Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
caci 
Wys³any: 2010-10-21, 17:49   Ogrzewanie lekierni. Jak to realizujecie
0
UP DOWN

Zbli¿a sie zimny okres roku, jak macie zrealizowane ogrzewanie w waszych warsztatach ?
Na razie jadê na ogrzewaniu elektrycznym ale to jest mocno ograniczone. Dwa grzejniki po 2500W z nawiewem, powyzej tego mog³aby sie potopiæ instalacja. I temperatura jest taka sobie. Centralne ogrzewanie to jednak spory koszt i wolalbym cos innego pokombinowaæ.

lorakkr21 
Wys³any: 2010-10-21, 18:29   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
Ja mam w³a¶nie centralne jest ok( 20-25 stopni przy paleniu drzewem jak jest zero na dworze i ni¿ej a przy -15 -20 jak dobrze pale wêglem to te 18 stopni mam i nieraz wiêcej ) i wcale nie jest taki du¿y koszt jak siê wydaje tylko ¿e mi ojciec ca³e za³o¿y³ piec te¿ sam robi³ a kaloryfery mam od kumpla za frre takze nie musisz wszystkiego w sklepie nowego kupywaæ ! wystraczy trochê podzia³aæ samemu

kubazjan
Wys³any: 2010-10-21, 19:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
hmmm...ja mam piecyk koze wylozona ceglami szamotowymi...oraz rure dlugosci jakichs 3 metrow...Piecyk mam w kacie a rura biegnie wdluz sciany to komina...Docelowo ten piecyk ma mozliwosc ogrzania nawet 150m2 ale osobiscie w to watpie :D Przez 3 zimy dawa³ rade to i teraz da...Pale drzewem...tudziez przy ostrzejszych temperaturach weglem ale ogolnie daje rade...Treba tylko pilnowac zeby za duzo syfu nie lata³o przed lakierowaniem ^^

caci 
Wys³any: 2010-10-21, 19:53   
0
UP DOWN

No ale podczas malowania to raczej musisz to gasiæ a temperatura w zimie spadnie bardzo szybko. Ja mam do ogrzania pomieszczenie 4x5m i troche trudno inwestowaæ w centralne a taka koza choæby ze wzgledu na otwarty ogien jest niebezpieczna i ma³o wydajna.

obcy_69
Wys³any: 2010-10-21, 21:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
http://allegro.pl/piec-na...1271578745.html

Czasami jeszcze cos skrobie w garazu..mam podobny tylko zrobilem go u zaprzyjaznionego kotlarza. Wyniosl mnie okolo 800 zl razem z wentylatorem nadmuchowym..
Mozna tez znalezc na zlomie stary kociol od centralnego, kanaly wodne wykorzystac jako powietrzne. Jest tylko jedno ale - moga one byc juz przepalone i wtedy dym z paleniska bedzie sie przedostawal do obiegu powietrza.

marer 
Wys³any: 2010-10-21, 21:55   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
Witam
Ja zamontowa³em ogrzewanie na olej opa³owy.
Mam zamontowane webasto w jednym pomieszczeniu z bardzo lekkim nadmuchem do drugiego.
Wszystko widaæ na do³±czonych fotkach.

DSC_1207.JPG
Plik ¶ci±gniêto 2162 raz(y) 367.3 KB

DSC_1213.JPG
Plik ¶ci±gniêto 2908 raz(y) 372.81 KB

DSC_1151.JPG
Plik ¶ci±gniêto 1836 raz(y) 401.3 KB

kamilbusko
Wys³any: 2010-10-21, 21:59   
0
UP DOWN

obcy a powietrze z tego pieca nadmuchowego masz czyste czy na wylocie montujesz jaki¶ filter? powietrze rozprowadzasz rurami spiro?

obcy_69
Wys³any: 2010-10-21, 22:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Tak ..piec stoi w innym pomieszczeniu, dlatego powietrze idzie rurami spiro..
Zadnych filtrow nie stosuje..bo lakier klade w kabinie..
W garazu jedynie czasami cos przyszykuje..
Ale faktycznie mozna by zastosowc jakis filtr np. sufitowy kabinowy..

Giezet 
Wys³any: 2010-10-24, 14:22   
0
UP DOWN

Sk±d: Krosno
Ja mam dosc ma³e pomieszczenie - do lakierowania nagrzewnica 3.3 KW, jak cos d³ubiê, szpachla, podk³ad szlifuje to mam grzejnik na butle LPG - na razie to musi wystarczyc.

marer 
Wys³any: 2010-10-24, 17:57   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
Giezet
Ma³e pomieszczenie masz tzn. jakich wymiarów?

Giezet 
Wys³any: 2010-10-24, 19:37   
0
UP DOWN

Sk±d: Krosno
Powierzchnia, która uzywam to oko³o 6*3.2m, wysokosc jest dosc duza - oko³o 2.6m.

rybok16 
Wys³any: 2010-12-23, 16:58   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice ostrowa wlkp
jak nie bêdzie otwiera³ piecyka to morze siê paliæ przy lakierowaniu ja tak robie i mam wuja co tak robi od 8lat i mu nie wybuch³o ale mi na 35m2 to cyganeg 6m rury i do pracy za ciep³o 22stopni przy -10 na dworze przy nieocieplonym gara¿u z p³yt betonowych ale rura to czerwona sie robi

kubazjan
Wys³any: 2010-12-23, 18:46   
0
UP DOWN

od 3 lat tak pale i nic nigdy nie wyb uch³o...powiem wiecej jeszcze jak ojciec zajmowal sie lakierowaniem,a robil to napradwe bardzo dobrze to w pomieszczeniu sta³ piecyk gazowu ...o ile dobrze pamietam to czasami ogien sie pali³ podczas lakierowania...i nigdy nic sie nie sta³o...Nie wiem jakie musialo by byc skumulowanie odkurzu zeby nastapila jakas reakcja... :roll: Po kazdym prysnieciu baz± czy juz lakierem robie delikatny przewiew tak zeby wszystko swobodnie uciekalo na zewnatrz...na przyszly rok planuje zrobic sobie centralne ale do tego czasu to pomecze sie z piecykiem... ;P

lak 
Wys³any: 2010-12-24, 01:14   
0
UP DOWN

Ka¿dy my¶li ¿e WYBUCH,mnie nie dotyczy!a¿ tu nagle wielkie;BUUMMMMM!!!!..... : :cool:

Dawid1989 
Wys³any: 2010-12-24, 18:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
A ja zwyk³± koze przerobi³em na piec nadmuchowy>ca³osc stoi na polu a ciep³e powietrze jest wt³aczane przez wentylator rur± do gara¿u. Przy -20 mia³em w garazu ok 17stopni By³o by wiêcej lecz piec nie jest skoñczony i powietrze ch³odzi sie w drodze do gara¿u(musze ociepliæ rurê zasilaj±c±. w tej chwili podk³ad schnie mi w 35 stopniach. i nie boje siê ¿e cos pier* albo przy podk³adaniu z pieca wyleci sadza lub zadymi ca³y gara¿. W planach mia³o byæ centralne<mam piec grzejniki) ale po co mi w garazu zbieracz kurzu

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-25, 00:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Bo Ci którym ju¿ jeb....³o podczas pracy o tym nie pisz±.

Bo albo 1 listopada jest ich ¶wiêto, albo bez r±k i na ¶lepo ciê¿ko jest im siê komunikowaæ.
A forum lakiernicze jest ju¿ wtedy chyba ostatni± rzecz± o której chc± s³yszeæ - o ile w ogóle s³ysz±.

Pozdrawiam Wszystkich. Szczególnie KAMIKADZE i ¿yczê du¿o szczê¶cia w ¿yciu zawodowym oraz zdrowia -bo siê przyda.

rybok16 
Wys³any: 2010-12-25, 11:18   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice ostrowa wlkp
wiem ¿e w teori wystarczy 16% rozkurzu w powietrzu i bum teoria a praktyka :rotfl: ja my¶lê latem stary piec co i zamiast rur z wodom to z jednej stront dmuchawê ¿eby to ciep³e powietrze po gara¿u rozdmucha³o i bêdzie ok jeszcze ¶ciany mam zamiar pokryæ foli± b±belkow± ociepla i w ka¿dej chwili wod± sp³ukaæ mo¿na a inwestycja bardzo tani kuzyn ju¿ 4 rok ma i ok :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-26, 18:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
kubazjan napisa³/a:
od 3 lat tak pale i nic nigdy nie wyb uch³o...powiem wiecej jeszcze jak ojciec zajmowal sie lakierowaniem,a robil to napradwe bardzo dobrze to w pomieszczeniu sta³ piecyk gazowu ...o ile dobrze pamietam to czasami ogien sie pali³ podczas lakierowania...i nigdy nic sie nie sta³o...Nie wiem jakie musialo by byc skumulowanie odkurzu zeby nastapila jakas reakcja... :roll: Po kazdym prysnieciu baz± czy juz lakierem robie delikatny przewiew tak zeby wszystko swobodnie uciekalo na zewnatrz...na przyszly rok planuje zrobic sobie centralne ale do tego czasu to pomecze sie z piecykiem... ;P

Gdy na dworze jest temperatura bliska zeru mo¿esz zgasiæ zapa³kê w benzynie ekstrakcyjnej, albo oleju napêdowym ... a to przecie¿ paliwo. Mo¿na wiêc wysnuæ szybko wniosek ¿e wszyscy mówi± ¿e to paliwa ale sprawdzi³em i g.... prawda bo siê nie pali.

Wybuch to b³yskawicznie rozprzestrzeniaj±cy siê po¿ar. ¯eby nast±pi³ wybuch potrzeba odpowiedniej koncentracji palnych lotnych substancji chemicznych, lub py³u w powietrzu, tlenu, i inicjatora zap³onu. Nikt z was nie ma wp³ywu na to ile jakich substancji palnych w danej milisekundzie znajdzie siê w pomieszczeniu. Tlen do reakcji jest tu zawsze ... brakuje tylko inicjatora.

Czasami mo¿na lakierowaæ dwadzie¶cia lat pal±c obok drewnem w kominku nie wiedz±c o tym, ¿e powietrze przez jaki¶ przypadek zawsze odpycha mieszaninê od inicjatora. Ale wystarczy ten jeden feralny dzieñ w którym u¿yjecie wiêkszej ni¿ zawsze ilo¶ci rozcieñczalnika do lakieru, p³omieñ w piecu bêdzie o centymetr wy¿szy ni¿ zazwyczaj, a podmuch powietrza z pêkniêtej rano szyby w oknie ... skieruje mieszaninê na piec ... i tak jak pisze @³ysy ... kolejne spotkania na rodzinnych imprezach raz w roku - 1 listopada.

griszka 
Wys³any: 2010-12-26, 20:04   
0
UP DOWN

Sk±d: Warszawa
kubazjan napisa³/a:

Drodzy Forumowicze!Czy wobec cytatu powy¿ej ka¿de wyjscie z domu do pracy to wyjazd na Front Wschodni?Sam malowa³em kiedy¶ przy dmuchawie gazowej z otwartym p³omieniem.Wyobra¼nia jednak zrobila swoje.Umy³em narzêdzia i stwierdzi³em,¿e po to by klient mia³ piêkny b³otnik ni bêdê nara¿a³ ¿ycia.Kwestia wyboru.¯yczê du¿o szczê¶cia W Nowym Roku.Griszka.

kubazjan
Wys³any: 2010-12-26, 20:37   
0
UP DOWN

ludzie...ja to wszystko rozumiem...i nieraz sie zastanawialem i ba³em czy zaraz cos nie pieprznie... :x: ale...nic nie poradze ze pracuje w wynajetym pomieszczeniu bez ogrzewania i musze sobie jakos radzic sam...Mam kumpla ktory w pomieszczeniu o polowe mniejszym ma wstawiony piec wielkosci lodówki i pali tak juz dlugo...Wiem...wiem...zaraz ktos napisze ze do czasu bo predzej czy pozniej cos sie stanie...Moja buda posiada dwoje drzwi prowadzacych na zewnatrz i w momencie gdy robi sie w srodku kocio³ uchylam delikatnie jedne i drugie drzwi i robie delikatny przewiew zeby ca³y ten syf uciek³.Drzwi sa tak usytuowane ze znajduja sie po przeciwleg³ych stronach pomieszczenia i wystarczy pare minut i mam juz czysto...Ta zima jest ostatnia w ktorej bede pali³ w kozie bo mam zamiar pogonic w³asciciela zeby zrobil mi centralne,przy mojej pomocy...£atwo jest wieszac psy ale ta koza to na ten czas jedyny moj ratunek.W lecie mialem sie przeniesc gdzie indziej ale nie wysz³o...pozdrawiam. :spoko:

griszka 
Wys³any: 2010-12-26, 21:12   
0
UP DOWN

Sk±d: Warszawa
Drogi Kolego!Nikt nie wiesza psów.Sam wiem jak to jest gdy nie ma sie warunkow do lakierowania a kasa potrzebna.Otwieranie drzwi i robienie przeci±gu to bankowo spier...roboty.Reasumuj±c kwestia wyboru co lepsze:do Bozi czy malowaæ jeszcze raz...Czasem warto mo¿e pogadaæ z kumplem,który u¿yczy warsztatu lub w zimie zawiesiæ dzia³alno¶æ.To¿ to walka o przetrwanie.Dos³ownie i w przeno¶ni.Prze¿y³em to wszystko sam i pewnie przemawia przeze mnie do¶wiadczenie ¿yciowe .Cóz na stare lata cz³owiek rozró¿nia ju¿ co jest wa¿ne a co nie.W dziale "budowa kabiny" napisa³em,¿e moja kabina mimo,¿e gotowa do rozruchu,jeszcze nie pracuje.Z przyczyn o których wiêcej w moim po¶cie.Do czasu jej uruchomienia zajmujemy siê mechanik±,bo nie mam ochoty na walkê z pogod± i nawiasem mówiac z urzêdnikami(kabina stoi pod wiat±).Pozdrawiam Griszka.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-27, 15:11   
0
UP DOWN

Wystarczy kupiæ nagrzewnice z zamkniêt± komor± spalania ( z kominem ) i zabezpieczyæ wlot powietrza przed wentylatorem mat± Paint Stop ¿eby py³ za lakieru nie osadza³ siê na wymienniku. Niema tu p³omienia wiêc wybuch jest ma³o prawdopodobny. Dla ochrony przed kurzem i py³em mo¿na j± zabudowaæ, lub ustawiæ w drugim pomieszczeniu wprowadzaj±c do lakierni tylko wlot.

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-28, 20:32   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Wybuch to b³yskawicznie rozprzestrzeniaj±cy siê po¿ar
No w³a¶nie, a wielu myli wybuch z po¿arem, a jedno i drugie to mega ró¿nica.
PROJEKTER napisa³/a:
¯eby nast±pi³ wybuch potrzeba odpowiedniej koncentracji palnych lotnych substancji chemicznych, lub py³u w powietrzu, tlenu, i inicjatora zap³onu. Nikt z was nie ma wp³ywu na to ile jakich substancji palnych w danej milisekundzie znajdzie siê w pomieszczeniu
PROJEKTER napisa³/a:
Tlen do reakcji jest tu zawsze ... brakuje tylko inicjatora.
No w³a¶nie ten INICJATOR. Od pewnego czasu, gdy zobaczy³em na w³asne oczy warsztat PO WYBUCHU I SPALENIU mocno siê nad tym zastanawiam i nie ukrywam, ¿e i obawiam.
A to nad czym siê zastanawiam to czy takim inicjatorem nie mo¿e przypadkiem staæ siê najpopularniejszy na ¶wiecie wymuszacz wyci±gu u praktycznie ka¿dego "bez komorowca" jakim jest wiatrak? I od jakiego¶ czasu ta my¶³ nie do koñca daje mi spokój. Bo przecie¿ te wszystkie wiatraczki pomontowane w ¶cianach, drzwiach, sufitach, ... itp. podczas pracy wyci±gaj± non stop ten najwiêkszy zakurz i opary bezpo¶rednio przez siebie, czyli i przez iskrz±ce szczotki na komutatorze wirnika. ???
Mo¿e jestem ju¿ stary, mo¿e przes±dny, ale im wiêcej o tym my¶lê, tym wiêcej siê tego obawiam. Mo¿e siê mylê, ale....
Ale teraz po przebudowie i adaptacji pomieszczenia do lakierowania wiem, ¿e nigdy i nigdzie {na pewno nie na wyci±gu} nie bêdê mia³ urz±dzeñ takiej konstrukcji: http://www.allegromat.pl/aukcja67572
a tylko takiej: http://www.allegromat.pl/aukcja67571
{nie sugerowaæ siê przeznaczeniem i parametrami, bo chodzi³o mi tylko o pokazanie ró¿nic w konstrukcji}

Je¶li za¶ chodzi o ró¿nego typu piecyki, kozy itp. to zgadza siê ¿e masa ludzi przy nich pracuje i nic siê nie dzieje. Ale ka¿da z osób dla której od takiego urz±dzenia grzewczego wywali³o co¶ kiedy¶ w powietrze te¿ powie, ¿e do czasu a¿ jeb...³o nic siê wcze¶niej nie dzia³o ;) I tego mo¿na byæ pewnym ;)

[ Dodano: 2010-12-28, 20:48 ]
PROJEKTER napisa³/a:
Wystarczy kupiæ nagrzewnice z zamkniêt± komor± spalania ( z kominem ) i zabezpieczyæ wlot powietrza przed wentylatorem mat± Paint Stop ¿eby py³ za lakieru nie osadza³ siê na wymienniku. Niema tu p³omienia wiêc wybuch jest ma³o prawdopodobny. Dla ochrony przed kurzem i py³em mo¿na j± zabudowaæ, lub ustawiæ w drugim pomieszczeniu wprowadzaj±c do lakierni tylko wlot.
Tutaj nie chcê siê k³óciæ, bo nie do koñca mam o tym pojêcie, tylko czy je¶li takie co¶ najczê¶ciej zwane piecem nadmuchowym u¿yjemy do ogrzewania obiegiem zamkniêtym -recyrkulacj±-, to czy od samej temperatury wymiennika nie wybuchn±³ lotne substancje palne?
Kurde tego bym siê jednak obawia³.
Choæ jak mówi³em nie do koñca jestem tego pewien, bo nie znam ani temperatury takiego wymiennika, ani temperatury zap³onu tych substancji {i nie wiem czy nie zale¿y to te¿ od ich natê¿enia}. Wiem tylko, ¿e jak nie tak dawno siê tym interesowa³em to taki piec nadmuchowy na olej opa³owy mia³ na wyj¶ciu nadmuchu temperaturê rzekomo ok. 180*C. Wiêc ile mia³ sam wymiennik i czy ta temperatura nie wystarczy do zap³onu oparów? Hmmmm... Wydaje mi siê ¿e tak -choæ 1000% pewno¶ci nie mam.
Oczywi¶cie mówiê tu tylko o kwestii recyrkulacji i to podczas gdy w powietrzu zasysanym s± lotne substancje palne.
Ja dla bezpieczeñstwa -a raczej spokojnej g³owy- jednak wybra³em standardowe ogrzewanie - tyle ¿e z grzejnikami nadmuchowymi.
Ale gdybym mia³ tylko jak±¶ halê, gdzie nie by³oby takiego zagro¿enia wybuchowego to w ciemno wybra³bym opcjê o której mowa powy¿ej.
Pozdro

PROJEKTER
Wys³any: 2010-12-29, 00:14   
0
UP DOWN

Dobrze ¿e poruszasz taki techniczny temat.

To faktycznie ciekawe zjawisko, ¿e mieszanina palnych substancji chemicznych z powietrzem nie wybucha przy kontakcie ze szczotkami wiatraka w ¶cianie ?

W praktyce odpowiada za to prêdko¶æ przep³ywu powietrza. Gdy jest ona du¿a to nie mo¿e powstaæ odpowiednia koncentracja gazów do takiego wybuchu.

To odwieczny problem przy klasyfikacji wnêtrza kana³ów wentylacyjnych komory lakierniczej. STRFA 0, czy 1 ,czy 2 ? Nie chcê tu przytaczaæ definicji ... chodzi oto czy jest mega gro¼nie, bardzo niebezpiecznie, czy tylko pojawia siê zagro¿enie ? Generalnie zak³ada siê zawsze najczarniejszy scenariusz biegu wydarzeñ. Bo gdy na 100 takich przypadków 1 zakoñczy siê wybuchem to jest to wystarczaj±cy powód ¿eby zakazaæ takiego rozwi±zania. Oczywi¶cie te 99 osób bêdzie twierdziæ, ¿e nie dostrzegaj± problemu.

Ochrona przeciwwybuchowa lakierni to mocno teoretyczny kierunek dzia³añ. Zawsze jest taki dylemat jak daleko siê posun±æ ....nara¿aj±c inwestora na koszty zabezpieczeñ ... lub jak daleko siê wypi±æ na statystykê i zalecenia i dopu¶ciæ mniej restrykcyjne rozwi±zania techniczne ... tañsze i bardziej niebezpieczne ... jednak nie koniecznie skutkuj±ce nieszczê¶ciem. ???

Gdy zdamy sobie sprawê, ¿e zwyk³a lampa to koszt 200 z³, a w standardzie EX to 2 ty¶ z³ to przy 50 takich lampach w du¿ej lakierni problem jest ... bardzo kosztowny. To samo w przypadku wentylatorów, silników czy w³±czników.

Inwestor chce tanio, a projektant ,czy stra¿ak ... bezpiecznie. .... a przepisy ? ... tu ciekawostka ... wcale nie s± takie jednoznaczne. :nie: ... specjali¶ci radz± sobie z ich legalnym obchodzeniem zgodnie z prawem. :tak:

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-31, 17:46   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Inwestor chce tanio, a projektant ,czy stra¿ak ... bezpiecznie
No tutaj to jasne i oczywiste. Inwestor chce jak najtaniej aby jak najszybciej zamortyzowaæ poniesione koszty, a projektant i stra¿ak bezpiecznie bo jak co¶ grzmotnie to bêd± praktycznie pierwszymi "na celowniku do odstrza³u".
PROJEKTER napisa³/a:
a przepisy ? ... tu ciekawostka ... wcale nie s± takie jednoznaczne
Ano ¶wiêta prawda. Na szczê¶cie -w nieszczê¶ciu- do tego akurat ju¿ chyba zdecydowana wiêkszo¶æ ludzi w naszym kraju siê przyzwyczai³a.
Przepisy s± wszêdzie jednakowe, ale interpretacji prawie tyle ilu urzêdników.
Bywaj± te¿ przepisy nie do koñca ca³kowicie reguluj±ce jakie¶ zagadnienia i tam te¿ jest ju¿ kwestia interpretacji i rozs±dku.
Ale najgorsze s± te przepisy które na wzajem siê wykluczaj±.
Ale to ju¿ ¿adna nowo¶æ czy te¿ zdziwienie dla ludzi, którzy kiedykolwiek cokolwiek wykonywali i mieli styczno¶æ z ró¿nymi urzêdami.
PROJEKTER napisa³/a:
specjali¶ci radz± sobie z ich legalnym obchodzeniem zgodnie z prawem.
Miêdzy innymi po to s± i za to im siê p³aci.
Czasami ¶miejê siê, ¿e wiêksza czê¶æ wynagrodzenia jest za ominiêcie przepisów ni¿ za konkretn± us³ugê typu zaprojektowanie, wybudowanie, itp. czego¶. ;) ^^
Tzn. przepraszam poprawiam siê: nie za ominiêcie przepisów, a za dostosowanie siê do odpowiednich przepisów :D :D ;)

Taki life.
POZDRO I SZCZʦLIWEGO PANOWIE

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: