Autor |
Wiadomość |
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-07-15, 08:05 Przeszlifka,potrzebna szybka pomoc!!!
|
0
|
|
|
|
Prygotowujê podk³ad pod czarn¹ per³ê,podk³ad czarny z Gold Cara, i niestety na etapie szlifowania pod bazê zdarzy³y mi siê dwie przeszlifki.Czy czeka mnie ponowne podk³adowanie i czekanie 6 godzin???Macie jakiœ patent? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-07-15, 08:29
|
0
|
|
|
|
podkÂład spray |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-07-15, 08:32
|
0
|
|
|
|
Czarny?Jak dÂługo ma schnÂąc przed bazÂą? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-07-15, 08:48
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | Jak dÂługo ma schnÂąc przed bazÂą? | az bedzie matowy. dziesiec minut ja stosuje sprayduponta ,to ten bardzo szybko schnie. przed lakierem pryskam po przetarciu i nawet bez matowania kÂładĂŞ wodnÂą bazĂŞ . |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-07-15, 14:09
|
0
|
|
|
|
no ja teÂż na przeszlifiki spray i jade bez matowania dalej po okoÂło 5 min -10 min |
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-07-15, 15:23
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | jacenty 741 napisał/a: | Jak dÂługo ma schnÂąc przed bazÂą? | az bedzie matowy. dziesiec minut ja stosuje sprayduponta ,to ten bardzo szybko schnie. przed lakierem pryskam po przetarciu i nawet bez matowania kÂładĂŞ wodnÂą bazĂŞ . |
46R epoxyd.,lud kaÂżdy inny wypeÂłniajÂący.Wystarczy zaprĂłszyĂŚ 1 warstwĂŞ i po odparowaniu drugÂą. |
|
|
|
 |
dooku
|
Wysłany: 2009-07-19, 11:55
|
0
|
|
|
|
kladlem lack ground z CAR SYSTEM ale teraz robilem na probe epoxydem miejsca przeszlifowane oraz jak docinam sie narantach do blachy.dysza 1.4 i klade 1 warstwe a pozniej jade baze.w mieszalni mowia ze jest lepszy od spreya bo jak jest przeszlifowane do starej bazy to nie odetnie laty. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-07-19, 12:07
|
0
|
|
|

|
Na przetarcia polecam ten produkt, dostepny w wielu kolorach :
kent.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 99 raz(y) 112.3 KB |
|
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-11-05, 20:32
|
0
|
|
|
|
Odswiezam temat, bo nurtuje mnie jedna sprawa. Podczas szlifowania podkladku pod baze zdarzyly mi sie przetarcia do starej zmatowionej bazy. Matuje P800 3M podklad DX1062, bardzo szybko na rantach dochodzi do przeszlifu.
Pytanie co teraz? Rozrobic troche podkladku i cienko prysnac pistoletem zaprawkowym miejsca przeszlifowane i bez matowanienia po odtluszczeniu klasc baze?
Jest tego sporo ;/
Na przyszlosc musze bardziej uzwazac przy szlifie, a okolice rantow moze lepiej jechac P1000? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-06, 07:00
|
0
|
|
|
|
vicious napisał/a: | podklad DX1062, | JeÂśli pracujesz na Duxonie, to moÂżesz kupiĂŚ spraye DuPonta w 3 kolorach ktĂłre sÂą super na takie przeszlify i ekspresowo w oczach schn¹³. MoÂże CiĂŞ na poczÂątku cena zdziwiĂŚ {ok 40zÂł za sztukĂŞ}, ale sÂą tego warte.
Innym super produktem na takie przeszlify jest reaktywny DuPonta 825R. Miesza siĂŞ go tylko z rozpuchem 2+1 bodajÂże, nie robi zakurzu i moÂżna bezpoÂśrednio na niego nakÂładaĂŚ powÂłoki wierzchnie. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-06, 07:35
|
0
|
|
|
|
Warto by sie zastanowic czy te podklady w sprayu daja jakakolwiek bariere antykorozyjna..
Âłysy73 napisał/a: | reaktywny DuPonta 825R. |
Tutaj mamy antidotum. |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-11-06, 13:00
|
0
|
|
|
|
mam tez reaktywny DX1061, ale nie wszedzie mam przeszlif do blachy, wiekszosc jest do starej bazy. inwestowac w spray nie bede, bo srodki$ wyczerpane ;p
prosze o informacje, czy pomysl z malym pistoletem zaprawkowym i cienko wylanym podkladem na przetarcia jest zly? musze sie jakos ratowac |
|
|
|
 |
mÂłody19
|
Wysłany: 2010-11-06, 19:41
|
0
|
|
|
Ăwicz ĂŚwicz ĂŚwicz :D

|
Hmm z tego co czytaÂłem tu na forum to maÂłe przeszlifki do blachy mozesz se takim 1061 zrobic skoro go masz chyba ze masz juz wieksza powierzchnie to na to dodatkowo normalny akrylowy podkÂład. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-06, 20:06
|
0
|
|
|
|
obcy_69 napisał/a: | Warto by sie zastanowic czy te podklady w sprayu daja jakakolwiek bariere antykorozyjna.. | WÂłaÂśnie te DP ponoĂŚ majÂą. ZresztÂą cena powinna to potwierdzaĂŚ, bo ok 45zÂł za spray w detalu to niby kosmos {tyle co 3 Novole}.
JeÂśli chodzi o schniĂŞcie to widziaÂłem w akcji i jest rewelacja. Schnie w oczach. Jest pod duÂżym ciÂśnieniem i piĂŞknie siĂŞ rozpyla -zero szlifu, tylko Âściereczka "anykoncepcyjna" i malunki. Dla mnie rewelka i je sobie kupiĂŞ. vicious napisał/a: | mam tez reaktywny DX1061 | No tego akurat nie wiem. Trzeba byÂłoby poczytaĂŚ w jego rozpiskach.
DP 825R na pewno mo¿na lakierowaÌ. Mo¿na na niego nak³adaÌ wszystko poza epoksydem i szpachlami poliestrowymi, jeœli dobrze pamiêtam. {lecz u mnie we wsi wiêkszoœÌ jest m¹drzejsza od fabryki i po nim te¿ szpachluje } |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-11-06, 22:29
|
0
|
|
|
|
mÂłody19 napisał/a: | maÂłe przeszlifki do blachy mozesz se takim 1061 zrobic | I tu niestety siĂŞ nie zgodzĂŞ.A czemu?Jeszcze sam nie wiem .Dzisiaj wÂłaÂśnie coÂś takiego sprĂłbowaÂłem.Nowy element,tylko katofereza.Szlif,jedna warstwa 1061,po wyschniĂŞciu 1064.Pech chciaÂł,Âże obydwa majÂą ten sam odcieĂą,wiĂŞc podczas szlifowania moÂżesz siĂŞ przetrzeĂŚ do ,,reaktywnego" nic o tym nie wiedzÂąc.NakÂładam bazĂŞ,a tu zaczyna siĂŞ warzyĂŚ!JakoÂś sobie z tym poradziÂłem,to byÂły tylko maÂłe punkty.
Zaczynam nastêpne drzwi,takie same warstwy,tylko tutaj kilka przeszlifek do go³ej blachy.Wiêc wpad³em na ten w³aœnie pomys³:dam 1061.Po minucie od dania pierwszej warstwy podnios³o siê wszystko a¿ do katoferezy...Czemu?Jeszcze nie wiem,ale oskar¿am 1061.Na akrylowych podk³adach Duxona siê jeszcze nie przejecha³em,a od czasu,gdy u¿ywam ,,reaktywnego"s¹ ró¿ne jaja.
Wszystkie komponenty oryginalne,1061 +rozpuch 32,1064 z utwardzaczem dedykowanym 24 i 10% 32,schÂło dzieĂą...A tu kupa... |
|
|
|
 |
mÂłody19
|
Wysłany: 2010-11-06, 22:42
|
0
|
|
|

|
jacenty 741, ja nigdy jeszcze tak nie probowalem, wywnioskowaÂłem to z tego co przeczytaÂłem na tym forum a konkretnie to
''WysÂłany: 2010-09-01, 14:43 DX 1061
DX 1061 mo¿na zaliczyÌ do tzw washprimerów , choÌ wiêkszoœÌ rozumie przez pojêcie washprimer podk³ad reaktywny 1:1 z utwardzaczem
- jak widzicie u mnie w sklepie DX 1061 jest w kategorii washprimerĂłw . UznaÂłem go za taki gdyÂż jest to podkÂład wytrawiajÂący i jest on podkÂładem kwasowym. Dodaje siĂŞ do niego rozcieĂączalnik akrylowy - DX32 (nie zalecam stosowaĂŚ innego zastĂŞpnika) w stosunku 1:2.
Bardzo skuteczne podk³ady - i przede wszystkim ich zalet¹ jest szybkoœÌ aplikacji ca³ej linii.
JeÂżeli w grĂŞ wchodzi duÂża powierzchnia - nie ma moÂżliwoÂści nie zastosowania po nim podkÂładu akrylowego - w Duxonach to sÂą 1062 i 1064.
(uwaga ta ze wzglĂŞdu na dodatkowe zastosowanie przy mniejszych ryskach gdzie moÂże stanowiĂŚ ciekawÂą alternatywĂŞ dla podkÂładu wypeÂłniajÂącego 2K- niektĂłrzy nabijajÂą sobie do sprayĂłw dla wygody)
Podobnym do niego jest podkÂład 1K Fulprimer ze Standoxa rĂłwnieÂż to jest podkÂład na ocynk - teÂż 2:1 z rozcieĂączalnikiem. Nie potrzeba do nich utwardzacza''
A moze to dolaÂłes ostro w tym miejscu ?
Ja Cie nie mam zamiaru nic pouczac bo napewno jestes doswiadczonym lakiernikiem ale wydaje mi sie ze jakby byÂło lekko popruszone pare warstw to sie nie powinno tak stac, chyba. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-11-06, 23:20
|
0
|
|
|
|
Tylko widzisz,technologia i karta nakazujÂą nakÂładanie 1061 w jednej warstwie jako grunt,i nastĂŞpnie pokrycie 1062 lub 1064,lub w 2 warstwach jako podkÂład do szlifowania.Pruszenie cienkimi warstwami to trick,niezgodny z technologiÂą,chociaÂż czasami stosowany.Poza tym:dlaczego jest to reaktywny,skoro z opisu na opakowaniu wynika,iÂż posiada w skÂładzie ÂżywicĂŞ epoksydowÂą?Nie twierdzĂŞ,Âże to lipny produkt,tylko coÂś jest nie tak,Âże po naÂłoÂżeniu na podkÂład akrylowy podkÂładu reaktywnego (obydwa rozcieĂączane tym samym rozcieĂączalnikiem) z tej samej linii wychodzÂą hocki-klocki.Nie znalazÂłem w kartach przeciwwskazaĂą dla takiego nakÂładania,teÂż myÂślaÂłem,Âże 1061 sprawdzi siĂŞ jako primer,ale coÂś nie tak... |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-11-07, 15:53
|
0
|
|
|
|
Pytanko.....duÂżo siĂŞ mĂłwi o polerowaniu i teraaz tak kiedy gÂąbkĂŞ moÂżna uznaĂŚ Âże siĂŞ juÂż nienadaje do uÂżytku???????????? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-07, 16:15
|
0
|
|
|
|
lak napisał/a: | kiedy gÂąbkĂŞ moÂżna uznaĂŚ Âże siĂŞ juÂż nienadaje do uÂżytku? | Lak to jest temat o przeszlifach, wiĂŞc zaraz ktoÂś Ci zwrĂłci uwagĂŞ, Âże nie tu gdzie trzeba zadaÂłeÂś pytanie.
Lecz jesteÂś blisko niego, bo jedna z odpowiedzi moÂże brzmieĂŚ:
A¿ zamiast polerowaÌ zaczniesz pow³okê szlifowaÌ mocowaniem tej g¹bki {w wyniku czego mo¿e dojœÌ do przeszlifki }
A tak na powa¿nie to polerujesz g¹bk¹, wiêc musisz Sam oceniÌ kiedy jest ju¿ za cienka i j¹ zmieniÌ. Oczywiœcie chyba ¿e masz j¹ doœÌ mocno poszarpan¹, to nie wa¿ne jak¹ ma gruboœÌ bo powinna wyl¹dowaÌ w koszu.
Ja uwaÂżam, Âże ciĂŞÂżko jest chyba odpowiedzieĂŚ sÂłownie na to pytanie. |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-11-07, 17:20
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 napisał/a: | lak napisał/a: | kiedy gÂąbkĂŞ moÂżna uznaĂŚ Âże siĂŞ juÂż nienadaje do uÂżytku? | Lak to jest temat o przeszlifach, wiĂŞc zaraz ktoÂś Ci zwrĂłci uwagĂŞ, Âże nie tu gdzie trzeba zadaÂłeÂś pytanie.
Lecz jesteÂś blisko niego, bo jedna z odpowiedzi moÂże brzmieĂŚ:
A¿ zamiast polerowaÌ zaczniesz pow³okê szlifowaÌ mocowaniem tej g¹bki {w wyniku czego mo¿e dojœÌ do przeszlifki }
A tak na powa¿nie to polerujesz g¹bk¹, wiêc musisz Sam oceniÌ kiedy jest ju¿ za cienka i j¹ zmieniÌ. Oczywiœcie chyba ¿e masz j¹ doœÌ mocno poszarpan¹, to nie wa¿ne jak¹ ma gruboœÌ bo powinna wyl¹dowaÌ w koszu.
Ja uwaÂżam, Âże ciĂŞÂżko jest chyba odpowiedzieĂŚ sÂłownie na to pytanie. | Sory cenzuraÂło mi siĂŞ miaÂłem to napisaĂŚ na [dziÂś pyt.dziÂś odp.} |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-11-08, 16:24
|
0
|
|
|
|
Jacenty
Przykrywalem 1061, 1062, ktory lalem tez np na szpachle i nie ma problemow. Poki co.
A z tymi przeszlifami jeszcze nic nie zrobilem. W spray juz nie zainwestuje. Sprobuje 1061 cienko i na to 1062 na ciut wiekszy obszar niz przetarcie, zeby zmatowic ten fragment i nie narobic kolejnych przecierow. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-08, 16:48
|
0
|
|
|
|
A na DP 825R nie musisz dawaĂŚ Âżadnego akrylowego, tylko od razu lecieĂŚ po nim powÂłokami wierzchnimi. I to jest jego wielki plus. |
|
|
|
 |
mÂłody19
|
Wysłany: 2010-11-08, 19:10
|
0
|
|
|

|
No plus ino mogÂłby byc jeszcze troche w wiekszym opakowaniu za ta cene ;D |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-11-08, 19:21
|
0
|
|
|
|
vicious napisał/a: | Przykrywalem 1061, 1062, ktory lalem tez np na szpachle i nie ma problemow. | U mnie teÂż juÂż nie ma,zwracam tylko uwagĂŞ na to,Âże kombinacja 1061+1064 wymaga wiĂŞkszej starannoÂści przy szlifowaniu,albo po prostu grubszej warstwy akrylowego.Obydwa majÂą ten sam odcieĂą,wiĂŞc nawet nie zauwaÂżysz,Âże dodarÂłeÂś siĂŞ do wash primera.A przy nakÂładaniu bazy (konwencjonalnej,przy wodzie nic siĂŞ nie stanie)masz zwarĂŞ.
1062 jest ciemniejszy,wiĂŞc bezpieczniejszy przy tym problemie. |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-11-11, 18:58
|
0
|
|
|
|
No i k..rde za wczesnie pochwalilem.
Dzisiaj na dachu zwazyla mi sie baza w miejscu szpachli, wczesniej przed podkladowaniem przykrylem ja lekko dx1061. Chcialem dobrze i mam teraz plame zwazonego lakieru.
Jest to czarna baza NIEmetaliczna. Jest to plamka wielkosci 2x5cm. Ale wystarczyla, aby mi zwalic humor.
Jak teraz najlepiej wyjsc z tego.
Zmatowic ja w miejscu zwazenia? Dac w to miejsce podklad dx1062 z wywynietym oklejeniem, po czym zmatowic calosc 1500 i leciec z baza po calosci? Czy czeka mnie zrywanie calej bazy ktora tak pieknie sie polozyla i podkladowanie na nowo
/edit
A moze to ten ropuch, o ktorym czytalem wiele zlego, a mianowicie multi fuller v40.
dostalem go do bazy. Przetarcia nie widzialem, ale kto wie. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-11, 19:25
|
0
|
|
|
|
vicious napisał/a: | No i k..rde za wczesnie pochwalilem.
Dzisiaj na dachu zwazyla mi sie baza w miejscu szpachli, wczesniej przed podkladowaniem przykrylem ja lekko dx1061. | Czyli jednak wynika z tego, Âże Duxon 1061 to nie DuPont 825R i trzeba z nim uwaÂżaĂŚ.
Co do podkÂładowania nie ma chyba wyboru. Tylko te matowanie bazy... A fuj... Twarde cholerstwo. Tylko po mojemu 1500 to za bogato juÂż chyba....
JeÂśli chodzi o rozpuchy to ja juÂż na wÂłasnej dupie przetestowaÂłem Âże nie wolno mieszaĂŚ producentĂłw. To siĂŞ mÂści. Ja wiem, Âże taki Ci dali bo i u mnie byÂło tak samo. Ale to dowĂłd na to, Âże nie wolno do koĂąca ufaĂŚ. |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-11-11, 19:33
|
0
|
|
|
|
ÂŁysy, ale podkladowac to miejsce gdzie sie zwazylo, czy calosc? Kolejny dzien w plecy. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-11, 19:37
|
0
|
|
|
|
A po co ca³oœÌ? Ja bym macha³ tylko ten placek. I to chyba dziœ, aby mo¿e uda³o siê nie matowaÌ ca³ego dachu i maln¹Ì zanim baza siê przesuszy -jeœli tak siê jeszcze da |
|
|
|
 |
vicious
|
Wysłany: 2010-11-11, 20:14
|
0
|
|
|
|
Juz dzisiaj nie dam rady.
Ten fragment zaczalem juz matowic i nie wyglada to dobrze, bo te male kraterki siegaja prawdopodobnie do szpachli. Zchcialo mi sie lac 1061, achh. Do "warsztatu" dotre gdzies na godzine 9, to bedzie~ 14h po aplikacji bazy.
Teraz tez nabralem wiekszych obaw przed malowaniem calosci, bo przetarcia potraktowalem w ten sam sposob co ta szpachle:) |
|
|
|