Autor |
Wiadomość |
|
iras136
|
Wysłany: 2010-12-14, 16:16 lakier bezbarwny
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich.Jestem jeszcze niedoswiadczony w temacie lakiernictwa,troszke juz wiem i mam pytanie...Chcialem sie upewnic czy kiedy polozy sie juz baze a roznice odcieni miedzy nowa a stara warstwa lakieru chce zniwelowac bezbarwnym pokrywajac nim caly element(bo doczytalem,ze tak bedzie najlatwiej poczatkujacemu)jaka gradacja papieru powinno sie zmatowac stara powloke na calym elemencie.zeby pokryc go bezbarwnym.Mam nadzieje.ze moje pytanie bedzie zrozumiale.? |
|
|
|
|
Arbuzz
|
Wysłany: 2010-12-14, 16:48
|
0
|
|
|
|
Witaj. Ró¿nice odcieniu to raczej samym bezbarwnym nie zniwelujesz.
Trzeba cieniowaĂŚ bazÂą.
A potem caÂłosĂŚ bezbarwnym.
Jeœli jestem w b³êdzie porawcie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wysłany: 2010-12-14, 22:57
|
0
|
|
|
|
iras136 napisał/a: | Witam wszystkich.Jestem jeszcze niedoswiadczony w temacie lakiernictwa,troszke juz wiem i mam pytanie...Chcialem sie upewnic czy kiedy polozy sie juz baze a roznice odcieni miedzy nowa a stara warstwa lakieru chce zniwelowac bezbarwnym pokrywajac nim caly element(bo doczytalem,ze tak bedzie najlatwiej poczatkujacemu)jaka gradacja papieru powinno sie zmatowac stara powloke na calym elemencie.zeby pokryc go bezbarwnym.Mam nadzieje.ze moje pytanie bedzie zrozumiale.? | chodzi ci o roznice pomiedzy elementami...jak malujesz blotnik to cieniujesz drzwi czyli drzwi matujesz i przechodzisz z blotnika na drzwi i calosc lakierem...acha ja matuje pod przejscie 2000 ale z tego co wiem to mozna nawet 1200 ale nie probowalem |
|
|
|
|
iras136
|
Wysłany: 2010-12-15, 01:11
|
0
|
|
|
|
A czy w takim razie te drzwi tez trzeba cale zmatowac i cale pokryc bezbarwnym? |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-15, 07:51
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | ja matuje pod przejscie 2000 ale z tego co wiem to mozna nawet 1200 ale nie probowalem |
2000 jest za drobnym papierem do matowania pod lakier - stracisz przyczepnosc..
1200 to ostatnia gradacja jak powinno sie uzywac do matowania pod lakier.
iras136 napisał/a: | A czy w takim razie te drzwi tez trzeba cale zmatowac i cale pokryc bezbarwnym? |
Dokladnie..mozesz uzyc do tego celu wlokniny - np. 3M kolor miedziany z dodatkiem pasty do matowania tez firmy 3M..
Sa tez specjalne papierki do matowania maszynowego na sucho.. |
|
|
|
|
iras136
|
Wysłany: 2010-12-15, 16:17
|
0
|
|
|
|
Dzieki za podpowiedzi.A co chodzi o pistolety...czy musialbym zakupic oddzielny do podkladu inny do bazy a jeszcze inny do lakieru bezbarwnego?O jakosc nie pytam bo z tego co doczytalem to czm drozszy tym lepszy,ale madra rada nie pogardze jaki bylby na dzien dzisiejszy w miare najlepszy.zeby nie sprawial klopotow i zeby jakos wychodzilo malowanie elementow w autach no i mnie nie wyprowadzal z rownowagi ha,ha...? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-12-15, 17:48
|
0
|
|
|
|
Musisz kupiĂŚ oddzielny pistolet do podkÂładu,a do bazy i bezbarwnego wystarczy (od biedy)jeden,z dyszÂą 1.3. |
|
|
|
|
gugun
|
Wysłany: 2010-12-16, 00:06
|
0
|
|
|
|
obcy_69 napisał/a: | 2000 jest za drobnym papierem do matowania pod lakier - stracisz przyczepnosc..
1200 to ostatnia gradacja jak powinno sie uzywac do matowania pod lakier. |
akurat tego co uzywam idzie nim jak 1500:) no ale nazwy nie pamietam:P no i jeszcze nie mialep problemow nigdy zeby cos odpadlo bo o tym chyba mowimy??
iras136 napisał/a: | A czy w takim razie te drzwi tez trzeba cale zmatowac i cale pokryc bezbarwnym? | o tym wlasnie mowa...cieniujesz blotnik z drzwiami np wiec matujesz drzwi rowniez wluknina jak kolega nap lub tez papierem na mokro i przechodzisz baza z blotnika na drzwi zeby zgubic roznice koloru i calosc"2 elementy"jedziesz lakierem... jak nie zmatujesz drzwi to 1 myjnia i lakieru nie masz:_) |
|
|
|