Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
heeler11
Wys³any: 2010-11-25, 21:25   Pistolet Sico Bronze 1.3RP
0
UP DOWN

Witam mam pytanie dotycz±ce tego pistoletu jak w temacie

jak ustawiæ dawke powietrza w stosunku do ilo¶ci farby??
i jakim cisnieniem lakierowaæ??

kropen16 
Wys³any: 2010-11-25, 22:00   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
ustaw cisnienie np. 2 bary i powoli zwiekszaj dawke farby zeby ladnie rozpylalo

jacenty 741
Wys³any: 2010-11-26, 05:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
kropen16 napisa³/a:
ustaw cisnienie np. 2 bary
Nie 2,tylko raczej 3,5-4,to zwyk³y wysokoci¶nieniowiec.

kropen16 
Wys³any: 2010-11-26, 08:46   
0
UP DOWN
Przemo

ale do malej dawki powietrza tez dopasuje material. tym wieksze cisnienie tym wiecej materialu mozesz ustawic. ale z cisnieniem nie przeginaj wiecej niz 4

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-26, 10:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego kropen 16 we¿ i siê dobrze czasami zastanów zanim co¶ napiszesz! :rotfl: To co ty "be³koczesz" tylko ¶wiadczy o twojej " niewiedzy" :nie: Pomy¶l dobrze zanim co¶ znowu napiszesz :tak:
Do autora zapytania! Tak jak napisa³ kolega jacenty 741 ,do tych "taywañskich cudów" aby nimi "malowaæ" trzeba im "daæ ci¶nienie" niezale¿nie czy na takim "g....e" pisze HP ,HVLP ,RP itd. :tak: To s± takie "nazwy" producenta-importera dla takich "fachowców" jak np. kolega kropen 16 :rotfl: Te pistolety to s± tylko "kopie wizualne" ich firmowych odpowiedników :tak: i do ka¿dego egzemplarza trzeba "podchodziæ indywidualnie" ;) Co kilka ,kilkadziesi±t sztuk trafiaja sie takie "rodzynki" które na tak± jako¶æ wykonania ,nawet ca³kiem zno¶nie "nak³adaj± materia³" na lakierowan± powierzchnie :tak:
Tak¿e "du¿o wiatru" na wylocie i "dzia³aj kolego" :tak: Powodzenia i pozdrawiam! :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-26, 10:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Robertlodz09 napisa³/a:
... Do autora zapytania! Tak jak napisa³ kolega jacenty 741 ,do tych "taywañskich cudów" aby nimi "malowaæ" trzeba im "daæ ci¶nienie" niezale¿nie czy na takim "g....e" pisze HP ,HVLP ,RP itd. :tak: To s± takie "nazwy" producenta-importera dla takich "fachowców" jak np. kolega kropen 16 :rotfl: Te pistolety to s± tylko "kopie wizualne" ich firmowych odpowiedników :tak: i do ka¿dego egzemplarza trzeba "podchodziæ indywidualnie" ;) Co kilka ,kilkadziesi±t sztuk trafiaja sie takie "rodzynki" które na tak± jako¶æ wykonania ,nawet ca³kiem zno¶nie "nak³adaj± materia³" na lakierowan± powierzchnie .....

Dok³adnie tak .... tylko ¿e w kó³ko o tym samym. Dlaczego niektórzy najpierw kupuj± jakie¶ gówno a potem dopiero zaczynaj± czytaæ forum ? ... Nie wiedzia³em tu nawa³nicy postów zachwalaj±cych SICO czy Fobo, a o problemach z tymi gad¿etami jest ich zatrzêsienie. Rêce opadaj±.

.......................................

Precyzja wykonania renomowanych pistoletów lakierniczych takich jak SATA, IWATA czy produkty ITW oscyluj± w dok³adno¶ci 5 mikronów. Te znane marki, ale mniej renomowane i nie kierowane do napraw samochodów maj± precyzjê spasowania elementów w granicach 20 mikronów .... a takie twory jak SICO, FOBO, TIGER, AURITIA czasami dochodz± do 300 mikronów.

Pewnie po³owa z was widzi to tylko przez cyferki i mo¿e proporcje .... Czy to du¿o, czy ma³o ? .... Ludzki w³os ma ¶rednio grubo¶æ 50 mikronów ( 50 um ) ... dziesiêæ razy dok³adniej wykonywane s± pistolety ... SATA i jeszcze z dwie, lub trzy inne marki. Wyrwijcie sobie z g³owy jeden to zrozumiecie dlaczego te renomowane produkty ... lakieruj±, a inne tylko zu¿ywaj± lakier i powietrze.

lakierok 
Wys³any: 2010-11-26, 21:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
Proiekter - co to s± produkty ITW ? i jakie masz na my¶li trzy inne marki z co maj± du¿± dok³adno¶æ wykonania ? SATA-IWATA-DEVILBISS, WOLCOM-GRACO ?

pozd.

Frostt.pl

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-27, 01:01   
0
UP DOWN

oczywi¶cie - SATA, IWATA, DEVILBISS ITW to DeVilbiss i Binx

gorzalinek
Wys³any: 2010-11-27, 10:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sata to cudo techniki ten pistolet sam lakieruje jest idealny do wszystkiego w zaleznosci od modelu i dyszy nadaje sie do przemyslu stolarskiego motoryzacyjnego

Kazdy chodz raz bedzie lakierowac takim pistoletem nie zamieni go na iwate czy DEVILBISSa chodz to tez dobre marki

obcy_69
Wys³any: 2010-11-27, 20:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
gorzalinek napisa³/a:

Kazdy chodz raz bedzie lakierowac takim pistoletem nie zamieni go na iwate czy DEVILBISSa chodz to tez dobre marki

Ja jakis czas temu zmienilem na IWATe.. i wcale gorzej mi sie nie lakieruje. :spoko:

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-27, 22:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
gorzalinek napisa³/a:
To zale¿y co, czym i gdzie nim malujesz.
Ja mam i Iwatê WBX i Satê 4000 RP Digital i chcê t± Satê sprzedaæ.
Nie mam kabiny i jest ona w takich warunkach jak dla mnie pistoletem bezu¿ytecznym ze wzglêdu na du¿y zakurz który mi nie odpowiada. W warunkach kabinowych jak dla mnie rewelacja, w warunkach poza kabinowych i malunkach kilku elementów lub wiêcej mi nie pasuje i dla mnie siê nie nadaje.
W takich warunkach Iwata WBX jest od niej lepsza. Lepsza te¿ jest od Saty 3000HVLP, bo akurat dzisiaj sobie testowa³em te trzy modele i porównywa³em.
We¼ te modele pistoli do siebie i sam porównaj.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-28, 00:28   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
gorzalinek napisa³/a:

Ja jakis czas temu zmienilem na IWATe.. i wcale gorzej mi sie nie lakieruje. :spoko:

a mogê dopytaæ konkretnie na jaki model ? Osobi¶ci bardzo ceniê sobie IWATA ale z przykro¶ci± przyznam ¿e nowy model LW / LS 400 to raczej pora¿ka IWATA.

Ale ¿eby nie generalizowaæ o jednej marce to zwracam uwagê, ¿e teraz siê tak porobi³o ¿e potrzeba naprawdê ogromnej wiedzy o pistoletach ¿eby dobraæ sobie odpowiednie narzêdzie. Nieprawdopodobne jest jak skrajne ró¿nice w aplikacji wychodz± gdy do tego samego aparatu natryskowego zak³ada siê dysze o innym systemie bo nawet nie o innym wymiarze. W przypadku nowego modelu SATA 4000 dopóki nie pozna siê filozofii konstruktorów ( czyli co autor mia³ na my¶li ) to trudno jest dobraæ samemu odpowiedni± konfiguracjê. Tak jest z SATA 4000 i now± g³owic± C tak jest z IWATA WB dysza z o¶mioma naciêciami dedykowana dla bazy wodorozcieñczalnej czy z WBX gdzie dysza ma cztery naciêcia. Równie zwariowany system ( TRANS TECH ) ma DeVilbiss. Nie dosyæ ¿e s± ró¿ne rozmiary to po zamianie dyszy mamy pistolet o zupe³nie innej charakterystyce.

Tak¿e Panowie specjali¶ci z górnej pó³ki i ci co ambitnie siêgaj± po dobrej klasy aparaty ... musicie teraz po¶wiêciæ wiêcej czasu na analizê oferty ka¿dego producenta prze zakupem pistoletu bo klasyczny podzia³ ¿e SATA jest najlepsza IWATA niez³a, a DeVilbiss do bani niestety odchodzi ju¿ do przesz³o¶ci. Mo¿na kupiæ SATA 4000 i z niewiedzy pope³niæ b³±d przy konfiguracji zestawu a w efekcie ... tragedia. To samo dotyczy IWATA LW 400 z g³owic± WB ... do bazy wodnej ¶wietna ... a do konwencjonalnej tragedia ... zostawia suchy odkurz na brzegach ... woda nie ma takiego problemu, a rozpuszczalnikowy materia³ ju¿ tak

... i b±d¼ teraz cz³owieku m±dry i kup sobie markowy pistolet albo zapytaj na forum ... Jaki pistolet z najwy¿szej pó³ki kupiæ ? :sciana: ... teraz odpowiedzi na takie pytanie to musz± udzielaæ jacy¶ technicy szkoleniowcy. Ja od wrze¶nia jak tylko mam okazjê sprawdzam ró¿ne dziwne rozwi±zania ... jak np Turbinê HVLP GRACO ... i wymieniam dysze w ro¿nych pistoletach jak tylko technicy maj± takie zestawy ... efekt ... Mam wra¿enie, ¿e wiem mniej o pistoletach lakierniczych ni¿ jeszcze pó³ roku temu ... i nie ukrywam, ¿e gdyby nie teoria o konkretnych rozwi±zaniach to 80% drobiazgów w trakcie testowej aplikacji bym nie zauwa¿y³.

producenci pistoletów skomplikowali wiêc ¿ycie lakiernikom i nic nie wskazuje na to ¿eby zamierzali przestaæ. Do oznaczeñ cyfrowych dochodz± przedziwne literki i symbole i pewnie za rok SATA czy IWATA przy modelu podstawowym bêdzie mia³a jeszcze z 20 znaków do rozszyfrowania np. IWATA LPH 000 B / TEC2 WBX 14 V1P. i co to za pistolet ?

baqo 
Wys³any: 2010-11-28, 10:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
PROJEKTER napisa³/a:
musicie teraz po¶wiêciæ wiêcej czasu na analizê oferty ka¿dego producenta prze zakupem pistoletu bo klasyczny podzia³ ¿e SATA jest najlepsza IWATA niez³a, a DeVilbiss do bani niestety odchodzi ju¿ do przesz³o¶ci.
i kto to mówi?
ten co jeszcze nie dawno pisa³ ¿e król jest tylko jeden .ha ha ha .
PROJEKTER, co ty wiesz o pistoletach ,jak ty nie znasz siê na lakierowaniu ???
sam w ³apie guna nie trzyma³e¶ ,a piszesz jakby¶ tysi±c aut wylakierowa³ .
bo nawet jak kto¶ siko ³adnie polakieruje ,to ty ju¿ gadasz ¿e to nie mo¿liwe ,bo to nie górna p³ka .
teraz zmieniasz zdanie ,¿e trzeba siê dobrze zastanowiæ co za pistolet kupiæ .
mieszasz kolego. czyli dawne twoje informacje s± do dupy ?
król jest tylko jeden :D
:D :D

kropen16 
Wys³any: 2010-11-28, 11:14   
0
UP DOWN
Przemo

Tak jak napisal baqo jak sie umie to sie wszytkim polakieroje. Ktos kiedys chyba nawet na tym forum napisal ze 95% to zasluga czlowieka 5% to zasluga pistoletu :)

obcy_69
Wys³any: 2010-11-28, 12:09   
0
UP DOWN

Ok ok PROJEKTER...przyznam, ze chcialem Cie troche sprowokowac, znajac Twoj stosunek do SATA.. :spoko: ^^
Dlatego tez napisalem jak napisalem.
Faktem jednak jest, ze dokonalem porownania SATA jet 90 z IWATA LV2..ktory to bil ta sate na glowe (zapotrzebowanie luftu, rozbicie materialu). Wiem wiem...zamierzchle czasy - 10 lat to bardzo duzo. Prawdopodobnie tez LV2 byla pistolem nowszej generacji. Nie mniej jednak LV2 lakieruje do dzisiaj. Choc zdaje sobie sprawe..ze nie radzi juz sobie chocby z klarami, o bazach wodnych nawet nie wspomne - musze improwizowac. Dlatego tez twierdze , ze sam lakiernik w calym procesie ma najwiecej do powiedzenia, nie umniejszajac jednak roli pistoletu. Od jakiegos juz czasu wiadomo, ze nie wystarczy jeden pistolet przy nakladaniu materialow - zmienily sie one... a co za tym idzie, producenci pistoletow musza sie dostosowywac - fakt..Stad tez przescigaja sie coraz to wymyslniejszych rozwiazaniach ktore to maja sluzyc jako ulatwienie. Jak sam zauwazyles jednak ..taka strategia ma tez druga strone medalu (stawia lakiernika przed skomplikowanym wyborem). Prawdopodobnie juz niebawem, przejscie lakiernika na inny system materialow..pociagnie za soba rowniez zmiane pistoletow. Przez co , naprawde niewielu z nas bedzie moglo nadazyc. :sciana:

[ Dodano: 2010-11-28, 12:16 ]
kropen16 napisa³/a:
Tak jak napisal baqo jak sie umie to sie wszytkim polakieroje. Ktos kiedys chyba nawet na tym forum napisal ze 95% to zasluga czlowieka 5% to zasluga pistoletu

@kropen16...w znaczacym procencie ten ktos sie mylil, a Ty za nim powielasz bzdury.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-28, 19:27   
0
UP DOWN

kropen16 napisa³/a:
jak sie umie to sie wszytkim polakieroje. Ktos kiedys chyba nawet na tym forum napisal ze 95% to zasluga czlowieka 5% to zasluga pistoletu
Wiêc we¼ do rêki pistolet do piaskowania i pomaluj nim ³adnie -jak szaleæ to szaleæ-: srebrny metalik.... ^^ ^^ ^^ ^^ ^^
Oj kolego Kropen..... Czasami to bojê siê jak cholera aby nikt broñ Bo¿e nie skorzysta³ z Twoich podpowiedzi.
Zgadza siê dobry malarz jako¶ da rade co¶ wyknuæ i jakim¶ knotem a nie pistoletem, ale musi siê nakombinowaæ jak dziki ....uj. A to chyba nie o to chodzi? I mimo tych kombinacji nie raz jak kto¶ wie jak i gdzie patrzeæ to zobaczy co nie wysz³o do koñca tak jak powinno.
Nie wiem czym, co i w jakich warunkach malujesz, ale we¼ dopasowany do tego porz±dny gun, pomaluj nim i opisz wra¿enia.... Tylko tak mo¿na dostrzec ró¿nice.

A co do doboru odpowiedniego guna dla siebie z tej najwy¿szej pó³ki jest najwiêkszy problem. Najwiêkszy...
Bo z tej ni¿szej, to najczê¶ciej jest dylemat w kolorze pokrête³ i napisie na korpusie, bo ju¿ ich jako¶æ jest praktycznie taka sama.

Tu jednak najlepsze s± tylko indywidualne testy i we w³asnych warunkach....

lakierok 
Wys³any: 2010-11-28, 22:17   
0
UP DOWN

Ja mam znajomego lakiernika i on maluje tylko pistoletami za 150-200 z³ i powiedzia³ ze drogiego nie chce widzieæ a ogl±da³em kilka aut od niego bo czasami mu podsy³am jak nie mogê siê ogoniæ i powiem wam ze struktura jest zajebi¶cie równa na ka¿dym elemencie ze nie jeden satê tak nie zrobi ?

a osobi¶cie mam mo¿liwo¶æ kupienia Wolcoma HTE i siê zastanawiam bo jest trochê tañszy ale nie du¿o i jeden ze sprzedawców mówi³ ze system Trans Tech jak pierwszy wprowadzi³ w³a¶nie Wolcom ale nie wiem czy mówi³ prawdê :?:

Frostt.pl

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-28, 22:28   
0
UP DOWN

lakierok napisa³/a:
Ja mam znajomego lakiernika i on maluje tylko pistoletami za 150-200 z³ i powiedzia³ ze drogiego nie chce widzieæ
No tak, ale zapytaj siê go czy testowa³ jakiego¶ z tych dro¿szych. Najprawdopodobniej nie. A jak tak, to trafi³ albo na nieodpowiedni, albo na taki co mu nie pasowa³. Aby wydaæ rzeteln± opiniê trzeba samemu czym¶ pomalowaæ. Inaczej siê nie da.
lakierok napisa³/a:
powiem wam ze struktura jest zajebi¶cie równa na ka¿dym elemencie ze nie jeden satê tak nie zrobi
Mogê siê zgodziæ bo ostatecznie pistolet sam nie maluje. I nawet najlepszym jak kto¶ nie ma pojêcia to spitoli. Ale dobry sprzêt bardzo pomaga, ale te¿ i bardzo du¿o b³êdów sam koryguje.
lakierok napisa³/a:
osobi¶cie mam mo¿liwo¶æ kupienia Wolcoma HTE
Bardzo fajnie siê tym pistoletem maluje. Jest to pistolet do akryli. Do bazy nie rewelacja i nie polecam, ale do bezbarwnego spoko.
Je¶li chodzi o klar to dla mnie jest gorszy ni¿ Sata 4000 RP, a lepszy ni¿ Sata 3000 HVLP, i lepszy ni¿ Iwata WBX, bo z tymi mam porównanie.
Je¶li chodzi o bazy to bardzo fajnie z Walcomów malowa³o mi siê HVLP, ale IWATA WBX zamiata je wszystkie pod dywan.
Lecz tu ilu u¿ytkowników tyle mo¿e byæ opinii.

lakierok 
Wys³any: 2010-11-28, 22:45   
0
UP DOWN

Wolcom hte polecano mi do akryli i do bezbarwnego a do bazy by³ to model GEO o ile dobrze pamiêtam a ten przedstawiciel mówi³ ze HTE to nie ma przeznaczenia do bazy zreszt± tak jak piszesz £ysy73 :tak:

Frostt.pl

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-28, 22:49   
0
UP DOWN

Bezbarwny to akryl :) I naprawdê fajnie siê nim maluje -tylko jakby z lekka przyciê¿kawy.
Bazê testowa³em Walcomem HVLP - chyba zielonym i te¿ jest spoko -i tak samo jakby ciê¿kawy.
Ale ogólnie s± spoko, fajnie maluj±, spoko le¿± w rêku, dobra cena, i niby nic ale fajnie zapakowane.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-02, 20:38   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
...i kto to mówi? ten co jeszcze nie dawno pisa³ ¿e król jest tylko jeden .ha ha ha . PROJEKTER, co ty wiesz o pistoletach ,jak ty nie znasz siê na lakierowaniu ??? sam w ³apie guna nie trzyma³e¶ ,a piszesz jakby¶ tysi±c aut wylakierowa³ .
bo nawet jak kto¶ siko ³adnie polakieruje ,to ty ju¿ gadasz ¿e to nie mo¿liwe ,bo to nie górna p³ka . Teraz zmieniasz zdanie ,¿e trzeba siê dobrze zastanowiæ co za pistolet kupiæ .
mieszasz kolego. czyli dawne twoje informacje s± do dupy ?
król jest tylko jeden :D
:D :D

Raczej przeczytaj uwa¿nie post do którego siê odnosisz - zrozumiesz, ¿e dotyczy ogromnych ró¿nic pomiêdzy rozwi±zaniami technicznymi dysz materia³owych poszczególnych pistoletów i próba porównywania pistoletu SATA 3000 HVLP z g³owic± 1,25 WSB np. z IWATA WS WBX 1,3 jest tak samo bezsensowna jak wynik takiego porównania.

Oczywi¶cie, ¿e nie dziwi mnie - lakierniku - ¿e nie wiesz nic o takich niuansach bo przecie¿ trudno jest w jednym momencie porównaæ takie aparaty natryskowe i do tego mieæ wystarczaj±co bogate do¶wiadczenie ¿eby móc oceniæ ró¿nice, a co wa¿niejsze podobieñstwa .... je¿eli ju¿ mowa o porównaniach. Do tego to w³a¶nie trzeba siê znaæ na lakiernictwie, a nie na bezzaciekowym lakierowaniu ... a nawet gdyby¶ siê na tym zna³ to i tak jest to za ma³o .... je¿eli nie ma siê praktycznych mo¿liwo¶ci oceny poszczególnych rozwi±zañ. O tym jest mój post ... z³o¶liwie prze ciebie skomentowany

Ostatnio testujê bardzo du¿o ro¿nych pistoletów o których istnieniu nawet nie wiesz... bo lakiernictwo samochodowe nie wymaga takich rozwi±zañ ... i to ¿adna ujma dla twojego zawodu. Có¿ z tego jak do po³owy pistoletów jakie chcia³bym przetestowaæ nadal nie mam ¿adnego dostêpu. Mowa tu kolego o ponad 11 firmach i co najmniej 4 ró¿nych aparatach natryskowych w ka¿dej z nich. Tak¿e nie wypisuj mi tu opowiastek o codziennym trudzie i znoju pracy lakiernika bo w temacie o pistoletach ... bez jakiegokolwiek znaczenia ... chyba ¿e my¶li siê kategoriami amatora który nie widzi ró¿nicy miêdzy tani± podrób± SATA ( SICO ), a drogim orygina³em SATA i jak wiele osób koncentruje siê uwagê na cenie.

Z mojego postu nie wynika nigdzie, ¿e nagle SATA przesta³a produkowaæ doskona³e pistolety i ¿e przesta³a byæ nr jeden w bran¿y naprawa samochodowych. Nadal tak jest.

Jednak dobór odpowiedniej dyszy i g³owicy materia³owej dla modelu SATA 3000 by³ ju¿ trudny ( wiesz to doskonale bo ca³e swoje zawodowe ¿ycie my¶la³e¶ ¿e 1,3 na g³owicy SATA oznacza 1,3 mm ... ale cz³owiek uczy siê cale ¿ycie i ju¿ wiesz dziêki mojemu do¶wiadczeniu ¿e tak nie jest ) ... a teraz przy modelu 4000 jest jeszcze trudniej.

To w zasadnie nie ma znaczenia w temacie o SICO ...no chyba ¿e jedynie przez powi±zanie tej podróby z modelami SATA.

Skoro jednak rozci±gn±³e¶ temat na forum w tym kierunku to mo¿e przyda ci siê kiedy¶ informacja ¿e ten sam problem o którym napisa³em .... jest tak¿e w IWATA WS i LS 400.

Dzi¶ - ju¿ nie wystarczy zapytaæ który pistolet jest lepszy, a który gorszy. Takie pytanie, oraz stwierdzenia, ¿e SICO jest dobrym pistoletem do lakierowania mo¿e publikowaæ tylko cz³owiek który nie widzi jeszcze ró¿nicy pomiêdzy sposobem pracy pistoletu SATA, a SICO. ... wiêc jak tu przej¶æ na du¿o du¿o wy¿szy poziom wiedzy zawodowej i wprowadzaæ takiego lakiernika w niuanse dysz materia³owych w poszczególnych modelach markowych aparatów natryskowych ? Codzienne malowanie samochodów w kabinie lakierniczej to du¿o, du¿o .... za ma³o ¿eby zrozumieæ jak dzia³aj± urz±dzenia których u¿ywasz na co dzieñ.

Jeden z twoich kolegów ma SATA 4000 i na ni± narzeka. Oczywi¶cie TY @baqo nie wiesz jak mu pomóc i co doradziæ i wskazaæ jaki b³±d pope³ni³ przy zakupie bo z tego co piszesz w swojej wypowiedzi .... wszytko jedno czym siê maluj to i tak zale¿y od lakiernika. Wynika z tego ¿e kiepski z niego lakiernik choæ ma generalnie ¶wietne markowe narzêdzie,

po drugie w omawianym przypadku nie masz pistoletu SATA 4000 wiêc nic zaskakuj±cego z poza ogólnie dostêpnych informacji ... nie mo¿esz o nim powiedzieæ ... ale zawsze mo¿esz gdzie¶ tam zadzwoniæ i siê dowiedzieæ ... z tym ¿e to w³a¶nie jest ró¿nica miêdzy teori±, a praktycznym sprawdzeniem jak to dzia³a i ... umieszczeniem takiej opinii w publicznej przestrzeni, z gotowo¶ci± na wyja¶nienie tego co siê napisa³o ? :tak:

baqo 
Wys³any: 2010-12-02, 21:01   
0
UP DOWN

@PROJEKTER, oczywi¶cie! masz racjê :idea:

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-03, 00:02   
0
UP DOWN

Rozumiem .... doskonale rozumiem tak¿e miêdzy literkami twojego mi³ego postu :>

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-03, 04:52   
0
UP DOWN

Wiêc je¶li chodzi o porównywanie ró¿nych rodzai pistoletów to je¶li kto¶ ma na to ochotê to se to robi, a jak nie to nie. Ja mia³em ró¿ne modele w jednej chwili w rêku wiêc sobie je porówna³em i nic strasznego w tym nie widzê. Chyba, ¿e kto¶ zna wyniki takich porównañ i ma niesmak ¿e Iwata WBX w tych porównaniach spuszcza Satê 3000HVLP jak wodê w kiblu. Bo tak jest. Iwata WBX {testowane na bazie konwencji oraz klarze DP3750} zamiata t± Sat± niziutko po ziemi.

A je¶li a¿ takim b³êdem i g³upot± jest porównywanie jakiego¶ modelu Iwaty do jakiego¶ modelu Saty, to jak nazwaæ porównywanie Saty do Sico czy Fobo? !!!!!

Poza tym nale¿y te¿ u¶ci¶liæ, ¿e SATA NIE JEST ¯ADNYM NUMEREM JEDEN W¦RÓD PISTOLETÓW. Chyba ¿e w propagandzie i masowej natarczywej reklamie, bo wciska siê j± wszêdzie gdzie tylko siê da. Jeszcze trochê a na All.... bêdzie ich wiêcej ni¿ tych tu wiecznie a¿ tak wy¶miewanych Sico czy Fobo, a kto wie mo¿e ju¿ nie d³ugo bêd± i w kioskach ruchu i na stacjach benzynowych.
A to ¿e Sata nie ma -jak chyba wszystkie inne pistolety na ¶wiecie- prawid³owych oznaczeñ na g³owicach to faktem jest ¿e ju¿ dla wiêkszo¶ci wiadomo.
Wiêkszo¶æ ju¿ wie, ¿e Sata RP jest uznawana za najszybszy pistolet gdy¿ polecia³a sobie w jajo ze wszystkimi innymi markami gdy¿ jej oznaczenia na g³owicach nie odpowiadaj± ich wymiarom w milimetrach.
Chyba ka¿dy pistolet -poza Sat± RP- gdy ma oznaczenie 1,3 to ma dyszê 1,3 milimetra, gdy ma oznaczenie 1,4 to ma dyszê 1,4 milimetra...
Chyba ka¿dy poza Satami RP, które zapewne celowo maj± inne nie odpowiadaj±ce ogólnie przyjêtemu i uczciwemu oznakowaniu:
I tak naprawdê wygl±daj± wymiary dysz materia³owych w Satach:
- Sata 3000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko prawie 1,5 milimetra
- Sata 3000 RP 1,4 nie ma dyszy 1,4mm tylko oko³o 1,65 milimetra
- Sata 4000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko lekko ponad 1,6 milimetra

Dlatego te¿ pó³ ¶wiata jest w b³êdzie ¿e Saty to cud techniki bo s± najszybsze w porównaniu do innych pistoletów pistoletów o takich samych dyszach. S± najszybsze bo s± porównywane z nie odpowiednimi modelami pistoletów konkurencji. Bo o kant dupy mo¿na pot³uc porównanie szybko¶ci pistoletu z dziur± 1,3 milimetra przez któr± wyp³ywa materia³ z dziur± 1,6 milimetra. Ot i ca³y wielki sekret szybko¶ci Sat RP. Wiêksza dziura i symbol na g³owicy który totalnie nie odpowiada jej prawdziwej wielko¶ci.
I co by¶ tu nie odpisa³ o ich super hiper precyzji, testach itp tego ju¿ ogólnie po woli znanego faktu nie podwa¿y.
A ka¿dy skupia siê przy zakupie Sat RP g³ównie w³a¶nie na ich szybko¶ci, gdy¿ daje to oszczêdno¶ci w kosztach pracy kabin lakierniczych, szczególnie w okresie grzewczym.

I jak siê wiêc maja porównania ró¿nych marek pistoletów do klarów z Satami RP? A no gówniano, i nie rzetelnie.

{A tego swojego RP-ka ju¿ po woli ogarniam. Musia³em tylko zdaæ sobie sprawê z tego krateru po bombie w miejscu otworu materia³owego. I co do odpowiedniego dobrania tego modelu, to jest taki jak trzeba: wg. Saty jej pistolet 4000 RP 1,3 jest przeznaczony miêdzy innymi do klarów}

baqo 
Wys³any: 2010-12-03, 08:44   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
ciê¿ko sobie wyobraziæ lanie lakieru przez tak± ¶rednicê.
3000 RP jest trochê mniejsza i uwa¿am ¿e idealna .
osobi¶cie zastanawia³bym siê na sata 4000 RP 1,2 .

dlaczego sata przechodzi na stosowanie co raz to wiêkszych rozmiarów dysz do lakierów ?

szybko¶æ :idea: :idea: :idea:

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-03, 10:37   
0
UP DOWN

Idzie ok. Wiadomo, ¿e ca³a reszta jest idealnie dopasowana do tej dziury, wiec t± du¿± ilo¶æ wylatuj±cego materia³u bardzo ³atwo i szybko rozbija.
Do DP3750 mo¿na wsio rozkrêciæ na full i jechaæ, ale ju¿ na Duxonie musia³em przykrêciæ z lekka dawkê.
Co do wyboru miêdzy 1,2 a 1,3 to raczej wybra³bym 1,3.
A to dlatego, ¿e co by siê mu nie wla³o to bêdzie szybszy, oraz ³atwiej i tak samo szybciej bêdzie nim zrobiæ wiêksz± skórê która czasami jest naprawdê wielka i potrzebna.
Ogólnie jest spoko, tylko napisa³em to aby wyja¶niæ ten niby cud techniki precyzyjnej dlaczego pistolet ten jest najszybszy w swojej klasie. Nie dla tego, ¿e to cud techniki wykonany wspólnie z NASA a g³ównie dla tego, ¿e maj± du¿o wiêksze otwory w dyszach materia³owych w porównaniu do swojej konkurencji co powoduje oczywi¶cie wiêksz± przepustowo¶æ materia³u a co za tym idzie ow± tajemnicz± super szybko¶æ wiêksz± ni¿ u konkurencji.

przemo1972 
Wys³any: 2010-12-03, 12:53   
0
UP DOWN

Sk±d: SC
Co do NASA-oni opracowali swoj pistolet o nazwie Accuspray.Ma dysze 0.9 mm, akurat w sam raz do podkladu.Do natryskowki stosuje 1mm.Bardzo oszczedny pistolet-Ford transit potrzebuje ok. 1,5 litra emalii akrylowej.

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-03, 16:45   
0
UP DOWN

No to mnie zagi±³e¶ teraz tym NASA :spoko:
Bo nawet siê tego nie spodziewa³em. Ale fajnie wiedzieæ, ¿e takie co¶ istnieje.
Pozdro

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-05, 21:26   
0
UP DOWN

@³ysy ... ale Ty nic nie wiesz o pistoletach .... a o firmie SATA to ju¿ w szczególno¶ci nic, a nic !

To tu to tam napiszesz jak±¶ bzdurê techniczn± i walisz kilometrowe posty, ¿e ci ten pistolet nie pasuje. To ju¿ wszyscy czytelnicy forum wiedz±, ¿e w odró¿nieniu od wielu profesjonalistów ceni±cych SATA ... TY nie potrafisz ni± lakierowaæ. Skar¿ysz siê ¿e wali w powietrze masê materia³u i porównujesz j± z IWATA W400 nie jarz±c zupe³nie ¿e W400 to TEC .... czyli HVLP, a SATA 4000 któr± masz to RP i to jeszcze z dysz± 1,3. Ty @³ysy w ogóle nie wiesz o co chodzi ? ^^

Mo¿esz sobie mieæ w³asne zdanie. Podobne ma te¿ @DeVilbiss, @Elvis i jeszcze kilku fanów innych aparatów natryskowych ni¿ SATA. Wielu lakierników nie chce u¿ywaæ SATA i woli inne pistolety. Wielu ... ale to kolego nadal mniejszo¶æ.

Mnie jednak bardziej zastanawia fakt ... sk±d nagle ta in¿ynieryjna wiedza na temat pistoletów u pocz±tkuj±cego lakiernika .... porównuj±cego w swych fachowych testach dynie z jab³kiem ? Wyrazi³e¶ swoj± opiniê i co mo¿esz jeszcze TU rzetelnego dodaæ o pistoletach SATA, czy nawet IWATA ? S±czysz na Forum jad, ale nie umie¶ci³e¶ tu ¿adnych danych, liczb konkretnych warto¶ci ... Nie lubisz SATA ... ju¿ to wiemy. Nic wiêcej nie mo¿esz jednak w tym temacie dodaæ.

Nie zapominaj @³ysy ¿e u¿ytkownik AUDI to siê mo¿e wypowiedzieæ tylko w kwestii tego czy mu ten samochód pasuje czy nie ... ale co mo¿e powiedzieæ o jego budowie rozwi±zaniach technicznych, czy filozofii producenta i jego pozycji na rynku ?

S± na tym forum u¿ytkownicy SATA 3000 RP i nie zamieni± ich na ¿adne tam IWATA czy DeVilbissy to zdecydowana wiêkszo¶æ w bran¿y napraw samochodów. S± te¿ u¿ytkownicy innych pistoletów ni¿ SATA i ci broni± w³asnych decyzji i pogl±dów ...

Mnie tylko zastanawia jaki z ciebie autorytet ¿eby tak odwa¿nie i z szerokim rozmachem sprowadzaæ SATA do poziomu gleby i jakiego¶ szajsu ? Napisz co¶ konstruktywnego i rzetelnego.

[ Dodano: 2010-12-05, 21:43 ]
³ysy73 napisa³/a:
Chyba ka¿dy pistolet -poza Sat± RP- gdy ma oznaczenie 1,3 to ma dyszê 1,3 milimetra, gdy ma oznaczenie 1,4 to ma dyszê 1,4 milimetra...
Chyba ka¿dy poza Satami RP, które zapewne celowo maj± inne nie odpowiadaj±ce ogólnie przyjêtemu i uczciwemu oznakowaniu:
I tak naprawdê wygl±daj± wymiary dysz materia³owych w Satach:
- Sata 3000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko prawie 1,5 milimetra
- Sata 3000 RP 1,4 nie ma dyszy 1,4mm tylko oko³o 1,65 milimetra

Dlatego te¿ pó³ ¶wiata jest w b³êdzie ¿e Saty to cud techniki bo s± najszybsze w porównaniu do innych pistoletów pistoletów o takich samych dyszach.

Przyjête uczciwe oznakowanie ... :D Jakie jaja ... No ³ysy to trzeba mieæ odwagê ¿eby napisaæ co¶ równie m±drego w sytuacji gdy na stronie SATA ka¿dy markowy producenta lakieru ma przyporz±dkowana konkretn± dyszê materia³ow± .... masz tak w IWATA albo w DeVilbisie ? Zobacz mo¿e specjalisto od pistoletów jak zmieniaj± siê oznaczenia typoszeregu g³owic gdy wybierasz HVLP zamiast RP albo dolne podej¶cie materia³owe zamiast górnego kubka ... ale to ju¿ trzeba choæ ciut ciut siê na tym znaæ.

Oczywi¶cie jeste¶ z jednym wielu lakierników którzy nadal tkwi± w b³êdnym przekonaniu ¿e 1,3 na g³owicy powinno oznaczaæ 1,3 mm. To nie moja wina ¿e ma³o kto siê interesuje narzêdziem jakie ma we w³asnym warsztacie. Jednak TY kolego ju¿ raz rozpêta³e¶ tak± bzdurê i raczej doskonale wiesz, ¿e to producent oznacza swoje produkty i wykonuje w nich idealnie dopasowane do zadañ otwory w dyszach a potem je dedykuje do konkretnych materia³ów ... a nie system metryczny w mm. Ale tak jak wspomnia³em To ju¿ trzeba siê na tym troszeczkê znaæ zanim siê opublikuje informacje w milimetrach na publicznym forum.

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-05, 22:28   
0
UP DOWN

Oj zakompleksiony ch³opczyku....
Jak zwykle natrzepa³e¶ nic nie wnosz±cych literek.
Jeste¶ za têpy aby mi wmawiaæ ¿e widzê co innego ni¿ widzê.
A je¶li chodzi o lakierowanie, to zajmujê siê tym kilka razy d³u¿ej ni¿ Ty stawiasz te Swoje metalowe stela¿e obite blach± za setki tysiêcy z³otych.
Nie masz i prawdopodobnie nigdy nie mia³e¶ w rêku pistoletu podczas lakierowania wiêkszego ni¿ natrysk próbny na papierze, wiêc Swoje znane ju¿ katalogowo-propagandowe teorie wypisuj dalej do Swoich gazetek, a ludzie którzy w praktyce s± u¿ytkownikami tych narzêdzi niech sami dopasowuj± je do w³asnych upodobañ, potrzeb, warunków.....
Mo¿esz tu klepaæ Swoje debilizmy ile wlezie, ale i tak nic to nie da.
I nic takie pienienie siê nie pomo¿e, bo ju¿ wiêkszo¶æ wie, ¿e poza Sat± praktycznie we wszystkich pozosta³ych markach oznaczenia na g³owicach s± bardzo zbli¿one do wymiarów otworów w ich dyszach materia³owych, wiêc nigdy nie nale¿y porównywaæ szybko¶ci ich pracy z Satami sugeruj±c siê tylko tymi samymi oznaczeniami.
Ot i klikaj ile chcesz, a fakty s± faktami....

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-05, 23:12   
0
UP DOWN

@³ysy ? Czy Ja dobrze widzê ¿e nerwy ci pu¶ci³y i nadrabiasz brak wiedzy chamsk± agresj± ... Có¿ kolego. W ¿yciu trzeba odpowiadaæ za to co siê przenosi do publicznej przestrzeni.

Wys³a³em link do twojej wypowiedzi dystrybutorowi sata na Polskê z którym ponoæ korespondujesz ... wys³a³em tak¿e twoj± inn± wypowied¼ z linikem do firmy ASTHERM ( producent kabin i ¶cian lakierniczych ) ... a w poniedzia³ek poproszê ... no mo¿e zarz±dam zdecydowanych wyja¶nieñ ze strony firmy PROWEST dotycz±cych ich rzekomych wypowiedzi na temat wêgla i recyrkulacji w systemie wentylacyjnym.

Niech autoryzuj± twoje teorie ... My¶lê, ¿e nie masz nic przeciwko temu ? ... Przecie¿ jeste¶ doskona³ym i znanym w kraju specjalist± i z pewno¶ci± to JA dostanê po dupie za swoj± g³upotê .... od ludzi których znam osobi¶cie ... 12 ... nie zaraz ... ju¿ 16 lat :spoko:

... trzeba czasami pomy¶leæ zanim siê gdzie¶ napisze e-mail, a potem go powykrêca i opublikuje jako dowód na w³asne dureñstwa. :tak:

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-05, 23:21   
0
UP DOWN

O mnie siê nie martw bo mi to na prawdê wsio lotto.
Ponad dwadzie¶cia lat siê w to bawi³em bez Ciebie, to mo¿e dziwnie to zabrzmi, ale dalej te¿ bez Ciebie sobie poradzê.
Tak¿e przykro mi ale ¿ycie toczy siê dalej.
Pisz, j±trz, krêæ, za³atwiaj, kombinuj, uzgadniaj, a ja dam sobie radê....
Luzik kolo, luzik....

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-06, 00:23   
0
UP DOWN

@³ysy ... jak siê pierwszy raz zalogowa³e¶ na forum to by³e¶ amatorem który chce siê czego¶ nauczyæ ... a po kilku miesi±cach masz ju¿ 20 lat do¶wiadczenia zawodowego. Cud jaki czy co ? ... pewnie takie samo cudowne przeistoczenie jak siê nagle twoja SATA 4000 RP zmieni³a na potrzeby testu w model 3000 HVLP. ^^

Cytat:
Pisz, j±trz, krêæ, za³atwiaj, kombinuj, uzgadniaj, a ja dam sobie radê....
Luzik kolo, luzik....

Nie w±tpiê, ¿e sobie dasz radê bo ¿e¶ cwaniak ... tylko ju¿ siê skoñczy publiczne wypisywanie przez ciebie nieodpowiedzialnych postów i autoryzowanie ich znanymi w bran¿y firmami za którym i stoj± konkretni ludzie. Mo¿e po 20 latach ^^ ... zrozumiesz znaczenie s³owa .... odpowiedzialno¶æ :tak:

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-06, 00:44   
0
UP DOWN

A gdzie wyczyta³e¶ ¿e jestem amatorem? :)
Kolego pomalowa³em - polakierowa³em wiêcej elementów ni¿ masz w³osów na g³owie i przetar³em wiêcej gipsu ni¿ jest w niejednym dobrym transporcie koki z Kolumbii.....
Ale to nie oznacza, ¿e trzeba wy¿ej sraæ ni¿ siê dupê ma -jak tu "nie liczni" :)
Bo to wielka ró¿nica. Tak jak mówiæ du¿o, a mieæ co¶ do powiedzenia, ale z Twoim charakterem sam u siebie tego nie zobaczysz. Z Twoim charakterem nie zobaczysz tego u siebie nawet jak kto¶ Ci to poka¿e. :)
I tak mo¿emy tu klikaæ bez koñca, ale to po pierwsze nic nie zmieni w naszych pogl±dach i ocenach, po drugie nie jest to w ogóle do tego miejsce, a po trzecie nic nowego tu do tematu nie wniesie.
Oczywi¶cie nie jestem naiwny i nie liczê na to ¿e przestaniesz tu teraz wypisywaæ kilometrowe nic nie wnosz±ce zdania, bo taki ju¿ masz charakter.
No có¿... Taki los....
Ale pozdro i ¿yczê szybkiego i udanego powrotu do zdrowia. Zawsze trzeba byæ dobrej my¶li.
{ a co do tego przeistoczenia siê Saty 4000RP w 3000HVLP to mo¿e to by³o tak :) :
http://img46.imageshack.us/img46/3543/saty002.jpg :)
oczywi¶cie zaraz z braku pomys³ów napiszesz co¶ o filtrze pod Iwat± wiêc zawczasu odpowiem, ¿e by³ tam bo "musia³ z pewnego powodu byæ"}
Pozdro i mi³ej nocki

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-06, 14:09   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
A gdzie wyczyta³e¶ ¿e jestem amatorem? :)

Witam wszystkich.
Od kilku ³adnych tygodni gdy tylko znalaz³em to forum do¶æ uwa¿nie go studiujê. Ale zarejestrowa³em siê dopiero dzisiaj, aby troszkê "pozawracaæ" "Wam" g³owy, a w zasadzie poprosiæ o eksternistyczne szkolenie.
Do pewnego czasu wstecz uwa¿a³em, ¿e laikiem nie jestem, gdy¿ "bawiê siê autkami" od ponad dwudziestu lat.

Do dnia dzisiejszego popêdzlowa³em dziesi±tki aut, ale od jakiego¶ czasu nie jestem zadowolony z efektów mojej pracy, gdy widzê j± po kilku miesi±cach.

hmmm ... zawodowiec ... i to nie jaki¶ tam ... tylko taki z dwudziestoletnim do¶wiadczeniem :spoko: ... Mój syn ma 2,5 roku .... tez siê bawi autkami. Nawet mo¿e napisaæ ( gdyby pisa³ ) ¿e robi to ju¿ ca³e ¿ycie. ^^

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-06, 22:13   
0
UP DOWN

Kurcze dzi¶ ju¿ odpisa³em ale gdzie¶ wpis przepad³, wiêc z lekka zdublujê:

No i o czym to powy¿ej ¶wiadczy?
Najprawdopodobniej o tym i¿ mimo, ¿e ludziom siê podoba to jednak dla mnie nie i wymagam od siebie wiêcej... Du¿o wiêcej.... Ale to chyba nie minus :) tylko :spoko:

A czy a¿ tak przeszkadza Ci ¿e nie u¿ywam m±drych s³ówek typu: lakierowanie, politura, wtr±cenie, hologram, oczkowanie, metameryzm, gazowanie, pêcznienie, kredowanie,... i od groma innych?
Jak widzisz wolê jêzyk zwyk³ych ludzi bo jest bardziej zrozumia³y a mniej zarozumia³y.
Zawsze wola³em siê brataæ z fizycznymi ni¿ psychicznymi, z lud¼mi z hali ni¿ z gali, .... Ot takie zawsze mia³em kaprycho. A mo¿e po prostu nie lubiê zarozumialstwa? Nie wiem, ale jest jak jest :)

A wady ju¿ znalaz³em:
- maszynka o nieodpowiednim skoku
- nieodpowiedni rozpuch, mino ¿e nie nitro a akrylowy {lecz nie dedykowany}
- mieszanie producentów
Lekarstwo:
- kupiona nowa maszynka jeszcze lepsza ni¿ najpopularniejsze R...y 3mm
- ca³a linia jednego producenta: DP

I wsio jest ju¿ jak w bajce, zgodnie z oczekiwaniami i wymaganiami :) :spoko:

Wiêc jakby powiedzia³ Ferdek K.:"NO I GITARA" ;)
Pozdro

obcy_69
Wys³any: 2010-12-06, 22:39   
0
UP DOWN

Tak na marginesie - PROJEKTER wytlumacz prosze , w ktorym to momencie lakiernik amator staje sie lakiernikiem zawodowcem..??
I jaki wplyw na jakosc naprawy ma ten fakt..??

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-07, 13:06   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
Kurcze dzi¶ ju¿ odpisa³em ale gdzie¶ wpis przepad³, wiêc z lekka zdublujê:

No i o czym to powy¿ej ¶wiadczy?
Najprawdopodobniej o tym i¿ mimo, ¿e ludziom siê podoba to jednak dla mnie nie i wymagam od siebie wiêcej... Du¿o wiêcej.... Ale to chyba nie minus :) tylko :spoko:

Oczywi¶cie ¿e nie minus. To nawet postawa któr± JA te¿ staram siê jak mogê utrzymywaæ. To wielka wielka zaleta w ka¿dym zawodzie a nawet w ka¿dej sprawie której dotykasz lub siê zajmujesz.

Nie rozmydlajmy jednak tej wymiany zdañ ( która i tak jest ju¿ nie w tym temacie ). Problem nie le¿y w tym kto ile wie o lakiernictwie ... tylko w tym ile rzeczowych i konkretnych faktów mo¿e o lakiernictwie podaæ. AMATOR czy ZAWODOWIEC o co pyta @obcy69 .... to sprawa prosta. Jedne bierze za to co robi kasê ... drugi siê bawi lakiernictwem dla w³asnych potrzeb. Amator mo¿e pope³niaæ b³êdy i nic nie wiedzieæ o tej bran¿y ... zawodowiec musi ... szczególnie gdy wchodzi w rolê nauczyciela / doradcy.

Ja oczywi¶cie mam dosadne okre¶lenie dla lakiernika z wiedz± pocz±tkuj±cego amator, który zaczyna ¿yæ z lakierowania samochodów ... a na internetowych portalach zas³aniaj±c siê anonimowo¶ci± udaje wysokiej klasy specjalistê. :x: Mo¿na to zawêziæ i jasno sprecyzowaæ ¿eby siê nie po obra¿ali normalni amatorzy i gorsi zawodowcy ...

Problem jest wtedy gdy siê kto¶ m±druje i udziela rad innym, a nic na ten temat nie wie ... lub ma tylko podstawowe ogólne informacje. ... i o tym jest ( a raczej by³a ) ta lu¼na rozmowa bo ostatni post @³ysy zawiera ju¿ wiêcej normalno¶ci w podej¶ciu do tematu i trudno mu miejscami nie przyznaæ racji. Ma racjê w kwestii samorozwoju ma racjê w kwestii poprawy tego co robi ... po co jednak atakowaæ w tym specjalistyczne sformu³owania i fachowców znaj±cych znaczenie tych okre¶leñ ? Nie lepiej jest po prostu je przyswoiæ i znaæ ich znaczenie oraz w³a¶nie pos³ugiwaæ siê nimi skoro to nierozerwalna cze¶æ tego co robi siê zawodowo ?

Ja mogê nie wiedzieæ jak nazywa siê aktywna cze¶æ leku przeciwbólowego ... ale farmaceuta jest Durniem je¿eli nie zna tej substancji i nie wie jak dzia³a ... a jak jeszcze wejdzie na forum o lekach i zacznie siê m±drowaæ ? ... a tam ... inni farmaceuci, chemicy, producenci leków, lekarze, dystrybutorzy, profesorowie farmacji ... i rzesze obserwuj±cych to pacjentów ... to co wtedy ? ... serduszka i pokój na ¶wiecie ? ^^

Pamiêtacie jednak, ¿e to temat o SICO który i tak pofrun±³ w kierunku ... pistoletów, a teraz to ju¿ off top :spoko:

obcy_69
Wys³any: 2010-12-07, 19:19   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
po co jednak atakowaæ w tym specjalistyczne sformu³owania i fachowców znaj±cych znaczenie tych okre¶leñ ? Nie lepiej jest po prostu je przyswoiæ i znaæ ich znaczenie oraz w³a¶nie pos³ugiwaæ siê nimi skoro to nierozerwalna cze¶æ tego co robi siê zawodowo ?

To co pisza producenci czy sprzedawcy to jedna sprawa ..a to , ze my jako uzytkownicy tych sprzetow czy tez materialow mozemy zweryfikowac to inna rzecz.
I skoro juz jestesmy przy SATA..to podepre sie takim przykladem..
Nascie lat temu naczytalem sie o super pistolecie pracujacym w super technologii HVLP. Oczywiscie opinie wyrazali specjalisci, znamienici fachowcy. Skusilem sie na owy produkt ..i co ??
Otoz taki gorszy zawodowiec jak ja (bo wtedy jeszcze, nie mialem duzego doswiadczenia, aczkolwiek lakierowalem juz pare lat i jakies tam porownanie mialem) - zauwazyl, ze ten pistolet to "shit" - w ogole nie rozbijal materialu, po prostu pluje. Wymienili mi na drugi - bez poprawy. A byl to pistolet SATA 95 HVLP..

Nastepna rzecz - material..konkretnie lakier bezbarwny znanego na naszym rynku producenta. Spelnione wszystkie warunki jakie zaleca..i co ??
I kupa..W sprawie reklamacji wypowiadali sie fachowcy z labolatorium, technicy - jednym slowem specjalisci. Niestety nie otrzymalem rzetelnej odpowiedzi - a w niektorych punktach zaprzeczali sami sobie..

Takze ..doskonale rozumiem co czuje kolega @lysy..

Z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy PROJEKTER (masz bardzo duza) - opierasz ja jednak na danych podawanych przez producentow.
My ..jakbys Nas nie nazwal - popieramy ja poligonem..jakim sa nasze stodoly, garaze , warsztaty. I wiedz..ze Ci bardziej ambitni, rowniez jak i Ty wnikliwie studiuja cyferki podawane przez producentow. Maja jednak ta przewage nad Toba , ze moga je zweryfikowac na biezaco i wyciagac wnioski.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-07, 23:59   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
My ..jakbys Nas nie nazwal - popieramy ja poligonem..jakim sa nasze stodoly, garaze , warsztaty. I wiedz..ze Ci bardziej ambitni, rowniez jak i Ty wnikliwie studiuja cyferki podawane przez producentow. Maja jednak ta przewage nad Toba , ze moga je zweryfikowac na biezaco i wyciagac wnioski.

A to ciekawe ? ... a pomy¶la³e¶ kiedy¶ ¿e zrobienie materia³u lakierniczego który sprawdzi siê w ka¿dych nawet ekstremalnych warunkach jest tak trudne, ¿e prawie nie mo¿liwe ? 80 % u¿ytkowników materia³ów lakierniczych nie korzysta ze szkoleñ technologicznych i ka¿dy akryl, czy poliester traktuje zawsze tak samo. Po³owa zawodowych lakierników nie umie wymieszaæ poliestru z utwardzaczem wpychaj±c do tej mieszaniny powietrze. ma³o kto wie sk±d bierze siê gazowanie pow³ok i 1 na 200 lakierników potrafi zrobiæ profesjonaln± zaprawkê maluj±c kawa³eczek elementu. Od 1988 roku dostêpnych jest bezbarwny lakier wodorozcieñczalny ( ponad 20 lat ! ) ... chcesz spróbowaæ u¿yæ go w warsztacie z kabina lakiernicz± i wyraziæ swoj± negatywn± opiniê ? ... 70 % samochodów na produkcji jest nim lakierowane. To siê nazywa rygor technologiczny. Wpadki w produkcji materia³ów siê oczywi¶cie zdarzaj± ... w wiêkszo¶ci jednak to zbyt du¿a ufno¶æ producenta ¿e jego materia³ bêdzie stosowany zgodnie z zaleceniami. Ni¿sza temperatura suszenia ... wiêksza wilgotno¶æ powietrza ... inny rozcieñczalnik i .... szlag trafia wysi³ki chemików. O takich rzeczach jest to forum ... a nie o prostowaniu teorii praktyk±. Jak sam widzisz po krótkich informacjach nagle ten sam lakiernik nie ma ju¿ problemów ze swoim materia³em i jego aplikacj± ... a sam wielokrotnie doradzasz mu stosowanie wytycznych technologicznych producenta, a nie sztuczek z wieloletniej praktyki lakiernika.

SATA NR95 to druga generacja pistoletów HVLP. Niestety nie podzielam twojej opinii, ¿e to by³ szajs ... ale faktem jest ¿e wielu lakierników w tamtym okresie nie mai³o pojecie jak u¿ywaæ technologi HVLP. ( do dzi¶ niewielu zdaje sobie sprawê z tego dlaczego siê tak dzieje ( morka ) gdy oddal± taki pistolet od elementu )

Ka¿da firma mia³a problemy z przekonaniem do tego systemu swoich klientów. Je¿eli ju¿ piszemy o "Dawaniu Dupy" to takim produktem by³a SATA NR92 HVLP to faktycznie by³a wpadka ... 95 to druga generacja HVLP pochlebnie odbierana ju¿ przez u¿ytkowników ... choæ starsi lakiernicy ( np. JA ) nigdy nie cenili aparatów HVLP i to w³a¶nie ich preferencje po latach bior± górê ... bo HVLP umiera ¶mierci± naturaln±.

Kiedy¶ napisze sk±d siê wzi±³ ten system ... bo dlaczego ... to ka¿dy pewnie wie.

obcy_69
Wys³any: 2010-12-08, 08:49   
0
UP DOWN

PROJEKTER...nie czytasz mnie uwaznie..

obcy_69 napisa³/a:
Spelnione wszystkie warunki jakie zaleca..

Wiekszosc wypowiedzi innych umiejetnie wykrecasz pod wlasne teorie. Uwierz jednak , ze zdarzaja sie lakiernicy, ktorzy skrzetnie czytaja karty techniczne i trzymaja sie zalecen. Zdaja sobie rowniez sprawe co sie stanie jak je zlamia. Uwazasz , ze sami sobie z premedytacja stwarzaja problemy...??
Moze sprobuja raz , moze dwa..ale po nieudanych probach napewno wracaja do pionu.
Wlasnie praktyka daje im ta wiedze (sprawdzone na wlasnej skorze , co bardziej zreszta boli) a nie wyczytane w ksiazce.
Owszem - zalecam wytyczne technologiczne, bo to jedyna sluszna droga. Zauwaz takze, ze nie pisalem o zadnych praktycznych sztuczkach , dlaczego mi to zarzucasz...?
Pisalem o wykorzystaniu materialu zgodnie z zaleceniami producenta..wyczytanymi z jego kart technicznych :idea:
Proby powtarzane byly kilkakrotnie na lakierach z roznych partii, w roznych warunkach (garaz , kabina)...z tym samym skutkiem. I jeszcze jedno - nie byla to tylko moja opinia, ale i innych lakiernikow stosujacych ten material w tym samym czasie. :spoko:
Doskonale tez zdaje sobie sprawe , ze tak jak piszesz - nagminnie lamane sa wszelkie reguly przez lakiernikow (nie chcialem w poscie wyzej nikogo bronic).Ba nawet na etapie mieszalnika dochodzi do zastapywania rozpuszczalnikow czy nawet utwardzaczy - jest to fakt.

Co do pistoletu ...to faktycznie pomylilem sie - nie byla to SATA 95 a jak slusznie napisales 92 ..
Przepraszam ..moja wina. :tak:
Niemniej jednak ..nim ja zakupilem i w ogole wzialem do reki - poczytalem troszke co radza specjalisci odnosnie techniki lakierowania tym sprzetem. Czym zreszta sie zasugerowalem przy wyborze. I uwierz , zastosowalem sie...jednak jak sam wiesz, efekt byl mizerny..

I na koniec ...naprawde nie bylo moim zamiarem w tej wypowiedzi kogokolwiek szkalowac. Chcialem tylko zasugerowac , ze jestesmy tylko ludzmi ...i to co mysli producent o swoim produkcie, niekoniecznie sprawdza sie potem na "polu bitwy". I jak sam slusznie zauwazasz, jast tak wiele czynnikow wplywajacych na efekt koncowy ..ze dokladanie kolejnych poprzez chocby ilosc dysz dedykowanych do danego pistoletu..jest delikatnie powiedziawszy - frustrujace.
Bo kazda zmiana materialu, bedzie prawdopodobnie pociagala za soba zmiane dyszy lub nawet calego pistoletu..

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-08, 21:38   
0
UP DOWN

Tak w skrócie:
Je¶li chodzi o ³amanie zaleceñ producentów to s± to wiêkszo¶ci, a dok³adnie zdecydowane wiêkszo¶ci wad pow³ok ale i nie tylko pow³ok. I tu trzeba dopowiedzieæ ¿e w czê¶ci tych przypadków winni s± sami "maluj±cy", jak i w czê¶ci ludzie te materia³y -w szczególno¶ci bazy, klary, podk³ady, i rozpuchy- sprzedaj±cy.
{w moim przypadku by³o fifty-fifty}
Natomiast w chwili obecnej je¶li chodzi o wybór odpowiedniego dla siebie, swoich prac i warunków pistoletu -pistoletów- tych z najwy¿szej pó³ki, to mo¿e i¿ zabrzmi to komu¶ dziwnie to jest to naprawdê wielki problem. Naprawdê ciê¿ko jest dokonaæ jak najbardziej pasuj±cego dla siebie wyboru. Bo ka¿demu odpowiada co innego, czy te¿ do czego innego jest przyzwyczajony i czego innego oczekuje -siê spodziewa.
Np. powy¿ej wspomniana Sata 4000 RP: do klarów s± do wyboru 1,2 i 1,3, i:
- technicy DP np. u¿ywaj± tych 1,2 i ja NA ICH miejscu te¿ bym tylko je wybra³
- ale jak dla siebie do kupna gdybym mia³ wybieraæ to tej 1,2 za chiny bym nie wzi±³ tylko 1,3
Ka¿dy sprzêt ma swoje zadanie i przeznaczenie...........
Pozdro

obcy_69
Wys³any: 2010-12-09, 08:54   
0
UP DOWN

Jezeli chodzi o mieszalnie...
Zaopatruje sie w dwoch. Czekajac na farbe, niejednokronie jestem swiadkiem doradztwa na linii sprzedajacy - klient (lakiernik)..
To co slysze..wola o pomste (gdzie ?? - sam nie wiem)..
Sprzedajcy notabene ze starzem 17 - 20 lat w branzy..
Gdy zapytasz o dedykowne materialy - pojawia sie usmiech na ich twarzy..(sugeruja ci , ze jestes idiota)...bo w zasadzie to nikt wiecej o nie nie pyta. Twierdza tez , ze wytyczne co do zastapienia zamiennikami, dostaja z hurtowni - wiekszosc wiedzy jak zauwazylem, czerpia z tego miejsca.
Takze problem lezy znacznie wyzej niz sugeruje PROJEKTER...
Oczywiscie lakiernik powinien wiedziec co bierze do reki. Ale niejednokrotnie bywa wprowadzany w blad u dystrybutora - szczegolnie ci mniej doswiadczeni.
Potem dochodzi do wydumek..co zle zrobilem..??
Dlaczego powloka zachowala sie tak a nie inaczej - przeciez zrobilem wedlug polecen z mieszalnika.. :)
Dlaczego kolor nie pasuje, pasy , chmury, jakies grudy - gruz i w ogole..?? - dalem rozpucha tyle ile zalecali i takiego jaki zalecali.
Ale , ze byl to rozpuch byl "uniwersalny" (szybki jak cholera) , a temp. oscylowala w granicach 25-30 stopni...to juz nikt nie zwraca uwagi.
Moznaby tu mnozyc przyklady..odbijac pileczke.
Ale fakty sa takie, ze wina za taki stan.. nie lezy tylko i wylacznie po stronie lakiernika.
On jednak , jako finalny podmiot - zbiera wszystkie baty..
On ..musi zaplacic za bledy niekoniecznie wynikle z jego reki..
Pozdro dla lakiernikow... ^^ ^^ ^^

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-09, 16:57   
0
UP DOWN

Obcy......
Wszystko to co opisa³e¶ powy¿ej, z niesamowit± dok³adno¶ci± pasuje do mojego ju¿ na szczê¶cie przesz³ego przypadku.
U mnie by³o dok³adnie tak jak to opisa³e¶. Robi³em wszystko zgodnie z zaleceniami a nawet lepiej i wychodzi³o nie to czego oczekiwa³em. No w³a¶nie, wszystko zgodnie z zaleceniami, ale nie producenta tylko sprzedawcy ze sta¿em ¿e hoooooo hoooooo, oraz podpowiedziami kolegów i znajomych z mniejszych i wiêkszych warsztatów z ... {du¿e flagi i loga} ³±cznie.
Dlatego te¿ przyznajê ¿e u mnie wina by³a fifty-fifty. Z jednej strony sklepów, a z drugiej moja bo ¶lepo im wierzy³em {lecz dodatkowo potwierdza³a to masa ludzi "po fachu"}.
Wszed³em na fora, poczyta³em, zmieni³em narzêdzia, kupi³em wsio z jednej linii zgodnie i ¶ci¶le z tym co zaleca dany producent i.... I WSZYSTKO JAK RÊK¡ ODJ¡£
Tylko na pocz±tku mia³em i tak mieszane uczucia bo nie wiedzia³em czy bardziej siê cieszyæ, czy bardziej wnerwiaæ: cieszy³em siê ¿e w koñcu jest OK, ale wnerwia³em ¿e w sumie powodem niezadowolenia by³y niby b³ahostki, a tyle nerwów, czasu, pracy i kasy mnie kosztowa³y.
Mora³ jest prosty: nie ufajmy do koñca sprzedawcom dopóki nie sprawdzimy sami kart i nie poprawiajmy fabryk, a nie bêdzie ¿adnych problemów.
Pozdro...

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-09, 20:35   
0
UP DOWN

Tu @obcy ... bardziej przemawia do mnie to co napisa³ @³ysy ni¿ TY ... choæ i on w podsumowaniu wspomina o "poprawianiu fabryki". Na razie nie bardzo ³apiê o co ci do koñca chodzi bo tu raczej nie mo¿na staæ w rozkroku. Albo s³uchasz zaleceñ producenta ... i to nie z kart bo tam zawsze s± jakie¶ "wide³ki" tylko z konkretnych szkoleñ i prezentacji produktów ... albo uznajesz ¿e jako praktyk lakiernik wiesz lepiej ni¿ producent i jego technicy i zaczynasz stosowaæ w³asne rozwi±zania.

zaryzykujê i dotknê twojego czu³ego punktu ... NOVOLA. To produkty z taniej linii materia³owej i porównywanie ich do tych renomowanych nie ma sensu. Jednak mimo tego to nie s± materia³y wyprodukowane przez kogo¶ kto nie ma pojêcia o tym co robi. Jestem prawie pewien ( prawie bo nie znam techników novola ), ¿e wyja¶nili by ci jakie b³êdy pope³niasz przy pracy ich produktami i przez to wydajesz o nich niepochlebn± opiniê i okaza³oby siê ¿e i tu górê bior± zasady technologiczne.

Gdy w 1996 roku wprowadzi³em do Polski pierwszy komercyjny mieszalnik z lakierami wodorozcieñczalnymi Glasuritu w ASO ... to lakiernicy z du¿ym do¶wiadczeniem zawodowym zrobili w ci±gu roku ponad 1200 napraw ....w 6-mc przyjêli¶my 200 reklamacji :shock: lub naprawy takie zosta³y cofniête na etapie kontroli ... nie co któr±¶ tam ... prawie ka¿da wykonan± systemem R90. Bez zastrze¿eñ by³y te lakierowane materia³em konwencjonalnym.

Po 6-mc lakiernicy "rozpracowali" te bazy i wodorozcieñczalny podk³ad gruntuj±cy. potem ju¿ minimalna ilo¶æ wpadek.

Pod koniec pierwszego roku dzia³alno¶ci ASO odby³a siê seria czterech szkoleñ w Glasuricie w Munster .... trzy dni potrzebowali technicy Glasuritu na przekazanie wszystkie go do czego lakiernicy dochodzili sami 6-mc ... trzy dni !!! ... jeden teorii dwa praktyki na temat nikomu w Polsce nie znanej technologi.

Spytam wiêc ... Co masz @obcy na my¶li pisz±c o tzw. "warunkach bojowych lakierni" ... albo próbie oceny jakiego¶ produktu przez "zawodowego lakiernika" ? Naprawdê czujesz siê na si³ach wyja¶niæ na szkoleniu w fabryce, technikom producenta, ¿e ich produkty to szajs ... bo to i tamto ? Czy Ja dobrze odczytujê twoje posty i sugestie, ¿e potrafisz wnikliwe i rzetelnie wskazaæ producentowi wady jego materia³ów w praktyce ?

O wiedzy pracowników mieszalni lakierów i innych lakierników nie dyskutujê bo jak wszêdzie w ka¿dej bran¿y mo¿na trafiæ na rady fachowca albo przyg³upa ... to ju¿ zale¿y tylko od tego kto doradza i jego odpowiedzialno¶ci za s³owa.

obcy_69
Wys³any: 2010-12-09, 21:11   
0
UP DOWN

Jedna rzecz mnie jeszcze frustruje..

Nigdy ..ale to przenigdy nie slyszalem jeszcze, ze ktorykolwiek z producentow czy tez dystrybutorow przyznal sie ...do wady swojego czy tez dystrybuowanego produktu.
Czy takie przypadki nie maja miejsca...??
Zawsze, jak juz pisalem wyzej , wina zwalana jest na koncowego odbiorce.
A to za duza wigotnosc , a to zle warunki aplikacji itd , itd..
A czy nigdy nie zaistnieje jakis problem na linii produkcyjnej..??
Czy pogon za oszczednosciami tej branzy nie dotyka..??
Wszyscy kombinuja a tu nic..?? ^^ ^^ ^^
Z 1 kilograma szynki robia 3 kilogramy..ostrzykujac je woda - mozna ??

Jeszcze jadna sprawa - transport .
Czy podczas przeprawy materialow od producenta do magazynu, z magazynu do dystrybutora, od dystrybutora do mieszalnika itd..( duzy mroz, duza wilgotnosc)..nie ma mozliwosci, by ow material zostal "zainfekowany"..??
Dlaczego nikt o tym nie pisze..??
Prosba do PROJEKTERa jako mentora tej branzy - moze jakis artykulik na lamach fachowej prasy..?? :roll:

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-09, 21:42   
0
UP DOWN

Oczywi¶cie masz racjê. Zdarzaj± siê wpadki na liniach produkcyjnych. pomy³ki w recepturze jakiej¶ partii materia³u, wady dostarczonego komponentu. To siê oczywi¶cie zdarza.

¯eby jednak uznaæ to za oficjalny konkretny problem to takie przypadki musia³y by byæ w miarê powszechne ... a to tylko ekstremalne pojedyncze sytuacje i oczywi¶cie dystrybutor jak i producent urywaj± ³eb takiej sprawie i j± wyciszaj±. W efekcie mo¿na tylko mówiæ o tym ¿e kto¶ gdzie¶ co¶ s³ysza³, lub dosta³ wadliwego ... ale ¿eby odpowiedzialnie i rzetelnie wskazaæ taki przypadek to trzeba mieæ na to niezbite dowody.

Je¿eli statystycznie na 1000 reklamacji trafiaj±cych do dystrybutora, czy producenta 990 bezdyskusyjnie jest win± lakierników to jak z takiej masy wychwyciæ te które i ciebie denerwuj± ? Wady produktów fabrycznych to nie jest tylko domena naszej bran¿y. To zdarza siê praktycznie wszêdzie.

Jednak nie mo¿na tu generalizowaæ. To bardzo rzadkie przypadki. Czê¶ciej materia³ jest po prostu niskiej jako¶ci z za³o¿enia cenowego i strategi firmy i ka¿dy lakier nie mo¿e konkurowaæ z ka¿dym. Nawet w ramach jednego producenta s± tanie i drogie linie produktów.

obcy_69
Wys³any: 2010-12-09, 22:18   
0
UP DOWN

PROJEKTER..ja jestem na samym dnie tej calej ukladanki.
Czy Ty myslisz..ze ktokolwiek z producentow, zawracalby sobie glowe kims, kto gdzies na koncu swiata ma jakis problem z jego produktem. ??
Na dowod podam Ci , ze dostalem pismo od NOVOLa wlasnie..
Ale w tym pismie..nie bylo nic wiecej , jak tylko ogolne wskazowki co do warunkow, proporcji mieszania, temperatury stosowania , wilgotnosci..itd. Ktore to zreszata jak juz wieokrotnie pisalem byly spelnione. Bo o takich rzeczach to ja wiem juz od bardzo dawna..
Nic , ale to doslownie nic.. odnosnie konkretnego przypadku..

PROJEKTER napisa³/a:
Czy Ja dobrze odczytujê twoje posty i sugestie, ¿e potrafisz wnikliwe i rzetelnie wskazaæ producentowi wady jego materia³ów w praktyce ?

A czy to nie jest proste PROJEKTER..??
Biore porownywalny produkt innego producenta..robie proby w tych samych warunkach, albo i duzo gorszych i nie mam problemu. Czy to o niczym nie swiadczy..?
Posluchaj...ja nie mam labolatoriow. Wiec nie moge na czynniki pierwsze rozlozyc dany produkt..Ja moge tylko na tej podstawie cokolwiek o tym produkcie powiedziec.
Poza tym..czy mnie to powinno interesowac w ogole..?
Czy Ty kupujac cokolwiek..wnikasz w aspekty technologiczne produkcji ..?
Ty masz uzywac produktu do okreslonych celow..a produkt ma spelnic swoje zadanie.

PROJEKTER napisa³/a:
Jednak mimo tego to nie s± materia³y wyprodukowane przez kogo¶ kto nie ma pojêcia o tym co robi. Jestem prawie pewien ( prawie bo nie znam techników novola ), ¿e wyja¶nili by ci jakie b³êdy pope³niasz przy pracy ich produktami i przez to wydajesz o nich niepochlebn± opiniê i okaza³oby siê ¿e i tu górê bior± zasady technologiczne.

Ja doskonale wiem , ze nie sa zoltodziobami..nigdy zreszta nie wyrazalem takiej opinii..
Ale nigdy tez, nikt z tej firmy nie chcial wyjasnic sprawy do konca - mimo, ze jak widzisz robie co moge od ponad roku. ^^ ^^
Bez zadnego odzewu..

Zdaje sobie rowniez sprawe...ze Ty dzialasz z wielkim rozmachem..
Ale jak sobie wyobrazasz ..jednostke - ktora mialaby sie stawic na szkoleniu konkretnego produktu, gdzies w Niemczech..??
Na takie szkolenia moga sobie pozwolic tak jak napisales ASO czy wieksze firmy..
Nam pozostaja mimo wszystko - karty techniczne..czy jakies szkolenia na miejscu.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-10, 00:30   
0
UP DOWN

No tak to jest. za te szkolenia p³aci producent wiêc traktuje je jak "inwestycje".

W przypadku wszystkich produktów na rynku dochodzi do porównañ jako¶ci czy sk³adu chemicznego lub czasów schniêcia. Jednym odpowiada to innym tamto. Nie ma na rynku firm na które wszyscy psiocz±. Nie chce broniæ Novola, czy innych tanich linii materia³owych np Profixa ale te produkty maj± swojego adresata i swój poziom cenowy. Jak cie nie odpowiadaj to po co siê kopaæ z producentem ? Wsad¼ ich we w³asnym pojmowaniu tej bran¿y do szuflady z kiepskimi firmami i po prostu nie korzystaj z takich produktów.

Widzisz jak Sico nie lakieruje to nikogo to nie dziwi ... gdyby SATA wyjêta z pude³ka nie dzia³a³a to pewnie by³a by niez³a awantura.

Ni mo¿esz jednak wymagaæ niskiej ceny i produktu wysokiej klasy dla ka¿dych warunków warsztatu. Dobrze jest w lewo a tanio w prawo ... sam zdecyduj gdzie na tej drodze chcesz siê zatrzymaæ bo jedno z drugim nie idzie w parze ... i wiedza czy do¶wiadczenie zawodowe lakiernika nic do tego nie ma. Kiepski produkt zawsze dostanie w ty³ek od dobrego.

obcy_69
Wys³any: 2010-12-10, 08:00   
0
UP DOWN

Pracowalem na materialach tej firmy w zasadzie od poczatku mojej dzialalnosci..
Dlatego uwazam , ze znam te materialy..wiem w ktorych momentach moge je uzyc..
Wiem tez, czego moglem sie spodziewac.
Feralnym lakierem tez nie lakierowalem pierwszy raz..stad tez mialem pewnosc, ze w przypadku ktory opisywalem wina lezala po stronie materialu.

PROJEKTER napisa³/a:
Ni mo¿esz jednak wymagaæ niskiej ceny i produktu wysokiej klasy dla ka¿dych warunków warsztatu.

Jezeli chodzi o przynaleznosc tego produktu ze wzgledu na cene ..to jak sam widzisz - dedykowany on jest raczej dla tej grupy lakiernikow, ktorzy niekoniecznie posiadaja idealne warunki do prac lakierniczych. I to Oni zazwyczaj siegaja po ten produkt. Nie chcialbym tutaj niczego i nikomu sugerowac. Choc napisze Ci , ze cena tego produktu wcale nie jest taka niska. Bo jezeli mialbym ja porownac np. z DP 3750s , to mozna powiedziec , ze jest na jednym poziomie. Dlatego tez tak jak i @lysy..zawiedziony produktami polskiej marki, przeszedlem na linie DP. Minimalnie drozej , a efekty niewspolmierne.

PROJEKTER napisa³/a:
Widzisz jak Sico nie lakieruje to nikogo to nie dziwi ... gdyby SATA wyjêta z pude³ka nie dzia³a³a to pewnie by³a by niez³a awantura.

Nie chcialbym tutaj stosowac takiego rozbieznego porownania odnosnie firmy Novol..
Zawsze uwazalem , ze oscyluje gdzies po srodku, a moze nawet ciut wyzej. Takie tez byly moje oczekiwania co do produktow tej firmy. Naprawde duzo przerobilem ich materialow , z roznym skutkiem - byly i wpadki. Ale nie majac pewnosci po czyjej stronie lezaly, nigdy nie wyrazalem opinii na jakimkolwiek forum, czy posrod jakiegokolwiek gremium. Moja frustracja dotyczy tylko lakieru bezbarwnego i to konkretnie tylko jednego modelu...niczego wiecej z tej firmy.
Przykro mi jest rowniez...ze nie majac wyjscia, bylem zmuszony do rozstania z ta firma.. :/

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: