Autor |
Wiadomość |
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2010-09-29, 23:10 Jak naprawiĂŚ takie uszkodzenie (fotki)
|
0
|
|
|
|
Sprawa jest taka, Âże praktycznie nĂłwka z salonu zostaÂła otarta. Jestem wÂłascicielem samochodu. Jest to szkoda z AC.
Jaki typ naprawy polecacie w tym wypadku? Samochodem zamierzam jeÂździc okoÂło 10 lat. Chodzi mi o to Âżeby to byÂło zrobione tak aby nigdy nie wylazÂło. OczywiÂście auto pĂłjdzie do ASO.
Czy wymiana elementĂłw i malowanie surowych drzwi? czy teÂż moÂże klepanie i szpachlowanie?
Na obydwu elementach jest zdarcie praktycznie do blachy (zaczepione o betonowy murek)
IMG_6285_.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 115 raz(y) 54.93 KB |
IMAG00061_.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 161 raz(y) 113.56 KB |
IMG_6279_.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 104 raz(y) 63.73 KB |
IMG_6277_.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 99 raz(y) 61.45 KB |
|
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-09-30, 00:08
|
0
|
|
|
|
Nowy samochod....to tylko wymiana na nowe drzwi,ale mogÂą wyklepaĂŚ i szpachlowaĂŚ bez twojej wiedzy |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-09-30, 06:27
|
0
|
|
|
|
Nowe drzwi to moÂżesz sobie sam kupiĂŚ i kazaĂŚ polakierowaĂŚ,tutaj na 100% bĂŞdzie naprawa,za maÂła szkoda,Âżeby zakwalifikowali do wymiany. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-09-30, 07:28
|
0
|
|
|

|
Kolego takie pytanie to zadaj likwidatorowi tej szkody a nie tutaj na forum Wszystko zaleÂży od opisu przez "biegÂłego" z firmy ubezpieczeniowej i wyceny szkody przez tÂą firme ubezpieczeniowÂą. W tym wypadku jako wÂłaÂściciel samochodu zlecasz naprawe i to wszystko ASO zaÂłatwia wszystko! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-30, 07:48
|
0
|
|
|
|
Osobiscie to wlalbym miec te elementy odzyskane..
Miejsce uszkodzenia daje mozliwosc wycieniownia tych elementow i nie ma potrzeby wchodzenia na blotniki..(zawsze to oryginal ...czy to element , czy to lakier ).
Przy wymianie do lakierownia bedzie juz cala strona..no chyba , ze koledze nie zalezy.
A moze faktycznie , nie bedzie mial nic do powiedzenia w tej kwestii..Decyzje podejmie ubezpieczalnia. |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2010-09-30, 15:45
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | Osobiscie to wlalbym miec te elementy odzyskane..
Miejsce uszkodzenia daje mozliwosc wycieniownia tych elementow i nie ma potrzeby wchodzenia na blotniki..(zawsze to oryginal ...czy to element , czy to lakier ).
Przy wymianie do lakierownia bedzie juz cala strona..no chyba , ze koledze nie zalezy.
A moze faktycznie , nie bedzie mial nic do powiedzenia w tej kwestii..Decyzje podejmie ubezpieczalnia. |
Tu podpisujĂŞ siĂŞ pod KolegÂą spokojnie moÂżna to naprawiĂŚ nie cieniujÂąc siĂŞ na sÂąsiednie elementy . |
|
 |
pikacz
|
Wysłany: 2010-09-30, 21:23
|
0
|
|
|
|
osobiscie wolalbym naprawe tych elementow bo uszkodzenia sa drobne co fabryka to fabryka, poszukac tylko dobrego fachowca co potrafi lakierowac i sladu nie bedzie, sam w swoim aucie mam 3 takie naprawy bez malowania calego elementu ( 2xdrzwi i 1 blotnik) i naprawde trzeba dobrze wytrzeszczec galy zeby cos zauwazyc |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2010-09-30, 23:03
|
0
|
|
|
|
ogólnie to prosta naprawa, ³atwy kolorek do cieniowania i œladu nie bêdzie... z wymian¹ trochê gorzej bo tak jak koledzy mówi¹, nale¿y lakierowaÌ ca³¹ stronê, a co do ASO to wybierz polecane, a nie pierwsze lepsze |
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-10-01, 21:41
|
0
|
|
|
|
Do wymiany raczej nie zakwalifikuja z AC chodz zalezy od opisu bieglego
Ja bym to naprawial nie ma az takiej wielkiej szkody a bez problemu wycieniuje to a wymiana to jednak malowanie wnek oraz praktycznie calego boku lub cieniowanie blotnikow przod i tyl za duze koszty chodz decyzja zalezy juz pozniej do CIebie kolego |
|
|
|
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2010-10-01, 21:59
|
0
|
|
|
|
Dziêki za wszystkie odpowiedzi. Rysuje siê z nich spójna odpowiedz ze lepiej szpachlowaÌ ni¿ wymieniaÌ ca³oœÌ. Czyli mo¿na bedzie te elementy polakierowac bez cieniowania na b³otniki? A czy bedzie to lakierowanie ca³ych elementów, czy tylko obszary wokó³ uszkodzenia?
SzukaÂłem na alegro identycznych drzwi i nawet by sie znalazÂły
http://allegro.pl/drzwi-p...1203918189.html
tylko wszystkie ktĂłre byÂły zawsze zawieraÂły jakieÂś wgniotki lub sprzedajÂący nie nie gwarantowaÂł ze niee bdzie rysek i ze raczej do malowania sÂą. Takich elementĂłw na alegro jest sporo. Czyli jednak niektĂłrzy wymieniajÂą caÂłe drzwi na nowe przy tak maÂłym uszkodzeniu? |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-10-01, 23:50
|
0
|
|
|
|
przy tak malym uszkodzeniu nikt nie bedzie wymienial caÂłych elementow...no chyba ze szkodowiec tak zakwalifikuje...no ale czy bedziesz chcial wymienic to tylko zalezy od ciebie Ja bym polakierwal wycieniowaÂł te miejsca i jesli zajdzie taka potrzeba polakierowal oba elementy ewentualnie do listw...potem delikatna polerka i jest gitara...To nie jest trudne zadanie dla wprawionego lakiernika a i koszty mniejsze niz lakierowanie poÂł auta...a kaska z ubezpieczenia w kieszeni... |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-10-01, 23:52
|
0
|
|
|
|
sorka...nie zauwazylem ze to autko nie ma listw ...ehheheh...czyli lakierowanie caÂłych drzwi... |
|
|
|
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2010-10-02, 10:55
|
0
|
|
|
|
Kaska z ubezpeiczenia jeÂśli zostanie w kieszeni to kieszeni ASO, bo auto tam bedzie naprawiane. Zatem koszty mnie zupeÂłnie nie interesujÂą a najwaÂżniejsze jest by naprawa byÂła jak najlepsza i aby nie byÂło problemĂłw w przyszÂłosci. No listew niestety nie ma |
|
|
|
 |
pikacz
|
Wysłany: 2010-10-02, 18:40
|
0
|
|
|
|
a nie mozna zrobic tego w ten sposob jak np. z OC, podjedz do ASO zapytaj sie ile by taka naprawa kosztowala bez wymiany elementow na nowe (bo jak dla mnie przy takich uszkodzeniach jest to bezsens ), zobacz wycene jesli bedzie ok ( a nawet wiecej ) to rob gotowkowo bierz kase i z zakladem sam sie rozliczaj i dogaduj co do samej naprawy wtedy ewentualna kaska bedzie w twojej kieszeni a nie ASO
tak jak ktos wczesniej napisal szkoda ze nie ma listew bo by polakierowali tylko same doly drzwi i sprawa zalatwiona ( ale zawsze mozna kupic za ewentualnie zaoszczedzone pieniadze bo jak dla mnie jest to dobra i przydatna rzecz a i samo auto lepiej wyglada ) |
|
|
|
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2010-10-02, 19:19
|
0
|
|
|
|
To w ten sposob idÂąc mozna jeszcze inaczej - wybraĂŚ najlepszy warsztat jaki siĂŞ zna, tam dogadaĂŚ siĂŞ na kasĂŞ za okreÂślonÂą kwotĂŞ a szkode rozliczyĂŚ z AC, nie mĂłwiÂąc nic w ASO.
Bo problem taki ze w miescie jest tylko jedno ASO, i nie wiadomo czy lakiernik ktory swiadczy im usugi jest dobry.
Co myslicie o takim sposobie? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-10-02, 19:55
|
0
|
|
|
|
Kolego @Arbiter...dowiedz sie jeszcze, czy nie stracisz gwarancji na powloke lakiernicza..dokonujac naprawy w nieautoryzowanym warsztacie. |
|
|
|
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2010-10-02, 21:27
|
0
|
|
|
|
Czyli wniosek - odstawiĂŚ do ASO i zapomnieĂŚ o temacie - chyba najlepsze, bezstersowe wyjÂście |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-10-02, 21:41
|
0
|
|
|

|
Jakakolwiek naprawa auta poza ASO w okreie gwarancji skutkuje utratÂą gwarancji na naprawiane ,wymieniane czĂŞÂści i elementy nadwozia! Nie rozumie sensu tej "dyskusji"? Chcesz mieĂŚ gwarancje? To jedziesz do ASO ,a jak nie chcesz to "serwisuj" gdzie chcesz! Zastanawia mnie tylko dlaczego ktoÂś kupuje nowy samochĂłd a potem kombinuje "Âżeby byÂło tanio"! Tanio to nie zawsze dobrze!!! StaĂŚ ciĂŞ byÂło kolego na nowe auto to musisz siĂŞ liczyĂŚ z kosztami "jego utrzymaniem" W jakim celu wykupiÂłeÂś polise AC ? WymĂłg Banku ktĂłry udzieliÂł kredytu? Czy teÂż aby nie ponosiĂŚ wydatkĂłw w przypadku "szkody na mieniu"? Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2010-10-02, 21:44
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09, nie zrozumiaÂłeÂś w ogole moich intencji. Chodzi o to by byÂło dobrze a nie by byÂło tanio!. Bo wcale nie kojarzĂŞ jakoÂści ASO z najlepszÂą jakoÂściÂą a zaleÂży mi na tym zeby naprawa byÂła zrobiona jak najlepiej bo autem zamierzam poejzdzic pare lat |
|
|
|
 |
Arbiter
|
Wysłany: 2022-05-06, 10:02
|
0
|
|
|
|
zrobione w 2010, dziÂś po 12 latach nie ma Âśladu po naprawie wiĂŞc chyba dobrze zrobili. Naprawione byÂło w ASO tzn warsztacie lakierniczym zewnĂŞtrznym do ktĂłrego aso wysÂłaÂło |
|
|
|