Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jareckiii 
Wysłany: 2010-11-03, 11:46   efekt piasku w srebrnej bazie
0
UP DOWN

Witam
Mam taki problem, jestem lakiernikiem od 10 lat i po raz pierwszy mi sie cos takiego przytrafilo, a mianowicie podczas kÂładzenia bazy zbryla mie sie, wyglada to tak jakby ktos sypna makiem lub piaskiem pod baze i nie wiem co jest przyczyna.
Myslalem ze moze tansza zywica ktora leja do bazy lub zly rozpuszczalnik, myslalem tez o wymianie pistoletu choc ten jest w miare nowy ma sata jet 2000 pytalem w okolicy innych i innym tez sie tak dzieje wiec odpuscilem pistolet, ale u jednego kolegi ktory korzysta z tych samych farb tak sie nie dzieje i teraz jestem w kropce bo mam duzo srebrnych aut do pomalowania a malowac sie nie da.
Moze ktos mial podobnie i znalazl przyczyne i powie jak ten problem rozwiazc
dzieki i pozdrawiam

gorzalinek
Wysłany: 2010-11-03, 12:05   
0
UP DOWN

Wyglada na to ze wybilo ci ziarno moze uzyles nie dedykowanego do tej bazy rozpucha ??

Najlepiej zobacz na innego producenta bazie i dedykowanym do niego rozpucha i porownaj efekt tego i tego albo cos jest nie tak z tym mieszalnikiem albo sie mi tylko wydaje

jareckiii 
Wysłany: 2010-11-03, 14:15   
0
UP DOWN

Probowalem juz z orginalnym rozpuszczalnikiem i dalej jest to samo, duzo miej tego piasku ale jest. Wedlug mnie to wina chyba tej taniej zywicy ktora dolewaja mi w sklepie, ale oni zarzekaja sie ze to nie ma wplywu.
A u nas w miescie nie ma drugiego dostawcy wiec nie bardzo mam skad sprawdzic
inna baze, jestem w kropce.

No-limit
Wysłany: 2010-11-03, 14:43   
0
UP DOWN

jareckiii napisał/a:
Probowalem juz z orginalnym rozpuszczalnikiem i dalej jest to samo, duzo miej tego piasku ale jest. Wedlug mnie to wina chyba tej taniej zywicy ktora dolewaja mi w sklepie, ale oni zarzekaja sie ze to nie ma wplywu.
A u nas w miescie nie ma drugiego dostawcy wiec nie bardzo mam skad sprawdzic
inna baze, jestem w kropce.

MoÂże dodajÂą ÂżywicĂŞ strukturalnÂą/texturowÂą/,takÂą jak na zderzaki?

Falconx 
Wysłany: 2010-11-03, 17:02   
0
UP DOWN

Ja uÂżywam lakierĂłw RM-a i teÂż parĂŞ razy miaÂłem to samo i to nie tylko na srebrze . W mieszalni teÂż mĂłwili Âże to nie ich wina wiec wymieszaÂłem jeszcze raz i przy mnie zrobili prĂłbĂŞ i........... dupa blada , bo teÂż jakby lakier z piachem byÂł .Na srebrze kiedyÂś czarne kropki siĂŞ pojawiaÂły.
MyÂślĂŞ Âże to wina Âżywicy albo jakiegoÂś starego pigmentu - teraz juÂż nie dyskutujÂą tylko mieszajÂą jeszcze raz.

obcy_69
Wysłany: 2010-11-03, 21:32   
0
UP DOWN

Jakiej firmy jest ta baza..?

No-limit
Wysłany: 2010-11-04, 15:50   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
Jakiej firmy jest ta baza..?

WÂłaÂśnie.

Benos77
Wysłany: 2010-11-04, 20:47   
0
UP DOWN

Cytat:
Ja uÂżywam lakierĂłw RM-a i teÂż parĂŞ razy miaÂłem to samo

TeÂż tak miaÂłem kilka razy na RMie....

b-rad
Wysłany: 2010-11-05, 18:26   
0
UP DOWN

MiaÂłem to samo na bazie volvo 426 z duponta (bardzo bardzo mocno) rozpuch app oraz na tej samej bazie z deebera a rozpuch byÂł deeber tulip. Na deeberze duÂżo mniejsze to byÂło lecz teÂż zauwaÂżalne. dzieje siĂŞ to przewaÂżnie podczas ostatniej warstwy gdy prĂłbowaÂłem delikatnie wypruszyĂŚ.

obcy_69
Wysłany: 2010-11-05, 19:07   
0
UP DOWN

Panowie...w jakich temperaturach Wam sie to dzialo i jakich uzywaliscie rozpuchow (szybkich czy wolnych).??
Bo mnie szlag trafia jak w mieszalniku rozlewaja rozpuszczalnik i twierdza , ze jest on przeznaczony jak do bazy tak i do klaru..np w SPIES HECKER co jest totalna bzdura.
To samo tyczy sie zamieniania rozpuchow do baz tanszymi..Wyjdzie raz, wyjdzie dwa, ale za trzecim juz niekoniecznie. Stosujcie oryginalne dedykowane do danego produktu.
Nastepnie..rozpuszczalniki stosujemy tez w zaleznosci od temperatury panujacej w pomieszczeniu ktorego uzywamy do lakierownia..np. rozpuch do bazy dzieli sie na wolny - normalny - szybki..tak..??
Jeszcze jedna sprawa dosyc istotna wedlug mnie, niekoniecznie inni musza sie zgadzac..A mianowicie jezeli do lakierowania mam duzy element np. pokrywe silnika a szczegolnie w jasnym kolorze (srebro, zloto)..to uzywam rozpucha najwolniejszego. Sprobujcie , a sami sie przekonacie dlaczego..
Owszem ..mozliwym jest, ze cos sie dzieje z bazami w tych przypadkach ktore opisujecie..ale ja bardziej obstawalbym przy rozpuchach..

stek
Wysłany: 2010-11-06, 20:50   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
A mianowicie jezeli do lakierowania mam duzy element np. pokrywe silnika a szczegolnie w jasnym kolorze (srebro, zloto)..to uzywam rozpucha najwolniejszego. Sprobujcie , a sami sie przekonacie dlaczego..
Fajnie napisane, ja teraz jade na szybkim z racji temperatury, ale latem tylko wolny, przejechaÂłem sie raz na seacie, robiÂłem caly bok i jak Âładnie zachmurzyÂł, i od tego czsu na wolnym. pozdr.

obcy_69
Wysłany: 2010-11-07, 08:57   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
MiaÂłem to samo na bazie volvo 426 z duponta (bardzo bardzo mocno) rozpuch app oraz na tej samej bazie z deebera a rozpuch byÂł deeber tulip.

Tutaj przyklad ..baza z Dp a rozpuszczalnik APP - dlaczego..?? Czy az tak duza roznica w cenie rozpuchow..??
Jesli chodzi o DEEBERA to TULIP o ile sie orientuje jest jego tansza linia..??
Ale..lakierowlem kiedys akrylem deeberowskim z utwardzaczem tulipa..
I co nastapilo..otoz podczas nakladania nic sie nie dzialo wyszlo spoko. Jednak juz przy uruchomieniu suszenia pojawily sie oczka siliconu, lub cos w stylu. Druga proba - inne auto, inna farba, utwardzacz tulip i to samo. Trzecia proba - te same akryle inny utwardzacz jak reka odjal..wniosek - zadnego TULIPA wiecej. :)

ComTom
Wysłany: 2010-11-13, 14:55   
0
UP DOWN

Wina lezy po stronie utwardzacza do lakieru zmien utwardzacz i zobaczysz efekt. Ja tak mialem prawdopodobnie stary lub zmrozony utwardzacz nabylem i z tad ten efekt

b-rad
Wysłany: 2010-12-06, 21:57   
0
UP DOWN

hmm napiszĂŞ szczerze, jestem tego zdania aby zawsze kupowaĂŚ w kompletach, niestety w mieszalniach w mojej okolicy majÂą z tym problem i wciskajÂą jakieÂś wynalazki.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu