Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kubazjan
Wysłany: 2010-10-17, 09:43   Jak ustawiacie pistolety do baz..?
0
UP DOWN

Witam.Tak jak w temacie ,chodzi mi o to w jaki sposob ustawiacie swoje guny tzn;ile materiaÂłu,czy na duze ustawienie czy maÂłe jaka miotÂła itd...Czy wylewacie baze czy tylko pruszycie(szczegolnie jasne bazy)Moze ktos ma Sate 3000 RP to porownamy sobie... :D Podrawiam.

vicious
Wysłany: 2010-10-19, 06:44   
0
UP DOWN

Podlaczam sie pod pytanie. Ty masz maszyne samomalujacaca, ja mam sico rp 1.4 :) Z tego, co wyczytalem, zwykle jest nizsze niz dla klaru. Mam kompresor 100L trzyma mi ladnie 6czke. Czy dla bazy i srico erpe z dysza 1.4 ustawienie cisnienia pod pistoletem na 2,5 jest prawidlowe?

Âłysy73 
Wysłany: 2010-10-19, 08:08   
0
UP DOWN

Panowie Sata RP jest zaprojektowana i przewidziana bardziej do klarów (akryli) ni¿ do baz {ale wiêcej na temat tej marki zapewne Projekter by coœ skrobn¹³. Chocia¿ mo¿e siê i ograniczyÌ do zdania: SATA - i wszystko jasne ;) } Teoretycznie ksi¹¿kowo w RP-ku 3000 ciœnienie robocze przy klarach to bodaj¿e 2,5 bara {w sacie 4000 to ju¿ 2,2 bara} a jak go ustawiÌ do baz nie mam pojêcia - na ucho i metod¹ prób i b³êdów - testów :)

Natomiast jeÂśli chodzi o pistolety niby Firmowe jakimi bez urazy sÂą Sico, Fobo, Yato, a Ya-tamto, to moim zdaniem nie naleÂży siĂŞ trzymaĂŚ jakichÂś sztywnych cyferek, tylko ustawiaĂŚ je i na ucho i metodÂą testĂłw. W tych gunach ciĂŞÂżkawo jest aby trafiaÂły siĂŞ wszystkie dokÂładnie takie same, wiĂŞc raczej nie trzymaÂłbym siĂŞ sztywnych takich samych ustawieĂą w kaÂżdym z nich. ChoĂŚ jakieÂś wartoÂści wyjÂściowe do "prawidÂłowego - a raczej w miarĂŞ poprawnego - ustawienia" bĂŞdÂą podobne i myÂślĂŞ Âże kilku uÂżytkownikĂłw tych pistoli je zaraz poda. Z tym, Âże ja bym te podane wartoÂści nie traktowaÂł sztywno, a jako takie wyjÂściowe do dalszej wÂłasnej indywidualnej regulacji.
Pozadrawiam

vicious
Wysłany: 2010-10-19, 09:00   
0
UP DOWN

Dokladnie chodzi mi o wyjsciowe cisnienie, a moze i zakres dla tego guna. Na zdrowy rozum wiadomo, ze do bazy 'wodnistej' powinno byc cisnienie nizsze niz do owiele gesciejszego klaru, a klar kladlem na 3.3-5 i wychodzilo ok. Z rozlewaniem bazy mam caly czas problem, stad moje pytania tu i tam, tam bo na innym forum zalozylem temat z moim problemem. LINK

Âłysy73 
Wysłany: 2010-10-19, 17:51   
0
UP DOWN

vicious napisał/a:
stad moje pytania...
JuÂż pamiĂŞtam ;) "kluchy na parze" ;)
JA mogĂŞ Ci tylko powiedzieĂŚ to samo: nie marnuj tej bazy co masz, tylko wlej inna i potestuj sobie na czymÂś.
Z tych fot byÂło widaĂŚ jakby byÂło: "za duÂżo rzadkiego towaru kÂładzionego za maÂłym ciÂśnieniem".
I nie wiem czy byÂło to wszystko na raz, czy kaÂżde z osobna:
1- za maÂłe ciÂśnienie
2- za duÂża dawka bazy
3- za rzadka baza
Mi siĂŞ wydaje Âże te trzy rzeczy na raz. WiĂŞc dlatego proponujĂŞ Ci poĂŚwiczyĂŚ na elementach testowych.
W klarze jakoÂś Ci ponoĂŚ idzie, wiĂŞc do bazy moÂże najpierw odejmij z 0,5 bara ciÂśnienia i ostro skrĂŞĂŚ dawkĂŞ farby. I testuj po woli jÂą zwiĂŞkszajÂąc. BĂŞdziesz widziaÂł moment w ktĂłrym ten sprzĂŞt nie bĂŞdzie juÂż dawaÂł rady jej rozbiĂŚ.
Musisz sam testowaĂŚ. CiĂŞÂżko bĂŞdzie tu komuÂś wyregulowaĂŚ Ci guna. "WyjÂściowo", to siako-tako tak, ale dalej sam musisz siĂŞ juÂż bawiĂŚ. Wiem Âże jest Ci ciĂŞÂżko, nawet po tym co piszesz o ciÂśnieniu jakie ustawiaÂłeÂś do klaru: 3,5-5 Ja nie czepiam siĂŞ czy to duÂże czy maÂłe bo nie znam zapotrzebowaĂą tego pistola, ale wachlarz 1,5 bara i to jeszcze dla tego samego lakieru -w tym przypadku klaru- to kosmos. Dlatego wnioskujĂŞ z tego, Âże masz bardzo sÂłabe doÂświadczenie chyba? MoÂże siĂŞ mylĂŞ ale tak to jakoÂś wyglÂąda.
A jak sam nie dasz se rady tego sprzêta wykalibrowaÌ, to mo¿e zrób innego myka: Z pewnoœci¹ znasz kogoœ, kto maluje - lakieruje. To mo¿e podjedŸ do niego ze swoim gunem i wspólnie go przetestujecie a przy okazji ten bardziej obcykany ci go ustawi i co nie co wyt³umaczy pokazuj¹c te¿ ró¿nicê ustawieù na elemencie. Mo¿e tak bêdzie Ci ³atwiej?
Sam zdecydujesz.
Powodzenia i pozdro

vicious
Wysłany: 2010-10-19, 20:24   
0
UP DOWN

Zgadza sie, doswiadczenie praktyczne zadne, nie liczac lakierowania felg i wycieraczek :P Praktyke dopiero lapie, a teorie zglebiam na forum od wakacji. Jest problem, bo troche za pozno sie zabralem na calosc,a garaz nieogrzewany. Wolnego czasu malo i idzie mi sprawa jak krew z nosa. Wczoraj jeszcze promiennik zostawilem na szpachli nie dosc ze za blisko, to zapominalem o nim i wygrzalo mi 20cm wokol, oczywiscie wszystko sie podnioslo i trzeba bylo zrywac calosc ;D Biednemu wiatr w oczy:P Juz nic nie wpominam o halogenie 500w przejechanym podczas kolowania do garazu autem oblepionym gazetami :D ok, juz nie OFT

Zle odczytales cisnienie klaru - bylo 3.3 do 3.5 nie 3.5 do 5 :) Baza w granicach 3 i jak sie okazuje malo. No coz, bede kombinowal wielkie dzieki za wskazowki. Mam troche bazy z innego zrodla tez do rozcienczenia 2:1 i jest wyraznie gestsza.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu