Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-07-15, 07:05 Przeszlifka,potrzebna szybka pomoc!!!
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Prygotowujê podk³ad pod czarn± per³ê,podk³ad czarny z Gold Cara, i niestety na etapie szlifowania pod bazê zdarzy³y mi siê dwie przeszlifki.Czy czeka mnie ponowne podk³adowanie i czekanie 6 godzin???Macie jaki¶ patent? |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-07-15, 07:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
podk³ad spray |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-07-15, 07:32
|
0
|
|
|
|
Czarny?Jak d³ugo ma schn±c przed baz±? |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-07-15, 07:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
jacenty 741 napisa³/a: | Jak d³ugo ma schn±c przed baz±? | az bedzie matowy. dziesiec minut ja stosuje sprayduponta ,to ten bardzo szybko schnie. przed lakierem pryskam po przetarciu i nawet bez matowania k³adê wodn± bazê . |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-07-15, 13:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
no ja te¿ na przeszlifiki spray i jade bez matowania dalej po oko³o 5 min -10 min |
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-07-15, 14:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
baqo napisa³/a: | jacenty 741 napisa³/a: | Jak d³ugo ma schn±c przed baz±? | az bedzie matowy. dziesiec minut ja stosuje sprayduponta ,to ten bardzo szybko schnie. przed lakierem pryskam po przetarciu i nawet bez matowania k³adê wodn± bazê . |
46R epoxyd.,lud ka¿dy inny wype³niaj±cy.Wystarczy zaprószyæ 1 warstwê i po odparowaniu drug±. |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-07-19, 10:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
kladlem lack ground z CAR SYSTEM ale teraz robilem na probe epoxydem miejsca przeszlifowane oraz jak docinam sie narantach do blachy.dysza 1.4 i klade 1 warstwe a pozniej jade baze.w mieszalni mowia ze jest lepszy od spreya bo jak jest przeszlifowane do starej bazy to nie odetnie laty. |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-07-19, 11:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Na przetarcia polecam ten produkt, dostepny w wielu kolorach :
kent.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 93 raz(y) 112.3 KB |
|
|
|
|
|
vicious
|
Wys³any: 2010-11-05, 20:32
|
0
|
|
|
|
Odswiezam temat, bo nurtuje mnie jedna sprawa. Podczas szlifowania podkladku pod baze zdarzyly mi sie przetarcia do starej zmatowionej bazy. Matuje P800 3M podklad DX1062, bardzo szybko na rantach dochodzi do przeszlifu.
Pytanie co teraz? Rozrobic troche podkladku i cienko prysnac pistoletem zaprawkowym miejsca przeszlifowane i bez matowanienia po odtluszczeniu klasc baze?
Jest tego sporo ;/
Na przyszlosc musze bardziej uzwazac przy szlifie, a okolice rantow moze lepiej jechac P1000? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-06, 07:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
vicious napisa³/a: | podklad DX1062, | Je¶li pracujesz na Duxonie, to mo¿esz kupiæ spraye DuPonta w 3 kolorach które s± super na takie przeszlify i ekspresowo w oczach schn±³. Mo¿e Ciê na pocz±tku cena zdziwiæ {ok 40z³ za sztukê}, ale s± tego warte.
Innym super produktem na takie przeszlify jest reaktywny DuPonta 825R. Miesza siê go tylko z rozpuchem 2+1 bodaj¿e, nie robi zakurzu i mo¿na bezpo¶rednio na niego nak³adaæ pow³oki wierzchnie. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-11-06, 07:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Warto by sie zastanowic czy te podklady w sprayu daja jakakolwiek bariere antykorozyjna..
³ysy73 napisa³/a: | reaktywny DuPonta 825R. |
Tutaj mamy antidotum. |
|
|
|
|
vicious
|
Wys³any: 2010-11-06, 13:00
|
0
|
|
|
|
mam tez reaktywny DX1061, ale nie wszedzie mam przeszlif do blachy, wiekszosc jest do starej bazy. inwestowac w spray nie bede, bo srodki$ wyczerpane ;p
prosze o informacje, czy pomysl z malym pistoletem zaprawkowym i cienko wylanym podkladem na przetarcia jest zly? musze sie jakos ratowac |
|
|
|
|
m³ody19
|
Wys³any: 2010-11-06, 19:41
|
0
|
|
|
Æwicz æwicz æwicz :D
|
Hmm z tego co czyta³em tu na forum to ma³e przeszlifki do blachy mozesz se takim 1061 zrobic skoro go masz chyba ze masz juz wieksza powierzchnie to na to dodatkowo normalny akrylowy podk³ad. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-06, 20:06
|
0
|
|
|
|
obcy_69 napisa³/a: | Warto by sie zastanowic czy te podklady w sprayu daja jakakolwiek bariere antykorozyjna.. | W³a¶nie te DP ponoæ maj±. Zreszt± cena powinna to potwierdzaæ, bo ok 45z³ za spray w detalu to niby kosmos {tyle co 3 Novole}.
