Autor |
Wiadomość |
 |
heeler11
|
Wysłany: 2010-11-25, 21:25 Pistolet Sico Bronze 1.3RP
|
0
|
|
|
|
Witam mam pytanie dotyczÂące tego pistoletu jak w temacie
jak ustawiĂŚ dawke powietrza w stosunku do iloÂści farby??
i jakim cisnieniem lakierowaĂŚ?? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-25, 22:00
|
0
|
|
|
Przemo
|
ustaw cisnienie np. 2 bary i powoli zwiekszaj dawke farby zeby ladnie rozpylalo |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-11-26, 05:42
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | ustaw cisnienie np. 2 bary | Nie 2,tylko raczej 3,5-4,to zwykÂły wysokociÂśnieniowiec. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-26, 08:46
|
0
|
|
|
Przemo
|
ale do malej dawki powietrza tez dopasuje material. tym wieksze cisnienie tym wiecej materialu mozesz ustawic. ale z cisnieniem nie przeginaj wiecej niz 4 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-11-26, 10:21
|
0
|
|
|

|
Kolego kropen 16 weÂż i siĂŞ dobrze czasami zastanĂłw zanim coÂś napiszesz! To co ty "beÂłkoczesz" tylko Âświadczy o twojej " niewiedzy" PomyÂśl dobrze zanim coÂś znowu napiszesz
Do autora zapytania! Tak jak napisa³ kolega jacenty 741 ,do tych "taywaùskich cudów" aby nimi "malowaÌ" trzeba im "daÌ ciœnienie" niezale¿nie czy na takim "g....e" pisze HP ,HVLP ,RP itd. To s¹ takie "nazwy" producenta-importera dla takich "fachowców" jak np. kolega kropen 16 Te pistolety to s¹ tylko "kopie wizualne" ich firmowych odpowiedników i do ka¿dego egzemplarza trzeba "podchodziÌ indywidualnie" Co kilka ,kilkadziesi¹t sztuk trafiaja sie takie "rodzynki" które na tak¹ jakoœÌ wykonania ,nawet ca³kiem znoœnie "nak³adaj¹ materia³" na lakierowan¹ powierzchnie
TakÂże "duÂżo wiatru" na wylocie i "dziaÂłaj kolego" Powodzenia i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-11-26, 10:48
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | ... Do autora zapytania! Tak jak napisaÂł kolega jacenty 741 ,do tych "taywaĂąskich cudĂłw" aby nimi "malowaĂŚ" trzeba im "daĂŚ ciÂśnienie" niezaleÂżnie czy na takim "g....e" pisze HP ,HVLP ,RP itd. To sÂą takie "nazwy" producenta-importera dla takich "fachowcĂłw" jak np. kolega kropen 16 Te pistolety to sÂą tylko "kopie wizualne" ich firmowych odpowiednikĂłw i do kaÂżdego egzemplarza trzeba "podchodziĂŚ indywidualnie" Co kilka ,kilkadziesiÂąt sztuk trafiaja sie takie "rodzynki" ktĂłre na takÂą jakoœÌ wykonania ,nawet caÂłkiem znoÂśnie "nakÂładajÂą materiaÂł" na lakierowanÂą powierzchnie ..... |
Dok³adnie tak .... tylko ¿e w kó³ko o tym samym. Dlaczego niektórzy najpierw kupuj¹ jakieœ gówno a potem dopiero zaczynaj¹ czytaÌ forum ? ... Nie wiedzia³em tu nawa³nicy postów zachwalaj¹cych SICO czy Fobo, a o problemach z tymi gad¿etami jest ich zatrzêsienie. Rêce opadaj¹.
.......................................
Precyzja wykonania renomowanych pistoletĂłw lakierniczych takich jak SATA, IWATA czy produkty ITW oscylujÂą w dokÂładnoÂści 5 mikronĂłw. Te znane marki, ale mniej renomowane i nie kierowane do napraw samochodĂłw majÂą precyzjĂŞ spasowania elementĂłw w granicach 20 mikronĂłw .... a takie twory jak SICO, FOBO, TIGER, AURITIA czasami dochodzÂą do 300 mikronĂłw.
Pewnie po³owa z was widzi to tylko przez cyferki i mo¿e proporcje .... Czy to du¿o, czy ma³o ? .... Ludzki w³os ma œrednio gruboœÌ 50 mikronów ( 50 um ) ... dziesiêÌ razy dok³adniej wykonywane s¹ pistolety ... SATA i jeszcze z dwie, lub trzy inne marki. Wyrwijcie sobie z g³owy jeden to zrozumiecie dlaczego te renomowane produkty ... lakieruj¹, a inne tylko zu¿ywaj¹ lakier i powietrze. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-11-26, 21:22
|
0
|
|
|
|
Proiekter - co to s¹ produkty ITW ? i jakie masz na myœli trzy inne marki z co maj¹ du¿¹ dok³adnoœÌ wykonania ? SATA-IWATA-DEVILBISS, WOLCOM-GRACO ?
pozd. |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-11-27, 01:01
|
0
|
|
|

|
oczywiÂście - SATA, IWATA, DEVILBISS ITW to DeVilbiss i Binx |
 |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-11-27, 10:10
|
0
|
|
|
|
Sata to cudo techniki ten pistolet sam lakieruje jest idealny do wszystkiego w zaleznosci od modelu i dyszy nadaje sie do przemyslu stolarskiego motoryzacyjnego
Kazdy chodz raz bedzie lakierowac takim pistoletem nie zamieni go na iwate czy DEVILBISSa chodz to tez dobre marki |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-27, 20:36
|
0
|
|
|
|
gorzalinek napisał/a: |
Kazdy chodz raz bedzie lakierowac takim pistoletem nie zamieni go na iwate czy DEVILBISSa chodz to tez dobre marki |
Ja jakis czas temu zmienilem na IWATe.. i wcale gorzej mi sie nie lakieruje. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-27, 22:01
|
0
|
|
|
|
gorzalinek napisał/a: | Kazdy chodz raz bedzie lakierowac takim pistoletem nie zamieni go na iwate czy DEVILBISSa chodz to tez dobre marki | To zaleÂży co, czym i gdzie nim malujesz.
Ja mam i IwatĂŞ WBX i SatĂŞ 4000 RP Digital i chcĂŞ tÂą SatĂŞ sprzedaĂŚ.
Nie mam kabiny i jest ona w takich warunkach jak dla mnie pistoletem bezuÂżytecznym ze wzglĂŞdu na duÂży zakurz ktĂłry mi nie odpowiada. W warunkach kabinowych jak dla mnie rewelacja, w warunkach poza kabinowych i malunkach kilku elementĂłw lub wiĂŞcej mi nie pasuje i dla mnie siĂŞ nie nadaje.
W takich warunkach Iwata WBX jest od niej lepsza. Lepsza teÂż jest od Saty 3000HVLP, bo akurat dzisiaj sobie testowaÂłem te trzy modele i porĂłwnywaÂłem.
WeÂź te modele pistoli do siebie i sam porĂłwnaj. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-11-28, 00:28
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | gorzalinek napisał/a: |
Ja jakis czas temu zmienilem na IWATe.. i wcale gorzej mi sie nie lakieruje. |
a mogĂŞ dopytaĂŚ konkretnie na jaki model ? OsobiÂści bardzo ceniĂŞ sobie IWATA ale z przykroÂściÂą przyznam Âże nowy model LW / LS 400 to raczej poraÂżka IWATA.
Ale ¿eby nie generalizowaÌ o jednej marce to zwracam uwagê, ¿e teraz siê tak porobi³o ¿e potrzeba naprawdê ogromnej wiedzy o pistoletach ¿eby dobraÌ sobie odpowiednie narzêdzie. Nieprawdopodobne jest jak skrajne ró¿nice w aplikacji wychodz¹ gdy do tego samego aparatu natryskowego zak³ada siê dysze o innym systemie bo nawet nie o innym wymiarze. W przypadku nowego modelu SATA 4000 dopóki nie pozna siê filozofii konstruktorów ( czyli co autor mia³ na myœli ) to trudno jest dobraÌ samemu odpowiedni¹ konfiguracjê. Tak jest z SATA 4000 i now¹ g³owic¹ C tak jest z IWATA WB dysza z oœmioma naciêciami dedykowana dla bazy wodorozcieùczalnej czy z WBX gdzie dysza ma cztery naciêcia. Równie zwariowany system ( TRANS TECH ) ma DeVilbiss. Nie dosyÌ ¿e s¹ ró¿ne rozmiary to po zamianie dyszy mamy pistolet o zupe³nie innej charakterystyce.
Tak¿e Panowie specjaliœci z górnej pó³ki i ci co ambitnie siêgaj¹ po dobrej klasy aparaty ... musicie teraz poœwiêciÌ wiêcej czasu na analizê oferty ka¿dego producenta prze zakupem pistoletu bo klasyczny podzia³ ¿e SATA jest najlepsza IWATA niez³a, a DeVilbiss do bani niestety odchodzi ju¿ do przesz³oœci. Mo¿na kupiÌ SATA 4000 i z niewiedzy pope³niÌ b³¹d przy konfiguracji zestawu a w efekcie ... tragedia. To samo dotyczy IWATA LW 400 z g³owic¹ WB ... do bazy wodnej œwietna ... a do konwencjonalnej tragedia ... zostawia suchy odkurz na brzegach ... woda nie ma takiego problemu, a rozpuszczalnikowy materia³ ju¿ tak
... i b¹dŸ teraz cz³owieku m¹dry i kup sobie markowy pistolet albo zapytaj na forum ... Jaki pistolet z najwy¿szej pó³ki kupiÌ ? ... teraz odpowiedzi na takie pytanie to musz¹ udzielaÌ jacyœ technicy szkoleniowcy. Ja od wrzeœnia jak tylko mam okazjê sprawdzam ró¿ne dziwne rozwi¹zania ... jak np Turbinê HVLP GRACO ... i wymieniam dysze w ro¿nych pistoletach jak tylko technicy maj¹ takie zestawy ... efekt ... Mam wra¿enie, ¿e wiem mniej o pistoletach lakierniczych ni¿ jeszcze pó³ roku temu ... i nie ukrywam, ¿e gdyby nie teoria o konkretnych rozwi¹zaniach to 80% drobiazgów w trakcie testowej aplikacji bym nie zauwa¿y³.
producenci pistoletĂłw skomplikowali wiĂŞc Âżycie lakiernikom i nic nie wskazuje na to Âżeby zamierzali przestaĂŚ. Do oznaczeĂą cyfrowych dochodzÂą przedziwne literki i symbole i pewnie za rok SATA czy IWATA przy modelu podstawowym bĂŞdzie miaÂła jeszcze z 20 znakĂłw do rozszyfrowania np. IWATA LPH 000 B / TEC2 WBX 14 V1P. i co to za pistolet ? |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2010-11-28, 10:54
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | musicie teraz poÂświĂŞciĂŚ wiĂŞcej czasu na analizĂŞ oferty kaÂżdego producenta prze zakupem pistoletu bo klasyczny podziaÂł Âże SATA jest najlepsza IWATA niezÂła, a DeVilbiss do bani niestety odchodzi juÂż do przeszÂłoÂści. | i kto to mĂłwi?
ten co jeszcze nie dawno pisaÂł Âże krĂłl jest tylko jeden .ha ha ha .
PROJEKTER, co ty wiesz o pistoletach ,jak ty nie znasz siĂŞ na lakierowaniu ???
sam w Âłapie guna nie trzymaÂłeÂś ,a piszesz jakbyÂś tysiÂąc aut wylakierowaÂł .
bo nawet jak ktoÂś siko Âładnie polakieruje ,to ty juÂż gadasz Âże to nie moÂżliwe ,bo to nie gĂłrna pÂłka .
teraz zmieniasz zdanie ,Âże trzeba siĂŞ dobrze zastanowiĂŚ co za pistolet kupiĂŚ .
mieszasz kolego. czyli dawne twoje informacje sÂą do dupy ?
krĂłl jest tylko jeden
|
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-28, 11:14
|
0
|
|
|
Przemo
|
Tak jak napisal baqo jak sie umie to sie wszytkim polakieroje. Ktos kiedys chyba nawet na tym forum napisal ze 95% to zasluga czlowieka 5% to zasluga pistoletu |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-28, 12:09
|
0
|
|
|
|
Ok ok PROJEKTER...przyznam, ze chcialem Cie troche sprowokowac, znajac Twoj stosunek do SATA..
Dlatego tez napisalem jak napisalem.
Faktem jednak jest, ze dokonalem porownania SATA jet 90 z IWATA LV2..ktory to bil ta sate na glowe (zapotrzebowanie luftu, rozbicie materialu). Wiem wiem...zamierzchle czasy - 10 lat to bardzo duzo. Prawdopodobnie tez LV2 byla pistolem nowszej generacji. Nie mniej jednak LV2 lakieruje do dzisiaj. Choc zdaje sobie sprawe..ze nie radzi juz sobie chocby z klarami, o bazach wodnych nawet nie wspomne - musze improwizowac. Dlatego tez twierdze , ze sam lakiernik w calym procesie ma najwiecej do powiedzenia, nie umniejszajac jednak roli pistoletu. Od jakiegos juz czasu wiadomo, ze nie wystarczy jeden pistolet przy nakladaniu materialow - zmienily sie one... a co za tym idzie, producenci pistoletow musza sie dostosowywac - fakt..Stad tez przescigaja sie coraz to wymyslniejszych rozwiazaniach ktore to maja sluzyc jako ulatwienie. Jak sam zauwazyles jednak ..taka strategia ma tez druga strone medalu (stawia lakiernika przed skomplikowanym wyborem). Prawdopodobnie juz niebawem, przejscie lakiernika na inny system materialow..pociagnie za soba rowniez zmiane pistoletow. Przez co , naprawde niewielu z nas bedzie moglo nadazyc.
[ Dodano: 2010-11-28, 12:16 ]
kropen16 napisał/a: | Tak jak napisal baqo jak sie umie to sie wszytkim polakieroje. Ktos kiedys chyba nawet na tym forum napisal ze 95% to zasluga czlowieka 5% to zasluga pistoletu |
@kropen16...w znaczacym procencie ten ktos sie mylil, a Ty za nim powielasz bzdury. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-28, 19:27
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | jak sie umie to sie wszytkim polakieroje. Ktos kiedys chyba nawet na tym forum napisal ze 95% to zasluga czlowieka 5% to zasluga pistoletu | WiĂŞc weÂź do rĂŞki pistolet do piaskowania i pomaluj nim Âładnie -jak szaleĂŚ to szaleĂŚ-: srebrny metalik....
Oj kolego Kropen..... Czasami to bojĂŞ siĂŞ jak cholera aby nikt broĂą BoÂże nie skorzystaÂł z Twoich podpowiedzi.
Zgadza siĂŞ dobry malarz jakoÂś da rade coÂś wyknuĂŚ i jakimÂś knotem a nie pistoletem, ale musi siĂŞ nakombinowaĂŚ jak dziki ....uj. A to chyba nie o to chodzi? I mimo tych kombinacji nie raz jak ktoÂś wie jak i gdzie patrzeĂŚ to zobaczy co nie wyszÂło do koĂąca tak jak powinno.
Nie wiem czym, co i w jakich warunkach malujesz, ale weŸ dopasowany do tego porz¹dny gun, pomaluj nim i opisz wra¿enia.... Tylko tak mo¿na dostrzec ró¿nice.
A co do doboru odpowiedniego guna dla siebie z tej najwy¿szej pó³ki jest najwiêkszy problem. Najwiêkszy...
Bo z tej ni¿szej, to najczêœciej jest dylemat w kolorze pokrête³ i napisie na korpusie, bo ju¿ ich jakoœÌ jest praktycznie taka sama.
Tu jednak najlepsze sÂą tylko indywidualne testy i we wÂłasnych warunkach.... |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:17
|
0
|
|
|
|
Ja mam znajomego lakiernika i on maluje tylko pistoletami za 150-200 zÂł i powiedziaÂł ze drogiego nie chce widzieĂŚ a oglÂądaÂłem kilka aut od niego bo czasami mu podsyÂłam jak nie mogĂŞ siĂŞ ogoniĂŚ i powiem wam ze struktura jest zajebiÂście rĂłwna na kaÂżdym elemencie ze nie jeden satĂŞ tak nie zrobi ?
a osobiœcie mam mo¿liwoœÌ kupienia Wolcoma HTE i siê zastanawiam bo jest trochê taùszy ale nie du¿o i jeden ze sprzedawców mówi³ ze system Trans Tech jak pierwszy wprowadzi³ w³aœnie Wolcom ale nie wiem czy mówi³ prawdê |
Frostt.pl |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:28
|
0
|
|
|
|
lakierok napisał/a: | Ja mam znajomego lakiernika i on maluje tylko pistoletami za 150-200 zÂł i powiedziaÂł ze drogiego nie chce widzieĂŚ | No tak, ale zapytaj siĂŞ go czy testowaÂł jakiegoÂś z tych droÂższych. Najprawdopodobniej nie. A jak tak, to trafiÂł albo na nieodpowiedni, albo na taki co mu nie pasowaÂł. Aby wydaĂŚ rzetelnÂą opiniĂŞ trzeba samemu czymÂś pomalowaĂŚ. Inaczej siĂŞ nie da. lakierok napisał/a: | powiem wam ze struktura jest zajebiÂście rĂłwna na kaÂżdym elemencie ze nie jeden satĂŞ tak nie zrobi | MogĂŞ siĂŞ zgodziĂŚ bo ostatecznie pistolet sam nie maluje. I nawet najlepszym jak ktoÂś nie ma pojĂŞcia to spitoli. Ale dobry sprzĂŞt bardzo pomaga, ale teÂż i bardzo duÂżo b³êdĂłw sam koryguje. lakierok napisał/a: | osobiÂście mam moÂżliwoœÌ kupienia Wolcoma HTE | Bardzo fajnie siĂŞ tym pistoletem maluje. Jest to pistolet do akryli. Do bazy nie rewelacja i nie polecam, ale do bezbarwnego spoko.
JeÂśli chodzi o klar to dla mnie jest gorszy niÂż Sata 4000 RP, a lepszy niÂż Sata 3000 HVLP, i lepszy niÂż Iwata WBX, bo z tymi mam porĂłwnanie.
JeÂśli chodzi o bazy to bardzo fajnie z WalcomĂłw malowaÂło mi siĂŞ HVLP, ale IWATA WBX zamiata je wszystkie pod dywan.
Lecz tu ilu uÂżytkownikĂłw tyle moÂże byĂŚ opinii. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:45
|
0
|
|
|
|
Wolcom hte polecano mi do akryli i do bezbarwnego a do bazy byÂł to model GEO o ile dobrze pamiĂŞtam a ten przedstawiciel mĂłwiÂł ze HTE to nie ma przeznaczenia do bazy zresztÂą tak jak piszesz ÂŁysy73 |
Frostt.pl |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:49
|
0
|
|
|
|
Bezbarwny to akryl I naprawdĂŞ fajnie siĂŞ nim maluje -tylko jakby z lekka przyciĂŞÂżkawy.
BazĂŞ testowaÂłem Walcomem HVLP - chyba zielonym i teÂż jest spoko -i tak samo jakby ciĂŞÂżkawy.
Ale ogólnie s¹ spoko, fajnie maluj¹, spoko le¿¹ w rêku, dobra cena, i niby nic ale fajnie zapakowane. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-02, 20:38
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | ...i kto to mĂłwi? ten co jeszcze nie dawno pisaÂł Âże krĂłl jest tylko jeden .ha ha ha . PROJEKTER, co ty wiesz o pistoletach ,jak ty nie znasz siĂŞ na lakierowaniu ??? sam w Âłapie guna nie trzymaÂłeÂś ,a piszesz jakbyÂś tysiÂąc aut wylakierowaÂł .
bo nawet jak ktoÂś siko Âładnie polakieruje ,to ty juÂż gadasz Âże to nie moÂżliwe ,bo to nie gĂłrna pÂłka . Teraz zmieniasz zdanie ,Âże trzeba siĂŞ dobrze zastanowiĂŚ co za pistolet kupiĂŚ .
mieszasz kolego. czyli dawne twoje informacje sÂą do dupy ?
krĂłl jest tylko jeden
|
Raczej przeczytaj uwa¿nie post do którego siê odnosisz - zrozumiesz, ¿e dotyczy ogromnych ró¿nic pomiêdzy rozwi¹zaniami technicznymi dysz materia³owych poszczególnych pistoletów i próba porównywania pistoletu SATA 3000 HVLP z g³owic¹ 1,25 WSB np. z IWATA WS WBX 1,3 jest tak samo bezsensowna jak wynik takiego porównania.
Oczywiœcie, ¿e nie dziwi mnie - lakierniku - ¿e nie wiesz nic o takich niuansach bo przecie¿ trudno jest w jednym momencie porównaÌ takie aparaty natryskowe i do tego mieÌ wystarczaj¹co bogate doœwiadczenie ¿eby móc oceniÌ ró¿nice, a co wa¿niejsze podobieùstwa .... je¿eli ju¿ mowa o porównaniach. Do tego to w³aœnie trzeba siê znaÌ na lakiernictwie, a nie na bezzaciekowym lakierowaniu ... a nawet gdybyœ siê na tym zna³ to i tak jest to za ma³o .... je¿eli nie ma siê praktycznych mo¿liwoœci oceny poszczególnych rozwi¹zaù. O tym jest mój post ... z³oœliwie prze ciebie skomentowany
Ostatnio testujê bardzo du¿o ro¿nych pistoletów o których istnieniu nawet nie wiesz... bo lakiernictwo samochodowe nie wymaga takich rozwi¹zaù ... i to ¿adna ujma dla twojego zawodu. Có¿ z tego jak do po³owy pistoletów jakie chcia³bym przetestowaÌ nadal nie mam ¿adnego dostêpu. Mowa tu kolego o ponad 11 firmach i co najmniej 4 ró¿nych aparatach natryskowych w ka¿dej z nich. Tak¿e nie wypisuj mi tu opowiastek o codziennym trudzie i znoju pracy lakiernika bo w temacie o pistoletach ... bez jakiegokolwiek znaczenia ... chyba ¿e myœli siê kategoriami amatora który nie widzi ró¿nicy miêdzy tani¹ podrób¹ SATA ( SICO ), a drogim orygina³em SATA i jak wiele osób koncentruje siê uwagê na cenie.
Z mojego postu nie wynika nigdzie, Âże nagle SATA przestaÂła produkowaĂŚ doskonaÂłe pistolety i Âże przestaÂła byĂŚ nr jeden w branÂży naprawa samochodowych. Nadal tak jest.
Jednak dobĂłr odpowiedniej dyszy i gÂłowicy materiaÂłowej dla modelu SATA 3000 byÂł juÂż trudny ( wiesz to doskonale bo caÂłe swoje zawodowe Âżycie myÂślaÂłeÂś Âże 1,3 na gÂłowicy SATA oznacza 1,3 mm ... ale czÂłowiek uczy siĂŞ cale Âżycie i juÂż wiesz dziĂŞki mojemu doÂświadczeniu Âże tak nie jest ) ... a teraz przy modelu 4000 jest jeszcze trudniej.
To w zasadnie nie ma znaczenia w temacie o SICO ...no chyba Âże jedynie przez powiÂązanie tej podrĂłby z modelami SATA.
Skoro jednak rozci¹gn¹³eœ temat na forum w tym kierunku to mo¿e przyda ci siê kiedyœ informacja ¿e ten sam problem o którym napisa³em .... jest tak¿e w IWATA WS i LS 400.
Dziœ - ju¿ nie wystarczy zapytaÌ który pistolet jest lepszy, a który gorszy. Takie pytanie, oraz stwierdzenia, ¿e SICO jest dobrym pistoletem do lakierowania mo¿e publikowaÌ tylko cz³owiek który nie widzi jeszcze ró¿nicy pomiêdzy sposobem pracy pistoletu SATA, a SICO. ... wiêc jak tu przejœÌ na du¿o du¿o wy¿szy poziom wiedzy zawodowej i wprowadzaÌ takiego lakiernika w niuanse dysz materia³owych w poszczególnych modelach markowych aparatów natryskowych ? Codzienne malowanie samochodów w kabinie lakierniczej to du¿o, du¿o .... za ma³o ¿eby zrozumieÌ jak dzia³aj¹ urz¹dzenia których u¿ywasz na co dzieù.
Jeden z twoich kolegów ma SATA 4000 i na ni¹ narzeka. Oczywiœcie TY @baqo nie wiesz jak mu pomóc i co doradziÌ i wskazaÌ jaki b³¹d pope³ni³ przy zakupie bo z tego co piszesz w swojej wypowiedzi .... wszytko jedno czym siê maluj to i tak zale¿y od lakiernika. Wynika z tego ¿e kiepski z niego lakiernik choÌ ma generalnie œwietne markowe narzêdzie,
po drugie w omawianym przypadku nie masz pistoletu SATA 4000 wiêc nic zaskakuj¹cego z poza ogólnie dostêpnych informacji ... nie mo¿esz o nim powiedzieÌ ... ale zawsze mo¿esz gdzieœ tam zadzwoniÌ i siê dowiedzieÌ ... z tym ¿e to w³aœnie jest ró¿nica miêdzy teori¹, a praktycznym sprawdzeniem jak to dzia³a i ... umieszczeniem takiej opinii w publicznej przestrzeni, z gotowoœci¹ na wyjaœnienie tego co siê napisa³o ? |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2010-12-02, 21:01
|
0
|
|
|
|
@PROJEKTER, oczywiÂście! masz racjĂŞ |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-03, 00:02
|
0
|
|
|

|
Rozumiem .... doskonale rozumiem takÂże miĂŞdzy literkami twojego miÂłego postu |
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-03, 04:52
|
0
|
|
|
|
Wiêc jeœli chodzi o porównywanie ró¿nych rodzai pistoletów to jeœli ktoœ ma na to ochotê to se to robi, a jak nie to nie. Ja mia³em ró¿ne modele w jednej chwili w rêku wiêc sobie je porówna³em i nic strasznego w tym nie widzê. Chyba, ¿e ktoœ zna wyniki takich porównaù i ma niesmak ¿e Iwata WBX w tych porównaniach spuszcza Satê 3000HVLP jak wodê w kiblu. Bo tak jest. Iwata WBX {testowane na bazie konwencji oraz klarze DP3750} zamiata t¹ Sat¹ niziutko po ziemi.
A jeœli a¿ takim b³êdem i g³upot¹ jest porównywanie jakiegoœ modelu Iwaty do jakiegoœ modelu Saty, to jak nazwaÌ porównywanie Saty do Sico czy Fobo? !!!!!
Poza tym naleÂży teÂż uÂściÂśliĂŚ, Âże SATA NIE JEST ÂŻADNYM NUMEREM JEDEN WÂŚRĂD PISTOLETĂW. Chyba Âże w propagandzie i masowej natarczywej reklamie, bo wciska siĂŞ jÂą wszĂŞdzie gdzie tylko siĂŞ da. Jeszcze trochĂŞ a na All.... bĂŞdzie ich wiĂŞcej niÂż tych tu wiecznie aÂż tak wyÂśmiewanych Sico czy Fobo, a kto wie moÂże juÂż nie dÂługo bĂŞdÂą i w kioskach ruchu i na stacjach benzynowych.
A to Âże Sata nie ma -jak chyba wszystkie inne pistolety na Âświecie- prawidÂłowych oznaczeĂą na gÂłowicach to faktem jest Âże juÂż dla wiĂŞkszoÂści wiadomo.
WiêkszoœÌ ju¿ wie, ¿e Sata RP jest uznawana za najszybszy pistolet gdy¿ polecia³a sobie w jajo ze wszystkimi innymi markami gdy¿ jej oznaczenia na g³owicach nie odpowiadaj¹ ich wymiarom w milimetrach.
Chyba kaÂżdy pistolet -poza SatÂą RP- gdy ma oznaczenie 1,3 to ma dyszĂŞ 1,3 milimetra, gdy ma oznaczenie 1,4 to ma dyszĂŞ 1,4 milimetra...
Chyba kaÂżdy poza Satami RP, ktĂłre zapewne celowo majÂą inne nie odpowiadajÂące ogĂłlnie przyjĂŞtemu i uczciwemu oznakowaniu:
I tak naprawdĂŞ wyglÂądajÂą wymiary dysz materiaÂłowych w Satach:
- Sata 3000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko prawie 1,5 milimetra
- Sata 3000 RP 1,4 nie ma dyszy 1,4mm tylko okoÂło 1,65 milimetra
- Sata 4000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko lekko ponad 1,6 milimetra
Dlatego te¿ pó³ œwiata jest w b³êdzie ¿e Saty to cud techniki bo s¹ najszybsze w porównaniu do innych pistoletów pistoletów o takich samych dyszach. S¹ najszybsze bo s¹ porównywane z nie odpowiednimi modelami pistoletów konkurencji. Bo o kant dupy mo¿na pot³uc porównanie szybkoœci pistoletu z dziur¹ 1,3 milimetra przez któr¹ wyp³ywa materia³ z dziur¹ 1,6 milimetra. Ot i ca³y wielki sekret szybkoœci Sat RP. Wiêksza dziura i symbol na g³owicy który totalnie nie odpowiada jej prawdziwej wielkoœci.
I co byÂś tu nie odpisaÂł o ich super hiper precyzji, testach itp tego juÂż ogĂłlnie po woli znanego faktu nie podwaÂży.
A ka¿dy skupia siê przy zakupie Sat RP g³ównie w³aœnie na ich szybkoœci, gdy¿ daje to oszczêdnoœci w kosztach pracy kabin lakierniczych, szczególnie w okresie grzewczym.
I jak siê wiêc maja porównania ró¿nych marek pistoletów do klarów z Satami RP? A no gówniano, i nie rzetelnie.
{A tego swojego RP-ka juÂż po woli ogarniam. MusiaÂłem tylko zdaĂŚ sobie sprawĂŞ z tego krateru po bombie w miejscu otworu materiaÂłowego. I co do odpowiedniego dobrania tego modelu, to jest taki jak trzeba: wg. Saty jej pistolet 4000 RP 1,3 jest przeznaczony miĂŞdzy innymi do klarĂłw} |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2010-12-03, 08:44
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 napisał/a: | - Sata 4000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko lekko ponad 1,6 milimetra | ciĂŞÂżko sobie wyobraziĂŚ lanie lakieru przez takÂą ÂśrednicĂŞ.
3000 RP jest trochĂŞ mniejsza i uwaÂżam Âże idealna .
osobiÂście zastanawiaÂłbym siĂŞ na sata 4000 RP 1,2 .
dlaczego sata przechodzi na stosowanie co raz to wiĂŞkszych rozmiarĂłw dysz do lakierĂłw ?
szybkoœÌ |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-03, 10:37
|
0
|
|
|
|
Idzie ok. Wiadomo, ¿e ca³a reszta jest idealnie dopasowana do tej dziury, wiec t¹ du¿¹ iloœÌ wylatuj¹cego materia³u bardzo ³atwo i szybko rozbija.
Do DP3750 moÂżna wsio rozkrĂŞciĂŚ na full i jechaĂŚ, ale juÂż na Duxonie musiaÂłem przykrĂŞciĂŚ z lekka dawkĂŞ.
Co do wyboru miĂŞdzy 1,2 a 1,3 to raczej wybraÂłbym 1,3.
A to dlatego, Âże co by siĂŞ mu nie wlaÂło to bĂŞdzie szybszy, oraz Âłatwiej i tak samo szybciej bĂŞdzie nim zrobiĂŚ wiĂŞkszÂą skĂłrĂŞ ktĂłra czasami jest naprawdĂŞ wielka i potrzebna.
Ogólnie jest spoko, tylko napisa³em to aby wyjaœniÌ ten niby cud techniki precyzyjnej dlaczego pistolet ten jest najszybszy w swojej klasie. Nie dla tego, ¿e to cud techniki wykonany wspólnie z NASA a g³ównie dla tego, ¿e maj¹ du¿o wiêksze otwory w dyszach materia³owych w porównaniu do swojej konkurencji co powoduje oczywiœcie wiêksz¹ przepustowoœÌ materia³u a co za tym idzie ow¹ tajemnicz¹ super szybkoœÌ wiêksz¹ ni¿ u konkurencji. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2010-12-03, 12:53
|
0
|
|
|

|
Co do NASA-oni opracowali swoj pistolet o nazwie Accuspray.Ma dysze 0.9 mm, akurat w sam raz do podkladu.Do natryskowki stosuje 1mm.Bardzo oszczedny pistolet-Ford transit potrzebuje ok. 1,5 litra emalii akrylowej. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-03, 16:45
|
0
|
|
|
|
No to mnie zagi¹³eœ teraz tym NASA
Bo nawet siĂŞ tego nie spodziewaÂłem. Ale fajnie wiedzieĂŚ, Âże takie coÂś istnieje.
Pozdro |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-05, 21:26
|
0
|
|
|

|
@Âłysy ... ale Ty nic nie wiesz o pistoletach .... a o firmie SATA to juÂż w szczegĂłlnoÂści nic, a nic !
To tu to tam napiszesz jak¹œ bzdurê techniczn¹ i walisz kilometrowe posty, ¿e ci ten pistolet nie pasuje. To ju¿ wszyscy czytelnicy forum wiedz¹, ¿e w odró¿nieniu od wielu profesjonalistów ceni¹cych SATA ... TY nie potrafisz ni¹ lakierowaÌ. Skar¿ysz siê ¿e wali w powietrze masê materia³u i porównujesz j¹ z IWATA W400 nie jarz¹c zupe³nie ¿e W400 to TEC .... czyli HVLP, a SATA 4000 któr¹ masz to RP i to jeszcze z dysz¹ 1,3. Ty @³ysy w ogóle nie wiesz o co chodzi ?
Mo¿esz sobie mieÌ w³asne zdanie. Podobne ma te¿ @DeVilbiss, @Elvis i jeszcze kilku fanów innych aparatów natryskowych ni¿ SATA. Wielu lakierników nie chce u¿ywaÌ SATA i woli inne pistolety. Wielu ... ale to kolego nadal mniejszoœÌ.
Mnie jednak bardziej zastanawia fakt ... skÂąd nagle ta inÂżynieryjna wiedza na temat pistoletĂłw u poczÂątkujÂącego lakiernika .... porĂłwnujÂącego w swych fachowych testach dynie z jabÂłkiem ? WyraziÂłeÂś swojÂą opiniĂŞ i co moÂżesz jeszcze TU rzetelnego dodaĂŚ o pistoletach SATA, czy nawet IWATA ? SÂączysz na Forum jad, ale nie umieÂściÂłeÂś tu Âżadnych danych, liczb konkretnych wartoÂści ... Nie lubisz SATA ... juÂż to wiemy. Nic wiĂŞcej nie moÂżesz jednak w tym temacie dodaĂŚ.
Nie zapominaj @Âłysy Âże uÂżytkownik AUDI to siĂŞ moÂże wypowiedzieĂŚ tylko w kwestii tego czy mu ten samochĂłd pasuje czy nie ... ale co moÂże powiedzieĂŚ o jego budowie rozwiÂązaniach technicznych, czy filozofii producenta i jego pozycji na rynku ?
S¹ na tym forum u¿ytkownicy SATA 3000 RP i nie zamieni¹ ich na ¿adne tam IWATA czy DeVilbissy to zdecydowana wiêkszoœÌ w bran¿y napraw samochodów. S¹ te¿ u¿ytkownicy innych pistoletów ni¿ SATA i ci broni¹ w³asnych decyzji i pogl¹dów ...
Mnie tylko zastanawia jaki z ciebie autorytet Âżeby tak odwaÂżnie i z szerokim rozmachem sprowadzaĂŚ SATA do poziomu gleby i jakiegoÂś szajsu ? Napisz coÂś konstruktywnego i rzetelnego.
[ Dodano: 2010-12-05, 21:43 ]
Âłysy73 napisał/a: | Chyba kaÂżdy pistolet -poza SatÂą RP- gdy ma oznaczenie 1,3 to ma dyszĂŞ 1,3 milimetra, gdy ma oznaczenie 1,4 to ma dyszĂŞ 1,4 milimetra...
Chyba kaÂżdy poza Satami RP, ktĂłre zapewne celowo majÂą inne nie odpowiadajÂące ogĂłlnie przyjĂŞtemu i uczciwemu oznakowaniu:
I tak naprawdĂŞ wyglÂądajÂą wymiary dysz materiaÂłowych w Satach:
- Sata 3000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko prawie 1,5 milimetra
- Sata 3000 RP 1,4 nie ma dyszy 1,4mm tylko okoÂło 1,65 milimetra
- Sata 4000 RP 1,3 nie ma dyszy 1,3mm tylko lekko ponad 1,6 milimetra
Dlatego te¿ pó³ œwiata jest w b³êdzie ¿e Saty to cud techniki bo s¹ najszybsze w porównaniu do innych pistoletów pistoletów o takich samych dyszach. |
PrzyjĂŞte uczciwe oznakowanie ... Jakie jaja ... No Âłysy to trzeba mieĂŚ odwagĂŞ Âżeby napisaĂŚ coÂś rĂłwnie mÂądrego w sytuacji gdy na stronie SATA kaÂżdy markowy producenta lakieru ma przyporzÂądkowana konkretnÂą dyszĂŞ materiaÂłowÂą .... masz tak w IWATA albo w DeVilbisie ? Zobacz moÂże specjalisto od pistoletĂłw jak zmieniajÂą siĂŞ oznaczenia typoszeregu gÂłowic gdy wybierasz HVLP zamiast RP albo dolne podejÂście materiaÂłowe zamiast gĂłrnego kubka ... ale to juÂż trzeba choĂŚ ciut ciut siĂŞ na tym znaĂŚ.
Oczywiœcie jesteœ z jednym wielu lakierników którzy nadal tkwi¹ w b³êdnym przekonaniu ¿e 1,3 na g³owicy powinno oznaczaÌ 1,3 mm. To nie moja wina ¿e ma³o kto siê interesuje narzêdziem jakie ma we w³asnym warsztacie. Jednak TY kolego ju¿ raz rozpêta³eœ tak¹ bzdurê i raczej doskonale wiesz, ¿e to producent oznacza swoje produkty i wykonuje w nich idealnie dopasowane do zadaù otwory w dyszach a potem je dedykuje do konkretnych materia³ów ... a nie system metryczny w mm. Ale tak jak wspomnia³em To ju¿ trzeba siê na tym troszeczkê znaÌ zanim siê opublikuje informacje w milimetrach na publicznym forum. |
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-05, 22:28
|
0
|
|
|
|
Oj zakompleksiony chÂłopczyku....
Jak zwykle natrzepaÂłeÂś nic nie wnoszÂących literek.
JesteÂś za tĂŞpy aby mi wmawiaĂŚ Âże widzĂŞ co innego niÂż widzĂŞ.
A jeÂśli chodzi o lakierowanie, to zajmujĂŞ siĂŞ tym kilka razy dÂłuÂżej niÂż Ty stawiasz te Swoje metalowe stelaÂże obite blachÂą za setki tysiĂŞcy zÂłotych.
Nie masz i prawdopodobnie nigdy nie miaÂłeÂś w rĂŞku pistoletu podczas lakierowania wiĂŞkszego niÂż natrysk prĂłbny na papierze, wiĂŞc Swoje znane juÂż katalogowo-propagandowe teorie wypisuj dalej do Swoich gazetek, a ludzie ktĂłrzy w praktyce sÂą uÂżytkownikami tych narzĂŞdzi niech sami dopasowujÂą je do wÂłasnych upodobaĂą, potrzeb, warunkĂłw.....
MoÂżesz tu klepaĂŚ Swoje debilizmy ile wlezie, ale i tak nic to nie da.
I nic takie pienienie siê nie pomo¿e, bo ju¿ wiêkszoœÌ wie, ¿e poza Sat¹ praktycznie we wszystkich pozosta³ych markach oznaczenia na g³owicach s¹ bardzo zbli¿one do wymiarów otworów w ich dyszach materia³owych, wiêc nigdy nie nale¿y porównywaÌ szybkoœci ich pracy z Satami sugeruj¹c siê tylko tymi samymi oznaczeniami.
Ot i klikaj ile chcesz, a fakty sÂą faktami.... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-05, 23:12
|
0
|
|
|

|
@³ysy ? Czy Ja dobrze widzê ¿e nerwy ci puœci³y i nadrabiasz brak wiedzy chamsk¹ agresj¹ ... Có¿ kolego. W ¿yciu trzeba odpowiadaÌ za to co siê przenosi do publicznej przestrzeni.
WysÂłaÂłem link do twojej wypowiedzi dystrybutorowi sata na PolskĂŞ z ktĂłrym ponoĂŚ korespondujesz ... wysÂłaÂłem takÂże twojÂą innÂą wypowiedÂź z linikem do firmy ASTHERM ( producent kabin i Âścian lakierniczych ) ... a w poniedziaÂłek poproszĂŞ ... no moÂże zarzÂądam zdecydowanych wyjaÂśnieĂą ze strony firmy PROWEST dotyczÂących ich rzekomych wypowiedzi na temat wĂŞgla i recyrkulacji w systemie wentylacyjnym.
Niech autoryzujÂą twoje teorie ... MyÂślĂŞ, Âże nie masz nic przeciwko temu ? ... PrzecieÂż jesteÂś doskonaÂłym i znanym w kraju specjalistÂą i z pewnoÂściÂą to JA dostanĂŞ po dupie za swojÂą gÂłupotĂŞ .... od ludzi ktĂłrych znam osobiÂście ... 12 ... nie zaraz ... juÂż 16 lat
... trzeba czasami pomyÂśleĂŚ zanim siĂŞ gdzieÂś napisze e-mail, a potem go powykrĂŞca i opublikuje jako dowĂłd na wÂłasne dureĂąstwa. |
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-05, 23:21
|
0
|
|
|
|
O mnie siĂŞ nie martw bo mi to na prawdĂŞ wsio lotto.
Ponad dwadzieÂścia lat siĂŞ w to bawiÂłem bez Ciebie, to moÂże dziwnie to zabrzmi, ale dalej teÂż bez Ciebie sobie poradzĂŞ.
TakÂże przykro mi ale Âżycie toczy siĂŞ dalej.
Pisz, jÂątrz, krĂŞĂŚ, zaÂłatwiaj, kombinuj, uzgadniaj, a ja dam sobie radĂŞ....
Luzik kolo, luzik.... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-06, 00:23
|
0
|
|
|

|
@Âłysy ... jak siĂŞ pierwszy raz zalogowaÂłeÂś na forum to byÂłeÂś amatorem ktĂłry chce siĂŞ czegoÂś nauczyĂŚ ... a po kilku miesiÂącach masz juÂż 20 lat doÂświadczenia zawodowego. Cud jaki czy co ? ... pewnie takie samo cudowne przeistoczenie jak siĂŞ nagle twoja SATA 4000 RP zmieniÂła na potrzeby testu w model 3000 HVLP.
Cytat: | Pisz, jÂątrz, krĂŞĂŚ, zaÂłatwiaj, kombinuj, uzgadniaj, a ja dam sobie radĂŞ....
Luzik kolo, luzik.... |
Nie w¹tpiê, ¿e sobie dasz radê bo ¿eœ cwaniak ... tylko ju¿ siê skoùczy publiczne wypisywanie przez ciebie nieodpowiedzialnych postów i autoryzowanie ich znanymi w bran¿y firmami za którym i stoj¹ konkretni ludzie. Mo¿e po 20 latach ... zrozumiesz znaczenie s³owa .... odpowiedzialnoœÌ |
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-06, 00:44
|
0
|
|
|
|
A gdzie wyczytaÂłeÂś Âże jestem amatorem?
Kolego pomalowaÂłem - polakierowaÂłem wiĂŞcej elementĂłw niÂż masz wÂłosĂłw na gÂłowie i przetarÂłem wiĂŞcej gipsu niÂż jest w niejednym dobrym transporcie koki z Kolumbii.....
Ale to nie oznacza, Âże trzeba wyÂżej sraĂŚ niÂż siĂŞ dupĂŞ ma -jak tu "nie liczni"
Bo to wielka ró¿nica. Tak jak mówiÌ du¿o, a mieÌ coœ do powiedzenia, ale z Twoim charakterem sam u siebie tego nie zobaczysz. Z Twoim charakterem nie zobaczysz tego u siebie nawet jak ktoœ Ci to poka¿e.
I tak moÂżemy tu klikaĂŚ bez koĂąca, ale to po pierwsze nic nie zmieni w naszych poglÂądach i ocenach, po drugie nie jest to w ogĂłle do tego miejsce, a po trzecie nic nowego tu do tematu nie wniesie.
OczywiÂście nie jestem naiwny i nie liczĂŞ na to Âże przestaniesz tu teraz wypisywaĂŚ kilometrowe nic nie wnoszÂące zdania, bo taki juÂż masz charakter.
No có¿... Taki los....
Ale pozdro i ÂżyczĂŞ szybkiego i udanego powrotu do zdrowia. Zawsze trzeba byĂŚ dobrej myÂśli.
{ a co do tego przeistoczenia siĂŞ Saty 4000RP w 3000HVLP to moÂże to byÂło tak :
http://img46.imageshack.us/img46/3543/saty002.jpg
oczywiœcie zaraz z braku pomys³ów napiszesz coœ o filtrze pod Iwat¹ wiêc zawczasu odpowiem, ¿e by³ tam bo "musia³ z pewnego powodu byÌ"}
Pozdro i miÂłej nocki |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-06, 14:09
|
0
|
|
|

|
Âłysy73 napisał/a: | A gdzie wyczytaÂłeÂś Âże jestem amatorem? |
Witam wszystkich.
Od kilku ³adnych tygodni gdy tylko znalaz³em to forum doœÌ uwa¿nie go studiujê. Ale zarejestrowa³em siê dopiero dzisiaj, aby troszkê "pozawracaÌ" "Wam" g³owy, a w zasadzie poprosiÌ o eksternistyczne szkolenie.
Do pewnego czasu wstecz uwaÂżaÂłem, Âże laikiem nie jestem, gdyÂż "bawiĂŞ siĂŞ autkami" od ponad dwudziestu lat.
Do dnia dzisiejszego popĂŞdzlowaÂłem dziesiÂątki aut, ale od jakiegoÂś czasu nie jestem zadowolony z efektĂłw mojej pracy, gdy widzĂŞ jÂą po kilku miesiÂącach.
hmmm ... zawodowiec ... i to nie jakiÂś tam ... tylko taki z dwudziestoletnim doÂświadczeniem ... MĂłj syn ma 2,5 roku .... tez siĂŞ bawi autkami. Nawet moÂże napisaĂŚ ( gdyby pisaÂł ) Âże robi to juÂż caÂłe Âżycie. |
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-06, 22:13
|
0
|
|
|
|
Kurcze dziÂś juÂż odpisaÂłem ale gdzieÂś wpis przepadÂł, wiĂŞc z lekka zdublujĂŞ:
No i o czym to powyÂżej Âświadczy?
Najprawdopodobniej o tym iÂż mimo, Âże ludziom siĂŞ podoba to jednak dla mnie nie i wymagam od siebie wiĂŞcej... DuÂżo wiĂŞcej.... Ale to chyba nie minus tylko
A czy a¿ tak przeszkadza Ci ¿e nie u¿ywam m¹drych s³ówek typu: lakierowanie, politura, wtr¹cenie, hologram, oczkowanie, metameryzm, gazowanie, pêcznienie, kredowanie,... i od groma innych?
Jak widzisz wolĂŞ jĂŞzyk zwykÂłych ludzi bo jest bardziej zrozumiaÂły a mniej zarozumiaÂły.
Zawsze wolaÂłem siĂŞ brataĂŚ z fizycznymi niÂż psychicznymi, z ludÂźmi z hali niÂż z gali, .... Ot takie zawsze miaÂłem kaprycho. A moÂże po prostu nie lubiĂŞ zarozumialstwa? Nie wiem, ale jest jak jest
A wady juÂż znalazÂłem:
- maszynka o nieodpowiednim skoku
- nieodpowiedni rozpuch, mino Âże nie nitro a akrylowy {lecz nie dedykowany}
- mieszanie producentĂłw
Lekarstwo:
- kupiona nowa maszynka jeszcze lepsza niÂż najpopularniejsze R...y 3mm
- caÂła linia jednego producenta: DP
I wsio jest juÂż jak w bajce, zgodnie z oczekiwaniami i wymaganiami
WiĂŞc jakby powiedziaÂł Ferdek K.:"NO I GITARA"
Pozdro |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-06, 22:39
|
0
|
|
|
|
Tak na marginesie - PROJEKTER wytlumacz prosze , w ktorym to momencie lakiernik amator staje sie lakiernikiem zawodowcem..??
I jaki wplyw na jakosc naprawy ma ten fakt..?? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-07, 13:06
|
0
|
|
|

|
Âłysy73 napisał/a: | Kurcze dziÂś juÂż odpisaÂłem ale gdzieÂś wpis przepadÂł, wiĂŞc z lekka zdublujĂŞ:
No i o czym to powyÂżej Âświadczy?
Najprawdopodobniej o tym iÂż mimo, Âże ludziom siĂŞ podoba to jednak dla mnie nie i wymagam od siebie wiĂŞcej... DuÂżo wiĂŞcej.... Ale to chyba nie minus tylko |
OczywiÂście Âże nie minus. To nawet postawa ktĂłrÂą JA teÂż staram siĂŞ jak mogĂŞ utrzymywaĂŚ. To wielka wielka zaleta w kaÂżdym zawodzie a nawet w kaÂżdej sprawie ktĂłrej dotykasz lub siĂŞ zajmujesz.
Nie rozmydlajmy jednak tej wymiany zdaù ( która i tak jest ju¿ nie w tym temacie ). Problem nie le¿y w tym kto ile wie o lakiernictwie ... tylko w tym ile rzeczowych i konkretnych faktów mo¿e o lakiernictwie podaÌ. AMATOR czy ZAWODOWIEC o co pyta @obcy69 .... to sprawa prosta. Jedne bierze za to co robi kasê ... drugi siê bawi lakiernictwem dla w³asnych potrzeb. Amator mo¿e pope³niaÌ b³êdy i nic nie wiedzieÌ o tej bran¿y ... zawodowiec musi ... szczególnie gdy wchodzi w rolê nauczyciela / doradcy.
Ja oczywiÂście mam dosadne okreÂślenie dla lakiernika z wiedzÂą poczÂątkujÂącego amator, ktĂłry zaczyna ÂżyĂŚ z lakierowania samochodĂłw ... a na internetowych portalach zasÂłaniajÂąc siĂŞ anonimowoÂściÂą udaje wysokiej klasy specjalistĂŞ. MoÂżna to zawĂŞziĂŚ i jasno sprecyzowaĂŚ Âżeby siĂŞ nie po obraÂżali normalni amatorzy i gorsi zawodowcy ...
Problem jest wtedy gdy siê ktoœ m¹druje i udziela rad innym, a nic na ten temat nie wie ... lub ma tylko podstawowe ogólne informacje. ... i o tym jest ( a raczej by³a ) ta luŸna rozmowa bo ostatni post @³ysy zawiera ju¿ wiêcej normalnoœci w podejœciu do tematu i trudno mu miejscami nie przyznaÌ racji. Ma racjê w kwestii samorozwoju ma racjê w kwestii poprawy tego co robi ... po co jednak atakowaÌ w tym specjalistyczne sformu³owania i fachowców znaj¹cych znaczenie tych okreœleù ? Nie lepiej jest po prostu je przyswoiÌ i znaÌ ich znaczenie oraz w³aœnie pos³ugiwaÌ siê nimi skoro to nierozerwalna czeœÌ tego co robi siê zawodowo ?
Ja mogê nie wiedzieÌ jak nazywa siê aktywna czeœÌ leku przeciwbólowego ... ale farmaceuta jest Durniem je¿eli nie zna tej substancji i nie wie jak dzia³a ... a jak jeszcze wejdzie na forum o lekach i zacznie siê m¹drowaÌ ? ... a tam ... inni farmaceuci, chemicy, producenci leków, lekarze, dystrybutorzy, profesorowie farmacji ... i rzesze obserwuj¹cych to pacjentów ... to co wtedy ? ... serduszka i pokój na œwiecie ?
Pamiêtacie jednak, ¿e to temat o SICO który i tak pofrun¹³ w kierunku ... pistoletów, a teraz to ju¿ off top |
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-07, 19:19
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | po co jednak atakowaĂŚ w tym specjalistyczne sformuÂłowania i fachowcĂłw znajÂących znaczenie tych okreÂśleĂą ? Nie lepiej jest po prostu je przyswoiĂŚ i znaĂŚ ich znaczenie oraz wÂłaÂśnie posÂługiwaĂŚ siĂŞ nimi skoro to nierozerwalna czeœÌ tego co robi siĂŞ zawodowo ? |
To co pisza producenci czy sprzedawcy to jedna sprawa ..a to , ze my jako uzytkownicy tych sprzetow czy tez materialow mozemy zweryfikowac to inna rzecz.
I skoro juz jestesmy przy SATA..to podepre sie takim przykladem..
Nascie lat temu naczytalem sie o super pistolecie pracujacym w super technologii HVLP. Oczywiscie opinie wyrazali specjalisci, znamienici fachowcy. Skusilem sie na owy produkt ..i co ??
Otoz taki gorszy zawodowiec jak ja (bo wtedy jeszcze, nie mialem duzego doswiadczenia, aczkolwiek lakierowalem juz pare lat i jakies tam porownanie mialem) - zauwazyl, ze ten pistolet to "shit" - w ogole nie rozbijal materialu, po prostu pluje. Wymienili mi na drugi - bez poprawy. A byl to pistolet SATA 95 HVLP..
Nastepna rzecz - material..konkretnie lakier bezbarwny znanego na naszym rynku producenta. Spelnione wszystkie warunki jakie zaleca..i co ??
I kupa..W sprawie reklamacji wypowiadali sie fachowcy z labolatorium, technicy - jednym slowem specjalisci. Niestety nie otrzymalem rzetelnej odpowiedzi - a w niektorych punktach zaprzeczali sami sobie..
Takze ..doskonale rozumiem co czuje kolega @lysy..
Z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy PROJEKTER (masz bardzo duza) - opierasz ja jednak na danych podawanych przez producentow.
My ..jakbys Nas nie nazwal - popieramy ja poligonem..jakim sa nasze stodoly, garaze , warsztaty. I wiedz..ze Ci bardziej ambitni, rowniez jak i Ty wnikliwie studiuja cyferki podawane przez producentow. Maja jednak ta przewage nad Toba , ze moga je zweryfikowac na biezaco i wyciagac wnioski. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-07, 23:59
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | My ..jakbys Nas nie nazwal - popieramy ja poligonem..jakim sa nasze stodoly, garaze , warsztaty. I wiedz..ze Ci bardziej ambitni, rowniez jak i Ty wnikliwie studiuja cyferki podawane przez producentow. Maja jednak ta przewage nad Toba , ze moga je zweryfikowac na biezaco i wyciagac wnioski. |
A to ciekawe ? ... a pomyœla³eœ kiedyœ ¿e zrobienie materia³u lakierniczego który sprawdzi siê w ka¿dych nawet ekstremalnych warunkach jest tak trudne, ¿e prawie nie mo¿liwe ? 80 % u¿ytkowników materia³ów lakierniczych nie korzysta ze szkoleù technologicznych i ka¿dy akryl, czy poliester traktuje zawsze tak samo. Po³owa zawodowych lakierników nie umie wymieszaÌ poliestru z utwardzaczem wpychaj¹c do tej mieszaniny powietrze. ma³o kto wie sk¹d bierze siê gazowanie pow³ok i 1 na 200 lakierników potrafi zrobiÌ profesjonaln¹ zaprawkê maluj¹c kawa³eczek elementu. Od 1988 roku dostêpnych jest bezbarwny lakier wodorozcieùczalny ( ponad 20 lat ! ) ... chcesz spróbowaÌ u¿yÌ go w warsztacie z kabina lakiernicz¹ i wyraziÌ swoj¹ negatywn¹ opiniê ? ... 70 % samochodów na produkcji jest nim lakierowane. To siê nazywa rygor technologiczny. Wpadki w produkcji materia³ów siê oczywiœcie zdarzaj¹ ... w wiêkszoœci jednak to zbyt du¿a ufnoœÌ producenta ¿e jego materia³ bêdzie stosowany zgodnie z zaleceniami. Ni¿sza temperatura suszenia ... wiêksza wilgotnoœÌ powietrza ... inny rozcieùczalnik i .... szlag trafia wysi³ki chemików. O takich rzeczach jest to forum ... a nie o prostowaniu teorii praktyk¹. Jak sam widzisz po krótkich informacjach nagle ten sam lakiernik nie ma ju¿ problemów ze swoim materia³em i jego aplikacj¹ ... a sam wielokrotnie doradzasz mu stosowanie wytycznych technologicznych producenta, a nie sztuczek z wieloletniej praktyki lakiernika.
SATA NR95 to druga generacja pistoletĂłw HVLP. Niestety nie podzielam twojej opinii, Âże to byÂł szajs ... ale faktem jest Âże wielu lakiernikĂłw w tamtym okresie nie maiÂło pojecie jak uÂżywaĂŚ technologi HVLP. ( do dziÂś niewielu zdaje sobie sprawĂŞ z tego dlaczego siĂŞ tak dzieje ( morka ) gdy oddalÂą taki pistolet od elementu )
KaÂżda firma miaÂła problemy z przekonaniem do tego systemu swoich klientĂłw. JeÂżeli juÂż piszemy o "Dawaniu Dupy" to takim produktem byÂła SATA NR92 HVLP to faktycznie byÂła wpadka ... 95 to druga generacja HVLP pochlebnie odbierana juÂż przez uÂżytkownikĂłw ... choĂŚ starsi lakiernicy ( np. JA ) nigdy nie cenili aparatĂłw HVLP i to wÂłaÂśnie ich preferencje po latach biorÂą gĂłrĂŞ ... bo HVLP umiera ÂśmierciÂą naturalnÂą.
Kiedyœ napisze sk¹d siê wzi¹³ ten system ... bo dlaczego ... to ka¿dy pewnie wie. |
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-08, 08:49
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER...nie czytasz mnie uwaznie..
obcy_69 napisał/a: | Spelnione wszystkie warunki jakie zaleca.. |
Wiekszosc wypowiedzi innych umiejetnie wykrecasz pod wlasne teorie. Uwierz jednak , ze zdarzaja sie lakiernicy, ktorzy skrzetnie czytaja karty techniczne i trzymaja sie zalecen. Zdaja sobie rowniez sprawe co sie stanie jak je zlamia. Uwazasz , ze sami sobie z premedytacja stwarzaja problemy...??
Moze sprobuja raz , moze dwa..ale po nieudanych probach napewno wracaja do pionu.
Wlasnie praktyka daje im ta wiedze (sprawdzone na wlasnej skorze , co bardziej zreszta boli) a nie wyczytane w ksiazce.
Owszem - zalecam wytyczne technologiczne, bo to jedyna sluszna droga. Zauwaz takze, ze nie pisalem o zadnych praktycznych sztuczkach , dlaczego mi to zarzucasz...?
Pisalem o wykorzystaniu materialu zgodnie z zaleceniami producenta..wyczytanymi z jego kart technicznych
Proby powtarzane byly kilkakrotnie na lakierach z roznych partii, w roznych warunkach (garaz , kabina)...z tym samym skutkiem. I jeszcze jedno - nie byla to tylko moja opinia, ale i innych lakiernikow stosujacych ten material w tym samym czasie.
Doskonale tez zdaje sobie sprawe , ze tak jak piszesz - nagminnie lamane sa wszelkie reguly przez lakiernikow (nie chcialem w poscie wyzej nikogo bronic).Ba nawet na etapie mieszalnika dochodzi do zastapywania rozpuszczalnikow czy nawet utwardzaczy - jest to fakt.
Co do pistoletu ...to faktycznie pomylilem sie - nie byla to SATA 95 a jak slusznie napisales 92 ..
Przepraszam ..moja wina.
Niemniej jednak ..nim ja zakupilem i w ogole wzialem do reki - poczytalem troszke co radza specjalisci odnosnie techniki lakierowania tym sprzetem. Czym zreszta sie zasugerowalem przy wyborze. I uwierz , zastosowalem sie...jednak jak sam wiesz, efekt byl mizerny..
I na koniec ...naprawde nie bylo moim zamiarem w tej wypowiedzi kogokolwiek szkalowac. Chcialem tylko zasugerowac , ze jestesmy tylko ludzmi ...i to co mysli producent o swoim produkcie, niekoniecznie sprawdza sie potem na "polu bitwy". I jak sam slusznie zauwazasz, jast tak wiele czynnikow wplywajacych na efekt koncowy ..ze dokladanie kolejnych poprzez chocby ilosc dysz dedykowanych do danego pistoletu..jest delikatnie powiedziawszy - frustrujace.
Bo kazda zmiana materialu, bedzie prawdopodobnie pociagala za soba zmiane dyszy lub nawet calego pistoletu.. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-08, 21:38
|
0
|
|
|
|
Tak w skrĂłcie:
JeÂśli chodzi o Âłamanie zaleceĂą producentĂłw to sÂą to wiĂŞkszoÂści, a dokÂładnie zdecydowane wiĂŞkszoÂści wad powÂłok ale i nie tylko powÂłok. I tu trzeba dopowiedzieĂŚ Âże w czĂŞÂści tych przypadkĂłw winni sÂą sami "malujÂący", jak i w czĂŞÂści ludzie te materiaÂły -w szczegĂłlnoÂści bazy, klary, podkÂłady, i rozpuchy- sprzedajÂący.
{w moim przypadku byÂło fifty-fifty}
Natomiast w chwili obecnej jeœli chodzi o wybór odpowiedniego dla siebie, swoich prac i warunków pistoletu -pistoletów- tych z najwy¿szej pó³ki, to mo¿e i¿ zabrzmi to komuœ dziwnie to jest to naprawdê wielki problem. Naprawdê ciê¿ko jest dokonaÌ jak najbardziej pasuj¹cego dla siebie wyboru. Bo ka¿demu odpowiada co innego, czy te¿ do czego innego jest przyzwyczajony i czego innego oczekuje -siê spodziewa.
Np. powyÂżej wspomniana Sata 4000 RP: do klarĂłw sÂą do wyboru 1,2 i 1,3, i:
- technicy DP np. uÂżywajÂą tych 1,2 i ja NA ICH miejscu teÂż bym tylko je wybraÂł
- ale jak dla siebie do kupna gdybym mia³ wybieraÌ to tej 1,2 za chiny bym nie wzi¹³ tylko 1,3
KaÂżdy sprzĂŞt ma swoje zadanie i przeznaczenie...........
Pozdro |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-09, 08:54
|
0
|
|
|
|
Jezeli chodzi o mieszalnie...
Zaopatruje sie w dwoch. Czekajac na farbe, niejednokronie jestem swiadkiem doradztwa na linii sprzedajacy - klient (lakiernik)..
To co slysze..wola o pomste (gdzie ?? - sam nie wiem)..
Sprzedajcy notabene ze starzem 17 - 20 lat w branzy..
Gdy zapytasz o dedykowne materialy - pojawia sie usmiech na ich twarzy..(sugeruja ci , ze jestes idiota)...bo w zasadzie to nikt wiecej o nie nie pyta. Twierdza tez , ze wytyczne co do zastapienia zamiennikami, dostaja z hurtowni - wiekszosc wiedzy jak zauwazylem, czerpia z tego miejsca.
Takze problem lezy znacznie wyzej niz sugeruje PROJEKTER...
Oczywiscie lakiernik powinien wiedziec co bierze do reki. Ale niejednokrotnie bywa wprowadzany w blad u dystrybutora - szczegolnie ci mniej doswiadczeni.
Potem dochodzi do wydumek..co zle zrobilem..??
Dlaczego powloka zachowala sie tak a nie inaczej - przeciez zrobilem wedlug polecen z mieszalnika..
Dlaczego kolor nie pasuje, pasy , chmury, jakies grudy - gruz i w ogole..?? - dalem rozpucha tyle ile zalecali i takiego jaki zalecali.
Ale , ze byl to rozpuch byl "uniwersalny" (szybki jak cholera) , a temp. oscylowala w granicach 25-30 stopni...to juz nikt nie zwraca uwagi.
Moznaby tu mnozyc przyklady..odbijac pileczke.
Ale fakty sa takie, ze wina za taki stan.. nie lezy tylko i wylacznie po stronie lakiernika.
On jednak , jako finalny podmiot - zbiera wszystkie baty..
On ..musi zaplacic za bledy niekoniecznie wynikle z jego reki..
Pozdro dla lakiernikow... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-12-09, 16:57
|
0
|
|
|
|
Obcy......
Wszystko to co opisaÂłeÂś powyÂżej, z niesamowitÂą dokÂładnoÂściÂą pasuje do mojego juÂż na szczĂŞÂście przeszÂłego przypadku.
U mnie by³o dok³adnie tak jak to opisa³eœ. Robi³em wszystko zgodnie z zaleceniami a nawet lepiej i wychodzi³o nie to czego oczekiwa³em. No w³aœnie, wszystko zgodnie z zaleceniami, ale nie producenta tylko sprzedawcy ze sta¿em ¿e hoooooo hoooooo, oraz podpowiedziami kolegów i znajomych z mniejszych i wiêkszych warsztatów z ... {du¿e flagi i loga} ³¹cznie.
Dlatego teÂż przyznajĂŞ Âże u mnie wina byÂła fifty-fifty. Z jednej strony sklepĂłw, a z drugiej moja bo Âślepo im wierzyÂłem {lecz dodatkowo potwierdzaÂła to masa ludzi "po fachu"}.
WszedÂłem na fora, poczytaÂłem, zmieniÂłem narzĂŞdzia, kupiÂłem wsio z jednej linii zgodnie i ÂściÂśle z tym co zaleca dany producent i.... I WSZYSTKO JAK RĂKÂĄ ODJÂĄÂŁ
Tylko na poczÂątku miaÂłem i tak mieszane uczucia bo nie wiedziaÂłem czy bardziej siĂŞ cieszyĂŚ, czy bardziej wnerwiaĂŚ: cieszyÂłem siĂŞ Âże w koĂącu jest OK, ale wnerwiaÂłem Âże w sumie powodem niezadowolenia byÂły niby bÂłahostki, a tyle nerwĂłw, czasu, pracy i kasy mnie kosztowaÂły.
MoraÂł jest prosty: nie ufajmy do koĂąca sprzedawcom dopĂłki nie sprawdzimy sami kart i nie poprawiajmy fabryk, a nie bĂŞdzie Âżadnych problemĂłw.
Pozdro... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-09, 20:35
|
0
|
|
|

|
Tu @obcy ... bardziej przemawia do mnie to co napisaÂł @Âłysy niÂż TY ... choĂŚ i on w podsumowaniu wspomina o "poprawianiu fabryki". Na razie nie bardzo ÂłapiĂŞ o co ci do koĂąca chodzi bo tu raczej nie moÂżna staĂŚ w rozkroku. Albo sÂłuchasz zaleceĂą producenta ... i to nie z kart bo tam zawsze sÂą jakieÂś "wideÂłki" tylko z konkretnych szkoleĂą i prezentacji produktĂłw ... albo uznajesz Âże jako praktyk lakiernik wiesz lepiej niÂż producent i jego technicy i zaczynasz stosowaĂŚ wÂłasne rozwiÂązania.
zaryzykujê i dotknê twojego czu³ego punktu ... NOVOLA. To produkty z taniej linii materia³owej i porównywanie ich do tych renomowanych nie ma sensu. Jednak mimo tego to nie s¹ materia³y wyprodukowane przez kogoœ kto nie ma pojêcia o tym co robi. Jestem prawie pewien ( prawie bo nie znam techników novola ), ¿e wyjaœnili by ci jakie b³êdy pope³niasz przy pracy ich produktami i przez to wydajesz o nich niepochlebn¹ opiniê i okaza³oby siê ¿e i tu górê bior¹ zasady technologiczne.
Gdy w 1996 roku wprowadzi³em do Polski pierwszy komercyjny mieszalnik z lakierami wodorozcieùczalnymi Glasuritu w ASO ... to lakiernicy z du¿ym doœwiadczeniem zawodowym zrobili w ci¹gu roku ponad 1200 napraw ....w 6-mc przyjêliœmy 200 reklamacji lub naprawy takie zosta³y cofniête na etapie kontroli ... nie co któr¹œ tam ... prawie ka¿da wykonan¹ systemem R90. Bez zastrze¿eù by³y te lakierowane materia³em konwencjonalnym.
Po 6-mc lakiernicy "rozpracowali" te bazy i wodorozcieùczalny podk³ad gruntuj¹cy. potem ju¿ minimalna iloœÌ wpadek.
Pod koniec pierwszego roku dziaÂłalnoÂści ASO odbyÂła siĂŞ seria czterech szkoleĂą w Glasuricie w Munster .... trzy dni potrzebowali technicy Glasuritu na przekazanie wszystkie go do czego lakiernicy dochodzili sami 6-mc ... trzy dni !!! ... jeden teorii dwa praktyki na temat nikomu w Polsce nie znanej technologi.
Spytam wiêc ... Co masz @obcy na myœli pisz¹c o tzw. "warunkach bojowych lakierni" ... albo próbie oceny jakiegoœ produktu przez "zawodowego lakiernika" ? Naprawdê czujesz siê na si³ach wyjaœniÌ na szkoleniu w fabryce, technikom producenta, ¿e ich produkty to szajs ... bo to i tamto ? Czy Ja dobrze odczytujê twoje posty i sugestie, ¿e potrafisz wnikliwe i rzetelnie wskazaÌ producentowi wady jego materia³ów w praktyce ?
O wiedzy pracownikĂłw mieszalni lakierĂłw i innych lakiernikĂłw nie dyskutujĂŞ bo jak wszĂŞdzie w kaÂżdej branÂży moÂżna trafiĂŚ na rady fachowca albo przygÂłupa ... to juÂż zaleÂży tylko od tego kto doradza i jego odpowiedzialnoÂści za sÂłowa. |
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-09, 21:11
|
0
|
|
|
|
Jedna rzecz mnie jeszcze frustruje..
Nigdy ..ale to przenigdy nie slyszalem jeszcze, ze ktorykolwiek z producentow czy tez dystrybutorow przyznal sie ...do wady swojego czy tez dystrybuowanego produktu.
Czy takie przypadki nie maja miejsca...??
Zawsze, jak juz pisalem wyzej , wina zwalana jest na koncowego odbiorce.
A to za duza wigotnosc , a to zle warunki aplikacji itd , itd..
A czy nigdy nie zaistnieje jakis problem na linii produkcyjnej..??
Czy pogon za oszczednosciami tej branzy nie dotyka..??
Wszyscy kombinuja a tu nic..??
Z 1 kilograma szynki robia 3 kilogramy..ostrzykujac je woda - mozna ??
Jeszcze jadna sprawa - transport .
Czy podczas przeprawy materialow od producenta do magazynu, z magazynu do dystrybutora, od dystrybutora do mieszalnika itd..( duzy mroz, duza wilgotnosc)..nie ma mozliwosci, by ow material zostal "zainfekowany"..??
Dlaczego nikt o tym nie pisze..??
Prosba do PROJEKTERa jako mentora tej branzy - moze jakis artykulik na lamach fachowej prasy..?? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-09, 21:42
|
0
|
|
|

|
OczywiÂście masz racjĂŞ. ZdarzajÂą siĂŞ wpadki na liniach produkcyjnych. pomyÂłki w recepturze jakiejÂś partii materiaÂłu, wady dostarczonego komponentu. To siĂŞ oczywiÂście zdarza.
ÂŻeby jednak uznaĂŚ to za oficjalny konkretny problem to takie przypadki musiaÂły by byĂŚ w miarĂŞ powszechne ... a to tylko ekstremalne pojedyncze sytuacje i oczywiÂście dystrybutor jak i producent urywajÂą Âłeb takiej sprawie i jÂą wyciszajÂą. W efekcie moÂżna tylko mĂłwiĂŚ o tym Âże ktoÂś gdzieÂś coÂś sÂłyszaÂł, lub dostaÂł wadliwego ... ale Âżeby odpowiedzialnie i rzetelnie wskazaĂŚ taki przypadek to trzeba mieĂŚ na to niezbite dowody.
JeÂżeli statystycznie na 1000 reklamacji trafiajÂących do dystrybutora, czy producenta 990 bezdyskusyjnie jest winÂą lakiernikĂłw to jak z takiej masy wychwyciĂŚ te ktĂłre i ciebie denerwujÂą ? Wady produktĂłw fabrycznych to nie jest tylko domena naszej branÂży. To zdarza siĂŞ praktycznie wszĂŞdzie.
Jednak nie moÂżna tu generalizowaĂŚ. To bardzo rzadkie przypadki. CzĂŞÂściej materiaÂł jest po prostu niskiej jakoÂści z zaÂłoÂżenia cenowego i strategi firmy i kaÂżdy lakier nie moÂże konkurowaĂŚ z kaÂżdym. Nawet w ramach jednego producenta sÂą tanie i drogie linie produktĂłw. |
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-09, 22:18
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER..ja jestem na samym dnie tej calej ukladanki.
Czy Ty myslisz..ze ktokolwiek z producentow, zawracalby sobie glowe kims, kto gdzies na koncu swiata ma jakis problem z jego produktem. ??
Na dowod podam Ci , ze dostalem pismo od NOVOLa wlasnie..
Ale w tym pismie..nie bylo nic wiecej , jak tylko ogolne wskazowki co do warunkow, proporcji mieszania, temperatury stosowania , wilgotnosci..itd. Ktore to zreszata jak juz wieokrotnie pisalem byly spelnione. Bo o takich rzeczach to ja wiem juz od bardzo dawna..
Nic , ale to doslownie nic.. odnosnie konkretnego przypadku..
PROJEKTER napisał/a: | Czy Ja dobrze odczytujĂŞ twoje posty i sugestie, Âże potrafisz wnikliwe i rzetelnie wskazaĂŚ producentowi wady jego materia³ów w praktyce ? |
A czy to nie jest proste PROJEKTER..??
Biore porownywalny produkt innego producenta..robie proby w tych samych warunkach, albo i duzo gorszych i nie mam problemu. Czy to o niczym nie swiadczy..?
Posluchaj...ja nie mam labolatoriow. Wiec nie moge na czynniki pierwsze rozlozyc dany produkt..Ja moge tylko na tej podstawie cokolwiek o tym produkcie powiedziec.
Poza tym..czy mnie to powinno interesowac w ogole..?
Czy Ty kupujac cokolwiek..wnikasz w aspekty technologiczne produkcji ..?
Ty masz uzywac produktu do okreslonych celow..a produkt ma spelnic swoje zadanie.
PROJEKTER napisał/a: | Jednak mimo tego to nie sÂą materiaÂły wyprodukowane przez kogoÂś kto nie ma pojĂŞcia o tym co robi. Jestem prawie pewien ( prawie bo nie znam technikĂłw novola ), Âże wyjaÂśnili by ci jakie b³êdy popeÂłniasz przy pracy ich produktami i przez to wydajesz o nich niepochlebnÂą opiniĂŞ i okazaÂłoby siĂŞ Âże i tu gĂłrĂŞ biorÂą zasady technologiczne. |
Ja doskonale wiem , ze nie sa zoltodziobami..nigdy zreszta nie wyrazalem takiej opinii..
Ale nigdy tez, nikt z tej firmy nie chcial wyjasnic sprawy do konca - mimo, ze jak widzisz robie co moge od ponad roku.
Bez zadnego odzewu..
Zdaje sobie rowniez sprawe...ze Ty dzialasz z wielkim rozmachem..
Ale jak sobie wyobrazasz ..jednostke - ktora mialaby sie stawic na szkoleniu konkretnego produktu, gdzies w Niemczech..??
Na takie szkolenia moga sobie pozwolic tak jak napisales ASO czy wieksze firmy..
Nam pozostaja mimo wszystko - karty techniczne..czy jakies szkolenia na miejscu. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-12-10, 00:30
|
0
|
|
|

|
No tak to jest. za te szkolenia pÂłaci producent wiĂŞc traktuje je jak "inwestycje".
W przypadku wszystkich produktĂłw na rynku dochodzi do porĂłwnaĂą jakoÂści czy skÂładu chemicznego lub czasĂłw schniĂŞcia. Jednym odpowiada to innym tamto. Nie ma na rynku firm na ktĂłre wszyscy psioczÂą. Nie chce broniĂŚ Novola, czy innych tanich linii materiaÂłowych np Profixa ale te produkty majÂą swojego adresata i swĂłj poziom cenowy. Jak cie nie odpowiadaj to po co siĂŞ kopaĂŚ z producentem ? WsadÂź ich we wÂłasnym pojmowaniu tej branÂży do szuflady z kiepskimi firmami i po prostu nie korzystaj z takich produktĂłw.
Widzisz jak Sico nie lakieruje to nikogo to nie dziwi ... gdyby SATA wyjĂŞta z pudeÂłka nie dziaÂłaÂła to pewnie byÂła by niezÂła awantura.
Ni moÂżesz jednak wymagaĂŚ niskiej ceny i produktu wysokiej klasy dla kaÂżdych warunkĂłw warsztatu. Dobrze jest w lewo a tanio w prawo ... sam zdecyduj gdzie na tej drodze chcesz siĂŞ zatrzymaĂŚ bo jedno z drugim nie idzie w parze ... i wiedza czy doÂświadczenie zawodowe lakiernika nic do tego nie ma. Kiepski produkt zawsze dostanie w tyÂłek od dobrego. |
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-10, 08:00
|
0
|
|
|
|
Pracowalem na materialach tej firmy w zasadzie od poczatku mojej dzialalnosci..
Dlatego uwazam , ze znam te materialy..wiem w ktorych momentach moge je uzyc..
Wiem tez, czego moglem sie spodziewac.
Feralnym lakierem tez nie lakierowalem pierwszy raz..stad tez mialem pewnosc, ze w przypadku ktory opisywalem wina lezala po stronie materialu.
PROJEKTER napisał/a: | Ni moÂżesz jednak wymagaĂŚ niskiej ceny i produktu wysokiej klasy dla kaÂżdych warunkĂłw warsztatu. |
Jezeli chodzi o przynaleznosc tego produktu ze wzgledu na cene ..to jak sam widzisz - dedykowany on jest raczej dla tej grupy lakiernikow, ktorzy niekoniecznie posiadaja idealne warunki do prac lakierniczych. I to Oni zazwyczaj siegaja po ten produkt. Nie chcialbym tutaj niczego i nikomu sugerowac. Choc napisze Ci , ze cena tego produktu wcale nie jest taka niska. Bo jezeli mialbym ja porownac np. z DP 3750s , to mozna powiedziec , ze jest na jednym poziomie. Dlatego tez tak jak i @lysy..zawiedziony produktami polskiej marki, przeszedlem na linie DP. Minimalnie drozej , a efekty niewspolmierne.
PROJEKTER napisał/a: | Widzisz jak Sico nie lakieruje to nikogo to nie dziwi ... gdyby SATA wyjĂŞta z pudeÂłka nie dziaÂłaÂła to pewnie byÂła by niezÂła awantura. |
Nie chcialbym tutaj stosowac takiego rozbieznego porownania odnosnie firmy Novol..
Zawsze uwazalem , ze oscyluje gdzies po srodku, a moze nawet ciut wyzej. Takie tez byly moje oczekiwania co do produktow tej firmy. Naprawde duzo przerobilem ich materialow , z roznym skutkiem - byly i wpadki. Ale nie majac pewnosci po czyjej stronie lezaly, nigdy nie wyrazalem opinii na jakimkolwiek forum, czy posrod jakiegokolwiek gremium. Moja frustracja dotyczy tylko lakieru bezbarwnego i to konkretnie tylko jednego modelu...niczego wiecej z tej firmy.
Przykro mi jest rowniez...ze nie majac wyjscia, bylem zmuszony do rozstania z ta firma.. |
|
|
|