Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
izotopek 
Wysłany: 2010-12-16, 19:41   Jaki pistolet wybraĂŚ, potrzebna maÂła rada.
0
UP DOWN

Witam wszystkich forumowiczĂłw.

Czytam sobie forum od jakiegoÂś czasu i jestem peÂłen podziwu dla waszej wiedzy. Wiem, Âże temat o wyborze pistoletu byÂł juÂż niejeden. CzytaÂłem je.
Najbardziej biorĂŞ pod uwagĂŞ wypowiedÂź z tego tematu http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=4273

Moja sytuacja wyglÂąda nastĂŞpujÂąco:

SprĂŞÂżarka jedno tÂłokowa, zrobione ze sprĂŞÂżarki od stara + trzy zbiorniki po 20 litrĂłw od jakiegoÂś tam ciÂągnika rolniczego. Ustawiony zawĂłr na 5 atmosfer, ale moÂżna przestawiĂŚ. Jednak ogĂłlnie najmniej cierpi na 5 atm i tak sobie jest ustawiona. Nabicie trwa z 2 min.
W planach jest zmiana zbiornika na jeden, np 100 litrĂłw. W przyszÂłoÂści moÂże zmiana sprĂŞÂżarki bo i tak druga jest nam potrzebna do mocniejszego pneumatyka.

Pistolet jaki posiadam to Expert niby hp tak jest na kartonie zaznaczone, ze zbiornikiem u gĂłry. Model 2010. KupiÂłem go za namowÂą znajomego z Ixela, ktĂłry mi go sprzedaÂł za 240zÂł, nowego. MĂłwiÂł, Âże nie miaÂł na niego praktycznie Âżadnych reklamacji i Âże w miarĂŞ lakieruje.

Jak ustawiê pe³n¹ przepustowoœÌ powietrza, szerokoœÌ strumienia na max i maksymaln¹ dawkê farby to po oko³o 2 min lakierowania ciœnienie spada z 5 na 3,2 atmosfery. Sprê¿arka nie jest wstanie dobiÌ tyle ciœnienia ile powinna. Reduktora pod pistolet na razie nie mam, osuszacz mam tylko pod pistolet za 19z³.

Teraz pytania:
OgĂłlnie jestem poczÂątkujÂący, wkurza mnie trochĂŞ, Âże kupiÂłem tego experta bo niby nie jest chwalony tu na forum i czy jest sens przy takiej sprĂŞÂżarce wymieniĂŚ go na np : Air Gunsa IWATA AZ3 HTE2 lub Iwata Air Gunsa AZ30 lub DeVILBISS FLG LVLP. MoÂże coÂś jeszcze innego? Sata?
Wtedy expert by zostaÂł do malowania np podkÂładĂłw. czy moÂże jednak pouczyĂŚ siĂŞ na tym expercie.
ZaÂłujĂŞ, Âże na forum nie wszedÂłem wczeÂśniej i nie widziaÂłem tego co polecacie.

OgĂłlnie malujĂŞ rzadko choĂŚ wiem, Âże zmieni siĂŞ to w czĂŞsto z czasem. OgĂłlnie pojedyncze elementy, ostatnio maska i bÂłotnik od forda, bĂŞdÂą jeszcze drzwi i zderzak. No i plastiki od motocykli, baki itd.

Przepraszam za taki dÂługi wywĂłd. Pozdro

kropen16 
Wysłany: 2010-12-16, 19:45   
0
UP DOWN
Przemo

Nie masz co kupywac na taka sprezarke HVLP co nnajwyzej sproboj RP. Nie ustawiaj na max tylko na polowe . dluzej zajmie ci lakierowanie ale sprezarka dobije. zainwestuj w lepszy odwaniacz

izotopek 
Wysłany: 2010-12-16, 19:50   
0
UP DOWN

hms a ten expert to jak siĂŞ ma do takiej sprĂŞÂżarki?

OgĂłlnie ustawiÂłem na max w celu sprawdzenie i podzielenia siĂŞ informacjami jak to wyglÂąda, jak bĂŞdzie np na poÂłowĂŞ to sprĂŞÂżarka dobije bez wiĂŞkszego problemu raczej.

Odwadniacz i reduktor kupiĂŞ na pewno tylko kwestia czasu. OgĂłlnie chodzi mi o sprĂŞÂżarkĂŞ jak siĂŞ ma do pistoletĂłw.
Nie moÂżna kupiĂŚ np tej Iwaty kupiĂŚ i teÂż skrĂŞciĂŚ na poÂłowĂŞ i tÂą sprĂŞÂżarkÂą na razie lakierowaĂŚ?

Z RP co polecasz?

lakierok 
Wysłany: 2010-12-16, 20:07   
0
UP DOWN

zaleÂży za ile chcesz kupiĂŚ jak za ok 500 zÂł to kup IWATE az3 hte2

jak za wiĂŞkszÂą kase to kup sobie SATE 3000 RP

ale myÂślĂŞ ze jak na poczÂątek to iwata az3 wystarczy wedÂług mnie jak na poczÂątak wystarczy

Frostt.pl

izotopek 
Wysłany: 2010-12-16, 20:10   
0
UP DOWN

No tak tylko czy ta sprê¿arka wystarczy do tego guna? O ile bym musia³ zwiêkszyÌ wydajnoœÌ i zbiornik aby by³o w sam raz, a nawet ciut wiêcej.
CaÂłych aut nie bĂŞdĂŞ raczej malowaÂł wcale...tylko jakieÂś tam elementy, owiewki itd.

Dalej nie wiem jaki gun bĂŞdzie odpowiedni. Nie chcĂŞ drugi raz kupiĂŚ shitu. Max okoÂło 600zÂł. ChciaÂłbym uwzglĂŞdniĂŚ to Âże w przyszÂłoÂści na pewno zbiornik bĂŞdzie wiĂŞkszy co do sprĂŞÂżarki to nie wiem.
Ogólnie jak ustawiê na reduktorze ciœnienie na 5 atm i np przed pistoletem 2atm to nie powinno brakn¹Ì mi powietrza na np 2 elementy? Czy siê mylê?

ProszĂŞ o radĂŞ

kropen16 
Wysłany: 2010-12-16, 20:37   
0
UP DOWN
Przemo

wstaw druga taka sama sprezarke a butle zostaw. i wtedy pociagnie

izotopek 
Wysłany: 2010-12-16, 21:27   
0
UP DOWN

Rozumiem. Jak coœ to mogê podnieœÌ ciœnienie na sprê¿arce np na 7 atm, i wtedy utrzyma ciœnienie d³u¿ej, choÌ i tak szybciej nie dobije. Mówiê o tymczasowym zastosowaniu zanim za³o¿ê drugi t³ok, ewentualnie zanim kupiê inna sprê¿arkê. Bo butla wiêksza i tak bêdzie, te trzy butle to jeszcze z czasów jak nie by³o dawniej gdzie kupiÌ i za co:). To bardzo stara sprê¿arka. W sumie trzy butle maj¹ 60 litrów.

Muszê jeszcze sprawdziÌ w jakim czasie nabije te 5 atmosfer i sprawdziÌ wydajnoœÌ tej sprê¿arki.

Hms ale ogĂłlnie na jeden element powietrza powinno starczyĂŚ? na reduktorze ustawionym na np 2 atm pod pistoletem?
Wiem, Âże sprĂŞÂżarka siĂŞ wykaĂącza bo ciÂągle chodzi, ale jak siĂŞ ostatecznie zepsuje to kupi siĂŞ nowÂą, to stary wynalazek i po prostu moÂżna go poÂświĂŞciĂŚ na moje "prĂłby" lakierowania.
Tym bardziej, Âże to nic nie kosztowaÂło, tylko trochĂŞ czasu i pracy.

WiĂŞc tak... kupiĂŚ Air gunsa czy coÂś innego? Dla poczÂątkujÂącego z ambicjami? do powiedzmy 650zÂł.

Czy ktoÂś kupiÂł od tego uÂżytkownika?
http://allegro.pl/pistole...1370137702.html

Mieszkam niedaleko Kalisza, wiĂŞc byÂłoby dla mnie w sam raz od niego zakupiĂŚ.

lakierok 
Wysłany: 2010-12-16, 21:59   
0
UP DOWN

jedz i kup co na miejscu to zawsze widzisz co kupujesz a goœÌ ma dobre komentarze wiêc nie zastanawiaj sie tylko jedz i nie pytaj siê o inne bo za t¹ kase nic lepszego nie kupisz a tylko bêdziesz mia³ mêtlik w g³owie

jak kupisz to napisz jak sie sprawuje

Frostt.pl

izotopek 
Wysłany: 2010-12-16, 23:14   
0
UP DOWN

To braĂŚ tego taĂąszego air gunsa czy droÂższego http://allegro.pl/pistole...1338673817.html .
W jego ofercie sÂą dwa i jeszcze http://allegro.pl/pistole...1338673817.html

Czy jest jakaœ wiêksza ró¿nica w lakierowaniu poszczególnymi?

izotopek 
Wysłany: 2010-12-17, 02:32   
0
UP DOWN

1. Hms poczytaÂłem sobie jeszcze forum i dla poczÂątkujÂących nie zalecacie raczej hvlp, niby hp jest lepszy. ÂŁatwiej nim malowaĂŚ?

TeÂż czytaÂłem, Âże przy maÂłych kompresorach polecany jest r-500 i teraz to juÂż nie wiem co wybraĂŚ kompletnie. Im wiĂŞcej czytam to mam wiĂŞkszy mĂŞtlik w gÂłowie.

2. Ten mój expert jest niby hp tylko czy to hp ró¿ni siê czymœ od hvlp w tych podróbach?
Czy czasem zuÂżycie powietrza nie bĂŞdzie na poziomie takim samym w air gunsie co w tym expercie?

3. Air Gunsy sÂą polecane, ale czy jeÂżeli nie zmieniĂŞ kompresora przez jakiÂś czas, a bĂŞdĂŞ chciaÂł tym malowaĂŚ to da radĂŞ? Skoro juÂż pistolet hp praktycznie wykorzystuje moÂżliwoÂści mojej sprĂŞÂżarki?

ProszĂŞ o konkretne wytÂłumaczenie.

jacenty 741
Wysłany: 2010-12-17, 05:16   
0
UP DOWN

I dlatego wÂłaÂśnie zapomnij o czymkolwiek innym niÂż HP,one majÂą najmniejsze zapotrzebowanie na powietrze,rzĂŞdu 200l/min,a HVLP (prawdziwy) to min 400 l/min.Twoja sprĂŞÂżarka moÂże da radĂŞ z HP,ale Âżeby dokÂładnie siĂŞ o tym przekonaĂŚ,zainwestuj 25 pln i kup najtaĂąszy choĂŚby reduktor pod pistolet,ustaw go na 3,5-4 atm na wciÂśniĂŞtym spuÂście,i zobacz,jak sobie daje radĂŞ ta pompka ze Stara.JeÂśli ciÂśnienie nie bĂŞdzie spadaĂŚ,to juÂż jakiÂś postĂŞp w dochodzeniu do normalnoÂści,jak bĂŞdzie,to zapomnij o lepszych pistoletach,i skup siĂŞ na sprĂŞÂżarce.

izotopek 
Wysłany: 2010-12-17, 20:51   
0
UP DOWN

No i o takÂą odpowiedz mi chodziÂło. Konkretnie i na temat:).

Jakie jest realne zapotrzebowania air gunsy na powietrze? 400 litrĂłw?

No pewnie coÂś z oferty expo wezmĂŞ jeÂśli chodzi o sprĂŞÂżarkĂŞ oczywiÂście, tak do 1500zÂł. ÂŻeby teÂż nie byÂła gabarytowo zbyt duÂża, bo maÂło miejsca w warsztacie mamy.

jacenty 741
Wysłany: 2010-12-17, 22:08   
0
UP DOWN

Owe expo jakoœ przewijaj¹ siê w ró¿nych postach,i generalnie to raczej z pozytywnym wydŸwiêkiem,oczywiœcie uwzglêdniaj¹c fakt,¿e nie jest to sprzêt profesjonalny,a co najwy¿ej dobry hobbystycznie.Jeœli kupisz coœ ze zbiornikiem min 100 l i wydatkiem na wydechu ok 300-350,to bêdziesz mia³ doœÌ wiatru nawet na Air Gunse,i jeszcze odpocznie.

izotopek 
Wysłany: 2010-12-18, 23:27   
0
UP DOWN

Rozumiem.

1. Jeszcze mam jedno pytanie.
Jak malujê element akrylem, np maskê to pryskam najpierw warstwê kontaktow¹ delikatnie na ca³oœÌ. Ile muszê czekaÌ tak mniej wiêcej z nastêpnymi warstwami?

CzekaĂŚ aÂż trochĂŞ przysknie? Np chcĂŞ naÂłoÂżyĂŚ 3 warstwy. PierwszÂą kontaktowÂą i dwie, jednÂą cienkÂą i drugÂą grubszÂą na koniec.
OczywiÂście wczeÂśniej miejsca ktĂłre byÂły malowane podkÂładem np biaÂłym to podmalowuje, aby nie przeÂświtywaÂły.

2. Czy mo¿e psikn¹Ì gdzieœ sobie np na metal(blachê jak¹œ) i jak przysknie na nim to malowaÌ dalej maskê?

Co do sprê¿arki to kolega ma jak¹œ z du¿ym zbiornikiem i 3 t³okow¹. Coœ jeden t³ok szwankuje u niego, tak¿e mo¿e j¹ wezmê i naprawiê sobie. Mo¿e z 400z³ bêdzie chcia³. On jest kompletnym laikiem w tej dziedzinie. Nie naprawi sobie tego sam.

kropen16 
Wysłany: 2010-12-19, 10:32   
0
UP DOWN
Przemo

1 prysnij lekko odczekaj 5min i lej warstwe potem poczekaj dluzej i kolejna. 2. dobry pomysl :spoko: . a ze sprezarka to tez dobry pomysl

Âłysy73 
Wysłany: 2010-12-19, 19:46   
0
UP DOWN

Izotopek:
JeÂśli chodzi o pistolet do kwoty jakÂą chcesz na niego przeznaczyĂŚ to ja na Twoim miejscu wybraÂłbym tÂą Air GunsĂŞ. Zapotrzebowanie na wiatr aÂż tak CiĂŞ nie powinno interesowaĂŚ jeÂśli i tak i tak masz w planach zmianĂŞ sprĂŞÂżarki na "normalnÂą".
Po co wydawaĂŚ na gun ktĂłry najparwdopodobniej nie bĂŞdzie tak trwaÂły jak ta taĂąsza Iwata, i efekt lakierowania najprawdopodobniej teÂż sÂłabszy?
Tym bardziej nie sugerowaÂłbym siĂŞ aÂż tak mocno opisami tych nazwijmy to taĂąszych gunĂłw, bo Âżadko kiedy idÂą w parze z rzeczywistoÂściÂą.
Kup "moÂżna powiedzieĂŚ markowy" gun i kÂłopot masz z gÂłowy.

Teraz odnoÂśnie zakupu sprĂŞÂżarki:
Podumaj moÂże na spokojnie nad zÂłoÂżeniem jej samemu? Za 1,5K jakÂą bĂŞdziesz miaÂł? Jakiej RZECZYWISTEJ WYDAJNOÂŚCI? A moÂże podumaj np. nad czymÂś takim {to przykÂład}: http://www.allegromat.pl/aukcja67034 plus jak nie masz to silnik 3KW za 300-350zÂł, sterowanie masz, uÂżywka baniak 200-400L i bĂŞdzie gites teÂż w cenie ok. 1500zÂł. A jakie porĂłwnanie?
Ja mam juÂż kilka lat temu kupionego "gotowca, ale teraz kolejnÂą skompletujĂŞ sam.
Nie spiesz siĂŞ i na spokojnie podumaj.

Co do malowania akrylem to nie patrz, na Âżadne czasy bo moÂżna je kant d....py potÂłuc.
Nie ma chyba nic lepszego od starego niezawodnego MACANIA :D :spoko:
Po prostu tycaj paluchem w póŸniej niewidocznym miejscu i bêdziesz widzia³ kiedy poprzednia warstwa zaczyna siê ju¿ kleiÌ i lekko ci¹gn¹Ì i wtedy lecisz kolejn¹.
A tak na zegarek czekaĂŚ 5 minut i to zapewne w nie za ciepÂłym pomieszczeniu to ......... "cieknÂące Âłzy rozpaczy" prawie murowane.
Pozdrawiam.

izotopek 
Wysłany: 2010-12-19, 23:59   
0
UP DOWN

ChciaÂłem siĂŞ po prostu upewniĂŚ co do przyschniĂŞcia kolejnych warstw. Ostatnio w sumie siĂŞ tego nie trzymaÂłem, i waliÂłem ostro:D. Ale maska byÂła zdjĂŞta i podgrzewana.

Co do air gunsy to wiem, Âże ten pistolet kupie. Na razie mam tego experta hp, ktĂłry potem bĂŞdzie do podkÂładu. Jak sprĂŞÂżarkĂŞ skompletujĂŞ to zakupie na 100%. ChoĂŚ ostatnio oglÂądaÂłem satĂŞ i tak siĂŞ zastanawiam:D

Co do sprĂŞÂżarki to pewnie, Âże wolaÂłbym samemu zrobiĂŚ coÂś niÂż kupiĂŚ gotowca. Zobaczymy jak to wyjdzie z tÂą sprĂŞÂżarkÂą kumpla. Bo ma 3 tÂłokowÂą, butla tam jest duÂża(ze 150 na pewno).
Jakby w rozsÂądnej cenie to chciaÂł sprzedaĂŚ to moÂże siĂŞ na niÂą skuszĂŞ. Pomieszczenie najwyÂżej inne wygospodaruje na sprĂŞÂżarkĂŞ jakby byÂła zbyt duÂża gabarytowo do garaÂżu.

1. Ta pompa co mi wkleiÂłeÂś to jest jakieÂś sprawdzony sprzĂŞt czy no name?
CiÂśnienie jakie jest mi potrzebne to okoÂło 12 atmosfer. CzĂŞsto robimy skrzynie biegĂłw od tirĂłw i czasem trzeba porzÂądnej siÂły, aby coÂś odkrĂŞciĂŚ. OgĂłlnie moÂże byĂŚ staÂłe 8, ale Âżeby od czasu do czasu te 12 nabiÂło.(po przestawieniu)

2 . Jeszcze jedno acryl po spolerowaniu 2000, i np jasnÂą gombkÂą + farecla i potem ciemnÂą i mleczko wystarczy? Do uzyskania poÂłysku?

3. OgĂłlnie chciaÂłem siĂŞ jeszcze spytaĂŚ o maszynki do tarcia szpachli. WidziaÂłem oscylacyjne czy jakieÂś tam z okrÂągÂłym polem tarcia, jak Âżelazko i prostokÂątnym. KtĂłre byÂłoby najbardziej uniwersalne?
OglÂądaÂłem akurat MakitĂŞ w castoramie z filtrem powietrza.
Idzie kupiĂŚ coÂś do 150zÂł w miare dobrego do amatorskiej pracy?

4. Na razie uÂżywam jakiejÂś poÂżyczonej polerki, czy do 200zÂł da siĂŞ kupiĂŚ coÂś w miarĂŞ znoÂśnego? WidziaÂłem tematy na forum o einhellu? MoÂże ktoÂś coÂś poleciĂŚ?

Njord
Wysłany: 2010-12-20, 11:45   
0
UP DOWN

Ta pompa co wkleiÂł Âłysy73 jest stosowana wÂłaÂśnie w sprĂŞÂżarkach expo. Ta akurat w modelu XY365-110.
http://allegro.pl/kompres...1362970007.html
Sam miaÂłem kiedyÂś skÂładaĂŚ caÂła sprĂŞÂżarkĂŞ i stwierdziÂłem Âże siĂŞ nie opÂłaca. ZresztÂą pytaÂłem o to na tym forum.
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=4064

izotopek 
Wysłany: 2010-12-21, 02:18   
0
UP DOWN

Osobiœcie to z tego tematu co wklei³eœ nic nie wynika. Skoro ma siê osprzêt to mo¿na spokojnie u¿ywan¹ butlê kupiÌ, silnik o ile jest za ma³y to kupiÌ wiêkszy i pompê te¿ zakupiÌ. Wyjdzie to pewnie doœÌ du¿o...ale na pewno nie z 1500. I zrobi siê wymiary jakie siê chce.

Co innego jak siê nie chce. Wtedy lepiej iœÌ na ³atwiznê i kupiÌ coœ gotowego.
Najlepiej wyrzuciĂŚ silnik bo ma do wymiany ÂłoÂżyska:P nawet nie zaglÂądajÂąc do niego.

ProszĂŞ o odp na 2 ostatnie pytania.

Dzisiaj u¿ywa³em polerki marki Makita, trochê ju¿ przerobi³a. Niby fajna ale doœÌ mocno dr¿a³a i rêka mnie lewe boli trochê po niej.

obcy_69
Wysłany: 2010-12-21, 07:49   
0
UP DOWN

Gabke miales w dobrym stanie..??

izotopek 
Wysłany: 2010-12-21, 12:51   
0
UP DOWN

GÂąbka nowa. MoÂże po prostu jestem nie wprawiony. PolerowaÂłem akryl jasnÂą gÂąbkÂą i farelcÂą no i potem ciemnÂą i teÂż farelcÂą przepolerowaÂłem. I z tego co widzĂŞ to mogÂłem ciemnÂą i farelcÂą od razu waliĂŚ. Potem mleczko.

Jasna gÂąbka rysuje lakier. BÂłotnik juÂż zrobiÂłem ciemnÂą gÂąbkÂą tylko i wyszÂło o wiele lepiej.

Spryskiwacz do wody zrobiÂłem sobie z jakiejÂś butelki od mycia okien ze spryskiwaczem i co jakiÂś czas zrosiÂłem.

W ogóle by³o by super, ale jak zwykle malowa³em u znajomego... jego auto... w brudnym gara¿u, bo nie chcia³o siê mu posprz¹taÌ. Efektem tego jest na masce pe³no syfu. Star³em go papierkiem na klocku, ale i tak gówno. Mog³em to od razu wzi¹Ì do siebie do domu.

izotopek 
Wysłany: 2010-12-22, 23:49   
0
UP DOWN

Jednak w planach jest kupno nowej sprĂŞÂżarki. Stara bĂŞdzie wykorzystana w drugim garaÂżu.
W zwiÂązku z tym czy do 2 tyÂś da radĂŞ kupiĂŚ coÂś "w miarĂŞ", 3 tÂłokowego. ÂŻeby w razie czego z serwisem nie byÂło problemĂłw no i czĂŞÂściami?

PatrzyÂłem na expo, niby pochlebne opinie na forum? a realnie jak to z nimi jest? MoÂże coÂś innego? Skupmy siĂŞ teraz na sprĂŞÂżarce? KtoÂś pracuje na tym expo?

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-01-03, 02:18   
0
UP DOWN

izotopek napisał/a:
KtoÂś pracuje na tym expo?

Ja mam expo pó³roczne.
110 litrow butla, 420 l/min na wyjsciu (no prawie.. ok 400 l/min) 3 tÂłokowy, serwis bardzo szybki.
Dwa lata gwarancji.
Silnik 3 fazowy 3.3 kW.
Od 2 miesiecy nie robie juz na niej, bo potrzebowa³em jednak wieksza wydajnoœÌ do maszynek pneumatycznych.
Expo obs³u¿y³o maszynki , ale wydajnoœÌ wiêksza o 40 l/min to ma³o.
Sate spokojnie uciÂągnie, rp i hvlp.
Niema problemu.

Co do sprezarek do 2 tyÂś.zl (4 tyÂś.zl!!!) to wydajnoÂści maja gorsze niz to expo, ktĂłre na tle konkurencji wypada bardzo dobrze - mowa o wydajnoÂści.
Balma, metabo, czy kupczyk - z silnikiem 3 kW majÂą na wyjÂściu gdzieÂś 345- 360 l/min.
NAwet przy 200 litrowych baniakach takie sÂłabe mozna spotkaĂŚ.
Nie mówie juz o 150 litrowych gdzie wydajnoœÌ 340 l/min jest dobr¹ wydajnoœci¹ a zdarzaja sie z wydajnoœcia lekko ponizej 300 l/min.

PamiêtaÌ trzeba aby nie sugerowac sie wydajnoœcia podawana przez producenta, bo to wydajnoœÌ na wejœciu czyli ssaniu.

Do tego nalezy odliczyc spadek tej wydajnoœci na sprawnoœÌ kompresora , która wacha sie od 60-90%.
Domyslacie sie ze 90% maja sprĂŞzarki drogie, firmowe.
WiĂŞc spokojnie od danych podawanych przez producenta odliczywszy 1/3 wyjdzie nam prawdziwy wynik.

Ufff............. mam nadzieje e pomogÂłem tym mini wykÂładem.

A wracajac do expo........... ma tez wady.
Nie jest poskrecane, lubi siĂŞ rozkrecac i olejem wyciskac wszĂŞdzie gdzie moze.
Na poczÂątku trzeba prace reglamentowac bo moze siĂŞ zatrzec.
Troche wszystko lata i np potrafi urwaĂŚ sie rurka przy zaworze zwrotnym idÂąca do presostatu.
ZawĂłr zwrotny potrafi byc felerny i ja mam juz nowy nawet dobry jakoÂściowo (gwarancja)
Trzeba poskrêcaÌ (juz pisa³em) uszczelnic ³¹czenia pneumatyki i mozna pracowaÌ.
Szybkoz³¹czka ma bardzo ma³y otwór w czêœci z gwintem i trzeba ja wymienic bo spowalnia przep³yw.
Zauwazalny jest olej w powietrzu w postaci mgÂły olejowej - potrzebny odwadnicz i odolejacz ( i tak jest potrzebny zawsze)
Reszta ok.
W sumie to..... mam na sprzedaz mojÂą.

izotopek 
Wysłany: 2011-01-04, 01:57   
0
UP DOWN

OgĂłlnie to nie interesuje mnie uÂżywka. Chyba, Âże bĂŞdĂŞ wiedziaÂł z jakiego ÂźrĂłdÂła jest...czytaj "sprzeda mi jakiÂś dobry kolega".
W Polsce juÂż tak jest, Âże rzadko sprzedaje siĂŞ sprawne rzeczy.

Sata hvlp to pewnie wiĂŞcej niÂż 400 litrĂłw zapotrzebowania ma.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-01-04, 11:56   
0
UP DOWN

Sata potrzebuje 300 l/min w wersji RP.
Hvlp potrzebuje ponad 400 l/min, ale pistoletu nie trzyma sie ciagle z wciÂśniĂŞtym spustem wiĂŞc jak masz baniak 200 litrow i sÂłabsza wydajnoÂśc jak kompresor 4900B - 350 l/min, to tez starczy bo baniak jest buforem a sprĂŞÂżarka troche pochodzi niestety.
Wielu kolegĂłw z forum tak ma i nawet niewie ze pracuje na sÂłabym kompresorze sugerujÂąc siĂŞ danymi producenta.
Niech kolega £ysy sie wypowie jak to piêknie wygl¹da w momencie zakupu a jaka tak naprawde jest wydajnoœÌ tego typu spre¿arki.
A odnoÂśnie kupowania z dobrego ÂźrĂłdÂła... 4 miesiace pracowaÂła, kupiona z dotacji, na gwarancji 2 lata.
MozliwoÂśc sprawdzenia 2 tyg, moze miesiÂąc. Masz tylko 100 km do mnie.

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-04, 17:55   
0
UP DOWN

Witam. Jeœli o mnie chodzi to jest tak jak miêdzy wierszami napisa³ kolega LACKDOCTOR: jak kupowa³em swoj¹ sprê¿arkê kilka lat temu to w opisie by³a doœÌ mocna a w realu na chwilê obecn¹ wychodzi po wyliczeniu, ¿e ma realn¹ wydajnoœÌ coœ oko³o 330l/min.
Ale przy baniaku 200L tak j¹ ju¿ r¿nê od chyba oko³o 6 lat i jeszcze nie doœÌ ¿e ¿yje, to i nie ³yka oleju. A katowana jest ostro. Mo¿e ostatni rok mia³a "lekki odpoczynek", ale poprzednie lata jeŸdzi³a mniej wiêcej praktycznie po 10h/dobê non stop -katowana by³a pneumatami. I przyznajê siê ¿e podczas pracy pneumatami siada³a i musia³em dawaÌ dla niej chwilkê na dobicie ale jazda by³a ostra. Tylko muszê siê od razu przyznaÌ, ¿e od razu po kupnie z lekka j¹ podtuningowa³em doczepiaj¹c dodatkowy wentylator elektryczny do ch³odzenia kompresora i jak widaÌ o dziwo zdaje on egzamin. Wiem, ¿e to nie do koùca profi, ale "potrzeba matk¹ wynalazków" ;) {I co roku wymieniam olej}
Ostatecznie nie widzê z ni¹ za du¿ego problemu u siebie, bo chc¹c zwiêkszyÌ sobie wydajnoœÌ mia³em najpierw zamiar na wakacje t¹ sprzedaÌ i kupiÌ lepsz¹, ale wybra³em inn¹ wersjê: t¹ zostawiê i dokupiê drug¹ ok. 200-400L i wydajnoœci ok. 500l/min i po³¹czê je razem inaczej ustawiaj¹c presostarty, tak aby jak bêdê np. tylko malowa³ itp, to chodzi³a jedna, a jak bêdê potrzebowa³ ciut wiêcej wiatru to bêdzie wspomaga³a t¹ g³ówn¹ ta dodatkowa ;) I dla mnie styka.

Natomiast jeÂśli chodzi o zapotrzebowanie gunĂłw na wiatr to jest tak jak napisaÂł Lack...., Âże maÂło kto lakierujÂąc trzyma non stop wciÂśniĂŞty spust, wiĂŞc i przy mniejszej wydajnoÂści a ciut wiĂŞkszym baniaku -jak np. u mnie- da siĂŞ pracowaĂŚ. A nawet jeÂśli ktoÂś trzyma podczas malowania caÂły czas wciÂśniĂŞty cyngiel -bo znam jednÂą takÂą osobĂŞ akurat- to teÂż zaleÂży od tego ile elementĂłw ma siĂŞ do pomalowania. Bo przecieÂż 1-2-3-4-5 nie bĂŞdzie problemu ale calak z zakamareczkami to inna bajka.
Co do tego zapotrzebowania na powietrze które podaj¹ producenci, to trzeba pamiêtaÌ, ¿e tyczy siê ono zalecanego ciœnienia roboczego podawanego przez producenta danego guna. I gdy zmniejszymy sobie podczas malowania to ciœnienie, to tym samym spadnie zapotrzebowanie na iloœÌ pobieranego przez gun powietrza.
A mówiê o tym dla tego, ¿e w warunkach pozakomorowych {w komorowych te¿ znam takich wielu} zdecydowana wiêkszoœÌ lakieruj¹cych nie ma ustawionych ciœnieù na gunach które zalecaj¹ producenci, a mniejsze. Mówiê tu oczywiœcie o gunach przede wszystkim markowych, bo w tych tanich trzeba kombinowaÌ ciœnieniami -najczêœciej w górê- aby da³y one radê jakoœ "rozbryzgaÌ" te lakiery.
Ja osobiÂście na obydwu markowych gunach Âśmigam na ciÂśnieniach spooooro mniejszych niÂż tych ktĂłre zalecajÂą ich producenci.

Tak¿e przy sprê¿arkach trzeba uwa¿aÌ co siê kupuje i najlepiej z góry odj¹Ì mo¿e tak jak wczeœniej napisa³ Lack.... ze 30% tego co podaj¹ sprzedawcy.
A przy gunach jeÂśli juÂż ma siĂŞ sÂłabszÂą sprĂŞÂżarkĂŞ to aÂż tak tego nie baĂŚ bo czasami da siĂŞ jakoÂś przeÂżyĂŚ.
Oczywiœcie fajnie by³oby mieÌ œrubê 1500l/min i z 6 firmowych gunów ró¿nego typu, ....., ale jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma...
Pozdro

izotopek 
Wysłany: 2011-01-05, 23:35   
0
UP DOWN

Nie no ja to rozumiem wszystko oczywiÂście:)
ÂŁysy73 a Ty co byÂś mi poleciÂł za gun? Bo Air gunsa az3 odpadÂła od razu, dla mnie za ciĂŞÂżki i za duÂży.
Az30, jest ju¿ lepszy, lepiej le¿y, nie wiem jak lakieruje. Ostatnio mia³em mo¿liwoœÌ mieÌ w d³oni takowe.
Jak¹œ Satê? Nie mogê siê zdecydowaÌ... Iwatê? Mo¿e inaczej...czym Ty lakierujesz?

Zbieram opinie, bo jeÂśli warto doÂłoÂżyĂŚ do pistoletu to to zrobiĂŞ, nie porywam siĂŞ od razu na jakiÂś gun. Bo juÂż na jeden siĂŞ porwaÂłem i mam experta:D

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-06, 16:58   
0
UP DOWN

No z tym poleceniem to jest kÂłopot bo kaÂżdy lubi co innego.
Ka¿dy mo¿e mieÌ inne oczekiwania: praca, ciœnienie, zapotrzebowanie na iloœÌ powietrza, szybkoœÌ, oszczêdnoœÌ, przeznaczenie, jak le¿y w rêku, ....., ....., i grom wie co jeszcze.

Autentycznie najlepiej przed kupnem by³oby samemu osobiœcie ró¿ne typy przetestowaÌ.

Co do wag i gabarytĂłw Air Guns to nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wypowiadaÂł za duÂżo bo tylko przez chwilkĂŞ jednÂą z nich miaÂłem w rĂŞku i z tego co pamiĂŞtam w rĂŞku spoko leÂżaÂła. Ale czy byÂła ciĂŞÂżka? Nie pamiĂŞtam. Ale nie wydaje mi siĂŞ.

No i zale¿y ile malujesz. Bo jak sporadycznie i nie wiele, to nie ma chyba sensu wydawaÌ kosmicznych kwot i zastanowiÌ siê nad któr¹œ z Air Guns, bo poni¿ej na pewno bym za nic i nigdy nie zszed³. Sorry jeœli ktoœ poczu³ siê tym ura¿ony ale to jest moje zdanie i moje podejœcie do tematu.
A jeÂśli malujesz ciut wiĂŞcej i "umiesz przy okazji liczyĂŚ", to z marek masz chyba tylko 4 do wyboru:
IWATA = o niej nigdzie nie znajdziesz ¿adnego negatywnego zdania. Jest to super Japoùska markowa zabawka. Bardzo trwa³a, œwietnie wywa¿ona i œwietnie le¿¹ca w rêku. Naprawdê fajne guny i z tej ca³ej "szajki" maj¹ najmniejsze zapotrzebowanie na powietrze i chyba s¹ te¿ najoszczêdniejsze. {ja mam WBX-a 1,4 i do baz jest wyjebisty, a do klarów ciut jakby przy wolny- tzn. przy wolny dla mnie bo ja lubiê szybkie}
SATA = To taki "cep roboczy". W sumie zbytnio negatywnych opinii nie znajdziesz o nich poza tymi, ¿e niesamowicie fatalnie le¿¹ w rêku, bo to jest fakt niezaprzeczalny. { Mam Satê 4000 RP i mi osobiœcie chyba tylko ceg³a owiniêta drutem kolczastym gorzej le¿a³aby w rêku ni¿ Sata ;) U¿ywam jej do akryli jeœli mam wiêcej ni¿ 1-2 czy 3 elementy do pomalowania. Bo jak mniej to lecê WBX-em, a jak wiêcej to tym kieratem bo zapiernicza jak dziki i cokolwiek mu siê nie zaleje to w mig rozbija to w py³ i nawet siê nie zd¹¿y obejrzeÌ jak jest ju¿ po malowaniu.} Ale poza tym w sumie chyba jednym minusem s¹ precyzyjne i trwa³e.
DeVilbiss = W rĂŞku leÂży siako tako, ani idealnie ani teÂż Âźle. Ale nie miaÂłem z nim do czynienia, lecz jest o nich bardzo duÂżo negatywnych opinii. Dobrych rĂłwnieÂż, ale jak jest masa negatywnych to jednak odpuÂściÂłem.
WALCOM = To W³oskie guny. W rêku le¿¹ bardzo ale to bardzo przyzwoicie, lecz s¹ doœÌ ciê¿kawe - a mo¿e mia³em s³abszy dzieù ;) Maluj¹ naprawdê przyzwoicie. S¹ spoko. Tylko jakoœ mam jeszcze obiekcje co do dyszy powietrznej bo wykonana jest z jakiegoœ strasznie delikatnego materia³u. Nie wiem z czego ale wygl¹da jakby by³a z twardego plastiku tak na 1 rzut oka. Jakoœ mi siê to nie podoba³o, ale zestaw naprawczy kosztuje nieca³e 300z³ wiêc w razie awarii nie by³oby z tym problemu.

I to chyba wsio z tych u nas popularniejszych.
I tu kaÂżdy musi wybraĂŚ sobie sam indywidualnie.
A jeszcze trudniej jest wybraĂŚ jeden uniwersalny gun i do baz i do klarĂłw.
Bo niskociÂśnieniowy bĂŞdzie do baz spoko, ale do akryli nie za bardzo, a wysokociÂśnieniowy z kolei do akryli spoko, a na bazach moÂże niby robiĂŚ psikusy.

O pistoletach to moÂżna by do koĂąca Âświata pisaĂŚ epopeje a i tak najlepiej samemu potestowaĂŚ, bo jest masa kryteriĂłw wg. ktĂłrych prawie kaÂżdy oczekuje czegoÂś innego.
Pozdro

izotopek 
Wysłany: 2011-01-06, 22:24   
0
UP DOWN

Powiem szczerze, Âże mam tylko 3 typy:

1. Wersja oszczĂŞdna to az30.
(Przyda³oby siê aby ktoœ porówna³ az30 do saty rp lub Iwaty w400, rozpylanie, miot³ê, trwa³oœÌ)

2. Wersje mniej oszczĂŞdna to sata 4000 rp lub Iwata w400 lv2.
Wielu poleca teÂż satĂŞ 4000 hvlp tylko czy dzisiaj hvlp ma sens?. Podobno to juÂż odchodzi do lamusa.
Tak sobie czytaÂłem i czytaÂłem no i niby Iwata w400 lv2 to uniwersalny pistolet do powiedzmy wszystkiego. Kosztuje troszkĂŞ mniej od Saty RP.

ÂŁysy co myÂślisz o tej Iwacie lv2?
I jeÂśli moÂżesz to powiedz mi coÂś o Sacie RP 4000, czy na bazach bĂŞdzie mi mocno chmurzyĂŚ?

ChciaÂłbym coÂś dokÂładnego, nie zaleÂży mi raczej na jakimÂś wole roboczym, ktĂłry rozpyli mi towar dwa razy szybciej niÂż np jakiÂś inny gun.
Najbardziej chodzi mi o uniwersalnoœÌ.

Biorê pod uwagê rady Projektera, który bardzo chwali Satê 4000 RP 1.3. Tylko czy wybraÌ niemieck¹ solidnoœÌ czy japoùsk¹ niezawodnoœÌ?

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-06, 23:28   
0
UP DOWN

Wiesz ja w tej sprawie nie chciaÂłbym byĂŚ super doradcÂą a przynajmniej na pewno nie jedynym. WolĂŞ nazwijmy to tylko wypowiadaĂŚ swoje zdanie.

TrwaÂłoÂści Gunsy z SatÂą czy IwatÂą nie porĂłwnam bo nie mam jak. Ale sÂądzĂŞ Âże jest to trwaÂły gun, bo jest produkowany "pod skrzydÂłami Iwaty" {niby minus Âże przez WÂłochĂłw ;) }, jest chyba tak samo uszczelniony na stoÂżkach, wiĂŞc raczej powinien sporawo poÂśmigaĂŚ. Podczas pracy pewnie odbiega od tych najwyÂższych ale podejrzewam Âże raczej nie za duÂżo -ale nie widziaÂłem wiĂŞc nie przesÂądzam.

OsobiÂście patrzÂąc na kulturĂŞ pracy i komfort wybraÂłbym ogĂłlnie IwatĂŞ niÂż SatĂŞ.
Ale z kolei Sata jest nazwijmy to bardziej uniwersalna i taùsza w odœwie¿eniu poprzez wiêksz¹ dostêpnoœÌ zestawów naprawczych które to s¹ prawdê mówi¹c w œmiesznych cenach bo wahaj¹ siê w granicach ok. 350-450z³. A dla czego uniwersalna? Bo na upartego mo¿esz np. nawet teraz kupiÌ np. Jak¹œ Satê np. z g³owic¹ do akryli i od razu zestaw naprawczy z g³owic¹ do baz. Myœlê ¿e to bez problemu powinno zdaÌ egzamin. Ale to nie rada a takie moje wydumki. Np. 4000 RP 1,3 i zestaw z g³owic¹ 1,2W. Czy to mo¿liwe, a na ch³opski rozum tak niech potwierdzi lub mnie poprawi Projekter, b¹dŸ dowiedŸ siê u serwisantów.
{Dupontowcy malujÂą klarami RP-kami 1,2 ale ja braÂłbym 1,3.}

Co do Iwaty LV2 to wcale nie jest taĂąsza od Saty 4000 bo Sata bez digitala tak jak i Iwata kosztujÂą dokÂładnie tyle samo.
Co do LV2 nic nie powiem, bo nie miaÂłem z niÂą do czynienia.
Lecz dÂługo na niej Âśmiga kolega Obcy_69 i jeÂśli bĂŞdzie miaÂł zapaÂł to moÂże coÂś o niej skrobnie.

Poza tym jest jeszcze ponoĂŚ fajny gun Iwata W400 LPH ktĂłra to jest rzadkoÂściÂą na naszym rynku a z kolei w USA robi furorĂŞ {sÂą teÂż w UK}. Sam byÂłem na niÂą napalony ale nie miaÂłem jak jej u nas kupiĂŚ. Fajne jest w niej m.inn. to, Âże moÂżna jÂą kupiĂŚ w komplecie z 3 gÂłowicami: dwoma do baz i jednÂą do akryli. I w zaleÂżnoÂści czym siĂŞ lakieruje zmienia siĂŞ tylko "motylek" -dyszĂŞ powietrznÂą. W USA taki zestaw wychodzi na zÂłotĂłwki ok. 1800zÂł, wiĂŞc Âżadna tragedia a wrĂŞcz spoko cena.
Ja nie mog³em na hurra jej znaleŸÌ u nas w sprzeda¿y wiêc kupi³em inne zabawki, ale wiem ¿e jest firma która ma je ju¿ u nas w ofercie. Jakbyœ chcia³ siê z nimi skontaktowaÌ to poproœ Lackodoktora o namiary a ja podpowiem Mu gdzie je odszukaÌ.

WracajÂąc do Sat i wyboru pomiĂŞdzy HVLP i RP, to nie wiem, ale wybraÂłbym chyba RP.
Na pocz¹tku mnie wkurza³ wielkim odkurzem, ale jak go pokrêci³em wbrew zaleceniom to zacz¹³ nadawaÌ siê i do pracy poza kabin¹. I myœlê ¿e z tym chmurzeniem nie by³oby za du¿ego problemu. Ale nie sprawdza³em wiêc nie wiem. Pewnie kiedyœ sprawdzê ale na razie nie mam czasu i jakiegoœ gawna aby w razie jednak awarii nie musieÌ poprawiaÌ.

TakÂże moje porady na nie wiele siĂŞ zdadzÂą bo i tak wrĂłcĂŞ do punktu wyjÂścia:
Najlepiej przed zakupem samemu przetestowaÌ. I na dodatek jak nie masz kabiny to nie testowaÌ w kabinie a w warunkach w jakich bêdziesz go u¿ywa³. Wiem ¿e dziwnie to brzmi ale wiem jak wielka jest ró¿nica ;)

Pozro.

izotopek 
Wysłany: 2011-01-07, 01:48   
0
UP DOWN

Hms no to kupujÂąc SatĂŞ hvlp mogĂŞ dokupiĂŚ gÂłowicĂŞ C i zrobiĂŞ z niego RP.

A kupujÂąc SatĂŞ RP i dokupujÂąc gÂłowicĂŞ W zrobiĂŞ z niego teoretycznie hvlp.
To mi uÂświadomiÂł Projekter.

1. W skÂład zestawu wchodzi tylko motylek czy teÂż iglice itd? I ile taka impreza kosztuje, bo rozumiem, Âże musiaÂłbym mieĂŚ dwa zestawy i je zmieniaĂŚ. Powiedzmy 1,3 i 1,2w.

OgĂłlnie teraz nie uÂżywam bazy wodorozcieĂączalnej, ale pewnie niedÂługo wszyscy bĂŞdÂą takowa pryskaĂŚ.

2. TakÂże jakie najlepiej dysze kupiĂŚ do Saty 4000rp? 1.3 uniwersalnÂą? i nie cudowaĂŚ z drugim zestawem?

3. Jeœli mam Satê 4000 Rp, która wci¹ga prawie 300l powietrza, to jak za³o¿ê jej g³owicê W, to bêdzie wci¹gaÌ tyle samo ile hvlp czyli oko³o 420l/m?

ChciaÂłbym teÂż, aby Obcy i Projekter naÂświetlili mi temat Iwaty w400 lv2.

obcy_69
Wysłany: 2011-01-07, 20:31   
0
UP DOWN

izotopek napisał/a:
ChciaÂłbym teÂż, aby Obcy i Projekter naÂświetlili mi temat Iwaty w400 lv2.

Hmmm...uwazam , ze ten pistolet lata swietnosci ma juz za soba. Owszem lakieruje nim jeszcze dzisiaj co daje swiadectwo jego wytrzymalosci (a zdarzalo sie, ze ponad 10 literkow materialu dziennie). Zapotrzebownie na luft naprawde znikome..280 litrow.
Reszty parametrow nie bede wypisywal - napewno je znasz..
Ale...jak dla mnie na dzien dzisiejszy..
- za male rozbicie materialu..
- za waska miotla..
- brak podwojnej atomizacji ..
Dlatego tez..moje sugestie sklanialyby sie raczej ku nowszemu modelowi WBX tak jak sugerowal kolega @lysy..choc masz jeszcze do wyboru dwa motylki WB1 i WB2.
A moze nawet pokusil sie o model WS 400 SUPER NOVA..dedykowny w dwoch wersjach - jeden do bazy , drugi do klaru..
Niestety na temat tych pistoli nie jestem w stanie nic napisac..poza pozytywnymi opiniami innych, jakich sie doczytalem na forach.

Reasumujac w400 lv2 - to juz przezytek.. :tak:

izotopek 
Wysłany: 2011-01-07, 21:49   
0
UP DOWN

Rozumiem. Ty masz same Iwaty czy teÂż Saty?

MoÂże uÂżywaÂłeÂś Air Gunsy az30?

To czyli Iwata w400 lv2 jest nie adekwatna do swojej ceny. Czyli pozostaĂŚ przy Sacie bym musiaÂł...

Prezesu
Wysłany: 2011-01-07, 22:28   
0
UP DOWN

Ja uÂżywam Air GunsĂŞ AZ30 1.3. TrochĂŞ opiszĂŞ moje wraÂżenia z jego uÂżytkowania.

Pistolet jest generalnie ok, lekki, dobrze leÂży w dÂłoni. MiotÂła nie za szeroka, coÂś koÂło 25cm, ale za to rozpyla rĂłwno, strumieĂą ma ksztaÂłt zbliÂżony do paska z zaokrÂąglonymi koĂącami, nie jest to owal bÂądÂź elipsa.

Bazy kÂładzie ok, srebra nie chmurzy, chociaÂż to juÂż bardziej od umiejĂŞtnoÂści zaleÂży, ale generalnie trudno coÂś popsuĂŚ. Nie ma duÂżego zapylenia. Bezbarwny i akryle nakÂłada rĂłwnieÂż bardzo dobrze, ale nie jest super szybki tak jak np: Sata Rp. ZuÂżycie powietrza maÂłe, coÂś koÂło 250-300l/min. Zostawia ÂładnÂą morkĂŞ :D

Co do trwaÂłoÂści- mam go za krĂłtko, ale czĂŞÂści sÂą do niego b. tanie. Dysza z iglicÂą kosztuje 70zÂł, kubek 80, uszczelki 12. Wszystko oryginaÂł, dystrybucja NTS. No i gun nie sprawia wraÂżenia chiĂąskiej zabawki tak jak Fobo lub Sico.

Generalnie walory uÂżytkowe adekwatne do ceny. Ale nie jest to pistol do duÂżego przerobu. Raczej na poczÂątek przygody z lakiernictwem.

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-07, 22:34   
0
UP DOWN

Izotopek:
JeÂśli chodzi o zestawy naprawcze to na pewno sÂą to komplety 2 dysz i iglicy ale czy da siĂŞ zmieniaĂŚ same dysze powietrzne w Sacie 4000 tak jak np. w DeVilbissie z T1 na T2, to nie mam o tym zielonego pojĂŞcia. Albo Projekterer jak siĂŞ odezwie to podpowie, albo dryndnij do serwisu.
Co do bazy konwencjonalnej ktĂłrÂą uwaÂżasz, Âże odchodzi po woli w zapomnienie, to siĂŞ mylisz, bo jak na razie to powraca do Âłask w wielu miejscach, gdyÂż jest w peÂłni legalna -wbrew rozsiewanym ogĂłlnym gÂłupim plotkom.
TakÂże musisz nadal siĂŞ zastanawiaĂŚ i po raz enty powtĂłrzĂŞ Âże najlepiej potestowaĂŚ przed kupnem.
Pozdro

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-07, 22:39   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
sugestie sklanialyby sie raczej ku nowszemu modelowi WBX tak jak sugerowal kolega @lysy..choc masz jeszcze do wyboru dwa motylki WB1 i WB2.
Obcy... Czy te dysze powietrzne WB1 i WB2 moÂżna pakowaĂŚ na tego WBX-a 1,4 ktĂłrego mam teraz jak w DeVilu T1 i T2, czy to caÂłe zestawy trzeba byÂłoby wymieniaĂŚ?
I co daje i do czego jest dedykowana g³owica WB1, a do czego WB2? Bo o Iwatach to za du¿o wiadomoœci nie mog³em odnaleŸÌ -poza tymi o LPH z trzema g³owicami -ale z kolei wtedy ich nie by³o u nas w sprzeda¿y.
DziĂŞki i pozdro

izotopek 
Wysłany: 2011-01-08, 01:34   
0
UP DOWN

Hms to ten az30 nie jest taki zÂły jak za tÂą kasĂŞ. Ja przerobu duÂżego nie bĂŞdĂŞ miaÂł.

PotestowaÌ bym niby chcia³, ale nie mam czasu na je¿d¿enie Bóg wie gdzie, czekanie na jakichœ konsultantów itd. Co mi po tym jak zobaczê 5 Iwat, skoro to moje pocz¹tki z lakierowaniem i nawet ró¿nicy nie zauwa¿ê w rozpylaniu. Jakbym mia³ taki poziom wiedzy to bym siê na forum nie pyta³ tylko jeŸdzi³ i sam testowa³.

SkÂłaniam siĂŞ ku fachowej radzie.
Skoro nie Iwata W400 lv2 to co z Iwaty? Jest cokolwiek co moÂże zagroziĂŚ Sacie 4000 rp w tym przedziale cenowym? Czyli do 1500zÂł?

Aha czyli konwencja powraca. Nie wiedziaÂłem:)

Zgodnie z tymi tabelami Air Gunsa ma przeznaczenie podkÂład i opcjonalnie bazy, ale w klarach niby nie.
http://www.anestiwata.com...pplications.cfm

http://www.anestiwata.com...?series=AZ3HTE2

obcy_69
Wysłany: 2011-01-08, 19:35   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
Obcy... Czy te dysze powietrzne WB1 i WB2 moÂżna pakowaĂŚ na tego WBX-a 1,4 ktĂłrego mam teraz jak w DeVilu T1 i T2, czy to caÂłe zestawy trzeba byÂłoby wymieniaĂŚ?

Z tego co doczytalem to tak...WBX jak i WB maja taki sam nr katalogowy dysza + iglica. Czyli 93628610 dla rozmiaru 1,4. W takim razie wystarczyloby wymienic tylko motylek.
Co jeszcze ciekawe..doczytalem , ze LV2 , WBX jak i WB - maja identyczny korpus nr katalogowy 93825610.
Jednak LV2 ma juz inna dysze jak i iglice.
Motylki WB1/WB2..czytajac, to dedykowne sa raczej do bazy wodnej.
Przy czym motylek WB2 ma zdecydowanie wiekszy apetyt na luft. :roll:

Jednym slowem; WBX wypada jako motylek uniwersalny. Mozna nim syknac jak baze, tak i klar. Ma tez najwiekszy wydatek materialu, co dla Ciebie ma znaczenie, bo jak czytam - preferujesz szybkie lakierowanie. :spoko:

obcy_69
Wysłany: 2011-01-08, 20:02   
0
UP DOWN

izotopek napisał/a:
Skoro nie Iwata W400 lv2 to co z Iwaty?

Nie chcialbym Ci niczego sugerowac..nawet nie mialem okazji lakierowac WBXem.
Osobiscie jednak, opierajac sie o dane katalogowe IWATA ..postawilbym na ten motylek, o czym napewno przekonal sie @lysy..
Zwroc jeszcze uwage, ze dokladajac 300zl masz do dyspozycji najnowsze dziecko Iwata czyli Super nova... :spoko:

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-09, 00:07   
0
UP DOWN

Obcy...
DziĂŞki za odpowiedÂź.
JeÂśli chodzi o korpusy to wiem Âże majÂą te same. Ten sam ma teÂż Iwata LPH 400
Co do tych g³owic WB1 i WB2 to nie wiedzia³em ¿e s¹ 2 wersje Iwaty WB. Ogólnie z tego co wczeœniej wyczyta³em i wynalaz³em, to ponoÌ ta WB nadaje siê tylko do baz i to z naciskiem na wodorozcieùczalne, bo z konwencj¹ ju¿ ponoÌ nie jest rewelacyjna a o akrylach nie ma ponoÌ mowy. I w tych opiniach które wynalaz³em nawet jeœli chodzi o bazy to wiêkszoœÌ u¿ytkowników te¿ wola³a WBX-a ni¿ te WB.
A o zmianê g³owicy w WBX pyta³em, bo s¹dzi³em ¿e jest mo¿e jakaœ która zrobi z tego guna jak dla mnie bardziej klarowy -ot takie mam kaprycho: Sata Sat¹ ale i Iwatkê te¿ bym chcia³ mieÌ szybsz¹ do klaru :) {bo zgadza siê ¿e lubiê szybkie, ale te¿ i jak dla mnie struktura i klarownoœÌ bezbarwnego bardziej podoba siê gdy jest nak³adany "wysokociœnieniowcem"}
Nie mam aÂż takiego ciÂśnienia bo S... RP mam, ale latem zobaczĂŞ czy podpasujĂŞ do WBX-a gÂłowicĂŞ od LPH400 LV4 do klaru i jeÂśli tak, to sobie przetestujĂŞ. {bo wiem, kto ma juÂż te modele u nas w Polsce}. Czy sie uda czy nie, to dam Ci na PW znaĂŚ, bo wiem Âże bĂŞdziesz zmieniaÂł guna i jak czujĂŞ pozostaniesz chyba jednak wierny marce ktĂłrÂą polubiÂłeÂś ;) {i ja teÂż}
DziĂŞki i Pozdro

izotopek 
Wysłany: 2011-01-10, 00:47   
0
UP DOWN

Czyli praktycznie fajnie byÂłoby, aby wypowiedziaÂł siĂŞ Projekter. OdnoÂśnie dyszy WBX i czy nadaje siĂŞ taki pistolet do bazy i klaru. W wypowiedzi na PW Projekter mi nie polecaÂł dyszy WBX, raczej polecaÂł LV2.

No i oczywiÂście satĂŞ 4000 rp.:)

Projekter mo¿esz trochê skrobn¹Ì o dyszach WBX? W Twoich postach pisa³eœ te¿, ¿e Iwata bardziej nadaje siê do warunków gara¿owych ni¿ sata.

obcy_69
Wysłany: 2011-01-10, 08:23   
0
UP DOWN

A czym uzasadnil wyzszosc LV2 od WBX...?

izotopek 
Wysłany: 2011-01-10, 16:57   
0
UP DOWN

Mo¿e nie tyle wy¿szoœÌ...tylko wiêksz¹ uniwersalnoœÌ. Wklejê co napisa³ mi na PW. Mam nadziejê, ¿e siê nie pogniewa. Mi chodzi g³ównie o uniwersalnoœÌ pistoletu, baza i bezbarwny. Teoretycznie do moich potrzeb, czyli motocykle, by³aby chyba lepsza Iwata, jak czytam wszystkie posty to wychodzi na to, ¿e jest bardziej dok³adna. Znaczy siê nie jest takim kieratem, ma siê wiêksz¹ kontrolê nad po³o¿on¹ pow³ok¹ bo robi cienkie warstwy. Ale tyle opinii co u¿ytkowników...

Cytat:
Je¿eli szukasz pistoletu uniwersalnego do bazy i klaru to rozwi¹zanie WB ( osiem naciêÌ na dyszy materia³owej - gwiazda ) w g³owicach IWATA odpada absolutnie. Tym nie da siê lakierowaÌ bezbarwnym !!!. ? Tak zwana proatomizacja w g³owicy WBX ( cztery naciêcia - X ) zmusza do wolnego prowadzenia pistoletu, a dodatkowo przy g³owicach 1,2 lakierowanie jest bardzo oporne. IWATA zawsze preferowa³a rozwi¹zania w których zapotrzebowanie na powietrze jest minimalne a nak³adane pow³oki lakieru s¹ cieniutkie. Osoby które przechodz¹ na IWATA musz¹ siê do tego trochê przyzwyczajaÌ. Czêsto wymaga to aplikacji bezbarwnego w trzech cienkich warstwach a nie w pó³torej jak w SATA czy Devilbiss. ... a i tak materia³u idzie trochê niej w IWATA. Czasami mniej wprawni musz¹ dodawaÌ trochê wiêcej rozcieùczalnika do klaru.

Jak u¿ywa³em na prezentacjach SATA 4000 to uzna³em IWATA za kiepœciutk¹. Jednak gdy jeŸdzi³em na prezentacjê lakierów Sikkensa z dystrybutorem maj¹cym w ofercie IWATA i pomalowa³em kawa³ki p³yt MDF kilka razy IWATA W400 to siê szybko przyzwyczai³em do innego systemu pracy tego pistoletu. Jednak te "wady" daje siê usun¹Ì stosuj¹c od razy starsz¹ g³owicê LV bez pro atomizacji. Tu IWATA zachowuje siê bardziej tradycyjnie.

DzwoniÂłem do firmy NTS, rozmawiaÂłem z miÂłym panem. Sielanka.
MĂłwi, Âże WBX jak i WB dajÂą radĂŞ w klarach i bazach wodnych jak najbardziej. Niby WB jest jakby poÂśrednikiem, ktĂłrym da siĂŞ malowaĂŚ bazy konwencjonalne, wodne i klary...ale chyba on coÂś pokrĂŞciÂł...
Ogólnie WBX to pistolet do bazy wodnej i klaru. Do konwencji siê s³abo nadaje bo jak sam sprzedawca mówi, zbyt rozbija matera³ i musi byÌ praktycznie rozkrêcony na maxa przy pracy, choÌ i to czasem nie wystarcza. Nie wypowiedzia³ siê co do dyszy 1,4, która mog³aby byÌ u¿ywana w konwencji jak i bazie, powiedzia³ tylko, ¿e jak ktoœ lakieruje d³ugo to wszystkim zrobi dobrze. Jednak jakby mia³ on wybieraÌ to wybra³by LV2 bodaj¿e 1,4 dlatego, ¿e jest uniwersalny i czasem mo¿na prysn¹Ì tak¿e wodê. Ja na wodzie nie robiê wiêc szukam do konwencji.

O WBX jeszcze nadmieni³, ¿e da siê nak³adaÌ konwencj¹, ale raz na jakiœ czas, ¿e mo¿na bardziej rozcieùczyÌ itd. Jednak stanowczo odradzi³. Druga sprawa to zapotrzebowanie na powietrze...które jak stwierdzi³ wynosi minimum 340l/m !!!. Powiedzia³ tak¿e, ¿e WBX ma szerok¹ miot³ê i przy konwencji mo¿e narobiÌ to problemów niekiedy.

Co do Air Gunsy to az3 wedÂług niego jest pistoletem dla poczÂątkujÂących, ktĂłry praktycznie, ani nie jest pistoletem niskociÂśnieniowym ani wysoko.

Co do az30, to mĂłwi, Âże jest lepszy od az3, Âże jest zbliÂżony konstrukcjÂą z IwatÂą W400, ale duÂżo mu do niej brakuje. ChwaliÂł ten pistolet, ale takÂże stwierdziÂł, Âże nie nadaje siĂŞ do lakierĂłw kameleon i tym podobnych, coÂś o jakichÂś chromach wspominaÂł, trochĂŞ o srebrach.

Co do ceny za pistolety...to wymyÂśliÂł jakieÂś z kosmosu za az30 800zÂł...takÂże wiecie...

JeÂśli chcemy zrobiĂŚ z w400 lv2 - WBX to wymieniamy dyszĂŞ z iglicÂą. Koszt okoÂło 400zÂł... I mamy wtedy WBX-a.

CoÂś czujĂŞ, Âże moja przygoda skoĂączy siĂŞ na sacie rp, ale jeszcze zadzwoniĂŞ do jakiegoÂś technika Saty, Âżeby mi objaÂśniÂł co i jak. Eh a myÂślaÂłem, Âże nie dam szwabom zarobiĂŚ;P

obcy_69
Wysłany: 2011-01-10, 19:12   
0
UP DOWN

- nie wiem skad PROJEKTER wzial osiem naciec w dyszy W400 skoro sa trzy ..
- jezeli chodzi o motylki WB1 i WB2 to owszem , preferowne sa do baz..
- jezeli chodzi o WBX to mozesz nim polozyc tez klar (pisze o tym producent)..jak i kilku znajomkow z innego forum , ktorzy mieli okazje testowac te pistolety.
- nie jestem pewny czy WBX ma cztery naciecia jak pisze PROJEKTER..
wydaje mi sie, ze cztery naciecia ma dopiero WS400 super nova..ale mozliwe.
- jezeli dysza 1.2 nie daje sobie rady to masz jeszcze 1.3 i 1,4 o ktorych zreszta piszemy..
- nigdy lakierujac w400 nie bylo potrzeby nakladania trzech warstw klaru , a ze jest oszczedniejszy, to tylko swiadczy na jego korzysc. :)
- wiecej rozpucha do klaru to wlasnie ja musialem dawac lakierujac LV2 ...a to dlatego , ze jak juz wyzej wspomnielem nie dawala sobie rady z rozbiciem bardziej lepkiego materialu ..stad wolalbym WBX z jego podwojna atomizacja.

izotopek napisał/a:
JeÂśli chcemy zrobiĂŚ z w400 lv2 - WBX to wymieniamy dyszĂŞ z iglicÂą. Koszt okoÂło 400zÂł... I mamy wtedy WBX-a.

Zeby zrobic z w400 LV2 - WBXa...nie wystarczy zmienic samej iglicy z dysza.
Potrzeba zmienic jeszcze motylek (dysze powietrzna)..co generuje juz koszt 800zl.. :)
Cos ten mily Pan z NTS nakrecil ..o czym to swiadczy..??

obcy_69
Wysłany: 2011-01-10, 19:24   
0
UP DOWN

http://www.lakiernik.info.pl/download.php?id=2347

Takze kolego, zastanow sie jeszcze i rozwaz ten wybor...
Ja osobiscie, jezeli bede jeszcze lakierowal ...wezma W400 WBX z dziura 1.4 :)
Ale to tylko moj wybor.. :tak:

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-10, 20:31   
0
UP DOWN

Witam. Tak jest WBX ma 3 naciĂŞcia{przynajmniej 1,4} ale to nie aÂż takie waÂżne.
I tak kaÂżdy lubi co innego. Tzn. jest do czego innego przyzwyczajony.
A ró¿nica pomiêdzy Iwat¹ WBX a Sat¹ 4000 RP jest po prostu kolosalna. To s¹ 2 zupe³nie inne guny.
Mi przyjemniej lakieruje siĂŞ IwatÂą, ale jest duÂżo wolniejsza niÂż Sata RP. Sata z kolei jest duÂżo szybsza, ale poÂłyka wiĂŞcej farby i robi duÂżo wiĂŞkszy zakurz, co w warunkach bezkomorowych jest od razu i bardzo mocno widoczne. Ale w kabinie do klaru tylko RP-ka Saty bym braÂł od razu, zawsze i w ciemno.
Jak kaÂżdy sprzĂŞt ma swoje ukierunkowanie i nie ma jednego guna najlepszego pod kaÂżdym wzglĂŞdem we wszystkich warunkach -okolicznoÂściach- i materiaÂłach. Jeden jest pod jakimÂś wzglĂŞdem lepszy w jednym a drugi w drugim.
I trzeba wybraĂŚ kompromis.

W Twoim przypadku Izotopek po mojemu tylko Iwata wchodzi w rachubĂŞ.
Dla czego?:
- nie masz kabiny wiĂŞc bĂŞdziesz miaÂł mniejszy zakurz
- malujesz mniejsze elementy, a Iwata jest bardziej precyzyjna.
- malujesz w sumie nie za du¿e elementy, wiêc nawet nie odczujesz ró¿nicy w wolniejszej szybkoœci a i z reszt¹ nie jest Ci ona nawet potrzebna
- bĂŞdzie Ci szÂło tyĂŚkĂŞ mniej farb
- Iwatka jest porĂŞczniejsza co szczegĂłlnie odczujesz przy fikuÂśnych i nie za duÂżych elementach
- i moÂże coÂś jeszcze czego teraz nie pamiĂŞtam

A z tym co opisa³eœ o tym co powiedzia³ Ci ktoœ z NTS to jest zupe³na odwrotnoœÌ tego co ja s³ysza³em i to najczêœciej od ludzi którzy LAKIERUJ¥ Iwatami.
Oni twierdzÂą Âże wÂłaÂśnie WB jest do wody ok, a do konwencji nie za bardzo bo za mocno jÂą przesusza w porĂłwnaniu do WBX-a -i to ma sens- a do klaru ponoĂŚ kibel.
TakÂże albo coÂś mu siĂŞ pomieszaÂło, albo jak widzisz kaÂżdy lubi co innego -albo widzi co innego.

Moje zdanie jest nie zmienne: Iwata WBX jest do baz wyrÂąbista, a w klarze sÂłabsza niÂż Sata RP i na odwrĂłt.
{a tak juÂż z innej beczki i nie do koĂąca moÂże profi za co moÂże i Projekter czy kto inny mnie zgani to powiem Ci inaczej: majÂąc jeden gun uniwersalny, to lepiej jest mieĂŚ lepszy w bazach a sÂłabszy w klarach niÂż na odwrĂłt, bo baza to podstawa a klar to jak umiesz to i byle gĂłwnem za 60zÂł rozlejesz, szczegĂłlnie na kilku maÂłych elementach ;) }

Pozdro

izotopek 
Wysłany: 2011-01-10, 21:11   
0
UP DOWN

Pan z NTS chyba sam nie lakierowaÂł:D.

ÂŁysy myÂślĂŞ, Âże masz po czĂŞÂści duÂżo racji. Chyba wezmĂŞ WBX, szkoda, Âże nie jest trochĂŞ taĂąsza ta Iwatke i Âże zapotrzebowanie powietrza nie jest na poziomie 250l/m :D .
Ale jak juÂż kupuje taki gun to i sprĂŞÂżarkĂŞ teÂż sobie skompletujĂŞ odpowiedniÂą.

Dyszê 1.4 jak coœ bym wzi¹³.

A ta iwata wbx da radĂŞ w konwencji?

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-10, 21:26   
0
UP DOWN

MoÂże nie lakierowaÂł a moÂże siĂŞ po prostu pomyliÂł.
Zapotrzebowaniem na powietrze siĂŞ nie przejmuj, bo nie trzymasz non stop wciÂśniĂŞtego spustu, a poza tym malujesz motory a nie busy ;) TakÂże spoko...
Czy Iwata WBX da rade w konwencji??? A pokaÂż mi takiego -poza tym panem z NTS- ktĂłry temu zaprzeczy... Ja twierdzĂŞ Âże jest do tego stworzona i idealna -no ale wiesz ja "operator obrabiarek skrawajÂących, i ..." a nie technik, a to Âże troszkĂŞ siĂŞ juÂż bawiĂŞ autkami to nie znaczy Âże mam racjĂŞ :) ;) :D :D
W tej Iwacie ja wzi¹³em dyszê 1,4 a nie 1,3 i nie widzê sensu brania mniejszej - tym bardziej jak siê porówna ich dane fabryczne bo ró¿nice w parametrach wachaj¹ sie prawie w tolerancji b³êdu ;)
A cena? No có¿... Po mojemu tanio: Raz na bite 10 lat 1600z³, a nie co miesi¹c czy dwa 80z³ i efekt -prównuj¹c- do dupy. Trzeba umieÌ liczyÌ...{80z³ x 6szt/rok x 10lat = 4800z³ ;) :D } {o poprawkach, polerowaniach aby pochowaÌ badziewie nawet nie wspominam}
Ale kaÂżdy liczy jak uwaÂża ;)
Pozdro

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-10, 21:33   
0
UP DOWN

{80zÂł x 6szt/rok x 10lat = 4800zÂł ;) :D }
Tym wyliczeniem to a¿ tak bardzo siê nie sugeruj bo to takie z lekka ¿artobliwe - ale nie do koùca, bo wiele realu w nim jest. {plus jakoœÌ, materia³y i czas} ;)
Pozdro

izotopek 
Wysłany: 2011-01-11, 01:19   
0
UP DOWN

Pewnie, Âże lepiej kupiĂŚ od razu coÂś porzÂądnego niÂż wydawaĂŚ kasĂŞ kilka razy. TakÂże w tym wyliczeniu jest duÂżo prawdy i sensu.

Tylko dziwi mnie, Âże niby LV2 ma problemy z konwencjÂą, a z kolei WBX jest stworzona do konwencji...
Wbx jest stworzona do bazy wodorozcieĂączalnej, producent w tym siĂŞ nie pomyliÂł.
Technik wspominaÂł mi, Âże przy WBX moÂże towar zasychaĂŚ siĂŞ w dyszy z racji wiĂŞkszej lepkoÂści. Ciekawe ile w tym prawdy. Mowa o bazach konwencjonalnych.

Powiedz mi jak WBX radzi sobie z bezbarwnym? Wiadomo, Âże wolniej niÂż RP.

Druga sprawa... czy moÂżna bez problemu skrĂŞciĂŚ towar i ciÂśnienie na mniejsze niÂż zalecane i poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ?

Co do Saty RP to myœlê, ¿e jest te¿ dobrym pistoletem, i po skrêceniu na pewno po³o¿y dobrze bazê, byleby nie lataÌ jak pajac, k³aœÌ w miarê dok³adnie i nie wylewaÌ.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu