanie. Mam zasade ¿e nie korzystam z materia³ów "powierzonych"
Co do twojego problemu to proponuje kupiĂŚ z mieszalni DeBeera UniBaze w kolorze jaki masz do polakierowania Tak w skrĂłcie to: UniBaza jest to baza "silnie kryjÂąca" bez ziarna metalicznego dla kolorĂłw a raczej pod kolory "sÂłabo kryjÂące" Ewentualnie moÂżna uÂżyĂŚ podkÂładĂłw Lechlera ktĂłre sÂą dorobiane na zamĂłwienie w kolorze jaki mamy polakierowaĂŚ auto Pozdrawiam!
Ewentualnie kupiĂŚ dwa podkÂłady tj. czarny i biaÂły i "dorobiĂŚ sobie takie "widmo szaroÂści" jakie jest zalecane pod ten kolor |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-10-19, 16:53
|
0
|
|
|

|
vicious napisał/a: | Podklad leje dx1062 w kolorze na oko soft gray, czyli odpowiadajacy vs5.
. |
Dx1062 to VS3-4.PodkÂłady moÂżna dobarwiaĂŚ do 10% pigmentu.Spokojnie moÂżesz dobarwiĂŚ czarnÂą bazÂą. |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-10-19, 19:33
|
0
|
|
|
|
Niestety polowe elementow mam juz w podkladzie 1062 szarym, wiec go niedobarwie. Wobec tego co z ta czarna baza? Dac cienka warstwe na podklad przed malunkiem ? |
|
|
|
 |
Travolta
|
Wysłany: 2010-10-20, 21:36
|
0
|
|
|

|
Witam mam taka maa proÂśbĂŞ o zdiagnozowanie mi pewnego przypadku
Moj kolega posiada Bmw e36 w ktĂłrej na masce (i paru innych elementach) widaĂŚ fuszerkĂŞ lakiernika
Wygl¹da ona w ten sposób i¿ pod warstw¹ lakieru bezbarwnego stopniowo zaczê³y pojawiaÌ siê pêkniêcia Na pocz¹tku by³o kilka takich po 3cm, a teraz maska wygl¹da jakby 3 letnie dziecko Ìwiczy³o na niej kó³ka
Mozecie podaĂŚ mi przyczynĂŞ takiego pĂŞkania lakieru bazowego |
_________________ to nie prawda ze obama nie lubi hopcoli |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-10-21, 07:37
|
0
|
|
|
|
A ja raczej powiedzia³bym,¿e to nie pêkniêcia,a siadanie bazy (lub nawet podk³adu,a wraz z nim bazy) w rysach po szlifowaniu.ByÌ mo¿e jest to skutek szybko (zbyt szybko) wykonywanej naprawy,wiadomo,Radom,Mekka u¿ywanych samochodów na Mazowszu,wiêc jest ciœnienie .Dopiero teraz dosychaj¹ (odparowuje rozcieùczalnik zamkniêty pod bezbarwnym),i ca³oœÌ siada w zbyt grubych rysach szpachli lub podk³adu.
To moja teoria,ale lepsze byÂłyby jakieÂś fotki.
Te ,,pĂŞkniĂŞcia" sÂą wyczuwalne na powierzchni bezbarwnego?Jak tak,to moÂżesz lekko je zniwelowaĂŚ szlifujÂąc 2000-2500 i polerka |
|
|
|
 |
Gregorek_1985
|
Wysłany: 2010-10-21, 14:05
|
0
|
|
|
Silver Star
|
koledzy mam problem, rozebralem pistolet na noc, dysze nbamoczylem w nitro, a reszte dobrze wyczyscilem i tak zostawilem, dzisiaj zlozylem wszystko,i biore sie do malowania.. i tu pojawia sie problem, bo raz daje material jak trzeba a raz doslownie pyli "kasza manna", baze jakos polozylem,ale klaru wogle nie da sie wylac....raz wezmie pojdzie material az od razu zaciek,a normlanie to wali pylem i nic nie da sie wylac...;/ i wogle nie jest to zalezne od cienienia,czy mam 2 bary czy 3,5, jest to samo...oczywiscie material mam na full i tak samo miotle. a zaznacze,ze jesczze przed wczoraj malowal normlanie.... moze ma ktos jakis pomysl? |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2010-10-21, 20:29
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | (lub nawet podkÂładu,a wraz z nim bazy | @jacenty nie chce sie mÂądrzyĂŚ, miaÂłem takie przypadki ale to mi siadaÂł podkÂład nie doschn¹³ a chciaÂłem szybko zrobiĂŚ, miaÂłeÂś przypadek Âże baza siada? opisz proszĂŞ jak to sie dzieje? za grubo jej i pĂŞka?? Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-10-21, 20:49
|
0
|
|
|
|
Gregorek_1985 napisał/a: | moze ma ktos jakis pomysl? | ZakÂładam, Âże dyszĂŞ odkrĂŞcaÂłeÂś i sprawdzaÂłeÂś czy jakiÂś paroch nie podszedÂł. Jak nie, to wykrĂŞĂŚ i sprawdÂź.
JeÂśli to nie to, to moÂże zatkany otwĂłr odpowietrzajÂący w kubku? JeÂśli za kaÂżdym razem gdy puÂścisz spust i po odczekaniu jak znĂłw zaczynasz malowaĂŚ lakier dobrze ci podaje a potem coraz mniej, to raczej to to |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-10-21, 21:02
|
0
|
|
|
|
stek napisał/a: | , miaÂłeÂś przypadek Âże baza siada? opisz proszĂŞ jak to sie dzieje? za grubo jej i pĂŞka? | Siada podkÂład,jeÂśli zostawisz nierozszlifowane rysy np. na szpachli,skoĂączysz,dajmy na to,180 na rĂŞku,zalejesz to podkÂładem,i wydaje siĂŞ ,Âże jest ok.Ale jeÂśli nie dasz promiennikiem albo Âżeby poschÂło kilka dni,to zwÂłaszcza przy grubej warstwie podkÂładu za jakiÂś czas rozcieĂączalnik odparuje a podkÂład usiÂądzie w rysie po papierze.JeÂśli jest juÂż pokryty bazÂą,to pociÂągnie jÂą za sobÂą.CzĂŞsto widaĂŚ takie kwiatki,na naprawianych na szybko i na sprzedaÂż samochodach.
Poza tym,to moja wersja moÂżliwej przyczyny,ale nie wiem,czy o takich rysach nasz drogi John T. pisze. |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2010-10-21, 21:06
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | stek napisał/a: | , miaÂłeÂś przypadek Âże baza siada? opisz proszĂŞ jak to sie dzieje? za grubo jej i pĂŞka? | Siada podkÂład,jeÂśli zostawisz nierozszlifowane rysy np. na szpachli,skoĂączysz,dajmy na to,180 na rĂŞku,zalejesz to podkÂładem,i wydaje siĂŞ ,Âże jest ok.Ale jeÂśli nie dasz promiennikiem albo Âżeby poschÂło kilka dni,to zwÂłaszcza przy grubej warstwie podkÂładu za jakiÂś czas rozcieĂączalnik odparuje a podkÂład usiÂądzie w rysie po papierze.JeÂśli jest juÂż pokryty bazÂą,to pociÂągnie jÂą za sobÂą.CzĂŞsto widaĂŚ takie kwiatki,na naprawianych na szybko i na sprzedaÂż samochodach.
Poza tym,to moja wersja moÂżliwej przyczyny,ale nie wiem,czy o takich rysach nasz drogi John T. pisze. | zgadzam si. Pozdr. |
|
|
|
 |
Gregorek_1985
|
Wysłany: 2010-10-22, 08:06
|
0
|
|
|
Silver Star
|
Âłysy73 napisał/a: | Gregorek_1985 napisał/a: | moze ma ktos jakis pomysl? | Z
JeÂśli to nie to, to moÂże zatkany otwĂłr odpowietrzajÂący w kubku? JeÂśli za kaÂżdym razem gdy puÂścisz spust i po odczekaniu jak znĂłw zaczynasz malowaĂŚ lakier dobrze ci podaje a potem coraz mniej, to raczej to to |
dodkladnie to to, wlalem wczoraj klaru i probowalem na starym blotniku, najpierw jeszzce raz przeczyscilem,i probowalem rozlewac i dalej to samo i to samo, az w koncu wlasnie odkrecilem ten odpowietrznik,i od razu inny pistolet kurde nie wiedzialem,ze to ma taki wplyw wielkie dzieki za info |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-10-22, 13:43
|
0
|
|
|
|
Witka panowie,mam pytanie otó¿ bêdê lakierowa³ spojlery i listwy plastikowe i moje pytanie brzmi:jak dodam do podk³adu akrylowego uplastyczniacza a potem prysnê to czarnym akrylem równie¿ z dodatkiem tego uplastyczniacza czy to wystarczy?Czy muszê najpierw daÌ PZP?Proszê o odpowiedŸ |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-10-22, 15:04
|
0
|
|
|
|
PZP dajesz wtedy,gdy masz ods³oniêty plastik,jak¹œ przecierkê,nowy...Jeœli jest ju¿ szczelna warstwa jakiegoœ lakieru,to pzp jest niepotrzebne. |
|
|
|
 |
gomez405
|
Wysłany: 2010-10-22, 15:21
|
0
|
|
|
|
co wstrzykn¹Ì do progu na rdze nie mam za bardzo jak tam wyczyœciÌ a widze przez otwór technologiczny ¿e jest tam doœÌ gruby nalot rdzy |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2010-10-22, 15:46
|
0
|
|
|

|
gomez405 napisał/a: | co wstrzykn¹Ì do progu na rdze nie mam za bardzo jak tam wyczyÂściĂŚ a widze przez otwĂłr technologiczny Âże jest tam doœÌ gruby nalot rdzy |
Fluidol da radĂŞ . |
|
 |
gomez405
|
Wysłany: 2010-10-22, 16:39
|
0
|
|
|
|
myslaÂłem o dynitrolu 800 i do tego jakiÂś wosk a tu sam fluidol |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-10-23, 14:33
|
0
|
|
|

|
vicious napisał/a: | Niestety polowe elementow mam juz w podkladzie 1062 szarym, wiec go niedobarwie. Wobec tego co z ta czarna baza? Dac cienka warstwe na podklad przed malunkiem ? | .
Tak. |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2010-10-24, 01:06
|
0
|
|
|
|
Panowie, w jaki sposĂłb mogĂŞ pozbyĂŚ siĂŞ powÂłoki lakierniczej z elementĂłw plastikowych. tj: klamki, lusterka.
PoÂłoÂżone na nie, sÂą kolejne warstwy, PZP, wypeÂłniacz, baza, klar.
Dodam ¿e nie chcia³bym zbytnio ingerowaÌ w te elementy mechanicznie, np. szlifuj¹c ( co jest bardzo mozolne i nie mo¿na dojœÌ wszêdzie) gdy¿ mam w planach wypolerowaÌ te plastiki po zdarciu pow³oki. |
|
|
|