Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-15, 09:26   Wynajem stanowiska na godziny
0
UP DOWN

Panowie amatorzy i dorabiajÂący sobie zawodowcy. Ciekaw jestem waszej opinii czy bylibyÂście zainteresowani wynajĂŞciem profesjonalnego stanowiska na godziny. Cena jest tu na razie nie istotna przyjmujmy Âże to np. 10 - moÂże 50 zÂł / godz. Istotne sÂą takie sprawy :

Otrzymacie do dyspozycji p³askie stanowisko z oœwietleniem, wentylacj¹, powietrzem pr¹dem, ogrzewaniem, stanowisko z podnoœnikiem, stanowisko z dozerem. skanalizowane stanowisko do polerowania i wstêpnego mycia, na zewn¹trz rêczna myjnia samoobs³ugowa. Narzêdzia mo¿ecie wypo¿yczyÌ, albo przywieœÌ swoje ( w³¹cznie z pistoletami ). Do tego specjalistyczne stanowisko lakiernicze, lub komora lakiernicza ( oczywiœcie p³atna extra ). Szafka na ciuch kibelek i umywalka ... obok sklep z chemi¹ lakierami w sprayu, trochê materia³ów lakierniczych, kosmetyki samochodowe. Do dyspozycji telefon z bezpoœrednim po³¹czeniem do hurtowni czêœci. Ma³y bufet z prostym jedzeniem. Obok parking z wiat¹ je¿eli samochód musia³by zostaÌ na noc. Na miejscu lakiernik mechanik i blacharz je¿eli jakieœ zadanie was przeroœnie ... ale oni oczywiœcie sami podyktuj¹ cenê ile chc¹ za konkretn¹ pomoc.

Co wy na to ... zakÂładajÂąc, Âże taki obiekt byÂłby w promieniu 20 km od kaÂżdego z was.

lorakkr21 
Wysłany: 2010-11-15, 16:21   
0
UP DOWN
lorakkr21

ja naprzykÂład nie muszĂŞ nic wypoÂżyczaĂŚ ale znam wielu ludzi co umie wiele rzeczy zrobiĂŚ samemu lub chce bo uwaÂża Âże zrobi lepiej a nie ma gdzie i myslĂŞ Âże to naprawde by dobrze szÂło szczegĂłlnie w duÂżych miastach :

Homer S. 
Wysłany: 2010-11-15, 16:23   
0
UP DOWN

Ja bym przy ,,caÂłoÂściĂłwkach,, chĂŞtnie korzystaÂł z kabiny (no oczywiÂście kwestia ceny). Tak 1-2 razy w miesiÂącu. ChoĂŚ jak by jakiÂś karnet na to byÂł dla staÂłego klienta to i 1 w tygodniu bym z kabiny skorzystaÂł .

lorakkr21 
Wysłany: 2010-11-15, 16:37   
0
UP DOWN
lorakkr21

MĂłj znajomy od kolegĂłw braÂł za wypoÂżyczenie kabiny na calaka 150 zÂł !!

obcy_69
Wysłany: 2010-11-15, 18:07   
0
UP DOWN

W zimie...?

Giezet 
Wysłany: 2010-11-15, 22:25   
0
UP DOWN

Jak w zimie to na sam¹ opa³ówke, i rachunek na pr¹d mo¿e starczy³o ^^

albo i nie :D

A co do g³ównego w¹tku PROJEKTERA - pomys³ ciekawy, szczególnie mozl wypo¿yczenia kabiny, ale z tym zapleczem fachowców, bufetem to juz chyba lekki odchy³ :D

Czemu?

No wiĂŞc sÂądze, ze jezeli ktos juz porywa sie na taki zabieg, jak lakierowanie samochodu, to nie wydaje mi sie, zeby chciaÂł korzystac z odpÂłatnej pomocy fachowca, fachowcy przeciez nie beda siedziec za free, i patrzec jak ktos lakieruje sobie auto, czy prostuje na ramie karoseriĂŞ , bo za siedzenie nikt im nie zapÂłaci - logiczne.

Wg mnie samo pomieszczenie z kabinÂą, podnosnikiem kolumnowym, jakas maÂła gablota z podstawowymi mat lakierniczymi, zaplecze sanitarne :D spokojnie by wystarczyÂły.

Po co robic sobie koszty na niepotrzebnÂą rozbudowe , jezeli to ma stac w niewielkim miasteczku, gdzie jest kilku "garaÂżowcĂłw" na krzyz to nie wydaje mi sie, zeby ta inwestycja szybko sie zwrĂłciÂła.

Inna sprawa, jezeli by to byÂło w wiĂŞkszym miescie, ale i tak chyba lepiej zaczac od samej kabiny, i podnosnika - to z pewnoscia byÂły by najbardziej oblegane stanowiska a jezeli inwestycja nabierze rozpĂŞdu, to bedzie mozna rozbudowac o kolejne moduÂły.

Ale pomysÂł dobry :spoko:

Lucik
Wysłany: 2010-11-15, 23:07   
0
UP DOWN

Mi siĂŞ pomysÂł podoba. SzczegĂłlnie, Âże jestem laikiem w sprawach lakierowania, a chĂŞtnie to robie, tylko w zimĂŞ jest z tym lekki problem... ;) Tylko pytanie, jaki byÂł by dokÂładnie koszt za powiedzmy 1 godzine spĂŞdzona w komorze. Pozdrawiam!

lorakkr21 
Wysłany: 2010-11-15, 23:36   
0
UP DOWN
lorakkr21

Tak w zime odemnie tyle wzioÂł ( byÂłem tam pracownikiem ) 2 razy wjechaÂłem do kabiny raz graty raz fura w styczniu tego roku a wiecie jak zimno byÂło i 2 razy wygrzewaÂłem to po godzinie :) nie wiem czy mu siĂŞ to opÂłacaÂło czy nie mi napewno

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-17, 03:01   
0
UP DOWN

Giezet napisał/a:
Ale pomysÂł dobry :spoko:

Niestety nie mĂłj. ...

Fachowcy siedz¹ i nic nie robi¹ i dostaj¹ za to równowartoœÌ 2 tyœ. Tylko sprz¹taj¹ i pilnuj¹ urz¹dzeù ... Co sobie dorobi¹ to ich.

Niestety nie ma szans Âżeby taki obiekt powstaÂł w kaÂżdym mieÂście. JeÂżeli juÂż to w czterech wiĂŞkszych metropoliach. Na celowniku Katowice, GdaĂąsk ... podobno PoznaĂą i WrocÂław ... ale to tylko plany ... Âżywcem wyciĂŞta z rynku niemieckiego. Tam dziaÂła to od wielu lat. Tylko, Âże tam nic nie wolno we wÂłasnym garaÂżu ... i moÂże to jest przyczyna sukcesu takich obiektĂłw. SpytaÂłem was bo w zasadzie to oferta dla takich osĂłb jak Wy ... mÂłodych, chĂŞtnych do pracy i czĂŞsto bez profesjonalnego zaplecza.

OsobiÂście mam mieszane uczucia bo pomysÂł fajny, ale chyba nie uwzglĂŞdnia polskiej specyfiki wandalizmy i zÂłodziejstwa. Pewnie po miesiÂącu zniknĂŞÂła by nawet kabina ^^

lorakkr21 
Wysłany: 2010-11-17, 13:18   
0
UP DOWN
lorakkr21

kiedyÂś jak pracowaÂłem w niemczech byÂły 3 brygady my holendrzy i niemcy na jednej hali i zostawialiÂśmy narzĂŞdzia i hala nie byÂła zamykna nikt nic nie zawinoÂł w polsce to byÂłoby nierealne :)

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-17, 18:23   
0
UP DOWN

ZadziwiajÂące ... przecieÂż "Polacy" to takÂże kaÂżdy z nas. Trudno mi siĂŞ trochĂŞ dogadaĂŚ z inwestorami od tego pomysÂłu na stacjĂŞ ze "stanowiskami do wynajĂŞcia" ... bo oni nie czujÂą jeszcze tego problemu ... :/ ... ale co tam, niech kombinujÂą. MoÂże coÂś z tego bĂŞdzie ?

odli05 
Wysłany: 2010-11-17, 20:16   
0
UP DOWN

Pomysl fajny sprobuje z czyms takim u siebie :roll:

baqo 
Wysłany: 2010-11-17, 23:26   
0
UP DOWN

jak ktoÂś sam robi aby zaoszczĂŞdziĂŚ na robocie w garaÂżu ,to nie po to aby pÂłaciĂŚ za wynajem warsztatu .
gdyby miaÂł gdzieÂś koszta ,to wstawiÂłby auto do ASO ,aby mieĂŚ dobrze zrobione .

wszystko zaleÂży co gdzie i za ile ,ale taka inwestycja za 500 tysiĂŞcy ,aby siĂŞ zwrĂłciÂła nie moÂże byĂŚ za tania w uÂżytkowaniu ,do tego dziaÂłka .
zawsze moÂżna sprĂłbowaĂŚ :spoko:

vojvod
Wysłany: 2010-11-18, 20:30   
0
UP DOWN

za 10 tys miesiecznie moge ci wynajac warsztat , blacharnia,mechanika i lakiernia z komora w szczecinie .mozesz sprobowac nie tworzac od nowa.pozdro

lak 
Wysłany: 2010-11-19, 22:51   
0
UP DOWN

Dobry pomysÂł,ale do prania kapusty :x:

baqo 
Wysłany: 2010-11-20, 08:46   
0
UP DOWN

lak napisał/a:
Dobry pomysÂł,ale do prania kapusty
kapustĂŞ siĂŞ siatkuje ^^ ^^

trzy stĂłwy dziennie ,przez piĂŞĂŚ lat i 500 tysiĂŞcy oddane .
dziennie trzech klientĂłw co zapÂłacÂą stĂłwĂŞ .
oczywiÂście jeszcze jeden ,czwarty na koszta i Âżeby coÂś z tego zostaÂło ,
dziaÂłka pod inwestycjĂŞ zostaÂła po gospodarce ojca ,wiĂŞc wykluczam koszta .
zresztÂą niech to projekter sobie przeliczy ,bo to on jest projektantem :roll:
ale chyba lepiej byÂłoby samemu prowadziĂŚ normalny warsztat usÂługowy .
czterech ch³opaków mo¿e ju¿ zrobiÌ niez³¹ robotê

prĂŞdzej siĂŞ znajdzie klienta z rozbitym samochodem ,niÂż klienta z rozbitym samochodem ,ktĂłry to sam go sobie naprawi .
zazwyczaj ci co je¿d¿¹ dobrymi ,drogimi autami nie bêd¹ siê bawiÌ w blacharkê i lakiernictwo .maj¹ kasê aby oddaÌ autko do serwisu .
zrĂłb to sam jest zazwyczaj w grupie uÂżytkownikĂłw starszych ,tanich aut ,ktĂłrzy jak to siĂŞ mĂłwi "dla siebie zrobiĂŞ".

Adam Rentel
Wysłany: 2010-11-20, 09:49   
0
UP DOWN

panowie ja o takim pomyœle myœle ju¿ od lata,po tym jak jeden goœÌ po zapytaniu mnie ile bym wzio³ za ca³oœciówke (krzykno³em 2000z³.mazda 323F),odpowiedzia³ ¿e za tyle to on drug¹ tak¹ mazde kupi.Mam tak¹ lakiernie hobbystyczn¹,nie robie tego zarobkowo,ale zaplecze jest niez³e,mieszkam w³aœnie w takim specyficznym mieœcie gdzie ka¿dy wszystko chce robiÌ sam,wiêc dlatego stwierdzi³em ze dam im tak¹ mo¿liwoœÌ niech zobacz¹ ;pacany jaka to ciê¿ka praca. Zacz¹Ì chcem od wiosny,dlatego na dzieù dzisiejszy niewiem jakie zainteresowanie bêdzie :roll:

baqo 
Wysłany: 2010-11-20, 11:05   
0
UP DOWN

Adam Rentel, jak ktoÂś ci nie chce daĂŚ 2000 zÂł za lakierowanie calaka ,to da ci tysiaka za to Âże sam sobie zrobi ? ^^ ^^

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-20, 11:22   
0
UP DOWN

Dwa atrakcyjne fora lakiernicze w sieci na nich tysi¹ce u¿ytkowników. 50% z ty u¿ytkowników nie ma nawet podstawowych warunków do pracy, wiêc je¿eli chodzi o iloœÌ klientów na czêœci lakierniczej sk³adaj¹cej siê z trzech mo¿e czterech stanowisk to bym siê specjalnie nie obawia³ o brak ob³o¿enia. Do tego jeszcze mechanika a tu jest znacznie wiêcej ludzi "zrób to sam"

vojvod napisał/a:
za 10 tys miesiecznie moge ci wynajac warsztat , blacharnia,mechanika i lakiernia z komora w szczecinie .mozesz sprobowac nie tworzac od nowa.pozdro

Dziêkujê ale twój siê zupe³nie nie nadaje ... zreszt¹ jak ka¿dy normalny warsztat. Po za tym powinieneœ dostrzegaÌ ró¿nice pomiêdzy 10 tyœ z³otych miesiêcznie + koszty, a 100 x 10 z³ ( za godzinê ). To w³aœnie z tego prostego powodu wielu tu zalogowanych kupuje trzecie SICO za 50 z³ zamiast porz¹dnego pistoletu na lata za nawet 600 z³. I weŸ pod uwagê, ¿e te 10 z³ to czêœÌ gwarantowanego dochodu ( lub pasji ) ... a te 10 tyœ z³. to sta³e koszy nie powi¹zane w ¿aden sposób z gwarantowanym dochodem. Ró¿nica taka jak przy wynajêciu taksówki, lub utrzymywaniu w³asnego samochodu ¿eby kilka razy w miesi¹cu z niego skorzystaÌ.

[ Dodano: 2010-11-20, 11:23 ]
baqo napisał/a:
Adam Rentel, jak ktoÂś ci nie chce daĂŚ 2000 zÂł za lakierowanie calaka ,to da ci tysiaka za to Âże sam sobie zrobi ? ^^ ^^

Nie jeden tak w³asnie robi wielokrotnie ... a nie mo¿e - zrobi ! ... i nikt nie powiedzia³ ¿e to bêdzie 1000 z³ ... bo jak to bêdzie 500 ? Nagle sprawa siê radykalnie zmienia na korzyœÌ wynajmu, a nie zlecenia komuœ takiej naprawy.

baqo 
Wysłany: 2010-11-20, 11:57   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
i nikt nie powiedziaÂł Âże to bĂŞdzie 1000 zÂł .
stĂłwa na dzieĂą .
dziesiĂŞĂŚ dni na rozebranie ,przygotowanie ,szpachlowanie ,matowanie lakierowanie 13 elementĂłw . no i skÂładanie ???
ja na caÂłe auto z zewnÂątrz mĂłwiĂŞ Âśrednio dwa tygodnie .
mo¿e po prostu pomin¹Ì kwestiê lakierni i blacharni ,bo tak jak sam Robercie piszesz du¿y nak³ad ma³a kasa :idea:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-20, 14:36   
0
UP DOWN

Nie bardzo rozumiem po co wynajmowaĂŚ specjalistyczne stanowiska do szpachlowania, czy rozbierania samochodu ?

To wÂłasnie kabina lakiernicza jest tym elementem, ktĂłry zwrĂłci siĂŞ najszybciej ... szczegĂłlnie. Âże w tym przypadku nawet taka z CHRL jest lepsza od zimnego, ciemnego i ciasnego garaÂżu. WiĂŞc 300 zÂł za godzinĂŞ 150 koszty 150 zysk.
60 000 : 150 = 400 godzin 400 godzin : 4 dziennie = 100 dni wynajmu. Cztery miesiÂące przy 50 % obÂłoÂżeniu nawet jak siĂŞ grubo grubo mylĂŞ to po max 6 miesiÂącach zwrot nakÂładĂłw inwestycyjnych ...

... a ¿ywotnoœÌ komory minimum 6 lat. Co nam daje ... 6 lat to 72 miesi¹ce - 6 na amortyzacjê urz¹dzenia. Zostaje 66. 20 dni roboczych x 4 godziny dziennie to 80 godzin w miesi¹cu ... to 5280 godzin po piêciu i pó³ roku. Co na daje 1 584 000 ( pó³tora miliona wp³ywu ) z czego prawie 800 tyœ to koszty eksploatacji.... Reszta to zysk brutto. Faktycznie gówniany interes ... i to przy 50 % ob³o¿eniu dziennie. Bo gdyby pracowa³a tylko godzinê dziennie to sp³aci³a by siê po dwóch latach, a potem generowa³a sta³y dochód 72 tyœ z³ rocznie z czego po³owa 36 tyœ to zysk brutto co po piêciu latach ci¹g³ego przestoju i minimalnego wykorzystania urz¹dzenia daje 160 tyœ z³otych...... No kurde - ni jak siê to nie op³aca :spoko:

... ale raczej nie kombinujcie z wynajmĂŞ komory we wÂłasnych warsztatach bo po pierwsze garaÂżowcy siĂŞ nie ujawniÂą komuÂś kto prowadzi legalny warsztat, a po drugie wynajmujÂąc kabinĂŞ konkurentom zarÂżniecie wÂłasnÂą lakierniĂŞ. Dlatego to jest OK, ale jak caÂły obiekt jest tak ustawiony Âże stanowiska sÂą na godziny ... i tylko tak - Âżadnych napraw usÂługowych.

Adam Rentel
Wysłany: 2010-11-21, 08:11   
0
UP DOWN

WysÂłany: Wczoraj 14:36 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Nie bardzo rozumiem po co wynajmowaĂŚ specjalistyczne stanowiska do szpachlowania, czy rozbierania samochodu ?

Ja te¿ jestem takiego samego zdania,to ¿aden interes blokowaæ sobie warsztat na tak d³ugo ,a tak miedzy nami to wszyscy wiemy ze wiêkszo¶æ warsztatów korzysta z piêknej pogody i przygotowuj± auta,lub elementy "Pod Chmurk±" ale lakierowaæ to juz PODWÓRKO nie jest dobrym miejscem,i tu pomys³ z wynajmowaniem komory na godziny, to pomys³ jak najbardziej racjonalny.

Âłysy73 
Wysłany: 2010-11-22, 16:06   
0
UP DOWN

Adam Rentel napisał/a:
a tak miedzy nami to wszyscy wiemy ze wiêkszoœÌ warsztatów korzysta z piêknej pogody i przygotowuj¹ auta,lub elementy "Pod Chmurk¹"
Ciekawa teoria.... Czasami zdarza siĂŞ, ale to sporadycznie i nie wszystkie operacje. A jeszcze bardziej jest to zaleÂżne od pogody. Bo w okresie chÂłodnym, deszczowo jesienno zimowo wiosennym chyba tym bardziej nie.
A nie kaÂżdy bĂŞdzie chciaÂł z fuchami czekaĂŚ do lata liczÂąc przy tym na sÂłonecznÂą bezdeszczowÂą pogodĂŞ.
Zreszt¹ jest ku takiemu miejscu ca³a iloœÌ argumentów za....

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi