Wys³any: 2011-02-23, 23:12 szpachlowanie a powierzchnia
0
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
Panowie jak z tym jest. W pracy z miejsca szpachlowanego usuwaj± stare pow³oki lakiernicze i szpachluj± na go³a blachê. broñ Bo¿e ¿eby szpachla by³a na starym lakierze. ja zawsze tylko matowi³em star± pow³okê i szpachlowa³em..Ch³opaki i technicy twierdz± ¿e z czasem po takim szpachlowaniu wyjd± kontury. dlatego tak nie robia. Jak z tym jest????
Taka technike stosowalem od ponad dwudziestu lat..a zaczerpnieta byla z systemu Sikkens... mysle jednak, ze i inne firmy takowa zalecaly. Chodzi mi tutaj glownie o jakies grubsze szpachlowania. Bo oczywiscie trudno sobie wyobrazic, by pod jakies delikatne lizniecia drzec do golej blachy.
Dzisiaj z perspektywy czasu ..zastanawiam sie , co faktycznie dzieje sie pod powierzchnia szpachlowki nalozonej na gola blache. Czy nie lepiej byloby zastosowac chocby EPOKSYD..o ktorym to jakos cicho bylo jeszcze w nieodleglym okresie - fakt, wydluzy to czas naprawy. Ale sa dwie korzysci - blacha zabezpieczona jest antykorozyjnie, a przetarte warstwy zaizolowane (szczegolnie te wrazliwe).
Jak widzisz ..szpachlowanie na stara powloke ma i swoj plus - nietknieta zostaje powloka antykorozyjna elementu. Przed konturami ratuje sie zamykajac miejsca szpachlowane, czy poprzecierane do spodnich warstw poprzez nalozenie jednej warstwy podkladu EPOKSYDOWEGO..po czym m/m AKRYLOWY. W duzej mierze pomaga.
Ktora z wersji jest lepsza ?? - sam poczytam.
no w³a¶nie mi sie wydaje ze lepiej jak zostanie oryginalne zabezpieczenie antykorozyjne. No bio skoro szpachla wchodzi w reakcje(odcina ³aty) je¿eli jest na³ozona na jak±¶ farbe/lakier to tez tak powinno sie dziaæ je¿eli na blach damy epoksyde a nastêpnie szpachle. Jak nastepnym razem przyjedzie technik z dp to go sie o to zapytam.Ciekawe co powie.Bo zawsze nak³ada³em szpachle na zmatowiony lakier i nie mia³em przypadku ¿eby cos wysz³o. a teraz mam problem bo nie wiem jak robiæ zeby by³o prawid³owo.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum