Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
armo
Wysłany: 2011-01-22, 11:10   jak wzmocniĂŚ maskĂŞ?
0
UP DOWN

mam taki problem z mask¹ od skody 110R ¿e kiedy podnoszê maskê to ona siê wygina w stosunku do uchwytów do których jest przykrêcona co powoduje ¿e maska zahacza o podszybie a spowodowane jest to tym ¿e p³at blachy nie jest po³¹czony w œrodku do wzmocnienia a tylko na zewn¹trz i tak myœlê czy mo¿na by jakoœ t¹ blachê zespawaÌ z tym wzmocnieniem ¿eby ca³a maska siê usztywni³a? prosi³ bym o jakieœ rady
fotki poglÂądowe

Homer S. 
Wysłany: 2011-01-22, 14:39   
0
UP DOWN

Nie mo¿na tego razem zespawaÌ. Najlepszym i sprawdzonym sposobem jest u¿ycie kleju do szyb .Nale¿y punktowo na³o¿yÌ klej pomiêdzy poszycie zewnêtrzne a wzmocnienie wewnêtrzne od kilku do kilkunastu punktów.Oczywiœcie wczeœniej tam gdzie bêdzie nak³adany klej trzeba wszystko odt³uœciÌ. Zamkn¹Ì maskê i czekaÌ a¿ klej wyschnie.Po³¹czenie bêdzie trwa³e i elastyczne .

Falconx 
Wysłany: 2011-01-23, 14:06   
0
UP DOWN

Nie klej do szyb tylko masa uszczelniajÂąca, ktĂłra wÂłaÂśnie do tego sÂłuÂży. Kup masĂŞ w tubie i wcisnij miedzy wzmocnienia i zamknij maskĂŞ do nastĂŞpnego dnia. Na takÂą mase fabrycznie sÂą sklejane wzmocnienia z maskÂą . Tu masz przykÂład: http://www.boll.com.pl/oferta03.html.

Dawid1989 
Wysłany: 2011-01-23, 14:17   
0
UP DOWN

klej do szyb przy wysychaniu podlega delikatnemu skurczeniu a co za tym idzie...powciÂąga ĂŚi poszycie

Falconx 
Wysłany: 2011-01-23, 19:51   
0
UP DOWN

Ze nie wspomne , Âże pod klej trzeba daĂŚ primer bo inaczej kiepsko , albo wcale nie bĂŞdzie trzymaÂł.

kropen16 
Wysłany: 2011-01-23, 20:22   
0
UP DOWN
Przemo

Cytat:
Ze nie wspomne , Âże pod klej trzeba daĂŚ primer bo inaczej kiepsko , albo wcale nie bĂŞdzie trzymaÂł.

Bedzie trzymaÂł tylko odtÂłuÂścic i nic wiecej nie trzeba. Moze pod szyby daje sie primera ale w tym przypadku nie trzeba.Ten kto nie wieÂży niech sklei tÂą guma do szyb 2 kawalki niezapodkladowanej blachy. :cool: . Wniosek: trzyma i bardzo cieÂżko oddzielic te dwa kawalki

armo
Wysłany: 2011-01-25, 08:14   
0
UP DOWN

zrobiĂŞ jak piszecie ale Âże mam duÂżo sylikonu pod rĂŞkÂą to sprĂłbuje nim i zdam relacjĂŞ czy zadziaÂłaÂło, dziĂŞki za porady :)

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-01-25, 11:17   
0
UP DOWN

Kolego koniecznie we¿ i "napchaj" tego silikonu który masz a pó¿niej napisz nam ile "to wytrzyma³o" i po jakim czasie ci to odpad³o :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. Czasami zastanawiam siĂŞ po co "podpowiadaĂŚ" co naleÂży zrobiĂŚ ,jak i tak kaÂżdy "wie lepiej" od osoby ktĂłra mu "podpowiada" :rotfl: np. Budowlana "pianka montaÂżowa" teÂż "dobrze usztywni" ,wypeÂłni itd. ;)

Falconx 
Wysłany: 2011-01-25, 16:34   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Czasami zastanawiam siĂŞ po co "podpowiadaĂŚ" co naleÂży zrobiĂŚ ,jak i tak kaÂżdy "wie lepiej" od osoby ktĂłra mu "podpowiada" :rotfl: np. Budowlana "pianka montaÂżowa" teÂż "dobrze usztywni" ,wypeÂłni itd. ;)

wÂłaÂśnie !!
Po ostatniej wypowiedzi tego goÂścia to mĂłgÂłby ten silicon napchaĂŚ teÂż sobie przy okazji w ....... :sciana: :sciana:

Âłysy73 
Wysłany: 2011-01-25, 21:42   
0
UP DOWN

I klej i masa poÂściÂąga Ci ten pÂłat do wewnÂątrz do wzmocnienia i pokrywa z zewnÂątrz bĂŞdzie wyglÂądaÂła jak po gradobiciu.
Ja bym chyba zasugerowaÂł Ci moÂże coÂś innego:
Ta maska Ci siĂŞ kosi i przy zamykaniu ociera?
JeÂśli tak, to przerĂłb podpĂłrkĂŞ tej maski, aby nie podpieraÂła jej niesymetrycznie tylko centralnie na Âśrodku i to powinno pomĂłc, bo przestanie siĂŞ ona juÂż Ci kosiĂŚ.

Natomiast jeÂśli to siĂŞ dzieje przy podnoszeniu, to sprawdziÂłbym jak chodzÂą zawiasy. Bo jeÂśli lekko to nie ma prawa siĂŞ dziaĂŚ to co opisujesz. Chyba, Âże sÂą zardzewiaÂłe i na dodatek jeden chodzi lÂżej a drugi ciĂŞÂżej czy teÂż moÂże ledwo.
Pozdrawiam

Dawid1989 
Wysłany: 2011-01-25, 23:53   
0
UP DOWN

Âłysy73, nic sie nie stanie jeÂżeli da produkt ktĂłry jest to tego przeznaczony. Kiedys wklejaÂłem poszycie dachu i na poprzeczki daÂłem specjalnÂą masĂŞ firmy xxxx przeznaczonÂą do tego celu i nic sie nie staÂło. Wiadomo zÂże tanie masy maja zawsze jakis skurcz przy schniĂŞciu a wtedy buba ;)

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-01-26, 15:42   
0
UP DOWN

"Pasta-masa na spawy" z za³o¿enia s³u¿y do ³¹czenia ,uszczelnienia i "usztywnienia po³¹czeù miêdzy metalowymi elementami. Jeszcze nigdy nie spotka³em siê z jej tak "silnym skurczem" aby blache o gruboœci 1mm "wci¹gnê³a" w momencie "wi¹zania" :tak: Ta tylna klapa ma "rozwi¹zanie konstrukcyjne" z lat 70-ych gdzie (co widaÌ na zamieszczonym zdjêciu) pomiêdzy elementy wsadzona jest "zwyk³a g¹bka" :tak: Podobnie jest "usztywniona" np. tylna klapa baga¿nika w Mercedesie 123 czy 115 :tak: Uwa¿am ¿e mo¿na œmia³o zastosowaÌ j¹ "punktowo" w kilku miejscach ,w celu jej "usztywnienia" (max w 8 miejscach) :tak: KupiÌ tylko "dobr¹ jakoœciowo" czyli "firmow¹" aby "nie odpad³a z czasem" ;) Pozdrawiam! :spoko:

Falconx 
Wysłany: 2011-01-26, 16:18   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Jeszcze nigdy nie spotkaÂłem siĂŞ z jej tak "silnym skurczem" aby blache o gruboÂści 1mm "wciÂągnĂŞÂła" w momencie "wiÂązania"

Ja teÂż nie - kleiÂłem pÂłat dachu w Vectrze B kombi , podklejaÂłem maskĂŞ w Âżony Peugeot 306 bo brzĂŞczaÂła przy zamykaniu i teÂż nic sie nie staÂło i wiele , wiele innych . A kleiÂłem na masĂŞ Wurtha .

Dawid1989 
Wysłany: 2011-01-26, 16:32   
0
UP DOWN

a ja widziaÂłem ;P ale wtedy caÂły dach byÂł wklejany i typ od razu daÂł klej na poprzeczki a on szybciej schnie i wsysÂło :sciana:

gugun 
Wysłany: 2011-02-01, 21:44   
0
UP DOWN

na huj sie pytasz czym skoro masz sylikon i itak nim zrobisz???!!!!!za pare dni bedziesz go skrobal i sie ku... nauczysz sluchac innych bardziej doswiadczonych osob!!!!a wracajac do tematu to zrob chociazby tym klejem do szyb czy tez masa jak pisza inni co juz kiedys to robili a jak masz czas na zabawe to zrob jak kolega lysy napisal.w kazdym wypadku pomoze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tyle na temat

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu