Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mebArth 
Wys³any: 2011-01-28, 15:24   DuPont Seria Duxone.
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Dosta³em taki klar, nie napisane czy to HS czy MS ale po twardo¶ci na 2 dzien napewno nie MS. Wylewka na 1.5 Lekko ¿ó³tawy. Po³ysk super po G3. Na 3M nie s±dzê ¿eby da³ sie spaliæ. Czy kto¶ mia³ do czynienia z ta seri±? Tez mam podk³±d z DUXONE. Jescze nie robi³em nim ale z puszce niby woda.

przemo1972 
Wys³any: 2011-01-28, 18:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
http://www.klakiernik.pl/KT/DUXONE1044.pdf

jacenty 741
Wys³any: 2011-01-28, 21:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Meb,ale dlaczego na 1,5,przecie¿ 1044 jest na 2 pe³ne.I faktycznie,bardzo szybko schnie,³adnie siê rozlewa,tylko ten zapach...Robiê ca³± seri±,i bardzo sobie chwalê,szczególnie podk³ady,mo¿na ³adnie wylaæ nawet bez rozpuszczalnika.

Benos77
Wys³any: 2011-01-29, 14:44   
0
UP DOWN

Sk±d: Szczecin
jacenty 741 napisa³/a:
bardzo szybko schnie
o to to tak.Zaskoczony jestem ¿e tak szybko. Tylko taki wodnisty jest.

gugun 
Wys³any: 2011-01-30, 11:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
podklady duponta maja to do siebie ze nie sa zbyt geste,no ale co za tym idzie rozrabia sie je z mniejsza iloscia rozpuszczalnika,no a to chyba dobrze??:Pa co do lakieru to nie jest zly,ale jednak do innych lakierow duponta mu troche brakuje,

obcy_69
Wys³any: 2011-01-30, 22:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
gugun napisa³/a:
podklady duponta maja to do siebie ze nie sa zbyt geste,no ale co za tym idzie rozrabia sie je z mniejsza iloscia rozpuszczalnika

Ktore...??
Bo np. 1052-56 potrzebuje duzo rozpucha.. :)

gugun 
Wys³any: 2011-01-31, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
sorki wiekszosc....a po 2 to tez zalezy od dyszy i gustu...ja osobiscie maluje gestym dysza 1.8 na 1-1,5warstwy,w miare dobrze sie rozlewa wiec nie potrzebuje rozpuszczalnika zbyt wiele a ty 2-3 warstwy zadszym np...a po 2 to porownalem podklad duponta do np novola w ktorym to mieszadelko staje:D:D:D:D:D bo to sie nazywa gesty:)

obcy_69
Wys³any: 2011-01-31, 20:01   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
sorki wiekszosc

Napisz konkretnie ktore.. :D

gugun napisa³/a:
to tez zalezy od dyszy i gustu...

Od gustu powiadasz - nie wiedzialem. Zawsze myslalem , ze od zalecen producenta.

gugun napisa³/a:
ja osobiscie maluje gestym dysza 1.8 na 1-1,5warstwy

Ciekawe rozwiazanie..wyobrazic sobie jedynie moge tego barana przy tak duzej lepkosci podkladu jak i wielkosci lufy.

gugun napisa³/a:
a po 2 to porownalem podklad duponta do np novola w ktorym to mieszadelko staje:D:D:D:D:D bo to sie nazywa gesty:)

A to faktycznie miales do czego porownac.. :spoko:

lakierok 
Wys³any: 2011-01-31, 21:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
a po 2 to porownalem podklad duponta do np novola w ktorym to mieszadelko staje:D:D:D:D:D bo to sie nazywa gesty:)

w którym novolu staje mieszade³ko ? bo ja robiê na protect 330 i tam nie staje mieszade³ko,

Frostt.pl

fifka 
Wys³any: 2011-02-13, 15:58   
0
UP DOWN
fifka

Sk±d: Otwock
uwa¿ajcie na klar Duxone , bo z³azi!!! :!:

Przemalowywa³em 2 auta :!:

Klar zdjêty karcherem w parê minut :!: :!: :!:

ZIEMBA
Wys³any: 2011-02-13, 17:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
fifka napisa³/a:
uwa¿ajcie na klar Duxone , bo z³azi!!! :!:

Przemalowywa³em 2 auta :!:

Klar zdjêty karcherem w parê minut :!: :!: :!:

Nie ma takiej opcji ¿eby z³azi³. Albo kupi³e¶ jakie¶ rozlewane gówno albo sam cu¶ spieprzy³e¶.

Benos77
Wys³any: 2011-02-13, 18:03   
0
UP DOWN

Mi nie z³azi....

³ysy73 
Wys³any: 2011-02-13, 19:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
fifka napisa³/a:
uwa¿ajcie na klar Duxone , bo z³azi!!!
Nic podobnego.
Co¶ skaszani³e¶ w technologii:
Na jak± bazê go k³ad³e¶? Czym i jak rozcieñczon±? Czy czeka³e¶ do przeschniêcia -do uzyskania matu? Po jakim czasie od ostatniej warstwy bazy nak³ada³e¶ ten klar? Czy miêdzy ostatni± warstw± bazy a pierwsz± klaru podchodzi³e¶ z czym¶ do bazy - "niby odt³uszczacz" itp.? Jak go nak³ada³e¶??????

Ja od prawie roku malujê nim laminaty do street racingu które bardzo czêsto i szybko do mnie wracaj± po³amane i poobijane o ró¿ne przeszkody: drzewa, s³upki, s³upy, krawê¿niki, inne auta... I nigdzie klar nie schodzi z bazy. A jak nie ³uszczy siê z baz {IVAT, Debeer, Profix,...} przy tak mocnych otarciach i wygiêciach elementów to samoistnie tym bardziej.

Szukaj przyczyny u siebie w technologii, lub jak sugerowa³ wy¿ej ZIEMBA w "podróbce" - choæ ciê¿ko mi uwierzyæ aby taki tani klar jeszcze kto¶ rozlew³ na setki...
Pozdro

{natomiast przy ostrym podlaniu "na wa³ku" na rancie czasami potrafi zgazowaæ - to fakt}

fifka 
Wys³any: 2011-02-13, 19:52   
0
UP DOWN
fifka

przelakierowywa³em 2 auta , 1 w krakowie , i 1 w siemiatyczach , w obu przypadkach z³azi Duxone , po za tym koledzy (ju¿ teraz po 2 latach mogê mówiæ swobodnie) jestem by³ym technikiem DuPont , i uwie¿cie mi z³azi 3800S,z³azi 3750S a 3550S w¶ciekle oczkuje...

robi³em reklamacje z dokumentacja zdjêciow± , s³u¿e tel do warsztatów w ró¿nych regionach Polski gdzie ten problem wyst±pi³ , zmiana klaru , na inny wyeliminowa³a temat...

z³azi drañstwo i z Centari i z Cromaxa ...

nie dzieje siê to od razu lecz po kilku miesi±cach , mercedes c 203 w siemiatyczach by³ lakierowany w grudniu , a przemalowa³em go w lutym ....

ZIEMBA
Wys³any: 2011-02-13, 20:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
fifka napisa³/a:
i uwie¿cie mi z³azi 3800S,z³azi 3750S a 3550S w¶ciekle oczkuje...

No to musia³e¶ miec wielkiego pecha. Znam kilku lakierników którzy robia na 3750 kilka lat jak i na duxone odk±d wszed³ i nie by³o ¿adnych problemów. W opisanych przez Ciebie przypadkach zapewne to wina przygotowania/warunków.

³ysy73 
Wys³any: 2011-02-13, 21:51   
0
UP DOWN

fifka napisa³/a:
z³azi 3750S
Hmmm. No ten klar jest jednym z liderów, wiêc.... Ciê¿ko w to uwierzyæ aby to on by³ przyczyn± wady. Wada to brak wi±zania chemicznego z baz± i wcale nie musi to byæ wina klaru
fifka napisa³/a:
teraz po 2 latach mogê mówiæ swobodnie) jestem by³ym technikiem DuPont
fifka napisa³/a:
mercedes c 203 w siemiatyczach by³ lakierowany w grudniu , a przemalowa³em go w lutym ....
To w koñcu kiedy odszed³e¶ z przedstawicielstwa DuPonta? Dwa lata temu, czy teraz je¶li na dniach przemalowywa³e¶ tego merca? {bo mamy dopiero po³owê lutego :D }

Poza tym:
fifka napisa³/a:
jestem by³ym technikiem DuPont
I czytaj±c Twój post tutaj: http://lakierowanko.info/...hp?t=4419#45256 Mam dziwne wra¿enie, ¿e mo¿e, mo¿e, mo¿e... Jako¶ nagle mocno lubisz SPECTRALA którego polecasz w szerokiej gamie jednocze¶nie w innym temacie podwa¿aj±c jako¶æ DuPonta .......... ;)

Oczywi¶cie mogê siê myliæ, ale dziwnie to wygl±da :D
Tym bardziej, ¿e skupiasz siê na krytyce klarów nie wspominaj±c i nie bior±c pod uwagê innych mo¿liwych czynników - o ile takie przypadki naprawdê mia³y miejsce.

Sorry ale na razie takie jest moje zdanie.
Pozdro

obcy_69
Wys³any: 2011-02-14, 07:42   
0
UP DOWN

fifka napisa³/a:
z³azi drañstwo i z Centari i z Cromaxa ...

Mozesz napisac do jakich wnioskow doszli technicy DuPonta rozpatrujacy owe reklamacje..?
I moze jeszcze ..jakiej marki lakieru uzyles do przelakierowania felernych przypadkow... skoro jak rozumiem, robiles to w ramach reklamacji, bedac jeszcze technikiem DP..?? :)

DrCruel
Wys³any: 2011-02-14, 16:30   
0
UP DOWN

Witam kolegê fifkê, po d³ugiej nieobecno¶ci na forum :spoko:

Tych którzy nie znaj± fifki chcia³bym uspokoiæ, cz³owiek zna siê na rzeczy i nie jest to bajkopisarz robi±cy zamieszanie na forach. Jeszcze jak lakierowanko by³o na starym angielskim serwerze, fifka bardzo siê udziela³ i robi³ naprawdê dobr± robotê w czasach kiedy informacji o lakiernictwie w polskim internecie by³o jak na lekarstwo. Tu jest jeden z niewielu archiwalnych tematów które uda³o siê skopiowaæ z tamtego forum przed jego upadkiem, gdzie mo¿na przeczytaæ jego posty

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=95

Wiêc nie ma obawy, my¶lê ¿e nie podawa³by informacji ¿eby zdyskredytowaæ by³ego pracodawcê bez przekonania.

lakierok 
Wys³any: 2011-02-14, 20:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
mnie zszed³ duxon z maski

robi³em ca³± lagune i zszed³ mi z maski klar od bazy 3/4 zesz³o kompresorem resztê papier na wodê, ale to moja wina (tak s±dzê ) bo malowa³em to w styczniu w zesz³ym roku i by³o zajebi¶cie zimno co¶ ok -15 i podejrzewam ze by³o za wilgotno ale z drugiej strony to baza nie odesz³a od podk³adu tylko klar od bazy

zreszt± nie wa¿ne w ka¿dym razie zaczo³ z³aziæ po 2 miesi±cach

Frostt.pl

fifka 
Wys³any: 2011-02-19, 12:38   
0
UP DOWN
fifka

Dziêki DrCruel

Mi³o powspominaæ , stare czasy , odrazu powiem ¿e 3050S te¿ zlaz³ , ale katerta by³a ju¿ sprzedana ...

³ysy73 , ludzie którym z³azi klar Du Ponta maj± du¿e i profesjonalne zak³ady z kabinami i robi± pe³nym systemem , i tylko dziêki temu uzyskali zado¶æ uczynienie z DPC w postaci zwrotu zu¿ytego klaru ^^ tego samego który zlaz³ ^^ ale nikt im nie zaproponowa³ przelakierowania auta na koszt DPC , przez technika z DPC...

w jednym przypadku to dystrybutor Duponta wrêcz zaleci³ inne bezbarwne :rotfl:

mercedes c203 , kolor 723 , by³ lakierowany Duxonem w grudniu 2010r , a karcherem zdjêty 08.02.2011r :!:

Ciekawostk± jest ¿e Duxone i Challenger powstaj± w tej samej fabryce w Wuppertalu (SpiesHecker jest w³asno¶ci± DuPont) ale Challenger nie z³azi :>

a Spectralem fajnie siê robi i nie p³aci siê chorych cen :spoko:

Benos77
Wys³any: 2011-02-19, 15:35   
0
UP DOWN

Benos77 napisa³/a:
Mi nie z³azi....

fifka napisa³/a:
ale Challenger nie z³azi

Kurde bo ja w³a¶nie Challengerem robiê. Dla mnie ca³a sprawa jest mocno niepokoj±ca...

obcy_69
Wys³any: 2011-02-19, 21:50   
0
UP DOWN

fifka napisa³/a:
a Spectralem fajnie siê robi i nie p³aci siê chorych cen

Za 3750 DP...placilem do niedawna 77.00 zl za litr z utwardzaczem..
Spectrala w mojej wiosce sprzedaja po ponad 90.00zl..
Ktora to jest chora cena..??

Na DP przeszedlem juz ponad rok temu, po incydentach wlasnie z lakierem NOVOLa (konkretnie 580)..ktory to mleczyl jak zaden inny. Technicy z NOVOLa nie byli w stanie sensownie wytlumaczyc przyczyny.

Od siebie dodam..ze jeszcze nie mialem przypadku, by zszedl lakier DP z ktoregos auta. :spoko:

³ysy73 
Wys³any: 2011-02-19, 23:04   
0
UP DOWN

fifka napisa³/a:
³ysy73 , ludzie którym z³azi klar Du Ponta maj± du¿e i profesjonalne zak³ady z kabinami i robi± pe³nym systemem
No jak schodzi to schodzi.
Je¶li chodzi o kabiny czy bez kabin to mi to a¿ tak nie przeszkadza bo sam jestem "bezkabinowcem".

Je¶li za¶ chodzi o DP to 3800 ma opinie do dupy i ju¿ tu u mnie praktycznie nikt go nie bierze.

3750 bior± i nie s³ysza³em o reklamacji, a uwierz mi ¿e bardzo siê tym interesujê jak te¿ i sam bardzo czêsto robiê przeró¿ne do¶wiadczenia i testy bo mam tak± mo¿liwo¶æ. I moja opinia o nim jest taka, ¿e jest do¶æ ciê¿ki do lakierowania s³abszym pistoletem. Jak ma siê s³abszy gun to ciê¿ko nim idzie - lepszy nie ma ¿adnych problemów. Poza tym s± opinie ¿e potrafi zgazowaæ czego ja za nic nie potwierdzê. Nie potwierdzê bo ostro nim podlewa³em, robi³em wa³ki na rantach, zacieki i nigdy nie by³o ani jednego bombelka - zero gazowania.

A co innego ju¿ DX 1044: ten potrafi zgazowaæ i to nie przy a¿ tak drastycznej warstwie. Natomiast du¿o ³atwiej siê nim lakieruje - ró¿nica kolosalna jest widoczna na s³abszym gunie pomiêdzy nim a 3750
Z tym, ¿e ja wbrew zaleceniom dodajê do niego ok 5% rozpucha i wtedy jako¶ bardziej mi siê on podoba. I powiem wiêcej: Pow³oka DX 1044 bardziej mi siê podoba od pow³oki DP 3750 - jest bardziej szklista i przejrzysta.

Natomiast wracaj±c do schodzenia klaru to mo¿e poprzesuszali bazy? Musieli. Mo¿e po bazie za mocno przykot³owali kabiny? Bo to praktycznie nie mo¿liwe.
I pytanie: czy to by³o w jednym warsztacie, czy w kilku w ca³ym kraju?

No i jeszcze co do ³uszczenia 1044 to tak jak napisa³em latam nim po elementach z laminatu dla street racerów i driftowców i wracaj± do mnie jak bumerangi poobijane dooko³a i nigdzie nie zauwa¿y³em ³uszczenia. A przecie¿ to po³amane i powykrêcane laminaty wiêc tym bardziej powinno siê to nasiliæ.
Wiêc to kolejny powód aby nie bardzo wierzyæ w tak± wadê spowodowan± klarami.

Oczywi¶cie je¶li s± takie przypadki to s± - ale nie wiadomo czy to wina klarów.

Co do innych klarów to za oko³o 2-3 tygodnie potestujê 2 z IVAT-a
Bodaj¿e HS-a i UHS-a. Zobaczê jak siê tym robi i jak to wygl±da.

Pozdro

Siekiera
Wys³any: 2011-02-20, 00:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
obcy_69 napisa³/a:
Za 3750 DP...placilem do niedawna 77.00 zl za litr z utwardzaczem..
Spectrala w mojej wiosce sprzedaja po ponad 90.00zl..
Ktora to jest chora cena..??

uuuu :shock: to faktycznie drogo masz u siebie spectrala, powinien byæ w podobnej cenie do DP. My¶lê ¿e to Pan K. z mieszalni robi ostr± przycinkê na cenie, mo¿e nawet specjalnie bo obi³o mi siê o uszy ¿e poprztyka³ siê z novolem. Dziwiê siê ¿e mu jeszcze nie zabrali mieszalnika tym bardziej ¿e ju¿ kiedy¶ sobie nagrabi³ z podstawianiem utwardzacza do akrylu.
A i jeszcze jedno. Pamiêtasz jak kiedy¶ pisa³e¶ ¿e on ma wodê novola? To nieprawda bo pyta³em go¶cia z novola. Pan K. mia³ wodê heliosa (mo¿e jeszcze ma?) wiêc pewnie oferowa³ heliosa jako novola. Za takie numery od razu powinni mu zabraæ mieszalnik.

Benos77
Wys³any: 2011-05-11, 20:07   
0
UP DOWN

fifka napisa³/a:
Ciekawostk± jest ¿e Duxone i Challenger powstaj± w tej samej fabryce w Wuppertalu (SpiesHecker jest w³asno¶ci± DuPont) ale Challenger nie z³azi

Ja przez d³ugi czas robi³em na Duxonie a potem przeszed³em na Challengera. Nie by³o ró¿nicy pomiêdzy jednym a drugim. Nawet opisy na opakowaniu s± identyczne na obu...Teraz po d³ugim czasie kupi³em Duxone i...kicha. Du¿o gorzej schnie ni¿ Challenger.
Kiedy¶ bym sam w to nie uwierzy³ ale teraz jestem przekonany ¿e to s± dwa ró¿ne lakiery bezbarwne w tej chwili z du¿± przewag± dla Challengera.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: