Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kubazjan
Wys³any: 2010-10-17, 08:43   Jak ustawiacie pistolety do baz..?
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Witam.Tak jak w temacie ,chodzi mi o to w jaki sposob ustawiacie swoje guny tzn;ile materia³u,czy na duze ustawienie czy ma³e jaka miot³a itd...Czy wylewacie baze czy tylko pruszycie(szczegolnie jasne bazy)Moze ktos ma Sate 3000 RP to porownamy sobie... :D Podrawiam.

vicious
Wys³any: 2010-10-19, 05:44   
0
UP DOWN

Podlaczam sie pod pytanie. Ty masz maszyne samomalujacaca, ja mam sico rp 1.4 :) Z tego, co wyczytalem, zwykle jest nizsze niz dla klaru. Mam kompresor 100L trzyma mi ladnie 6czke. Czy dla bazy i srico erpe z dysza 1.4 ustawienie cisnienia pod pistoletem na 2,5 jest prawidlowe?

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-19, 07:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Panowie Sata RP jest zaprojektowana i przewidziana bardziej do klarów (akryli) ni¿ do baz {ale wiêcej na temat tej marki zapewne Projekter by co¶ skrobn±³. Chocia¿ mo¿e siê i ograniczyæ do zdania: SATA - i wszystko jasne ;) } Teoretycznie ksi±¿kowo w RP-ku 3000 ci¶nienie robocze przy klarach to bodaj¿e 2,5 bara {w sacie 4000 to ju¿ 2,2 bara} a jak go ustawiæ do baz nie mam pojêcia - na ucho i metod± prób i b³êdów - testów :)

Natomiast je¶li chodzi o pistolety niby Firmowe jakimi bez urazy s± Sico, Fobo, Yato, a Ya-tamto, to moim zdaniem nie nale¿y siê trzymaæ jakich¶ sztywnych cyferek, tylko ustawiaæ je i na ucho i metod± testów. W tych gunach ciê¿kawo jest aby trafia³y siê wszystkie dok³adnie takie same, wiêc raczej nie trzyma³bym siê sztywnych takich samych ustawieñ w ka¿dym z nich. Choæ jakie¶ warto¶ci wyj¶ciowe do "prawid³owego - a raczej w miarê poprawnego - ustawienia" bêd± podobne i my¶lê ¿e kilku u¿ytkowników tych pistoli je zaraz poda. Z tym, ¿e ja bym te podane warto¶ci nie traktowa³ sztywno, a jako takie wyj¶ciowe do dalszej w³asnej indywidualnej regulacji.
Pozadrawiam

vicious
Wys³any: 2010-10-19, 08:00   
0
UP DOWN

Dokladnie chodzi mi o wyjsciowe cisnienie, a moze i zakres dla tego guna. Na zdrowy rozum wiadomo, ze do bazy 'wodnistej' powinno byc cisnienie nizsze niz do owiele gesciejszego klaru, a klar kladlem na 3.3-5 i wychodzilo ok. Z rozlewaniem bazy mam caly czas problem, stad moje pytania tu i tam, tam bo na innym forum zalozylem temat z moim problemem. LINK

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-19, 16:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
vicious napisa³/a:
stad moje pytania...
Ju¿ pamiêtam ;) "kluchy na parze" ;)
JA mogê Ci tylko powiedzieæ to samo: nie marnuj tej bazy co masz, tylko wlej inna i potestuj sobie na czym¶.
Z tych fot by³o widaæ jakby by³o: "za du¿o rzadkiego towaru k³adzionego za ma³ym ci¶nieniem".
I nie wiem czy by³o to wszystko na raz, czy ka¿de z osobna:
1- za ma³e ci¶nienie
2- za du¿a dawka bazy
3- za rzadka baza
Mi siê wydaje ¿e te trzy rzeczy na raz. Wiêc dlatego proponujê Ci poæwiczyæ na elementach testowych.
W klarze jako¶ Ci ponoæ idzie, wiêc do bazy mo¿e najpierw odejmij z 0,5 bara ci¶nienia i ostro skrêæ dawkê farby. I testuj po woli j± zwiêkszaj±c. Bêdziesz widzia³ moment w którym ten sprzêt nie bêdzie ju¿ dawa³ rady jej rozbiæ.
Musisz sam testowaæ. Ciê¿ko bêdzie tu komu¶ wyregulowaæ Ci guna. "Wyj¶ciowo", to siako-tako tak, ale dalej sam musisz siê ju¿ bawiæ. Wiem ¿e jest Ci ciê¿ko, nawet po tym co piszesz o ci¶nieniu jakie ustawia³e¶ do klaru: 3,5-5 Ja nie czepiam siê czy to du¿e czy ma³e bo nie znam zapotrzebowañ tego pistola, ale wachlarz 1,5 bara i to jeszcze dla tego samego lakieru -w tym przypadku klaru- to kosmos. Dlatego wnioskujê z tego, ¿e masz bardzo s³abe do¶wiadczenie chyba? Mo¿e siê mylê ale tak to jako¶ wygl±da.
A jak sam nie dasz se rady tego sprzêta wykalibrowaæ, to mo¿e zrób innego myka: Z pewno¶ci± znasz kogo¶, kto maluje - lakieruje. To mo¿e podjed¼ do niego ze swoim gunem i wspólnie go przetestujecie a przy okazji ten bardziej obcykany ci go ustawi i co nie co wyt³umaczy pokazuj±c te¿ ró¿nicê ustawieñ na elemencie. Mo¿e tak bêdzie Ci ³atwiej?
Sam zdecydujesz.
Powodzenia i pozdro

vicious
Wys³any: 2010-10-19, 19:24   
0
UP DOWN

Zgadza sie, doswiadczenie praktyczne zadne, nie liczac lakierowania felg i wycieraczek :P Praktyke dopiero lapie, a teorie zglebiam na forum od wakacji. Jest problem, bo troche za pozno sie zabralem na calosc,a garaz nieogrzewany. Wolnego czasu malo i idzie mi sprawa jak krew z nosa. Wczoraj jeszcze promiennik zostawilem na szpachli nie dosc ze za blisko, to zapominalem o nim i wygrzalo mi 20cm wokol, oczywiscie wszystko sie podnioslo i trzeba bylo zrywac calosc ;D Biednemu wiatr w oczy:P Juz nic nie wpominam o halogenie 500w przejechanym podczas kolowania do garazu autem oblepionym gazetami :D ok, juz nie OFT

Zle odczytales cisnienie klaru - bylo 3.3 do 3.5 nie 3.5 do 5 :) Baza w granicach 3 i jak sie okazuje malo. No coz, bede kombinowal wielkie dzieki za wskazowki. Mam troche bazy z innego zrodla tez do rozcienczenia 2:1 i jest wyraznie gestsza.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: