Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
gomez405
Wys³any: 2010-10-01, 20:45   pistolet do podk³adu
0
UP DOWN

Witam. Jestem amatorem i potrzebuje pomocy. Mam kompresor 100 l mecafer o takich parametrach :
Moc: 2 KM
Napiêcie zasilania: 230 V
Przep³yw pow.: 234 l/min
Bêdê malowa³ pojedyncze elementy i potrzebuje kupiæ pistolet do podk³adów.
Proszê o pomoc w wyborze najlepiej ¿eby by³ w cenie do 120 z³ i mo¿e z portali aukcyjnych. My¶la³em o sico green 1,7 - co wy na to, mo¿e inne sugestie
Z góry dziêkuje za odpowied¼

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-01, 21:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kup sobie "normalnego" taywana HP (wysokoci¶nieniowego) z dysz± 1.7. :tak: Taki do podk³adu to kupisz na aukcji ju¿ za 85z³ z "manometrem taywañskim" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

gomez405
Wys³any: 2010-10-02, 08:10   
0
UP DOWN

A ten sico bêdzie z³y???
Je¿eli mo¿ecie to podajcie jakie¶ nazwy tych gunów. Dziêki.

gorzalinek
Wys³any: 2010-10-02, 09:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
KUp Speed HP sprawdzony i tani dosc trwaly

http://allegro.pl/pistole...1242581708.html

gomez405
Wys³any: 2010-10-02, 10:17   
0
UP DOWN

gorzalinek napisa³/a:
KUp Speed HP sprawdzony i tani dosc trwaly

http://allegro.pl/pistole...1242581708.html

Ok tylko on ma zapotrzebowanie na wiatr ok 300 l a mój kompresor nigdy tak nie da wiatru.

a tak w ogóle czy ten sico to jest ¿³y czy co¶ bo nikt na ich temat tu nie napisa³ a na forum jest troche

gorzalinek
Wys³any: 2010-10-02, 11:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Nie patrz na zapotrzebowanie bo to co pisza zazwyczaj odbiega od tego co jest naprawde xd niestety wiec ten sico tez watpie ze ma mniejsze zapotrzebowanie decyzja zalezy od ciebie do podkladu nie musisz malowac ciaglym ruchem wiec mozesz poczekac az dobije kompresor i tak docierasz pozniej podklad

Ale zdecyduj juz sam

plichciorhehe
Wys³any: 2010-10-02, 12:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
ten soco te¿ daje radê :) ja mia³em sico rp bronze za 69.99 xd kiedy¶

kropen16 
Wys³any: 2010-10-31, 21:10   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Jesli jeszcze nie kupiles to kup sobie spedwaya HVLP mam go . i daje rade . sprezarke mam 200 l wydajnosci i maly zbiornik chodzi non stop ale wszytko ladnie kladzie . trzyma 6 barow

jacenty 741
Wys³any: 2010-10-31, 21:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Kropen,im wiêcej czytam Twoich postów,tym bardziej siê Ciebie bojê:sprê¿arka o wydajno¶ci 200 l/min i HVLP daje radê,pianka monta¿owa do okien w progach...Co nam jeszcze zaserwujesz:czyszczenie ze rdzy zmywakiem kuchennym?Cekol c-40 zamiast szpachli?Stopery do uszu wsadzane do nosa zamiast maski?Ch³opie,Twoje powalaj±ce do¶wiadczenie stawia Ciê w pozycji pytaj±cego,a nie doradzaj±cego,wiêc nie doradzaj g³upot.Przede wszystkim, to Twoje HVLP nawet nie le¿a³o na pó³ce obok prawdziwego HVLP,a to,czy na korpusie jest napis HVLP,czy HP zale¿y tylko od tego,jaki mia³ humor i widzimisiê sko¶nooki robotnik,który te naklejki napier..la za miskê ry¿u tygodniowo,i ma w ......g³êbokim powa¿aniu,¿e kupisz HP z opisem HVLP.A to,¿e Twoje 200 l/min ca³y czas pozwala na utrzymanie 6 barów powinno Ciê zastanowiæ,co to za HVLP,bo te potrzebuj± min 400l/min.Cud?

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-31, 22:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego kropen16 mia³e¶ kiedy¶ w rêkach lub mo¿e chocia¿ widzia³e¶ "z bliska" prawdziwy firmowy pistolet HVLP? :nie: Nie mia³e¶ i nie widzia³e¶ :nie: Nawet nie wiesz jak wygl±da g³owica i dysza takiego pistoletu :tak: dlatego nie pisz takich "bzdet" o Sreyueyu HVLP i Twoich "wielkich" do¶wiadczeñ z tym "badziewnym pistolecikiem" :tak: HVLP i 200 litrów zapotrzebowania oraz dodatkowo "malujesz" tym "cackiem" na 6 atm. :rotfl: Wystarczy³o napisaæ ¿e masz g.....y kompresor oraz g....y pistolet chiñsko-taywañski "no-nam" którym to mo¿esz sobie "co¶ popryskaæ" i go polecasz autorowi zapytania poniewa¿ -w twojej ocenie nawet jeste¶ z tego czego¶ co "udaje ¿e maluje" zadowolony :tak: Pozdrawiam i ¿yczê wiêcej rozwagi i zastanowienia przy przekazywaniu swojego do¶wiadczenia innym pytaj±cym kolegom! :spoko:

kropen16 
Wys³any: 2010-11-01, 18:36   
0
UP DOWN
Przemo

Dla kogos kto robi to od czasu do czasu wystarcza i nie maluje nim na 6 atm. Wiadomo ze zawodowcy maja inne sprzety

gomez405
Wys³any: 2010-11-02, 09:39   
0
UP DOWN

ja ju¿ widzia³em ró¿ne cuda i ró¿nych amatorów lakiernictwa i wiem te¿ ¿e da sie wymalowaæ auto kompresorem nawet 50 l i nie jest tragicznie jak kto¶ to auto pó¼niej kupuje i nic nie mówi ¿e auto by³o spartaczone u lakiernika tak wiêc wszystko sie da a do amatorki w gara¿u zawsze mozna siê przyczepiæ.
Pistolet jaki kupie to sico Rp

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-05, 07:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Taniej wyjdzie wa³ek z g±bki ... potem papier 2000 na wodê i nikt siê nie "jargnie", ¿e nie mia³e¶ pistoletu. Zaoszczêdzisz na wentylacji ogrzewaniu. Instrukcje jak to zrobiæ znajdziesz na YouTube ...

m³ody19
Wys³any: 2010-11-05, 08:24   
0
UP DOWN
Æwicz æwicz æwicz :D

PROJEKTER, lubie czytac Twoje posty ^^ ^^

red bonsai
Wys³any: 2010-11-06, 08:06   
0
UP DOWN

panowie, co znacza oznaczeniana pistoletach HP i HVLP, bo¶wierzak jestem i jeszcze ma³o wiem :D

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-06, 08:55   
0
UP DOWN

HP - wysokie ci¶nienie na wyj¶ciu z g³owicy i ... jakie chcesz na wej¶ciu. Pistolet dobrej klasy nadal dzia³a

HVLP - mniej wiêcej ... du¿a objêto¶æ ma³e ci¶nienie. Czyli zapotrzebowanie na powietrze takiego pistoletu jest ok. dwóch razy wiêksze ni¿ HP ci¶nienie na wyj¶ciu z g³owicy nie mo¿e przekraczaæ 0,7 bar, a na wej¶ciu ... tu ka¿dy producent kombinuje, ale ¶rednio miêdzy 2,5 - 3,5 bar. HVLP to system okre¶lony przepisami i ma wymóg skuteczno¶ci aplikacji nie mniej ni¿ 65 %. Kto chce sprzedawaæ w USA musi mieæ w ofercie HVLP.

UE nie stawia wymogu formalnego dla ci¶nienia wychodz±cego na g³owicy tylko wymóg skuteczno¶ci aplikacyjnej - nie mniej ni¿ 65 %. Dlatego w Europie ( szerzej - poza USA ) s± jeszcze takie systemy jak RP - SATA, T.E.C - IWATA, oraz te¿ ich HTE, a tak¿e TransTech DeVilbissa. Ci producenci co nie maj± w³asnych technologi jak co¶ nie jest HVLP to nie oznaczaj± w ogóle ( wtedy to na 90 % HP ) albo oznaczaj± LVLP sugeruj±c ¿e wymaga mniej powietrza na wej¶ciu ( mniejszy volumen powietrza ) i nadal dzia³a.

Na dzi¶ technologia HVLP powolutku odchodzi do historii.

kropen16 
Wys³any: 2010-11-06, 08:59   
0
UP DOWN
Przemo

HVLP- pistolet niskocisnieniowy potrzebuje duzo powietrza . HP- wysokocisnieniowy potrzebuje mniej powietrza od HVLP. RP - sredniocisnieniowy Wiem ze mozesz zwatpic w to ze HVLP potrzebuje wiecej wiatru a HP mniej . Otoz HVLP jakby to powiedziec ma wiecej dziurek przy glowicy i potrzebuje wiecej wiatru a HP ma calkiem inna glowice i tych dziurek jest mniej . Wiem ze ilosc dziurek przy glowicy nie robi duzego znaczenia HP , HVLP , RP ale jak dopiero zaczynasz to tak prsociej zrozumiesz . Najlepiej jakbys znalazl na necie budowe pistoletu HP i HVLP wtedy sie dowiesz wiecej .

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-06, 09:09   
0
UP DOWN

kropen16 napisa³/a:
Najlepiej jakbys znalazl na necie budowe pistoletu HP i HVLP wtedy sie dowiesz wiecej .

Nie s±dzê ;) ... w niektórych firmach ró¿nica HVLP HP RP polega wy³±cznie na zmianie kompletu g³owica, iglica, dysza materia³owa. S± takie gdzie wystarczy wymian iglicy i g³owicy i coraz czê¶ciej takie gdzie to tylko wymiana g³owicy. ... i s± te¿ takie jak SATA gdzie ró¿nica tkwi w ¶rednicy kana³ów powietrznych w korpusie pistoletu ... ale przekrój budowy jest w zasadzie identyczny.

kropen16 
Wys³any: 2010-11-06, 09:11   
0
UP DOWN
Przemo

PROJEKTER wiem o co chodzi ale jak on zaczyna dopiero przygode z lakeirnictwem to mu chcialem to zobrazowac zeby na poczatek zalapal o co chodzi :)

red bonsai
Wys³any: 2010-11-06, 09:20   
0
UP DOWN

dziêki panowie, troche i zobrazowali¶cie temat a reszte sam ju¿ spróbujê doczytæ

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: