Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-15, 09:26   Wynajem stanowiska na godziny
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Panowie amatorzy i dorabiaj±cy sobie zawodowcy. Ciekaw jestem waszej opinii czy byliby¶cie zainteresowani wynajêciem profesjonalnego stanowiska na godziny. Cena jest tu na razie nie istotna przyjmujmy ¿e to np. 10 - mo¿e 50 z³ / godz. Istotne s± takie sprawy :

Otrzymacie do dyspozycji p³askie stanowisko z o¶wietleniem, wentylacj±, powietrzem pr±dem, ogrzewaniem, stanowisko z podno¶nikiem, stanowisko z dozerem. skanalizowane stanowisko do polerowania i wstêpnego mycia, na zewn±trz rêczna myjnia samoobs³ugowa. Narzêdzia mo¿ecie wypo¿yczyæ, albo przywie¶æ swoje ( w³±cznie z pistoletami ). Do tego specjalistyczne stanowisko lakiernicze, lub komora lakiernicza ( oczywi¶cie p³atna extra ). Szafka na ciuch kibelek i umywalka ... obok sklep z chemi± lakierami w sprayu, trochê materia³ów lakierniczych, kosmetyki samochodowe. Do dyspozycji telefon z bezpo¶rednim po³±czeniem do hurtowni czê¶ci. Ma³y bufet z prostym jedzeniem. Obok parking z wiat± je¿eli samochód musia³by zostaæ na noc. Na miejscu lakiernik mechanik i blacharz je¿eli jakie¶ zadanie was przero¶nie ... ale oni oczywi¶cie sami podyktuj± cenê ile chc± za konkretn± pomoc.

Co wy na to ... zak³adaj±c, ¿e taki obiekt by³by w promieniu 20 km od ka¿dego z was.

lorakkr21 
Wys³any: 2010-11-15, 16:21   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
ja naprzyk³ad nie muszê nic wypo¿yczaæ ale znam wielu ludzi co umie wiele rzeczy zrobiæ samemu lub chce bo uwa¿a ¿e zrobi lepiej a nie ma gdzie i myslê ¿e to naprawde by dobrze sz³o szczególnie w du¿ych miastach :

Homer S. 
Wys³any: 2010-11-15, 16:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Ja bym przy ,,ca³o¶ciówkach,, chêtnie korzysta³ z kabiny (no oczywi¶cie kwestia ceny). Tak 1-2 razy w miesi±cu. Choæ jak by jaki¶ karnet na to by³ dla sta³ego klienta to i 1 w tygodniu bym z kabiny skorzysta³ .

lorakkr21 
Wys³any: 2010-11-15, 16:37   
0
UP DOWN
lorakkr21

Mój znajomy od kolegów bra³ za wypo¿yczenie kabiny na calaka 150 z³ !!

obcy_69
Wys³any: 2010-11-15, 18:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
W zimie...?

Giezet 
Wys³any: 2010-11-15, 22:25   
0
UP DOWN

Sk±d: Krosno
Jak w zimie to na sam± opa³ówke, i rachunek na pr±d mo¿e starczy³o ^^

albo i nie :D

A co do g³ównego w±tku PROJEKTERA - pomys³ ciekawy, szczególnie mozl wypo¿yczenia kabiny, ale z tym zapleczem fachowców, bufetem to juz chyba lekki odchy³ :D

Czemu?

No wiêc s±dze, ze jezeli ktos juz porywa sie na taki zabieg, jak lakierowanie samochodu, to nie wydaje mi sie, zeby chcia³ korzystac z odp³atnej pomocy fachowca, fachowcy przeciez nie beda siedziec za free, i patrzec jak ktos lakieruje sobie auto, czy prostuje na ramie karoseriê , bo za siedzenie nikt im nie zap³aci - logiczne.

Wg mnie samo pomieszczenie z kabin±, podnosnikiem kolumnowym, jakas ma³a gablota z podstawowymi mat lakierniczymi, zaplecze sanitarne :D spokojnie by wystarczy³y.

Po co robic sobie koszty na niepotrzebn± rozbudowe , jezeli to ma stac w niewielkim miasteczku, gdzie jest kilku "gara¿owców" na krzyz to nie wydaje mi sie, zeby ta inwestycja szybko sie zwróci³a.

Inna sprawa, jezeli by to by³o w wiêkszym miescie, ale i tak chyba lepiej zaczac od samej kabiny, i podnosnika - to z pewnoscia by³y by najbardziej oblegane stanowiska a jezeli inwestycja nabierze rozpêdu, to bedzie mozna rozbudowac o kolejne modu³y.

Ale pomys³ dobry :spoko:

Lucik
Wys³any: 2010-11-15, 23:07   
0
UP DOWN

Mi siê pomys³ podoba. Szczególnie, ¿e jestem laikiem w sprawach lakierowania, a chêtnie to robie, tylko w zimê jest z tym lekki problem... ;) Tylko pytanie, jaki by³ by dok³adnie koszt za powiedzmy 1 godzine spêdzona w komorze. Pozdrawiam!

lorakkr21 
Wys³any: 2010-11-15, 23:36   
0
UP DOWN
lorakkr21

Tak w zime odemnie tyle wzio³ ( by³em tam pracownikiem ) 2 razy wjecha³em do kabiny raz graty raz fura w styczniu tego roku a wiecie jak zimno by³o i 2 razy wygrzewa³em to po godzinie :) nie wiem czy mu siê to op³aca³o czy nie mi napewno

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-17, 03:01   
0
UP DOWN

Giezet napisa³/a:
Ale pomys³ dobry :spoko:

Niestety nie mój. ...

Fachowcy siedz± i nic nie robi± i dostaj± za to równowarto¶æ 2 ty¶. Tylko sprz±taj± i pilnuj± urz±dzeñ ... Co sobie dorobi± to ich.

Niestety nie ma szans ¿eby taki obiekt powsta³ w ka¿dym mie¶cie. Je¿eli ju¿ to w czterech wiêkszych metropoliach. Na celowniku Katowice, Gdañsk ... podobno Poznañ i Wroc³aw ... ale to tylko plany ... ¿ywcem wyciêta z rynku niemieckiego. Tam dzia³a to od wielu lat. Tylko, ¿e tam nic nie wolno we w³asnym gara¿u ... i mo¿e to jest przyczyna sukcesu takich obiektów. Spyta³em was bo w zasadzie to oferta dla takich osób jak Wy ... m³odych, chêtnych do pracy i czêsto bez profesjonalnego zaplecza.

Osobi¶cie mam mieszane uczucia bo pomys³ fajny, ale chyba nie uwzglêdnia polskiej specyfiki wandalizmy i z³odziejstwa. Pewnie po miesi±cu zniknê³a by nawet kabina ^^

lorakkr21 
Wys³any: 2010-11-17, 13:18   
0
UP DOWN
lorakkr21

kiedy¶ jak pracowa³em w niemczech by³y 3 brygady my holendrzy i niemcy na jednej hali i zostawiali¶my narzêdzia i hala nie by³a zamykna nikt nic nie zawino³ w polsce to by³oby nierealne :)

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-17, 18:23   
0
UP DOWN

Zadziwiaj±ce ... przecie¿ "Polacy" to tak¿e ka¿dy z nas. Trudno mi siê trochê dogadaæ z inwestorami od tego pomys³u na stacjê ze "stanowiskami do wynajêcia" ... bo oni nie czuj± jeszcze tego problemu ... :/ ... ale co tam, niech kombinuj±. Mo¿e co¶ z tego bêdzie ?

odli05 
Wys³any: 2010-11-17, 20:16   
0
UP DOWN

Pomysl fajny sprobuje z czyms takim u siebie :roll:

baqo 
Wys³any: 2010-11-17, 23:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
jak kto¶ sam robi aby zaoszczêdziæ na robocie w gara¿u ,to nie po to aby p³aciæ za wynajem warsztatu .
gdyby mia³ gdzie¶ koszta ,to wstawi³by auto do ASO ,aby mieæ dobrze zrobione .

wszystko zale¿y co gdzie i za ile ,ale taka inwestycja za 500 tysiêcy ,aby siê zwróci³a nie mo¿e byæ za tania w u¿ytkowaniu ,do tego dzia³ka .
zawsze mo¿na spróbowaæ :spoko:

vojvod
Wys³any: 2010-11-18, 20:30   
0
UP DOWN

za 10 tys miesiecznie moge ci wynajac warsztat , blacharnia,mechanika i lakiernia z komora w szczecinie .mozesz sprobowac nie tworzac od nowa.pozdro

lak 
Wys³any: 2010-11-19, 22:51   
0
UP DOWN

Dobry pomys³,ale do prania kapusty :x:

baqo 
Wys³any: 2010-11-20, 08:46   
0
UP DOWN

lak napisa³/a:
Dobry pomys³,ale do prania kapusty
kapustê siê siatkuje ^^ ^^

trzy stówy dziennie ,przez piêæ lat i 500 tysiêcy oddane .
dziennie trzech klientów co zap³ac± stówê .
oczywi¶cie jeszcze jeden ,czwarty na koszta i ¿eby co¶ z tego zosta³o ,
dzia³ka pod inwestycjê zosta³a po gospodarce ojca ,wiêc wykluczam koszta .
zreszt± niech to projekter sobie przeliczy ,bo to on jest projektantem :roll:
ale chyba lepiej by³oby samemu prowadziæ normalny warsztat us³ugowy .
czterech ch³opaków mo¿e ju¿ zrobiæ niez³± robotê

prêdzej siê znajdzie klienta z rozbitym samochodem ,ni¿ klienta z rozbitym samochodem ,który to sam go sobie naprawi .
zazwyczaj ci co je¿d¿± dobrymi ,drogimi autami nie bêd± siê bawiæ w blacharkê i lakiernictwo .maj± kasê aby oddaæ autko do serwisu .
zrób to sam jest zazwyczaj w grupie u¿ytkowników starszych ,tanich aut ,którzy jak to siê mówi "dla siebie zrobiê".

Adam Rentel
Wys³any: 2010-11-20, 09:49   
0
UP DOWN

panowie ja o takim pomy¶le my¶le ju¿ od lata,po tym jak jeden go¶æ po zapytaniu mnie ile bym wzio³ za ca³o¶ciówke (krzykno³em 2000z³.mazda 323F),odpowiedzia³ ¿e za tyle to on drug± tak± mazde kupi.Mam tak± lakiernie hobbystyczn±,nie robie tego zarobkowo,ale zaplecze jest niez³e,mieszkam w³a¶nie w takim specyficznym mie¶cie gdzie ka¿dy wszystko chce robiæ sam,wiêc dlatego stwierdzi³em ze dam im tak± mo¿liwo¶æ niech zobacz± ;pacany jaka to ciê¿ka praca. Zacz±æ chcem od wiosny,dlatego na dzieñ dzisiejszy niewiem jakie zainteresowanie bêdzie :roll:

baqo 
Wys³any: 2010-11-20, 11:05   
0
UP DOWN

Adam Rentel, jak kto¶ ci nie chce daæ 2000 z³ za lakierowanie calaka ,to da ci tysiaka za to ¿e sam sobie zrobi ? ^^ ^^

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-20, 11:22   
0
UP DOWN

Dwa atrakcyjne fora lakiernicze w sieci na nich tysi±ce u¿ytkowników. 50% z ty u¿ytkowników nie ma nawet podstawowych warunków do pracy, wiêc je¿eli chodzi o ilo¶æ klientów na czê¶ci lakierniczej sk³adaj±cej siê z trzech mo¿e czterech stanowisk to bym siê specjalnie nie obawia³ o brak ob³o¿enia. Do tego jeszcze mechanika a tu jest znacznie wiêcej ludzi "zrób to sam"

vojvod napisa³/a:
za 10 tys miesiecznie moge ci wynajac warsztat , blacharnia,mechanika i lakiernia z komora w szczecinie .mozesz sprobowac nie tworzac od nowa.pozdro

Dziêkujê ale twój siê zupe³nie nie nadaje ... zreszt± jak ka¿dy normalny warsztat. Po za tym powiniene¶ dostrzegaæ ró¿nice pomiêdzy 10 ty¶ z³otych miesiêcznie + koszty, a 100 x 10 z³ ( za godzinê ). To w³a¶nie z tego prostego powodu wielu tu zalogowanych kupuje trzecie SICO za 50 z³ zamiast porz±dnego pistoletu na lata za nawet 600 z³. I we¼ pod uwagê, ¿e te 10 z³ to czê¶æ gwarantowanego dochodu ( lub pasji ) ... a te 10 ty¶ z³. to sta³e koszy nie powi±zane w ¿aden sposób z gwarantowanym dochodem. Ró¿nica taka jak przy wynajêciu taksówki, lub utrzymywaniu w³asnego samochodu ¿eby kilka razy w miesi±cu z niego skorzystaæ.

[ Dodano: 2010-11-20, 11:23 ]
baqo napisa³/a:
Adam Rentel, jak kto¶ ci nie chce daæ 2000 z³ za lakierowanie calaka ,to da ci tysiaka za to ¿e sam sobie zrobi ? ^^ ^^

Nie jeden tak w³asnie robi wielokrotnie ... a nie mo¿e - zrobi ! ... i nikt nie powiedzia³ ¿e to bêdzie 1000 z³ ... bo jak to bêdzie 500 ? Nagle sprawa siê radykalnie zmienia na korzy¶æ wynajmu, a nie zlecenia komu¶ takiej naprawy.

baqo 
Wys³any: 2010-11-20, 11:57   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
i nikt nie powiedzia³ ¿e to bêdzie 1000 z³ .
stówa na dzieñ .
dziesiêæ dni na rozebranie ,przygotowanie ,szpachlowanie ,matowanie lakierowanie 13 elementów . no i sk³adanie ???
ja na ca³e auto z zewn±trz mówiê ¶rednio dwa tygodnie .
mo¿e po prostu pomin±æ kwestiê lakierni i blacharni ,bo tak jak sam Robercie piszesz du¿y nak³ad ma³a kasa :idea:

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-20, 14:36   
0
UP DOWN

Nie bardzo rozumiem po co wynajmowaæ specjalistyczne stanowiska do szpachlowania, czy rozbierania samochodu ?

To w³asnie kabina lakiernicza jest tym elementem, który zwróci siê najszybciej ... szczególnie. ¿e w tym przypadku nawet taka z CHRL jest lepsza od zimnego, ciemnego i ciasnego gara¿u. Wiêc 300 z³ za godzinê 150 koszty 150 zysk.
60 000 : 150 = 400 godzin 400 godzin : 4 dziennie = 100 dni wynajmu. Cztery miesi±ce przy 50 % ob³o¿eniu nawet jak siê grubo grubo mylê to po max 6 miesi±cach zwrot nak³adów inwestycyjnych ...

... a ¿ywotno¶æ komory minimum 6 lat. Co nam daje ... 6 lat to 72 miesi±ce - 6 na amortyzacjê urz±dzenia. Zostaje 66. 20 dni roboczych x 4 godziny dziennie to 80 godzin w miesi±cu ... to 5280 godzin po piêciu i pó³ roku. Co na daje 1 584 000 ( pó³tora miliona wp³ywu ) z czego prawie 800 ty¶ to koszty eksploatacji.... Reszta to zysk brutto. Faktycznie gówniany interes ... i to przy 50 % ob³o¿eniu dziennie. Bo gdyby pracowa³a tylko godzinê dziennie to sp³aci³a by siê po dwóch latach, a potem generowa³a sta³y dochód 72 ty¶ z³ rocznie z czego po³owa 36 ty¶ to zysk brutto co po piêciu latach ci±g³ego przestoju i minimalnego wykorzystania urz±dzenia daje 160 ty¶ z³otych...... No kurde - ni jak siê to nie op³aca :spoko:

... ale raczej nie kombinujcie z wynajmê komory we w³asnych warsztatach bo po pierwsze gara¿owcy siê nie ujawni± komu¶ kto prowadzi legalny warsztat, a po drugie wynajmuj±c kabinê konkurentom zar¿niecie w³asn± lakierniê. Dlatego to jest OK, ale jak ca³y obiekt jest tak ustawiony ¿e stanowiska s± na godziny ... i tylko tak - ¿adnych napraw us³ugowych.

Adam Rentel
Wys³any: 2010-11-21, 08:11   
0
UP DOWN

Wys³any: Wczoraj 14:36 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Nie bardzo rozumiem po co wynajmowaæ specjalistyczne stanowiska do szpachlowania, czy rozbierania samochodu ?

Ja te¿ jestem takiego samego zdania,to ¿aden interes blokowaæ sobie warsztat na tak d³ugo ,a tak miedzy nami to wszyscy wiemy ze wiêkszo¶æ warsztatów korzysta z piêknej pogody i przygotowuj± auta,lub elementy "Pod Chmurk±" ale lakierowaæ to juz PODWÓRKO nie jest dobrym miejscem,i tu pomys³ z wynajmowaniem komory na godziny, to pomys³ jak najbardziej racjonalny.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-22, 16:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Adam Rentel napisa³/a:
a tak miedzy nami to wszyscy wiemy ze wiêkszo¶æ warsztatów korzysta z piêknej pogody i przygotowuj± auta,lub elementy "Pod Chmurk±"
Ciekawa teoria.... Czasami zdarza siê, ale to sporadycznie i nie wszystkie operacje. A jeszcze bardziej jest to zale¿ne od pogody. Bo w okresie ch³odnym, deszczowo jesienno zimowo wiosennym chyba tym bardziej nie.
A nie ka¿dy bêdzie chcia³ z fuchami czekaæ do lata licz±c przy tym na s³oneczn± bezdeszczow± pogodê.
Zreszt± jest ku takiemu miejscu ca³a ilo¶æ argumentów za....

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: