Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jareckiii 
Wys³any: 2010-11-03, 11:46   efekt piasku w srebrnej bazie
0
UP DOWN

Witam
Mam taki problem, jestem lakiernikiem od 10 lat i po raz pierwszy mi sie cos takiego przytrafilo, a mianowicie podczas k³adzenia bazy zbryla mie sie, wyglada to tak jakby ktos sypna makiem lub piaskiem pod baze i nie wiem co jest przyczyna.
Myslalem ze moze tansza zywica ktora leja do bazy lub zly rozpuszczalnik, myslalem tez o wymianie pistoletu choc ten jest w miare nowy ma sata jet 2000 pytalem w okolicy innych i innym tez sie tak dzieje wiec odpuscilem pistolet, ale u jednego kolegi ktory korzysta z tych samych farb tak sie nie dzieje i teraz jestem w kropce bo mam duzo srebrnych aut do pomalowania a malowac sie nie da.
Moze ktos mial podobnie i znalazl przyczyne i powie jak ten problem rozwiazc
dzieki i pozdrawiam

gorzalinek
Wys³any: 2010-11-03, 12:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Wyglada na to ze wybilo ci ziarno moze uzyles nie dedykowanego do tej bazy rozpucha ??

Najlepiej zobacz na innego producenta bazie i dedykowanym do niego rozpucha i porownaj efekt tego i tego albo cos jest nie tak z tym mieszalnikiem albo sie mi tylko wydaje

jareckiii 
Wys³any: 2010-11-03, 14:15   
0
UP DOWN

Probowalem juz z orginalnym rozpuszczalnikiem i dalej jest to samo, duzo miej tego piasku ale jest. Wedlug mnie to wina chyba tej taniej zywicy ktora dolewaja mi w sklepie, ale oni zarzekaja sie ze to nie ma wplywu.
A u nas w miescie nie ma drugiego dostawcy wiec nie bardzo mam skad sprawdzic
inna baze, jestem w kropce.

No-limit
Wys³any: 2010-11-03, 14:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
jareckiii napisa³/a:
Probowalem juz z orginalnym rozpuszczalnikiem i dalej jest to samo, duzo miej tego piasku ale jest. Wedlug mnie to wina chyba tej taniej zywicy ktora dolewaja mi w sklepie, ale oni zarzekaja sie ze to nie ma wplywu.
A u nas w miescie nie ma drugiego dostawcy wiec nie bardzo mam skad sprawdzic
inna baze, jestem w kropce.

Mo¿e dodaj± ¿ywicê strukturaln±/texturow±/,tak± jak na zderzaki?

Falconx 
Wys³any: 2010-11-03, 17:02   
0
UP DOWN

Sk±d: Piaseczno
Ja u¿ywam lakierów RM-a i te¿ parê razy mia³em to samo i to nie tylko na srebrze . W mieszalni te¿ mówili ¿e to nie ich wina wiec wymiesza³em jeszcze raz i przy mnie zrobili próbê i........... dupa blada , bo te¿ jakby lakier z piachem by³ .Na srebrze kiedy¶ czarne kropki siê pojawia³y.
My¶lê ¿e to wina ¿ywicy albo jakiego¶ starego pigmentu - teraz ju¿ nie dyskutuj± tylko mieszaj± jeszcze raz.

obcy_69
Wys³any: 2010-11-03, 21:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Jakiej firmy jest ta baza..?

No-limit
Wys³any: 2010-11-04, 15:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
obcy_69 napisa³/a:
Jakiej firmy jest ta baza..?

W³a¶nie.

Benos77
Wys³any: 2010-11-04, 20:47   
0
UP DOWN

Sk±d: Szczecin
Cytat:
Ja u¿ywam lakierów RM-a i te¿ parê razy mia³em to samo

Te¿ tak mia³em kilka razy na RMie....

b-rad
Wys³any: 2010-11-05, 18:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Mia³em to samo na bazie volvo 426 z duponta (bardzo bardzo mocno) rozpuch app oraz na tej samej bazie z deebera a rozpuch by³ deeber tulip. Na deeberze du¿o mniejsze to by³o lecz te¿ zauwa¿alne. dzieje siê to przewa¿nie podczas ostatniej warstwy gdy próbowa³em delikatnie wypruszyæ.

obcy_69
Wys³any: 2010-11-05, 19:07   
0
UP DOWN

Panowie...w jakich temperaturach Wam sie to dzialo i jakich uzywaliscie rozpuchow (szybkich czy wolnych).??
Bo mnie szlag trafia jak w mieszalniku rozlewaja rozpuszczalnik i twierdza , ze jest on przeznaczony jak do bazy tak i do klaru..np w SPIES HECKER co jest totalna bzdura.
To samo tyczy sie zamieniania rozpuchow do baz tanszymi..Wyjdzie raz, wyjdzie dwa, ale za trzecim juz niekoniecznie. Stosujcie oryginalne dedykowane do danego produktu.
Nastepnie..rozpuszczalniki stosujemy tez w zaleznosci od temperatury panujacej w pomieszczeniu ktorego uzywamy do lakierownia..np. rozpuch do bazy dzieli sie na wolny - normalny - szybki..tak..??
Jeszcze jedna sprawa dosyc istotna wedlug mnie, niekoniecznie inni musza sie zgadzac..A mianowicie jezeli do lakierowania mam duzy element np. pokrywe silnika a szczegolnie w jasnym kolorze (srebro, zloto)..to uzywam rozpucha najwolniejszego. Sprobujcie , a sami sie przekonacie dlaczego..
Owszem ..mozliwym jest, ze cos sie dzieje z bazami w tych przypadkach ktore opisujecie..ale ja bardziej obstawalbym przy rozpuchach..

stek
Wys³any: 2010-11-06, 20:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: ok kraków
obcy_69 napisa³/a:
A mianowicie jezeli do lakierowania mam duzy element np. pokrywe silnika a szczegolnie w jasnym kolorze (srebro, zloto)..to uzywam rozpucha najwolniejszego. Sprobujcie , a sami sie przekonacie dlaczego..
Fajnie napisane, ja teraz jade na szybkim z racji temperatury, ale latem tylko wolny, przejecha³em sie raz na seacie, robi³em caly bok i jak ³adnie zachmurzy³, i od tego czsu na wolnym. pozdr.

obcy_69
Wys³any: 2010-11-07, 08:57   
0
UP DOWN

b-rad napisa³/a:
Mia³em to samo na bazie volvo 426 z duponta (bardzo bardzo mocno) rozpuch app oraz na tej samej bazie z deebera a rozpuch by³ deeber tulip.

Tutaj przyklad ..baza z Dp a rozpuszczalnik APP - dlaczego..?? Czy az tak duza roznica w cenie rozpuchow..??
Jesli chodzi o DEEBERA to TULIP o ile sie orientuje jest jego tansza linia..??
Ale..lakierowlem kiedys akrylem deeberowskim z utwardzaczem tulipa..
I co nastapilo..otoz podczas nakladania nic sie nie dzialo wyszlo spoko. Jednak juz przy uruchomieniu suszenia pojawily sie oczka siliconu, lub cos w stylu. Druga proba - inne auto, inna farba, utwardzacz tulip i to samo. Trzecia proba - te same akryle inny utwardzacz jak reka odjal..wniosek - zadnego TULIPA wiecej. :)

ComTom
Wys³any: 2010-11-13, 14:55   
0
UP DOWN

Wina lezy po stronie utwardzacza do lakieru zmien utwardzacz i zobaczysz efekt. Ja tak mialem prawdopodobnie stary lub zmrozony utwardzacz nabylem i z tad ten efekt

b-rad
Wys³any: 2010-12-06, 21:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
hmm napiszê szczerze, jestem tego zdania aby zawsze kupowaæ w kompletach, niestety w mieszalniach w mojej okolicy maj± z tym problem i wciskaj± jakie¶ wynalazki.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: