Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kamil
|
Wys³any: 2008-01-05, 19:43 pytanie o podklad na go³a blache
|
0
|
|
|
|
Jesli przy obrabianiu szpachli lub matowienia starego lakieru przetre sie do go³ej blachy to jakiego podkladu mam na to urzyc czy wystarczy zwykly podklad i jeszcze jedno pyt jesli pojawi sie gdzies ognisko rdzy i wyczyszcze go do golej blachy jaki srodek mam urzyc ewentualnie jaki podklad mam urzyc zeby ta rdza sie nie pojawila |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-05, 20:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
co to dla ciebie jest zwykly podklad? dla mnie wszystkie podklady sa zwykle.
na przetarcia wystarczy akrylowy, na rdze wash primer. |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-01-05, 22:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 283 Sk±d: Kalisz
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-05, 22:41
|
0
|
|
|
|
ixell napisa³/a: | Co do rdzy,nie ma cudownych ¶rodków. Jedyny to dobre oczyszczenie. |
ja jeszcze dodam ze sama szczotka druciana na wiertarce czy flexie to nie jest dobre oczyszczenie poniewaz zostaja mikrowzery. najskuteczniejsza metoda to piaskowanie ktora bardzo polecam. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-01-06, 18:28
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-06, 18:31
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisa³/a: | Piaskowanie super, ale trzeba od razu zmatowaæ i pomalowaæ, bo po kilkunastu godz zaczynaj± byæ mikro rdzawki. |
a po szlifowaniu druciakiem nie? nie wiem po co to napisales, przeciez to oczywiste. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-01-07, 16:29
|
0
|
|
|
--B_C_G--
|
Nie tak szybko, nieraz zostawi³em blachê wyczyszczon± druciakiem (takie okr±g³e na szlifierkê) i piaskowa³em czê¶ci od motocykli, i powiem ci ¿e szybciej rdza bierze piaskowane a nie czyszczone lamelkow±/druciakiem. Ot takie moje zdanie. |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-07, 17:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | ale trzeba od razu zmatowaæ i pomalowaæ, bo po kilkunastu godz zaczynaj± byæ mikro rdzawki. | ZW£ASZCZA JAK JEST WYSOKA WILGOTNO¦Æ POWIETRZA,NAJLEPIEJ ZARAZ PO PIASKOWANIU, Cytat: | a po szlifowaniu druciakiem nie | PO DRUCIAKU TO W OGÓLE RDZA ZOSTANIE W PORACH!PO OBU OBRÓBKACH JEST INNA STRUKTURA BLACHY,A KTÓRA BARDZIEJ PODATNA NA UTLENIANIE |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-07, 18:50
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisa³/a: | i powiem ci ¿e szybciej rdza bierze piaskowane a nie czyszczone lamelkow±/druciakiem. |
bzdura. widzisz jakies logiczne wytlumaczenie tego zjawiska?
baqo napisa³/a: | PO DRUCIAKU TO W OGÓLE RDZA ZOSTANIE W PORACH! |
tu sie zgadza
baqo napisa³/a: | PO OBU OBRÓBKACH JEST INNA STRUKTURA BLACHY,A KTÓRA BARDZIEJ PODATNA NA UTLENIANIE |
podatnosc obu jest identyczna. z tym ze jak przy szlifowaniu przypalimy dodatkowo blache to oczywiscie szybciej zardzewieje. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-07, 19:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
a najlepiej to w ogóle nie dawaæ czyszczonej blasze ponownie korodowaæ bo szkoda roboty.ale w przysz³o¶ci zrobiê taki test,bedzie blacha g³adka ,wypiaskowana ,po lamelce i k±tówie.zobaczymy |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-07, 20:07
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | a najlepiej to w ogóle nie dawaæ czyszczonej blasze ponownie korodowaæ |
no dla mnie takie rzeczy sa oczywiste. kilka minut po szlifie nakladam podklady wiec nie wiem po co taka dyskusja. tak wlasnie powinno sie robic. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-01-07, 20:40
|
0
|
|
|
--B_C_G--
|
No ja to wiem ¿e najlepiej pomalowaæ. Mówiê tutaj tak jak przywioz³em WFM z piaskowania (du¿e elementy) to na 1 dzieñ pomalowa³em. Zosta³o mi ma³e cenzuraó³ki, to nalot je wzi±³ bo le¿a³y kilka dni (to ju¿ u siebie wypiaskowa³em) A druciakiem te¿ robi³em dla sprawdzenia jak schodzi stara pow³oka i zostawi³em to tak kilka dni. Widzia³em ró¿nicê. Mo¿e to by³ zbieg okoliczno¶ci, ale piaskowane elementy szybciej pokry³y siê nalotem. Pozdro |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-07, 20:50
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisa³/a: | Mo¿e to by³ zbieg okoliczno¶ci, ale piaskowane elementy szybciej pokry³y siê nalotem. |
bo pewnie przy piaskowaniu mieli nie do konca suche powietrze. albo faktycznie zbieg okolicznosci, rozna wilgotnosc powietrza itp idt. cudow nie ma to tylko metal a jemu jest obojetne jak jest obrabiany. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-01-07, 20:52
|
0
|
|
|
--B_C_G--
|
|
|
|
|
kaktus
|
Wys³any: 2008-01-23, 19:05
|
0
|
|
|
|
Przy szczotce zdzieramy rdzê i rozmazujemy t³uste plamy a piaskowani bardziej odt³uszcza i to ca³a tajemnica dlatego szybciej rdzewieje po piaskowaniu co do podk³adów polecam epoksydowe z dodatkami anty rdza bo dobrze izoluj± od wilgoci akryl s³abo izoluje nawet jak ma dodatki |
_________________ To je moje http://img411.imageshack..../kaktus1rm6.jpg |
|
|
|