Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2010-08-28, 16:03 Kompresor jedno t³okowy 50 l
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie do osob ktore mialy stycznosc z kompresorem jedno t³okowym 50 l.
Czy takim kompresorem mozna pomalowac pojedyncze elementy drzwi blotnik zdezak maska?
Nie chodzi mi o caly samochod lub bok ale poprostu o malowanie pojedynczych elementow w gara¿u. Mam dylemat czy kupic kompresor za 500 zl jedno t³okowy (potrzebuje szybko pomalowac kilka elementów ) czy poprostu kupic dwut³okowy ale nie mam za bardzo funduszy w tym momencie a jak juz wspominalem potrzebuje szybko kompresor do gara¿u. Prosze o nie kasowanie tematu bo nigdzie nie znalazlem by wypowiadaly sie osoby ktore mialy stycznosc z takim kompresorem tylko wypowiadaja sie ludzie ktorzy uwazaj± ze taki kompresor nie nada sie a mi chodzi o dokladnie odpowiedzi z gory dzieki |
|
|
|
|
plichciorhehe
|
Wys³any: 2010-08-28, 16:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 87
|
ja kiedy¶ (dawno dawno temu) polakierowa³em zderzak kompresorem 24l ale to masakra ci¶nienie spada czekasz a¿ dobije lepiej poczekaj i kup co¶ wydajniejszego z 2 t³okami.. ale to tylko moja opinia. |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2010-08-28, 16:23
|
0
|
|
|
|
ok dzieki moze jeszcze sie ktos wypowie od razu jeszcze spytam jak sie ma uzywanie szlifierki takiej mimosrodowki pod takim kompresorem 50 l jednot³okowym |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-08-28, 16:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | ok dzieki moze jeszcze sie ktos wypowie od razu jeszcze spytam jak sie ma uzywanie szlifierki takiej mimosrodowki pod takim kompresorem 50 l jednot³okowym |
O szlifierce pod kompresor 50l to Zapomnij .Przecie¿ s± elektryczne mimo¶rodówki. |
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-28, 17:03
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
ja mam 24l i przy malwaniu sie wylancza na wcisnietym cynglu od guna potem spada i znow dobija i tak w kolko |
|
|
|
|
polmen
|
Wys³any: 2010-08-28, 17:13
|
0
|
|
|
technik mechanik
|
do malowania elementu, mo¿e wystarczy... jednak do narzêdzi pneumatycznych zapomnij :P mimo¶rodówka potrzebuje zazwyczaj ko³o 400 litrów na minute, a przy zbiorniku 50 litrów, nie ma opcji:P |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2010-08-28, 18:37
|
0
|
|
|
|
ok czyli mimosrodkówka odpada. czyli jednak 50 l i 2 tloki to minimum wiec temat mozna zamknac dzieki za pomoc |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-08-28, 20:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Nie chodzi o ilo¶æ t³oków tylko o moc, jednofazowa instalacja zazwyczaj nie poci±gnie wiêcej ni¿ 2,2kW z czego przy przyzwoitym cyklu uzyskasz 250l/min i to tyle w temacie.
Je¶li chcesz czego¶ wiêcej musisz mieæ 3F. |
|
|
|
|
plichciorhehe
|
Wys³any: 2010-08-28, 21:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 87
|
magik16 napisa³/a: | ja mam 24l i przy malwaniu sie wylancza na wcisnietym cynglu od guna potem spada i znow dobija i tak w kolko |
jaki masz pistolet i jakiej firmy ta sprê¿arka je¶li mogeh zapytaæ |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2010-08-28, 21:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
magik16 napisa³/a: | ja mam 24l i przy malwaniu sie wylancza na wcisnietym cynglu od guna potem spada i znow dobija i tak w kolko |
haha, a ja mam pompkê rowerow± i jak maluje to kolega ni± szybko macha i wtedy mam ci¶nienie na pistolecie 5 bar, a siê wy³±cza co kilka sekund, wtedy gdy schodzê z krawêdzi i puszczam spust. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-08-29, 07:13
|
0
|
|
|
|
Nurglepl napisa³/a: | magik16 napisa³/a: | ja mam 24l i przy malwaniu sie wylancza na wcisnietym cynglu od guna potem spada i znow dobija i tak w kolko |
haha, a ja mam pompkê rowerow± i jak maluje to kolega ni± szybko macha i wtedy mam ci¶nienie na pistolecie 5 bar, a siê wy³±cza co kilka sekund, wtedy gdy schodzê z krawêdzi i puszczam spust. |
A ja tak ze sto lat temu malowa³em pistoletem (taki ze s³oika po drzemie) pod³±czonym pod odkurzacz ale tym siê maluje a nie lakieruje mo¿na sie z wê¿em pod³aæzyæ pod dêtkê od ,,traktora,, i te¿ siê pomaluje .No i tak dalej....
Pewne warunki techniczne trzeba sobie stworzyæ ¿eby przeskoczyæ z malowania do Lakiernictwa samochodowego. |
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-29, 09:14
|
0
|
|
|
Przemo
|
Homer jak sie ma troche powietrza to starcza jak odpowiednio pomyslisz i nie mow mi ze sie nie da jak sie da Pistolet to jakis chinczyk ale nie wiem jaki bo nic nie pisze a lezal ok. 3 lat na strychu ale lakieruje sie fajnie gladziutkie takei jak powinno byc Nie ma zeczy nie mozliwych
Zdjêcie0086.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 287 raz(y) 272.36 KB |
|
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-08-29, 10:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 178
|
magik16 napisa³/a: | Homer jak sie ma troche powietrza to starcza jak odpowiednio pomyslisz i nie mow mi ze sie nie da jak sie da |
I pokaza³ kask |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-08-29, 11:47
|
0
|
|
|
|
magik16 napisa³/a: | Homer jak sie ma troche powietrza to starcza jak odpowiednio pomyslisz i nie mow mi ze sie nie da jak sie da Pistolet to jakis chinczyk ale nie wiem jaki bo nic nie pisze a lezal ok. 3 lat na strychu ale lakieruje sie fajnie gladziutkie takei jak powinno byc Nie ma zeczy nie mozliwych |
Nie no zwracam honor ful wypas pêdzlem pasy mo¿na pomalowaæ a lakier prosto z puszki wylaæ i te¿ siê ³adnie rozleje a co za du¿o to skapie na ziemie i tak te¿ siê da.
Pomys³y z cyklu ,,Pomys³owy Dobromil,, czy ,,Mc Gaiwer ,, Panowie to nie to forum tu Ludzie wymieniaj± do¶wiadczenia i siê ucz± a wypisywanie jak to ja .......... |
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-29, 16:09
|
0
|
|
|
Przemo
|
Mialem przez to namysli ze jak odpowiednio rozplanujesz powietrze to sie da .Jak czujesz sie obrazony to sory. Pokazalem kask bo nie malowalem ostatnio auta i nie mam zdjec nie zajmuje sie tym zawodowo tylko tak od czasu do czasu.Wiem jedno ze moj pistol zuzywa mniej niz 160l/m wiec starcza |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-08-30, 07:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Te auta s± "podobnie" pomalowane jak ten kask? Pozdrawiam!
Pozrowienia dla wszystkich posiadaczy "potê¿nych sprê¿arek" 24 litrowych
- "Niech ich moc bedzie z wami"
ps. Mo¿e kolega zapoda zdjêcie tego pistoletu? |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-30, 07:59
|
0
|
|
|
Przemo
|
To nie jest lakier jestes takim zawodowcem i nie zauwazyles? dziwne |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-08-30, 09:35
|
0
|
|
|
|
Dlatego napisa³em "pomalowany" kolego amatorze Podsy³asz zdjêcia "elementów" które nie by³y malowane tym twoim "super sprzetem"? Czekamy na foto tego "super oszczêdnego" pistoletu Poka¿ go wszystkim ,niech ta twoja "tajna broñ" cudowna "wunderwaffe" bedzie podziwiana na forum ,nie ukrywaj jej Pozdrawiam! |
|
|
|
|
polmen
|
Wys³any: 2010-08-30, 12:16
|
0
|
|
|
technik mechanik
|
Robert, po co od razu takie poni¿aj±ce teksty? daruj sobie... bo a¿ g³upio mi siê robi ¿e te¿ jestem jednym z u¿ytkowników
przepraszam za off top:P |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-08-31, 12:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Ale Robertlodz09 ma racje...w jaki sposob z butli 24 litrowej mozna odpowiednio rozplanowac powietrze...??
Przeciez nawet oryginalne pistolety RP uchodzace za oszczedne potrzebuja 270 - 290 litrow/minute..przy HVLP to juz 450 - wzwyz i to przy 2 barach.
magik16 napisa³/a: | moj pistol zuzywa mniej niz 160l/m wiec starcza |
To jakis pistolet do zaprawek..??
magik16 napisa³/a: | Pokazalem kask bo nie malowalem ostatnio auta |
magik16 napisa³/a: | To nie jest lakier jestes takim zawodowcem i nie zauwazyles? dziwne |
Facet sam nie wie co pisze..tym samym robi metlik w glowie mniej zorientowanym, ktorzy chca sie dowiedziec rzeczy bardziej profesjonalnych. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-09-01, 07:52
|
0
|
|
|
|
Kolego polmen gdzie widzisz "poni¿aj±ce teksty"? Mo¿e ten jak zasugerowano ¿e jestem "¶lepym" zawodowcem? Który to nie odró¿nia pomalowanego kasku od polakierowanego? A kask ten by³ podany jako przyk³ad jak mo¿na polakierowaæ pistoletem na "kompresorze" 24 litry .Jak poda³ autor postu ,nie mia³ czy nie posiada³ w tym momencie zdjecia ¿adnego auta które "polakierowa³" ,dlatego podes³a³ to foto -kasku.
Mam zastrze¿enia do tego co napisa³ ten kolega poniewa¿ pisze g³upoty o tym ¿e na sprê¿arce 24 (prawdziwa potêga mocy ) lakieruj±c dobijane ma ci¶nienie do koñca na wci¶niêtym "cynglu" pistoletu ,posiada pistolet o zu¿yciu powietrza 160 litrów Nasuwa siê pytanie co to za pistolet ,poniewa¿ ¿aden pistolet nie ma tak niskiego zu¿ycia powietrza Najmniejsze maj± od oko³o 200 litrów do 240 litrów ,itd. a wydajno¶æ sprê¿arki rzeczywista (zale¿y jeszcze jaki model ,producent) 24litry to od 60 do 100 litrów (zale¿y jeszcze tak¿e od stanu technicznego ,który to zmienia siê w nich praktycznie po ka¿dym malowaniu ) na minute. Tak¿e na takim "kompresorku" to jedynie mozna ¶mia³o "malowaæ" takim mini pistoletem z dysz± 0.8 oraz pompowaæ sobie ko³a i przedmuchiwaæ elementy z kurzu Inne "czynno¶ci" tylko na w³asne ryzyko i odpowiedzialno¶æ Je¶li masz wprawe i do¶wiadczenie oraz odpowiedni± "technike lakierowania" to i na takim mo¿na "co¶ polakierowaæ"
Dla przyk³adu mogê podaæ zu¿ycie powietrza takiej ma³ej Saty minijet które wynosi 110 litrów ale ju¿ "normalne" RP maj± zu¿ycie od 275 litrów ,a HVLP ju¿ pominê poniewa¿ dochodzi tam zu¿ycie ponad 420 litrów.
Tak¿e namawiam na uwa¿ne czytanie wszystkich "postów" a nie tych "wyrwanych z ca³o¶ci" Serdecznie pozdrawiam "ca³± braæ lakiernicz±" |
|
|
|
|
polmen
|
Wys³any: 2010-09-01, 10:57
|
0
|
|
|
technik mechanik
|
Robert, bo tak pozwolê sobie powiedzieæ mam nadzieje ¿e siê nie obrazisz, ten post by³ bardzo rzeczowy i dobrze, aczkolwiek poprzedni:
Cytat: | Poka¿ go wszystkim ,niech ta twoja "tajna broñ" cudowna "wunderwaffe" bedzie podziwiana na forum ,nie ukrywaj jej |
chyba mi nie powiesz, ¿e nie wykorzystujesz braku wiedzy magika, by go o¶mieszyæ... bo tak to w³a¶nie wybrzmiewa... |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-01, 18:32
|
0
|
|
|
Przemo
|
polmen daj sie spokuj dzieki ze sie zainteresowalas ale widziszs ze nie da sie z takimi pisac. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-01, 19:12
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2010-09-01, 20:21
|
0
|
|
|
|
Przesada co tu siê dzieje. ¯e ¿aden moderator jeszcze nie skasowa³ tematu to siê dziwie, bo to ju¿ nie jest o kompresorze 50 l, tylko o 24 l.
Koledzy obcy_69 i Robertlodz09 . Odpu¶cie magikowi, niech sobie nadal czaruje.
polmen polmen napisa³/a: | Cytat:
Poka¿ go wszystkim ,niech ta twoja "tajna broñ" cudowna "wunderwaffe" bedzie podziwiana na forum ,nie ukrywaj jej
chyba mi nie powiesz, ¿e nie wykorzystujesz braku wiedzy magika, by go o¶mieszyæ... bo tak to w³a¶nie wybrzmiewa... |
No to w jakim celu magik napisa³ o superoszczêdnym pistolecie i superwydajnym kompresorze?
Niepotrzebna k³ótnia siê przez to robi.
Wszyscy wiemy ¿e butla 24 l nadaje siê jedynie do pomalowania maksymalnie kasku, albo nie wiem czego jeszcze.
Pozdrawiam was i nie piszcie ju¿ wiêcej na ten temat, no chyba ¿e co¶ wnosz±cego do tematu "Kompresor jedno t³okowy 50 l" |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2010-09-19, 10:36
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie wie napisze w swoim temacie nie ebde zakladal nastepnego. Kupilem tani kompresor 50 l jednot³okowy bezolejowy. Mam pytanko jaki kupic do niego pistolet oraz jaki reduktor |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-09-19, 12:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 178
|
mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | Mam pytanie wie napisze w swoim temacie nie ebde zakladal nastepnego. Kupilem tani kompresor 50 l jednot³okowy bezolejowy. Mam pytanko jaki kupic do niego pistolet oraz jaki reduktor |
IWATE LPH-80 ma zapotrzebowanie na powietrze 70l/min, to ten kompresor powinien wystarczyæ |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2010-09-19, 13:08
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisa³/a: | mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | Mam pytanie wie napisze w swoim temacie nie ebde zakladal nastepnego. Kupilem tani kompresor 50 l jednot³okowy bezolejowy. Mam pytanko jaki kupic do niego pistolet oraz jaki reduktor |
IWATE LPH-80 ma zapotrzebowanie na powietrze 70l/min, to ten kompresor powinien wystarczyæ |
Przesadzi³e¶ , evo-t mini - pobiera 40 l/min |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-09-19, 18:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Panowie @polmen, @magik16, @Obcy_69, @Nurglepel, Robertlodz09.... jestem oburzony waszym zachowaniem .... awantura na forum ??? ... i to .... BEZE MNIE !!!!!!!!!! oj ... ciu¶ ... ciu¶ |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-19, 21:42
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER ...nie spimy , nie spimy....buhaha... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-09-20, 04:33
|
0
|
|
|
|
Wszyscy czekamy na kolejne "wiadomo¶ci" kolegi magika16 ¿eby¶my mieli co pisaæ i je komentowaæ Serdecznie pozdrawiam "Braæ lakiernicz±" |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2010-09-20, 05:43
|
0
|
|
|
|
Jak dla mnie to pytanie mlodymalarztapeciarz-a, jest ca³kowicie bez sensu. I tak zrobi³ to co sam uwa¿a³. A by³o powiedziane plichciorhehe napisa³/a: | kup co¶ wydajniejszego z 2 t³okami | , nawet sam zrozumia³ Cytat: | czyli jednak 50 l i 2 tloki to minimum wiec temat mozna zamknac dzieki za pomoc | , a teraz siê pyta jaki kupiæ pistolet do kompresora jednot³okowego, gdzie juz wiedzia³ ¿e 2 t³oki to minimum.
Robertlodz09, dok³adnie, Teraz niech magik siê wypowie ¿e sata JEST 3000 HVLP poci±gnie. Ale po czê¶ci siê zgodzê wtedy z nim, bo pci±gnie, ale przez kilka sekund czyli czas od pe³nej butli do pustej butli).
A tak na serio to teraz kolega chce malowaæ CC, wêc albo po¿ycz od kogo¶ jeszcze przynajmniej jak±¶ sprê¿areczkê 24, a mo¿e uda Ci siê co¶ wiêcej i po³±cz je. Z³±cz butle. No i wtedy to kup sobie bardzo oszczêdny pistolet. Mo¿e Air Gunse (ona pobiera trochê ponad 200 l, ale zwiêkszaj±c ci¶nienie powiedzmy do 3,4 to juz o wiele wiêcej. A na ci¶nieniu 2 bary to tylko baze sobie po³o¿ysz a do akrtlu to ponad 3 musisz mieæ.
Ogólnie kolego b³±d zrobi³e¶ nie s³uchaj±c siê i bêdziesz mia³ kolejne problemy nied³ugo gdy zaczniesz malowaæ te CC. Sporo poprawek bêdziesz mia³. Ale powodzenia. |
|
|
|
|
maciobyk
|
Wys³any: 2010-10-20, 13:00
|
0
|
|
|
|
Smiga³ kto¶ na takim kompresorze ??? Wydajny np dp malowania pojedynczych elementów, czy klucza pneumatycznego ??? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-10-20, 20:17
|
0
|
|
|
|
Na dwut³okowym "co¶" ju¿ mo¿na robiæ Ale na jedno-, to raczej tylko zaprawki albo ma³e elementy i ma³y pistolet z dysz± 0.8-1.0 Pozdrawiam! |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-10-20, 20:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
Witam
Ja w najbli¿szym czasie mam mieæ kompresor od wozu bojowego SCOT.
Zobaczê jak± bêdzie mia³ wydajno¶æ mo¿e bêdzie z niego dobry sprzêt do malowania.
Czy kto¶ widzia³ mo¿e tak± sprê¿arkê i jak± ona mo¿e mieæ wydajno¶æ ? |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-10-20, 20:59
|
0
|
|
|
|
Ktos pisal o wydajnosci tej pompy...jezeli dobrze pamietam to okolo 400-450 litrow..
Moim zdaniem zalezy to od przelozen jakie zastosujesz..
Osobiscie mam sprezarke z taka pompa ..nigdy jednak nie sprawdzalem.
Do lakierowania, jezeli posiadasz butle min 100 litrow ..jak najbardziej wystarczy.
Poza tym...bardzo zywotny sprzet.. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-10-21, 21:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
Ja ogólnie mam oryginaln± sprê¿arkê 2 t³okow±, 2 stopniow± o wydajno¶ci oko³o 500 litrów/min i zbiorniku 200 litrów.
Drug± zrobiê niech stoi jako zapasowa, chyba ¿e znajdzie siê klient to sprzedam. |
|
|
|