Je¶li chodzi o schniêcie to widzia³em w akcji i jest rewelacja. Schnie w oczach. Jest pod du¿ym ci¶nieniem i piêknie siê rozpyla -zero szlifu, tylko ¶ciereczka "anykoncepcyjna" i malunki. Dla mnie rewelka i je sobie kupiê. vicious napisa³/a: | mam tez reaktywny DX1061 | No tego akurat nie wiem. Trzeba by³oby poczytaæ w jego rozpiskach.
DP 825R na pewno mo¿na lakierowaæ. Mo¿na na niego nak³adaæ wszystko poza epoksydem i szpachlami poliestrowymi, je¶li dobrze pamiêtam. {lecz u mnie we wsi wiêkszo¶æ jest m±drzejsza od fabryki i po nim te¿ szpachluje } |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-11-06, 22:29
|
0
|
|
|
|
m³ody19 napisa³/a: | ma³e przeszlifki do blachy mozesz se takim 1061 zrobic | I tu niestety siê nie zgodzê.A czemu?Jeszcze sam nie wiem .Dzisiaj w³a¶nie co¶ takiego spróbowa³em.Nowy element,tylko katofereza.Szlif,jedna warstwa 1061,po wyschniêciu 1064.Pech chcia³,¿e obydwa maj± ten sam odcieñ,wiêc podczas szlifowania mo¿esz siê przetrzeæ do ,,reaktywnego" nic o tym nie wiedz±c.Nak³adam bazê,a tu zaczyna siê warzyæ!Jako¶ sobie z tym poradzi³em,to by³y tylko ma³e punkty.
Zaczynam nastêpne drzwi,takie same warstwy,tylko tutaj kilka przeszlifek do go³ej blachy.Wiêc wpad³em na ten w³a¶nie pomys³:dam 1061.Po minucie od dania pierwszej warstwy podnios³o siê wszystko a¿ do katoferezy...Czemu?Jeszcze nie wiem,ale oskar¿am 1061.Na akrylowych podk³adach Duxona siê jeszcze nie przejecha³em,a od czasu,gdy u¿ywam ,,reaktywnego"s± ró¿ne jaja.
Wszystkie komponenty oryginalne,1061 +rozpuch 32,1064 z utwardzaczem dedykowanym 24 i 10% 32,sch³o dzieñ...A tu kupa... |
|
|
|
|
m³ody19
|
Wys³any: 2010-11-06, 22:42
|
0
|
|
|
|
jacenty 741, ja nigdy jeszcze tak nie probowalem, wywnioskowa³em to z tego co przeczyta³em na tym forum a konkretnie to
''Wys³any: 2010-09-01, 14:43 DX 1061
DX 1061 mo¿na zaliczyæ do tzw washprimerów , choæ wiêkszo¶æ rozumie przez pojêcie washprimer podk³ad reaktywny 1:1 z utwardzaczem
- jak widzicie u mnie w sklepie DX 1061 jest w kategorii washprimerów . Uzna³em go za taki gdy¿ jest to podk³ad wytrawiaj±cy i jest on podk³adem kwasowym. Dodaje siê do niego rozcieñczalnik akrylowy - DX32 (nie zalecam stosowaæ innego zastêpnika) w stosunku 1:2.
Bardzo skuteczne podk³ady - i przede wszystkim ich zalet± jest szybko¶æ aplikacji ca³ej linii.
Je¿eli w grê wchodzi du¿a powierzchnia - nie ma mo¿liwo¶ci nie zastosowania po nim podk³adu akrylowego - w Duxonach to s± 1062 i 1064.
(uwaga ta ze wzglêdu na dodatkowe zastosowanie przy mniejszych ryskach gdzie mo¿e stanowiæ ciekaw± alternatywê dla podk³adu wype³niaj±cego 2K- niektórzy nabijaj± sobie do sprayów dla wygody)
Podobnym do niego jest podk³ad 1K Fulprimer ze Standoxa równie¿ to jest podk³ad na ocynk - te¿ 2:1 z rozcieñczalnikiem. Nie potrzeba do nich utwardzacza''
A moze to dola³es ostro w tym miejscu ?
Ja Cie nie mam zamiaru nic pouczac bo napewno jestes doswiadczonym lakiernikiem ale wydaje mi sie ze jakby by³o lekko popruszone pare warstw to sie nie powinno tak stac, chyba. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-11-06, 23:20
|
0
|
|
|
|
Tylko widzisz,technologia i karta nakazuj± nak³adanie 1061 w jednej warstwie jako grunt,i nastêpnie pokrycie 1062 lub 1064,lub w 2 warstwach jako podk³ad do szlifowania.Pruszenie cienkimi warstwami to trick,niezgodny z technologi±,chocia¿ czasami stosowany.Poza tym:dlaczego jest to reaktywny,skoro z opisu na opakowaniu wynika,i¿ posiada w sk³adzie ¿ywicê epoksydow±?Nie twierdzê,¿e to lipny produkt,tylko co¶ jest nie tak,¿e po na³o¿eniu na podk³ad akrylowy podk³adu reaktywnego (obydwa rozcieñczane tym samym rozcieñczalnikiem) z tej samej linii wychodz± hocki-klocki.Nie znalaz³em w kartach przeciwwskazañ dla takiego nak³adania,te¿ my¶la³em,¿e 1061 sprawdzi siê jako primer,ale co¶ nie tak... |
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2010-11-07, 15:53
|
0
|
|
|
|
Pytanko.....du¿o siê mówi o polerowaniu i teraaz tak kiedy g±bkê mo¿na uznaæ ¿e siê ju¿ nienadaje do u¿ytku???????????? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-07, 16:15
|
0
|
|
|
|
lak napisa³/a: | kiedy g±bkê mo¿na uznaæ ¿e siê ju¿ nienadaje do u¿ytku? | Lak to jest temat o przeszlifach, wiêc zaraz kto¶ Ci zwróci uwagê, ¿e nie tu gdzie trzeba zada³e¶ pytanie.
Lecz jeste¶ blisko niego, bo jedna z odpowiedzi mo¿e brzmieæ:
A¿ zamiast polerowaæ zaczniesz pow³okê szlifowaæ mocowaniem tej g±bki {w wyniku czego mo¿e doj¶æ do przeszlifki }
A tak na powa¿nie to polerujesz g±bk±, wiêc musisz Sam oceniæ kiedy jest ju¿ za cienka i j± zmieniæ. Oczywi¶cie chyba ¿e masz j± do¶æ mocno poszarpan±, to nie wa¿ne jak± ma grubo¶æ bo powinna wyl±dowaæ w koszu.
Ja uwa¿am, ¿e ciê¿ko jest chyba odpowiedzieæ s³ownie na to pytanie. |
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2010-11-07, 17:20
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | lak napisa³/a: | kiedy g±bkê mo¿na uznaæ ¿e siê ju¿ nienadaje do u¿ytku? | Lak to jest temat o przeszlifach, wiêc zaraz kto¶ Ci zwróci uwagê, ¿e nie tu gdzie trzeba zada³e¶ pytanie.
Lecz jeste¶ blisko niego, bo jedna z odpowiedzi mo¿e brzmieæ:
A¿ zamiast polerowaæ zaczniesz pow³okê szlifowaæ mocowaniem tej g±bki {w wyniku czego mo¿e doj¶æ do przeszlifki }
A tak na powa¿nie to polerujesz g±bk±, wiêc musisz Sam oceniæ kiedy jest ju¿ za cienka i j± zmieniæ. Oczywi¶cie chyba ¿e masz j± do¶æ mocno poszarpan±, to nie wa¿ne jak± ma grubo¶æ bo powinna wyl±dowaæ w koszu.
Ja uwa¿am, ¿e ciê¿ko jest chyba odpowiedzieæ s³ownie na to pytanie. | Sory cenzura³o mi siê mia³em to napisaæ na [dzi¶ pyt.dzi¶ odp.} |
|
|
|
|
vicious
|
Wys³any: 2010-11-08, 16:24
|
0
|
|
|
|
Jacenty
Przykrywalem 1061, 1062, ktory lalem tez np na szpachle i nie ma problemow. Poki co.
A z tymi przeszlifami jeszcze nic nie zrobilem. W spray juz nie zainwestuje. Sprobuje 1061 cienko i na to 1062 na ciut wiekszy obszar niz przetarcie, zeby zmatowic ten fragment i nie narobic kolejnych przecierow. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-08, 16:48
|
0
|
|
|
|
A na DP 825R nie musisz dawaæ ¿adnego akrylowego, tylko od razu lecieæ po nim pow³okami wierzchnimi. I to jest jego wielki plus. |
|
|
|
|
m³ody19
|
Wys³any: 2010-11-08, 19:10
|
0
|
|
|
|
No plus ino mog³by byc jeszcze troche w wiekszym opakowaniu za ta cene ;D |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-11-08, 19:21
|
0
|
|
|
|
vicious napisa³/a: | Przykrywalem 1061, 1062, ktory lalem tez np na szpachle i nie ma problemow. | U mnie te¿ ju¿ nie ma,zwracam tylko uwagê na to,¿e kombinacja 1061+1064 wymaga wiêkszej staranno¶ci przy szlifowaniu,albo po prostu grubszej warstwy akrylowego.Obydwa maj± ten sam odcieñ,wiêc nawet nie zauwa¿ysz,¿e dodar³e¶ siê do wash primera.A przy nak³adaniu bazy (konwencjonalnej,przy wodzie nic siê nie stanie)masz zwarê.
1062 jest ciemniejszy,wiêc bezpieczniejszy przy tym problemie. |
|
|
|
|
vicious
|
Wys³any: 2010-11-11, 18:58
|
0
|
|
|
|
No i k..rde za wczesnie pochwalilem.
Dzisiaj na dachu zwazyla mi sie baza w miejscu szpachli, wczesniej przed podkladowaniem przykrylem ja lekko dx1061. Chcialem dobrze i mam teraz plame zwazonego lakieru.
Jest to czarna baza NIEmetaliczna. Jest to plamka wielkosci 2x5cm. Ale wystarczyla, aby mi zwalic humor.
Jak teraz najlepiej wyjsc z tego.
Zmatowic ja w miejscu zwazenia? Dac w to miejsce podklad dx1062 z wywynietym oklejeniem, po czym zmatowic calosc 1500 i leciec z baza po calosci? Czy czeka mnie zrywanie calej bazy ktora tak pieknie sie polozyla i podkladowanie na nowo
/edit
A moze to ten ropuch, o ktorym czytalem wiele zlego, a mianowicie multi fuller v40.
dostalem go do bazy. Przetarcia nie widzialem, ale kto wie. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-11, 19:25
|
0
|
|
|
|
vicious napisa³/a: | No i k..rde za wczesnie pochwalilem.
Dzisiaj na dachu zwazyla mi sie baza w miejscu szpachli, wczesniej przed podkladowaniem przykrylem ja lekko dx1061. | Czyli jednak wynika z tego, ¿e Duxon 1061 to nie DuPont 825R i trzeba z nim uwa¿aæ.
Co do podk³adowania nie ma chyba wyboru. Tylko te matowanie bazy... A fuj... Twarde cholerstwo. Tylko po mojemu 1500 to za bogato ju¿ chyba....
Je¶li chodzi o rozpuchy to ja ju¿ na w³asnej dupie przetestowa³em ¿e nie wolno mieszaæ producentów. To siê m¶ci. Ja wiem, ¿e taki Ci dali bo i u mnie by³o tak samo. Ale to dowód na to, ¿e nie wolno do koñca ufaæ. |
|
|
|
|
vicious
|
Wys³any: 2010-11-11, 19:33
|
0
|
|
|
|
£ysy, ale podkladowac to miejsce gdzie sie zwazylo, czy calosc? Kolejny dzien w plecy. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-11, 19:37
|
0
|
|
|
|
A po co ca³o¶æ? Ja bym macha³ tylko ten placek. I to chyba dzi¶, aby mo¿e uda³o siê nie matowaæ ca³ego dachu i maln±æ zanim baza siê przesuszy -je¶li tak siê jeszcze da |
|
|
|
|
vicious
|
Wys³any: 2010-11-11, 20:14
|
0
|
|
|
|
Juz dzisiaj nie dam rady.
Ten fragment zaczalem juz matowic i nie wyglada to dobrze, bo te male kraterki siegaja prawdopodobnie do szpachli. Zchcialo mi sie lac 1061, achh. Do "warsztatu" dotre gdzies na godzine 9, to bedzie~ 14h po aplikacji bazy.
Teraz tez nabralem wiekszych obaw przed malowaniem calosci, bo przetarcia potraktowalem w ten sam sposob co ta szpachle:) |
|
|
|