Autor |
Wiadomo¶æ |
|
landcar
|
Wys³any: 2010-11-29, 02:00 malowanie golej blachy
|
0
|
|
|
|
witam posiadam mercedesa sprinter i mam na nim wykonana zabudowe z golej blachy , jak ja zabezpieczyc przed korozja i czym ja ogulnie malowac , czy nadajke sie do lakierowania hlorokauczukowa farba? |
|
|
|
|
gomez405
|
Wys³any: 2010-11-29, 10:50
|
0
|
|
|
|
na go³± blachê reaktywny pó¼niej akrylowy i dopiero wierzchni |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-29, 18:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Jak go³a blacha na której nie by³o ognisk rdzy to mo¿na zamiast reaktywnego daæ epoksydowy.
Bêdzie to zawsze bezpieczniej je¶li np. podczas szlifowania -je¶li takowe bêdzie- bêd± przeszlify podk³adu akrylowego, bo na epoksydzie pó¼niej nie pogotuje, a na niektórych reaktywnych potrafi.
Tak samo je¶li trzeba bêdzie co¶ podszpachlowaæ: na epoksyd mo¿na, a na reaktywny nie.
Co do chlorokauczuków nie wiem osobi¶cie. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-11-30, 10:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Przy³±czam siê do przedmówcy kolegi ³ysy73 Je¶li masz czyst± blache bez ognisk korozji ,nalotu rdzy itp. to ¶mia³o nak³adaj podk³ad epoksydowy a na to lakier poliuretanowy (dowolny kolor do nabycia w mieszalniach z lakierami samochodowymi) który to jest "dedykowany specjalnie" do: lakierowania ciê¿arówek ,aut dostawczych ,przyczep ,naczep itd. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
landcar
|
Wys³any: 2010-11-30, 18:26 blacha
|
0
|
|
|
|
a jak mam nalot rdzy??????? |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2010-11-30, 18:54
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
jak masz nalot to albo piaskojesz, albo czyscisz papierem sciernym lub wstawke robisz . i reszta czynnosci tak jak wyzej |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-11-30, 19:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
landcar napisa³/a: | a jak mam nalot rdzy??????? | kropen16 napisa³/a: | jak masz nalot to albo piaskojesz, albo czyscisz papierem sciernym | ...i na to,je¶li idealnie nie mo¿esz doczy¶ciæ,podk³ad reaktywny + obowi±zkowo akrylowy,a jak jest czysta blacha,mo¿e byæ sam epoksydowy w 2 warstwach. |
|
|
|
|
landcar
|
Wys³any: 2011-01-09, 11:26 rama
|
0
|
|
|
|
wracajac do watku , mam rame od busa jest na niej rdza czyli trdze oczyscic do golej blachy i na to polozyc podklad reaktywny?????? czy podklad reaktywny mozna klasc tez na stry lakier ????
jakiej firmy polecacie podklad reaktywny??????? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-01-09, 18:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Mo¿na k³a¶æ na stary lakier,a co do rdzy,to nie jest to cud-¶rodek z reklamy telewizyjnej,który po³o¿ony na ³uszcz±c± siê rdzê powstrzymuje jej rozwój na lata,tylko nak³adaj go na maksymalnie dok³adnie oczyszczon± powierzchniê.I obowi±zkowo pokryj podk³adem akrylowym.Co do firmy:im bardziej szanowany producent chemii samochodowej tym lepiej,ale nawet Novol bêdzie lepszy ni¿ nic. |
|
|
|