Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
gomez405
Wysłany: 2010-10-01, 21:45   pistolet do podkÂładu
0
UP DOWN

Witam. Jestem amatorem i potrzebuje pomocy. Mam kompresor 100 l mecafer o takich parametrach :
Moc: 2 KM
NapiĂŞcie zasilania: 230 V
PrzepÂływ pow.: 234 l/min
BĂŞdĂŞ malowaÂł pojedyncze elementy i potrzebuje kupiĂŚ pistolet do podkÂładĂłw.
ProszĂŞ o pomoc w wyborze najlepiej Âżeby byÂł w cenie do 120 zÂł i moÂże z portali aukcyjnych. MyÂślaÂłem o sico green 1,7 - co wy na to, moÂże inne sugestie
Z gĂłry dziĂŞkuje za odpowiedÂź

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-10-01, 22:13   
0
UP DOWN

Kup sobie "normalnego" taywana HP (wysokociÂśnieniowego) z dyszÂą 1.7. :tak: Taki do podkÂładu to kupisz na aukcji juÂż za 85zÂł z "manometrem taywaĂąskim" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

gomez405
Wysłany: 2010-10-02, 09:10   
0
UP DOWN

A ten sico bĂŞdzie zÂły???
JeÂżeli moÂżecie to podajcie jakieÂś nazwy tych gunĂłw. DziĂŞki.

gorzalinek
Wysłany: 2010-10-02, 10:41   
0
UP DOWN

KUp Speed HP sprawdzony i tani dosc trwaly

http://allegro.pl/pistole...1242581708.html

gomez405
Wysłany: 2010-10-02, 11:17   
0
UP DOWN

gorzalinek napisał/a:
KUp Speed HP sprawdzony i tani dosc trwaly

http://allegro.pl/pistole...1242581708.html

Ok tylko on ma zapotrzebowanie na wiatr ok 300 l a mĂłj kompresor nigdy tak nie da wiatru.

a tak w ogóle czy ten sico to jest ¿³y czy coœ bo nikt na ich temat tu nie napisa³ a na forum jest troche

gorzalinek
Wysłany: 2010-10-02, 12:36   
0
UP DOWN

Nie patrz na zapotrzebowanie bo to co pisza zazwyczaj odbiega od tego co jest naprawde xd niestety wiec ten sico tez watpie ze ma mniejsze zapotrzebowanie decyzja zalezy od ciebie do podkladu nie musisz malowac ciaglym ruchem wiec mozesz poczekac az dobije kompresor i tak docierasz pozniej podklad

Ale zdecyduj juz sam

plichciorhehe
Wysłany: 2010-10-02, 13:07   
0
UP DOWN

ten soco teÂż daje radĂŞ :) ja miaÂłem sico rp bronze za 69.99 xd kiedyÂś

kropen16 
Wysłany: 2010-10-31, 21:10   
0
UP DOWN
Przemo

Jesli jeszcze nie kupiles to kup sobie spedwaya HVLP mam go . i daje rade . sprezarke mam 200 l wydajnosci i maly zbiornik chodzi non stop ale wszytko ladnie kladzie . trzyma 6 barow

jacenty 741
Wysłany: 2010-10-31, 21:24   
0
UP DOWN

Kropen,im wiêcej czytam Twoich postów,tym bardziej siê Ciebie bojê:sprê¿arka o wydajnoœci 200 l/min i HVLP daje radê,pianka monta¿owa do okien w progach...Co nam jeszcze zaserwujesz:czyszczenie ze rdzy zmywakiem kuchennym?Cekol c-40 zamiast szpachli?Stopery do uszu wsadzane do nosa zamiast maski?Ch³opie,Twoje powalaj¹ce doœwiadczenie stawia Ciê w pozycji pytaj¹cego,a nie doradzaj¹cego,wiêc nie doradzaj g³upot.Przede wszystkim, to Twoje HVLP nawet nie le¿a³o na pó³ce obok prawdziwego HVLP,a to,czy na korpusie jest napis HVLP,czy HP zale¿y tylko od tego,jaki mia³ humor i widzimisiê skoœnooki robotnik,który te naklejki napier..la za miskê ry¿u tygodniowo,i ma w ......g³êbokim powa¿aniu,¿e kupisz HP z opisem HVLP.A to,¿e Twoje 200 l/min ca³y czas pozwala na utrzymanie 6 barów powinno Ciê zastanowiÌ,co to za HVLP,bo te potrzebuj¹ min 400l/min.Cud?

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-10-31, 22:44   
0
UP DOWN

Kolego kropen16 miaÂłeÂś kiedyÂś w rĂŞkach lub moÂże chociaÂż widziaÂłeÂś "z bliska" prawdziwy firmowy pistolet HVLP? :nie: Nie miaÂłeÂś i nie widziaÂłeÂś :nie: Nawet nie wiesz jak wyglÂąda gÂłowica i dysza takiego pistoletu :tak: dlatego nie pisz takich "bzdet" o Sreyueyu HVLP i Twoich "wielkich" doÂświadczeĂą z tym "badziewnym pistolecikiem" :tak: HVLP i 200 litrĂłw zapotrzebowania oraz dodatkowo "malujesz" tym "cackiem" na 6 atm. :rotfl: WystarczyÂło napisaĂŚ Âże masz g.....y kompresor oraz g....y pistolet chiĂąsko-taywaĂąski "no-nam" ktĂłrym to moÂżesz sobie "coÂś popryskaĂŚ" i go polecasz autorowi zapytania poniewaÂż -w twojej ocenie nawet jesteÂś z tego czegoÂś co "udaje Âże maluje" zadowolony :tak: Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ wiĂŞcej rozwagi i zastanowienia przy przekazywaniu swojego doÂświadczenia innym pytajÂącym kolegom! :spoko:

kropen16 
Wysłany: 2010-11-01, 18:36   
0
UP DOWN
Przemo

Dla kogos kto robi to od czasu do czasu wystarcza i nie maluje nim na 6 atm. Wiadomo ze zawodowcy maja inne sprzety

gomez405
Wysłany: 2010-11-02, 09:39   
0
UP DOWN

ja ju¿ widzia³em ró¿ne cuda i ró¿nych amatorów lakiernictwa i wiem te¿ ¿e da sie wymalowaÌ auto kompresorem nawet 50 l i nie jest tragicznie jak ktoœ to auto póŸniej kupuje i nic nie mówi ¿e auto by³o spartaczone u lakiernika tak wiêc wszystko sie da a do amatorki w gara¿u zawsze mozna siê przyczepiÌ.
Pistolet jaki kupie to sico Rp

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-05, 07:11   
0
UP DOWN

Taniej wyjdzie waÂłek z gÂąbki ... potem papier 2000 na wodĂŞ i nikt siĂŞ nie "jargnie", Âże nie miaÂłeÂś pistoletu. ZaoszczĂŞdzisz na wentylacji ogrzewaniu. Instrukcje jak to zrobiĂŚ znajdziesz na YouTube ...

mÂłody19
Wysłany: 2010-11-05, 08:24   
0
UP DOWN
Æwicz æwicz æwicz :D

PROJEKTER, lubie czytac Twoje posty ^^ ^^

red bonsai
Wysłany: 2010-11-06, 08:06   
0
UP DOWN

panowie, co znacza oznaczeniana pistoletach HP i HVLP, boÂświerzak jestem i jeszcze maÂło wiem :D

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-06, 08:55   
0
UP DOWN

HP - wysokie ciÂśnienie na wyjÂściu z gÂłowicy i ... jakie chcesz na wejÂściu. Pistolet dobrej klasy nadal dziaÂła

HVLP - mniej wiêcej ... du¿a objêtoœÌ ma³e ciœnienie. Czyli zapotrzebowanie na powietrze takiego pistoletu jest ok. dwóch razy wiêksze ni¿ HP ciœnienie na wyjœciu z g³owicy nie mo¿e przekraczaÌ 0,7 bar, a na wejœciu ... tu ka¿dy producent kombinuje, ale œrednio miêdzy 2,5 - 3,5 bar. HVLP to system okreœlony przepisami i ma wymóg skutecznoœci aplikacji nie mniej ni¿ 65 %. Kto chce sprzedawaÌ w USA musi mieÌ w ofercie HVLP.

UE nie stawia wymogu formalnego dla ciÂśnienia wychodzÂącego na gÂłowicy tylko wymĂłg skutecznoÂści aplikacyjnej - nie mniej niÂż 65 %. Dlatego w Europie ( szerzej - poza USA ) sÂą jeszcze takie systemy jak RP - SATA, T.E.C - IWATA, oraz teÂż ich HTE, a takÂże TransTech DeVilbissa. Ci producenci co nie majÂą wÂłasnych technologi jak coÂś nie jest HVLP to nie oznaczajÂą w ogĂłle ( wtedy to na 90 % HP ) albo oznaczajÂą LVLP sugerujÂąc Âże wymaga mniej powietrza na wejÂściu ( mniejszy volumen powietrza ) i nadal dziaÂła.

Na dziÂś technologia HVLP powolutku odchodzi do historii.

kropen16 
Wysłany: 2010-11-06, 08:59   
0
UP DOWN
Przemo

HVLP- pistolet niskocisnieniowy potrzebuje duzo powietrza . HP- wysokocisnieniowy potrzebuje mniej powietrza od HVLP. RP - sredniocisnieniowy Wiem ze mozesz zwatpic w to ze HVLP potrzebuje wiecej wiatru a HP mniej . Otoz HVLP jakby to powiedziec ma wiecej dziurek przy glowicy i potrzebuje wiecej wiatru a HP ma calkiem inna glowice i tych dziurek jest mniej . Wiem ze ilosc dziurek przy glowicy nie robi duzego znaczenia HP , HVLP , RP ale jak dopiero zaczynasz to tak prsociej zrozumiesz . Najlepiej jakbys znalazl na necie budowe pistoletu HP i HVLP wtedy sie dowiesz wiecej .

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-06, 09:09   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
Najlepiej jakbys znalazl na necie budowe pistoletu HP i HVLP wtedy sie dowiesz wiecej .

Nie s¹dzê ;) ... w niektórych firmach ró¿nica HVLP HP RP polega wy³¹cznie na zmianie kompletu g³owica, iglica, dysza materia³owa. S¹ takie gdzie wystarczy wymian iglicy i g³owicy i coraz czêœciej takie gdzie to tylko wymiana g³owicy. ... i s¹ te¿ takie jak SATA gdzie ró¿nica tkwi w œrednicy kana³ów powietrznych w korpusie pistoletu ... ale przekrój budowy jest w zasadzie identyczny.

kropen16 
Wysłany: 2010-11-06, 09:11   
0
UP DOWN
Przemo

PROJEKTER wiem o co chodzi ale jak on zaczyna dopiero przygode z lakeirnictwem to mu chcialem to zobrazowac zeby na poczatek zalapal o co chodzi :)

red bonsai
Wysłany: 2010-11-06, 09:20   
0
UP DOWN

dziĂŞki panowie, troche i zobrazowaliÂście temat a reszte sam juÂż sprĂłbujĂŞ doczytĂŚ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu